Samovoľné odstavenie. Nechcem prestať kojiť, pomôžte

lulusy
5. jún 2010

Ahojte maminky,
potrebujem poradit,
mam 16 mesacnu dcerku, ktrou stale kojim, problem je v tom, ze mam pocit, ze sa odstavuje sama ☹ Treti den ma hryze do bradavky, vcera adnes vecer sa pokupkani vobec nedozadovala prsnika iba dudu/cumlik, aj som si ju prilozila k prsniku ale nic, rovno ma uhryzla.
Cez den to bolo vcera este celkom OK, vypila jeden prsnik a az ku koncu ma uhryzla ale dnes rano ani nevypila parkrat potiahla a uz cvakla, cez den vobec a vecer zaspala "hladna" (zjedla naposledy o 18:00 puding 80g) Cez den vypije max 100 ml vodicky.
Vcera v noci ked sa mrvila a zaplakala aj si sadla, tak somjej ponukla prsnik, aj papala ale opat ku koncu ma uhryzla, ponukla som jej teda druhy, no uz nechcela. Je toto samovolne odstavovanie alebo je to len akasi docasna nechut, resp. maniera.?
Som nestastna a uz sa aj vyplakala, ze ma uz nechce 😢 nechcem sa vzdat kojenia, ak na to? ☹
Je to z nicoho nic, co som jej urobila? ☹ Je pravda ze na nu teraz castejsie pokricim aj zdvihnem palec ze to a to nesmie, ale to je pre jej dobro, mohlo sa to tymto pokazit? Alebo asi 2 tyzdne jej davam vodicku pit z flase so slamkou, ide jej to, zeby to bolo tym?
Pomozte prosim ...

bubelko
5. jún 2010

@lulusy > skus napisat priamo annag alebo sa opytat v teme dakujeme annag 🙂

lulusy
autor
6. jún 2010

@bubelko pisala som jej ale zatial sa mi neozvala, preto som oslovila vsetky mamicky

bubelko
6. jún 2010

@lulusy > ok

vejula
6. jún 2010

ahoj lulusy, no ja ti nepomôžem , nie som v tom žiaden profik ale kočky ti určte napišu len neviem či dnes ked je taka krásna nedela asi niesu pri compe, ale zajtra určite ano 🙂

jaaty
6. jún 2010

Lulusy, myslím, že sa trápiš úplne zbytočne. ...a čo sa stane, keď sa sama odstaví? Kojila si krásnych 16 mesiacov a mnohé maminky by Ti závideli, taký spôsob odstavenia.
Ja viem, že mnohé mamičky so mnou nebudú súhlasiť, ale podľa mňa dieťatko samo podvedome vie, čo je pre neho najlepšie. To ako sa stravuje, keby sme možno nechali od začiatku viac na ne, boli by sme prekvapené 😉.
Naša Hanka sa odstavila sama v 10 mesiacoch, bez plaču, hnevu. Odmietla piť akékoľvek mliečko- papala však bez problémov jogurty, syry, neskôr pribináčky. Mlieko v pripravovanom jedle jej nevadilo. Lekárka odobrila to " že ju do mlieka" nebudem nútiť. ...a k tomu vyberaniu- pečivo začala jesť v 1,5 roku a sama si vyberala výlučne tmavé. Sladkosti neje takmer vôbec. Mesiac pred tretím rokom zjedla prvý krát polovičku kinderka a raz do týždňa zje lízatko. Inak žiadne čokolády, cukríky, keksíky, záskusky ....šišku zje bez džemu. Podotýkam že sama, bez zákazov len skonštatuje " To je sladké, nechutí mi"
Tak, ak sa aj odstavila, tak to nerieš, nájdete si spolu iné aktivity, pri ktorých budeš zase nenahraditeľná 😉

egyptanka
6. jún 2010

lulusy, suhlsim s jaaty ... aj keby si sa na hlavu postavila a pchala do malej prso tak sa rozhodla, ze sa odstavi, ze uz MM nepotrebuje, je to kraaaasne, ze si dokazala dojcit tak dlho a nemusi ta trapit, ze sa odstavila. Mozes byt rada, ze sa odstavila bez placu, bez emocii, bez stresu ... naco dieta nutit do niecoho o co uz nema zaujem? Bud hrda na to, ze si tak dlho dojcila a dala malej tolko toho dobreho a nebud smutna. Kricanie, nerovozita ti nepomoze ... len to akceptuj.
Moja mala sa odstavuje v tychto dnoch a dnes mame prvy den bez dojcenia aj vratane vecera ... ona sa ku mne pritulila, takto sme sa mojkali, na prso si nespomenula, dala do postielky, precitala rozpravku, pohladkala a spinkala ... 🙂
Tym, ze sa ku mne tulila, sme o kontakt nedosli. Takze tulkat a mojkat sa da aj bez prsa 🙂

@lulusy

segricka
7. jún 2010

lulusy, neviem, v čom je podľa teba problém. chýba ti samotné kojenie alebo chceš malej dopriať svoje mlieko?
lebo ak ti ide o mlieko, môžeš ho odstriekavať a dávať piť z fľaše alebo pridávať do jedla.
ak ti ide o ten pocit - bohužiaľ ak malá nemá záujem, nič s tým nenarobíš. ak ju budeš do toho nútiť, akurát si narobíš fyzickú /z hryzenia/ aj psychickú /z odmietania/ bolesť. užívaj si bezproblémové odstavenie bez plaču a trápenia.
lásku a dôvernosti si viete prejaviť aj inak ako len kojením, určite si spôsob nájdete 😉

kostka211
30. jan 2012

Kocky, mne toto robi moj trojmesacny syn. Asi 4 dni sa mi odmieta prisat na prsnik, nechapem, co sa deje, ma chvilky ked pije normalne, no pri dalsom kojeni, uz sa odmieta prisat. Strasne sa hneva a place, ked mu davam bradavku do ust a otaca sa odo mna, nechapem, co sa deje, pretoze mlieka mam dost, v noci mi az vyteka, ale on aj tak odmieta sa prisat.Keby uz bol starsi, netrapilo by ma to, ale takto nechapem. Zacal to robit z nicoho nic, proste raz sa odmietol prisat a hotovo, cim to moze byt?

renatka83
30. jan 2012

kostka211 mne to robil mali v ticj istích mesiacoch,ale stále iba ked som ho kojila s ľavého prsnika-vlastne z ľavej strany,akokeby ho bolelo uško tak nechcel točiť hlavu do tej strani,ak to maš tieš tak koj ho iba z jednej strany z oboch prsníkocch.mne to pomohlo až kým ho to prešlo.

miskap
30. jan 2012

@kostka211 Takto sa prejavuje dojčenský štrajk. Môžu ho spôsobovať viaceré príčiny- napríklad cumlík, fľaša, slabý alebo prisilný tok mlieka, menštruácia maminy, šok dieťatka- bolo bez maminky dlhší čas, niekedy príčinu nevieme. Podstatné je udržať si tvorbu mlieka. Prsník treba často ponúkať, ak však dieťa odmietne, nenútiť, ale prsník odstriekať a mliečko sa podá napríklad pohárikom alebo lyžičkou (fľašu neodporúčam, rýchlo si dieťa zvykne a odmieta prsník, treba zvoliť metódu, ktorá neuľahčí kŕmenie, aby si dieťa uvedomilo, že dojčenie je fajn) . Treba zintenzívniť kontakt, spať spolu, nosiť dieťa a hlavne sa obrniť trpezlivosťou. Môže to trvať týždeň, ale aj mesiac. Pomáha ponúkať prsník v polospánku, keď sa dieťa iba prebúdza, nájsť si na dojčenie miesto, kde je kľud a nikto vás neruší, Určite sa to zlepší, len odvahu 😉

bubulka722
30. jan 2012

@lulusy annag sa ti na tejto stránke už pravdepodobne neozve, pretože MK porušil etický kódex podpory dojčenia propagáciou UM, tak sa viaceré laktačné poradkyne premiestnili na iné fórum. Môže to byť len prechodný jav, nevzdávaj sa, držím ti palce!!! 😉
Napadlo ma, nemáte náhodou práve za sebou nejaké očkovanie?

kostka211
30. jan 2012

@miskap : ja som nasla sposob 😀 , ak sa nechce prisat uplne jemne, ale fakt len tak polosucho si potriem bradavku medom a maly sa ide zblaznit ako taha, mysli si, ze mu asi potecie medik 😀 a mam po probleme, takto mi vytaha cely prsnik, ak prestane sat a citim, ze mliecko este je, zas to zopakujem, az kym prsnik nie je prazdny...odporucam vyskusat, ten kustek mediku mu uskodi urcite menej, ako keby sa mal odstavit si myslim

miskap
31. jan 2012

@kostka211 niet nad prírodné metódy 😉

monika15
31. jan 2012

ked uz ma 16 mesiacov tak ju uz asi netreba silit na mlieko ci ne?
vsak uz papa aj ine.....