1kriosa1
26. apr 2019
2762 

Maurícius bez cestovky

Maurícius – Afrika, Indický oceán, koraly, palmy, azurové more.... poďme si povedať, ako sme absolvovali 2 týždne na Mauríciu bez cestovky (január 2018) 🙂

Opäť len upozorňujem, že sa odovlávam na vlastné skúsenosti, samozrejme, že je aj veľa iných možností, ktoré nespomeniem (ak máte nejakú skúsenosť i vy, kľudne sa s ňou podeľte v komentári). Všetky použité fotky v článku, sú fotené mnou.

Foto - západ slnka vo Flic-en-Flac

Všetko to začalo letenkami

Tak ako každé leto (bol august 2017), som hľadala letenky na zimu 2018. Nevedela som kam, ako, kedy, všetko záležalo od ponuky. British dal dobrú ponuku na let Schwechat – Gatwick – Maurícius, bolo to 545€/ dospelá osoba s batožinou. Nebolo čo riešiť, letenky kúpené a už zostávalo tešiť sa na dobrodružstvo na Mauríciu ....ale aby to nebolo také jednoduché, o mesiac a pol som zistila, že na dovolenku nás už budeme cestovať o jedného viac. V čase dovolenky som končila 6.mesiac tehotenstva. Pred cestou som všetko konzultovala s mojím lekárom, ktorý zhodou okolností pár dní pred tým, z ostrova prišiel. Na cestu lietadlom som dostala Fraxiparin (bol to 2 hodinový let do Londýna a 12 hodinový let na Maurícius. Teda, mysleli sme si, že to bude 12 hodinový let, bolo z toho 15,5 hodín v lietadle!!!), let som zvládla úplne v pohode, celý som ho prespala.

Obe foto- Flic-en-Flac Beach

Prečo sme z 12 hodinového letu, mali 15,5 hodín v lietadle? Úplný nonsens. Naše lietadle už bolo normálne na dráhe pripravené na odlet, odrazu sa začalo vracať k terminálu. Do lietadla nabehli kukláči a pilota vyviedli v putách z lietadla. Nikto nebol informovaný, niekto nevedel čo sa deje, 3 a pol hodiny sme len tak sedeli v „zaparkovanom“ lietadle. Ľudia nervózni, naliehali sme na personál, aby nám sprístupnili aspoň wc (aj ja som bola otravovať, viete ako, 6.mesiac tehotenstva a malý mechúr) a začali rozdávať aspoň vodu. No katastrofa, personál opakoval odpoveď, že sa nemôžu k situácií vyjadrovať. Dôvod sme sa dozvedeli až na dovolenke z médií, pilot bol opitý.

Foto - Flic-en-Flac Beach, pri hoteli Hilton

Po pristátí sme si vyzdvihli auto, ktoré sme si rezervovali ešte z domu. Pozrela som ponuky autopožičovní, napísala som aj majiteľovi ubytovania, za koľko vedia auto sprostredkovať auto oni. Ceny som poporvnávala, najlacnejšie mi vyšli z toho "naši domáci". Na aute prišli po nás na letisko, odviezli na dom,kde sme mali bývať, po ceste domov, sme im auto nechali na dome a zaviezli nás opäť na letisko. Prenájom auta na 12 dní bol 195 € (hyundai i10).

"Naše" bývanie 

Ubytko som hľadala opäť cez „moje overené“ portály cez booking, agodu, hotels, airbnb. Nemala som žiadne letovisko kam by som chcela ísť, najviac som zvažovala Belle Mare, Flic-en-Flac alebo Grand Baie. Po prezretí ponuky ubytovania vyhrala rodinná vilka vo Flic-en-Flac.

Napíšem narovinu, rozhodla aj cena, na celých 12 dní nás celý dom vyšiel 480 €. Dom bol poschodový, pre 8 ľudí – 4 izby s manželskými posteľami, 2 kúpeľne, celé prízemie bola obývačka s kuchyňou a wc. Kuchyňa dobre vybavená, k dispozícií kanvica, toastovač, mikrovlnka, veľká rodinná chladnička, dve telky, práčka. Dom bol oplotený, parkovanie vo dvore, veľká terasa s grilom. Cestovali sme 2 manželské páry, takže izby sme si mohli vyberať 🙂  dom bol cca 200 m od pláže Flic-en-Flac Beach, malý obchodík bol hneď cez cestu a veľký Spar cca 500 m. S ubytkom sme boli veľmi spokojný, wifi bolo v celom dome, aj na dvore. Majiteľ domu nám po príchode na dom prichystal večeru, občerstvenie vo forme ovocia, čakali nás vychladené nápoje, odovzdal nám na seba kontakt na whatshapp (keby niečo....), dvoje kľúče od domu a adios. Najbližšie sme ho videli, až keď nás prišiel vyzdvihnúť na letisko.

Foto - Flic-en-Flac Beach

Okrem spomenutého, malo Flic-en-Flac pre mňa ako tehotnú ženu veľkú výhodu, že v prípade komplikácií, tam je moderná nemocnica a lekáreň na každom kroku.

Kúsok za mestom (cca 5 km) je bola veľká nákupná zóna (prirovnala by som to k Pandorfu, len trocha menšie), značkové obchody, reštiky, KFC, pizzerka... bol tam aj obrovský hypermarket, kde mali relatatívne nižšie ceny ako v meste.

Foto - opäť západ slnka. Tu som zažila asi najkrajší západ slnka, aký som kedy videla

Ceny na Mauríciu

Klasická dovolenková destinácia s plno obchodov, reštaurácií a barov.

Najviac sme na potraviny chodili do spomenutého Sparu - veľké maslo v prepočte cca 1,90 €, mlieko cca 0,45 €, veľký chlieb 0,70 €, bravčová šunka 100 g cca 0,65 €, 2l fľaša vody cca 0.25 €, veľká coca cola 1 €, kuracie mäso cca 4,10 €.

V reštaurácií sme boli pár krát, povedala by som, že ceny sú tam vyššie ako u nás. Pizza išla od 10€ vyššie, ryby od 15 €, kuracie mäso s prílohou vyšla porcia okolo 12 €. To píšem o takých priemerných reštikách, na luxusné nemám 🙂

V reštikách sme boli naozaj len pár krát (myslím 4-5x), keďže sme uprednostňovali grilovanie u "nás" na dome.

Na každej public pláži (verejná pláž) je veľa možností stravovania vo fast foodoch (búdky na kolesách odparkované na pláži) - kebab na pláži, cheesburger, chickenburger, ovocné poháre... tu kúpite kebabový tanier pre dvoch (kooopec kuracieho mäsa, kopa šalátu, kopa hranoliek) za cca 2 €, cheesburger 1,20 €, šalát s mäskom 1,50 €...pri okienku však čakáte cca do 5 minút, nakoľko to pripravujú/vysmážajú/krájajú priamo pred vami, ale zas výhoda, že vidíte, že je to naozaj čerstvé. Čerstvo pre vás ošúpaný a nakrájaný ananás priamo na pláži cca 1,25 €, kokos na pláži cca 0,90 €.

Na žiadnej public pláži sa neplatí parkovné, parkovacích miest je dostatok (aj v tieni).

Pláže sú obrovské, dlhé a široké, takže žiadne tlačenie deka vedľa deky, úplne v pohode sa stane, že najbližší ľudia budú od vás z každej strany 150-200 m (okrem víkendu, vtedy sú pláže plnšie, nakoľko tam chodia aj domáci).

Autom krížom po ostrove

Naše cestovanie po ostrove autom bolo zo začiatku vtipné, keďže sa jazdí po ľavej strane (do teraz sme vždy vľavo jazdili iba na motorke). Dopravu však majú krásne organizovanú, vodiči sú disciplinovaní, dodržujú pravidlá, na cestách nevládne chaos. Cesty sú pomerne dobré (miestami sme mali pocit, že lepšie ako naše), diaľnicu majú na hlavných ťahoch ostrova letisko-hlavné mesto-sever. Po diaľnici sme sa presúvali rýchlo, diaľničná známka je potrebná, ale autá z požičovne ich majú všetky (pri preberaní si len overte otázkou, či ju má aj to vaše). Cena benzínu bola v čase našej dovolenky cca 1,25 €/liter (január 2018).

Foto - hlavné mesto Port Louis 

Na šoférovanie treba Medzinárodný vodičák (niektoré miestne požičovne, požičajú auto aj bez neho). Policajti radi zastavujú turistov na autách, snáď nebol deň, čo by nás nezastavili. Nič iné nekontrolovali, iba či máme Medzinárodný vodičák, pretože je to pre nich super príležitosť na pokutu 🙂

Medzinárodný vodičský preukaz vybavíte na každom úrade, kde sa vybavujú obyčajné vodičské, potrebujete iba fotku (takú tú klasickú, ako sa kedysi dávali na OP) a za 6,50 € ho máte na počkanie.

Foto - trhy v Port Louis. Taký chaos treba vidieť 🙂

Miestny ľudia sú veľmi milí a ochotní, k turistom úctiví, na každom kroku nás s úsmevom zdravili, ale nevtierali sa. Proste cítili ste, že to robia lebo chcú a nie preto, že vás chcú, ako turistu iba ošklbať (taký pocit som mala iba na Bali)

Prešli sme 3/4 ostrova, celé západné pobrežie, časť severu, vnútrozemie Chamarel a Black Rivier a nakoniec i spodnú časť východného pobrežia. 

Foto - park Chamarel. Horné dve foto - Sedem farieb Zeme. Spodná je vodopád Chamarel

Do parku Chamarel sa platilo vstupné. Bolo to cca okolo 5 €. Do areálu sa išlo autom, pretože park je obrovský, peši je to neobsolvovateľné, ccsa 10 km. V cene vstupu je vodopád, sedem farieb Zeme a obrie korytnačky.  

Sedem farieb Zeme - jediné možnosť, kde to je možné na svete vidieť. Vďaka železu a hliníku to je farbené na 7 farieb -  červenú, modrú, hnedú, fialovú, zelenú, ružovú a žltú. Kedysi sa dalo to tých "dunách" chodiť, ale turisti to začali ničiť "rozkrádaním", zem si brali ako suvenír, tak kompetentní pristúpili na oplotenie. 

Safari

Vstupné do safari parku (Casela Word of Adventures) je dosť drahé, ale teda stálo to za to. Vstupné sa skladá zo základného vstupu (napr. ako u nás do zoo, že idete k zvieratkám, ale nekrmite ich, nehladkáte) a potom si už priplácate za jednotlivé "aktivity" ktoré chcete absolvovať - kŕmenie obrích korytnačiek, kŕmenie levov, prechádzka s levmi, kŕmenie žirafiek, kŕmenie zebier....nás vstup + krmenie želiev + kŕmenie žirafiek stále 2 dospelé osoby necelých 60 € (presne vám neviem rozpísať čo koľko stálo, vybavoval to pri pokladni manžel a platili sme s kartou).

Bol to však celodenný výlet, pri vstupe sme dostali mapu celého safari, v cene vstupného bolo aj vozenie safari busmi po areály (ak ste chceli niektoré zvieratká preskočiť, alebo vrátiť sa späť už k navštíveným, len ste sa postavili na zástavku a počkali na bus. Chodili každých 5 minút).

Z môjho pohľadu sa návšteva safari určite oplatila, mne sa páčilo (je to môj subjektívny názor). Myslím si však, že sa nejednalo o také to pravé safari, skôr to bola taká zoo skrížená so safari (niektoré zvieratká mali klasické výbehy ako u nás v zoo).

Safari bolo cca 20 minút jazdy autom od Flic-en-Flac.

Počasie si na dovolenke nevyberieš

Za 11 rokov aktívneho cestovania nám prvý krát počas tejto dovolenky neprialo počasia a ostrov zasiahol ničivý cyklon 3.stupňa (najvyšší stupeň je 4.). Dva dni bolo úplne všetko zatvorené - všetky reštiky, obchody, pumpy, turistické centrá, letisko, príkaz bol nevychádzať z domov a dodržiavať všetky pokyny. Nebrali sme to tragicky, proste brali sme to tak, že nie sme prví ani poslední ľudia, čo im na dovolenke celkom nevyšlo počasie. Ten cyklón som ja vnímala, ako keď je u nás riadna letná búrka, len trval dlhšie. 

Potom sme sa rozprávali „so susedmi“ domácich, vraj cyklóny tam mávajú 9-12 x v roku, v máji/v júni sa stáva, že cyklón trvá aj 2-3 týždne v kuse. Našťastie "náš" cyklón najsilnejšie trval 2 dni (to sa naozaj nedalo nič robiť) a 2 dni sme mali zamračené, to sme využili na výlet do Port Louis.

Foto - druhé ráno po cyklóne

Celkom úsmevné bolo potom po príchode domov, keď som na jendom nemenovanom bulvárnom portály videla článok, ako Adela V. a Viktor V. (boli sme v rovnakom čase na dovolenke) bojovali na Mauríciu takmer o život, lebo ich na dovolenke zasiahol cyklón.

Foto - maják v meste Albion

Vreckové sme mali neobmedzené, ale veľa sme neminuli, prevozili sme cca 90 € na benzíne (ale to sme išli na poly s druhým párom, takže 45 €), dokopy s manželom sme minuli okolo 300 € (aj so Safari).

Takže asi toľko k našej low cost dovolenke na Mauríciu. Po príchode z dovolenky sme leteckej spoločnosti poslali sťažnosti a začali riešiť reklamáciu meškania letu. Trvalo to hrozne dlho, dosť sme sa navyvolávali, navypisovali, ale nakoniec sme dostali odškodnenie 300 € / osoba.

Ja osobne dovolenku na Mauríciu odporúčam, je to síce drahšia destinácia ako „klasické“ Ázijské, ale nije to ani typická Afrika. Dosť tam z môjho pohľadu cítiť vplyv Európy.

Naša dovolenka bola dosť "obmedzená" mojím tehotenstvom, oproti ostaným cestám sme oveľa viac "lenošili" na pláži a menej behali po ostrove. Na Maurícius sa určite ešte niekedy vrátime, pretože sme nestihli pozrieť všetko čo sme chceli. Z môjho pohľadu je to krásny ostrov na dovolenku aj na dobrodružstvo. 🙂 

Keď máš šťastie na ľudí s dobrým srdiečkom

Tento odsek nieje nijako dôležitý k návodu na dovolenku, je to iba story, čo sa nám prihodila. Ak sa vám nechce čítať kľudne ho preskočte. Od rána sme práve na výlete na severe ostrova, večer o piatej sme sa ešte zastavili pri jednom zo symbolov ostrova, kostolíku Notre Dame Auxiliatrice. Kostolík má krásne okolie, poprechádzali sme sa, pofotili a išli sme späť k aute. Pri aute sa ma muž pýta: "Kde je foťák?" celý deň som mala na starosti celú brašnu - zrkadlovku, 2 objektívy, GoPro, ovládač ku GoPro a gimbal, hodnota celého obsahu brašne cca 2.400 €. V tej chvíli ma oblialo, samozrejme som brašňu nemala. Naozaj neviem na čo som myslela, jediný argument mám, že moje telo malo 2 hlavy a len 1 vyvinutý mozog. Rýchlo som sa so slzami rozbehla späť ku kostolíku, ale brašne nebolo. Dlho sme tam chaoticky behali, fakt som plakala, veď všetky fotky, videá a tá hodnota a ja to len tak niekde nechám. Zrazu na nás zamával pán, niesol našu brašnu s poznámkou: "Asi hľadáte toto."

V tú chvíľu som tomu ani neverila, že ešte existuje takýto čestný človek. Bol to očividne turista, ľahko mohol zobrať brašnu, nasadnúť do svojho auta a odísť. On vážne za nami došiel a bez hoci čoho nám ju dal. Pozývali sme ho aj s celou partiou čo tam bol, na večeru, ale nechceli. Nesmeirne som rada, že pri mojej hlúpej chybe, sme mali šťastie na tak dobrého človeka. 🙂

Malá kalkulácia na záver pre 2 dospelé osoby – bez odškodného od leteckej spoločnosti

Letenky 545 € / osoba , = 1090 € / 2 osoby

Vilka – 240 €

Auto – 98 €

Palivo – 45 €

Vreckové so Safari – 300 €

= 1773 € / 2 dospelé osoby – 14  dní ( prvý a posledný cestovanie)

Na záver len upozorňujem, že čerpám zo svojich skúseností, netvrdím tým, že je to jediná, najlacnejšia a najlepšia možnosť, píšem iba o tom, ako sme tam boli my. 🙂

Najbližší článok bude Mallorca. 

Foto - pláž Le Morne

Majte sáááá 🙂

👍🌴🏖😘

26. apr 2019

Úžasne 😍🙏❤ Ak raz nebudete mať parťakov mile radi sa pridáme 😅✌😘

26. apr 2019
26. apr 2019

👍😘

26. apr 2019

dobrodruzstvo s paradnymi zazitkami 👍❤️🏖

26. apr 2019

Ahoj, paráda.. Koľko ste minuli cca za jedlo?

26. apr 2019

@raduska12 Radi sa pridáme 😎

27. apr 2019

Suuuuper, ďakujeme!

27. apr 2019

veľmi pekne vám ďakujem za komentáre 🙂 Keď bude opäť čas, tak sa pustím do ďalšieho článku 🙂

@raduska12 @dasiacik dáme koníkovský trip niekam do exotiky 😀 😀 😀 kľudne aj ten Maurícius 😀

@petricka1984 ahoj, samostatne na jedlo neviem koľko bolo z toho celého "vreckového". Je tam rozpísané čo sme platili z vreckového. Ale tipujem, že jedlo bolo okolo 200-210 € , 4-5x sme boli k večeri v reštike,ostatné večere sme grilovali, každý deň počas dňa sme sa stravovali v street foodoch, raňajky sme si robili na dome. Pokiaľ by sme sa stravovali iba "doma" tak by tá suma bola oveľa nižšia, ale ja vždy na dovolenke odmietam behať v kuchyni. Ten rozpočet za jedlo píšem samozrejme za mňa a za muža (2 dospelý), druhý manželsky par čo bol s nami, si jedlo riešili po svojom 🙂

28. apr 2019

@1kriosa1 Ja by som isla. Ale, fakt 😎

28. apr 2019

Ako vždy super článok👌 musime sa aj my vybrať ku moru😍

28. apr 2019

@nikolurbanska ďakujem 🙂 som rada, že to niekto číta a nepíšem to len tak, pre seba 😀

29. apr 2019

parada 🙂

20. máj 2019

Wooow, uzasne napisane, zhltla som aj Maldivy, super...my akurát planujeme dovolenku....manzel by strasne chcel Bali, ja SAE, ale od septembra mame uz dve skolopovinne deti, tak to bude velke obmedzenie.....strasne sa tesim na dalsie tvoje clanky a cestovatelske zazitky 🙂

22. máj 2019

Super článok... Rozmýšľame s manželom a našou dcérkou vycestovať. Viete mi napísať kde presne ste boli ubytovaní?

5. okt 2019

Dakujem za uzitocne info, presne takuto dovolenku mame naplanovanu na marec. Tyzden na severe, tyzden na flic en flac. Tiez ideme dve rodiny ale k tomu 5 deti do 5 rokov 😅 Snad to prezijeme 😄

7. nov 2019

Začni písať komentár...

Odošli