Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    benne
    11. mar 2012    Čítané 0x

    Dobierka - večná dilema

    Rozhodli ste sa poslať dobierkou?

    Čo to vlastne znamená - #dobierka :

    Zásielku vydá pošta adresátovi alebo oprávnenému prijímateľovi len vtedy, ak vopred uhradí dobierkovú sumu stanovenú odosielateľom pri podaní.

    Vyinkasovanú dobierkovú sumu vám vyplatia v hotovosti na ktorejkoľvek pošte alebo pošta sprostredkuje jej pripísanie na vami zadaný účet.

    Dobierka je služba k doporučenému listu 1. alebo 2.triedy (pripláca sa teda k bežnému doporučenému poštovnému v závislosti na váhe a rozmere listu/balíčka) Služba sa dá zaplatiť aj ku klasickému balíku.

    Čo všetko potrebujem vypísať (ak nevyužívam jednoduchú online službu ePH dostupnú na stránke pošty):

    Od apríla 2013 už len jednu podaciu potvrdenku - so špeciálnym obrázkovým kódom:

    Elektronický Podací Hárok - ePH:

    Nevypisujete žiadne sprievodky, podacie lístky, poukazy. Všetky kolonky vyplníte online na stránke pošty: http://eph.posta.sk/ Dostanete automaticky zvýhodnené poštovné ( -0,10€ ) a skrátite si dobu čakania pri priehradke na pošte.

    Ako určiť sumu poštovného:

    Poštovné je samozrejme závislé od druhu zásielky (list či balík, 1. či 2. trieda) a od váhy zásielky. Jednoduché počítadlo je aj na stránke pošty: http://cennik.posta.sk , od apríla 2013 si tam viete nájsť aj sumu dobierky pri klasickom vypisovaní cez podací lístok, ale pri podaji cez ePH je táto suma nižšia o 0,10€, vo všeobecnosti platí, že k sume poštovného za doporučený list alebo balík sa priratáva príplatok za dobierku:

    Riziká:

    Okrem rizika kupujúcej, že namiesto dupačiek vybalí z balíčka včerajšie noviny, nesie riziko aj predávajúca, že zásielka-dobierka ostane neprevzatá. Vrátenie zásielok k odosielateľovi je spoplatnené a môžete takto ostať na poštovnom v strate.

    Výhody: 

    Z pohľadu predávajúcej zisk, ak bude dobierka prebratá v odbernej lehote 18 dní. Najväčšiu výhodu má kupujúca. Jedinou starosťou je prebrať a vyplatiť zásielku. Nový cenník platný od 1.1.2013 takmer zdvojnásobil príplatok za dobierku a teda je zasielanie dobierky drahšie, než vložiť sumu na účet priamo v banke (v prípade, že kupujúca nemá IB), alebo zaplatiť peňažným poukazom na ktorejkoľvek pošte. Poštovým peňažným poukazom môžete peniaze zaslať priamo na účet predávajúcej, trvá to v priemere 2 pracovné dni, v závislosti od času podania poukazu. Peniaze môžete poslať i na adresu (ak dotyčná nemá účet).

    Poštovné od 1.1.2013 http://www.modrykonik.sk/fotoblog/benne/album/zmena-postovneho-novy-cennik-tarify-slovensk/