Malé vošky, staublaus, pisivka

miuska49
17. júl 2013

Dobry den,
v dome sa nam zacali objavovat malicki chrobacikovia, su malicki tak do 1mm priesvitnej farby. rychlo lozia a daju sa jednoducho zabit prstom. Na nete som si zistila ze je to vos papierova (pod tymto nazvom som toho vela ale nenasla) po cesky je to pisivka (su som nasla viacej diskusii).v dome byvame od februara a pocas zimy som na stene obcas objavila malinkatych cervickov, ktory casom uplne zmizli. Asi pred dvoma tyzdnami som zacala pozorovat tychto malych chrobacikov (mozno tam boli aj predtym a v mensom mnozstve, preto som ich nejako zvlast neregistorvala) Momentalne sa ale premnozili a mam ich vsade (na podlahe, na kuch. linke, pod prestieranim, pod prutenymi kosikmi, v kupelni, na strope) som z toho uz na nervy, vcera sme cely dom vystriekali s pripravkom K othrine, urcite to pomohlo, no dnes rano som nasla zase nejakych zivych, cize sa mi ich nepodarilo uplne vyhubit. Kedze to vyzera, ze idu od povaly, tak chcem aplikovat prostriedok Atak fumigator. Nemate s nim niekto skusenosti, pripadne ako riesite tento problem s chrobakmi. Uz som z nich na nervy, stale upratujem, vysavam aj tri krat denne a stale su tam. prosim poradte.

ivkadracova
7. apr 2014

Strasne ma trapi ze to nikto nevie znicit, tak rada by som Ti pomohla, lebo mne to z pod omietky/farby vylieza tiez. Kym to bolo iba na WC, ktore ma okno na pavlac, tak mi to nevadlo, ale v spalni po premalovani mi to rozhodne vadi. Najme kedze cakame dieta. Mojim studium som zistila ze to ma rado vlhko a plesne a siri to astmu, a ze sa v ustave tvaria ze je to neskodne. Ked sa mi podari skusim ultrazvukovy plasic na hmyz (s ionizatorom mozno), alebo dat elektricke pasy na stenu. Zial chemia nepomaha a nebude, to uz je jasne.
Ak niekto ma nejaky overeny sposob ako sa tej veci zbavit, napiste prosim.
Klucove slova: Staublasu, Pisivka, Vos prachova
Nedavajte tu linky na temy ktore vobec niesu riesenim, radsej napiste ak viete. Internetove natahovanie sa neriesi nikomu problem!! No a co ze sa tema opakuje? aj 1000x kym sa nenajde odpoved.

ivkadracova
7. apr 2014
ivkadracova
10. apr 2014

Vyzera ze Tea Tree aroma lampa im nevonia

romco3
24. sep 2014

chcel by som sa spytat na jednu vec. Maloval som kumbal v byte (miestnost bez okna) a po par dnoch som si vsimol ze su v malovke male dierky pomerne pravidelneho tvaru. Videl som nejakeho malickeho chrobacika podobneho tomu co byvava v knihach, vlhkych papieroch a zahliadol som aj asi 2-3 rybky alebo take nieco. Mal niekto tento problem, ze po malovani nasiel dierky?

romco3
25. sep 2014

@ivkadracova pises ze Ti vyliezaju spod farby na stenach? Ja nachadzam dierocky v malovke. Mala si to aj ty tak?

ivkadracova
25. sep 2014

@romco3 hej, najprv som si myslela ze mam halucinacie, ale ano, robia sa dierky.. Pred tym som pisala ze po premalovani spalne sa zrazu okrem zachodu objavili aj tam. V rohu bolo viacero dierok po rekonstr. Neskor sme robili aj obyvacku s predsienou, ale dokladnejsie. Na venci bola plesen, na starom betone na roznych miestach, kde sme to specialne vyteplili a uvidime ako bude v zime. Chcem tym len povedat to, ze kym nedas dole vsetko, nevies kde Ti tie potvory ziju.. My sme sa po tej obyvacke zamysleli, ci nedame urobit spalnu este raz a poriadne. A potom zvysok bytu. Nam sa uz smeju, ze je nemozne 2i byt tolko rekonstruovat.

romco3
30. sep 2014

@ivkadracova minuly piatok som striekal kumbal a spalnu Raidom. Zatial ich tam nevidim. Ale zato sa objavuju inde. V detskej som nasiel nove dierky a dnes rano som zabil troch. V kuchyni sa objavili tiez nove dierky (kuchyni a chodbe sa doteraz vyhybali, tam mame novu stierku, ostatne izby sme nestierkovali) a nasiel som dvoch. Na jednom mieste bolo tesne vedla seba 9 dierok, ako dostrielane. A ano vacsinou sa objavuju blizko rohov. Nechapem kde sa to berie. Doteraz som si nevsimol ze by niekde boli. Az ked som vymaloval ten kumbal, tak o par dni som tam spozoroval dierky v malovke a potom som ich nasiel aj v spalni.
Od Velkej noci som v byte sam, manzelka s malinkym synom (coskoro bude mat rok) je u svokrovcov. V byte sme renovovali parkety, komplet rozobratie, priprava podkladu a znovu polozenie, plus elektrika - vacsinou sme vyuzili povodne trasy kablov a kable isli aj do podlahy. Potom sme malovali izby. Chodbu a kuchynu sme dali aj stierkovat. Uz som dufal ze to dokoncim a synove narodeniny budeme oslavovat konecne spolu az kym neprislo toto. Chyta ma beznadej a zufalstvo a netusim ako sa to bude vyvijat dalej. Este asi vystriekam aj ostatne miestnosti Raidom. Ale je to hnusny, stiplavy smrad. Len neviem ci to pomoze a na ako dlho. Byvame v panelaku na 7.posch. Vy byvate v tehlaku? Starsia bytovka, ci? Ake poschodie?

romco3
30. sep 2014

@ivkadracova a nas panelak bol zateplovany asi pred 10 rokmi. Nad nami je rovna strecha, ta bola robena asi pred 7 rokmi. Doteraz som nic v byte nepozoroval, az ked som vymaloval ten kumbal.

cecila16
30. sep 2014
ivkadracova
30. sep 2014

@romco3 Ja ich mam odkedy tu byvam, cca 7r. Je to tehlak, tiez posledne poschodie, rohove, a rovna strecha.

@cecila16 pozrela som ten clanok a mam vyhrady. Ked ich chces zabit mikrovlnne, ano, dkonca som nasla v spisskej cloveka kt. si zostrojil take zariadenia a ziari do priestoru, ale ako vies kde vsade a ako daleko to ziarenie prejde, a aj ked si vyprazdnis byt tak mozes ohrozit zivot v bytoch okolo teba. Ked vymrazit.. to sa hadam neda v stavbe. Ked vysusit.. no uprimne, aj v lete pri vetrani sme nedosiahli vlhkost pod 55%, a co zima?. Chemia je docasna lebo sa nedostane k vajickam. To by si musela mat stastie, asi nerozkrabes setky nalovky aby si vystriekal vsetky zahyby, dlazba/malovka, rohy, steny.. nerealne ak tam niekto znormalne zije, alebo ma zit. Nechcem byt negativna : )) ale ked maju co zrat, oni sa tak schovaju ze sa ich nezbavis.

Napadlo ma ale, ze klimatizacia, kebyze ju pouzivas denne po cely rok v celom byte/dome, tak by si ich teoreticky vyhubil, lebo nepreziju vraj pod tu vlhkost 50%. Takze ja som sa rozhodla s nimi zit. Cakam na lepsie napady.

Este nieco.. v kuchyni mame navapnene steny, proste miesto farby, na kauff omietke je niekolko vrstiev haseneho vapna a tam som ich vstkutku nevidela. Zeby bolo riesenie klasicke vapnenie? Skuste v panelaku a napiste ci to zabralo. (Nebude to hned lebo to vapno musi najprv dobre preschnut, az tak susi, taktiez ta kuchyna je najsuhsia miestnost v byte, mame malicke vlhkomery.)

romco3
1. okt 2014

vcera som si lepsie pozrel parapety a veru tam boli mrchy, na jednej aj devat mini hnusob. A v spalni kde som striekal raid, tak som tam objavil jednu zas na stene. Ale neviem ci to nie je v celom panelaku, lebo vo vestibule som nasiel na stene dve podobne krpate mrsky ako mame my. No ja neviem u nas kuchyna patri k tym vlhkejsim miestnostiam. Co sa tyka vetrania, zmeny teplot. Skusal som ze ten kumbal vyhrejem na 40 stupnov, ale tym teplovzdusnym ohrievacom som sa dostal max. na 33 stupnov, takze neviem ci je vobec realne byt vyhriat na taku teplotu. Znizovanie vlhkosti - ked som nechal aj dva dni otvorene okna, podarilo sa dostat s vlhkostou na 40 percent. Teplotu ale asi pod 18 stupnov nedostanem (v zime asi hej). A druha vec je - v uplne v celom byte vo vsetkych kutoch a sparach asi tak nizke hodnoty nedosiahnem.
Este ma napadla otazka? Ked ste malovali, tak ake farby pouzivate? Primalex, Jupol,..?? Stalo sa vam ze ste malovali farbou ktora uz bola po zaruke? Nemohlo by to nieco sposobit? Alebo to s tym absolutne nemoze suvisiet. Uz fakt neviem, vselico ma napada.

romco3
2. okt 2014

@ivkadracova mate zateplenu bytovku?

ivkadracova
2. okt 2014

@romco3 Ja si myslim ze v budove uz boli a kedze sa im dari vo vlhku tak po malovani je to pre nich idealne. mali sme uplne profi pracu, nove farby v spalni aj obyvacke. vravim, tam kde je miesto farby vapno, cize v kuchyni, ich nemame. bytovka zateplena neni. ale oni by pri tej vlkosti podla mna zili aj keby zateplena bola. no ale co spravis? ty ked ich nevyhubis tak nenastahujes rodinu abo co? predas byt?

romco3
2. okt 2014

@ivkadracova to asi nie. Teraz si vsimam steny aj hocikde inde (uz je to taky tik, ze stale sledujem steny). A veru sledujem aj steny v robote. A podarilo sa mi ich zahliadnut aj v robote na WC si liezla jedna nad pisoarom taka starsia a dalsie dve mlade som zbadal dalej. Myslim ze je to to co mame aj doma. Tak fakt neviem ci su premnozene celkovo alebo co. Na WC sa stale vetra, cele dni tam byvava otvorene okno a byvava tam chladnejsie. Ale je tam asi aj o nieco vlhkejsie, je tam mozno aj nejaka plesen. Je to na 4.poschodi (najvyssie poschodie), rovna strecha.

dendulka4444
3. jan 2017

@miuska49 ahoj, chcem sa opýtať či sa vám podarilo ich vyhubit a ak áno ako? Objavila som ich v skrini s vecickami mojej polročnej dcérky a nebolo ich vôbec malo.. Neviem co s tym... Dakujem vopred veľmi pekne za odpoveď. Denisa

rebekracko
11. jún 2017

Ahojte, prosím neviete čo to môže byt ? Je to tenké ako nit a ste max 3mm. Nachádza sa to na parapetach a oknách. Prelietavá to na ľudí a nepríjemne to stipe. Ďakujem za každú radu

1peta4
4. jún 2018

@rebekracko Dobrý deň, prosím Vás prišli ste na to čo to je ? Veľmi sa to podobá na hmyz, ktorí sa nám doma začal objavovať na stenach. Byvame v novom dome tak neviem či to ma suvis aj s tym. Ako ste sa ich zbavili prosim Vás ? Ďakujem vopred za odpoveď.

lubikalubicka
20. jún 2018

Dobry den to iste sa nam objavilo doma a mame male dieta a som z toho na nervy ... mame to zatial len na terase ale kedze tam susim pradlo cakam kedy to bude aj v byte 🤦🏼‍♀️

fi0na
20. jún 2018

@rebekracko aj my mame doma tento hmyz,hlavne na vchodovych dverach,kazde leto...ked je najvacsie teplo,je ich najviac...staci ak idem na par sekund von a mam ich vsade,lozia po celom tele,mam ich vo vlasoch,v ociach...postriekam ich s biolitom,popadaju a za par minut su na dverach opat...mam pocit,ze ziju den...tiez som uz zufala.

fi0na
20. jún 2018
estalon
20. jún 2018

mne to zacalo minuly tyzden, do domu sa to netisne, je to na oknach a dverach prevazne na prizemi, ako sa da toho hmyzu zbavit a ako sa to presne vola?

estalon
20. jún 2018

@fi0na co to je?

cory75
20. jún 2018

aj ja som to dnes objavila na balkone, cely balkon bol nimi obsypany brrr. A potom som si vsimla, ze sa dostalo aj dnu cez okna, mam to aj na kazdom parapete zvonka. Idem do Obi dnes, nech mi poradia..

estalon
20. jún 2018

@fi0na vola sa to strapky

mirasima
20. jún 2018

Prosim Vas co na tie chrobaciky? Dnes sa mi objavili v celom byte, preliezaju aj cez sietku na oknach, som zufalaa:((

veronikaszabova
20. jún 2018

My ich mame na terase. Doma nie.
Len co zajdem von, mam ich vsade na obleceni. Na nervy som! Na muza ani synov nejdu, mna maju tie svinuchy asi moc v oblube :(

mirasima
20. jún 2018

Ja mam dcerky blondinky a ked sme vonku plnu hlav ich maju

jezkojanka
20. jún 2018

@rebekracko jemine toto dneska u nas a plná plná spalna.. postel, steny, čerstvo vyvesane oblecenie .muž to oháňal s fenom.. 😲 tusim to uz odislo.. dúfam.. sme teraz vonku

mirasima
20. jún 2018

Ja som to povysavala,cely den chodim s vysavacom:(

fi0na
21. jún 2018

@mirasima aj ja som ich vcera povysavala,boli popadane pred vchodovymi dverami...na vecer zmiznu,objavia sa rano a dnes rano nic...mavame ich kazdy rok..odporny hmyz ktory sa prilepi na cloveka,dostane sa vsade,do vlasov....ja mam pocit,ze sa objavia tak na 2 tyzdne a potom zmiznu.