Je kombinovaný test a tripple test iba informačná záležitosť?

cajka_j
31. okt 2014

Dievcence, patram po odpovedi, neviem sa nikde docitat, ci meranie NT a NB v kombinacii s Tripple a AFP testami su cisto informacna zalezitost, alebo ci lekari s vysledkom realne vedia aj nieco urobit?
Myslim tym, ze ked mi vyjdu akekolvek 'zle' hodnoty, ci lekari mozu nejako zasiahnut a zabranit, aby dietatko na tom bolo velmi zle, alebo sa pri porode nejako pripravit na to, ze bude mat mozno problemy? Je mi jasne, ze Downov syndrom nikto neporiesi, ci uz pred alebo po porode, o nom sa totiz v suvislosti s tymito testami najviac hovori, no niektore markery mozu poukazovat aj na defekty neuralnej rury, co mi znie dost vazne, tak som chcela vediet, ci je s tymto mozne nieco ci uz operacne riesit este pocas tehotenstva, alebo sa na to pripadne pri porode pripravit.
Mne osobne totiz pride, ze ked mi niekto oznami zlu novinu a ja sa potom budem stresovat dalsich par mesiacov, dost krute, pokial s tym nevedia nic realne urobit, takze by som tie testy rada odmietla...
Dakujem za odpovede 🙂

pipistrel
31. okt 2014

Keby som vedela o tých testoch pred samotným odberom krvi, tiež by som ich odmietla. Mne v 16tt nerobili triple test, ale iba double (teda namiesto troch zložiek vyhodnocuju dve, estriol je vynechany). O tom, na akom princípe tieto testy fungujú som sa samozrejme dozvedela až keď mi povedali že mám zlé výsledky. Vtedy posielajú ženu na amniocentezu a morfologicky ultrazvuk. Myslím, že reálne počas tehotenstva inak nerobia nič (operácie plodu a pod.), ale možno ma nejaká babula opraví.
Ak ešte budem niekedy tehotná, tak si dám spraviť len prvotrimestralny screening (mimochodom, ten som mala v poriadku) a vykaslem sa na celé testovanie v druhom trimestri. Je to fakt len o stresoch, v drvivej väčšine prípadov zbytočných a o ťahaní peňazí z tehotnych žien. Môj názor.

pipistrel
31. okt 2014

Ďalšia vec je, že ani negatívny krvný test neznamená, že dieťa nemá DS alebo poruchy NTD, tak potom o čom to celé je ...

misskate1
31. okt 2014

@cajka_j je to len informačné. Ide o to, aby sa mohli rozhodnúť či si to dieťa nechajú alebo aby sa pripravili na to, že bude postihnuté. Keď vyjdú zle výsledky, čo sú často falosne pozitívne, tak sa robí kopa testov na vyvratenie alebo potvrdenie

misskate1
31. okt 2014

Druhý screening býva častejšie falosne pozitívny, preto sa však niektorých krajinách nerobí. Dôležitejší je ten prvý. Ak je ten dobrý je vysoká šanca že to tak aj je

zahrah
31. okt 2014

To asi zalezi od toho aka je kto osobnost.

Osobne preferujem testovat a vediet a mat s tym pokoj ako byt v neistote 9 mesiacov.

Niekto mozno sa tym netrapi vobec 9 mesiacov riesi to az potom ked sa mu narodi dieta postihnute. Mne sa to zda dost krute dizvediet sa az po porode. Takto aspon sa maju cas s tym ludia vyrovnat, zohnat informacie, pripravit starostlivost a aj nemocnica sa moze zariadit ak je napr. potrebna nejaka operacia hned po porode.

Tie testy ktore sa robia v 2. Trimestri su velmi nespolahlive a maju vela falosne pozitivnych vysledkov. Preto sa v inych krajinach vobec uz nerobia. Daju sa nahradit inymi, ovela spolahlivejsimi testami. Je to len screening, aby mohli vytipovat tie zeny ktorym treba amnio alebo cvs.

vejula
31. okt 2014

@cajka_j samotný tripple test ti nič nepovie na isto, len riziko. Ak je riziko podla nich zvýšené (napríklad 1:300) tak ťa budu posielať na amniocentezu, pri ktorej je riziko infekcie plodovej vody 1:100 (v rodine mame s amnio velmi zlu skusenosť) . Ak vieš, že amniocentezu nepodstupiš, ja osobne nevidím žiaden zmysel v tom vedieť, že riziko napríklad DS je u mna 1:300 .... NA čo mi je takato informacia? Podla mna absolutne na nič, preto som aj tieto testy odmietla

ivetoy
31. okt 2014

@pipistrel Ako je mozne,ze ti nerobili triple test,ved to je da sa povedat povinny test..a za ten sa neplati.

ivetoy
31. okt 2014

Na vsetko sa opytaj gynekologa ten ti vsetko pekne vysvetli...to bude najrozumnejsie...

dankariska
31. okt 2014

@ivetoy nie je povinny

pipistrel
31. okt 2014

@ivetoy niektorí doktori robia double test (hcg + afp), je to podobné ako triple test, len bez zložky estriol. V podstate si myslím že je jedno či double alebo triple, obidva fungujú na rovnakom princípe a majú takmer podobnú výpovednú hodnotu. Triple test je o niečo "spolahlivejsi"

pipistrel
31. okt 2014

Ale presne ako píše
@vejula , pre mna ako matku je štatistika nepodstatna, nepotrebujem vedieť na koľko percent môže mať moje dieťa geneticku chybu. Zaujíma ma, či ju má alebo nie, a to je vždy 50 na 50. Aj pri krvných testoch, ktoré sú hodnotené ako negatívne.

canama
31. okt 2014

@cajka_j NB a NT vysetrenie ma so vsetkych prenatalnych testov najvyssiu vahu, ale tiez je to len o nejakych ca 80% pravdepodobnosti. tripple testy vyhodnocuju, ako pise vejula, riziko poskodenia dietata. v pripade ze riziko je vyssie ako 1:250, lekar ti odporuci amniocentezu, avsak to co lekari uz neradi hovoria je, ze riziko poskodenia plodu pri amniocenteze je cca 1:100, cize podstupenim amniocentezy zena riziko zvysuje.

ja osobne screeningove vysetrenia nezavrhujem (ale myslim ze povinne nie su), myslim ze je lepsie vediet moznu zavaznu diagnozu dietatka dopredu a to nie kvoli stresovaniu, ale prave preto aby sa rodicia mali cas sa na to co ich caka pripravit a zmierit sa s tym...nastudovat si to atd. a ano, v neskorsich stadiach tehotenstva sa na zaklade negativnych vysledkov screeningovych vysetreni dietatko viac sleduje a na zaklade sonografickych vysetreni sa daju sledovat konkretne veci u nenarodeneho dietatka napr. rozne srdcove alebo nervove poruchy, cize niekedy lekari vedia uz pred narodenim povedat ze bude dieta po narodeni potrebovat urgentne nejake operativne zakroky. ale to je naozaj maaalinke percento pripadov. nezatazuj sa tym a tes sa z tehotenstva. 🙂

cajka_j
autor
1. nov 2014

@canama
@pipistrel
@vejula
@zahrah
@misskate1
Ja tuto otazku riesim hlavne z toho dovodu, ze nechcem podstupovat zbytocne testy. S muzom sme sa rozpravali o moznosti, ze z testov zistia nejake postihnutie a zhodli sme sa v nazore, ze aj tak amnio nechceme podstupit a uz vobec si neviem predstavit, ze by som si dietatko nechala zobrat. (Je ale aj pravda, ze aj moja predstava o vychove akokolvek postihnuteho dietatka je velmi mlhava, stale mi je to vsak blizsie.) Pri tych tripple testoch som si vedoma, ze su casto x falosne pozitivne a ich vypovedna hodnota je cisto statisticka. Ovela viac vsak riesim tie ultrazvuky, ktorych som si pri prvych 2 tehu uzila nadmieru a o kt.som presvedcena, ze babatku skodia. Ked si predstavim, ze budem musiet opat niekolko x lezat na tom uzv aj hodinu na blbe meranie a babo sa mi tam opat bude tocit, schovavat a zapchavat si usi ci zakryvat tvar, je mi z toho hrozne. Je ale pravda, ze co tu pisene o potencialnej priprave rodica a lekarskeho teamu na pripadne komplikacie a akutne zasahy, ma uz nechavaju na pochybach a este si to nejako do pondelka premyslim. Samozrejme, chcem sa porozpravat o tom aj so svojim gynekologom, len som chcel byt pripravena 🙂 Vdaka dievcence za odpovede a nazory.

canama
1. nov 2014

@cajka_j no, pokial viem tak ten pocet UTZ ktore preplati poistovna je dost obmedzeny....lekar ti samozrejme moze spravit UTZ viac, ale tie urcite mozes odmietnut....a ja som teda nikdy na UTZ nelezala hodinu, UTZ na potvrdenie tehotenstva max. 1 minuta, NT a NB trvalo mozno 3 minuty, bezny UTZ pri poradni cca 1-1,5 minuty (len na skontrolovanie cinnosti srdiecka a polohy placenty) a morfo, ten trval mozno 5 minut. 3D a 4D by ma ani nenapadlo si dat robit.

zahrah
1. nov 2014

cajka_j
Ak mas take pocity o UTZ tak si ich nedaj robit. Ja som v UK a tu ziadne testy niesu povinne, naopak na vsetky musis podpisat svoj suhlas.

Pri tych testoch sa napr. moze odhalit aj postihnutie ktore sposobi ze dietatko ani nedonosis, alebo sa nenarodi zive, prip. bude zit len minuty. To uz si musis ty zvazit.

Ja som citala velmi pekny dennik rodiny ktora cakala dieta s Edwards syndromom, vlastne ani nevedeli ci sa zive narodi, cela rodina boli v nemocnici aby ak nahodou bude par minut zit si ju mohli uzit. Zila na prekvapenie niekolko dni.

cajka_j
autor
1. nov 2014

@canama no ja som casto pri prvych krvacala, takze som prve tri mesiace bola na uzv aj 2-3x za mesiac, potom pri kazdej poradni, kt. som mala kazde 3 tyzdne a na dolezitych som lezala aj 3/4 az hodinu, pretoze deti sa mrvili a schovavali, ze sa nedalo poriadne nic namerat.
a teraz na potvrdenie som tam lezala 15-20 minut, pricom bez toho, ze by sa ma opytal prepinal aj na 3D, kedze mam noveho a on moju maternicu este nevidel (vyvinova vada). neviem, ci mu vsetko bude tak trvat, ale z doterajsich mojich skusenosti sa obavam, ze ano...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre