Môže sa poberať minimálna mzda súbežne s rodičovským príspevkom?

ni.kolet
7. jún 2013

Dňa 14.6.2013 mi chcú dať zmluvu za mzdu 338€. Z tejto sumy mi bude strhnuté na odvody 13,4%. Avšak už 25.8.2013 by som mala ísť na PN, nakoľko mám termín 6.10.2013. Po nástupe na PN bude za mňa zamestnávateľ platiť zdravotné plus čo ešte, voľakedy to bolo 10 dní a potom bude platiť zdravotná poisťovňa? Ide o prácu ktorú robím prevažne z domu a len raz za týždeň/dva týždne idem do kancelárie, tak by som chcela aj ďalej pre nich pracovať. Môžem teda byť zamestnaná aj poberať rodičovský príspevok? Ďakujem.

oskvarka
7. jún 2013

Môžeš (akúkolvek mzdu ... mozes byt skratka zamestnana). Po nástupe na PN si oslobodena od platenia poistneho podla mna. Davku PN (v tvojom pripade z minima kedze mas minimalnu mzdu) ti bude vyplacat zamestnavatel do 10 dna potom socialna poistovna. Zároveň k tomu mas narok na rodicovysky prispevok. (neviem ci sa nejak nekontroluje to ci mas o dieta postarane..)

matozazzo
7. jún 2013

Mozu nastat 2 situacie:
1. nevznika ti narok na matersky prispevok - vtedy mozes nastupit na PN kedykolvek (po dohode s lekarom), prvych 10 dni ti plati mzdu zamestanvatel, 3 dni 25%, 7 dni 50% z prijmu, potom ti bude platit socialna poistovna 50% z denneho vymeriavacieho zakladu, avsak najneskor do porodu. Dnom porodu ti vznikne narok na rodicovsky prispevok. Ak nahlasis, ze chces opat nastupit do prace, mozes, pracujes + poberas RP.
2. vznika ti narok na materske - pracujes, 25.8.nastupis na matersku, vtedy sa stopne prijem zo zamestnania a poberas len matersku. Akonahle by si sa chcela vratit do prace, materska sa stopne a budes poberat plat + RP.
Ak by si pocas materskej pracovala, musela by si platit vsetky odvody, neplatil by za teba stat.