Po ukončení rodičovskej mi chcú dať výpoveď. Čo robiť?

errilo
30. jan 2015

ahojte. potrebovala by som radu co robit? maly bude mat 3.2. 3roky. v praci na osobnom pohovore sme sa dohodli ze mozem nastupit. avsak vcera vecer mi volali ze maju pre mba smutnu spravu a davaju mi vypoved. vsetko uz mam zariadene...nastup maleho do skolky opatrovatelku oblecenie do prace... navrhuju mi vypoved dohodou s 3 mesacnym odstupnym...vraj ak by som chcela vypoved zrusenie miesta...co je vraj dovod preco nemozem nadtupit..tak mi daju odstupne len 2 mediace a vraj budem musiet chodit este do prace... co robit? mate niekto s tym sksenosti? je to maximalne nefer 3 pac dni pred nastupom mi telefonicky oznamit ze mam vypoved....

radopp
30. jan 2015

@errilo A pol roka na marodke nemôžeš byť?

monicm
30. jan 2015

@errilo asi nemáš veľmi na výber.ponuka je férová a zákonná,ak chcú dať výpoved,tak ju dajú,máš šťastie,že chcú dať aj odstupné (robia sa praktiky,že dajú výpoved a nedajú odstupné,lebo..............dôvod sa vždy nájde).výpoved vezmi,chod na úrad práce,budeš poberať pol roka podporu a medzitým si hľadať niečo nové a veriť,že sa ti to podarí.syn nech chodí do škôlky,opatrovateľku zruš,ale ak môžeš,ponechaj si ju v zálohe,povedz čo je vo veci a možno sa dohodnete,že ked si prácu nájdeš,tak budete pokračovať v tom,čo ste nestihli začať.

rachel36a
30. jan 2015

S tym nic neurobis...mne uz teraz oznamili ze po materskej so mnou uz nepocitaju, a to som este ani neporodila...

bocianka123
30. jan 2015

@radopp neviem, či teraz náhodou to nie je iba 7 dní....oni to skrátili, lebo to ľudia takto využívali... ale na druhej strane by boli ľudia "hlúpi", keby takúto možnosť nevyužili (bolo to tuším 42 dní, ak sa dobre pamätám) ... alebo píšeme o niečom inom?

@errilo nefér to je, hlavne , ked ti prácu sľúbili a zrazu zo dňa na deň nič ... ale, skús tú PN-ku, hoci aj 7-dňovú, potom úrad práce a pol roka podporu.. Tom že ti ponúkajú odstupné, je od nich zasa férový prístup.

gapa
30. jan 2015

@errilo nepíšeš kolko trvá prac.pomer, podla toho by bolo porovnatelné to odstupné, vid Zákonník práce myslím § 72-výpovedná doba (začala by plynúť od 1.3.) a § 76 odstupné.
Asi s tým bohužial nič nenarobíš, ale by som skúsila aspon den čerpať riadnu dovolenku, aby si mala maximálnu podporu. Ak ti skončí pp 3.2.2015, tj. neobnoví sa ti poistenie, tak sa ti bude rátať podpora z obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie md). Tiež podpora by bola minimálna, ak by si nemala už žiadny vym.základ zo zamestnania napr. z dôvodu, že hned po RD až do ukončenia prac.pomeru by si bola PN!!!! aj vtedy aspon 1den čerpať dovolenku, no lepšie sa potom konkrétne poradiť, ak by aj odstupné bolo, lebo niekedy dátumy sú ošemetné a zle to vyjde potom.
POčas čerpania riadnej dovolelenky, či pn počas trvania prac.pomeru treba dať odhlášku do soc.poistone ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (z toho titulu si dôch.poistená štátom), lebo ti vznikne dôch.poistenie zamestnanaca a súbez dôch.poistenia štátom a ako zamestnanec nie je možný. Potom najneskôr prvý den bez prac.pomeru prihlášku nanovo s kopiou RL (odporúčam kopiu si urobiť s prihlášky aj odhlášky a dať si opečiatkovať a založiť do dôchodku)

martuska75
30. jan 2015

@errilo počúvni @gapa , dobre ti radí. Zkontroluj si výšku odstupného podľa kolektívnej zmluvy a zákonníka práce a vezmi odstupné. Ak sa s nimi dohodneš aby ťa na 1-2 dni zamestnanali tak vyhraš ešte aj podporu. Vyhodia tak či- tak, tak aspoň nech máš nejaké peniaze kým si niečo nájdeš.

errilo
autor
30. jan 2015

pred nastupom na md som bola zamestnana 2 roky plus materska 5,5 ... pozerala som si zakonnik prace a pri zruseni prac miesta mam narok na 3 mesiace vypovednej lehoty a 2 mes odstupneho a ked ako pises @gapa plynula by az od 1.3. tak potom je to 6 platov a pri vypovedi dohodou mi ponukaju 3 .. to je dost velky financny rozdiel :(

bbtina
30. jan 2015

Je to férova ponúka, robím na personálnom takže viem o tom svojej. Ľudia končia aj bez odstupného, keď sa chce dôvod sa nájde. V tomto prípade čo ti ponúkajú je to ukončenie dohodou (musia súhlasiť obe strany) podľa§60 ZP
@gapa §72 je ukoncenie v skusobnej dobe nemá nič spoločné s výpovednou lehotou

errilo
autor
30. jan 2015

dakujem krasne, ze ste si nasli cas odpisat mi 🙂

oriesocek
30. jan 2015

@errilo
@bbtina a nebolo by lepsie vypoved, kde je vypovedna a odstupne. Pokial by bola vypoved z organizacnych dovodov, nebol by narok na viac mesacnych platov?

oriesocek
30. jan 2015

@bbtina viem, ako to chodi u nas vo firme, ked sa chce dovod sa vzdy najde. Firmy su dost casto neferove voci zamestnancom. Mm sa momentalne sudi o neplatnost vypovede, kedze dostal hodinovu, tak ako to chodi na vysokych poziciach a firma porusila vsetky mozne ustanovenia zakonnika prace. Bude ich to stat dost vela.

errilo
autor
30. jan 2015

@oriesocek drzim palcee manzelovi
ved to, ze pri zruseni prac miesta bz bolo ovela viac platov az 6 v porovnani s dohodou - 3 ... ale tlacia ma do tej dohody :(

bbtina
30. jan 2015

@oriesocek ved prave.Neviem ja osobne by som ponuku zobrala, môže sa stať že dostane výpovednu lehotu a dosť alebo "stihne" nejaké to porusenie pracovnej disciplíny a má ešte aj po odstupnom. Takto ma aspoň cash, nahlásiť sa po 3.2. Na UP a ak je šikovná nájde si rýchlo prácu

lucinddas
30. jan 2015

@bbtina aky dovod sa moze najst dat vypoved a nedat odstupne? Mozete napisat konkretne?dakujem

oriesocek
30. jan 2015

@errilo mm im nepodpisal dohodu, kedze mal vyborne vysledky, hrubo neporusil pracovnu disciplinu. Zmenil sa europsky management a uz to bolo. Urobili fiktivnu organizacnu zmenu a tvarili sa, ze im to prejde. Pokial by to bola aj organizacna zmena, musia ti ponuknut adekvatnu poziciu, aku si zastavala pred MD, pokial ma firma otvorene pozicie. Firmy si casto "mylia" zakony s anarchiou. Za nasu firmu, tym ze som v manazmente, taktiez riesim rozne pracovnopravne vztahy.

oriesocek
30. jan 2015

@bbtina pokial by jej firma dala prekazky na strane zamestnavatela, tak by ju snad neobrali o odstupne. Ked jej raz daju vypoved, tak snad je ucinna k dnu prevzatia a platna v dorucenej podobe?

bbtina
30. jan 2015

@oriesocek no len aby to tak bolo. Sú rôzne možnosti.. . Záleží od serióznosti firmy

errilo
autor
30. jan 2015

@bbtina pocas plynutia vypovednej lehoty mozem dostat porusenie pracovnej discipliny? napomenutie?

dai
30. jan 2015

@errilo tak neviem... na odstupne mas narok plus na vypovednu lethotu... cize podla mna by si mala dostat plat za vypovednu lehotu plus odstupne... aspon tak je to u nas vo firme ( ked ni je miesto tak dostanu ludia tzv. prekazky vo vykone prace, cize si vlastne celu vypovednu lehotu doma ... realne teda vlastne dostavas odstupne 5 mesacne...)

dai
30. jan 2015

@errilo samozrejme ze nesmies podpisat dohodu ale musis dostat vypoved... pokial podpises dohodu o vypovednu dobu prichadzas...

evita68
30. jan 2015

@errilo Oni ti ponúkajú presne to, čo je v zákonníku práce..
Ty s nimi dohodni, že im dohodu podpíšeš, musí byť v nej, že pracovný pomer končí podľa par. 63 ods. 1 písm. b).. týmto máš v ruke 3 - mesačné odstupné..
Ďalej musíš s nimi dohodnúť, že pracovný pomer končí 4.2., čiže deň po skončení RD.. v tento deň budeš mať mzdu za odstupné a preplatenie dovolenky /ak ti nejaká zostala/.. pôjdeš na úrad práce a budeš dostávať 820 € podporu mesačne..
Tak sa rozhodni, čím získaš viac..

bbtina
30. jan 2015

Preco by musela koncit 63? Moze aj 60 Kde budu uvedene organizacne dovody. A ako hovorim aj zamestnavatel s nou moze vybabrat aj bude chciet, ale teda to urcite rozoberat nebudem. Mono este ostava si polozitvsi otazku ako dlho bola u daneho zamesrnavatela v pracovnom pomere? Ja by som brala aj dohodu na 4.2. s uvedenym odstupnym a UP to isti

evita68
30. jan 2015

@bbtina dohoda je par.60 ale v dohode musi byt ako dovod rozviazania PP par.63

kikuska_wedge
30. jan 2015

ahoj robim na personalnom uz roky. Na tvojom mieste by som na dohodu nepristupila. Nech ti daju vypoved. Za prve by som isla od 4.2 na PN, min. do 1.3. Pocas rodicovskej ani pocas PN ti nemozu dat vypoved. Po nastupe do prace zacina vypovedna doba plynut od prveho dna nasledujuceho mesiaca. Cize najskor 1.4. Nakolko tvoj pracovny pomer trval viac ako 5 rokov je vypovedna doba 3 mesiace. Cize do 30.06 mas vystarany prijem. Plus ti este musia zaplatit odstupne. Prepustit zamestnanca nie je podla mojich praktickych skusenosti take lahke. Zazila som za neplatne skoneceny prac. pomer uz niekolko sudnych sporov a vzdy vyhral zamestnanec! Oni totiz musia spravit dalsie ukony pred tym ako ti daju vypoved. Napr. ponuknut ti vsetky volne pracovne miesta. Spravit organizacnu zmenu. Ak mate zamestnanecku radu alebo nebodaj odborovu organizaciu, tak musia vypoved prerokovat ... Ak mas akukolvek pochybnost o tom, ze tvoj pracovny pomer sa skoncil neplatne. Bol ucelovy, miesto sa nezrusilo, nebol dodrzany akykolvek pravny ukon, ktory predpisuje zakonnik prace, treba zamestnavatelovi (do 1 mesiaca od skoncenia) napisat, ze povazujes skoncenie pracovneho pomeru za neplatne a trvas na tom, aby ta dalej zamestnaval. V pripade uspesneho sudneho sporu ti sud prizna uslu mzdu za 12 mes. + zaviaze zamestnavatela aby ta dalej zamestnaval co v praxi znamena dalsie odstupne. Keby si mala akekolvek otazky, alebo tak, kludne mi napis aj do IP.

kikuska_wedge
30. jan 2015

@bocianka123 ochranna lehota je uz iba 7 dni.

majka2508
31. jan 2015

k tym praktikam za hrube porusenie discipliny. napr. schovanie palety vo vyrobe. kamarat si siel zapalit (pri tom to dovtedy respektovali) a hned hrube porusenie al. dohoda. zakladal odbory, to preto 😒

errilo
autor
31. jan 2015

este jedna otazka, ak by som sa dala na pn tak aj podpora sa bude ratat z priemeri vratane pnky cize by bola nizsia? alebo ak by som mala tie prve 2 dni dovolenku, tak by sa ratala z toho? @kikuska_wedge @gapa

martuska75
31. jan 2015

@errilo Slušná firma ak nemá pre teba miesto po materskej tak mala ponúknuť 5 mesč. odstupne na dohodu + preplatenú dovolenku. Mne to tak ponúkli. Aby si nebola škodná oproti výpovedi (výpovedná lehota +odstupné)
Ale osobne by som aj tak btrala odstupné a úrad práce (podporu). PNkami si len pokazíš podporu.

kikuska_wedge
31. jan 2015

@errilo na dovolenku nechod. Lebo by ti pocas nej mohli dorucit vypoved. Ak je dorucena vypoved pred zacatim PN, tak zacne plynut od 1 dna dalsieho mes. Ak ale budes na PN - vypoved ti musia dorucit az po jej ukonceni a vypovedna doba ti zacne plynut az potom.

Vplyv na financne to nema, lebo davka v nezamestnanosti sa pocita z prijmu za posledne dva roky. Ak si bola na rodičovskej dovolenke tak z obodbia pred rodičovskou dovolenkou. Viac o davke v nezamstnanosti sa mozes dozvediet tu: http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/...