Pozitívny skríning na Downov syndróm

tamara7
13. máj 2013

Ahojte babulky, vyšli mi zle skríningové testy na DS - 1:50. Keď mi lekár robil UZV v 12. týždni, hovoril mi ako ma krásne naše dieťatko vyvinutú nosnú kostičku + lebkovú, preto bol z tohto výsledku veľmi prekvapený. Amnio som odmietla kvôli tomu, že sme s manželom rozhodnutí si dieťatko nechať, napriek veľkej túžbe, aby bolo zdravé, ho nebudeme ľúbiť menej, ani keby malo DS. Len viem, že tieto testy bývajú dosť skreslené, no napriek všetkému mám veľký strach Už teraz milujeme nášho synčeka a nedali by sme ho za nič na svete. O dva týždne ma čaká UZV, je možné, ak by šlo o DS, že by lekár videl nejaké zmeny oproti zdravému bábätku?
Ďakujem...

zuuzka
13. máj 2013

@tamara7 Ahoj, ja som mala pozitivne testy 1:90. Podstupila som amnio a vsetko bolo a je v poriadku. Tiez som mala prvy skrining v poriadku, druhe triple testy vsak vysli zle. Potom som absolvovala aj morfo ultz. kde si vsimali hlavne znaky rozpoznatelne pri DS a vsetko vyslo ok. Vela som konzultovala a zistila som, ze DS je najrozpoznatelnejsi ultrazvukom, ale tiez ma slabsie aj silnejsie typy, tie slabsie mozu byt ultz nezistitelne. Pre mna bolo dolezite to vediet a tak som absolvovala aj amnio. Ale myslim si, ze pokial ti morfologicky ultz. nezisti ziadne znaky DS je naozaj velmi velmi velka sanca, ze je to ok.

demartka
13. máj 2013

Zlé výsledky tripletestu nemusia znamenať,že dieťatko má DS.Ak bol lekár s meraním na ultrazvuku spokojný,aj ty bu´d.moja lekárka merala hrúbku šije v 12.týždni,v poriadku,zlé výsledky-resp.vysoká pravdepodobnosť mi vyšla po oboch testovaniach,na amnio som nebola,dcérka je zdravá🙂Máme známych,ktorí mali všetko v najlepšom poriadku a po pôrode im povedali,že dievčatko má DS a majú po nej ešte chlapčeka-všetky testy mali vysoké hodnoty,odporučili im interupciu-načo by im boli dve choré deti a chlapček sa narodil zdravý🙂)Bábätko vie,že ho ľúbite a chcete,to je hlavné..

tamara7
autor
13. máj 2013

@zuuzka Teším sa, že u teba je všetko v poriadku, snáď aj my budeme ten prípad ☹

aristka
13. máj 2013

zlé výsledky nemusia nič znamenať 🙂 🙂 ,sú to zastaralé testy,smerodajné by bolo amnio...

shaga
13. máj 2013

@tamara7 ahoj aj ja som mala nieco podobnem uvidis dobre vsetko dopadne a budes mat zdave babo 🙂 ja mam krasnu a mudru dceru 🙂 🙂 🙂

traktor
13. máj 2013

cakala som Maťka tiez som mala zle vysledky - 1 ku 30 DS,tieto testy su velmi nepresne a kopu mamiciek len vystrasia..staci zle vypocitany termin , choroba, zapal v tele matky atd,atd..je toho fakt vela..ja som amnio odmietla, ale bola som na ultrazvuku, kde mi drobca premerali fakt podrobne, este aj prsteky sme pocitali..vsetko vyzeralo ok..a aj nakoniec bolo..Matej sa narodil zdravy a je to uzasny chalan 😵 ..nestesuj , ak je ta plne chapem a je to fakt tazke..uvidis, ze na ultrazvuku uvidis krasne zdrave babo, drzte sa

cerez
13. máj 2013

Mne zas vyšli opačné výsledky. Nie na DS ale na ráštep chrbtice. Hodnoty boli tak veľmi vysoké, že dieťatko malo byť nezlúčiteľné so životom. Zároveň mi vyšli v správe, že matke hrozí rozpad pečene a otrava krvi. Dali návrh na ukončenie tehotenstva do 25 TT. Podstúpila som genetické vyšetrenia a aj amniocentézu. Nemala som v podstate na výber. Buď by som to ja neprežila alebo by sa narodilo mŕtve dieťatko. Genetika potvrdila všetko v poriadku, len išlo o slabšie vyživovanie placenty. Dnes má moja kočka 8 rokov a je to fakt hviezda. ŠIKULKA!

tamara7
autor
13. máj 2013

@traktor dakujem moc za povzbudive slova, bola som na genetike a pytala som sa ci je mozne ak by som mala zapal nejaky ci to moze ovplyvnit vysledky a dr mi povedala, ze nie. Tiez som sa pytala na testy z krvi ktore vedia potvrdit, alebo vyvratit DS a to na mna pozerala akoby som chcela nieco nemozne a povedala mi k tomu len tolko, ze ona mi odporuca skor amnio... Ide tam cisto len o peniaze, co tam po tom, ze je tam riziko potratu ☹

tamara7
autor
13. máj 2013

@cerez taketo pozitivne reakcie ma strasne povzbudzuju no zaroven mam husiu kozu a nechapem naco sa tie testy robia ked maju mamicku vystrasit a vystresovat! Ale uprimne sa tesim z toho ako to u teba dopadlo 🙂

josenka
13. máj 2013

@tamara7 Ja som mala pri najmladšom synovi dosť vysoké riziko Edwardsovho syndrómu, amnio som odmietla rovnako ako ty, bola som rozhodnutá dieťatko si nechať. Chodila som na ultrazvuk do Žiliny k dr. Babjakovi, informácie o ňom nájdeš tu: http://www.prenatalzilina.sk/o-nas/, kde mi robil sono dvakrát v priebehu 3 mesiacov a na tom druhom vylúčil postihnutie bábätka. Meral ho naozaj podrobne, najmä nosovú kostičku a potom aj články prstov a na základe týchto meraní povedal, že malý bude v poriadku a naozaj je. Drž sa.

traktor
13. máj 2013

@tamara7 ja som bola u 2 super lekarov, si myslim, ze u najlepsich, pri akych som len mohla byt ,u Dankovcika a u Dosedlu..a obaja mi tak povedali, ze je tam strasne vela veci, preco tie testy vychadzaju takto..napr. v zahranici sa uz skoro nikde nerobia..a asi vedia preco..

cerez
13. máj 2013

@tamara7 Ja som bola tehotná v rovnakom čase ako moja sestra. Medzi deťmi máme 4 mesiace rozdiel. Moja je staršia. Každá sme mali iného lekára. Keď sa svojmu lekárovi zmienila o mojej situácii, povedal jednu dôležitú vec. Je veľká pravdepodobnosť, že vaša sestra otehotnela na konci ovulačného obdobia. Čo je skutočne pravda. Keď mi robili v 15 tt testy na plod, tak ja som vlastne akože v tom 15 tt ani nebola. mala som to všetko posunuté. Preto ani nesedeli hodnoty, ktoré majú byť v danom týždni t. j. od 17 - 80. Každým týždňom tieto hodnoty sa menia. Do 3 týždňov som mala hodnoty aj ja už v poriadku. Ďalej na začiatku tehu som mala zápal.

zuuzka
13. máj 2013

@tamara7 Urcite budete. Myslim si, ze je dolezite, ze prvy skrining bol v poriadku. U nas je to tak, v niektorych krajinach sa uz od triple testov upusta, v niektorych zostavaju. Mne to genetik vysvetloval sitom, ze je tak je velmi uzke ze zachyti aj "ryby" ktore tam nepatria. Je to stres, aj ked mnohym mamickam moze pomoct.

tamara7
autor
13. máj 2013

@josenka dakujem moc, idem pozriet ten link. dakujem este raz 🙂

lovela1
14. máj 2013

@tamara7 ahoj,aj ja som mala riziko DS,amnio som odmietla,spolahla som sa na morfologicky UZV u dr.Holana........ešte mám u seba papiere a pozerám,že mi genetické postihnutie bábatka vylúčil podla 13 znakov,ktoré by mohli na to poukazovat..........malá sa narodila zdravá...........neboj ,bude to O.K.......drž sa

lenusskaa
14. máj 2013

@tamara7 mne vyslo riziko DS po tripple testoch 1:12, babo som bola rozhodnuta si nechat, ale pre vlastny klud som sla aj na amnio.. a vsetko dopadlo ok, mala je zdrava uz 19 mesacna slecna.. neboj, vsetko dobre dopadne 🙂 drzim palceky

tamara7
autor
14. máj 2013

Dakujem vam moc, moc babulky 🙂

kimmie
14. máj 2013

@tamara7 Ja som mala tiez vysoke riziko 1:32. Amnio aj geneticke vysetrenia som odmietla. V 19 tyzdni som bola na morfo UZV tiez u dr. Holana a maly bol zdravy ako buk. Nemal ziadne znaky DS.
A este ku koncu tehu ma strasili s bakteriami v moci, vtedy som chodila na vysetrenie asi kazdy den, len to testovali a testovali a aj tak s tym nic neurobili, len sa ma snazili vystresovat, ci co 😉 .
Lekarov treba brat s rezervou, su to len ludia a ak by sa ti niekedy nejaka diagnoza nepozdavala, skus sa dat vysetrit este u dalsieho lekara. Drzim paste, neboj sa vsetko dopadne super 😉 .

anjelik2509
14. máj 2013

aj kamoške vyšlo riziko pri tripple testoch, i keď lekár pri utz nenašiel nič, čo by bolo podozrivé...Chúďa si aj poplakala, šla aj na amniocentézu, kde zistili, že dieťatko je zdravé a je to dievčatko...No a narodila sa jej krásna, zdravá Paťka 🙂

tamara7
autor
15. máj 2013

@kimmie
@anjelik2509 dakujem zienky, davate mi velku nadej, doteraz som precitala kopec clankov, cela som bola v strese, stale plakala... teraz mi je ovela, ovela lepsie. Ďakujem 🙂

nastasyk
15. máj 2013

@tamara7 aj ja som mala pozitivne na DS, mala som "nezvycajne nizke hodnoty HCG",moj dr.ma hned poslal na amnio ze 300 e, ze ina moznost nie je... (dobry biznis). To som odmietla,lebo babo bolo vytuzene. Bola som na super utz u dr. Grochala v MT a vsetko bolo ok. Dnes mam zdraveho synceka. Drzim palce,neboj vsetko bude ok.

tamara7
autor
15. máj 2013

@nastasyk Teraz je amnio hradena poistovnou, ale tiez si myslim, ze ide skor o peniaze.. Pretoze ja som chcela testy z krvi - to stoji okolo 500 - 600 eur, ale ziadne riziko pri tom nehrozi a ked som bola na genetike a pytala som sa na to, tak lekarka mi povedala, ze mi skor odporuca amnio a ani mi nechcela poradit kde sa ttesty z krvi robia..Lenze amnio nepodstupim, lebo aj nas drobcek je chceny a velmi a nebudem to riskovat. Takze radsej ako by mi mala poradit, odporucila mi nieco co nechcem, lebo maju za to € ☹

magali
15. máj 2013

ja mam pocti ze tieto testy vychadzaju zle kazdej druhej mamicke.. aj ja som to tak mala.. tiez mi dr na prvom sone hovoril ze ma vyvinutu nosnu kosticku ze je to dolezite a potom hranicne vysledky tripple testov.. nikto mi nic nepovedal, len stres, kym sme isli na genetiku.. amnio som tiez odmietla a isla som len na ultrazvuk, kde mi potvrdili ze mam zdrave dieta, aj ked to tiez nemuselo byt na sto percent ale amnio som proste nechcela..darmo som doktorom hovorila ze ked mi brali krv na tie testy mala som strasnu nadchu, ale nikoho to nejako nezaujimalo, nikto mi nepovedal ze ano moze to byt z toho, mozu byt skreslene vysledky. .vtedy na sone sme sa dozvedeli ze cakame chlapceka a teraz ma 2,5 roka a je velmi sikovny, dokonca sikovnejsi ako jeho vrstovnici a niektore starsie deti.. viem co prezivas ale neboj sa bude to dobre..

nastasyk
15. máj 2013

@tamara7 presne ako moj dr... Este ma posielal na amnio do sukromneho zariadenia, preto tolko penazi... Uz k nemu nechodim, bol to fakt pako, ma tak vystrasil, ze som tri dni preplakala, a pritom stacilo ist na sono. Tie testy z krvi sa robia myslim v Cechach a samizda, ze som pocula, ze aj v Ziline, skus pohladat.

grelu
15. máj 2013

@tamara7 mne testy z krvi spomínali v železničnej nemocnici v ba...skús tam zavolať ...mudr ondrejcak. Neviem, či ich uz aj reálne robia, ale bola som tam na konzultácii v decembri a spomínali to ako alternatívu k amniocenteze. Určite ich robia v nejakom centre v brne.

tamara7
autor
15. máj 2013

@nastasyk moj lekar bol v pohode, len doktorka na genetike bola taka neprijemna. tie testy som si uz zistila, ale buduci tyzden idem na UZV tak uvazujem, ze pojdem na testy len v pripade, ked sa doktorovi nieco nebude zdat na poradni..Vnutorne citim, ze to bude OK, tak tomu silno verim 🙂

tamara7
autor
15. máj 2013

@grelu Ďakujem 🙂

gamaz
15. máj 2013

Ahoj, ak môžem - pridám aj moju vlastnú skúsenosť. Aj mne vyšli zlé testy a riziko DS som mala myslím 1:70. Doktor na rizikovej amb. ma tlačil, aby som podstúpila amnio, ale ja som nechcela... Objednala som sa ešte na sono u MUDr. Dankovčíka, kde bolo všetko v poriadku, čo ma viac-menej upokojilo. Išla som potom ešte pre istotu aj na genetiku a tam mi pani doktorka vysvetlila, ako tie testy robia: skúmajú hodnoty troch ukazovateľov z krvi (preto triple testy). Ich hodnota však od odberu až po rozbor vo vzorke pomaly klesá a keďže mne sa stalo, že mi nebrali krv priamo v nemocnici, ale u obvodnej lekárky, kým sa táto dostala do labáku, tak bol ten jeden ukazovateľ nízky a poukazoval na Downov syndróm. Doktorka bola ešte taká milá, že volala do labáku a kázala im urobiť double test (teda s vylúčením tej jednej zložky) a ten vyšiel v pohode. Dúfam, že som nenapísala nejakú somarinu, ale takto mi to bolo vysvetlené.... Takže ja som potom už žiadnu amnio neriešila... a synček sa narodil zdravý. Každopádne podľa mňa mi to mal vysvetliť ten lekár na rizikovej amb., ale ten si len svoje húdol o odbere plodovej vody. Od vtedy mám pocit, že je to riadny biznis...

ludmila1201
23. máj 2013

@tamara7 vsetko, co potrebujes vediet o tom vysetreni z krvi matky najdes na http://www.prenascan.eu/centra/
Ja som podobny problem riesila v decembri, amnio som odmietla a k tejto moznosti som sa nevedela dopatrat. Az teraz je to aj u nas ,,dostupne'' ale vysetrenie si musis hradit sama. My sme mali morfologicky ultravuk dokonca 2krat a vzdy bolo vsetko v poriadku a aj ultrazvuk v 30.tyzdni. Maly sa ma narodit kazdym dnom a verim, ze zdravy ako buk 🙂 Drzim Ti palce.

zamy
25. máj 2013

ahojte,čakám tiež v októbri a testy ma zaskočili, je tam pravdepodobnosť 1:70 zatiaľ to spracovávam...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre