Daňový bonus na dieťa

danielocka33
16. jan 2012

Ahojte... chcem sa spytat ci by ste mi nevedeli poradit.Moj manzel si uplatnil danovy bonus na dieta a zamestnavatel mu ho dava kazdy mesiac, no my by sme chceli ,aby nam to dal raz rocne...on tvrdi ze sa to neda ma pravdu??

maria30
16. jan 2012

@danielocka33 nemá pravdu... dá sa to dať raz ročne.. uplatní si to v daňovom priznaní... ja som si to tak tiež uplatňovala...

danielocka33
autor
16. jan 2012

@maria30 dakujem a ako si to mam obhajit pred ekonomkou?

maria30
16. jan 2012

@danielocka33 ja by som sa jej spýtala na dôvod, prečo to podľa nej nejde... a spomenula by som, že poznáš x-ľudí, ktorí si to uplatnili raz za rok... niekedy sa ekonómky zvyknú vyhovárať, pretože chcú mať pokoj, alebo chcú byť zaujímavé... v domnení, že druhá strana nič o tom nevie... 😉

danielocka33
autor
16. jan 2012

@maria30 vsak toho sa bojim ze ma zrusi neakym paragrafom a nebudem si to vediet obhajit.Neviem preco z toho robi taky problem ked to nevyplaca ona. Ked najlepsie na tom vsetkom je ze na paske sa danovy bonus nachadza ale peniaze sme v zivote nevideli

maria30
16. jan 2012

@danielocka33 tak tomu nerozumiem... ja sa v tom až tak nejak nevyznám.. hovorím len podľa svojej skúsenosti.. ale hovorila som o tom asi s troma účtovníčkami a ani jedna s tým nemala nikdy problém... ja by som sa jej opýtala, že aký dôvod je, že niekomu to vyplatia a niekomu nie.. a ten dôvod by som si zapísala a preverila ešte u nejakej inej účtovníčky.. aj tu sa nejaké určite nachádzajú a radi poradia..

angua27
16. jan 2012

@danielocka33, daňovým bonusom sa v podstate každomesačne znižujú preddavky na daň, ktoré Tvoj manžel platí. preto peniazi v skutočnosti neuvidíš.
ak chcete, aby ho ekonómka nedávala mesačne, ale iba raz ročne, treba aby manžel vo vyhlásení uviedol zmenu, škrtol dieťa, ktoré tam má zapísané a vyhlásil, že si nechce uplatňovať bonus na dieťa. potom pri žiadosti o ročné zúčtovanie zase požiada o dodatočné vyplatenie bonusu na dieťa. tam je možné, že tie peniaze uvidíte, ale ak manžel zarába veľa, tak pravdepodobne ich neuvidíte ani tam, akurát, že bude manžel platiť menšie, resp. žiadne dane. 😉

koniarova
16. jan 2012

@angua27 Vidím, že sa vyznáš. Môžem poprosiť o radu?Manžel je už tretí mesiac PN. Ako to je s daňovým bonusom. Pochopila som správne, že keď momentálne nepracuje a je Pn, tak nedostáva?A keď začne znova pracovať, až potom dostane?

danielocka33
autor
16. jan 2012

@angua27 dakujem zaraba 340eur aj z danovym bonusom tak si myslim ze by to bolo lepsie takto raz rocne len ekonomka nieje ochotna 😠

angua27
17. jan 2012

@koniarova, pochopila si to správne. daňový bonus manžel znova dostane, keď začne pracovať. ale môže sa dopracovať aj k daňovému bonusu za tie mesiace, keď bol PN. ak počas roka 2011 bol zamestnaný viac ako 6 mesiacov a jeho príjmy z pracovného pomeru spolu za rok presiahnu sumu 1.902,- Eur, tak pri ročnom zúčtovaní dane môže požiadať o doplatenie daňového bonusu za obdobie, kedy mu nebol vyplácaný.
daňový bonus sa posudzuje mesačne a potom ešte raz ročne, kedy sa vlastne vykrývajú napr. dlhodobé PN. 😉

@danielocka33, bohužiaľ aj také sú medzi nami. nemá však právo odmietnuť, ak chce zamestnanec zmenu v zúčtovaní daňového bonusu. ako však na ňu, to Ti neporadím.

koniarova
17. jan 2012

@angua27 Si zlatučká, pomohla si. Požiadame o to. pa

veronika426
21. okt 2012

Prosím Vás, a môžem si uplatniť daň. bonus ked priatel pracuje v zahraničí na dohodu a ja idem na dalsiu matersku? Kto z nas si on moze poziadat?

ootaznik
3. nov 2012

prosim o radu v mene kamaratky - ide o nezosobasenych rodicov, ktori neziju v spolocnej domacnosti, syn ma meno po matke, otec je uvedeny v RL - otec neplati pravidelne vyzivne a ziada matku, aby mu dala RL, aby si mohol uplatnit danovy bonus. Matka si momentalne nemoze uplatnit danovy bonus, lebo ma pracu len na dohodu, tak to ziada otec, on vsak nema info o praci matky. Ma otec narok?

julinkaz
7. jan 2013

@angua27 ahoj, chcela by som aj ja poprosiť o radu, manžel poberá daňový bonus na dieťa cez svojho zamestnávateľa raz mesačne, teraz si to zmenil na raz za rok, len by sa chcel vyhnúť tomu, aby mu to vyplácal zamestnávateľ, lebo s tým má evidentne problém (myslí si totiž, že manžel neskutočne veľa zarába 😒 mohol by zrušiť poberanie daňového bonusu u zamestnávateľa? len by si potom musel podávať sám daňové priznanie, však? Ďakujem pekne. Julka

angua27
7. jan 2013

@julinkaz, ahoj, áno poberanie daňového bonusu cez zamestnávateľa sa dá zrušiť. stačí, ak požiada o to, že už nechce poberať daňový bonus na dieťa. podpisuje sa to vo vyhlásení, ktoré každoročne zamestnanec podpisuje. nech zájde na personálne a povie, že nechce už cez mzdu poberať bonus. a áno, ak ho chce dostávať potom raz ročne a nie cez zamestnávateľa, bude si musieť podávať daňové sám. 😉

julinkaz
8. jan 2013

@angua27 Ďakujem veľmi pekne 🙂

sunny170
11. jan 2013

@angua27 ahoj, chcela by som sa opytat, ked uz tu rozdavas rady zadarmo🙂), ci mi nevies poradit....minuly rok som bola nezamestnana - cely rok - no robila som na dohodu do juna. z UPSVaRu som dostavala davku v hmotnej nudzi, 62,50, od ktorej mi kazdy mesiac odpocitavali sumu, ktoru som zarobila...v aprili som sa vydala a davku mi vzali, no ja som este dva mesiace preukazovala na UPSVaR prijem, ktorý. Teraz si cche manzel na mna uplatnit danovy bonus a neviem, ci mi treba aj potvrdenie od zamestnavatela, kolko som u neho zarobila. Mam potvrdenie z UPSVaRu, kolko mi vyplatili v davkach a tiez zo SP, lebo od juna som bola na PN. A neviem, ci je teda potrebny aj ten zamestnavatel, kedze odvody za mna asi neplatil, kedze som bola na dohodu.

Vopred ti dakujem za odpoved a prajem krasny den🙂

angua27
11. jan 2013

@sunny170, daňový bonus sa poberá IBA na neplnoleté deti a deti, ktoré ešte študujú. takže na Teba si manžel nebude uplatňovať daňový bonus, ale odpočítateľnú položku na manželku. nárok na toto má od mesiaca, ktorý nasleduje po dátume vašej svadby, takže od mája.
ak si teda bola nezamestnaná a potom PN, medzitým aj robila na dohodu, bude Tvoj manžel potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa za obdobie máj až jún, aj potvrdenie zo Sociálky o vyplácaní PN. manžel si teda na Teba uplatní odpočítateľnú položku nasledovne: nezdaniteľná čiastka na daňovníka - príjem z dohody máj a jún - PN = to čo si na Teba môže uplatniť.

sunny170
11. jan 2013

@angua27 no ja som bola nezamestnana cely rok, len od januara do decembra som bola aj na UP aj na dohode a preukazovala som prijem UP. No od juna som bola v nemocnici, takze som bola PN. ale stale na UP a dohodu mi nezrusil, len proste v decembri zanikla. a teraz neviem, ci od zamestnavatela treba od januara do maja az alebo ako..

angua27
11. jan 2013

@sunny170, skor ako za máj si Tvoj manžel nemôže za Teba uplatniť odpočítateľnú položku, takže budeš potrebovať od zamestnávateľa potvrdenie o mzde za máj až po ukončenie dohody. od Sociálky potvrdenie o poberaní PN za celé obdobie, tam je to vždy pekne rozpísané za každý mesiac, takže mzdárka si to bude vedieť rozdeliť.

sunny170
11. jan 2013

@angua27 Vyborne, ze akurat za maj neviem, kolko som zarobila, kedze som si to sama vypisovala ako prislo, aby mi sedel UP:DDDale aj tak ti pekne dakujem za pomoc🙂

evita68
11. jan 2013

@angua27
@sunny170 angua, neradíš dobre..

výpočet nezd. časti na manželku bude nasledovný:
3644,74 mínus dávka v hmotnej núdzi, mínus zárobok na dohodu, mínus nemocenské = napríklad 2000 eur

2000 eur : 12 mesiacov v roku x 8 /počet celých mesiacov manželstva/ = 1333,33 - to je čiastka, ktorú si môže manžel odpočítať

evita68
11. jan 2013

a tie manželkine príjmy musia byť za celý rok, nie len za obdobie, ked bol manželmi..

sunny170
12. jan 2013

@evita68 no ked som to vypocitala podla tohto, tak mi vyslo nejakych 1000 eur. to kolko mu potom vratia? ci ako to vlastne funguje?som z toho blba, tak prepacte🙂)

evita68
12. jan 2013

@sunny170 19 % z 1000 je 190 €

sunny170
12. jan 2013

@evita68 no nic moc🙂))dakujem pekne za radu🙂

oliinka
16. sep 2013

ahoj potrebujem poradit,manžel je živnostník a doteraz si uplatnovat danový bonus raz ročne vo vyučtovaní v danovom,ja som bola na rodičovskej do apríla a potom na predlženej do augusta a teraz na urade práce ale nastupujem od prvého oktobra do práce a neviem či je lepšie aby som ho začala brat ja alebo manžel ako doposial,a kebyže ja tak od oktobra a do toho oktobra by to vyplatili manželovi či ako?

majusqa77
16. sep 2013

@oliinka mozes spravit aj tak, ze ty si bude uplatnovat od 10/2013 a on si v danovom priznani da prvych 9 mesiacov. alebo ostanes tak ako doteraz. je to len na tebe

jaruska41
10. jan 2016

Dobrý večer,chcem sa opýtať.Som zamestnaná na dobu určitú,na jeden rok,Zmluva mi končí vo februári 2016.Chcem si požiadať o daňový bonus k prídavkom na deti,respektívne o jeho ročné vyplatenie,nakoľko som ho nemala vyplácaný mesačne.Ako mám postupovať?Dík za radu

evittam
10. jan 2016

@jaruska41 Vypísať žiadosť o ročné zúčtovanie dane kde napíšeš meno dieťaťa a jeho rodné číslo a v tej žiadosti o ten DB vlastne požiadaš. Túto treba zamestnávateľovi doručiť do 15.2.2016, najlepšie aj s kópiou RL. Ak si chceš spraviť DP sama, treba zamestnávateľa požiadať o potvrdenie o príjme za r.2015 a vypísať si DP typu A - kde taktiež uvedieš meno a RČ dieťaťa a priložíš kópiu RL a odovzdáš na príslušnom DU.
A len pre informáciu - daňový bonus nemá nič spoločné s rodinnými prídavkami.

buffinko
21. jan 2016

Ahojte. Prosím o radu. Manžel, ktorý poberá/poberal daňový bohus na deti, je od 01.06.2016 dlhodobo PN. Môžem si uplatniť za vyšné mesiace daňový bonus na deti v ročnom zúčtovaní ja? (bola som celý rok zamestnaná). ďakujem.