Ako sa zbaviť zápachu v skriňach, zásuvkach a komodách?

cetera
18. jún 2013

chcela by som vediet co pouzivate kupovane alebo domace, nieco proti zapachu v skriniach, nejako mi zapachli saty takym pachom, by som povedala akoby som tristo rokov nevetrala a saty neboli prane ani nepamatam. Pritom je to cerstvo vyprane,a do tyzdna to zapachne. Mate nieco vyskusane?

hradnapani
18. jún 2013

@cetera mozes vyskusat rozne: vonave tuhe mydlo (das kusky mydla medzi pradlo, to je celkom dobre na postelne pradlo a pod), otvorena flasticka so zvyskom parfemu alebo toaletnej vody, susena levandula, akykolvek aromaolej nakvapkany na kusok latky atd.

angua27
19. jún 2013

ja by som poriešila skrine. ak máš v skriniach pocit zatuchnutosti, je niekde pravdepodobne plieseň. ja osobne by som všetko vypratala a skrine vyumývala mazľavým mydlom - je dezinfekčné a aj príjemne vonia. následne po preschnutí vymaľovať vnútrajšok skrine, aby sa tam nechytala pleseň. 😉

klincek
19. jún 2013

vyborna je susena levandula. treba ju dat do riedkeho plateneho vrecka a poukladat k pradlu. vonia velmi jemne, z pradla ju takmer necitit, a pachy potlaci. alebo mydlo, otvoreny balicek len tak poloz na policu (to ma vyhodu, ze si mozes vybrat vonu🙂).
moja babka davala do skrine aj otvoreny balicek cigariet, takych uplne najobycajnejsich bez filtra-ale to hlavne k perinam a kozuchom, takze predpokladam, ze to bolo skor kvoli moliam. no tabak vraj stahuje aj pachy, tak pripadne skus, na zaciatok do skrine s domacim oblecenim.
a skus skrine obcas vyvetrat. pootvarat okna, skrine, nechat par hodin alebo aj cely den, ked je pekne.
zrejme zaberu aj "umele" vone, ale v tom neporadim, ja sa im vyhybam, mame okolo seba dost chemie aj bez nich.

klincek
19. jún 2013

@cetera angua ma pravdu, uplne prve mrknut skrine, ci tam nieco "nerastie"-ale pri starsom nabytku ani nemusi, on casom aj tak naberie taky zvlastny pach..

cetera
autor
19. jún 2013

@angua27 praveze taka zatuchnotost, plesen nevidim, ono to nebolo az teraz zrazu a je to tu, ale nikde len v dvoch zasuvkach na skrini od spodu, a tretia nic, ake mazlave mydlo?

cetera
autor
19. jún 2013

@klincek asi to bude tym vekom, skrinu mi dala svagrina, a mne zatial bola postacujuca, ale nikde inde to necitit, ani na vesani ani v polickach, len dve zasuvky od spodu, ale pre istotu kuknem ci tam neni nejaka plesnova navsteva

angua27
20. jún 2013

@cetera, pleseň nemusí byť vidno. môže byť v materiály vnútri. mazľavé mydlo je prostriedok na dezinfekciu. používa sa napríklad na čistenie stien pred maľovaním. http://www.efarby.sk/kategoria/cistiace-prostri... dostaneš ho kúpiť v predajniach s farbami napríklad. 😉