Pes na stráženie, ktorý vzbudzuje rešpekt

paty199
24. nov 2014

Rozmýšlam nad kúpou psa na stráženie pozemku,ktorý bude budiť rešpekt.Rozmýšlam nad plemenami:nemecký ovčiak,rotvajler,bandog alebo niečo väčšie ako kaukazský ovčiak alebo tibetská doga.Ktoré plemeno by ste mi poradili? 🙂 Mám už skúsenosti s chovom psov,ale nie s tymito plemenami.

daniela1978
24. nov 2014

@paty199 z týchto asi len vlčiak.....mali sme krásneho vlčiaka, teraz mame iné teliatko 😀

saska.t
24. nov 2014

@paty199 SAO (kaukazak) vydrzi v zime vonku kedze je dostatocne osrsteny, myslim ze o respekte nemusime Vela rozpravat a majitela miluje a poslucha nadovsetko vcetne jeho rodiny,kratkosrste plemena v zime vonku trpia,kedze nemaju ziadnu alebo nedostatocnu podsadu (rotwajler,bandog)-väcsinou im nestaci ani zateplena buda,casom trpia na zapaly klbov,oci atd.,tibetsku dogu povahovo nepoznam,ale Respekt vzbudzuje aj ked pre mna vyzorovo Pekny chlpaty mazel... 😉

ervenka
24. nov 2014

@paty199 @saska.t susedia na SVK maju kaukazkeho ovciaka, ale je to pohroma, nevychovatelny, nebezpecny, uz napadol pani na ulici- vytrhol sa majitelovi... Neposlucha majitela a uz vobec nie jeho rodinu. Moja mama sa dost boji a hlavne, ked prideme na navstevu- nedaj boze, aby nase ditko prislo blizsie k plotu... Aby pes vobec isiel do budy musia ho striekat vodou. Postari odmietaju davat postu do schranky a ani sa im necudujem. UZ bola spisana peticia na premiestnenie psa, ale peniaze dokazu na SVK vsetko... 😖 Kynolog napisal posudok,ze "Kaukazan" nie je vhodny ku rodinnemu domu, do rusnej ulice. Toto plemeno potrebuje vela pohybu a priestoru, velmi zamerany na svoje teritorium, kohokolvek moze povazovat za nepriatela. Pripadny utok moze skoncit tragicky.
Film Marley and me je celkom zabavny, pokial taky pes nebyva hned za plotom, a susedov kaukazan sa este aj vola Marley.

saska.t
24. nov 2014

@ervenka toto je ale hlavne o vychove,takto moze skoncit kazdy pes,nie len SAO,ktory nie je vychovany,to je ludske zlyhanie,nevychovaneho agresora mozes urobit aj z civavy. Ziadny pes bez potrebnej vychovy nebude "super pes" ani vlciak,ani nahac... Mam chovnu stanicu JRT (jack Russell) a to su ini teroristi,poznam viacej SAO a za svoje teritorium a rodinu by polozili zivot...plemeno si treba vybrat hlavne podla svojich schopnosti a moznosti 😉

maminuska
24. nov 2014

Dlhodobo chovám psy, ale na kaukazáka by som si netrufla. Je to príliš dominantný a samostatný pes a kedykoľvek sa môže otočiť voči vlastnému pánovi . Tu to nie je len o výchove ale aj vrodených vlohách a tie sú pre človeka nie práve najpriaznivejšie.

Osobne ti doporučujem Moskovského strážneho psa. Výborné vlastnosti strážneho psa, razantnosť , primeraná agresivita, nie sú zaznamenané útoky voči vlastnému pánovi .

maminuska
24. nov 2014

@saska.t je rozdiel udržať pod kontrolou dominantného kaukazáka a dominantnú čivavu . Z pohľadu následkov útoku je značný rozdiel medzi kaukazáka a čivavy.

sissika
25. nov 2014

My mame slovenskeho cuvaca, krasny a hlavne poslusny pes.

zdena12345
25. nov 2014

NO jednoznacne plemeno cislo 1 !!!!!
rotvajler je tiez super pes, mam ich rada len musi mat clovek uz nejaku skusenost a musi sa im venovat. hovori sa ze niekedy su nevypocitataelny, no ja som takeho este nezazila. ked ho raz dobre vychovaju a venuje sa mu aspon pol hodky denne, tak je ok.
bandog- nemam velke skusenosti, poznala som jednu pani co mala 4 a ti boli ozaj perfektny psy, len pani sa im velmi, velmi venovala. asi by som sa toho plemena bala. aj po tom co ona povedala.
kaukazak- obdoba rotvajlera, len vacsi🙂

kazdy pes potrebuje starostlivost a kontakt so svojim panom. ak mate v umisle ho len kupit a pichnut na pozemok a jedina starostlivst je dat krmivo, tak potom moze byt riadne agresivny aj labrador- (uz som take zazila a riesenie bol polovnik, lebo sa k nemu nedalo ani dostat na eutanaziu)
PS krmivo kazdopadne doporucujem 2xdenne- takze zvazit ci je to mozne (prevencia vzniku torzii zaludka zvlast u velkych plemien)
Hlavne ci chcete psa pre to ze mu chcete vytvorit vyhovujuci domov alebo len aby robil bububu. ked budem chcet dostat sa vam na pozemok tak sa tam dostanem aj ked tam bude 20 rotvajlerov, nezvazovali ste skor kamerovy system?

dobry na strazenie su aj vacsi krizenci- len si nevybrat vysloveneho filantropa a da sa naucit. a urobite aj dobry ksutok. ja mam taku- NO s niecim do polovnickeho a prvy rok kamoska a teraz nikto ani k plotu. a rodicia tiez maju od minuleho roka krizenca. je priatelska- ani nechcu agresivnu ale respekt vzbudzuje uz len tych 50kg🙂

zdena12345
25. nov 2014

a na zimu urobit zateplenu budu idealne este s takou tou predsienou aby nefukalo a je po probleme. a pes uz si vyberie.kaukazaci aj tak spia radsej na snehu. nam NO spavali tiez radsej zafukany snehom nez v bude kym bol mlady

ervenka
25. nov 2014

@saska.t len som napisala nase skusenosti. Ked je agresivna civava, tak sa ubranim, ale proti kaukazanovi tazko... Uplne suhlasim, ze je to o vychove, ale niektore plemena su tazsie zvladnutelne, ako ine. No nie?

saska.t
25. nov 2014

@maminuska fakt? som si nevsimla ten rozdiel.... keby si citala,co som napisala,toto by si naozaj nemohla napisat....
@ervenka urcite 😉 kazdy si ma vybrat plemeno na ktore ma schopnosti,velke psy urcite nepatria do ruk zaciatocnikom 😉

ervenka
25. nov 2014

@saska.t no oni uz mali psa- zlateho retrievera. Ale on bol povahovo flegma. Mali sme vtedy ciernu macku, a ta sa mohla pred nim na plote promenadovat a on nic. Vydal len taky zvuk mnaaaaaaah- nuda, mna mica nerozvadzes. Lenze zomrel na zlyhanie ladvin a susedia dostali ako darcek (trest) stena kaukazana. O 4 mesiace neskor "sranda" zacala. Aaaach jo. V podstate mi je toho psa luto, ale zase, ked steka cele noci- zazila som stekanie od polnoci do 4 rano- vtedy by aj svaty zacal strielat. Susedia nic na to. Ani mestsky urad v ZA. Cele zle.

viera27
25. nov 2014

@maminuska suhlas. Kaukazsky je "svina". Kazdy, koho poznam a ma/mal ho si to s nim riadne "uzil" . Urcite nie pes pre neskuseneho chovatela, silna a tvrdohlava povaha. Fantasticky a nepodplatitelny strazca, ale dopracovat sa k tomu .... To s nemeckym ovciakom sa k rovnakemu vysledku clovek dopracuje neporovnatelne rychlejsie 😀

maminuska
25. nov 2014

@saska.t áno máš pravdu tvoje príspevky moc nečítam a to skoro v žiadnej diskusii , ale tu som si ich prečítala.
Prečítala som si to teda ešte raz a ani v jednom som nenašla to čo mi vytýkaš. 🙂. Mier s tebou . 🙂

saska.t
25. nov 2014

@maminuska ano mas pravdu som Rada ze si si to vsimla,sme na Tom rovnako a drzme sa toho aj nadalej 😉

bosoriak
25. nov 2014

Stredoazijsky ovciak patri do ruk skusenemu chovatelovi, ktory dokaze byt dominantnejsi, nez samotny pes. Vycvicit sa da. Ale treba naozaj pevnu ruku, tazky vycvik a caste venovanie sa. Mam znameho, ktory ho mal, bez problemov, ale bol to veterinar a hodne skuseny chovatel.

Z plemien, ktore si uviedla sa mi ako strazny pes pozdava nemecky ovciak - je lahko cvicitelny, moze byt cely rok vonku a preto je dobry na strazenie. Skus este uvazit ceskoslovenskeho vlciaka, to je moje oblubene plemeno. Tiez potrebuje pevnu ruku, ale je to pes jedneho pana - absolutne oddany a respekt vzbudzuje riadny. Mne sa na nom paci, ze nie je ustekany, dokonca steka tak velmi zvlastne, kedze je to krizenec vlka. A je ohromne tichy, ako macka.

Tie "bojove" plemena, co si uviedla, skusenost s nimi nemam, ale ani z nich nemam dobry pocit, ale to je len pocit.

jankaovecka
25. nov 2014

tu je skor otazka aky velky a kde mas pozemok...a som presvedcena, ze vacsi respekt urcite neznamena co najvacsi pes!!! Obzeraj sa po pracovnych plemenach...uz spominany NO je super osvedcena rasa, mame uz tretieho, perfektne vycviceny, super povaha.
A @bosoriak, to CVC nebude najlepsie na strazenie pozemku, si myslim 🙂 ak je ten pozemok niekde odhlahlejsi...malo socialneho kontaktu pre CVC nebude to prace orechove. Potrebuje skuseneho psovoda, s ktorym ma uzky kontakt a takisto pevnu ruku.

katieg85
25. nov 2014

@paty199 podla mna je najlepsi stredoazijsky ovciak.otec ich ma roky a velmi dobre strazia .