Mužovi nechcú dať výplatu. Čo máme robiť?

mamca31
18. dec 2014

Neviem kam tato otazka patri, muz menil zamestnanie v septembri, pracuje na stavbe, mal dobru pracu, vyplata chodila nacas, ale odkedy je u ineho, stale je to horsie a horsie. Najprv dal celu vyplatu, samozrejme, na dalsi mesiac uz zacal vymyslat, dal polku, potom znovu nieco. Teraz je uz 18. a peniaze nikde. Jedine dal preddavok, z toho sme nakupili pre maleho plienky, utierky, jedla a tak, nieco som zaplatila, z materskej tiez som daco povyplacala, kupila par darcekov, lenze to som nemyslela na to, ze mozno vyplata ani nebude :O . Sme uplne normalna rodina, platime najom, auto, seky, internet atd, samozrejme teraz je vsetko posunute, uz som z toho zufala, co mame robit? Fakt neviem ako to riesit, tie peniaze chybaju, aj keby nie, ved pracuje jak blazon od rana do vecera. Nechcem si predstavit, ze moje deti nebudu mat tento rok Vianoce. :((( Toto je mozne asi len u nas..Dodavam, ze neplati nikomu z nich, kazdi je z toho na nervy. Co by ste spravili, ako by ste to riesili so sefom, alebo ako ho mam nazvat...Dakujem za rady..Mozno to nic nezmeni,ale mozno mate nejake skusenosti aj Vy a nejaky napad, ako ho dostat.

natalym
18. dec 2014

Neporadím. Iba že tento rok to ani mne nevychádza. Napadlo ma, zober deti na ruky a zabúchaj šéfovi na dvere. 😒 Je to smutné.

zuzka38
18. dec 2014

je to praca nacierno? alebo na zmluvu? tak ci tak inspektorat prace

natalienka12
18. dec 2014

Čo k tomu dodať? Asi iba toľko, na Slovensku je to tak...lebo oficiálne na "papieri" teda na zmluve má inú sumu a mimo sú dohodnutí inak, predpokladám. Takže tak, zamestnávateľ musí vyplatiť iba to, čo musí...treba sa poobzerať po inej práci.

lucysl
18. dec 2014

Bohužiaľ je to úplne bežné v mnohých firmách, kamarátkin manžel dostal poslednú výplatu v auguste, ona je na MD, nechápem z čoho žijú ☹

petronela1985
18. dec 2014

Žiaľ, v stavebníctve je to úplne bežné :( Môj manžel je murár živnostník a už sme prestali počítať, koľko krát ho oklamali a zostali mu tam peniaze :( Je neskutočne ťažké naraziť na poctivého "šéfa".

jana_eyre
18. dec 2014

no, pokial nie je zamestnany na cierno, tak kontaktovat inspektorat prace - podla sidla firmy zamestnavatela.. ked ma v zmluve presne stanoveny termin, kedy ma prist vyplata na ucet a neplni svoju povinnost - manzel by mal mat narok aj na uroky z omeskania kazdeho dna.. /aspon tak to bolo kedysi v zakonniku prace, teraz uz neviem/

bohuzial moja skusenost s inspektoratom prace nie je dobra.. ked som tam raz volala, lebo nam meskala vyplata kazdy mesiac, pan mi odpovedal sucho, ze ked sa dozvie, kto ho nahlasil, tak budem mat problem.. na moju otazku, ako by sa to mohol dozvediet, neodpovedal.. jednoducho sa mu to nechcelo riesit.. vtedy som bola ale mlada a nesmela, dnes by som to tomu panovi pekne vytmavila, kedze som bola v prave.. bol to mimochodom inspektorat z nitry - ale je to uz 10rokov do zadu..

nakoniec som vyplatu ziskala tak, ze som sa so sefom strasne pohadala, odisla som, povyhrazala sa.. vyplatu mi poslal a ja som si nasla inu pracu..

ivivaiveta
18. dec 2014

...znamej muz mal taketo problemy, nevedel si rady...jeho zena sa potom nasrala, zobrala decko za ruku, narobila cirkus, ( teda ta mu od jedu aj okuliare strhla) 😀 a zrazu sa vyplata objavila...

rheia27
18. dec 2014

mozno najdes odpovede tu http://www.banos.sk/novinky/ako-vymoct-mzdu

ako to budete riesit je na vas - inspektorat, sud, zavolat telku atd

kristinka123
18. dec 2014

Tiez som mala takeho sefa, tu pomoze len cim skor zobrat nohy na plecia a utekat z takej roboty prec. Ja som musela mesiac co mesiac skemrat aspon o 50eurovu zalohu, kym sa mu uraci mi dat tu z pred 2 mesiacov.
Zato mm ma takeho sefa, ze keby mozem aj na rukach ho nosim 🙂 Sam od seba mu zdvihol plat, plati vzdy na cas a co naradia nam popozicaval na rekonstrukciu domu... Dokonca na kazdy sviatok (meniny, narodeniny, Vianoce, letna dovolenka...) dostane obalku naviac s peknymi peniazmi. Na mikulasa poslal vsetkym deckam velke balicky.......proste je uplne super a to mm pracuje pod nim len ako zivnostnik - takze nemusi davat nic.
Ale vyskusal 2 roboty pred tym, kym nasiel tu co mu vyhovuje a je maximalne spokojny.

guiseppinka
18. dec 2014

ked neplati vsetkym, tak nech idu vsetci na neho podat trestne oznamenie, ved to nie je normalne... a akoze ked to je na slovensku, tak len kyvneme hlavou, ze co narobime? by som tam nabehla a taky bordel by som tam spravila, ze ako si to predstavuje nevyplatit cloveku mzdu. ved to je trestne... a hlavne by som zmenila robotu.

popelka5000
19. dec 2014

Ahoj najucinnejsie je,aby sefovi pov.ze ide na policiu ,totizto nevyplatenie mzdy je trestny cin ,aj mne sa to stalo a hned bolana druhy den na ucte ,poslala sommail aby som mala dokaz a znamej som to tiez pov.ked riesila tento problem a do dvoch dni mala vyplatu na ucte.Potom jedine dat vypoved a hladat pracu inde.

alexandra1104
19. dec 2014

u nas sa to stalo a nie raz uz sme prisli o niekolko tisic a len s pomocou rodiny sme to niako prezili moze sa tak sudit ale to moze trvat dlhe roky

sadul
19. dec 2014

som toho isteho nazoru ako zuzka38, v tychto nezodpovednych pripadoch plati len inspektorat prace, a sucinnost organov cinnych v trestnom konani...

evittam
19. dec 2014

Len kým sa tie súčinne orgány činné v trestnom konaní rozhýbu, tak sa človek bohužiaľ načaká, vivat Slovensko. 😖

dada1212
19. dec 2014

ťažko radiť ked nepoznáme na základe čoho manžel robí, či je živnostník a má s nimi zmluvu alebo je "normálny " zamestnanec a všetko sa vypláca pekne na účet a pekne zdaňuje alebo zarába na papieri pár eur a zvyšok dostáva na ruku.
podľa toho ako je to a akú má zmluvu by sa dal radiť další postup.

mikaela28
22. dec 2014

Tak toto podobné sa stalo aj nám, manžel so švagrom robili 3 týždne v stavebníctve v Nemecku, ale pod slovenskou firmou...no a výplata nikde....čiže Vianoce sú u nás teraz asi tak, že čo nám kto dá....Šéf povedal, že do konca decembra vyplatí, manžel tomu ešte verí, ja nie....Každopádne budeme to riešiť po Novom roku....a ako...sama zatiaľ neviem 😒
A myslím, že na slovensku je to už kvázi "normál" slovák slováka podrazí 😠

emilia25
22. dec 2014

toto sme kedy si riesili aj my.teda muz robil pod jednym ako zivnostnik no nezaplatil.trvalo to dva roky a bolo to 2000eur takze ziadna mala suma od majitelky domu sa muz dozvedel ze jemu ona vyplatila peniaze ale on muzovi nie.takze sme spravili habaduru suseda mu zavolala ze je pravnicka spisala zmluvu kde je cierne na bielom ze je mu dlzni tie peniaze.chlap sa zlakol a podpisal cim si podpisal aj svoj ortiel takze aj ked sa muzovi vyhrazal samozrejme sfalsovanym podpisom ze urobili skodu a bla bla bla tak sme ho jednoducho dali na exekuciu a do tyzdna sme mali peniazky doma.treba ist proste tvrdo na nich.