Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch

geegee
15. aug 2011

Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?

xlucia
15. aug 2011

@geegee pokial ja viem tak prispevok za august, sa vyplaca v auguste, kedze sa nikdy nerata z neho alikvotna ciastka ako je to pri materskej... na urade ti maju vydat doklad o tom ze ti dnes konci materska a ty tam mas priniest podpisane prehlasenie ze dostavas na predlzenej rodicovnskej dov. o tomto ti tiez maju vydat doklad. s tymto treba na socialku nahlasit ukoncenie riadnej rodicovnskej a nastup na predlzenu a tiez do zdravotnej, kde podpises take prehlasenie a oznamit to zamestnavatelovi. takze budes musiet na urad zajtra zas.

dara76
15. aug 2011

@geegee
Aby štát platil zdravotné poistenie, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, musíš zájsť do sociálnej poisťovne a podpísať čestné prehlásenie, že sa budeš osobne celodenne starať o dieťa. V zdravotnej poisťovni stačí nahlásiť, že zostávaš na predĺženej rodičovskej. Samozrejme, každú zmenu treba nahlásiť do 8 dní.

A rodicovsky prispevok sa vyplaca spatne, teda este v septembri dostanes za august. Rodicovska dovolenka ti konci tak ako si uviedla, dnom dovrsenia 3 roku. Na dalsi den mas nastupit do prace (ak mas do akej) a ak nie ....

xlucia
15. aug 2011

@dara76 urcite je to spatne? my sme sa vcera o tom bavili s kamoskou a tiez som si tak myslela a ona ma presviedcala takto... no neviem, asi si to aj ja overim

dara76
15. aug 2011

@xlucia je to urcite spatne
najdes to aj tu :
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/sta...

geegee
autor
15. aug 2011

@dara76
@xlucia
dakujem...aj ja to vnimam tak, ze sa mam niekde hlasit. Ja som sa dnes sla, ale poslali ma domov, ze nic netreba. A presne som im na socialke spominala cestne prehlasenie, ale teda ako som uz napisala, povedali mi, ze im nic netreba 😕

dara76
15. aug 2011

@geegee clovek aby lepsie vedel co treba ako pracovnicka, co je za to platena, smutne ☹ 😠

gapa
15. aug 2011

@geegee
1. soc.poistovna
na SP ti povedali dobre. Ty si po narodení dieťaťa podávala prihlášku na soc.poistovnu aby si bola dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a príloha k tomu je čestné prehlásenie o tom, že sa riadne staráš o dieťa do 6rokov. Táto prihláška teda neplatí len do 3rokov dieťaťa, ale platí aj po dosiahnutí 3rokov dieťaťa, no max. do jeho 6rokov (do 8 dní po dovršení 6rokov sa treba najneskôr odhlásiť). Len treba sledovať, aká je definícia riadnej starostlivosti o dieťa!!!!! účinná pre soc.poisťovnu (je iná ako pre zdrav.poistovnu) a či túto podmienku splnaš!!! Zákon o soc.poistení nemá takú definíciu, ale sa (niekde v § 15) odvoláva v tejto definícii na Zákon o rodič.príspevoku, tj. ak sa zmení zákon o rodič.príspevku, treba to sledovať. Od 1.1.2011 splna rodič túto definíciu aj ked dieťa chodí do škôlky na celý den, pred 1.1.2011sa vyžadovala LEN OSOBNá starotliovst o dieťa, tj. do škôlky nesmelo chodiť ani na 1hod, aby bola podmienka riad.star. splnená (až na nejaké výnimky). Tiež ak by si nastupovala do prac.pomeru, tj. vzniklo by ti povinné dôch.poistenie zamestnanca, alebo vzniklo povinné dôch.poistenie szčo, tak sa treba odhlásiť do 8dní, lebo nie je možné byť zároven aj poistencom štátu a aj poistená dôch.ako zamestnanec, resp. ako povinne poistená szčo.

2. upsvar
tam ti dali trošku dezinformáciu, resp. ste sa zle pochopili.
oni ti nedávajú žiadne potvrdenie o trvaní RODIč.DOVOLENKY!!!!!! oni ti dávajú potvrdenie o dobe POBERANIA RODIč.PRíSPEVKU a v tom môže byť niekedy zásadný rozdiel!!!!!! (napr. pri uplatení nároku na podporu ti poberanie RP nepomôže, ak ti skončil prac.pomer, tak od ukončenia pp už nečerpáš RD)
Ak dosiahne dieťa 3roky v auguste 2011 (je jedno či 1.8. alebo 31.8.), tak ti z upsvar vyplatia RP naposledy v septembri za august 2011. A na upsvar ti potom vydajú potvrdenie, že si poberala RP naposledy za august, teda do 31.8.2011 (aj keby bolo dieťa narodené 1.8.), takže si považovaná za poberatela RP do 31.8., lebo RP sa nepoberá za časť mesiaca, vždy sa poberá v celomesačnej výške.

z toho potom vyplýva, že
3. do zdrav.poistovne zájdeš do 8dní od 31.8. (aj ked v zp nerobia problém ani ked to nahlásiš neskôr) s dokladom z upsvar, že si poberala rp do 31.8.2011. Do 31.8. budeš zdravotne poistná štátom ako osoba poberajúca rodič.príspevok (neskúma sa, či dieťa navštevuje škôlku). Od 1.9.2011 budeš zdrav.poistená ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, k čomu budeš podpisovať čestné prehlásenie (teda v zp budeš niečo také podpísovať a nie v soc.poist). Dieťa bude môcť navštevoavť skôlku na max. 4hod. denne, inak nesplnaš túto podmienku!!!! (ako som písala, je iná ako v soc.poistovni, resp. rodič.príspevu a je to teraz účinná definícia, tiež sa môže meniť)

4. u zamestnávatela
ak by si bola zamestnaná na prac.pomer (nie dohodu), tak len ako zamestnanec čerpáš rodič.dovolenku (RD). Je to ospravedlnené volno v zamestnaní!!! tj. nezamestnaná mamička ani szčo mamička nečerpá RD, len poberá rodič.prípevok.
Nárok na RD v zamestnaní máš len do dosiahnutia 3rokov dieťaťa. tj. ak je dieťa narodené 1.8., tak do 1.8. vrátane. Ak je narodené 31.8., tak do 31.8. vrátane.

Takže treba "minimálne" sledovať tieto 4rôzne veci, ktoré upravujú rôzne zákony
1. dôch.poistenie štátom v soc.poistovni (žiadne iné poistenie v soc.poistovni štát neplatí, teda bacha hlavne nezamestnané pri nároku na podporu alebo druhú materskú)
2. upsvar a nárok na rodič.príspevok ...
3. zdrav.poistenie štátom (za zamestnanaca to vybavuje zamestnávatel, jedine ak po ukončení RD čerpá neplatené volno napr. nemá nárok na dlhšiu RD do 6rokov dieťata, lebo nejde o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdr. stavom,tak ak požiada o neplatené volno a zamestnávatel mu ho poskytne (nemusí), v takom prípade si vybavuje sám rodič=zamestnanec zdr.poistenie, nahlási v ZP zmenu a musí podpísať čest.prehlásenie)
4. rodič.dovolenka v zamestnaní (prac.pomere)

geegee
autor
16. aug 2011

Dakujem @gapa
Dnes som volala do zdravotky a ze staci doniest potvrdenie z UPSVaR ked mi pride posledny rodicovsky prispevok - teda v septembri a vobec nevadi, ze rodicovska dovolenka mi konci dnes. Tak hadam mozem kludne spavat 🙂

janka_pn
16. aug 2011

@gapa tvoje prispevky mi velmi pomahaju, dakujem 🙂 ja by som sa rada spytala, uz sme sa o tom v predoslej dobe trochu bavili, takze: imunologicka mi napise papier, aby bolo moje dieta este aspon rok doma, cize budem na predlzenej RD zo zdravotnych dovodov. takze ak to dobre chapem, dieta moze ist na 4 hodky do skolky (je jedno v akej dobe od-do?) a ja nemozem ist do prace, lebo podpisem, ze sa riadne staram o dieta??? podotykam som na TPP. nemozem ist ani na dohodu k inemu zamestnavatelovi? dakujem pekne za odpoved a idem studovat dane zakony 😀 😝 🙄

katkadobka
16. aug 2011

a ked chcem mam dieta dlhodobo zdravotne znevyhodnene - astma, mozem pracovat ako zivnostnicka a dieta dat do skolky a do 6 rokov poberat rodicovsky? ako je to teraz po novom? maly navstevuje skolku, ja som momentalne nezamestnana a uvazujem nad zivnostou... tak by sa mi rodicovsky zisiel...

janka_pn
16. aug 2011

@gapa tak toto som nasla v poslednej novele : 4. V § 3 odsek 4 znie:
„(4) Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje
za splnenú, ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu
starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou
osobou alebo právnickou osobou.“. - cize mi z toho vyplyva, ze je jedno ako dlho bude dieta v skolke, ja som si svoju povinnost splnila?? 😕 😕 😕
som z toho jelen 😅 😅 😝 😝 😝

gapa
16. aug 2011

@janka_pn
ak ti ozaj schvália dlhodobo nepriazn. zdr. stav a budeš poberať rodič.príspevok, tak dieťa môže chodiť do škôlky na 8hodín a ty pracovať na prac.pomer alebo dohodu, nadalej budeš RP poberať. Predpokladám o RP ti ide, nie o iné.

janka_pn
16. aug 2011

@gapa ano ide mi o to, ci mi zostane, v pripade schvalenia, RP a ci moze mala do skolky, aj ked tam asi dlho byvat nebude, co bude stale chora 😝 no skusime 🙂 . dakujem za odpoved.

janka_pn
16. aug 2011

@gapa este podotazka, takze npr. mozem byt u mojho zamestnavatela na rd a zaroven este mozno pracovat niekde inde na dohodu? asi ano 😅

anett9
16. aug 2011

ja som na predlženej platenej RD ,malý má napísané v správe,že ho neodporúča lekárka do škôlky z dôvodu alergií a odporúča zostať v domácom prostredí so mnou ešte 1 rok.Aj takto by som ho mohla dať do škôlky na 4 hodiny a ísť robiť niekam na dohodu? Zdá sa mi to postavené na hlavu- poberať RP ,že som doma s malým,dať ho do škôlky popritom a ísť niekam do práce?! JE to možné? 😉

gapa
16. aug 2011

@janka_pn
áno, podla teraz účinných zákonov môžeš. Uvidíme, či bude nejaká zmena od 2012

gapa
16. aug 2011

@anett9
zákon nerozlišuje, či ide o poberanie RP do 3rokov dieťaťa alebo o predlženie poberania aj po 3rokoch dieťaťa. A teraz možno poberať Rp popri práci či do 3rokov alebo po 3rokoch.

janka_pn
16. aug 2011

@anett9 ani mne to nejde do hlavy, ale zas kedze ma npr. moja slabucku imunitu a do kolektivov este vela nechodime, tak v prve dni v skolke asi hned ochorie a tym padom sme dochodili a dorobili ☹ 😝. ale zase by som bola rada, keby dake tie detske choroby vychytala, vyliecila sa a mozno o rok bude v skolke uplne v pohode 🙂

anett9
16. aug 2011

@janka_pn môj zas nebýval nejak moc chorý,dcéra má zas vynikajúcu imunitu,málokedy v škôlke ochorela-má 6 rokov a zatiaľ brala len 2x antibiotiká.Syn mal potravinové alergie-nejaké hnačky,výsypy-žihľavku a kašeľ alergický-nie prieduškový.Bral nejaké inhalačné spreje a sirupy,potravinové alergie ustúpili,zostali nejaké pele.V podstate okrem aprílového kašľa /vtedy kvitne vonku niečo čo mu vadí/ sa má dobre,ale alergologička aj tak odporučila ,aby ostal ešte doma jeden rok

veronka2008
4. dec 2011

ahojte chcem sa opytať od noveho roku mi konči riadna materska pracujem zatial len na dohodu neviete niekto ako je s tou predlženou rodičovskou dovolenkou-neplatenou, či sa može pracovať na dohodu a dieta može navstevovať skolku dakujem

gapa
4. dec 2011

@veronka2008
môžeša pracovať na dohodu, podla terajších zákonov nie je obmedzenie (nevšimla som si, že by menili niečo), no ak si nechceš sama platiť zdr. poitenie, tak bud dieťa môže byť v škôlke max. 4hod. denne alebo sa musíš evidovať na up.

otrusinka4
11. dec 2011

pekny vecer prosim Vas mozem sa opytat ja som na neplatenej RD a teraz nastupujem na dohodu bolo mi povedane ze si budem platit zdrav.poistenie?neviete mi poradit ci je to tak alebo nie? som sama s dvomi detmi dakujem

lalus
23. jan 2012

@gapa ahoj, prečítala som Tvoje odpovede a chcem ťa poprosiť o potvrdenie mojich záverov 😅
1. môžem si vybaviť "neplatenú predlženú RD" NPRD 😅 😀 vlastne bez nejakých zbytočných papierovačiek, nástup by mal byť deň po skončení RD - stačí mi len papier z UPSVaR, nahlásiť to do ZP do 8 dní od skončenia RD (čo nestihnem možno 😝) a podpísať tam čestné prehlásenie
2. ukázať sa v SP...načo vlastne? to neprehlási zamestnávateľ???
3. vybaviť so zamestnávateľom, aby ma prehodil na neplatené voľno
4. dieťa môžem dať na 4 hodiny do škôlky (ak by do súkromnej, tak to ich zaujímať nebude, či?)
5. môžem popri NPRD pracovať na dohodu

tak? dobre to chápem?
vopred ďakujem za ochotu

lalus
23. jan 2012

a zostávam pri tom všetkom poistne krytá SP a ZP, t.j. nič si nemusím odvádzať sama....

gapa
24. jan 2012

@lalus
3.začať treba u zamestnávatela, lebo ten ti neplatené volno v zamestní dať môže ale nie je povinný!!!. Vzhladom na to, že nejde o rodič.dovol., tak od nástupu na neplatené volno ti končia všetky poistenia, teda počas RD sú vlastne a síce prerušené, ale pre nárok na dalšiu materskú sa rátajú tieto dni, ale dni nepl. volna už nie, tj. bacha na to, ak by si chcela čerpať nepl. volno dlhšie ako 460dní= cca 15mesiacov. A tiež pre nárok na podporu toto obdobie sa neráta, tak bacha ak by trvalo NV viac ako 1rok.
1. Zdr. poistovnu neviem iste, no ak budeš mať doklad o dobe pboerania RP asi by som sa dohodla s mzdárkou, či ona bude nahlasovať ukončenie poberania RP a teba ako osobu riadne celodenne osobne sa starajúcu o dieťa do 6rokov alebo si to sama vybavíš v ZP (nebudem vysvetlvoať prečo, lebo v tomto je zákon nejasný a usmernenie hovorí jedno, no možno prax je iná)
2. na soc.poistovni zamestnávael nahlási ukončednie rd a začiatok NV. Ty si si po pôrode dala prihlášku na SP predpokladám a tá stále bude trvať, ak budeš sa riadne o dieťa starať, aj ked bude chdodiť do škôlky, podla terajšieho zákona to nevadí, a aj ked budeš robiť na dohodu.
4. je jedno, či chodí do štátnej alebo súkromnej škôlky, môžeš len na 4hod, inak by si nemohla byť zdr. poistená štátom.
5. môžeš. aj ked som počula názory zo zdr. poistovne, že nemôžeš. Ale ak počas tých 4och hodín čo chodí do škôlky ty pracuješ na dohodu, tak podmienky pre poistenie štátom splnaaš.

xlucia
3. feb 2012

@gapa prosim ta, ak je mama n predlz. RD zo zdrav. dov. moze doststat vypoved? alebo az po ukonceni?

gapa
3. feb 2012

@xlucia
môže len z dôvodu, že sa firma alebo jej časť, ktorú máš uvedenú v prac.zmluve ako miesto výkonu práce, ruší alebo sťahuje.

xlucia
3. feb 2012

@gapa joj toto sa chvalabohu netyka mna, kamoska sa ma pytala ze ci tak ze by zrusili jej miesto. vtedy mozu?

gapa
3. feb 2012

@xlucia
nestačí aby zrušili jedno miesto, musia časť firmy, nejaké oddelenie ...

stanka77777
10. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke, tu sú na ne linky: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka......, a druhý: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka....... V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.