203 / 258
    Veterníky
    tinkaga
    autor

    VETERNÍKY
    Odpaľované cesto: 120 g Cake mix Liana, 100 g rastlinný tuk na cesto, 100 ml voda
    štipka soli, 4 ks vajcia
    Žĺtková plnka: 1 ks žĺtok, 250 ml mlieko, 3 PL kryštálový cukor, pol balenia Zlatý klas, 125g maslo
    Karamelová šľahačka: 25 g kryštálový cukor, 25 ml voda, 150 ml šľahačka
    Karamelová poleva: 25 g kryštálový cukor, 25 ml voda, podľa potreby práškový cukor
    POSTUP:
    V hrnci uvaríme vodu. Stíšime sporák a pridáme rozpustiť rastlinný tuk na cesto. Do rozpusteného tuku vsypeme Cake mix a miešame na miernom ohni cca 5 minút až sa cesto dobre odpáli. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Po jednom prišľaháme vajíčka až je cesto jemné, ale husté. Naberieme do vrecka s ozdobnou špicou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kruhy aké chceme veľké veterníky. Začíname vždy od stredu, točíme dookola a ešte 1x na ten istý kruh. Pokropíme 2 PL vody. Dáme piecť. Upečené necháme mierne vychladnúť a rozrežeme zúbkovaným nožom. Na spodnú časť nastriekame ozdobnou špičkou žĺtkovú plnku a na to karamelovú šľahačku a zakryjeme vrchnou časťou poliatou karamelovou alebo čokoládovou polevou, príp. kto chce môže veterníky posypať iba práškovým cukrom.
    POSTUP žĺtková plnka: Dáme variť polovicu mlieka, cukor a vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlatý klas a žĺtko. Do zovretého mlieka vylejeme zmes a uvaríme na kašu. Necháme vychladnúť a vmixujeme maslo.
    POSTUP karamelová šľahačka: Urobíme karamel z cukru, zalejeme vodou a necháme celkom rozpustiť. Prilejeme polovicu šľahačky a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa). Prilejeme ostatnú šľahačku a vymixujeme.
    POSTUP karamelová poleva: Kryštálový cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a necháme rozpustiť. Postupne pridáme práškový cukor a vymiešame.
    Pečenie: cca 10 minút na 200°C. Stíšime na 175°C a pečieme ešte 15 minúT

    16. apr 2022