brezovska
30. máj 2017
255 

Otehotnenie po vysadení antikoncepcie

Mnoho žien si po vysadení antikoncepcie kladie otázky, či môžu tabletky spôsobiť neplodnosť. Telo však po vysadení dostáva signál, že ovulácia môže začať.

Užívanie hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na plodnosť. Do istej miery  má podiel na tom, kedy otehotniete vek a to, či už nejaké deti máte. 

Pôrodník Jozef Záhumenský uvádza, že "ak má žena problémy s nepravidelným cyklom a prípadne i s otehotnením po vysadení antikoncepcie, ide o stav, kedy antikoncepcia dočasne riešila danú hormonálnu situáciu a žena by mala problémy aj keby antikoncepciu neužívala. Hormonálna antikoncepcia je úspešne používaná na liečbu niektorých hormonálnych porúch u žien, ktoré neplánujú otehotnieť."

U bezdetných žien do 30 rokov bola zaznamená porucha ovulácie po vysadení antikoncepcie, ale len na krátku dobu. U žien nad 30 rokov po vysadení antikoncepcie trvalo  najdlhšie, kým otehotneli. Neboli však neplodné.

Odporúča sa po vysadení HAK začať si viesť menštruačný kalendár. Vaše záznamy môžu odsledovať zmeny cyklu a odhadnúť čas ovulácie. U väčšiny žien sa cyklus upraví po dvoch alebo troch menzesoch.

Všetky druhy antikoncepcie umožňujú návrat k plodnosti

Hormonálna perorálna antikoncepcia umožňuje otehotnieť takmer okamžite, akonáhle ju prestanete užívať. Telo sa očistí do niekoľkých dní, ide o nástup tzv. krvácania zo spádu (pseudomenštruačného krvácania), ktoré je  dôsledkom poklesu hladiny hormónov z antikoncepčnej tabletky.

V priebehu jedného menštruačného cyklu s nechráneným, pravidelným pohlavným stykom otehotnie približne 15 % žien. Počas troch cyklov približne 40 %, v priebehu šiestich cyklov 60 % a počas jedného roka 80 % žien. Rovnaké čísla platia aj pre ženy, ktoré predtým užívali hormonálne antikoncepčné tabletky. Iba prvý mesiac je počet tehotenstiev o málo nižší v porovnaní so ženami, ktoré predtým používali ako antikoncepciu kondóm.

Medzi iné formy antikoncepcie patria tzv. bariérové metódy – kondómy, pesary a pod.  Žiadnym spôsobom neovplyvňujú plodnosť a schopnosť otehotnieť.  Po odstránení vnútromaternicovej antikoncepcie je možnosť otehotnenia zvyčajne do 1 mesiaca.

"Dlhodobé užívanie antikoncepcie neovplyvňuje plodnosť. Dokázali to mnohé štúdie, pravdepodobnosť otehotnenia do 12 mesiacov od vynechania hormonálnej antikoncepcie je 72 - 94 %, teda je úplne rovnaká ako u párov, ktoré antikoncepciu nebrali (do roka otehotnie približne 80 % párov, ktoré sa snažia o dieťa). Fakt, že mnoho žien z neplodných párov užívalo antikoncepciu, je daný iba tým, že užívanie hormonálnej antikoncepcie je v populácii rozšírené," uvádza doktor Záhumenský.

V prípade, že sa vám nedarí dlhšiu dobu otehotnieť, navštívte lekára. Vezmite si so sebou menštruačný kalendár. Na otehotnenie môže mať vplyv mnoho faktorov, ktoré si spočiatku nemusíte uvedomovať. 

Zdroje

http://www.antikoncepcia.com/ja/moja-volba/antikoncepcia-a-tehotenstvo/

https://www.otehotnenie.sk/n/ako-otehotniet-po-antikoncepcii-otehotnenie-po-antikoncepcii-otehotneniesk

https://jozefzahumensky.blog.sme.sk/c/339226/Par-poznamok-k-hormonalnej-antikoncepcii.html

foto zdroj: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli