Daňové identifikačné číslo verzus živnosť

siska05
25. jún 2013

Ahojte, rozumiete sa niekto problematike živností, resp. podnikania na základe DIČ (slobodný umelec). Potrebovala by som si ujasniť pár veci. Ak sa niekto taký nájde, prosím ozvite sa 🙂 Vopred ďakujem za každú radu 🙂

cecil36
25. jún 2013

@siska05 a co potrebujes vediet?

siska05
autor
25. jún 2013

@cecil36 ahoj, no chcela by som vediet ako je to napr. pri podnikani na DIČ, či je možné to vykonávať aj popri zamestnaní, alebo porpi materskej a aké sú tam potom odvody.

cecil36
25. jún 2013

@siska05 a v com chces podnikat?

cecil36
25. jún 2013

@siska05 samozrejme slobodneho umelca mozes robit aj popri materskej. Musis samozrejme platit aj do autorskeho fondu.

siska05
autor
25. jún 2013

@cecil36 vyrabat bizuteriu. Do autorskeho fondu? to je co? a kolko sa tam plati? to prvy krat pocujem

cecil36
25. jún 2013

@siska05 ak chces pracovat ako slobodny umelec, nemozes to robit na klasicku zivost, ale na autorsku zmluvu resp. honorare. Ale nerozumiem preco chces pri vyrobe sperkov ist na "slobodneho umelca", preco si nespravis zivost na vyrobu sperkov. Autorsky fond je literarny, hudobny a vytvarny, ty by si spadala do vytvarneho. Plati sa neviem ci 2 alebo 4 % zo zisku, to zistis na stranke. Potpom platis klasiku 20% dan a odvody zatial neplatis (iba ak dobrovolne), ale malo by sa sa to menit k 1.7.2013, takze malo to nebude.

siska05
autor
25. jún 2013

@cecil36 noo ja sama neviem, mne to len niekto poradil ze by som to mala lepsie. Myslis si ze klasicku zivnost by som mala lepsiu?

cecil36
25. jún 2013

@siska05 ak chces nove info, musis nastudovat autorsky zakon, ja som sa k tomu aktualnemu este nedostala, ale musim to dobehnut, lebo ja som tiez slobodny umelec 😀

graceful9
26. jún 2013

@siska05 neviem, či mám presné info, ale ja som rozdiel medzi živnosou a dič pochopila takto: pri ždostaneš na začiatku ten prispevok tých cca 4000€ a platiš rok do zdravotky 55 eur a po roku už aj do socialky podľa daňového priznania ti určia výšku. môžem mať jednu živnosť aj na 10 vecí ale máš tam tú 3 či 4 ročnú viazanosti. No a dič to platiš tak ako pri žale nedostanes ten prispevok na zaciatok a môžeš skončiť kedy chceš a môžeš to len na 1 otvoriť

angua27
26. jún 2013

@graceful9, príspevok na podnikanie od štátu nedostane každý, kto si otvára novú živnosť, alebo s.r.o. je potrebné o tento príspevok zažiadať a spĺňať určité podmienky, aby ho človek dostal. príspevok na podnikanie sa ešte rozlišuje podľa krajov. v BA napríklad sú momentálne úplne stopnuté tieto príspevky.

@siska05, ak chceš vyrábať šperky, odporúčala by som živnosť. tie príspevky do autorského fondu, ktoré by si mala povinné sú dosť zaťažujúce. mám klientku, ktorá je spisovateľka, prekladateľka a dosť sa rozčuluje nad tým, koľko musí tomu fondu platiť.
a rozdiel medzi týmito dvoma formami podnikania: živnosť prvý rok neplatíš sociálku, iba zdravotku tých spomínaných 55,- Eur mesačne + ak zarobíš nad nezdaniteľnú čiastku pripadajúcu na daňovníka, tak zaplatíš pri daňovom priznaní 19% daň z príjmu.
slobodný umelec, tam by si si mala platiť odvody sama komplet, ak za Teba neplatí štát (čiže, ak nie si na materskej, rodičovskej, alebo nezamestnaná) a tak isto platíš 19% daň z príjmov, z toho čo zarobíš + príspevky do autorského fondu.
popri rodičovskej si živnosť založiť môžeš.

graceful9
26. jún 2013

@angua27 aha to som neevedela, vďaka za info

jankagun
26. jún 2013

ahoj.ja by som tiez volila skor tu zivnost,okrem odvodov budes platit aj percenta zo zisku (co je podla mna total blbost)..a ak si na materskej tak tam mas vyhodu.ja som na materskej a mam zivnost ,mam DIC a nie som platcom DPH dva roky.zdravotne odvody platim podla danoveho priznania a socialne neplatim.

lusyke
27. mar 2014

Ahojte. Aj mna by zaujimalo co by bolo vyhodnejsie. Som na materskej uz rok a rok pred materskou som bola nezamestnana. Vyhliadku na zamestnanie po materskej velmi nemam. Chcela by som zacat vyrabat a predavat rozne drevene vyrobky (ako napr. sperkovnice), rucne malovane tricka a sperky. Co by bolo pre mna vyhodnejsie? Zivnost alebo slobodny umelec. Ako by to bolo s odvodmi v mojom pripade? Nevie mi niekto poradit?

rabobank
6. okt 2015

Dobrý večer,chcem sa opýtať ako to je ked mám Dič a chcem sa zamestnať vo fabrike . Chcem podnikáť popri zamestnaní .Dá sa to??? Mám to niekde nahlásiť? Musím dič zrušiť? Dakujem