Rovnaký plat pre všetkých

moni73
18. nov 2014

ja nad tym uz dlhsie rozmyslam a vidim len same plusy (resp. nie plusy ale spravodlivost), ale kazdy komu to poviem sa chyta za hlavu a nikomu sa to nepaci. uspokojivu odpoved na otazku preco nie som
zatial nedostala. viem, ze je to totalne nerealne, tak skusme aspon ludi platenych z rozpoctu (od postarov, cez rusnovodicov, uradnikov, ucitelov po lekarov, ministrov, prezidenta - neviem, kto vsetko je v sucasnosti plateny zo statneho).
za podla mna hovori
- mensie rozdiely v zivotnej urovni
- vsetky zamestnania su rovnako potrebne (viackrat spominane, keby nebolo elektrikara ani lekar by neoperoval; keby nebolo polnohospodarov, neviem co by jedli ludia, ktori nemaju ziadnu podu a pod.)
- ludia by svoju pracu vykonavali s vacsou laskou, lebo by si ju nevyberali podla vysky platu.
argument, ktory som si zvycajne vypocula bol ten, ze praca lekara je ovela zodpovednejsia ako napr. teraz to schvalne prezeniem praca smetiara (ktora je podla mna velmi dolezita) a kto by potom tu medicinu studoval. podla mna kazdy, ktory by ju chcel robit. pochybujem, ze by si lekari vybrali radsej pracu smetiara. a teraz k tym, ktori nemaju na to, aby studovali. cely zivot su trestani a robia pracu, ktora je fyzicky narocna, "spinava" a ich plat je len zlomkom platu napr. lekara. nestaci uz to, ze nikdy nemozu vykonavat pracu, ktoru by chceli?

sem sa s minusmi. otvorte mi oci, preco to takto nemoze fungovat....

miskap2111
18. nov 2014

Prepáč , ale táto téma je totálne absurdná. Neviem si totiž dosť dobre predstaviť, že smetiar je smetiarom iba preto, lebo nemal prostriedky na to, aby vyštudoval za lekára.

roxam23
18. nov 2014

Okrem toho ze toto je riadna utopia, tak smetiari nie su zamestnancami statu...

moni73
autor
18. nov 2014

@miskap2111 nie prostriedky, nema na to "rozumovu kapacitu" 😒
a prave to chcem vediet, preco je to absurdne...

katarinamarkova
18. nov 2014

@moni73
- vzdy mozes vykonavat pracu ktoru chces.
( ked na nu nemas potrebne predpoklady, dopln si ich - vzdelanie, skusenosti, prax)
- ked niekto studovat chce, studuje, aj ked nema bohatych rodicov.
( ze na to nema? mozno tak mentalne....kto chce ide brigadovat...kazdy jeden sikovyn student strednej skoly nema problem si najst brigadu...o vysokoskolakoch nehovoriac)

len take obrovske poopravenie - na to aby si zarabala krasne peniaze nepotrebujes ziadne vzdelanie, potrebujes byt sikovna, vediet sa presadit, mat super napady, ktore vies aj zrealizovat!
90% podnikatelov, co ma vlastne firmy, krasne peniaze ti povie,ze ma max. tak strednu, resp. ucnovku a na skole dos priemerne znamky.

mimochodom ti smetiari nezrabaju az tak zle, bola by si dost prekvapena 🙂

to ze niekto si vyberie pracu postarky za tu mzdu - jeho vec, ked mu to vyhovuje......ten sikovnejsi si spravi svoju vlastnu kuriersku sluzbu, co bude ponukat nieco extra a to co zaobi je jeho.
to ze niekto chce byt lekarom - spytaj sa lekarov ci ich plat je odpovedny ich zodpovednosti - nie je...su lekarmi z presvedcenia - ti sikovnejsi si otvoria sukromnu prax, co bude ponukat klientom nieco viac a plat si zvolia aky chcu.

vsetci statni zamestnanci - ano fajn predstava, ale na tie vyssie pozicie,co su tiez potrebne pre fungovanie spolocnosti by ti za min. plat nesiel NIKTO.
ak by sme mali tych na nizsich poziciach teda platit rovnako ako na tych vysokych, na poste zaplatis za vedenie uctu miesto nicoho resp. par eur podstatne krajsiu sumu...za post. poukazku rovnako, cestovne vo vlaku tak isto....atd atd atd.
v neposlednom rade by tieto platy sli z dani nas co zarabame pre svoje rodiny a uz teraz ma ide porazit, ked vidim na svojej vyplatnej paske svoju cenu prace - t.j. to co moj zamestnavatel za mna plati - a mne z toho ide len min. ciastka, ta podstatnejsia cast, ide statu na dane, odvody, na platy statnych zamestnancov.

nic proti statnym zamestnancom 🙂 aj tych potrebujeme. ale aby postarka, co nevie dorucit spravne ani doporuceny list, ci vysvetlit zakladne veci v cenniku sluzieb deduskovi predo mnou si nezasluzi rovnaky plat ako dr., ktory dennodenne stoji pred tym, ze ma zodpovednost za ludske zivoty, ani rovnaky plat ako niekto, kto si oddrel x rokov na vyske a praxou sa prepracoval na vyssie miesto niekde v st. instituciach.

kazdy ma mat plat taky aky si zasluzi....ano vsetky by mali byt vyssie....ale rovnake NIE!!!

zuzana76
18. nov 2014

@moni73 pretoze kazda praca je individualne narocna, resp nenarocna, kto by ti operoval , vysetroval , travil vikendy na pohotovosti za napr. 400 eur? nikto

masinka
18. nov 2014

@moni73 a zase by to dopadlo tak, ze niektori by makali a ostatni by sa len viezli ... ved naco sa budem snazit, ked mam ten plat garantovany.

ikke
18. nov 2014

Den po vyroci neznej revolucie sa pytas takuto otazku? 😅

mia551
18. nov 2014

prepac, ale vacsiu blbost som v zivote nepocula. preco by nejaky flakac, ktory na vsetko kasle uz od skoly sa mal mat rovnako dobre ako niekto, kto na sebe "dre" niekolko rokov... myslim si, ze vysledkom by bolo, ze v skolach by sa nikto nechcel ucit, vsetci by vsetko flakali a to by sa prenieslo aj do zamestnania... neverim v to, ze by niekto robil nieco len preto, ze ho to bavi. clovek je od prirody tvor lenivy. problem, ktory popisujes, nie je v platoch, ale v skolstve, v sposobe vychovy deti a v sposobe, ako sa deti ucia na skolach. u nas sa na skolach totiz uci memorovat a nie rozmyslat...

zitaje
18. nov 2014

@moni73 poznas tuto stranku? Tu je to vysvetlene odbornejsie, ako by sa to dalo 😉 . Teda teoreticky...
http://www.zakladnyprijem.sk/

zitaje
18. nov 2014

Inak robili prieskum, ci by ludia pracovali, aj keby na to neboli odkazani financne. Prevazna vacsina odpovedala, ze ano... a vlastne, staci sa zamysliet - vy by ste nechceli pracovat, tak ci tak? Co by ste robili cele dni? Ved praca by nemala byt len sposobom, ako sa dostat k peniazom? Prave zaklaadny prijem by umoznil, aby ludia pracovali viac pre svoje vlastne uspokojenie, a tym padom aj kvalitnejsie a bez vyhorenia...

lal
18. nov 2014

Je jedno ci by ten rovnaky plat bol 400 alebo 4000, ak by som si mala vybrat povolanie s tym, ze budem zarabat rovnako ci budem takmer bez zodpovednosti a bez nutnosti akehokolvek vzdelania dokladat niekde tovar alebo budem navrhovat jadrovu elektraren, tak jednoznacne si vyberiem to prve. Nemala by som ziadnu motivaciu snazit sa. To ze by som pracu robila s laskou nie je pravda. Motivacia je to, co cloveka zenie vpred. Naco by clovek studoval, ucil sa cudzie jazyky, makal na sebe, ked by nemal sancu mat sa vdaka tomu lepsie?

moni73
autor
18. nov 2014

ja viem, ze je na tuto otazku blba chvila, ale na nu dobra nebude nikdy 🙂
ja viem, ze je to utopia ☹
nehovorim o vzdelani, ale o poziciach
a makali by vsetci, ak nie, moze ist - nezamestnanost povolena 🙂
a plat by bol rovnaky za tie iste odpracovane hodiny, nadcas je nadcas

lucka1987
18. nov 2014

@moni73 no sa smeje, lebo nedavno som mala taky zablesk... predstavovala som si/ po pozreti si jednej casti serialu, kde ludi odviezli na ostrov a kazdy mal urcitu funkciu a nedostaval samozrejme plat / akoby to fungovalo v reale .
predstavovala som si jeden velky ostrov na nom povedzme niekolko tisic ludi. Kazdy by bol vopred na nieco urceny, podla jeho schopnosti, zrucnosti a inteligencie. No vsetci by si boli rovní. Rovnako doležita by bola praca udrzbara na ostrove ako aj spominaneho lekara, jedno bez druheho by nefungovalo. vsetko by bola akasi rubikova kocka, kde ak by vypadol jedenclanok, vsetko by sa rozpadlo. kazdy by dostal rovnaku plácu, za ktoru by dostojne na ostrove zil, dostojne a rovnako ako vsetci ostatní, nikto by si nemohol nic zavidiet. kazdy by bol ohodnotení tym, ze si spokojne odzije zivot s rodinou, mal by kde byvat, co jest, mal zabavu .... za jeho " oddanost systemu " by mu bol ponuknuty pokojny zivot a urcite socialne zazemie.
rovnaky dom by mal pekar, ktory skoro rano upecie pecivo pre ludi z ostrova ako aj smetira, ktory sa stara o cistotu ostrova, a taktiez rovnaky dom by mal učitel, ci lekar ....

a po chvili uvazovania prisiel zablesk osvietenia, ze to jednoducho nefunguje tak a nikdy by to tak nefungovalo.. ludia musia byt motivovany k vykonu . vacsina ludi ma pred sebou vidinu niecoho lepsieho, , nejakehoposunu vpred v zivote... kazdy kto nieco ma, vzdy chce viac .
ednoducho to nejde, rovnaky plat, rovnake podmienky, rovnaky dostojny zivot pre vsetkych.... tu sa ot priblizuje uz ku komunistickej ideologie.... takze na tuto otazku by ti vedel odpovedat skor pan Marx . 😉 myslienkovo je to pekne, ale prax mnohokrat vyvracia teoriu, a za niekolko tisic rokov co su ludia na zemi vladne myslienka motivacie nieco mat, nieco dosiahnut, nadobudat, budovat.. myslim,ze by to chcelo este dalsiu tisicku rokov pre zmenu myslenia obyvatelstva.

liebling98
18. nov 2014

@moni73 je to aj o tom, kto akú prácu zvládne. Málo platené pozície ( poštový doručovateľ, dokladač tovaru v hypermarkete atď.) zvládne každý človek po párminútovom vysvetlení. Skús po takomto "školení" transplantovať srdce. Nebudeš sa vedieť ani správne obliecť a umyť, nieto prísť na sál. Nie je to o hodnote človeka, ale o hodnote práce, ktorú vykonáva.
Vezmi si príklad z neživej prírody. Prečo má diamant väčšiu cenu ako kameň, ktorý nájdeš pri ceste?

moni73
autor
18. nov 2014

@zitaje idem pozriet, dakujem

zitaje
18. nov 2014

@lal no osobne by ma nebavilo dokladat tovar, a vybrala by som si tuto moznost (z tych tvojich) jedine z dovodu, ze by mi za to platili 4000 eur a atomovemu fyzikovi 400 😀
To vazne pracujes vylucne pre peniaze? A kde je osobny a osobnostny rast, naplnenie, radost z prace? Dost smutne. Potom su ludia vyhoreti a nespokojni...

lal
18. nov 2014

@zitaje ja nie som ani vyhoreta, ani nespokojna. Som motivovana dostatocne, ale prave preto, ze vdaka makaniu na sebe viem ze sa mam lepsie. Ak by som bola platena rovnako ako dokladac tovaru/vyber si cokolvek co sa ti hodi kedze moj priklad sa ti nepacil, tak jednoducho tu pracu tak robit nebudem, nemam dovod sa snazit, ucit sa, makat na sebe kedze viem, ze to svoje dostanem aj bez akejkolvek zodpovednosti.

moni73
autor
18. nov 2014

baby, to fakt? nechceli by ste robit napr. vo vyskume a hladat lieky, fakt by ste radsej dokladali tovar?

@katarinamarkova toto je tiez ideal, lebo kolko vysokoskolakov, co sa snazilo, skonci bez prace alebo na neadekvatnom mieste

chcela som studovat, teda hlavne robit specialnu pedagogiku (snaha vystudovat by bola), bohuzial tato praca by ma neuzivila a tak si dalej sedim pekne v kancli 😠

zitaje
18. nov 2014

@lal preco, mne sa tvoj priklad pacil 😀
Ja by som nerobila ani upratovacku, ani dokladaca tovaru, ani robotnika pri pase, ani sofera, ani predavacku atd., a radsej by som robila nieco, co by ma naplnalo. Ja mam rada vyzvy, rada namaham hlavu, hladam svoje hranice a objavujem nove schopnosti. SPominane profesie by ma s najvacsou pravdepodobnostou nenaplnali, i ked... vo vsetkom sa da najst nieco zaujimave. Kukni si ten link, co som sem davala vyssie 😉 . Je to trocha o inom, ale zakladna myslienka je ta, ze clovek by nemal pracovat LEN PRETO, aby ziskal peniaze.

bubelko
18. nov 2014

@moni73 taka doba uz tu bola - vsetci mali pracu, priblizne rovnaky plat a mandarinmy boli podpultovy tovar 😉

zeleny_cajik
18. nov 2014

Lebo rovnosť nie je spravodlivosť. Koncept rovnosti (v širšom zmysle slova) ako spravodlivosti bol jedným z pilierov komunizmu a nefungoval (nefunguje) ani v jednom štáte. Je neudržateľný, nespravodlivý, demotivačný, neslobodný, nerealizovateľný. Vždy viedol aj tak v vytvoreniu vrstvy "rovnejších" a vždy aj cez mŕtvoly.

lal
18. nov 2014

@moni73
@zitaje je rozdiel pracovat vo vyskume a produkovat vysledky pod tlakom a robit nejaku manualnu pracu, nieco co ti niekto ukaze a hned robis....za taky isty plat. Aby ste mohli robit vo vyskume, musite vystudovat narocnu univerzitu, presediet dni a noci nad knihami, ovladat minimalne jeden jazyk, idealne uz dva plynulo, vela cestovat tj byt casto od rodiny a hlavne produkovat tie vysledky, to za vas nikto nespravi. Viem to, lebo v tom vyskume robim 😀

acer11
18. nov 2014

ty na čom fičíš??? 😀

jaruska8
18. nov 2014

Nikdy to nebude tak fungovať, život je džungľa.😜

moni73
autor
18. nov 2014

@lal je sranda, ze som sa trafila... no ja vediet super chemiu a mysliet si o sebe, ze na to mam, bavi ma to a mozem niekomu pomoct, prip zachranit zivot, tak nerozmyslam. ako by som mohla zit s tym, ze si kludne vykladam tovar, ked by som si verila, ze mozem nieco vymysliet (viem, ze toto je velmi zjednodusena predstava vyxkumu)

moni73
autor
18. nov 2014

@acer11 skor to robi nedostatok "ficiacich" latok 🙂

zitaje
18. nov 2014

@lal ja tomu rozumiem, tiez nedokladam tovar 😉 😎
Inak, ani ja nie som za rovnaky plat pre vsetkych, len za tzv. zakladny prijem, takze som trocha mimo temu, kazdopadne aj tak si myslim, ze by ludia nemali pracovat, ba ani studovat vylucne pre peniaze.
Osobne mam taku profesiu a vzdelanie, ze keby som chcela, keby som sa tak rozhodla, keby som mala taku povahu atd. , mohla by som zarabat celkom tazke prachy. Mnohi nechapu, preco robim "len" to co robim. Ale to "len to" ma bavi, v tom vidim viac zmyslu, sama som sa tak slobodne rozhodla, mam tak viac casu pre rodinu, menej stresov, atd., kopec dovodov, nie len financny...

gabikula
18. nov 2014

@moni73 , asi nie si lekárka, inak by si takú kravinu nenapísala. Nemáš ani predstavu, čo prežíva lekár, keď sa má rýchlo správne rozhodnúť o liečbe a živote človeka pred sebou. Každé jedno rozhodnutie nesie so sebou celý život a ver, že sa k nejednému vracia aj niekoľko dní po tom, čo už pacienta rieši možno niekto iný. To nie je mechanická práca smetiara.

zitaje
18. nov 2014

@gabikula podla mna zaklad problemu je ten, ze v nasej spolocnosti je taka predstava, ze zodpovednost sa da zaplatit.
Ked lekar vykonava svoju pracu zodpovednejsie kvoli tomu, ze viac zaraba (inymi slovami nie je taky zodpovedny, ked zaraba menej), to podla mna nie je OK. Taky clovek by podla mna radsej nemal vykonavat zodpovednu profesiu...

lal
18. nov 2014

@moni73 no to teda je ozaj velmi zjednodusena predstava 🙂 Nie je to len o tom, ze vies super chemiu, take neexistuje, kazdy jeden si to musi odmakat, je za tym xy prebdenych noci, kila popisanych papierov s prikladmi, hodiny placu a sebazapretia. Ta skola je vydreta aj ked mas na to bunky. Nikdy by som ju nedokazala skoncit ak by som vedela, ze budem zarabat rovnako ako predavacka, davno by som so skolou sekla, boli tisice chvil kedy som to mala chut urobit, ale drzalo ma prave to, ze ak sa mi to raz podari skoncit a ukazem ze som dobra, tak sa mozem mat lepsie. Keby som vedela, ze ako predavacka budem zarabat tolko co teraz, tak sa vykaslem na skolu, v dvadsiatke porodim deti a chodim si do roboty bez stresu z toho ci sa mi nieco raz podari alebo nie. Skratka volila by som tu jednoduchsiu cestu, ako tu uz niekto napisal, clovek je od prirody tvor lenivy.

No a skolou to len zacalo, hned po skole musis ukazat ze si lepsia ako ostatni ak sa chces presadit. Teda jazyk, v dnesnej dobe idealne dva. No naco by som sa trapila s nemcinou ked v tom obchode by nikto odo mna nemcinu nechcel a dostavala by som za to rovnake prachy?
Skratka je to motivacia co cloveka zenie dopredu.