Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    morningdew
    14. jan 2011    Čítané 0x

    Recepty

    Banana Bread

    Toto je vynikajúci mini chlebíček od kamarátky Tabby, z čias môjho silného „po-amerikanizovania“, keď som na každom kroku stretávala len samých Amíkov a britským prízvukom som patrične pohŕdala. Bolo to tak 10 rokov dozadu. Myslela, čítala a písala som takmer stale po angeľsky a vtedy som ešte verila tomu, že jedného dňa skončím aspoň na pár chvíľ v Amerike. No... a aký je zo mňa teraz Brit! :D

    ½ šálky margarínu
    1 šálka cukru
    2 vajíčka
    3 zrelé banány, pomágané 🙂
    2 šálky muky
    1 čajová lyžička sódy bikarbóny
    ½ lyžičky soli
    1 vanilkový cukor
    1 varová čokoláda (nasekaná) – môže a nemusí byť


    Všetko pekne zmiešame v tomto poradí. A ani mixér k tomu nepotrebujeme! 🙂
    Pečieme pri 180stupnoch asi 45-60min. Ideálne vo vymastenej forme na chlebík, ale môžeme hocijako.

    Necháme vychladiť, pokrájame na krajčeky a podávame ku káve, čajíku, mliečku a to na raňajky, na desiatu či na olovrant... alebo skrátka hocikedy sa nám zachce, pretože sú tááááke dobrééé! 🙂

    Vynikajúci jogurtový chlebík

     Skvelo voňajúci a ešte lepšie chutiaci bochníček zdravia. Uchvátil ma svojou chuťou, ktorá vyniká práve pri tom pravom, nefalšovanom, hoci tučnom masle od kravičiek. Ozaj dobrý je podľa mňa vtedy, keď sa nebojíme použiť celozrnné múky rôznych druhov. Žiaľ, môj manžel sa v tomto prípade prikláňa k múkovej polohrubej klasike.

                                                                Z múdrostí našich slovenských prísloví:

                                                                 „Lepšie chlebík v pokoji, ako koláč v rozbroji.“

                                                                 „Tak žime, aby bolo aj chleba aj neba.“

                                                                 „Chlieb so soľou a skutok s dobrou vôľou.“

                                                                 „Jedz chlieb a pi vodu, neprídeš na chudobu.“

                                                                 „Lepšia chudá slanina s chlebom, ako tučná bez chleba.“

    1 bochník

    300 g polohrubej múky
    300 g celozrnnej pšeničnej múky (mňamy-mňam)
    2 lyžičky prášku do pečiva
    1 lyžička sódy bikarbóny
    2 lyžice cukru
    1 lyžička soli
    1 rozšľahané vajíčko
    425 g bieleho jogurtu (alebo smotanky)

    Plech vystelieme papierom na pečenie (keďže si život chceme aspoň pri tomto recepte trochu uľahčiť a namiesto dravého umývania vymastených plechov budeme čas tráviť s detičkami a rodinou 🙂

    Do veľkej misy preosejeme múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a zmiešame s cukrom a soľou. Alebo skrátka len všetko zmiešame a hotovo. Vajíčko rozšľaháme, pridáme jogurt a spolu pridáme k suchým prísadám. Opatrne. Všetko spolu dôkladne premiešame a spracujeme na mäkké, lepkavé cesto Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a niekoľko minúť miesime, aby bolo hladké. Potom z neho vytvarujeme okrúhly asi 5cm vysoký bochník.

    Bochník preložíme na pripravený plech a v strede ho narežeme do kríža + Pečieme asi 40minut v rúre  na 190 stupňoch do zlatohnedá

    Nivová nátierka

    Niva je syr s modrozelenou ušľachtilou plesňou vo vnútri. Tento český kravský syr je obdobou známeho francúzskeho ovčieho syra Roquefort.

    Hoci je už pomenovanie v EÚ chránené ako Jihočeská Niva, vo väčšine štátoch EÚ tento názov zaužívaný nie je. Zato všeobecne známy Roquefort by neostal bez povšimnutia ani na Kamčatke.  

    Niva obsahuje 52 % sušiny, 50 % tuku v sušine a 5 % NaCl (kuchynskej soli), 1,5 % cukru a 100 gramov syra obsahuje využiteľnú energiu 1500 kJ.

     maslo nátierkové (nie príliš)
    15dkg syru Niva (nadrobno nakrájame
    alebo roztlačíme vidličkou)
    soľ, vegeta, korenie
    cesnak, cibuľa
    1 lyžica smotany
    2 nakrájané paradajky

     Nakrájanú cibuľku a cesnak opražíme na panvici na masielku. Pridáme maslo a roztlačenú nivu – necháme trošku roztopiť, nie však na prudkom ohni. Pridáme soľ, vegetru, ochutíme. Pridáme paradajky, smotanu. Necháme vychladnúť. Dáme stuhnúť do ľadničky/mrazničky a natierame na chlebík 🙂

    Zdravý jabĺčkový koláč s hrozienkami

    Kuz údajne najlepšie nahradí želatina alebo agar-agar.Agar-agar, japonská riasa známa ako kanten, je výborným prirodzeným želírujúcim prostriedkom s jemnou chuťou. Je veľmi výživná a obsahuje mnoho minerálov.

                        „Nenájdete stratený raj do tých čias, kým Vám k šťastiu nepostačí jablko.“ (Jean François Paul de Gondi)

    Cesto:

    300g celozrnnej pšeničnej muky
    200g rastlinného tuku
    1 kopcovitá lyžica medíku (môže byt aj viac 🙂

     1hod necháme masu odstáť v ľadničke. Pekáč vyložíme 2/3 cesta  a pečieme 10min

     Plnka:

    4stredne veľké jablká pokrájame na malé kúsky
    4 lyžice zmäknutých hrozienok
    4 lyžice mletých lieskovcov
    2 lyžice kuzu (ja som dala o to viacej medu
    )

    Pomaly udusíme v troske vody. Pridáme lieskovce, zahustime kuzom. Na predpečené cesto rozotrieme jablkovú plnku a prikryjeme zvyškom vyvaľkaného cesta. Pečieme ešte raz pri 200stupmnoch asi 20min

    Brownies – britská špecialitka

    Počas môjho ostrovného pobytu u Anglosasov sa mi o prostom slove Brownies pomaly aj začalo snívať. Skloňovali ho tak často, ako len bolo možné. Pri každej príležitosti sa piekli Brownies, všade sa dali zohnať Brownies, dokonca aj lokalny dievčenský skautský oddiel sa volal Brownies! Híííh! Dlho som tejto invázivnej hnedo-čiernej hmote odolávala, no keď mi jedného dňa Tante Janka oznámila, že má pre mňa skvelý recept na Brownies, nemohla som ostať so založenými rukami, uznajte... Osobne mi tieto černuľky chutia so šľahačkovým krémom, avšak zaujímavá je aj verzia s arašidovým maslom navrchu, poliata ďalšou roztopenou čokoládou. Heh...

                                                   Keď sa povie Brownie môžeme si okrem iného predstaviť:

    Urisk-a, legendárneho tvora zo severo-anglického až škótskeho folklóru, Kodakovú kameru, Claptonovu gitaru Fender Stratocaster zo 70. rokov, Mossbergovú pištoľ, sériu príbehov od Kanaďana Palmera Coxa (o nezbedných Uriskoch), americký futbalový tím Cleveland Browns...

    50g čokolády (čiže taká polovica, ale
    môže byť aj celá 🙂
    50g margarínu
    200g cukru
    2 vajíčka
    175g múky
    ½ lyžičky sódy bikarbóny
    ½ lyžičky soli

    Predhrejeme rúru na 180stupnov a vymastíme pekáč. Roztopíme čokoládu a margarín v horúcom kúpeli, pridáme cukor a poriadne premiešame. Vyšľaháme vajíčka a pridáme do čokoládovej zmesi. V ďalšej miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ a potom pridáme do čokoládovej zmesi. Poriadne premiešame.

    Vylejeme na pekáč a pečieme asi 30min,  kým nám v koláči neostane jemný otlačok prsta. Necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kocky. Na vrch môžeme prípadne ešte nastrúhať trocha čokolády, ak zázrakom nejaká ostane 🙂

    Svištie mlieko

      Vedeli ste, že naši tatranskí svištíkovia vrchovskí alebo aj Marmota marmota hibernujú najdlhšie? Dokonca až neuveriteľných 6 až 7 mesiacov!

    dve svištie samice
    plnotučné kravské mlieko z obchodu
    salko
    vodka (vodka bez zápachu, ak taká existuje)
    šľahačka
    čokoláda na strúhanie


    Zohriať mlieko (môže byť horúce, všetko záleží od citu dospelého kuchára), priliať salko (troška zahustiť a prisladiť mliečko, nič viac sa od salka
    neočakáva), priliať Vodku podľa chuti. Naliať do ozdobných pohárov, na vrch pridať šľahačku a ozdobiť nastrúhanou čokoládou. Predtým, ako budete liať do ozdobných pohárov sa uistite, že mlieko je ozaj, ozaj dobré. Ak nie, tak do hrnca dolievajte na striedačku mlieko, salko, vodku – až do úplnej spokojnosti 🙂.


    Svištie samice môžete vypustiť späť do prírody.