Teratozoospermia a možnosť prirodzeného otehotnenia

leria
7. aug 2013

Našla som veľmi málo info ohľadom tejto diagnozy . Zaujímalo by ma len, či niektorá z vás mala u partnera tento problém a či sa podarilo prirodzene otehotnieť? asi o mesiac sa chystá partner na kontrolný spermiogram, som zvedavá či sa to opäť potvrdí...neviem čo mám robiť...za posledný rok som 3-krát potratila a zrejme kvôli tomu..doteraz som bola v tom, že problém je u mňa...všetky vyšetrenia mám o.k., akurát mám vyššiu zrážanlivosť krvi, takže som stimulovaná fraxiparínom...to čo som zistila, tak že sa to nedá nijak upraviť ani životosprávou ani doplnkami...jedine ISCI, no kedže mám po 39tke, tak si to musím hradiť sama...a je to pridrahý risk...gynekologička mi k tomu povedala, len toľko, že ide leto sa uvolníme a možno sa zadarí....neviem, rozmýšľam, že by som do toho išla aj ked je stále vyššia pravdepodobnosť, že opäť potratím...potrebujem nejaký nestranný názor alebo vlastnú skúsenosť...dakujem a prajem pekný dník 🙂

bobozoziliny
7. aug 2013

@leria AHoj... My sme mali "až" 0,5% morfo dobrých....A zadarilo sa cca po roku prirodzene. Boli sme sice už na cakacke na umele o., 🙂 Boli sme len na 1 spermiograme, priatel bral macu a tribullus /ale nie moc pravidelne/ snazila som sa dopovat ho tým, ale niekedy som aj ja zabudla... Myslim ze aj to malo uspech kedze po cca mesiaci a pol som otehotnela... Už som v 6.mesiaci a babo je zatial v poriadku, žiadne vyvojové poruchy ani vady. klop klop klop.

calu111
7. aug 2013

ahoj, nie som si istá či s touto diagnózou sa môže podariť spontánne tehotenstvo, záleží od výsledku spg, ale keďže už máš vyšší vek, túžite po dietatku a dlhšiu dobu sa vám nedarí, podľa mňa by bolo dobre kontaktovat CAR, partnerovi môžu trochu pomôct vitaminy (spermiám skodi aj teplo). v CAR vás vyšetria, zistíte aké máte možnosti a potom ísť do toho s metódou ICSI. Potom už len dúfať, že to bude všetko v poriadku. Čoraz viac mužov má horšie výsledky spg.... Pošlem ti aj RP... držím palce na skoré zdravé tehotenstvo 🙂

endycko
7. aug 2013

moj manzel mal teratozoospermiu, 98% patologickych spermii, nedarilo sa nam prirodzene, navstivili sme CAR , tam nam najprv napisali lieky a "planovali" styk. Nepodarilo sa nam otehotniet, tak odporucili inseminaciu. Nevysla ani ta a tak nam dali prestavku a ze zacneme potom s umelym oplodnenim a pocas tej prestavky som prirodzene otehotnela. Ihned ako som to zistila som ostala na PN, nechcela som prist do kontaktu s chorymi ludmi - pracujem ako zdravotna sestra. Tehotenstvo bolo bezproblemove, dcera sa narodila v termine, ale tesne po porode zistili, ze ma len jednu oblicku a ze nema konecnik. Nikto mi doteraz nepovedal, preco sa to stalo, mozno nahoda, neviem. Ked mala 2 roky tak som prirodzene otehotnela druhy krat a mame zdraveho chlapceka. Nam sa podarilo obidva razy otehotniet tak, ze pocas menstruacie a ani tesne po nej sme nemali styk. Ja mam ovulaciu 10-11 den a vtedy sme splodili obidve deticky. Drzim palce, nech sa vam podari baby.

cecil36
7. aug 2013

S touto diagnozou sa nam nepodarilo prirodzene otehotniet. Nepodarilo sa nam to ani s ICSI. Pomohlo az PICSI. Pozor! Oplodnit vajicko vie aj poskodena spermia a vtedy vznikaju rozne vady v zavislosti od poskodenia DNA resp. v ktorej casti je DNA spermie poskodena. Vtedy sa babätko bud samovolne potrati alebo sa rodia deticky s roznym typom poskodenia. Zisti si aku mate fragmentaciu DNA spermii. Od toho zavisi uspech resp. neuspech.

leria
autor
8. aug 2013

no ak môžem, vy sa určite lepšie v tom orientujete, odpíšem záver správy zo spermiogramu
takže: Teratzoospermia.Zvýšené Ph.Aglutinácie.ASA v ejakuláte,IgG v norme,Iga slabo pozitívne. Pozorované kokovité baktérie?Porušenie chromatínu a nezrelé spermie v norme. V patologií spermií prevláda pôsobenie oxidačného stresu 62% a STD 76%
z tých ostatných hodnôt podrobnejšie: morfologicky normálne spermie 6 (prevládajúce typy defektov pyroformné+mikrocefalické akrozomové cysty,zalomené krčky +DAG)
Multiple anomalies index 1.85
Porušená kondenzácia a fragmentovaná DNA 14
Spermie s nezrelým jadrom 6
Trošku som si pozrela info ako som už spomenula okolo tej teratozoospermie, no ostatné hodnoty sú pre mňa španielská dedina, respektíve som sa k tomu akosi nedostala...neviem nakolko sú tie spermie poškodené, bol mi odovzdaný len výsledok a tie hodnoty so mnou nikto nekonzultoval...predpokladám, že k tomu dôjde u urologa, no rada by som mala v tom aspoň trošku jasno.....čím viac sa ale utvrdzujem v tom, že teraz sú na vine tie spermie, dôvod tých potratov...pri prvých 2 tehotenstvach, z toho bola raz IUI, som sa akcie srdiečka nedočkala, pri treťom už hej, no nakoniec to tiež skončilo potratom, po ktorom okrem histologie boli poslané vzorky na genetiku, kde sa zistilo, že by to bol chlapček s down.s. Neviem čo mi viete ešte k tomu napísať, aj tak dakujem za info a usmernenie, ste zlaté 🙂

leria
autor
8. aug 2013

@calu111 dakujem pekne moja, aj za RP určite preštudujem 🙂

mayama
11. aug 2013

.AHOJTE ja som 9.8.2013 postupila prvu IUI stále cítim tlak v podbrušku /vraj je to z utrogestanu a pregnylu/, prsia mam naliate a stále mam hlad. Rada by som sa opýtala či ste otehotneli prostredníctvom IUI hoci manžel mal 0.5% dobrych morfol. spermií?Vraj keby sme chceli otehotnieť prirodzene potrvalo by to zopár rokov. tak sme využili moju ovu a šli sme na to prostred. IUI. tehotenstvo mi vraj potvrdia až 23. 08. neviem či si mam urobiť testy alebo počkať. bojim sa sklamania a aj toho že ak sa to podarí či nebude babo choré. 🙂

mauerka
11. aug 2013

@monca2013 Na opodnenie staci jedna spermia... takze teoreticky sa to podarit mohlo, ale aj nemuselo. Insemky s podstatne lepsimi spg opakovane nedopadli dobre, ale na druhej strane sa to podarilo aj s uplne zlym spg... Priznaky si absolutne nevsimaj, nemas z coho ich mat...jednoducho sa nepozoruj. Bud si tehu al. nie, neovplyvnis to uz... pekne vkladaj urtos a funguj normalne ako doteraz. Testovat po IUI nema vyznam skor ako po 10 dnoch, aj to je otazne. A neviem, preco by malo byt dieta chore?

mayama
11. aug 2013

@mauerka ahoj ja sa len bojim že ak ma manžel zlu morf. tak to ovplyvni vývin babatka a narodí sa postihnuté. Ok dakujem , nebudem si robiť ani test počkam na krv o 14 dni, ja si myslim že všetke príznaky sú z liekov a namyšľam si.zajtra konečne idem do práce po 2 rokoch tak hadam sa mi mysel trocha zanepradzni niečim iným.

simik22
28. aug 2013

@mayama ahoj ja som otehotnela vdaka iUI , muz mal tiez patologiu 99,5 % a dietatko mame zdrave.

simik22
28. aug 2013

@cecil36 prosim ta, ta fragmentacia spermii je vlastne co? robia to v centre? kolko to asi stoji?

cecil36
28. aug 2013

@simik22 fragmentaciou dna spermii sa zistuje ci aj na pohlad pekna spermoska nie je vnutri geneticky poskodena. Ak ma muz geneticky poskodenych väcsi pocet spermii, je problem otehotniet alebo zena neustale potraca.

simik22
28. aug 2013

@cecil36 boze, dik ze si hned odpisala, som brutal vystrasena, mali sme v plane ist na IUI v oktobri, ale fakt sa bojim, neviem co mam robit... bojim sa, ze budem mat chore dietatko...

cecil36
28. aug 2013

@simik22 aku mate morfologiu?

simik22
28. aug 2013

@cecil36 99,5 je patologia. diagnoza teratozoospermia...

cecil36
28. aug 2013

@simik22 preboha, a to aky trup vam odporuca s takou morfologiu IUI? (prepac za vyraz 😖) To je dost velky hazard a risk. Netvrdim, ze sa nemoze podarit, ale.... IUI sa robi zasadne pri dobrom spermiograme alebo len mierne vychylenom, urcite nie pri vysokej teratozoospermii. Dajte si spravit tu fragmentaciu, ked sme na nej boli my stala tusim 150 Eur v BA Iscare, ale viem, ze ju robi aj dr. Bobak v Tkanivovej banke a je zadara. Robi ju aj Iscare Martin, ale tam ju tiez platis. Mozno aj niekde inde, ale to uz nemam prehlad. Po nej uvidis, aku DNA maju vase spermosky.

simik22
28. aug 2013

@cecil36 fiha, no to si ma teraz nepotesila... nam ho automaticky, to IUI odporucili v Iscare MT a bolo uspesne... a mam zdrave dieta. ... cize potom podla fragmentacie budeme vediet, ci ist do IUI alebo nie, ano?

cecil36
28. aug 2013

@simik22 a tu morfologiu mate dlhodobo takuto?

simik22
28. aug 2013

@cecil36 ja netusim... v auguste 2011 bol na spermiograme, je pravda, ze bolo leto, pracuje velmi fyzicky narocne, je stavbar, v lete ma najviac prace, unava, teplo.. potom bral 3 mesiace vitaminy, november 2011 IUI, to je vsetko co sme riesili.... ja si myslim, ze by bolo dobre urobit kontrolny spermiogram, co myslis?

cecil36
28. aug 2013

@simik22 ak to je z jedneho spg, tak to zatial neries nijako tragicky 😉 Daj s odstupom casu spravit este minimalne jeden. Mohla to byt nahoda. Ak sa to potvrdi, tak potom zacni riesit. A zatial daj IUI odklad 😉 Lebo mne sa nezda, ze by ste mali zdrave babo z IUI pri takejto dlhodobe morfo, takze sa priklanam k nahode.

bubo780
28. aug 2013

ahojte.. som tu nova, ale s dovolenim sa pridam do tejto diskusie.. manzelik si dal v pondelok urobit spermiogram, a dopadol katastrofaaalne.. :( mot: a-6% b-23% c-12% pat: 93% DG:a stenoteratozoospermia :( kontrolu ma az v januari, lieky predpisane niema ziadne.. vitaminy nakupene, na nete prave zhanat Macu, lebo u nas ju nikde nezohnat.. ale dopredu nam povedali, ze v zazraky nech nedufame.. :( no aj tak to nevzdavame.. z IVF mam neskutocny strach a peniazkov tiez nieje vela..

simik22
28. aug 2013

@cecil36 a podla teba, mame sa snazit prirodzene? ci radsej do toho neist?

cecil36
28. aug 2013

@bubo780 macu ani nezhanaj, poda mna vyhodene peniaze, dopraj mu vitaminky, najlepsie v prirodzenej forme (hrozno, jablka, cesnak, mrkva, spenat) dopln selen, zinok, magnezium a dostatok ryb a trescej pecene. A potom chodte na kontrolny spg. A do klasickeho ivf by som nesla. ked uz tak skor soft alebo nativ.
@simik22 je to na tebe, my sme sa snazili aj zo zlym spg, ale nam sa bud nezadarilo alebo to velmi skoro odchadzalo tzv biochemicke tehu.

simik22
28. aug 2013

@cecil36 nebala si sa, ze dieta bude mat nejaku vadu?

cecil36
28. aug 2013

@simik22 jasne, ze som sa bala, ale aj verila, ze to bude ok, takze tak 50 na 50. Navyse su kvalitne uzv, rozne vysetrenia atd.... Ani pri normanom spg nemas istotu, ze dieta bude ok, ani pri ivf to nemas. My sme si pri softe davali este aj PICSI, aby sm zvysili sancu, ze babo nebude mat nejake geneticke poskodenie. Ale nic nemas 100%.

jerryjanka
28. aug 2013

u nas to bolo manžel 98% patologia, u mna PCOS, nepriechodny vajičkovod, druhy vaječnik ovuloval malokedy, prve iui neuspešne druhe uspešne, po 11 mesiacoch od pôrodu druhe tehotenstvo - prirodzene

simik22
28. aug 2013

@jerryjanka tiez teratozoospermia?

simik22
28. aug 2013

@cecil36 ved presne toto som skonstatovala aj ja .. ze sa stava kadeco aj uplne normalnemu paru, no normalnemu, zdravemu som myslela, samozrejme, ze sa narodi dietatko chore.. taky je zivot... tak skusime aj prirodzene... dufam, ze to bude ok, ale strach je obrovsky a to mi tiez neprospieva. 😖 😠

simik22
28. aug 2013

@jerryjanka nebala si sa ist na IUI? kvoli tej teratozoospermii?

jerryjanka
28. aug 2013

@simik22 kto sa boji nesmie do lesa - ale teraz važne jasne bala, ale tužba po miminku bola väčšia ako strach