Následky šikanovania

nika1912
20. aug 2015

Ahoj dievčatá,
potrebujem sa trošku vyrozprávať a zároveň prosím o nejaku radu 🙂 Sikanovali vas v škole? Máte z toho nejake následky? Pripadne ako ste sa z toho dostali? Ja som bola terčom posmeskov celú strednú školu..už su to 3 roky od maturity, ale stále sa mi vynárajú spomienky..často sa mi o tom aj sníva. Moje sebavedomie je nulové. Myslela som, ze ked skončí škola tak začnem novy zivot..ale žiaľ stále sa toho nedokazem zbaviť.

pribinak
20. aug 2015

Možno by si mohla skočiť k psychologicke, je dost mizne, ze si to budes niesť este dlho a prenesieš traumu aj fo partnerského života

muskamala
20. aug 2015

Ono je to veľmi ťažké, ale musíš dotyčným čo ti ubližovali najprv odpustiť, cítiť, že už sa na nich za to nehneváš, inak sa k tomu budeš stále vracať, stále budeš tá stredoškoláčka čo ju šikanujú lebo to stále budeš prežívať znova a znova vo svojich myšlienkach a takto sa nikdy neodrazíš z miesta a nezačneš nový život. Hlavne v sebe neživ nenávisť, čas všetko zahojí, ak si nevieš sama rady, požiadaj o pomoc odborníka, prípadne skús si prečítať nejaké knihy, napríklad Šlabikár šťastia je veľmi dobrá knižka. Želám veľa šťastia.

evelynm
20. aug 2015

@nika1912 , od utleho detstva som bola vystavena tvrdemu posmievaniu, v skole, vonku, hocikde, kam som prisla. Bolo to pre mna velmi tazke. A dodnes neprekypujem sebavedomim, hoci navonok to vyzera inac 🙂 .
Napriek tomu som to zvladla, vybudovala som si svoj zivot, respekt u okolia, mam peknu rodinu, zijem spolocenskym zivotom, mam okolo seba kamaratov. Vela mi pomohol sport - hoci aj tam sa mi spociatku posmievali, az neskor som sa s ostatnými skamaratila.
Dolezite je odpustit. Nie kvôli tym ludom, ale kvôli sebe. Niekto na tvoju adresu nieco zle povie, o chvilu na to zabudne a ty to v sebe nesies, drzis, trapis sa tym. Stoji ti to za to? Urcite nie. Hladaj okolo seba ludi, ktori ti prinasaju nieco pozitivne, realizuj sa v niecom, v com si dobra, aby si zazivala pocit uspechu, aby bolo pre co ta obdivovat, aby si nadobudla sebauctu. USMIEVAJ SA!! To je velmi dolezite, sirit okolo seba pozitivnu naladu. Ludia ta budu vnimat inac, budu k tebe milsi.
Drzim palce, viem, ako sa citis, ale same od seba to neprejde, na tom treba pracovat.

nika1912
autor
20. aug 2015

@muskamala
Ďakujem 🙂 Pred pár dňami som po tom Slabikari pokukovala.. prave ho maju v Martinuse v zlave 🙂 snažím sa odpustiť je to ťažké...

@evelynm
Ďakujem..veľmi ma to povzbudilo..mas moj obdiv. Nerozumiem ako niekto môže takto ublizovat...ešte pochopim male deti,ktoré nevedia co robia..u dospelých nie ☹ ten spoločenský život mi robí dosť problém..neviem ci to vo mne nevyvolalo aj slabú sociálnu fobiu.. ked idem do neznamej spoločnosti som veľmi placha a bojim sa odmietnutia aj ked na to nemám žiadny dôvod ..
Odporucam knihu Styri dohody:

https://www.youtube.com/watch?v=g7xwpu6qoZY

..už len zmeniť to myslenie 🙂

evelynm
20. aug 2015

@nika1912 , knihu mam doma 🙂
urcite mas nejaku kamosku, s ktorou si mozes niekam vyjst von. Postupne, po troske sa skus viac a viac odvazit, ak bude moznost sa s niekym zoznamit, neodmietaj to. Vies, niekedy je clovek aj trosku paranoidny (sudim podla seba). Niekto nieco povie, pozrie sa mojim smerom a ja mam pocit, ze hovori o mne - urcite nieco negativne! A ten niekto mozno hovoril nieco uuuplne ine a len nahodne sa pritom pozrel mojim smerom 🙂 .
Nerob nieco, co ti nevyhovuje, dopraj sama sebe luxus rozmaznavat sa 🙂 . Zajdi na masaz, na kozmetiku, daj si urobit vlasy... Chod si zacvicit atd atd. Aj to su veci, ktore nam mozu posilnit sebavedomie.

horror
22. feb 2020

@nika1912 na toto pozor a neberte to na lahku vahu. Z nejakeho dovodu je clovek sikanovany. To znamena ze nieco vyzaruje. Tak ako ked z niekoho ide prirodzeny respekt, tak z niekoho ide opak a to sa s nim povezie cely zivot. Pre zenskom sikanovani moze pomoct psycholog to je pravda. Takze ty by si mohla byt za vodou ale u muzov je to horsie. Su ludia ktorych sikanuju aj v 40-ke. Chlapi su agresivnejsi aj v dospelosti a velakrat sa chovaju ako keby boli stale na ZS! Kamarat ma s tym problemy cely zivot.

veronikaszabova
22. feb 2020

@horror autorka to riesila pred 5r a uz je neaktivna.

horror
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horror
23. feb 2020

Oprava: Ale tema je aktualna stale. Myslim tema sikany a jej nasledkov v dospelosti. Nehovorim len o autorke. Aj mna to zaujima lebo aj ked mne sa to nestalo ale zazili to moji blizki a tak ma to zaujalo ako to vidia ini. Tot vsjo

daisylucky
23. feb 2020

Psychoterapia môže pomôcť...

horror
6. mar 2020

Takze riesili ste to u psychologicky? Najvacsi problem je tak celkovo ze nikto sa nevenuje sikanovaniu v dospelosti. Vsade nagooglite iba sikanu medzi deckami v skole, alebo mobing/bosing, ale existuje aj taka klasicka sikana podobna ako v detstve aj u 30+ len su to velmi zriedkave pripady ale su. Kam sa ma taky clovek obratit?