Prilba pre dojčatá zo zle vyležanou hlavičkou

jannykuk
28. aug 2011

Ahojte, máte niektorá skúsenosti s prilbami pre bábätka, ktoré majú zle zaležanú hlavičku? Ak áno kde sa dajú zohnať?

eeffka
28. aug 2011

fuha aj take je? moja mala mala hlavu ako lebkoun, kazali mi polohovat, bolo to na nic aj tak sa stale krutila len do jednej strany a potom sa jej nejak "sama" spravila ked uz nelezala.

ikke
28. aug 2011

@jannykuk pozri tu
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/po-akom-case-sa-upravi-zlezana-hlavicka/
prispevok od alazala 6. apr o 17:57

(osobne skusenosti nemam, len som o tom citala v jednom holandskom casopise a rodicia si to velmi pochvalovali, vraj to dieta takmer vobec neobmedzuje 😕 )

pandula
28. aug 2011

@jannykuk my sme mali dost vylezanu hlavicku. do jednej strany, a teda nam sa krasne ako zacal lozit sediet a spinkat na boku vyrovnala. teraz ma 20 mesiacov a ziadne stopy.

podla mna nekupuj priblu hned. 😉

jannykuk
autor
3. sep 2011

ďakujem krasne za odpovede... zatial ešte vyčkávam... skúšali sme polohovať, podkladať malý je iba z toho nervózny, že ho obmedzujeme, a nakoniec si aj tak vytočí hlavičku do jednej strany... uvažovala saom o prilbe iba ak by to neprešlo do jedného roka....

ziarcanka
3. sep 2011

@jannykuk Neskúšali ste vankúšik proti zaležaniu hlavičky? Ja som ho kúpila tu na MK, ale myslím, že jedna mamina to šije a predáva na MMB.

jannykuk
autor
4. sep 2011

@ziarcanka zatiaľ nie, počujem to prvýkrát, máte s tým dobré skúsenosti? Skúsim to pohľadať.. dúfam že sa mi podarí to nájsť. Jana

lleniak
4. sep 2011

@jannykuk obe moje deti maju vylezanu hlavu. pri starsom sme zacali polohovat neskor, az okolo 4. mesiaca, takze to ma vyraznejsie. pokial to nesuvisi s problemami so svalmi, alebo sa to neprejavuje na posunutej tvari, tak je to cisto kozmeticka zalezitost. so starsim sme boli na meraniach, odporucali nam prilbu (nezijeme na Sk, tak ti neviem poradit, kam sa obratit. spytaj sa pediatricky asi najskor), ale nesli sme do toho. tvar sa upravila, ale hlava je sisata. hovorim, kozmeticky problem, akurat sa mu zufalo zle kupuje cyklisticka helma, lebo ma nesymetricke usi. mladsieho som zacala polohovat hned, ako zacal preferovat jednu stranu. pomohlo, je sisaty menej. obaja s muzom mame daleko do dokonaleho tvaru hlavy, takze to musi byt aj geneticka zalezitost.

samozrejme, ze sa obaja polohovaniu branili. pri mladsom sme nakoniec uspeli tak, ze som ho v kociku davala spat na bok a v postielke len na zaciatku na noc. ked sa pretocil, nechala som tak, ak sa branil obrateniu. kedze potom spava so mnou, tak som ho zasa ja viac-menej podopierala na "spravnej strane". tak si na to zvykol, ze inak ako na lavom boku potom ani nezaspal. teraz uz spava na brusku.

za tri roky som stretla zopar deti s helmou na hlave. ked som sa pytala, vacsinou sa rodicia vyjadrili, ze bez problemov, ze detom nevadi. jedna pani hovorila, ze starsi ju nechcel mat ani za nic a mladsi v pohode.

prilbu tu riesia medzi 4.-5. mesiacom, neskor to uz vraj nema taky efekt a treba ju aj nosit dlhsie, aj sa deti viac brania

aliza
4. sep 2011

@jannykuk moj maly prilbu nosil. nemal zalezanu hlavu, ale krivu uz od narodenia. Nosil ju od 5 mesiacov, nemal s nou ziaden problem, hlava je uz pekna, aj ked nie uplne dokonala. Nam polohovanie vobec nepomahalo, davala som aj vrecia s ryzou, krmila na opacnej strane, stale bol na brusku...a aj tak ziadna zmena. Ale my tiez nezijeme na Sk.
A inak, o prilbe po roku ani neuvazuj. Ona sa odporuca medzi 4. a 7.mesiacom. Moj maly si ju ku koncu strhaval z hlavy lebo mu bolo teplo a to mal 8-9.mesiacov.
Treba rozlisit, ci ide len o zalezanu hlavu alebo je tam problem uz predtym. Ak ide len o zalezaninu, tak tvar aj uska su sumerne a to sa naozaj same napravi, ale ak je tvar hlavy pokriveny z polohy v maternici alebo z porodu, uska su nesumerne a celo tiez nie je v jednej rovine, tak to sa same nespravi.

jannykuk
autor
4. sep 2011

@aliza vďaka za odpoved.Máme to len vyležané, ale malý je tvrdohlavý a nechce ležať na lavej strane, aj ked podkladám hlavičku plienkou. Je taký šikovný, že si hlavu párkrát potočí a vytlačí plienku preč a znovu leží len na pravej strane. Stále teda neviem čo s hlavičkou... našla som aj vankúš na polohovanie, tak asi vyskúšam to.