Používame cookies. Viac informácií tu. OK
Zodpovedané

Budem dlhšie nosiť strojček, keď mám hlboký záhryz?

30. máj 2019

Dobrý deň,

v 30tke zvažujem strojček a chcela by som sa poradiť.

Mám asi 80% plombovaných zubov a bojím sa, aby mi plomby nepraskli, resp. nevypadli.

Chcem si dať vytrhnúť problémovú mŕtvu sedmičku. Zuby mám nahusto a predná jednotka a trojka sú vysunuté kvôli nedostatku miesta.

Môže sa osmička a zvyšné zuby posunúť na prázdne miesto?

Kazia sa zuby kvôli noseniu strojčeka?

Budem dlhšie nosiť strojček, keď mám hlboký záhryz?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

o možnostiach posunu zubov čeľustným aparátom sa vždy treba poradiť so špecialistom - čeľustným ortopédom, ktorý zhodnotí celkový stav Vašich zubov a kosti, prihliadne na zdravie ďasien a navrhne vhodnú liečbu.

Ak sú 1ka a 3ka vybočené z dôvodu stesnania zubov, bude ich možné po vytiahnutí 7ky zaradiť do zubného oblúku a medzeru po 7ke zaplniť pritiahnutím 8ky. Veľký posun zubov však nie je ideálny, nakoľko sa ním naruší ich vzťah k druhému zuboradiu - čeľusť a sánka vám laicky povedané prestanú do seba zapadať.

A práve toto musí čeľustný ortopéd dôkladne zvážiť a liečbu naplánovať aj s prihliadnutím na hlboký zhryz.

Predpokladám, že bude u vás riešiť čeľustný aparát pre oba zuboradia naraz.

Zvážte si svoje finančné možnosti, pretože vo vašom veku vám už poisťovňa neprispeje na danú liečbu a nie všetky "zubné strojčeky" sa musia na povrch zubov lepiť, preto aj staranie sa o strojček, dentálna hygiena a riziko kazivosti zubov počas liečby je rôzne.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská