Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    anjelicek26
    31. máj 2017    Čítané 2568x

    Ked sa vraciam v spomienkach 4 roky naspät

    Takto 4 roky dozadu som si s úsmevom povedala, ze sme to zvládli. Aj naše "posledné" dieťa bude júnovčiatko. Posledné dni to už nevyzeralo nijako slávne, bábo naliehalo dolu, kontrakcie každú chvílu a často. Maly sa v bruchu metal ako ryba a este 3 dni pred tym dal v bruchu ukazkovu otocku (nastastie sa konecne zvrtol hlavou dolu), co teda riadne bolelo. Konečne bolo na tehotenskom odpočívadle 37+0...žiadne predčasniatko. O tretej ráno boli kontrakcie už také časté, že som povedala manželovi, že by sme mali ísť do pôrodnice. Prvé deti sa narodili za 4 a za 2,5 hodiny od prvej kontrakcie, môj des porodiť v aute bol preto myslim dosť pochopitelný. Monitor, hamilton, monitor, chodenie po chodbe...akosi sa nic nedialo...kontrakcie silne, ale maly neklesal. Zasa hamilton... po sialenych 15 hodinach (toto som fakt necakala...) sa rozbehli poriadne kontrakcie... za dalsie  tri hodiny otvorena z 2 na 8cm... lenze posledny monitor nas vydesil na smrt, malemu takmer nebilo srdiecko...potom rovna ciara...ako dlho? Kto vie? Stres a panika... dve sestricky na brucho, ze musi okamzite von... tak sme tlacili ako blazon... o zivot...jeho zivot... narodil sa modry, bez prveho kriku, bez nadychu, bolo ticho... po par minutach ale krik, plac, co poviem plac, vresk... nase male 2,6 kilove dietatko ukazalo,co skutocne prvotriedne dokaze - bojovat... dva krat pupocnu snuru okolo hrdla a pravy uzol v pupocniku...nas maly sa nam skoro uskrtil.  Dodnes ked vidim tu fotku, mam zimomriavky.. ako toto mohol? Hlavne sa mi natiska otazka, do akej miery si ten uzol zatahoval uz v brusku? Do akej miery musel mat kazdu chvilu v brusku pocit, ze sa skrti? 

    Benjaminko nam nic od zaciatku neulahcoval... teda ani on sam sebe... silne koliky, hodinove nocne revy, kazdu chvilu o osteopata kvoli blokadam, vystresovane hypermobilne klbko nervov... ze nas prvy rok-dva neodviezli na psychiatriu bol skor zazrak. Ono si poviete, ze pri tretom vas uz nic neprekvapi, no ale... nie je to uplne tak, len mate uz isty druh rodicovskeho flegmatizmu a isty typ "nadeje", ze ono sa to raz zlepsit musi.. Drobec bojuje s uskami, dlhu dobu bol uplne hluchy, ma oneskoreny vyvin reci, vseobecne jeho chapanie hovoreneho je velmi spomalene. Kvoli vela autistickym crtam chodime k psychologicke, dost nam to pomaha. Zaostava za rovesnikmi skoro rok. Napriek tomu robi neuveritelne pokroky, najma posledne mesiace...rozprava non-stop, ma kopu kamaratov v skolke, zbavili sme sa jedovania, jacania a histerickych zachvatov, maly zazrak... preco to pisem vlastne vsetko? Pretoze nase tornado, ten, co stavia nas svet na hlavu ma dnes 4 roky! Pred nami pre mna najkrajsie obdobie v zivote dietata, najbezproblemovejsie, najstastnejsie, najuzasnejsie... dufam, ze si ho spolu uzijeme... vsetko najlepsie drobcek, ja dnes zasa budem revat ako mala, ked si spomeniem, ze stacilo tak malo a vlastne by si tu dnes nebol... 

    anjelicek26
    14. dec 2016    Čítané 995x

    Ako rozoznat poruchu stitnej zlazy u deti

    Kedze som dlho hladala nejake blizsie specifikacie ako zistit, ci ma dieta problem zo stitnou zlazou alebo nie a kedze sa to dost odlisuje od symptomov, ktore ma napr. dospela zena, tak som bola velmi rada, ked sa mi podarilo najst tabulku, kde su varovne priznaky zjednoduchsene spisane, mozno to niekomu pomoze, isteze nebude mat jedno dieta vsetky priznaky, ale su to jednoduche varovne body, ktore stoja za zamyslenie. Dlhodobo ignorovane problemy zo stitnou zlazou maju vplyv na mentalny aj fyzicky vyvoj dietata, v tomto je to velmi zradne. Vacsinou staci zakladny odber krvi u pediatra a ten potom posiela smer endokrinolog. 

    Babatko 

    Priznaky podfunkcie stitnej zlazy 

    - nafuknute brusko

    - opuch v oblasti tvare

    - velka fontanela

    - zachripnuty krik

    - zazltnute ocne bielka

    - studene rucky a nozky

    - pruh na brusku

    - deti vela spinkaju

    - problemy zo sanim a apatia

    Priznaky nadfunkcie stitnej zlazy

    - caste a intenzivne potenie

    - problemy zo spankom *caste nocne budenie*

    - uvrestane dietatko

    - caste hnacky

    - vysoky dopyt po pohybe 

    Malé deti

    Priznaky podfunkcie stitnej zlazy

    - Caste bolesti bruska *zapcha*

    - bledost

    - oneskoreny vyvin reci

    - oneskoreny vyvoj chrupu

    - zaostavanie v raste 

    - zimomrave dieta

    - apaticke a bez nalady dieta

    - vsetko robi neskor ako jeho rovesnici 

    Priznaky nadfunkcie stitnej zlazy

    - caste vybuchy zlosti

    - odpor pred ulozenim na spanok

    - tepla a vlhka pokozka

    - bolesti bruska *hnacka*

    - poruchy rastu

    - prilis skory vyvoj chrupu

    - deti potrebuju vela nasej pozornosti, caste podozrenie na ADHS

    - deti sa casto dostavaju do konfliktov s inymi detmi 

    Velké deti smer puberta

    Priznaky podfunkcie stitnej zlazy

    - pribratie na váhe

    - depresie a strach

    - zachrípnuty hlas

    - opuchy v oblasti oci

    - málo energie, zhorseny celkovy vykon

    - problémy s koncentraciou a pamätou

    - sucha pokozka

    - vysusene vlasy

    - oneskorena puberta

    - citlivost na chlad

    Priznaky nadfunkcie stitnej zlazy

    - kolisanie nalad

    - agresivita

    - silne potenie

    - poruchy spanku

    - ubudanie vahy (casto az po podozrenie na anorexiu)

    - problemy s koncentraciou

    - hyperaktivita

    - rastove bolesti

    - problemy s rastom kosti

    Vyborny clanok, bohuzial v nemcine, prelozila som len par bodov. http://www.pharmazeutische-zeitung.de/?id=32844

    anjelicek26
    1. júl 2016    Čítané 2980x

    Z denníka 4 mamky na dovolenke

    Rozhodla som sa odvazne ist s detmi do Bojnic, obzriet zamok, zoo, ten ich jarmok, sokoliarov, uzit si krasny den. Vonku hlasia top pocasie, cista parada. Vyrazili sme uz o osmej, dve hodiny jazdy cez mikro dediny, ale zvladli sme to, aj ked deti ani jedno nezaspalo. Na parkovisku este takmer ani nohy, zaparkovali sme pekne, potom sok, jediny vychod z parkoviska cez strme schody a nasledne kopa dalsich, menej strmych schodov s mackovymi hlavami. Uzas. Takze vyniest hore jedno dieta, druhe dieta, vyniest dvojkocik a mega prebalovaciu tasku pri 28 stupnoch hore zabava… dalsie schody sme sli nadavajuc a potiac sa, zdvihajuc kocik a vytriasajuc s deti dusu… no hovorim hadam to bude jedine negativum na dnesny den. Posadili sme sa do kaviarne, vypila som rannu kavicku, deti dali dzus a smer zoo.

    Moj optimizmus, ktory do mna vlial moj otec, ze zoo je polozena v nadhernom prostredi plnom zelene rychlo vyprchal, ked som zistila, ze to nie je o nic lepsie, ba horsie a strmsie, ako Bratislavsky zoo kopec. Kto funnel hore tym kopcom kocikom vie, o com hovorim. Ja nalozena dvoma detmi alias 15 kg dvojkocik, 7kg prebalovacia taska, 15kg Benjamin a 9 kilova Rosalie no pohlad pre bohov. Tymto sa vsetkym ospravedlnujem, ktori ma videli ist hore tym kopcom  funiac spotenu ako dobytok, asi to nebol pekny pohlad.  V najstrmsom bode hore na kopci proste litka uz podvolovali a chrbat protestoval, preto som malemu zavelila, ze no bohuzial, bude musiet kus sliapat sam. Benjamin stastny, obiehal zvieratka, mal radost a ja tiez, normalne ako pierko ten kocik (srandujem haha).  Deti vzdy krok pred nami, ved klasika, vidiet vsetko prvy… dosli sme na kopec, kde maju  domov  zvieratka menom „charza zltohrda“… z predu je plexisklo, no ale z boku iba pletivo.Maly sa nadseny oprel a isiel hladat ocami zvieratko vo vybehu, ked z hora zoskocila ja tomu hovorim prerastena fretka a cez pletivo ho skaredo pohryzla do ruky. 

    Maly velmi krvacal. Zbalila som dieta, prilozila mu na ranu latkovu satku od dcerky a sli sme dolu hladat prvu pomoc. Prvy zamestnanec po ceste bol pracovnik parkoviska, ktory nas oboznamil s tym, ze zoo nieco take ako prvu pomoc nema. Popovytiahla som obocie, ze to vazne?? Kazdopadne pan velmi duchapritomny, vytiahol z autolekarnicky dezinfekciu, obvaz a velmi solidne mu to osetril a zaviazal.

    Maly plakal, zbalila som ho do kocika a sla na riaditelstvo, nech spiseme papier o uraze (kvoli poistovni, pripadnej infekcii, otazkam na pohotovosti). Neviem preco, ale tvarili sa, ako keby som spadla s Marsu alebo s este inej omnoho vzdialenejsej planety.  Niekolkokrat sa ma aktivne snazili presvedcit, ze je na vine len moj syn, ze zvierata su ockovane a ze v podstate mame len odijst (ako vsetci rodicia pred tym evidentne). Po vyse hodine na praziacom slnku a 4 malymi detmi pochopili, ze ja neodijdem bez papierov a jednoducho toto budu musiet riesit inak, ako tymito dvoma vetami, zacali behat. Byt neprijemna kludnym a pokojnym tonom sa nakoniec vyplaca.  Zavolali ich odbornika na bezpecnost pri praci, ktory si chcel ist obzriet miesto nehody. Po mojom zufalom pohlade, ze ten kocik skutocne ten kopec ani za pana nevytlacim hore tym kopcom dnes po druhy krat, zavelil kolegovi, nech tlaci! Za mna ma obrovsky cerveny bod. Hore pri zvieratkach bolo rychlo jasne, ze maly cez tieto oka ziadnu ruku dnu pchat nepchal a ani nemohol a ze zviera prepchalo otvorenu papulu cez viac ok a chytilo cielene ruku dietata. Situacia sa zmenila, kedze na vine uz nebolo “len to dieta”. Takze v dohladnej dobe pribudne ochrana na tej strane vybehu. Malicka chudatko od unavy a tepla konecne v kociku zaspala, ako aj jej brat.

    No a od toho bodu to uz bolo v podstate fajn. Personal zoo uz velmi mily, pohrali sa s detmi, postrazili ich, dostali darceky, spisali sme zapisnicu a po 3 hodinach od urazu sme konecne mali papiere o tom, kedy a ako bolo zviera ockovane, co sa stalo, ako sa to stalo a odporucanie navstivit pohotovost kvoli zapisu. Zeny moje oni toto skutocne robili po prvy krat!  A hadam aj do buducna, ak sa nieco take stane!!

    Vypluta, unavena, prepotena s detmi padajucimi hladom sme sa konecne dostali von, nevideli sme ani hrad, ani sokoliarov, ale Bojnicku pohotovost, kde sme sli ruku maleho ukazat. Tu som bola velmi pozitivne prekvapena, kedze clovek pocuva kadejake sci fi story. Akceptovali normalne medzinarodnu zdravotnu karticku, vyplnili papiere a za 15 minut brali maleho dnu. Pani na prijme velmi mila, prijemna, lekari to s malym tiez vedeli, vycistili mu to a nanovo prelepili a dostal aj darcek za statocnost.  Ak nam to nezahnisa, tak sa mu to bez jaziev zahoji. Takze dufat, ze sa v tom nebude velmi rypat a nestrhne si to prilis skoro.

    Von s pohotovosti a na hodinkach uz skoro pät hodin, clovek by neveril, ako ten cas uteka. Deti odkrmene pocas dna na susienkach a detskych vyzivach malej sestry alias “zelezne zasoby prebalovacej tasky” toho uz mali seriozne plne zuby, malinka tiez prepotena, strasne spinava, cely den zavreta v kociku na zadku… tak vravim berieme prvu restiku, ktoru vidime a bude vyzerat ako-tak normalne. Narazili sme na kolibu Solec. Ano robim jej reklamu, lebo v tom vidim jeden z mala pozitivnych momentov tohoto dna, kde skutocne vsetko fungovalo tak, ako ma. Mila casnicka, skvele jedlo a trampolina, hojdacky a detsky domcek pre deti. Najedeny nazad do auta, zasa si sadnut, no mala protestovala a mrncala teda viac-menej celu cestu az domov.  Uz nechcela ani za pana volakde sediet, ale konecne sa hybat. Saska v restauracii ani nejedla, bolelo ju z tej jazdy cez dediny brucho chudatko, mozno aj zle z tepla, aj ked mala klobuk, takze po dojazde domov sa mi este pred dverami domu povracala. 

    Tomu vravim krasny den. Ten zajtra bude hadam trochu lepsi. Nech ziju prazdniny.

    anjelicek26
    20. feb 2016    Čítané 3944x

    Benjamín - moja rozlúčka s cumlíkom

    Milá maminka,

    pred dvoma týždňami sme boli u tety zubárky a tá povedala, že môj cumlík je pre mňa veľmi zlý. Ukladá sa mi zubný kameň na horných zúbkoch, zúbky nedám ku sebe, mám tam otvor na cumlík. Ak to takto pôjde ďalej, budem zle rozprávať, šušlať a budem mať škaredé zúbky. Teda už mám a takmer nerozprávam.

    Áno maminka, viem, že chces pre mňa len to najlepšie a preto si mi hneď ten víkend všetky cumlíky cez deň zobrala. Aj keď som plakal. Veľmi plakal. Zobrala si ma do náručia, čičíkala, mojkala, bola si pri mne v tejto veľmi ťažkej dobe. Vysvetlovala si mi, aké je dôležité s týmto zlozvykom skončiť, aj keď ja som ti nič nerozumel. Nerozumel, čo je zlé na niečom, čo si mi sama v pôrodnici dala do pusinky a zakaždým, keď som mal trápenie. Z jedného dňa na druhý chceš, aby som sa vzdal niečoho, čo strašne milujem a potrebujem.

    Maminka bola si prísna, áno maminka, už vyše týždňa som bez cumlíka. Často  ho hľadám, často ho pýtam, často mi chýba. Ty vidíš výsledky. Ja rozprávam. Nejedujem sa. Nekričím.Nie som celý zaslintaný. Ale moje srdiečko stále plače. Môj cumlík mi veľmi chýba. Viem, že to vieš. Vieš, že je to pre mňa ťažké. Máš so mnou obrovskú trpezlivosť mi vysvetlovať, čo sa deje. Chápeš moju stratu. Napriek tomu nepovolíš, neustúpiš. Nechceš, aby slzy posledných dní boli zbytočné. A ja postupne rezignujem, postupne si zvykám. Už ho tolko nepýtam. Nemám na výber.

    Maminka, tri dni dozadu si mi vzala cumlík aj na noc. Dve hodiny som v postielke plakal a pýtal si môj "keke". Ty si dve hodiny plakala so mnou, držala ma v náručí a vravela mi, že to už nepôjde. Ďalšiu hodinu som ležal pri tebe a cítil búšenie tvojho srdca. Bol som vysilený, zúfalý. Ale aspoň ty si bola pri mne. Keď si odišla z mojej izby a myslela si, že konečne spím, prehrabal som celý kôš na špinavú bielizeň, len aby som ho našiel. Môj poklad. Maličký ružový cumlík mojej sestry. Dal som si ho do úst celý šťastný a zaspal. Moje šťastie ale netrvalo dlho. Prišla si ty a odhalila ma. Vzala mi môj posledný poklad. Zasa som plakal. Veľmi plakal. Pohrýzol som ťa. Od zlosti. Viem, že vieš, že za mojou zlosťou stála bolesť môjho srdiečka. Neodišla si a tuho si ma zovrela v náručí. Nenechala si ma samého, kým som konečne zaspal.

    Maminka, dnes som si prvý krát cumlík nepýtal. Viem, že ho nedostanem. Ráno som ti dal pusu a siel sa hrat s dobrou náladou. Maminka, ono to mozno aj bude fungovat bez toho cumlíka. Neviem, čo sa zmenilo, ale zrazu to nie je to hlavné, na čo dokážem myslieť. Vidím, ako sa na mňa pozeráš s hrdosťou.

    Maminka, dnes moja sestricka veľmi plakala. Viem, kde schovávaš moje cumlíky. Jeden som vzal. Nie pre seba, ale pre ňu. Netrebalo mi to povedať, spravil som to sám. Lebo ona je maličká a ja som veľký. Postupne ti začínam rozumieť. Ja som teraz veľký brat, nie som maličké bábo. Ona ho potrebuje viac ako ja.

    Maminka povedala si, že sa ideme rozlúčiť s cumlíkami navždy. Nafúkala si balóny, ideme na prechádzku. Pošleme cumlík naspäť cumlíkovej víle pre ďalšie bábätká. Stískam šnúrku od balónov, pevne si cumlík pritískam na hrudník. Nikomu ho nedám, je predsa môj. Alebo? Maminka, nechala si to na mňa. A ja som sa rozhodol...

    Posledné krátke podudlovanie, posledný pohľad, ľahký povzdych... a nechal som ťa odletieť.... budeš mi chýbať kamarát môj, veľmi.

    Maminka, podala si mi ruku, zobrala ma do náručia. Cítim sa v bezpečí.

    Ďalšie ráno mi za môj obetovaný poklad poslala cumlíková víla odmenu. Víla dobre vie, aká veľká obeť to odo mňa bola. Preto mi poslala ten najväčší darček 🙂

    anjelicek26
    1. feb 2016    Čítané 13279x

    Ako cestovať sama s viacerými deťmi

    Už roky cestujem s deťmi dlhé trasy sama, manžel veľa pracuje a nemôže s nami chodiť na niekoľkotýždňové okružné jazdy po rodine ako tomu on hovorí 🙂 Takže máme na výber letieť a byť celý čas bez auta, alebo si tých pár stoviek kilometrov odšoférovať. Viaceré trasy chodievame pravidelne, rada Vám popíšem tú našu klasickú najčastejšiu. Možno to niekomu pomôže pri plánovaní letnej dovolenky, iný sa aspoň pobaví 🙂

    Naša klasická trasa je cca 900km. Na cestovanie sa pripravujem ja asi týždeň vopred. Poperiem veci, postupne pobalím, nenechávam si to skutočne na posledný deň a hladala veci a stresovala seba a deti viac, ako je nutné. Veci mi do auta nasardinkuje manžel večer pred cestou a odkontroluje a podoťahuje autosedačky, nech sú bomba napevno, nemajú prekrútené pásy atp. Deti pri balení vecí pomáhajú, aby si uvedomili, že AHA, ono sa niečo o tých pár dní chystá.Rozprávame sa o tom, že pôjdeme k dedovi, aký tam máme program, koho uvidíme, čo nás čaká. U detí sa tým stupňuje "natešenosť" 🙂 Starší si už plnne uvedomujú, aké je cestovanie náročné, preto deň pred cestou s nimi preberiem bojový plán. Usadenie detí v autosedačkách, kto je za ktoré ďalšie dieťa zodpovedný a čo od neho očakávam. Je to lepšie, keď to vedia dopredu, ako potom za jazdy sa doťahovať, že "tu flašu s vodou mu mám prečo ja podať a nie tyyyyyy..." veď poznáme. Rovnako im ukážem hviezdičkový meter na trasu. Ten vysvetlím trochu nižšie. 

    Základom si je skutočne uvedomiť, že cesta trvajúca 8-12h podľa premávky je pre deťi neskutočne dlhá. Preto sa im snažím toto čo najviac spríjemniť a zjednoduchsiť. Nehovorím o ciely cesty. Ten deň sa proste cestuje, nejde o to, sa niekam o určitej hodine dostať. Keby stále opakujem "o chvíľu sme u deda" alebo "o chvílu si vymojkáte Gastona" je to pre ne úplne abstraktné a niekde v nedohladne. Treba dávať ciele, ktoré v dohladnej dobe aj uvidia. Teda podeliť aj pre dieťa trasu na menšie, znesiteľné odseky. 

    Deň pred cestou by deťi mali ísť skoro spať, nech sú oddýchnuté a plné síl. Áno, často som čítala, že dieťa unaviť a bude v aute spinkat. Lenže tych 8-12h žiadne dieťa na svete neprespí, takže to zmysel nejaký nemá, možno na kratšiu trasu. Ide mi o to, aby boli dobre naladený, pozitívny, vytešený a spokojný. Prvé dve hodiny jazdy sa potom vykecávajú, bavia a zaspia až potom na zo dve hodiny, preberú sa a sú pomaly v polke trasy... Ja deň pred cestou chodím na masáž, predsalen niekoľkohodínové šoférovanie dá telu, čo inak jazdi denne len kratke trasy dosť zabrať. A nepotrebujem začať dovolenku svalovicou. 

    Deň jazdy aj keď som nervózna za troch ľudí, nedávam to najavo. Mám áno v hlave plán, že o ktorej hodine je ideálne vyraziť, ale deťom ho nehovorím. Ani nepozerám nervózne na hodinky, keď dieťa ešte nutne po 115x letí hore po niečo, čo zabudlo alebo po pripútaní do sedačky ešte nutne musí ísť vymojkať mačku... no tak musí. Proste ten čas tam je. Či budeme v cieli 5 minut skor či 5 minut neskôr je skutočne irelevantné. Nahučať na dieťa, že okamžite si tam sadni či nikam nejdeš či ponáhľaj sa je uplne kontraproduktívne. Zlá nálada zaručená hneď skraja a to skutočne nepotrebujeme. Do auta ideme najedený, vycikaný, povinne 🙂

    Necestujem na noc. Snažím sa max. dve hodiny trasy ísť potme. Teória, že deti budú spať sa mi skutočne niekoľkokrát neosvedčila, dieťa bolo hore, rozmravčané, unavené, nepoužiteľné. Často nespalo dokonca ani jedno. Na rozdieľ od cestovania cez deň, kedy sa dá urobiť pekná prestávka a pobehať si po ihrisku na odpočívadle, v noci túto možnosť skutočne nemáte. O tom, že medzi kamionmi odstavenými na noc pobehovať ako žena sama s kopou detí  tiež nie je žiadna sláva, asi hovoriť netreba.  Áno v noci nie je žiadna premávka. Na druhej strane máte ako šofér únavový faktor a ubolené oči s reflektorov áut idúcich v protismere. A keď idete samé, proste vás nemá kto vystriedať. Moja posledná trasa domov, kde na 250km bola potme odporná hmla, asi dlho nezabudnem. Proste my len cez deň s deťmi a mnou pri sile. 

    Usadenie detí v autosedačkách:

    Musím priznať, že vekom detí a ich pribúdaním sa náš zasadací poriadok v aute dosť pozmenil, ale stále platí, že najstaršie a najmladšie dieťa musí sedieť spolu, najvačší záškodník vpredu pri mame. U nás to znamená, že Benjamín sedí vpredu pod mojím dozorom, Saška vpravo za ním (môže mu niečo podať zozadu bez problémov), Rosalie je vzadu uprostred ako najmladší a najnutnejšie mojkateľný článok, Max je vľavo za mnou. 

    Prečo nemám najmladšie dieťa pri sebe? Pretože by ma to lákalo jej podávať cumel, flašu, hladkať ju, odpútavalo moju pozornosť. A moja pozornosť keď šoférujem patrí jednoducho na cestu. To vzadu preberie Saška s Maxom. Sú tam na ňu dvaja. Navyše ak je ona medzi nimi, nemôžu si oni ísť do vlasov, nedočiahnu na seba 🙂

    Strava na cestu:

    Čo sa týka stravovania, tak na to si v "bežnom živote" dosť potrpím. Ak cestujeme, je to skutočne iné. Za cenu pokoja a kľudu to skutočne stojí. Saška dostane pod nohy velkú tašku s jedlom, kde pravidelne sú

    slané praclíky

    keksíky (bez čokolády)

    pokrájané ovocie v dózach s vidličkami

    3x flaša s vodou s náustkom

    hviezdičkové krekry

    arašidové chrumky

    ryžový chlebík

    banány

    pukance

    žuvačky

    gumení medvedíkovia v malých sáčikoch

    cucacie ovocné taštičky 

    Cielom je deťi predovšetkým jedlom zabaviť. Na pitie len voda, keď sa dieťa napriek náustku obleje, aspon sa nelepí. Plus vela cukru robí s dieťaťa naspeedovanú veveričku. V živote nie čokoládu, zalepená autosedačka sa poďakuje. Na cestu beriem príručný vysávač. Inak by som ich na konci cesty s toho neporiadku musela vyhrabávať lopatou. Maličká sa zatiaľ len kojí, počas cesty ale akceptuje flašku a cumlík. Takže jej na odpočívadle odsajem mliečko a súrodenci jej to počas jazdy dajú. 

    Hudba na cestu je skvelý nápad, mňa by ale porazilo počúvať niekoľko hodín fíha tralala. Doslova. Máme zapnuté rádio, keď deti pospia, premiestnim váhu rádia len na predné reproduktory, nech tam majú klud. 

    Zábava na cestách v štýle knižiek, hier, dvd prehrávačov a hračiek, no nám sa osvedčilo mať len ipad s kopou hier a nič iného. V strede konzoly máme nabíjačku na 120v, tak sa im to ani nevybije. Každé staršie dieťa má jeden. Ale hrajú sa len veľmi málo, vačšinou kecajú. S dlhého čítania či hrania ich vždy len bolievala hlava, každá sústredená činnosť toto spôsobuje. Poviete si, že lepšia je nuda? Asi ano bohužial. Keď dieťa rozbolí hlava, je to predstupeň toho, že sa vám pozvracia. 

    Povinná výbava do auta k deťom

    U nás nesmie chýbať ručný vysávač, zewa papierová rolka, vlhčené obrúsky, každému tričko na prezlečenie, každé dieťa má vlastnú deku 2*1m cca (áno stačila by jedna, ale stále by si to ťahali), každé dieťa vlastný malý vankúš. 

    Prestávky

    Deťom stále prízvukujem, že prestávka sa dá spraviť kedykoľvek. Pýtam sa, či musia ísť na záchod určite každú pol hodinu, nech to viem načas. Keď je niekto hladný či smädný, obslúži ho Saška vzadu s tašky z jedlom a musí počkať do ďalšej veľkej prestávky na trase. Ak je dieťa mrzuté, mrnčí či dokonca plače, robíme veľkú prestávku okamžite. Klasické veľké prestávky sú označené obrázkom na hviezdičkovom metri, ktorý má každé dieťa nalepený pred sebou. Ku koncu je prestávok viac, lebo už fakt nevládzu.

    Mne sa ten meter veľmi osvedčil. Každá hviezdička je pre 100km trasy. Keď sa syn pýta na to, kde teraz sme a poviem mu, že sme prešli 420km, nepovie mu to vôbec nič. Ale keď mu poviem, že sme za piatou hviezdičkou a o chvíľu smerujeme k mc Donaldu, tak to pochopí až až. Tie zastávky majú veľmi radi, poznajú ich a stojíme tam v podstate pravidelne. Len ak úplne všetky deťi spia, prestávku preskočím, ale akonáhle sa prvé zobudí, urobíme si ju. Aj ja si potrebujem vydýchnuť, prejsť sa, napiť atp. Aj šofér je len človek, nielen deti, hlavne vezie veľmi cenný náklad. 

    Dôležitý je kľud, pokoj a čas. Nenechať sa znechutiť zápchou či prácami na ceste, ani tým, že rovnaká trasa kvôli tomu často trvá tri hodiny dlhšie, ako by "mala". Preletieť sa cez to aj tak nedá. A "dobiehať" stratený čas na trojprúdovej diaľnici smerom domov rýchlosťou 200km/h tiež nie je dobrý nápad. Ide sa na dovolenku. Tých pár minút či hodín navyše na tom nič nezmení. Počúvajte potreby detí. Ten deň naplno. Ak dieťa totiž vynervujete cestou tam počas jazdy, kludne sa vám zatne a do autosedačky ho nedostanete najbližšie dni ani nahodou a domov sa predsa tiež musíte nejako dostať 🙂

    Prajem pokojné spoločné cestovanie mamičky!