Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    dankaa78
    26. aug 2018    Čítané 291x

    Aplikácia HAKA pomáha ľuďom hľadať kradnuté autá.

    Slováci si navzájom pomáhajú nájsť ukradnuté autá. Založili jednotku „HAKA“...

    Keď sa niečo stratí, nikdy nás to nepoteší. Obzvlášť, ak ide o auto. Slováci sa však spojili a teraz vám vďaka skvelej technologickej novinke môžu pomôcť vypátrať vášho štvorkolesového tátoša.

    Na svete existuje množstvo aplikácií, lenže túto by mal mať v mobile každý. Pomáha totiž ľuďom hľadať kradnuté autá. A zaujímavosťou je, že na to, aby vôbec vznikla, sa Slováci dobrovoľne vyzbierali. Skupina vznikla na základe občianskej iniciatívy a apku pomohli rozvinúť šikovní programátori. Nebolo by to však možné bez pomoci ostatných členov, ktorí spojili sily a vyzbierali 2400 eur na jej realizáciu.

    Ako to funguje?

    Ak vám názov HAKA systém pripomína názov NAKA (Národná kriminálna agentúra), ide skôr o náhodu a nie oficiálnu policajnú aplikáciu. Apka však s políciou spolupracuje neoficiálne na základe oznamovacej povinnosti a reálne pomáha objasňovať krádeže.

    Ak ste doteraz na ulici videli nejaké podozrivé vozidlo, mohli ste zavolať na 158-čku a polícia riešila situáciu priamo na mieste. Po novom však môžete polícii ušetriť čas a pomôcť pri pátraní aj priamo vy. Stačí ak do apky zadáte EČV (po starom „ešpézetka“) alebo tzv. VIN číslo. To je spravidla viditeľné z vonkajšej strany čelného skla na strane vodiča pri stieračoch. Aplikácia následne čísla odošle na Ministerstvo vnútra SR, kde ich spracuje verejne dostupná databáza. Ak je všetko v poriadku, druhým kontrolným bodom je české ministerstvo vnútra a tretím pátračom je STK.

    Ak je s vozidlom na základe databáz nejaký problém, na displeji mobilu sa vám objaví červeným „volajte políciu“. V prípade, že auto kradnuté nie je, výsledok je zelený. Treba brať do úvahy aj to, že systém nie je dokonalý, pretože STK online nemá vždy aktuálne dáta.

    Apka tak nielen pomáha, ale šetrí čas aj polícii, ktorá tak môže riešiť aj iné problémy. No predovšetkým má vďaka množstvu užívateľov a ich všímavosti väčší dosah v rámci územia našej krajiny. V budúcnosti by sa však do pátrania mohlo okrem Česka zapojiť aj Maďarsko, Rakúsko či Nemecko.A v ideálnom prípade aj Interpol, ktorý má tiež evidenciu kradnutých áut, pretože autíčkari majú naozaj rozhodené veľké medzinárodné siete.

    Zdroj: topspeed.sk

               dobrenoviny.sk 

    dankaa78
    15. aug 2018    Čítané 219x

    Cestuješ do Chorvátska? Tak toto si prečítaj.

    Polícia radí: Ak idete do Chorvátska na požičanom aute, treba mať potvrdenie

    Ak sa vyberiete do Chorvátska požičaným autom, je dobré mať pri sebe potvrdenie od majiteľa auta, že auto bolo zapožičané.

    V prípade, ak sa vyberiete do Chorvátska požičaným autom, je dobré mať pri sebe potvrdenie v angličtine alebo chorvátčine od majiteľa auta, že auto bolo zapožičané. Ako ďalej TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová, vodiči musia mať takisto platný vodičský preukaz, technický preukaz, ako aj doklad o poistení, tzv. zelenú kartu.

    Svoje pravidlá má takisto prevážanie maloletých detí. Pri ceste autom musí sedieť dieťa do päť rokov v autosedačke. "Podľa platnej legislatívy je možné maloleté dieťa prevážať pripútané v detskej autosedačke len na zadných sedadlách, ak sa vo vozidle nachádza druhý rad sedadiel. Na prednom sedadle je možné prevážať v detskej autosedačke len dieťa vo veku do dvoch rokov pri splnení zákonom stanovených podmienok," vysvetlila Baloghová.

    Chorvátske ministerstvo vnútra zároveň vyzýva vodičov, aby nejazdili v kolónach, a teda dve či tri autá za sebou, ale aby išli individuálne. Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a tragických následkov je podľa jej slov práve nedostatočná vzdialenosť medzi autami, čo sa stáva najmä na diaľniciach. Ďalšou z najčastejších príčin nehôd je nevenovanie sa šoférovaniu. Dôvodom môže byť únava vodičov, ktorí šoférujú dlho bez prestávok na oddych, poznamenala. "Počas cesty je preto vhodné odpočívať na vyhradených miestach alebo pumpách v pravidelných intervaloch," vysvetlila hovorkyňa policajného prezídia s tým, že pred cestou je dobré si naštudovať trasu, ako aj miesta na oddych. V obci je najvyššia povolená rýchlosť 50 km/h, mimo obce 90 km/h. Na cestách, ktoré sú určené len pre motorové vozidlá, môžu ísť autárýchlosťou 110 km/h, na diaľniciach 130 km/h.

    Polícia upozorňuje i na viaceré povinnosti v prípade, že sa slovenskí občania stanú účastníkom dopravnej nehody. V prvom rade treba podľa Baloghovej upovedomiť políciu na čísle 192. V prípade, ak je na vozidlách len malá materiálna škoda, políciu volať netreba. No je potrebné vyplniť a podpísať Európsku správu o nehode alebo iným spôsobom si vymeniť osobné údaje, ako aj údaje o aute.

    V prípade, že polícia na miesto dopravnej nehody ide, treba si obliecť reflexnú vestu, za autá postaviť výstražný trojuholník a počkať na príchod polície, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky. V prípade škody na aute si treba od polície pýtať záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nie je podľa nej možné prejsť cez hranicu. Potrebovať ho bude aj slovenská poisťovňa. Záznam o dopravnej nehode, v chorvátčine "Zapisnik o očevidu", však vodiči nedostanú na mieste nehody. Treba si poň ísť na príslušné policajné oddelenie, ktoré nehodu riešilo. Vyjde to na 20 chorvátskych kún, čo je niečo cez 2,5 eura. Spravidla trvá vystavenie záznamu dva až tri dni.
     

    Autor: © Zoznam/jh

    Zdroj: TASR

    dankaa78
    23. nov 2017    Čítané 891x

    Spravili ste vodičák na prvý krát ?

    ... "mladá slečna, bohužiaľ dnes to nebude ..." Slzy sa mi tlačili z očí. Tá blbá STOPka!

    Bolo leto -  15 rokov späť, plná očakávania, že aj ja budem mať konečne vodičák! Zapísala som sa na vodičský kurz a drvila som sa poctivo teóriu každý deň. V skupinke nás bolo pomerne dosť. Všetci sme to chceli mať rýchlo za sebou. Ale  teória je iná ako prax. Čakali ma prvé jazdy pod dohľadom inštruktora. Vtedy si hodená rovno do ostrej premávky, ukáž aká si frajerka! Blížim sa ku kruhovému objazdu, som v pomykove - kto má prednosť ? Teória mi prebiehala hlavou, ale nejako ma ruky i nohy neposlúchali. Inštruktor mi vravel raz doľava, potom zasa doprava, ešte k tomu aj preraďovať, ako to mám všetko zvládať? Veď nie som superžena...

    Vzala som varechu, zapichla ju medzi epedy nášho gauča a predstavovala som si, že som v aute a preraďujem rýchlosti : 1 -2 -3-4 a 5 - hudba budúcnosti. Na druhý deň som robila tú istú chybu. Stále som sa pozerala na páku počas jazdy. Ďalšia jazda, potom ranná špička. Spotená ako myš. Vôbec som si neverila. Blížil sa termín skúšok...

    Testy som zvládla na jednotku a čakala ma jazda. Mala som také nervy, že som minula dva balíky servítok na WC. " Nech sa páči, kto je na rade?" Sadnem do auta, začalo mi škvrkať v bruchu, čerstvo po detoxe, tak môžeme ísť na to. Naštartovala som a počúvala pokyny policajta. "A teraz Vás poprosím zabočte doprava." Blížim sa ku križovatke v tvare T, "A teraz pokračujte plynule"...potom som pokračovala na kruhový objazd a ocitla sa pred autoškolou. Vedela som, že sa niečo deje ... "Mladá slečna, bohužiaľ dnes to nebude, Vy ste tú STOPku nevideli?" Slzy sa mi tlačili z očí. Tá blbá STOPka! Presne pri tej križovatke! Nieeeeee! Končím!

    Deň "D"

    Vyhlásili ďalší opravný termín jázd a cítila som sa ako neschopná. Stretla som v ten deň známe tváre, trošku ma to upokojilo. Bol krásny slnečný deň a privítal nás pozitívne naladený policajt. To mi dodalo istotu. "...dnes to dáte, ok? "Ani neviem ako to zbehlo, síce mi zdochol motor na križovatke, ale prešla som hladko rovno pred autoškolu k našej cieľovej stanici. "Blahoželám !" - toho policajta doteraz milujem. Ten deň som si zapamätala - stala som sa superženou!

    Dnes mám najazdených cez 200-tisíc kilometrov a musím sa priznať, že stále, keď si sadám do auta, mám obrovský rešpekt. Veru nebolo to také jednoduché ako sa zdá. Mala som aj vákuum, nejazdila som niekoľko rokov, ale nakoniec som strach zo šoférovania prekonala. Ako? Viac v mojom článku :

     https://www.modrykonik.sk/blog/dankaa78/article/ako-som-prekonala-strach-zo-soferovania-hda6a0/

                                                                                                                            Danka 🙂

    dankaa78
    9. júl 2017    Čítané 288x

    Požičaj si auto - rent a car

    Odborníci z českého ÚAMK zostavili akési „desatoro“ rád pre tých z vás, ktorí si na dovolenke požičiavate, alebo chcete požičať vozidlo. Nemali by ste na ne zabudnúť. Tu je 10 rád na prenájom auta na dovolenke :

    1. Volíme buď spoločnosť, ktorá má buď dobré medzinárodné meno a je dobre známa po celom svete, alebo miestni ľudia, vrátane delegátov cestovných kancelárií, s ňou majú dobrú skúsenosť. Existuje množstvo možností aj na internete, kde si môžete auto rezervovať vopred.

    2. Prenájom na deň prakticky vždy znamená - na 24 hodín. Ak potrebujete trocha flexibilnejší prístup, informujte sa vopred, aby ste predišli nedorozumeniam a ušetrili náklady za ďalší platený celý deň. Lepším riešením je prenajať si auto na 3 dni, viac ušetríte, ak si ho zoberiete na týždeň.

    3. Optimálny je prenájom vozidla s klauzulou ohľadom doplnenia paliva „full-to-full“. Teda dostanete plnú, vrátite opäť plnú nádrž. Už pri požičiavaní je potom na mieste zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. To platí najmä v prípade malých skútrov, lebo aj relatívne malá vzdialenosť, ktorú prejdete od čerpacej stanice, môže byť významná. Odporúčame nechať si potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo, ako aj čas, kedy ste ho natankovali.

    4. Ak chcete byť chránení pred neskoršími vyššími výdavkami, odporúčame komplexné poistenie s ochranou proti krádeži nielen samotného dopravného prostriedku, ale aj vecí z vozidla, kedy zlodeji buď poškodia zámok dverí, alebo rozbijú okienko. V každom prípade by ste mali mať poistené čelné sklo a pneumatiky, ktoré sa poškodia najčastejšie.

    5. Zaujímajte sa, či požičovňa obmedzuje najazdené kilometre a prípadne na koľko denne. Neobmedzený nájazd je dobrým štandardom, nie ale samozrejmosťou. V opačnom prípade môžu náklady značne vzrásť pri vyššom nájazde kilometrov.

    6. Doplnky, ako sú záchytné systémy pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť si a dohodnúť vopred. Poskytovatelia navyše majú značne odlišné ceny. Náklady na detskú sedačku za týždeň na Malorke v sezóne vyjdú na 50 až 80 eur.

    7. V neznámych miestach, kde sme na dovolenke, sa radi „istíme“ navigáciou. Bývajú však prenajímané zvlášť. Vďaka zmenám v roamingu je vhodnejšie pamätať na to a vziať si so sebou na dovolenku mobil s navigáciou. Môžete tak ušetriť až 100 eur za týždeň.

    8. Na konci prenájmu je na mieste zaujímať sa o všetky poplatky a konečnú cenu ešte pred samotným ukončením zmluvy, aby bolo možné riešiť prípadné nedorozumenia.

    9. V prípade, že požadovaná kategória auta nie je k dispozícii aj napriek včasnej rezervácii, prenajímateľ zvyčajne ponúka bez navýšenia ceny auto vyššej kategórie. Je to bežný postup, ale je potrebné sa o tom uistiť ešte pri preberaní vozidla, nie až pri jeho vrátení a platbe.

    10. Najdôležitejšia rada na záver - trvá to síce iba niekoľko minút, ale dôkladne si prezrite celé vozidlo a zapíšte si spolu s prenajímateľom poškodenia a chyby na vozidle. Najlepším riešením je viditeľné chyby hneď na mieste odfotiť. Pri vrátení vozidla potom máte argument, že vy ste nespôsobili dané poškodenie.

    Zdroj : www.podkapotou.sk

    TEXT: ÚAMK ČR

    dankaa78
    29. apr 2017    Čítané 621x

    Čo som sa od vás naučila...

    ... celý rok randím s autami a toto som sa od vás naučila ...

    Misia splnená! Projekt Ambasádorka pre Citroën je ukončený. Neviem si predstaviť príjemnejšiu činnosť na materskej dovolenke a neskôr popri práci, kde som sa mohla kreatívne vyblázniť spolu s vami a okoštovať parádne autá all inclusive.

    Vstávam spolu s vami, varím spolu s vami, tvorím spolu s vami, papáme, kakáme, cikáme, ... spoločné srdiečkové seansy pre vás aj pre radosť iných. Boli ste pre mňa náročné publikum. Precvičila som si všetky predmety zo školy, pravidlá cestnej premávky a predpisy z autoškoly, hoci hrozila virtuálna havária, ale aj tak ste to dali.

    Ste úžasní ako sa navzájom podporujete a pomáhate si. 

    Ako dokážete bojovať s chorobami ... ste skvelé maminy, ženy, babky, partnerky, priateľky, tútorky, muži, otcovia ... ste to jednoducho vy. Každý z vás je výnimočný a unikátny. 

    Ďakujem mojej rodine, boli ste moji testovači a pózovači. Dcéra Lenka, bola si moja skvelá parťáčka, ďakujem Ti. Nezabudnem na každý deň, keď sme si vyzdvihli nové auto. Tie iskričky v očiach našich detí, ako som maturovala v novom aute a bola potom veľká frajerka. Bola som pyšná ... veru. Ďakujem otcovi projektu @martinjasen a Modrému koníkovi, mojím kolegyňkám Ambasádorkam, @gradan - Vivi za dôveru, za skvelý manažment a podporu. Ďakujem skupinke Citroën a jej členom, ako sme postupne rástli a tešili sa vždy o ďaľších nových členov a zvlášť keď pribudol nový člen - muž, to bola radosť. Boli ste najlepší tím!

    Som vďačná ľuďom z Citroënu a verím, že to nebola posledná spolupráca. 

    Ďakujem za túto príležitosť. To nebola práca ale poslanie a snažila som sa  pracovať na maximum. Ďakujem vám, že som mohla byť sama sebou.

    dankaa78
    7. mar 2017    Čítané 30328x

    Ako som prekonala strach zo šoférovania

    A teraz čo? Buď budeš revať, alebo to dáš. Mám to v živej pamäti - večer okolo ôsmej hodiny som sadla do auta. Bol krásny letný deň. Naštartovala som...

    Chvalabohu, ja mám vodičský! Pred takmer 15 rokmi som držala v ruke svoj prvý vodičský preukaz s myšlienkou, že budem brázdiť ulicami Londýna každý deň. Realita bola však iná. Kartička zapadla prachom na neuveriteľných päť rokov.

    Bývali sme na sídlisku, kde bolo všetko "poruke". Keď už horelo, odviezol ma ktokoľvek z rodiny - od otca až po deda. Všetko sa zmenilo narodením prvej dcéry. Väčší obchodný dom bol pár zastávok od nás, moji rodičia vzdialení takmer 20 kilometrov a v tomto čase odlúčenie od partnera. Uvedomila som si, že musím ísť ďalej a nevzdávať sa.

    Vygooglila som si info o kondičných jazdách a začala som postupne. Pred prvou jazdou som navštívila WC niekoľkokrát, a po nej som prišla spotená ako myš. Vravím si - Bože, na čo som sa to dala? Ešte deväťkrát som bola pustená do ostrej premávky a nakoniec prišiel deň D. Mám to živo v pamäti.

    Večer okolo ôsmej hodiny som sadla do auta. Bol krásny letný deň a naštartovala som. Cieľom bolo obchodné centrum a cesta späť. Ruky sa mi triasli a zrazu som sa ocitla priamo na ceste. Šla som asi 40 km/h a celý čas som bola v pozore, sústredená na maximum. Cítila som obrovskú zodpovednosť voči sebe a voči mojej rodine. Prišla som do cieľa - a teraz zasa späť. A to nie je všetko...

    Sama do Tatier

    O tri roky som si kúpila nové auto a bola som na seba pyšná.

    Čakala ma prvá dlhšia cesta - zavolali nám krstní rodičia a pozvali nás do Tatier. Hovorím si - radšej pôjdem vlakom. A načo mám vlastné auto? Zasa sa vrátim tam, kde som bola. Napokon vyrazím v čase, kedy môže dcéra pokojne spať počas cesty a navyše kufor znesie aj veci navyše. Väčšinou vždy zbalím toho viac ako je potrebné - to som celá ja! Veľmi mi pomohlo, že celou cestou tam sme šli dve autá za sebou a naspäť som sa vrátila, ako sa nám zažiadalo. Dala som to! Bola som v Tatrách a sama!

    Dnes mám najazdených cez 200-tisíc kilometrov a musím sa priznať, že stále, keď si sadám do auta, mám obrovský rešpekt. Mne pomohla "šoková terapia". Krízová situácia ma donútila sadnúť si za volant. A stále jazdiť, jazdiť, jazdiť - neustála prax. Tým sa zlepšujete.

    Dala som to! Som na seba pyšná. Dokážeš to tiež, len treba chcieť... Budem ti držať prsty.

    Danka

    Ako prekonať strach/fóbiu zo šoférovania?

    1. Na prvé jazdy si zoberte so sebou niekoho, kto jazdí dlhšie a vy mu dôverujete. Zabudnite na výbušné typy alebo netrpezlivcov.
    2. Začnite jazdiť na menej frekventovaných cestách a postupne, nie hneď v špičke.
    3. Pre odbúranie stresu je dôležité získať pocit istoty, zžiť sa s autom, naučiť sa ako reaguje… Skúsenosť totiž robí majstra. A to istý čas trvá.
    4. Doprajte si kondičné jazdy pod vedením skúseného a trpezlivého inštruktora. Získate väčší pocit istoty.
    5. Na „učenie sa jazdiť“ pomôže i to, ak máte lacnejšie staršie auto. Niekedy sa totiž za strachom z jazdenia skrýva iba extrémny pocit zodpovednosti za drahšie auto. Najmä ak tento dopravný prostriedok patrí niekomu inému (rodičia, partner). Ja som začínala na mojej milovanej Felicii.
    6. Niekedy zbaveniu sa strachu zo šoférovania pomôže aj tzv. šoková terapia. Keď sme prácou alebo životnými okolnosťami (napríklad v krízových situáciách) donútení sadnúť za volant - a to bol môj prípad.
    dankaa78
    22. feb 2017    Čítané 133x

    Slovenská Cé-trojka u nás doma💗

    ..."mami ako Cactuuus"...

    Tretie auto na koštovku od Citroën - C3 sme si nevyzdvihli v hlavnom meste Slovenska ale hravá mentolka zaparkovala rovno pod našimi oknami...decká netajili obrovskú radosť a zvedavosť.

    ...ako vo fotelke

    Interiér parádny hoci navonok to tak nevyzeralo. Kožený poťah na volante, veľmi príjemné na dotyk. Komfortné sedadlá vyvolávajú pocit, že sedíte doma v obývačke. Príjemné sedadlá s funkciou vyhrievania, no jednoducho balzam, len vhupnete,sadnete a vyhreje sa raz-dva. Decká mali vzadu dostatok miesta, možnosť pre 2x isofix. Zadné sklá mali tmavú fóliu, slnečné lúče neotravovali, čo sa deťom veľmi páčilo.

    ...šoférujem ako profík

    V deň prevzatia som hneď otestovala riadenie a parkovanie a maturovala som z technologií konkrétne dotyková obrazovka. Handsfree je možnosť pohodlne telefonovať počas jazdy.Každé ráno sme museli "povinne" zavolať starkému na ceste do školy.Inak bol krik a rev...

    Počas jazdy mi pomáhali a upozorňovali ba dokonca varovali: 

    • upozornenie na nechcené opustenie jazdného pruhu,
    • detektor únavy vodiča, najmä na dlhých cestách
    • asistent rozjazdu do kopca - bez zatiahnutia ručnej brzdy sa pohodlne pohnem v kopci,napr. na križovatke
    • Cúvacia kamera - naj kamoška - umožňuje po zaradení spiatočky zobraziť na hlavnom displeji  pohľad za vašim autom

    Musím sa priznať, že som bojko na cestách v tme. Ale vďaka Bohu,že Cé - trojka mala  LED svetlá.Nemusela som zapínať diaľkové a cesta nádherne osvetlená. Radosť z jazdy a žiaden stres.

    ...čerešnička na torte

    Unikátna technológia ConnectedCam Citroën® - full HD kamera zabudovaná v interiéri, ktorá umožňuje zaznamenávať a fotiť dianie na ceste.

    Táto kamera tak zaznamená vaše zážitky z každodenných jázd. Jednoduchým kliknutím vyhotovte fotografiu toho, čo vidíte pred sebou a zdieľajte ju na sociálnych sieťach. Sníma sa to, čo sa deje pred vašim čelným sklom. Tento systém môže tak byť pre vás užitočným v prípade nehody.Cez appku Connected cam som zdieľala fotky pre vás v mojom blogu.

    "Ďakujeme za možnosť otestovať slovenskú mentolku. Bola ako naša veľká sestra. Je mi cťou byť Ambasádorkou pre Citroën."

    Náš prvý deň s C3 :

    https://youtu.be/lxm9GDEycJI

    Testujeme C3 babská jazda -1.časť :

    https://youtu.be/D7nTPntb7nw

    Testujeme C3 babská jazda v nocii :

    https://youtu.be/cMZqak8MLZ0

    dankaa78
    25. okt 2016    Čítané 277x

    Test autosedačiek 2016

    Nájdete v teste svoju autosedačku?

    Nemecký autoklub ADAC v spolupráci s rakúskymi kolegami z ÖAMTC testujú detské autosedačky .Všetky sedačky hodnotili v kategóriách bezpečnosť, manipulácia, ergonómia a obsah zdraviu škodlivých látok. Keďže v prechodnom období platia dve európske normy, z ktorých jedna rozdeľuje sedačky podľa hmotnosti dieťaťa a druhá podľa telesnej výšky, zoradil ADAC sedačky podľa vekového rozpätia. To zjednoduší orientáciu a prehľadnosť rebríčka.

    Nech sa páči, výsledky.

    Zdroj : ADAC

    dankaa78
    27. sep 2016    Čítané 282x

    Spadol mi mobil do vody.Čo teraz?

    TRIKY, KTORÉ VÁM POMÔŽU ZACHRÁNIŤ VÁŠ MOBIL HNEĎ PO TOM, ČO VÁM SPADNE DO VODY.

    Vyberte telefón z vody a okamžite ho vypnite


    Vybrať batériu a utrieť


    Vyberte SIM kartu


    Odstráňte všetko, čo sa dá


    Okrem SIM karty vyberte pamäťovú kartu alebo pripojené sluchátka, prípadne iné odnímateľné súčasti (napríklad vstavané pero). Odstráňte tiež všetky ochranné kryty a obaly, aby sa voda mohla ľahšie odparovať.

    Na sušenie použite vysávač


    Ak máte po ruke vysávač, skúste ho použiť. Vysávajte rôzne otvory a telefón takýmto štýlom sušte aspoň 20 minút. 

    Nepoužívajte fén

    Určite nefénujte telefón a to ani na najmenšej rýchlosti či teplote. Prúd vzduchu zatláča zatečenú vodu hlbšie do telefónu, takže fén môže dokonať proces, ktorý voda začala. Navyše horúci vzduch z fénu môže poškodiť súčiastky v telefóne.


    Osušte telefón ryžou alebo silikagélom


    Aby ste odstránili z telefónu všetku vodu, potrebujete niečo, čo bude vodu absorbovať z okolia. Často sa spomína ako dobrá alternatíva ryža, do ktorej sa dá utopený telefón a počká sa niekoľko dní, pokiaľ ryža vytiahne vlhkosť zo zariadenia. Ale pozor, je potrebné voliť si kvalitnú ryžu, s minimom ryžového prachu, ktorý by mohol poškodiť zariadenie.

    Oveľa lepšie ako ryžu je použiť silikagél. Ten môžete nájsť priložený v škatuli s obuvou v malom vrecku s malými guličkami. Aby ste si nemuseli kvôli telefónu kupovať desiatky párov topánok, silikagél kúpite v každom zverimexe, keďže sa často využíva ako podstielka do mačacích záchodov.

    Umiestnite telefón do uzatvárateľnej škatule alebo do sáčku spolu s ryžou či silikagélom asi na 2 až 3 dni a pravidelne ho kontrolujte, prípadne utrite vlhkosť, ktorá sa tam objaví.

    Dajte telefón na slnko

    Pre dokončenie vysušenia môžete využiť aj slnko. Telefón položte na papierovú utierku a umiestnite ho na priame slnko. To pomôže dosušiť telefón úplne dosucha. Nenechávajte ho však na slnku celé hodiny, pravidelne telefón kontrolujte. Pozor na prípadné prehriatie, čo môže u modelov so vstavanou batériou spôsobiť poškodenie batérie alebo samotného telefónu, takže postupujte aj v tomto bode veľmi opatrne.


    Keď absolvujete všetky predchádzajúce body, nechajte ešte telefón 24 hodín odpočívať a uistite sa, že je naozaj suchý. Skontrolujte všetky porty, záhyby, či prípadné praskliny, kde mohla zatiecť voda. Keď je všetko suché, skúste vložiť batériu a prístroj zapnite. Dávajte pritom pozor, či telefón nabieha štandardne, alebo či nevydáva zvláštne zvuky.

    Pripojte nabíjačku

    Ak telefón nejaví záujem o spoluprácu, pripojte ho na nabíjačku a skúste ho opäť zapnúť. Dôvodom môže byť vybitá batéria.


    V prípade, že vám tento postup nepomôže a telefón stále nefunguje, pokúste sa, ak máte možnosť, telefón reklamovať alebo kontaktujte záručný servis. Nesnažte sa zatajiť čo sa stalo, opíšte im celú situáciu, ako došlo k poškodeniu. Po celom telefóne sú indikátory, ktoré servisu ihneď ukážu, či a kam sa dostala nežiadúca voda, takže vymýšľať si v tomto prípade rozhodne nestojí za to.

    Stalo sa vám niekedy, že vám telefón spadol do vody? Čo ste vtedy robili? Napíšte mi vašu skúsenosť🙂

    šte nám v diskusií.

    Zdroj : interez.sk (Matej Mensatoris), brightside.me

    dankaa78
    19. sep 2016    Čítané 134x

    C Elysée - s vetrom o preteky 🙂

    Spoznali sme ďalšie auto pre rodinu

    Citroën C Elysée - s vetrom o preteky 🙂

    Stále na rodičovskej dovolenke a každé ráno bolo pre mňa výnimočné a vzrušujúce s ďalším novým autom. 14 dní zbehne veľmi rýchlo a stále za každým, keď si konečne na auto zvyknem, príde lúčenie a len spomienky ale už teraz sa tešíme na ďalšie🙂

    A nadišiel deň "D", kedy sme si vyzdvihli ďaľšie rodinné auto od Citroën.

    C Elysée alias " Elysejka - včelička "nás prekvapovala stále viac a viac.

    Rodinný sedan pre mňa naozaj univerzálny - luxusný elegán, cítila som sa ako kráľovná a križovatku som opúšťala vždy ako prvá,že aký super pocit! Zrýchlenie na jednotku a na nerovnom povrchu naozaj minimálne cítite nejaké nárazy či hluk, veď bol testovaný na štyroch miliónoch kilometrov po celom svete a vo všetkých možných jazdných podmienkach! V zákrutách som nemusela veľmi šliapať na brzdu, prilepené na ceste ako kanagonom, tak som trošku zamachrovala😀

    Moje obavy o priestore pre moje nohy sa úplne rozplynuli, veď pri mojej výške 181 cm mám stále komfort a druhá rada hlási : "miesto ako v obývačke"...🙂 ISOFIX systém je po oboch stranách a aj pre podsedák v strede sa nájde miesto. Montáž autosedačky s ISOFIXOM je bez problémov. Úchyty ISOFIX sú dobre prístupné, bezpečnostný pás je dostatočne dlhý na ukotvenie hlavovej časti autosedačky. Bábätko nadojčíte a prebalíte bez problémov, vnútorný priestor je naozaj kráľovský a poskytuje pohodlie pre maminku aj bábätko.

    Milujem jednoduché a praktické veci no najmä samotné ovládanie auta je pre mňa veľmi dôležité a musím sa priznať,že tentokrát to netrvalo dlho a stali sme sa kamošmi veľmi rýchlo. Klasická manuálna prevodovka a taktiež ovládanie svetiel,stieračov či tempomat pri volante neboli pre mňa novinkou, ako v našom starom aute🙂 Decká hneď objavili otváranie okien v ich rade, no po čase experimentovania a hrania sa, som vpredu deaktivovala otváranie a zatváranie a je po zábave!....ale len pre jeden deň😀

    Lakťová opierka v sebe ukrýva úložný priestor na kľúče, mobil či okuliare. Volant - typický francúzsky dizajn a padne do rúk ako uliaty o 🙂

    Vďaka parkovacím senzorom bolo parkovanie hračka. Pred naším blokom bojujeme o každé jedno miesto a bez senzorov by bolo komplikovanejšie pozdĺžne zaparkovať.

    Kočík do kufra vmestíte úplne bez problémov aj priečne, odporúčam najskôr naložiť bazožinu/nákupy a kočík ako posledný. Dvere kufra sa otvárajú ľahko pomocou tlačidla na kľúči alebo pod volantom - samé od zámku odskočia, čiže ich je potom možné jednou rukou ľahko zdvihnúť, napríklad aj s dieťatkom na rukách. Napriek tomu, že ide o sedan, sklopenie zadných sedačiek na prevoz dlhších predmetov možné je.

    Čalúnenie na sedadlách je veľmi príjemné na dotyk. Materiál je prepracovaný a má typický francúzsky šmrnc.

    Testovala som Citroën C-Elysée BlueHDi 100 vo výbave Exclusive s dieselovým motorom. Nízka spotreba paliva ma príjemne prekvapila. Priemerná spotreba cca 4,5 l /100 km. Jazdila som v týždni len v meste. Auto však dokáže v bežnej premávke jazdiť aj pod štyri litre na stovku kilometrov. Za málo peňazí veľa muziky! A to je naj devíza🙂

    Decká boli nadšené : “...mamiii, vzadu ani nepočuť tie diery na ceste🙂

    “...ty kokos, to je aký veľký kufor!”...aj ja sa sem v pohode zmestím🙂

    A aj tato :" slušné autíčko -má dobré zrýchlenie a tá spotreba nemá chyby!"...

    Naše spoločné výlety🙂

     A čo dodať na záver? Veľké prekvapenie pre mňa! Rodinný tátoš , komfortný elegán, odolný v teréne, schopný zabezpečiť dlhú životnosť a sem tam aj natankujem 🙂 Naše deti si ho veľmi obľúbili🙂 

    Modrý koník a Citroën ďakujeme>>>💗💗💗💗

    Špeciálne poďakovanie patrí vám všetkým, ktorí sledujete môj blog a podporujete ma i v skupinke Citroën : https://www.modrykonik.sk/group/8505/

    Nech sa páči album : 

    https://www.modrykonik.sk/blog/dankaa78/album/spoznaj-auto-pre-rodinu-rychlo-o-prete-l0a3ow/

    dankaa78
    4. aug 2016    Čítané 172x

    Dm test 🙂

    Čo sme testovali a stále testujeme :

    dmBio sladké ovocie s vanilkou – nebezpečne božská jemná jablková šťava s banánovou, broskyňovou, acerolovou dreňou a bourbon vanilkou.Hneď po odhalení, putovala do chladničky a musím povedať,že sa oplatilo čakať - vychladená chutí naozaj lahodne.Ako domáca🙂 Odporúčam ale chýba mi väčšie balenie🙂

    dmBio vegetariánska boloňská omáčka – po odhalení,som hneď okoštovala,síce píšu,že má prejsť varom,ale nedalo mi...čo vám poviem,chuť ako mäsová zmes! Odporúčam ale chýba mi väčšie balenie🙂

    dmBio kandizované kocky zázvoru – po odhalení a ochutnaní veľmi silný gastro zážitok - intenzívna chuť zázvoru,deťom nechutil ale perfektný vitamínový doplnok pre všetkých. Odporúčam!

    babylove maslové špaldové keksy – po odhalení sme spraskali celá rodina skoro celé balenie naraz - jemná maslová chuť, primerane sladká,takmer ako domáce pečivo🙂 Najmladšej veľmi chutili .Odporúčam!

    babylove detské lyžičky s teplotným senzorom – Perfektný pomocník do kuchyne pri servírovaní jedla.Ak je jedlo príliš horúce, lyžička sa zafarbí na bielo - do pár sekúnd.Odporúčam!

    Balea micelárne čistiace utierky pre citlivú pleť – takmer sa mi minuli😀 Odstránia makeup, často som použila aj na očistenie tváre a rúk len tak na osvieženie aj našim dievčatám. Príjemne voňajú.Odporúčam!

    Balea tekuté penové mydlo – tak nežné k mojim rukám,že nepotrebujem žiaden krém na ošetrenie.Deti si umývajú ruky s radosťou - obrovská zábava s penou na rukách...A tá vôňa,bože!Odporúčam!

    Denkmit ultra sensitive tekutý prací prostriedok na farebnú bielizeň – účinne čistí farebnú bielizeň a pritom neobsahuje vonné látky, farbivá ani konzervačné látky.Ideálny na ručné pranie jemného spodného prádla a ja ho používam na preplach dcérinych plaviek,kedže závodne pláve -stačí veľmi malé množstvo do umývadla- intenzívny účinok.Odporúčam ale chýba mi vôňa🙂

    Balea sprchovací gél „Šum mora“ s vôňou limetky a mäty - jednoducho exotika ako vyšitá! Všetci sa ním umývame...Odporúčam!

    Balea olejový peeling so soľou z Mŕtveho mora a s vôňou citrónovej trávy – zaujímavá vôňa citrónovej trávy a intenzívna morská soľ -pokožka je prekrvená a vláčna ale...odporúčam ale olejová prísada mi nesedí...vo vani to bolo ako na kĺzačke😀

    Denkmit dezinfekčný sprej – odstraňuje 99,99 % baktérií, húb a špeciálnych vírusov.Na tento prípravok naozaj nedám dopustiť...ja ďakujem @acernas ..po odhalení hneď smer wcko a dezinfekcia prkienka a vôbec ostatné wc záležitosti o🙂 Inak používam na dezinfekciu nočníka ... vane ...len nastriekam a necham uschnúť .Odporúčam ale chýba mi väčšie balenie 🙂

    Dontodent Junior ústna voda – vhodná pre deti od 6 rokov. Po odhalení sme "ochutnali" spolu s dcérou ... "mami,tá chuť mi nesedí" ...Odporúčam ale prijali by sme zmenu chuti🙂

    Balea Men sprchovací gél Hydro Care 4 v 1 – že vraj pre muža ...ako prvá som otestovala a musím sa priznať,že som príjemne prekvapená...veľmi praktické holenie aj pre nás ženy😀 Odporúčam ale je aj verzia 4 v 1 aj pre ženy? 🙂

    Ďakujeme @konik_testuje 🙂

    https://youtu.be/bPE3pZJbi6w

    dankaa78
    29. júl 2016    Čítané 303x

    Ako znížiť spotrebu auta? Jednoducho🙂

    Ako ušetriť na spotrebe?

    Nech sa páči : pár tipov a trikov ako znížiť spotrebu auta 🙂

    Všetci to dobre poznáme, náš štvorkolesový miláčik „papá“ za viac ako my. Ponúkam vám preto pár tipov ako ušetriť. Pomaly ďalej zájdeš...

    Aj keď sa zdá, že rýchlou jazdou naženiete stratený čas, nie je to tak. Najväčší podiel na spotrebe paliva má na svedomí štýl jazdy. Kto jazdí spôsobom „brzda-plyn“, ten neušetrí. Veľa krát sa aj ja pozabudnem ... musím si na to dávať pozor. Na ceste, dokonca aj na diaľnici, je často zbytočná rýchla jazda, keď na križovatkách, či pri obchádzaní, musíte prudko brzdiť. Tiež je zbytočné dupať na plyn, keď o pár sto metrov pred sebou vidíte kolónu aut. Mnohí by boli prekvapení, ako ďaleko dôjde auto zotrvačnosťou. Rovnako je to so semaformi a inými prekážkami v ceste, ktoré vidíte pred sebou.

    Kto šetrí, má za menej...

    V prípade, že ste nútený stáť dlhšie ako minútu, pokojne vypnite motor. Motor spaľuje benzín aj na voľnobeh. Aj samotné automobilky sa vydávajú cestou šetrenia týmto smerom. Výsledkom je systém „stop/štart“ uvádzaný v nových ekonomickejších vozidlách. Brzdite motorom! Pri dojazde auta teda nevyšľapávajte spojku. Moderné vstrekovanie počas fázy brzdenia motorom odpája zásobovanie motora palivom. Preraďujte skôr. Plynulá jazda je ďalším tajomstvom nízkej spotreby. Včasné preradenie znižuje otáčky motora, pri cieľovej rýchlosti jazdite s najvyšším prevodovým stupňom. Ďalšou technikou môže byť preraďovanie s preskakovaním jednotlivých stupňov. Napríklad jedna-tri-päť. Používajte tempomat - tempomat pomáha udržiavať konštantnú rýchlosť, čo v mnohých prípadoch znižuje spotrebu paliva.

    Poriadok je základ...

    Vyššia hmotnosť sa rovná vyššej spotrebe. Nevozte so sebou zbytočné veci. Tiež si skontrolujte tlak v pneumatikách. Zle nahustené pneumatiky sú skutočne viditeľné na spotrebe auta. Rovnako aj nosič na streche, či spoiler, sú vďaka odporu vzduchu záťažou. V prípade, že strešný nosič používate raz za mesiac, je skutočne zbytočné mať stále zvýšenú spotrebu.

    S klímou alebo bez...

    ADAC zistil, že automatická klimatizácia v aute spotrebúva menej paliva než manuálna alebo poloautomatická. Pre spotrebu je dôležité, aby klimatizácia riadila teplotu v kabíne výlučne v automatickom režime, v opačnom prípade to má za následok zvýšenie spotreby o päť až šesť percent.Poloautomatické systémy, u ktorých je potrebné manuálne nastaviť rýchlosť prúdenia, spôsobujú síce o niečo vyššiu spotrebu, sú však lacnejšie. Manuálne klimatizácie majú v meste a na voľnobehu nadpriemernú spotrebu, mimo mesta však najnižšiu. Okrem klimatizácie existujú aj ďalšie triky, ktoré zmiernia spotrebu. ADAC radí, aby vodič pred jazdou otvoril okná a auto vyvetral. Prehriatie kabíny znižujú aj tepelné fólie na oknách. Vo všeobecnosti platí: čím viac a väčších okien, tým viac sa kabína zahreje.

     Čas sú peniaze...

    Vytvorte si na cestu dostatočnú časovú rezervu, nebudete sa tak musieť nezmyselne ponáhľať. Jednak budete plynulejšie jazdiť a ušetríte viď. prvý tip, a jednak bude jazda bezpečnejšia pre Vás, spolujazdcov a tiež ostatných účastníkov dopravy.

    Povedz mi čo počúvaš...

    Priznajte sa, pamätáte sa ešte, čo to znamená „vychutnávať si jazdu“? V dnešnej uponáhľanej dobe plnej stresu a klaksónov sa pokúste o vytvorenie oázy pokoja v aute. Totiž výskumy dokazujú, že agresívna hudba podnecuje vodičov k agresívnemu chovaniu. Nemusíte preto hneď vymeniť metal za Beethovena, ale pomalšia hudba vám poskytne väčší relax a pohodu tak prenesiete aj na cestu. Príjemne strávené chvíľky za volantom a ušetrené peniaze vám budú odmenou 🙂

    zdroje :

    www.autobild.cas.sk

    www.onaaauto.sk

    www.auto.pravda.sk

    www.cas.sk

    dankaa78
    1. júl 2016    Čítané 439x

    Čo si môžem vziať so sebou do lietadla?

    Pravidlá pre príručnú batožinu

    Zvýšené bezpečnostné opatrenia na všetkých letiskách EÚ majú za následok striktné pravidlá, určujúce čo môžete a čo nesmiete prenášať vo Vašej príručnej batožine. Je preto dôležité mať na zreteli nasledovné pravidlá už pri balení batožiny, predídete tým zbytočným zdržaniam a nepríjemnostiam pri bezpečnostných kontrolách.

    Veľkosť a typ povolenej príručnej batožiny

    Príručná batožina je batožina, ktorú beriete na palubu lietadla, kým tzv. zapísaná alebo podaná batožina je tá, ktorú podávate pri check-in procedúre. Maximálna veľkosť príručnej batožiny bola stanovená na 56cm x 45cm x 25cm, včítane koliesok, rukovätí a vonkajších vreciek. Pripomíname, že niektoré aerolínie môžu povoľovať menšie rozmery - preto si vždy overte podrobnosti u konkrétnej spoločnosti.

    Letecké spoločnosti môžu takisto stanoviť vlastné pravidlá, týkajúce sa počtu batožiny, ktorú si beriete so sebou na palubu lietadla. Ak máte akékoľvek otázky ohľadne tohto subjektu, prosíme kontaktujte priamo danú leteckú spoločnosť.

    • Laptopy/elektronika

    Je dovolené vziať so sebou na palubu predmety spotrebnej elektroniky (ako napríklad laptop, CD/MP3 prehrávač, sušič na vlasy). Tieto predmety však budú musieť byť vyňaté z batožiny počas bezpečnostnej kontroly.

    • Dôležité medicínske prístroje / zariadenia

    Máte povolené vziať na palubu medicínske a zdravotnícke prístroje, ak je to nevyhnutné pre Vašu cestu. Zariadenia budú kontrolované oddelene a ich prenos musí byť doložený podpornou kvalifikovanou dokumentáciou, ako napríklad sprievodný list od Vášho ošetrujúceho lekára. 

    • Iné predmety

    Detské kočíky, pomôcky na chodenie a invalidné vozíky sú tiež povolené na prepravu v kabíne, ale najskôr budú musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

    • Nadrozmerné predmety

    Akýkoľvek kus príručnej batožiny, presahujúci povolené rozmery 56cm x 45cm x 25cm, nebude povolené vziať na palubu lietadla. Takáto batožina (s výnimkou hudobných nástrojov) musí byť zapísaná pri check-in procedúre.

    • Hudobné nástroje

    Ak plánujete cestovať s rozmerným hudobným nástrojom, odporúčame Vám kontaktovať Vašu leteckú spoločnosť ešte pred rezerváciou leteniek, keďže môže byť od Vás vyžadované napríklad zakúpenie extra miesta v lietadle. Každý hudobný nástroj, braný na palubu, bude musieť byť podrobený bezpečnostnej kontrole.

    Tekutiny v príručnej batožine

    Ak je to možné, mali by ste baliť tekutiny v rámci svojej zapísanej batožiny, keďže platia určité obmedzenia o množstve tekutín, ktoré smiete mať vo Vašej príručnej batožine.

    Pod pojmom tekutiny sa myslia:

    • všetky nápoje, včítane vody, polievok a sirupov
    • kozmetika a drogéria, včítane krémov, olejov, parfumov, rúžov a očných liniek
    • spreje, včítane peny na holenie, laku na vlasy a dezodorantov
    • pasty, včítane zubnej pasty
    • gély, včítane vlasových a sprchových gélov
    • roztoky na kontaktné šošovky
    • akékoľvek iné roztoky a predmety podobnej konzistencie

    Ak potrebujete určité tekutiny počas letu, môžete ich vziať na palubu v limitovanom množstve:

    • obaly nesmú mať viac ako 100ml
    • predmety musia byť uzavreté v priehľadnom uzatvárateľnom plastovom vrecúšku s maximálnym objemom 1 litra a rozmermi max. 20cm x 20cm
    • obsah vrecúška musí byť rozložený tak, aby sa vrecúško mohlo uzatvoriť
    • vrecúško nesmie byť zauzlené alebo zaviazané
    • každý pasažier môže mať so sebou iba 1 ks takýchto vreciek
    • vrecúško musí byť podrobené kontrole zvlášť počas bezpečnostnej prehliadky

    Nádoby väčšie ako 100 ml (mimo nevyhnutných liekov) nebude možné preniesť cez bezpečnostnú kontrolu, ani v prípade, že nie sú úplne plné.

    Zapaľovače

    Počas letu je povolený jeden zapaľovač na osobu. Zapaľovače sú považované za tekutiny a mali by byť uskladnené  vnútri plastového vrecúška alebo kontrolované samostatne. Zapaľovač musíte držať pri sebe počas celého letu.Je veľmi dôležité, že zapaľovač:

    • nevložíte do príručnej batožiny
    • nevrátite do príručnej batožiny po vykonaní kontroly

    Dôležité lieky, včítane inhalátorov a tekutých výživových doplnkov

    Je povolené vziať do príručnej batožiny dôležité lieky s objemom väčším ako 100ml, za predpokladu:

    • predchádzajúceho súhlasu leteckej spoločnosti a letiska, z ktorého odlietate
    • podpornej dokumentácie od kvalifikovaného medicínskeho profesionála (napr. sprievodný list od Vášho lekára alebo lekársky predpis)

    Pamätajte na fakt, že by ste mali baliť do svojej príručnej batožiny iba to, čo naozaj potrebujete počas letu. Dodatočné zásoby liekov môžu byť uložené v zapísanej batožine.

    Detská strava a detské mlieko

    Je povolené vziať na palubu v rámci príručnej batožiny detskú stravu, mlieko a sterilizovanú vodu.  To zahŕňa:

    • sójové mlieko pre kojencov
    • sterilizovaná voda pre kojencov (musí byť v detskej fľaši)
    • materské mlieko alebo jeho náhrada pre kojencov
    • detská strava v rôznej konzistencii

    Máte povolené vziať množstvo stravy, postačujúce na celú cestu. V niektorých prípadoch môže množstvo presahovať 100ml. Dospelá osoba, prenášajúca detskú stravu alebo mlieko môže byť požiadaná, aby ju počas bezpečnostnej kontroly ochutnala.

    Tekutiny, kúpené na letisku

    Je povolené vziať na palubu akékoľvek tekutiny, zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, keďže tieto prechádzajú samostatnou kontrolou. Tekutiny zahŕňajú vodu vo fľaši, víno a alkohol a parfumy a kozmetiku v ľubovoľnej veľkosti.

    zdroj : http://www.airport-bratislava.sk/sk/pasazieri/tipy-pre-cestujucich/pravidla-pre-prirucnu-batozinu.html

    dankaa78
    28. jún 2016    Čítané 143x

    Mamiiii...kedy tam už budeme?

         Určite to poznáte,keď cestujete s deťmi autom, je to niekedy na nervy a zvlášť keď cesta trvá hodiny. Viem o čom hovorím, kedže cestujeme často krát k mojim rodičom na východ .Celkovo nám cesta trvá cca 3 hodiny a z toho necelú hodinku deti prespia.

    Ale ako zabaviť decká po zbytok cesty? 

    Vytvorila som náš vlastný hrací plán na cesty🙂 Je ešte teplý a obal taký "cvičný" ale aj to časom bude 🙂

          Náš hrací plán obsahuje rôzne hlavolamy , dopĺňanie áut rôznej farby, zisťovanie počasia počas cesty ale aj počas dovolenky,čo všetko deti videli počas cesty autom, piškvorky,vytvor čo najviac slov podľa písmen abecedy,bludiská,dopravné značky,ktoré potom deti môžu hľadať počas cesty a mnohé iné...

    Jasné je,že ho budeme priebežne dopĺňať a máte takýto hrací plán na cesty aj vy? 🙂

    dankaa78
    27. jún 2016    Čítané 109x

    Dovolenka - kde nás čakajú dopravné zápchy ?

    Tento rok sa vaša dovolenka asi najčastejšie začne v dopravnej zápche...

    Odpoveď je jednoduchá: Tento rok sa totiž opravuje na cestách asi všetko, čo sa opraviť dá, k tomu sa pridáva aj futbalový šampionát vo Francúzsku. Nesmieme zabudnúť ani na čoraz častejšie colné prehliadky vzhľadom na migračnú vlnu. Tohtoročné leto sa tak stane na mnohých miestach najťažšou skúškou nervov pre vodiča a turistov cestujúcich na vysnívanú letnú dovolenku. Kde si teda vysoko pravdepodobne postojíte a kde možno očakávať ďalšie komplikácie hlavne smerom na juh k moru?

    Rakúsko smer Taliansko a Istria

    • Diaľnica A1 - oprava tunela Liefering na severozápade Salzburgu, oba smery (do 28.2.2017)

    • Diaľnica A10 - prevádzka prevedená do protismeru v režime 2 + 2, medzi exity Pongau a Lammertal (do 28.10.2016)

    • Diaľnica A10 - oprava na vjazde do Villachu, oba smery (do 30.6.2016)

    Rakúsko smer Chorvátsko
    • Cesty B7 - výstavba diaľnice A5 medzi mestami Poysdorf a Schrick
    • Diaľnica A23 - oprava mostov na prieťahu Viedňou, oba smery (do 30.12.2017) - nočné uzávery v lete
    • Diaľnica A23 - oprava jazdných pruhov na juhu Viedne, smer Graz (do 30.10.2018)
    • Diaľnica A2 - oprava komunikácie pri meste Weiner Neustadt, oba smery (do 30.10.2016)
    • Diaľnica A2 - údržba jedného jazdného pruhu pri meste Ilz, smer Graz (21.5. až 4.8.2016)

    Maďarsko smer Chorvátsko
    • stavba diaľnice medzi mestami Csorna a Szombathely (september 2016)
    • Cesta I / 86 - dve obmedzenia pri meste Zalalövö, obojsmerná prevádzka na semafory
    • Cesta I / 74 - pri meste Zalaegerszeg, obojsmerná prevádzka na semafory
      
    Kadiaľ sa teda vydať za letnú dovolenku bez kolón, tento rok poradiť bohužiaľ nemôžeme. Navyše očakávajte časté hraničné kontroly v Rakúsku, Chorvátsku i Maďarsku. Zdržíte sa teda takmer všade.

    Nielen cesta na juh

    Turisti cestujúci vozidlom po Európe za svoju dovolenku musia tento rok rátať v preťažením hlavných ťahov. Je spôsobené niekoľkými dôvodmi. Napríklad nedostatočná kapacita ciest, dopravné obmedzenia, alebo hraničná kontrola. Kolóny sa dajú na očakávať hlavne od piatku do nedele týchto ťahoch:

    Holandsko
    A1 Gug Bentheim / D - Amsterdam, A4 Amsterdam - Den Haag - Rotterdam, A7 Gug Bunde / D - Groningen - Amsterdam, A12 Gug Emmerich / D - Utrecht - Den Haag a A67 Gug Venlo / D - Eindhoven - Gug Ersel / B.

    Belgicko
    A1 Antwerpen - Brüssel, A3 Gug Eynatten-Aachen / D - Lüttich - Brüssel, A10 Brüssel - Oostende, A14 Antwerpen - Gent - Kortrijk a A21 Gug Ersel / NL - Antwerpen.

    Rakúsko
    A1 Salzburg - Wien, A4 Wien - Nickelsdorf, A10 Salzburg - Villach, A12 Kufstein - Innsbruck, A13 Innsbruck - Brenner, A23 Wien a B179 Füssen - Reutte - Nassereith.

    Švajčiarsko
    A2 Gotthardtunnel, A13 San Bernardino, A1 St. Gallen - Zürich - Bern, A3 Basel - Zürich - Chur.

    Taliansko
    A22 Brenner - Modena, A23 Villach - Udine, A4 Brescia - Verona - Venedig - Triest - Dragonja, A7 Milano - Janov, A9 Chiasso - Milano a mesto Milano.

    Francúzsko
    A36 / A39 / A7 Mühlhausen - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier - španielska hranica, A8 na Côte d`Azur z Monaka do Aix-en-Provence a A6 z Dijon do Lyon pri tuneli „Fourviere“.

    Chorvátsko
    A2 Macelj - Zagreb, A3 obchvat Zagrebu, A1 mýtna brána Zagreb-Lučko - Karlovac, A1 tunely pred Zadarom, most na ostrov Krk a hraničné priechody Rupa, Dragonja, Macelj a Letenye.

    Slovinsko
    A2 Karawankentunnel - Ljubljana - Zagreb, A1 Ljubljana - Koper a cesta od rakúskej hranice cez Maribor, Pruj a Macelj.

    Maďarsko
    A1 Wien / Nickelsdorf - Budapest, M0 obchvat Budapešti a M7 Budapest - Balaton.

    Zdroj :

    http://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000618/1557213/Pri-cestach-na-dovolenku-si-pockate--budu-sa-tvorit-zapchy

    dankaa78
    14. jún 2016    Čítané 94x

    Na čo nezabudnúť pred cestou do zahraničia 🙂

       Ak sa chystáte do zahraničia autom, pripravte sa zodpovedne, aby vás nič neprekvapilo🙂

    Ešte skôr ako sa „nalodíte“ do auta, nezabudnite vopred na kontrolu technického stavu svojho vozidla, doplnenie povinnej výbavy podľa krajín, ktorými prechádzate, poistenie liečebných nákladov, aj havarijné poistenie a v neposlednom rade na asistenčné služby Žltých anjelov.

    Ústredný automotoklub Českej republiky prináša dobré rady pre motoristov, zhrnul ich prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

    Mení sa tento rok niečo v zahraničí?

    Áno. Prvou zmenou je zmena colných predpisov, ktorá začala platiť 1. mája. Tam je zásadnou zmenou to, že keď si požičiate vozidlo mimo EÚ s tamojším evidenčným číslom, nemôžete s týmto vozidlom cestovať do EÚ. Ďalšou zmenou je zavedenie nízkoemisnej zóny v Paríži. Tá začne platiť od 1. júla a do tejto zóny nebudú môcť vojsť vozidlá s emisnou triedou Euro 2 a nižšie, a to od pondelka do piatku od 8 do 20 hodín. Pokuta za vjazd napriek zákazu je stanovená od 35 do 78 Eur, ale vyberať sa začne až od 1. septembra. Vo Francúzsku tiež novo platí zákaz používania slúchadiel pri riadení dopravného prostriedku, či už je to na bicykli, alebo na motocykli, či osobnom aute.

    Podstatná zmena je v Taliansku, platí zákaz fajčenia vo vozidle prevážajúcom deti do 12 rokov, alebo tehotné ženy. Pokuta za tento priestupok je vysoká od 500 až po 5000 Eur. Treba upozorniť na fakt, že Taliansko je to jedna z najdrahších krajín z pohľadu cien pohonných látok a mýta. Jeden liter Naturalu vás vyjde v priemere zhruba o 35 centov drahšie ako u nás a až o 43 ako v Rakúsku a priemerná cena mýta za 100 najazdených km je 7 Eur. Dôrazne varujem pred dovozom pohonných látok do Talianska! Môžete tam totiž doviezť len 10 litrov v homologovanom kanistre. No ak toto pravidlo porušíte, hrozí vám sankcia vyše 7700 Eur a trest odňatia slobody. Ak idete do Talianska s bicyklami a máte ich na ťažnom zariadení, alebo na držiaku za karavanom, musíte mať za nimi upevnenú výstražnú dosku s rozmermi 50 x 50 cm. Zoženiete ju na väčšine čerpacích staníc po ceste do Talianska, alebo v Taliansku. Za jej absenciu vám ale hrozí pokuta až 335 Eur.

        V Rakúsku si dajte pozor na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti, vytvorenie prejazdu pre vozidlá zdravotnej služby v kolóne a reflexnú vestu – po novom už len pre vodiča. Nielen za tieto priestupky vám hrozí vysoká pokuta 2180 Euro. Ešte vyššia sankcia je za zlý technický stav vozidla, tam polícia priamo odoberá registračnú značku, teda evidenčné číslo a ukladá pokutu až do výšky 5000 Eur. Rovnaká pokuta vám ale hrozí aj za zle upevnený náklad, či nepripútané dieťa v detskej sedačke. Dajte si pozor tiež na to, že v Rakúsku sú zakázané onboard kamery.

    Aktuálna otázka: je povinný alkoholtester vo Francúzsku?

    Alkohol tester je síce v povinnej výbave, ale pokuta za absenciu sa neudeľuje. Je však možné, že vás za toto môže policajt pri cestnej kontrole „popoťahovať“.

    Na čo sa budú policajti zameriavať v zahraničí?

    Od spolupracovníkov zahraničných klubov viem, že sa tamojší policajti budú sústreďovať na striktné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Napríklad sa zameajú na dodržiavanie rýchlostných limitov, jazdu pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok, bezpečnú vzdialenosť, technický stav vozidla, alebo zlé parkovanie.

    Ako je to s rozdielmi v povinnej výbavy v zahraničí?

    Často si vodič myslí, že mu stačí povinná výbava, aká je v Slovenskej republike a argumentujú to buď Viedenským, alebo Ženevským dohovorom. Problém je však ten, že tieto dohovory sa zmieňujú len o technickej výbave vozidla, nie o povinnej výbave. Teda do každého štátu si musíme vybaviť vozidlo inak. Napríklad reflexné vesty pre každého sú povinné v Taliansku, Francúzsku, Slovinsku, Maďarsku, po novom aj v Poľsku a za istých okolností (keď na diaľnici, či ceste vystupujú pre poruchu auta všetci cestujúci) aj u nás a v Česku. Hasiaci prístroj zasa vyžadujú v Poľsku, na Ukrajine alebo v Grécku.

    Menili sa tento rok v zahraničí poplatky za použitie diaľnice?

    Mierne zvýšenie ceny je v Rakúsku a zmena výberu mýta je v Taliansku. Tam sa tamojšia správa rozhodla, že nasadí viac bezobslužných mýtnych platobných terminálov. Bohužiaľ tento krok odnášajú vodiči. V kolóne som napríklad z tohto dôvodu stratil 3 hodiny pred poslednou mýtnicou na diaľnici pred Brennerským priesmykom v smere do Čiech.

    Aká hrozí pokuta za absenciu diaľničnej známky v cudzine?

    Ak nemáte diaľničnú známku v Rakúsku, hrozí vodičovi osobného vozidla pokuta 120 Euro a vodičovi motocykla 65 Euro. Vo Švajčiarsku je za absenciu diaľničnej známky pokuta 200 švajčiarskych frankov. V Slovinsku sú pokuty ešte vyššie. Tam zaplatíte 300 až 800 Eur, ale ak zaplatíte na mieste, alebo do 8 dní, je čiastka znížená až o 50%. Také isté pokuty potom hrozia aj za to, že máte nalepenú starú, neplatnú diaľničnú známku. Pozor na to a radšej ju po platnosti ihneď odstráňte. Suvenír vás môže vyjsť draho.

    Porovnávali ste nákupný košík v niekoľkých krajinách. Čo ste zistili?

    Pre porovnanie sme navštívili Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Taliansko a Chorvátsko. Zistili sme, že najdrahšie potraviny nakúpite v Taliansku, ihneď v závese je Chorvátsko, potom sú v poradí Maďarsko, Slovensko, Česko a Poľsko. Pre porovnanie sme si vybrali bežné potraviny ako je chlieb, olej, PET fľaša vody, cestoviny Penne, špagety, nátierkové maslo, mlieko, zmrzlinový kornút, cherry paradajky, ochutený jogurt, balenú salámu, pivo vo fľaši, biele víno a chýbať nemohla ani čokoláda Milka.

    Ceny potravín nie je jediné, čo ste porovnali. Čo to bolo ešte?

    Pre ďalší bod sme si zvolili ceny pohonných látok v zahraničí od roku 2013 po súčasnosť. Tu sme krajiny rozšírili oproti potravinám o Nemecko a Francúzsko. Ako to vyzerá v jednotlivých krajinách, sa môžete pozrieť sami v tabuľke.

    zdroj : http://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000618/1554205/Na-co-by-ste-nemali-zabudnut-pred-cestou-do-zahranicia

    dankaa78
    13. jún 2016    Čítané 164x

    Test autosedačiek 2015

    Tri európske autokluby otestovali celkovo 27 sedačiek pre všetky vekové skupiny detí.

     Takto to dopadlo. Aké hodnotenie má vaša autosedačka?

    Čo má mať kvalitná detská sedačka?

    Opierka hlavy

    Moderné autosedačky majú v oblasti hlavy bočnice, ktoré zabraňujú zraneniu pri náraze zo strán.

    Bočné zábrany

    Poskytujú telu oporu pri jazde v zákrutách. Pri nehode držia bočné zábrany telo dieťaťa v správnej polohe.

    Bezpečnostné pásy

    Pásy by mali mať chrániče – rozšírené časti, ktoré zabraňujú vzniku krvných zrazenín.

    Pult

    Niektoré sedačky majú namiesto pásov špeciálny box – vysúvací pult, ktorý uchytí celý trup dieťaťa.

    Centrálne doťahovanie

    Mamičky nemusia všetky pásy doťahovať jednotlivo, na upevnenie dieťatka im stačí jeden pohyb.

    Vnútorná podložka

    Ak dieťa narastie, podložka sa vyberie a sedačka môže bez akýchkoľvek obmedzení slúžiť ďalej.

    http://autobild.cas.sk/clanok/201653/velky-test-autosedaciek-7-modelov-uplne-zlyhalo

    dankaa78
    7. jún 2016    Čítané 133x

    Naša povinná výbava do auta na cesty 🙂

    ...len tak rozmýšľam a spisujem zoznam vecí, ktorý mávame väčšinou stále v našom aute. Často cestujeme na východ k rodičom, cesta nám s prestávkami trvá cca 3 hodiny ale už vieme, čo presne potrebujeme na cesty🙂

    1. Občerstvenie. Každá priehradka u detí  obsahuje vodu - pitie - pre menšiu s užším otvorom . Väčšinou piškóty a jabĺčka - nie je toľko špiny🙂 Ak sa ešte po ceste zastavíme na Dedinkách , robievam aj toasty so suchou salámkou. 

    2. Žuvačky - tie pre mňa a nášho ocka 🙂

    3. Igelitové sáčky / sáčky - ideálne na odpad

    4. vlhčené obrúsky - nielen na detský zadoček ale aj pre nás na osvieženie🙂

    5. Hygienické vreckovky - resp.toaletný papier

    6 .Gél na suché umytie rúk

    7. Kinedryl - pre naše deti v prípade pohotovosti

    8. Prezúvky - určite mať náhradné topánky - pohodlnejšie na dlhé cesty

    9. peniaze - drobné mince - určite sa zídu do nákupného košíka poprípade ak nás náhle príroda zavolá a WC je spoplatnené

    10. Baterka - v prípade nečakenej situácie najmä v noci

    11. Deka - tú máme v aute stále. Dievčatá, keď zaspia, vždy sú v teple a inak poslúžila aj ako podložka keď sme mali prestávku,kdekoľvek sme si sadli,či už do trávy alebo na pník 🙂

    12. mobilný telefón

    13. Mapa - nie tá v mobile alebo v navigácii. Ale pekne po starom, klasická, papierová.Keď nám vypovedá mobil alebo navigačný systém, máme v rezerve túto pomocníčku🙂

    14. Nabíjačka do auta. Tú majte so sebou pre všetky prípady.

    15. Slnečné okuliare

    16. CD - pre deti - rôzne rozprávky a pesničky

    17. Hračky pre deti - v našom prípade žiaden tablet ani kniha - dievčatám je nevoľno

    18. Rezervné oblečenie pre deti - menšia sa sem tam ešte pri pití oleje,alebo aj spotí

    19. dáždnik

    20. clony do auta 

    21. osviežovač vzduchu

    22 .určite na dlhšie cesty SOS lieky na dovolenku a pre deti  a iné ...

    23. určite povinná výbava  + doklady + lekárnička a v zime metlička na sneh a škrabka - rukavica , malá lopatka, hubka na orosené okno zvnútra, zásoby nemrznúcej zmesy v priehradke, v lete náplň do ostrekovača, ja nosím aj olej, ktorý mi ostal - minule mi kontrolka zasvietila , tak som ho v pohode doplnila - nie je to až taký veľký náklad 🙂

    24. ???

    Čo máte stále vo vašom aute, čo tu nie je spomenuté ? 🙂

    dankaa78
    3. jún 2016    Čítané 188x

    Dieťa, či pes zamknutý v horúcom aute? Rozbiť okno, či nechať umrieť?

          Vtipný text na okne auta, v ktorom bol zamknutý pes vyvolal diskusiu, ktorá sa obvykle začne až po tragickej udalosti.

     Virálny tweet s fotografiou, ktorý sa dostal na web koncom mája a ktorý vidíte nižšie, rozprúdil debatu o nebezpečenstve ponechania dieťaťa, či psa v zamknutom vozidle počas letných mesiacov. Rozbiť sklo, či nechať tak?

          Každoročne sa v priebehu letných mesiacov objavia prípady tragických úmrtí detí zabudnutých v rozpálených autách. Každý rok v aute uhynie pes, ktorého majiteľ nezabezpečil dostatočné vetranie interiéru. Každý rok sa v následnosti na to rozprúdi debata o tom, čo sa s takouto vecou dá robiť, akí sú rodičia/majitelia nezodpovední a ako by ich za to mali zatvárať. Po prvých dňoch napätie v spoločnosti opadne, nič sa nevyrieši a kým sa o rok neskôr neobjaví ďalší prípad úmrtia dieťaťa alebo psa zabudnutého v aute, život ide ďalej.

          Predstava, že zodpovedná osoba ponechá v aute dieťa, odíde a dieťa sa v aute udusí je hrozná, človek má chuť okamžite rozbíjať sklá a vyslobodzovať uväznené deti. Pre väčšinu rodičov sú takéto prípady odstrašujúce a nikdy, za žiadnych okolností svoje dieťa nenechajú samé v aute, minimálne dúfajú, že naň nikdy nezabudnú. Lenže stále sa nájdu rodičia, ktorí nieže zabudnú, oni tam deti dobrovoľne nechajú, lebo si potrebujú niečo vybaviť, niekam si odskočiť. Že sa vo väčšine prípadov dieťaťu nič nestane neznamená, že to nevzbudí pohoršenie okoloidúcich je zrejmé.

         Obdobný prípad sa udial v Bratislave pred niekoľkými týždňami, keď rodičia ponechali dieťa v aute v tieni stromov a okoloidúci sa ešte pár dní potom rozčuľovali na internete ako to mohli rodičia urobiť. Nuž, odpovedať na otázku ako to mohli urobiť nevieme, jednoducho to urobili. To že sa to niekomu zdá nezodpovedné neznamená, že iný takéto konanie pri splnení „základných náležitostí“ nemôže prijať (otvorené okienko, tieň, či zapnutá klimatizácia). Ak slová dieťa a rodič v predchádzajúcom odseku vymeníte za pes a majiteľ, odsek bude rovnako platný. 

          Debata o tom, či rozbiť, alebo nechať tak sa začala potom, čo náhodný okoloidúci odfotografoval psa zamknutého v aute a oznam zavesený za sklom automobilu hlásiaci: „Prosím nerozbíjajte okno. Klimatizácia je zapnutá, pes má vodu a počúva svoju obľúbenú hudbu.“

          Vtipný text otvoril pandorinu skrinku s rôznymi názormi a posunul diskutérov od psov až k deťom. Súvislosť je jasná: tak ako deti uväznené vo svojich autosedačkách a zamknuté v automobiloch nedokážu s daným stavom nič urobiť, rovnako si otvoriť auto, či okno nedokážu ani psi a ďalší domáci miláčikovia.

    Deti aj psi spája jedno – cit, pozitívne emócie, ochranársky pud dospelých ľudí, a to ako pri ľuďoch, ku ktorým patria, tak pri náhodných okoloidúcich a miliónoch ďalších na internete, či za televíznymi prijímačmi. Takmer každý by vo chvíli rozbil okno vozidla a po informácii o ďalšom úmrtí v aute z dôvodu prehriatia a kolapsu organizmu sú všetci presvedčení, že keď na to príde a budú svedkami takejto situácie, bez milosti rozbijú okno a vyslobodia nešťastné stvorenie z uzamknutého vozidla – lebo v takýchto chvíľach rozhoduje práve rýchlosť konania.  

          Ponechať zverenú živú bytosť samú v automobile sa jednoducho považuje za nesprávne, nebezpečné a nezodpovedné. Mnohí so silou v hlase vyzývajú náhodných okoloidúcich k pozornosti a ku konaniu. Lebo je lepšie rozbiť okno a čeliť následkom, než nechať trápiť sa/zomrieť živú bytosť. Čo ak sa ale daný tvor v automobile cíti dobre, nie je mu teplo, odpočíva, či dokonca počúva vlastnú hudbu a má čo piť? Je aj vtedy nutné rozbíjať okno (poškodzovať cudziu vec) a zachraňovať? Je ponechanie živej bytosti v zamknutom aute aj vtedy zavrhnutia hodné a nezodpovedné, alebo je to už v poriadku?

         Treba pripomenúť, že v letných mesiacoch nie je nutné, aby vonkajšia teplota presahovala 30° Celzia a vo vnútri vozidla sa teplota rýchlo zvyšuje. Pritom na automobil nemusí ani priamo pražiť slnko, aby sa vo vnútri automobilu teplota z vonkajších napr. 22° Celzia nedostala aj o desať či viac stupňov vyššie. O to rýchlejší je nárast teploty vo  vozidle pri priamom slnečnom žiarení. Teplota v automobile môže v priebehu niekoľkých minút dosiahnuť až 70° Celzia. To môže spôsobiť smrť aj omnoho silnejšieho organizmu než aký má dieťa. Naše odporúčanie teda znie: nikdy nenechávajte svoje deti v automobiloch bez dozoru, a to bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie, či spia, či bdejú, bez ohľadu na čas, ktorý v aute samé strávia. Existujú desiatky problémov, ktoré si tak môžete uhnať, od nepohody a stresu dieťaťa, či neúmyselného uzamknutia sa vo vnútri auta, cez škodovú udalosť a rozbité okno, až po smrť. Ani psi by v autách nemali zostávať dlhšie bez dozoru v uzamknutých (nedostatočne vetraných) autách, najmä v letných mesiacoch. Pokojne sa môže stať, že vám nejaký dobrák rozbije okno, aby psa zachránil. A rozbité okno pre ponechanie psa v aute už môže byť problém (ak nič iné), no nie?

    Zaujímavé by mohli byť informácie z americkej Kalifornie, kde sa v súčasnosti aktivisti snažia presadiť zmenu zákona, ktorá by umožnila náhodným okoloidúcim beztrestne rozbiť okno na vozidle s tým, ženajprv zavolajú políciu a ak aj potom bude rozbitie okna stále jediným možným riešením, môže sa rozbíjať (záchrana života). Pohybujeme sa medzi dvoma extrémami - ignoráciou, alebo prudkou reakciou. Aj tu sa žiada zlatá stredná cesta, alebo máte iný názor?

    ZDROJ: twitter, Motortrend, Sacramento Bee

    dankaa78
    31. máj 2016    Čítané 141x

    Ako sedíš za volantom ? Si lepič alebo pretekár ? 🙂

            Sedíte správne? Zistite si, aký typ vodiča ste...správne sedenie za volantom je dôležité z hľadiska zdravia aj bezpečnosti. Mnoho vodičov však trpí rôznymi zlozvykmi. Nájdete ten svoj? Ja som mix🙂

         Pri jazde možno často pozorovať vodičov v rôznych polohách za volantom a v niektorých prípadoch ľahko rozpoznať najčastejšie zlozvyky. Každý z nich v sebe ukrýva určité riziko. Zvyk je železná košeľa a zmeniť ho býva problém. Dúfame však, že vysvetlením skrytého rizika sa niektorí o to aspoň pokúsia. Existujú viaceré typy vodičov z hľadiska nastavenia sedadiel. Každý spôsob jazdy môže byť bezpečný, avšak len dovtedy, kým v premávke nenastane kritická situácia alebo nepríde k nehode. Niektoré spôsoby možno do určitej miery akceptovať akurát v kolóne, na diaľnici sú už potenciálne nebezpečné. Spoznávate sa?

    1. Lepič

    Tento typ vodiča jazdí doslova nalepený na volante, sedadlo má obvykle nastavené príliš vpredu. Zväčša sa s týmto spôsobom jazdy stretávame u žien a neskúsených vodičov. Kedysi mávali problém so správnym nastavením sedadiel aj ľudia „nekonfekčnej“ telesnej konštrukcie, v súčasných vozidlách však býva výškové nastavenie sedadiel a v dvoch smeroch nastaviteľný volant už v základnej výbave.Problém spočíva v tom, že v prípade potreby nemajú ruky dostatok priestoru pre rýchlu prácu s volantom a doslova si navzájom prekážajú. Pokiaľ je sedadlo posunuté príliš vpredu, stehná narážajú do volantu a obmedzujú pohyb. Najväčšie riziko však spočíva pri nehode, nakoľko airbag potrebuje určitý priestor, aby sa nafúkol a účinne splnil svoju úlohu. Prudké vystrelenie airbagu by lepičovi mohlo spôsobiť závažné zranenia.

    2. Pretekár

    Pretekár je presne opačným extrémom lepiča. Operadlo má sklopené tak, že za volantom takmer leží. Natíska sa otázka, čo vlastne zo svojej polohy vidí. Pozerá sa ponad volant alebo úzkou štrbinou medzi vencom volantu a palubnou doskou?

    Riskantný je tento štýl jazdy hneď z viacerých dôvodov. Po prvé, vodič dosiahne iba na spodnú časť volantu, čo výrazne obmedzuje schopnosť rýchlo a účinne sa vyhnúť nečakanej prekážke. Spontánnemu pokusu okamžite sa vzpriamiť zabráni bezpečnostný pás a navyše telu chýba opora operadla. Môže to pôsobiť banálne, ale operadlo plní veľmi dôležitú úlohu, čomu nasvedčuje aj jeho názov odvodený od slov „opora“ alebo „oprieť sa“. A opäť prichádza do úvahy nehoda, keďže airbag nesplní úlohu, pre ktorú sa vo vozidle nachádza.

    3. Nonšalantný č.1

    Hlavným znakom prvého typu nonšalantného vodiča je síce uvoľnená pozícia a zväčša aj správne nastavenie sedadiel, jeho problémom je pravá ruka neustále položená na radiacej páke. V kolóne alebo v hustej mestskej premávke, ktoré si vyžadujú časté preraďovanie rýchlostných stupňov, je možné tento spôsob do určitej miery akceptovať.

    Na diaľnici však ide o potenciálne nebezpečný zlozvyk. Technický stav našich diaľnici má ďaleko od uspokojivého, nachádzajú sa tu koľaje od kamiónov, nájde sa aj výtlk či kameň. Pri rýchlostiach 130 až 140 km/h môže aj malá nerovnosť doslova vytrhnúť vodičovi volant z ruky. A kam sa otočia predné kolesá, tam sa pochopiteľne vydá aj celé auto. Pri vysokej rýchlosti nezostáva veľa času na reakciu a každá sekunda je rozhodujúca. Celá situácia sa zhorší v momente, keď je vozovka všetko iné, len nie suchá.

    Dodatočný problém môže vzniknúť z technického hľadiska. Tlak ruky na radiacu páku môže z dlhodobého hľadiska narušiť prevodový mechanizmus. Za určitých okolnosti môže dôjsť k situácii, keď vodič v tom najnevhodnejšom momente nechtiac vyradí rýchlostný stupeň.

    4. Nonšalantný č. 2

    Ide o veľmi podobný typ vodiča ako v predchádzajúcom prípade, tentokrát ale nemá ruku na radiacej páke, ale na obložení dverí. Aj tu platí rovnaký princíp, predovšetkým na diaľnici: ruky patria na volant. Obidve!

    5. Zábudlivec

    Možno ide aj o prejav určitej lenivosti, skôr sa však prikláňame k tomu, že tento typ vodiča si skrátka neuvedomuje, že si nohy zabudol na niektorom z pedálov.

    Pokiaľ ide o brzdový pedál vo vozidle s manuálnou prevodovkou, vodič v nasledujúcom aute má určite radosť z toho, že mu do očí pražia jasné červené svetlá. Pochopiteľne nehovoríme o státí v kopci. Ak auto stojí na rovine a nehýbe sa, odporúčame vždy v križovatke zložiť nohu z brzdy. Trúfame si tvrdiť, že takéto červené mini-peklo zažil už každý motorista, preto by mala byť ohľaduplnosť namieste. Nanešťastie, stále nie je.

    O niečo horšie dôsledky má zabudnutá noha na plynovom pedáli, i keď zväčša pre samotného hriešnika. Rozdiel medzi voľnobehom a zvýšenými otáčkami nemusí byť na prvý pohľad zreteľný, časom sa však prejaví na spotrebe. A teda aj na peňaženke. Nie je potrebné mať nohu neustále pripravenú na to, že zasvieti zelená. Oranžová bohato postačí na to, aby vodič zaradil rýchlosť a pridal plyn.Pravdepodobne najväčšie škody dokáže napáchať zabudnutá noha na spojke, nejednému vodičovi sa to stáva dokonca aj za jazdy. Aj voľne položená noha však môže spôsobiť mierne prešmykovanie spojky, čo si vodič nemusí vôbec uvedomiť. Výsledkom je oveľa rýchlejšie opotrebovanie spojky a jej výmena veru nepatrí medzi lacné záležitosti. Pokiaľ vodič zabudne „odložiť“ nohu aj za jazdy, má to za následok pokles výkonu.

    6. Plážový povaľač

    Táto kategória sa týka výlučne spolujazdcov na prednom sedadle. Nevieme si totiž predstaviť, že by si vodič vyložil nohy na palubnú dosku. Ak je spolujazdec pripútaný bezpečnostným pásom, pokutu nedostane, nakoľko zákon podobný prehrešok nepozná. Ide však o jasný hazard s vlastným zdravím. Pri nehode by zlomené nohy boli to najmenšie zlo. Sily pri čelnej kolízii v kombinácii s vystrelením airbagu môžu plážovému povaľačovi spôsobiť zlomeniny panvy a chrbtice a s najväčšou pravdepodobnosťou trvalé následky.

    7. Jogín

    Táto kategória vodiča aktívne využíva na dlhých trasách tempomat. To by samo o sebe nebolo nič tragické, veď od toho tempomat existuje. Problém nastáva v momente, keď vodič umiestni svoje nohy do pozície, ktorá mu zabráni okamžite zareagovať na kritickú situáciu. Napríklad, skríži ich pod sedadlom. Tempomat má uľahčiť život motoristom na dlhých cestách, vodič však musí byť kedykoľvek schopný zareagovať na akúkoľvek situáciu v premávke. Skrížené nohy či iná nezvyklá poloha mu v tom zabránia a spomaľujú reakciu.

    Správna poloha za volantom :

    zdroj: Auto BILD

    dankaa78
    19. máj 2016    Čítané 117x

    Test C4 Grand Picasso - vesmírny koráb

    Citroën C4 Grand Picasso - vitajte na palube !

    ... ani v mysli by ma nenapadlo, že na rodičovskej dovolenke budem 14 dní testovať vesmírnu loď menom Citroën a o moju posádku bude postarané ako v prvej triede lietadla ... vôbec nepreháňam !

         Prvý deň bol naozaj zážitkom nielen pre mňa ale najmä pre naše deti. Nesmierne sa tešili, všetko skúšali a nadšene obdivovali. Staršia dcéra si hneď všimla ten priestor a pohodlie, ktorý mala so svojou mladšou sestričkou v druhej rade. Pultíky na jedlo na každom sedadle a svetielko - no pecka! - ako zhodnotila dcéra. Vlastná klimatizácia je aj v druhej rade , čo osobne vnímam ako výhodu najmä v lete na dlhšie trasy - príjemná klíma počas cesty aj vzadu, kde sú deti. Mladšia dcéra naňu nedosiahla, čiže nemala šancu "majstrovať " 😀 Decká mali podsedák a klasickú autosedačku a medzi nimi bolo ešte jedno voľné miesto - kde som sa zmestila v pohode aj ja - čiže plnohodnotné miesto pre dospeláka. Klimatizácia je aj v tretej rade sedadiel 🙂 Dvojica sedadiel v treťom rade je skutočne použiteľná aj pre dospelého.

    ...a tá strecha ! Pomyslela som si...to by bolo super, keby to bolo auto s posuvnou presklennou strechou ! Deťom by sa to určite páčilo...a veruže sa náš sen o streche splnil🙂 Dievčatá neskrývali radosť a bol to zážitok sledovať ich z každej našej jazdy. Panoramatické čelné sklo presklenná strecha vystihuje tohto rodinného tátoša.

    Clony vpredu sa dajú posúvať a tak nám vznikne nádherná panoráma🙂 Decká mali vlastné slnečné clony proti slnku.

        Keď som si prvý krát sadla do auta,vidím množstvo tlačidiel a automatickú prevodovku hore na volante.Trošku netradičné riešenie, nakoľko som čakala na prevodovku niekde dolu..ale rýchlo sme si zvykli 🙂 Volant je kožený s prvkami pripomínajúcimi hliník - ako v lietadle. Na volante je viac funkcií, ale ja som používala najmä tempomat - konštantná rýchlosť-výborné na diaľnici, rádio, či parkovací asistent. Prístrojový panel vo forme obrovského displeja je umiestnený uprostred palubnej dosky a informuje ma akú mám spotrebu, dojazd a iné informácie ...i keď cúvam. Na obrázku je cúvacia kamera v akcii. Samozrejme parkovacie sensory ma na displey upozorňujú ako blízko som o 😀 Inak GPS systém, ktorý je súčasťou, mi veľmi pomohol,keď som zablúdila - och ten môj chýbajúci orientačný zmysel 😀  

         Ak chcete radiť manuálne, máte možnosť tak urobiť páčkami pod volantom. Tie sú umiestnené pevne pod volantom a neotáčajú sa spolu s ním. Musím spomenúť aj STOP -ŠTART funkciu --vypnutie motora, ak auto zastane - je možné to deaktivovať...mne to vôbec neprekážalo🙂 Bezpečnostný pás ma pritiahol hneď po naštartovaní a pohnutí sa.

    Jazda týmto autom bola tichá.Motor má výborné zrýchlenie a sledovanie mŕtvehoho uhla bolo pre mňa a veľmi inovatívne riešenie,nemusela som sa otáčať🙂

         Veľmi praktické poťahy na sedadlách-kombinácia kože a textilu - po 14 dňoch nebolo potrebné žiadne extra čistenie, čo bola výhoda🙂 Sedadlo spolujazdca má dolu podložku na nohy, ktorú je možné vysunúť a po sklopení operadla nižšie sa tu môžte pokojne aj vyspať. Sedadlá boli zároveň vyhrievané a bedrová opierka ma príjemne pomasírovala 🙂

         V aute je množstvo šikovných praktických odkladacích priestorov ako napríklad :

    osvetlená odkladacia priehradka v spodnej časti palubnej dosky s pripojením "Plug in Desk", ktorá obsahuje vstup Jack a USB, zásuvku 12V a 230V, ideálne pre zapojenie smartfónu alebo tabletu. Zásuvky pod prednými sedadlami a odkladacie priestory vo dverách, odkladacie sieťky a spomínané obľúbené pultíky na zadnej strane predných sedadiel s LED osvetlením. A odkladacie priestory sú aj podlahe druhej rady.

         Kufor sa otvára elektricky, a stačí jedno tlačítko a kufor sa zavrie s jemným pípaním - deti híkali,..."že ako keď kamión cúva 😀" Sedadlá druhého radu je možné posúvať, preklopiť, alebo úplne sklopiť do roviny. Na všetkých troch sedadlách je isofix. Sedadlá v poslednej rade ako som už vyššie spomínala sú pre dospeláka v pohode. To znamená 7 osôb pocestuje v tom autíčku🙂 Po sklopení posledných sedadiel v tretej rade vznikne veľký batožinový priestor. Kočík sa zmestí bez toho, aby sa zložil. Ruksaky ,kufor a iné menšie príručné tašky sa nám v tak veľkom priestore stratili.

         Počas jazdy som kontrolovala deti malým spätným zrkadlom, či sú v poriadku resp.či niečo nekujú 😀

       Veľmi sa mi osvedčili senzory :

    - parkovacie vpredu aj vzadu - bez problémov všade zaparkujem,tam kde ma upozornia

    - daždový senzor - stačí raz zapnúť a pri zvyšovaní intenzity sám sa prispôsobí

    - senzor svetiel - AUTOMAT - automaticky tlmí diaľkové svetlo v prípade prichádzajúceho sa vozidla - perfektná vec

        Pri zamknutí auta sa automaticky spätné zrkadlá preklopia dovnútra - kvôli zachyteniu iným autom. Kreatívne riešenie je aj otvorenie auta len uchytením rukoväte,stačí ak mám kľúč v taške...keď som sa s deckami ponáhľala, nemusela som ho stále vyberať.

    ...a moje hodnotenie? ... ako žena a mamina detí si neviem predstaviť lepšiu vesmírnu loď pre ne . Hotový zážitok z jazdy. Auto je tak pohodlné a priestranné - ideálne rodinné auto na dovolenku. A musím povedať, že naňho budeme ešte dlho spomínať...ani raz sa ma deti počas dlhšej cesty nespýtali - "mamiiii, kedy tam už budeme "?... a pre mňa to bol jednoducho relax z jazdy🙂

    Veľké ďakujem patrí spoločnosti Citroën. Ďakujem vám za dôveru 🙂 ... a tak isto Modrému koníkovi no hlavne vám 🙂

    Nech sa páči moje finálne video 🙂

    https://plus.google.com/114306173050394272563/posts/2WB6dih66if

    Viac foto nájdete aj v mojom fotoblogu 🙂

    Prvé emócie pri vyzdvihnutí auta :

    https://youtu.be/VPYFKUxqt4s

    Kreatívny Citroën C4 Grand Picasso :

    https://youtu.be/8s75IAoRDto

    Cestujeme s Citroënom :

    https://youtu.be/IjzIO6QTLiA

    Výlet do ZOO Bojnice :

    https://youtu.be/GfCn7Jeo9UM

    dankaa78
    13. máj 2016    Čítané 154x

    Na čo si treba dávať pozor pri kúpe auta alebo obozretnosti nie je nikdy dosť !

          V súčastnosti prevláda trend,že ojazdených vozidiel sa predáva stále viac ako nových . Ak sa napriek tomu rozhodnete kúpiť vozidlo na vlastnú päsť, nezabudnite na nasledovné užitočné rady 🙂

         Zrejme ako prvý krok pred kúpou auta by malo prísť ujasnenie si, aké auto vlastne chcete. To znamená, ujasnenie si napr: veľkosť vozidla, spôsob jeho využívania, množstvo najazdených kilometrov, výkon a druh motora atď. Že sa nejedná o drobnosť, svedčia často nevhodne kúpené vozidlá, ktoré idú zakrátko po kúpe do opätovného predaja, alebo sú zdrojom problémov. Ako príklad možno uviesť : pre starší manželský pár jazdiaci prevažne po meste a blízkom okolí bude vhodnejšie menšie vozidlo. Pre mladú rodinu s jedným dieťaťom vyhovie bežný hatchback poprípade kombi. V prípadne ak je viac detí ako dve, vhodne padne veľkopriestorové vozidlo typu napr. Citroën C4 Grand Picasso 🙂

         Ďalším krokom pri kúpe vozidla je kontrola faktov uvedených z inzeráte. Treba si ich porovnať so skutočnosťou. Napr. kontrola prvkov výbavy, stavom búraný/nebúraný, poriadne vedená servisná knižka, funkčnosť všetkých systémov, čistota atď. Nezriedka sa totiž stáva, že v inzeráte boli údaje zámerne skreslené s cieľom nalákať kupujúceho na osobnú obhliadku, kde by bol dodatočne "spracovaný".

    Čo si treba pozorne skontrolovať?

    Údaje o vozidle

    Rok výroby - skutočný rok výroby zistíte z kódov, ktoré sú napríklad na sklách, bezpečnostných pásoch, plastových dieloch alebo nádobkách na kvapaliny. Napríklad ak majú všetky sklá rovnaké kódy a dolu číslo 5, mali by byť vyrobené v roku 2005-2006. Dátum výroby nájdete aj na nášivke alebo štítku v dolnej časti bezpečnostného pásu.

    VIN kód - podľa VIN sa dá skontrolovať, či súhlasí rok výroby a pre aký štát bolo auto vyrobené. Musí súhlasiť s údajmi v osvedčení o evidencii (OEV). VIN kód býva vyrazený buď v motorovom priestore, na kovovej priečke medzi motorom a kabínou, na podlahe alebo v batožinovom priestore.

    Typový štítok - najčastejšie ho nájdete v motorovom priestore. Všetky údaje sa musia zhodovať s OEV. Štítok by nemal byť poškodený alebo dokonca chýbajúci. Vtedy je  vysoká pravdepodobnosť, že s vozidlom niečo nie je v poriadku.

    Číslo motora - typ a výrobné číslo nájdete vyrazené na bloku motora. V OEV od 1. 7. 2007 musí byť povinne uvedený len typ motora a ten sa musí zhodovať s vyrazeným údajom na motore. Kontrola je však často pomerne komplikovaná, keďže veľa motorov je oplastovaných, alebo má vyrazené číslo na veľmi zle prístupných miestach.

    Servisná knižka - pri kúpe nového auta je samozrejmosťou, v prípade ojazdeného auta, ak chýba, majiteľ sa možno snaží niečo zatajiť. Zo servisnej knižky vyčítame, či boli všetky veľké aj malé kontroly urobené včas. Ale ani samotná knižka nie je ešte zárukou 100%-ného servisovania a poctivých kilometrov. 

    Počet majiteľov - veľa o vozidle napovie aj počet majiteľov, dozvedieť sa však niekedy pravdu je veľmi obtiažne. Je to však dobrá informácia. Ak by som zvažovala kúpu ojazdeného auta, určite by som volila jedného majiteľa 🙂

    Počet kľúčov - jednoznačne by mali byť ku vozidlu dva kľúče, master kľúč (kód) od imobilizéru, kód od originálneho rádia, kľúč od zabezpečovacieho zariadenia, alarmu atď.

    Vonkajší a vnútorný vzhľad vozidla

    Lakovanie vozidla - mnohokrát práve farba, teda lakovanie rozhodne, či si auto kúpime. Malo by mať po celej ploche rovnakú farbu a odtieň. Treba si tiež dávať pozor na koróziu, ktorej sa darí hlavne na spodných častiach karosérie, pri okrajoch dverí a blatníkov.

    Medzery - veľmi veľa napovedia aj špáry resp. medzery a ich veľkosť medzi časťami karosérie, napríklad medzery pri dverách alebo kufri. Diely musia sedieť a diery medzi nimi by mali byt rovnako široké. Ak nie sú, auto mohlo byť poškodené pri nehode a nekvalitne opravené. Dôležitý je aj lak na skrutkách, ktoré spájajú jednotlivé časti karosérie. Ak sú poškodené, môže to značiť, že ich mechanik povoľoval, keď daný diel opravoval alebo menil.

    Pneumatiky - zákon hovorí jasne, koľko je minimálna hrúbka vzoru pneumatík. Letné aspoň 1,6 milimetra, zimné 3 mm. Skontrolovať však treba aj bočnice plášťa a vzhľad diskov. Veľa napovie aj opotrebovanie behúňa pneumatiky. Môže napovedať o zlej geometrii, neodbornej oprave alebo jazdnom štýle predchádzajúceho majiteľa.

    Predná a zadná náprava - pri zbežnej kontrole zvonku je potrebné dať pozor na akýkoľvek netypický odklon kolies. Môže to byť znak neodbornej opravy alebo poškodenia dielu. V dôsledku toho sa nesprávne opotrebovávajú pneumatiky.

    Spodná časť vozidla - pri pohľade spredu, zboku alebo zozadu by nemalo nič trčať. Tiež by nemalo byť nič premačknuté a pod. Pozor treba dať aj na rôzne neoriginálne zvary, môžu naznačovať zváranie karosérie, a teda možnosť zostavenia vozidla z viacerých častí. Na motorovej a prevodovej časti si treba dať pozor na únik oleja.

    Vlhkosť - akýkoľvek netypický puch by mal zvýšiť vašu pozornosť. Môže signalizovať zatekanie vďaka neodbornej oprave po búračke. Treba teda pozrieť aj celý interiér, či v ňom nie sú stopy vody, piesku alebo blata.

    Airbagy - airbag môže veľa napovedať o prípadnej nehode vozidla. Preto je potrebné poriadne skontrolovať, či neboli vystrelené. Kryt airbagu musí sedieť presne. Treba spraviť aj test s kontrolkami. Po otočení alebo zasunutí kľúča do ready režimu (prvej polohy) sa rozsvietia všetky kontrolky. Ak namiesto postupného zhasínania zhasnú všetky naraz (prípadne kontrolka airbagu súčasne s inou z kontroliek), znamená to, že je kontrolka prepojená na inú (pomerne častý trik) a airbag je nefunkčný. Auto bolo buď šlendriánsky opravené alebo bola porucha na elektronike airbagu.

    Bezpečnostné pásy - nesmú byť nijako mechanicky poškodené alebo sa zadrhávať.

    Skúšobná jazda s vozidlom

         Pokiaľ je možné, je vhodné, aby bol motor pred skúšobnou jazdou studený. Ako prvé je treba overiť, či nie je na viečku doplňovanie oleja vyzrážaná voda, ktorá vytvorí po vychladnutí na spodnej strane viečka biely film. Taktiež treba skontrolovať nádobku s chladiacou kvapalinou, v ktorej sa nesmú nachádzať stopy mastnoty alebo nečistôt. Mastnota ukazuje na prenikanie oleja do chladiacej kvapaliny a nečistoty na nepravidelnú údržbu. Skontrolovať treba aj olejovú mierku, pričom kontrolovať je potrebné nielen množstvstvo oleja, ale v prípade benzínových motorov aj jeho sfarbenie - olej nesmie byť čierny. V prípade dieselov takáto farba neprekáža, tam je dôležitý hlavne stav. Venovať treba pozornosť aj vzhľadu motora. Na prvý pohľad by mal byt suchý a čistý, bez prepúšťania oleja. Pozrieť sa treba aj na prípadné zvary a skrutky v motorovom priestore. Olej treba skontrolovať aj v automatickej prevodovke, ak je ňou vozidlo vybavené. Olej nesmie byť špinavý a zapáchať spáleninou. Taktiež je dôležitá jeho správna hladina, ktorá je ale veľmi rôznorodá a tiež sa v niektorých vozidlách meria v kľude, inde za chodu motora.

         Samotné naštartovanie motora musí prebehnúť hladko, bez akéhokoľvek škrípania, chrchlania a motor by mal naskočiť na prvýkrát, a to bez pridania plynu. Dobré je nechať motor chvíľku naštartovaný a pozorovať, či drží  otáčky, pri studenom motore za chladného rána môžu byť najskôr aj o niečo zvýšené (okolo 1100-1200), po chvíli klesnú na približne 850-900 ot/min. Tiež si treba dať pozor, či sa neozývajú nejaké divné zvuky z motora, pískanie, chod by mal byť pokojný a plynulý, bez zvláštneho hluku, vibrácií alebo trhania. Všimnite si, v akom poradí a s akým oneskorením zhasínajú kontrolky na prístrojovom panely. Kontrolka airbagov musí vždy zhasnúť samostatne, inak je prepojená s inou kontrolkou. Dôležité je sledovať aj ručičku teplomera, ktorá sa nesmie dostať cez 90 stupňov Celzia. Samozrejme, prvé kilometre skúšobnej jazdy by mali byť v miernom tempe bez vytáčania motora, obzvlášť ak sa jedná o diesel.  Pozornosť treba venovať aj samotnej spojke, či nezaberá pedál príliš vysoko, či nie je rozbeh trhavý a taktiež treba vyskúšať na vyššom prevodovom stupni a nižšej rýchlosti (napr. 5-ka pri cca 70 km/hod) prudko zošliapnuť akcelerátor a pozorovať, či vozidlo plynulo zrýchľuje bez prešmykovania a náhleho stúpnutia otáčok. Za jazdy je aj dôležité si všímať, či vozidlo neťahá do strany. Na rovnom a menej frekventovanom úseku treba vyskúšať brzdy. Najskôr brzdiť zľahka a ak je všetko v poriadku pokus zopakovať s väčšou intenzitou. Brzdenie musí byť rovnomerné a volant sa nesmie klepať, triasť, otáčať a ani nič podobné. Za jazdy bez brzdenia sa tiež nesmie volant rozvibrovať, inak to ukazuje na chybu vyváženia pneumatík, či vôle v prednej náprave alebo riadení. Hučanie od kolies znamená opotrebované ložiská. Pozor na autá s automatickou prevodovkou. Ak bývalý majiteľ za jazdy často vyraďoval, prevodovka môže byť značne opotrebovaná, pretože v tej chvíli nie je dostatočne mazaná. Taktiež je problém, ak po takomto "vyradení" je za jazdy zaradené opäť D, čo neraz sprevádza značný ráz, ktorý životnosti prevodovky neprospieva.           Rozbiehanie s vozidlom musí byť bezproblémové a plynulé, to znamená, pri miernom plyne sa musí vozidlo rozbehnúť bez šklbania, to isté platí aj o cúvaní. Nikdy vozidlo nesmie poskakovať alebo sa správať, ako keby prekĺzavala spojka. Vtedy je na vine únik tlaku v prevodovke a samozrejme nutná oprava. Za jazdy by mala prevodovka pri riadnom zošliapnutí plynu podradiť, samozrejme ak už nie sú otáčky príliš vysoké. Toto podradenie by malo prebehnúť pokiaľ možno bez väčšieho cuknutia a nemalo by byť sprevádzané zmätkami v radení rýchlostí, čo prezrádza chybu v riadiacej elektronike. Taktiež je dobre vyskúšať parkovaciu polohu P, nikdy však nie za jazdy a tiež ak je taká možnosť voľby, aj manuálne radenie všetkých rýchlostí. Po jazde je dobré opäť skontrolovať mierku oleja prevodovky, ale tentoraz z dôvodu pachu oleja. Olej je síce horúci, ale nesmie zaváňať spáleninou.

    Skúšobná jazda ešte raz heslovite :

    • Na rovnom úseku cesty treba dať na chvíľu ruky z volantu, zistíme či nás vozidlo citeľne neťahá do niektorej strany.
    • Na ceste s dierami zistíme odozvy podvozku a prípadné "iné"zvuky.
    • Treba zistiť ako sedí vozidlo v zákrutách.
    • Skúšať sa rozbiehať a brzdiť, či auto neskáče pri pridávaní plynu.
    • Vyskúšať, ako ide auto za "plynom" od nízkych otáčok.
    • Zistiť či sa pri cúvaní neozýva búchanie.
    • Skúsiť nástup bŕzd, či pri brzdení auto nevybočuje, netrasie a ak je možnosť vyskúšať to aj na mokrej vozovke, ľade či snehu.
    • Preveriť fungovanie ABS, prípadne ESP, ASR a ďalších trakčných systémov napr 4x4.
    • U vozidla s karosériou kombi či hatchback treba dať pozor na prílišné vŕzganie piatych dverí, či sú na nich obe gumové tesnenia, či funguje vyhrievanie zadného skla a zadný stierač.
    • V prípade vozidlá kupé/kabriolet zase treba venovať zvýšenú opatrnosť na stopy po zatekaní vody do interiéru a tiež správnom fungovaní otvárania či zatvárania strechy.
    • Pozor treba dať či vozidlo začne tak do 3-5 km kúriť a ako sa správa ručička teplomera na prístrojovom štíte.
    • Skontrolovať fungovanie klimatizácie.
    • Kontrola vozidla skúšobnou jazdou neskončila a pozornosť treba venovať aj správaniu sa vozidla po skúšobnej jazde.
    • Motor resp. teplota chladiacej kvapaliny nesmie nikdy pri ani po skúšobnej jazde prekročiť povolenú max. teplotu, obvykle 90 stupňov Celzia. Ak sa tak v určitých špecifických prípadoch stane (jazda v kolóne), musí sa v krátkom čase po prekročení tejto hranice spustiť ventilátor chladenia.
    • Po skončení skúšobnej jazdy nechajte motor chvíľu bežať na voľnobeh. Chod by mal byť vyrovnaný, bez výraznejších vibrácii (podľa druhu motora). Pri voľnobehu treba skontrolovať viečko dolievania oleja. Tu však treba byť opatrný, keďže v prípade opotrebovaného motora môže olej aj s horúcimi spalinami striekať von. Pri niektorých typov motorov je možné, že zopár kvapiek vystrekne von, aj keď je motor v dobrom stave, obecne však platí, že olej pri voľnobežných otáčkach z dobrého motora výrazne striekať nesmie.
    • Podobne treba skontrolovať aj  nádržku chladiacej kvapaliny. Tu ale s otváraním uzáveru treba ešte väčšej opatrnosti, keďže systém je v miernom pretlaku a hrozí náhly únik horúcej pary. Preto treba uzáver otvárať postupne a opatrne. Ak je totiž motor poškodený, hrozí výstrek aj vriacej vody. Pokiaľ je motor v poriadku, voda zostane v nádržke. 
    • Taktiež treba po skúšobnej jazde vozidlo znova naštartovať. Zohriaty motor musí naskočiť bez problémov. Najmä u dieselov sa občas stáva, že vozidlo za tepla nedobre štartuje, čo svedčí o chybnom naftovom čerpadle.
    • Pri bežiacom a zohriatom motore je dobré si všímať aj farbu výfukových plynov. Hustý biely dym prezrádza prenikajúcu vodu do spaľovacieho priestoru, čo znamená poškodené tesnenie pod hlavou alebo poškodenie - prasklinu samotnej hlavy valcov. Modrý pri dieseloch až modro-tmavý dym ukazuje na veľké opotrebovanie motora, kedy sa do spaľovacieho priestoru dostáva množstvo motorového oleja. Okrem opotrebovaného motora spôsobuje prenik oleja do spaľovacieho priestoru aj opotrebované turbodúchadlo. Čierny dym zase prezrádza, že sa do spaľovacieho priestoru dostáva viac paliva, ako je potreba a to nie je v poriadku.

        Ďalšie rady

    • Predné svetlá. Pozor treba dať na praskliny od kamienkov a tiež či sú originálne.
    • Čelné sklo. Platí to isté čo vyššie a tiež zistiť dôvod výmeny.
    • Predná kapota. Ak je bez oderov a čelné sklo bolo menené, môže signalizovať výmenu alebo lakovanie. Veľké poškodenie od kamienkov zase signalizuje veľký počet najazdených kilometrov.
    • Brzdové kotúče. Skontrolovať hrúbku a stav.
    • Výfuk. Zadná časť sa mení po približne 200 tisíc km alebo 3-5 rokoch.
    • Volant. Lesklosť a opotrebovanie.
    • Sedačky. Vysedenosť vodičovej aj spolujazdca.
    • Interiér. Jeho opotrebovanosť. Vyzerá úplne inak, keď niekto v aute vozil viac ľudí alebo detí.
    • Jednotlivé diely karosérie. Skontrolovať farby. Ak vozidlo bolo havarované na predok, stačí otvoriť kapotu a skontrolovať zvary medzi karosériou a blatníkom, bude viditeľný iný odtieň farby. Skontrolujte radiacu páku, volant a pedále, ale aj stav čalúnenia. Podľa miery ich opotrebovania môžete odhadnúť počet skutočne najazdených kilometrov. Pri 50 000 najazdených km by nemali byť príliš opotrebované. Pri viac ako 250 000 km býva viditeľne poškodený povrch radiacej páky a pedále sú úplne zodraté. Ale pozor! Volant nie je vždy dôveryhodný. Často krát sa mení volant + hlavica radiacej páky, resp. niekto používa na volante rôzne poťahy atď. Je potrebné mať otvorené oči a hľadať jednotlivé súvislosti.
    • Motor. Mal by byť pred jazdou studený.

          My sme kúpili Citroen cez ebay a je nám verný od roku 2008 až do teraz🙂 Tento rok oslávi sladkých "16" . Netreba sa báť ani vozidiel z dovozu, pretože vozidlo z cudziny napr. po 200 000 km často v lepšom stave je porovnateľné vozidlo jazdené u nás s najazdenými 100 000 km. Môže za to lepšia kvalita cestnej siete, (ne)solenie na cestách, údajne aj lepšia kvalita tamojších značkových servisov a väčšia ochota majiteľov vozidiel ich pravidelne navštevovať. Ale pozor na práve vozidlá z dovozu, ktoré sa stávajú predmetom rôznych podvodov (búračiek, stáčania kilometrov, falšovania dokladov)...

    dankaa78
    2. máj 2016    Čítané 233x

    ...oh là! là! Citroën!

    Áno... lietam v tom tiež ...

            Od dnes som Ambasádorkou pre Citroën na Modrom koníku ... a prečo práve Citroën? Pretože mu dôverujem už osem rokov a nie je to typicky "koníkovská" téma. Navyše spoločnosť Citroën s takmer 100 - ročnou tradíciou prináša kreatívne a odvážne riešenia vo všetkých oblastiach a autá sú made in Slovakia. Kedže moje hobby je grafický dizajn, navrhujem logá a vytváram rôzne obrázky, napadla ma myšlienka vytvoriť motivačné video a spojiť tak moju kreativitu s kreatívnyn Citroënom. Toto video som pôvodne nemala v záujme sem uviesť,ale Zdenka pre Teba ho sem pripájam.

    S malou dušičkou som čakala, ako to dopadne, predsa konkurencia je stále vyššia a vyššia ale napokon to vyšlo. Bol to fakt neopísateľný pocit - podarilo sa to ! Stretnutie v spoločnosti Citroën prebehlo nad moje očakávania. Dámy z Citroënu /obe Sašky/ boli úžasné, s akou prirodzenosťou a pokorou viedli somnou i s Vivim @gradan rozhovor. Na záver ma milo prekvapili presentom - tričkami a mini autíčkami. Vivi ďakujem za Tvoju podporu.

           Prezradím vám niečo o sebe...


          Som mamou na rodičovskej dovolenke a musím sa priznať, hoci mám vodičák od roku 2003, aktívne som začala jazdiť až po štyroch rokoch na to. Trvalo to veľmi dlho, kým som prekonala strach zo šoférovania. Pár kondičných jázd s inštruktorom a napokon som to dala🙂 Teraz som nezávislá,môžem s deckami ísť kedykoľvek a kamkoľvek. Hoci som rodáčkou z Košíc a bývame v srdci Slovenska, na východ cestujeme pomerne často. Osobne vnímam vlastniť auto v dnešnej uponáhľanej dobe ako potrebu, nie ako luxus a hlavne, ak sú už v rodine decká. Staršia dcéra Lenka trénuje každý deň a to si ešte vyžaduje pravidelné vozenie zo školy na tréning a naopak. Mladšia slečna Kristínka je riadny čertisko a snažím sa jej vždy pripraviť pestrý program, skrátka každý deň som na cestách. Modrý koník je pre mňa obrovskou inšpiráciou a projekt Ambasádorka na Modrom koníku je unikát a som rada,že som jeho súčasťou.

            Ako Ambasádorka pre Citroën vám prinesiem aktuálne novinky i zaujímavosti, témy súvisiace s autom a určite si tu každý nájde to, čo potrebuje. Dozviete sa to, čo je momentálne "v kurze", užitočné a praktické rady a čo je dobré vedieť. Už teraz sa teším na pripravované témy ako napríklad aké auto je tým najvhodnejším pre rodinu, kam s deťmi na výlet autom, ako správne parkovať, ako tankovať s deťmi v aute, ako zabaviť deti na dlhších cestách a pod...a samozrejme testovacie jazdy ! Už dnes si vyzdvihnem Citroën Grand C 4 Picasso - rodinného tátoša a počas nasledujúcich dvoch týždňov otestujem jeho vlastnosti a prinesiem tak užitočné rady aj online príspevky i videá.


    Ďakujem za dôveru teamu Citroën a Modrému koníku @gradan a teším sa na spoluprácu.

    Srdečne Ťa pozývam do skupiny 

    https://m.modrykonik.sk/group/8505/

    #dakujemkoniku #citroen

    dankaa78
    22. okt 2015    Čítané 0x

    E 621 a jeho riziká

    E 621 L-glutaman sodný

    Vo vyšších dávkach glutaman sodný poškodzuje nervové bunky, spôsobuje migrény, cukrovku, žalúdočné vredy, vyvoláva agresivitu a má negatívny vplyv na kvalitu spánku. Napriek tomu, že stále nepatrí medzi "zakázané éčka", neodporúča sa deťom, tehotným a kojacim ženám, dokonca ani pacientom v nemocnici. 
    Lekári aj výrobci potravín sú minimálne 30 rokov oboznamovaní s nepriazdnivými účinkami glutamanu sodného, ale napriek tomu trvajú na jeho údajnej bezpečnosti.

    Kde ho nájdeme? 

    Glutaman sodný sa používa v potravinárstve ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Je používaný v asijskej kuchyni. Dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť. Obsahujú ho koreniace zmesy, sójové omáčky, instantné pokrmy ako sú polievky a omáčky, v konzervované jedlá a polotovary. ďalej v mastných výrobckoch, vo výrobkoch z rýb, udeninách a niektorých syroch. Je pridávaný dokonca do niektorých alkoholických nápojov. Je súčasťou pochutín (zemiakové lupienky, čipsy) a slúží ako náhrada soli.

    Glutaman sodný sa využíva aj vo farmaceutickom priemysle. Nachádza sa v mnohých voľne predajných liekoch. Je zložkou niekterých očkovacích látok. Používá sa vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný tvorí prísadu do stravy aj pre psov a mačky.

    Nežiadúce účinky

    Glutaman sodný je veľmi sledovanou látkou a bolo vypracovaných mnoho štúdií. Boli odhalené jeho neurotoxické vlastnosti. Je nebezpečný pre zdravý vývoj mozku detí od embryonálneho štádia cez novorodenecký až do školského veku cca 12 rokov. Ako „syndróm čínskej reštaurácie“ boli popísané príznaky po požití jedla s glutamanom: zvracanie, zadržovanie vody v tele, stuhnuté svalstvo, znecitlivenie šije, búšenie srdca, závraty, bolesti hlavy a studený potpotlačuje hormony ovplyvňujúce spalovanie tukov a tým vyvolává obezitu. Boli popísané zmeny nálad, podráždenosť, depresie, poruchy spánku, lieková závislosť. Boli pozorované zhoršenia astmy a migrén, dokonca novo vyvolané astmatické stavy u zdravých osôb, ktoré jedli potraviny s glutamanom. 

    Pokiaľ vám záleží na svojom zdraví, pozerajte zloženie potravín na etikete. Pokiaľ možno, éčku E 621 (americkej skratke - MSG) sa vyhnite.

    Buďte opatrní: aby neodradili spotrebiteľa, neoznačujú výrobci prísadu E621 pravým menom, môže sa skrývať pod výrazom „dochucovadlo“ alebo „zvýrazňovač chuti“. Okrem toho sa pod týmito výrazom môže skrývať i E622 (glutaman draselný), „dochucovadlo“, ktoré je u nás už zakázané používať.
     
    viac informácii nájdete: www.emulgatory.cz

    dankaa78
    11. sep 2015    Čítané 0x

    Ako môžu statusy skresľovať skutočnosť

    Krásna realita či smutný virtuálny klam? Pozrite si video, ako môžu statusy na sieťach skresľovať skutočnosť...

                     Skupina psychológov pred nedávnom publikovala závery svojej štúdie, v ktorej dospeli k názoru, že Facebook môže spôsobovať depresie. Pozeraním profilov našich priateľov totiž môžeme nadobudnúť dojem, že náš život nestojí za nič. Ak vás to aspoň trochu upokojí, nie vždy je všetko v skutočnosti tak, ako sa javí.               Výborne to zachytil Shaun Higton vo svojom krátkom videu, v ktorom ukazuje na život jedného muža : V ňom kontrastuje skutočná realita, ktorá príliš neteší, s nablýskanými príspevkami na jeho profile na sieti. Aj keď sa v poslednom období masívne rozmáha počet ľudí, ktorí svoje životy radšej žijú pod rúškom virtuálneho bezproblémového sveta, nedajte sa zmiasť. Svoje klbko strastí si každý tlačíme pred sebou - nech už sú naše príspevky na sieťach akokoľvek dokonalé. Život totiž nie je vždy komédia s americkým happyendom, ani prechádzka ružovou záhradou. No ako by povedal klasik, stále je to to najlepšie a najkrajšie, čo nás mohlo postretnúť.http://mdiva.aktuality.sk/video/41831/krasna-re...

    dankaa78
    9. aug 2015    Čítané 0x

    Prečo majú muži radi štyridsiatničky? 🙂

    Americký rozhlasový a televízny autor Andy Rooney to zhrnul do deviatich dôvodov, prečo majú muži radi ženy, ktoré prekročili prah 40-tky.

    40-ročná žena vás nikdy nezobudí uprostred noci, aby sa vás opýtala: „Na čo myslíš?“ 

    Keď sa 40-ročnej žene nechce pozerať sa s vami na športový prenos, nebude len tak sedieť a fňukať. Bude si robiť, čo sama chce – zvyčajne niečo oveľa zaujímavejšie ako futbal 🙂. 

    Žena po 40-tke pozná samú seba dosť dobre na to, aby si bola istá tým, kto je, čo chce a od koho to chce. Iba veľmi málo žien v tomto veku zaujíma váš názor na ňu alebo na to, čo robí. 40-ročné ženy majú svoju dôstojnosť. 

    Žena v tomto veku vám neurobí hysterickú scénu v opere alebo drahej reštaurácii – jedine, že by ste si to naozaj zaslúžili 🙂. 

    Dospelé ženy sú štedré na pochvaly, hoci aj nezaslúžené. Vedia totiž, ako chutí nevďak. 

    40-tničky majú dosť vysoké sebavedomie na to, aby vás zoznámili so svojimi kamarátkami. Mladšie ženy sú schopné vyhýbať sa aj najlepšej kamarátke, pretože nedôverujú partnerovi. Staršej žene nezáleží na tom, či sa vám jej kamarátky zdajú príťažlivé. Vie, že by ju nikdy podrazili. 

    40-tničky majú intuíciu veštkyne. Nemusíte sa k ničomu priznávať, aj tak už o tom vedia 🙂. 

    Žiarivo červený rúž vyzerá na 40-tničkách proste krásne, čo sa o mladších ženách nedá povedať. Ak sa naučíte ignorovať pár vrások, zistíte, že ženy po 40-tke sú oveľa krajšie ako tie mladšie. 

    Žena 40+ je priama a čestná. Povie vám rovno do tváre, že ste idiot, ak idiot ste alebo sa tak chováte. Nikdy nemusíte hádať, aký k vám má vlastne vzťah. 

    Súhlasíš s jeho názorom? 🙂

    Zdroj: pronaladu.cz

    dankaa78
    19. jún 2015    Čítané 0x

    Častokrát spomínaný kokosový olej na 101 spôsobov!

    101 spôsobov použitia kokosového oleja

    Čítala som veľa článkov o účinkoch kokosového oleja ale tento článok ma dostal 🙂

    Ak sa teda aj vy chcete dozvedieť viac o celej palete jeho možných prínosoch, tento článok si určite nenechajte ujsť.

    Na čo všetko je dobrý kokosový olej?

    1. Pri varení využijete jeho vysokou teplotou prepálenia. Vhodný je pečenie, vyprážanie, ale aj ako náhrada masla pri bezmliekových diétach.

    2. Doplnok stravy pre získanie potrebnej dennej energie.

    3. Náhrada za smotanu do kávy.

    4. Natretie na pokožku namiesto pleťového mlieka.

    5. Pre výrobu domácich zvlhčujúcich prípravkov na pokožku.

    6. Príprava po domácky vyrobených deodorantov.

    7. Odstraňovač očného mejkapu.

    8. Ako krémik na detskú pokožku do bavlnených plienok.

    9. Výroba domácej zubnej pasty podporujúcej mineralizáciu zubov.

    10. Potláčanie stareckých škvŕn na pokožke, keď ho vmasírujete priamo do pokožky.

    11. Predchádzanie natiahnutiu pokožky na bruchu počas tehotenstva.

    12. Podpora správnej funkcie štítnej žľazy.

    13. Prísada v domácich pomazánkach namiesto rastlinných olejov s vysokým PUFA.

    14. Zvýšenie tolerancie na slnko a predchádzanie spáleniu kože počas opaľovania.

    15. Prírodný ochranný opaľovací krém s faktorom SPF 4.

    16. Prísada v receptoch domácich kozmetických krémov.

    17. Odstraňovanie suchej šupinatej pokožky na detských hlavičkách. Jednoducho vmasírujte kokosový olej na postihnuté miesto, nechajte pôsobiť pár minút a zmyte handričkou namočenou vo vlažnej vode.

    18. Povrchové použitie na potlačenie kvasiniek alebo kvasinkovej infekcie.

    19. Delikátny masážny olej.

    20. Vysoký obsah kyseliny laurovej a MCFA podporujú metabolizmus.

    21. Malé množstvo nanesené do dlaní a rozotrené do vlasov ich zbaví statickej elektriny.

    22. Intenzívna zvlhčovacia tvárová maska na noc.

    23. Zmiešaný s cukrom v pomere 1:1 je ideálnym čistiacim granulátom do sprchy.

    24. Nanesený na suché pery sa stane prirodzeným prostriedkom pre ich ošetrenie.

    25. Nanesený na pokožku po úraze jej pomôže v rýchlejšom hojení a potlačení infekcie.

    26. Pomáha hojiť popôrodné rany.

    27. Intenzívny prírodný kondicionér – naneste na suché vlasy, zabaľte do vlasovej čiapky a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

    28. Na chodidlá športovcov pre potláčanie plesní.

    29. Na bradavky namiesto lanolinového krému počas kojenia pre zmiernenie iritácie (tiež ideálne pre bábätko!).

    30. Zmiernenie psoriázy a ekzému.

    31. Existujú určité dôkazy o tom, že pravidelná konzumácia kokosového oleja dokáže zabrániť a dokonca i zvrátiť Alzheimerovú chorobu.

    32. Po zmiešaní s jablčným octom je prírodným prostriedkom proti všiam, ktorý naozaj funguje.

    33. Prísada pre prípravu domáceho krému na opaľovanie.

    34. Súčasť pochúťok podporujúcich mozgovú činnosť u detí.

    35. Ingrediencia pre nápoje a smoothies zvyšujúce rozumovú výkonnosť.

    36. Jeho natretím na okraj nosa si uľavíte od alergických prejavov.

    37. Dojčiace matky môžu užiť 3 až 4 polievkové lyžice denne(spolu s vitamínom D) pre zvýšenie tvorby mlieka a jeho nutričnej hodnoty.



    38. Sú dôkazy, že napomáha tráveniu a dokonca vás vraj dokáže zbaviť i črevných parazitov a kvasiniek.

    39. Zmixujte polievkovú lyžicu kokosového oleja s polievkovou lyžicou semienok chia pre celodenný zvýšený prísun energie (neužívajte to na noc!).

    40. Dokáže zlepšiť hodnoty inzulínu v krvi.

    41. Kloktanie kokosového oleja s oreganovým olejom pomáha zlepšovať zdravie ďasien.

    42. Zlepšuje pomer dobrého a zlého cholesterolu.

    43. Pridajte si polievkovú lyžicu do čaju. Zrýchli vám to liečbu chrípky alebo prechladnutia.

    44. Prísada pre výrobu domáceho prípravku na odpudzovanie hmyzu.

    45. Náhrada rastlinných olejov v akomkoľvek recepte.

    46. Lepší na varenie pri vysokých teplotách ako olivový alebo iné rastlinné oleje.

    47. Pomáha znižovať viditeľnosť kŕčových žíl.

    48. Po opaľovaní dokáže zrýchliť rekonvalescenciu pokožky zo spálenín.

    49. Je okamžitým zdrojom energie po konzumácii. Neukladá sa ako tuk v tele.

    50. Prírodný lubrikant intímnych miest, ktorý nenarúša ich mikroflóru.

    51. Prírodný antibakteriálny krém na pokožku.

    52. Prírodný domáci náter do plienok, intímiek a ženských vložiek.

    53. Prírodný krém na holenie i po holení.

    54. Keď sa pravidelne nanáša na kožu, po čase pomáha zbaviť sa celulitídy.

    55. Konzervant kuchynských riadov z tvrdej ocele.

    56. Jeho protizápalové vlastnosti dokážu zmierniť artritídu.

    57. Pomáha zmierniť svrbenie po pichnutí komárom.

    58. Pravidelné užívanie dokáže odstrániť akné.

    59. Vmasírovanie do pokožky hlavy podporuje rast vlasov.

    60. Urýchľuje liečbu ušných infekcií u detí.

    61. Pri nanášaní na vlasy predchádza ich štiepeniu.

    62. Výborný prostriedok na ošetrovanie výrobkov z pravej kože (vhodné len na lesklú kožu – vždy pred použitím vyskúšajte na malom povrchu).

    63. Aj sám osebe je výborným olejom na opaľovanie.

    64. Zmiešajte so soľou a použite na odstraňovanie odumretej suchej kože z chodidiel.

    65. Pri každodennej konzumácii urýchľuje chudnutie.

    66. Napomáha spánku, ak sa užíva každý deň.

    67. Môže byť použitý na urýchlenie liečby hubovitých infekcií pri vnútornom aj vonkajšom užívaní.

    68. Polievková lyžica rozpustená v horúcom čaji mierni bolesti hrdla.

    69. Skľudňuje svrbivé pocity pri ovčích kiahňach ale aj pri alergiách na niektoré rastliny

    70. Bol preukázaný jeho vplyv na zvýšenú absorpciu vápnika a horčíka.

    71. Interné užívanie môže byť súčasťou plánu na remineralizáciu zubov.

    72. Ukazuje sa, že prospešné tuky v kokosovom oleji pomáhajú s depresiou a podráždením.

    73. Sám sebou je prírodným deodorantom.

    74. Po zmiešaní s práškom do pečiva (ale i samostatne) je prírodnou bieliacou zubnou pastou.

    75. Vhodný pre domáce zvieratá majúce problémy so srsťou.

    76. Niektoré dôkazy poukazujú na blahodárny vplyv jeho zložiek pre ľudí trpiacich autizmom.

    77. Domáci krém na hruď pri potiažach dychového ústrojenstva (chrípka, nachladenie).

    78. Bezpečný kuchynský olej na hlboké vyprážanie.

    79. Polievková lyžica užitá pred každým jedlom napomáha tráveniu.

    80. Rozpustený v teplom zázvorom čaji pomáha pri problémoch s pálením žáhy.

    81. Úplne prírodné detské telové mlieko.

    82. Prípravok na ochranu rúk po umývaní riadu.

    83. Zmixujte ho s kocúrnikom, rozmarínom a pepermintovými esenciálnymi olejmi pre výrobu prírodného odpudzovača hmyzu.

    84. Môže byť nanesený na matkinu bradavku alebo priamo do úst dieťaťa pri infekciách ústnej dutiny.

    85. Mnohí ho používajú ako zvlhčovať tváre proti vráskam a starnutiu.

    86. Koncentrát v podobe kokosovej smotany sa používa na výrobu pochutín podporujúcich činnosť mozgu.

    87. Výborný na vnútorne aj vonkajšie použitie pri zápaloch močových ciest.

    88. Pravidelné užívanie potláča candidu (typ kvasinky vyvolávajúcej infekciu).

    89. Pravidelné užívanie podporuje tvorbu mnohých hormónov.

    90. Povrchové použitie zmierňuje bolesť z hemoroidov.

    91. Zvyšuje cirkuláciu krvi a pomáha tým, ktorí sa často cítia uzimení.

    92. Nanášanie na kútiky nechtov podporuje ich rast.

    93. Denná aplikácia kokosového oleja na lakte predchádza ich vysúšaniu a začervenaniu.

    94. Pridajte ho do smoothies a šejkov pre zvýšenie ich nutričnej hodnoty.

    95. Výborne je ho užívať počas tehotenstva. Dodá tak vášmu dieťatku potrebné látky pre rast a rozvoj mozgu (vhodné je jeho užívanie spolu s fermentovaným olejom z tresčej pečene).

    96. Pridať ho môžete do takmer každého receptu na varenie či pečenie.

    97. Našľahajte ho spolu s bambuckým maslom (shea butter) pre výrobu ukľudňujúceho telového balzamu.

    98. Existujú správy o jeho schopnosti liečiť vaginálne kvasinkové infekcie. Namočte do neho tampón a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

    99. Prirodzene prečisťuje dutiny pri prechladnutiach.

    100. Denná konzumácia pomáha s prejavmi alergií.

    101. Denná konzumácia zvyšuje vašu mentálnu kapacitu.

    Kde sa dá zohnať kokosový olej?
    Dnes už by nemal byť problém si zohnať kvalitný, najlepšie panenský a za studena lisovaný kokosový olej.

    Dostať ho už v mnohých predajniach zdravej výživy. Dokonca sme zaregistrovali, že občas ho vo svojej ponuke majú aj supermarkety a bežné obchody s potravinami.

    Zadovážiť sa dá aj v online obchodoch, ako napríklad tento Bio panenský kokosový olej lisovaný za studena.

    Kokosový olej má svojskú typickú vôňu. Pre tých, ktorým by táto vôňa prekážala, existuje aj verzia bez nej – Bio kokosový olej bez vône.

    Konzistencia kokosového oleja pri izbovej teplote je tuhá. Po jeho natretí na pokožku, vnútornom užití alebo varení sa rýchlo mení na tekutý.

    Zdroj: wellnessmama.com

    dankaa78
    4. jún 2015    Čítané 0x
    Image title

    Je internet pre pre Teba na prvom mieste? Ako ho správne využiť a nebyť osamelá 🙂

    Milujem sociálne médiá, ale niekedy by som si priala byť odpojená od celého sveta. Zvykla som si ich veľmi užívať (asi ako pri závislosti na čokoláde za mlada), ale teraz keď mám ten iPhone neustále pri sebe, chorobne som začala kontrolovať e-maily, Facebook, Instagram a ďalšie lokality. Ako čakanie na mávnutie čarovného prútika a môj život sa razom zmení.

    Keď som si v tom stave neustálej kontroly a aktualizácie statusov uvedomila,  že naozaj nemám dobrý pocit. Cítila som sa v napätí, vyčerpaná, bez energie, ako keby som sa napchávala solenými chipsami z obchodu a zdravá zelenina ma obchádzala veľkým oblúkom. Niekedy som sa sa už naozaj strácala. Miesto zapojenia sa do debaty s mojimi priateľmi som bezhlavo rozhadzovala lajkmi na obrázky rodinných fotografií iných ľudí (ako robot) a komentovala krásne šaty.

    Sociálne médiá nám dávajú akúsi ilúziu pripojenia sa k životom iných ľudí. Ale keď sme v ňom stratili samých seba, môžeme sa cítiť skôr odpojený. Tu sú niektoré spôsoby využitia sociálnych médií spôsobom, aby ste sa cítili viac pripojený k sebe a k ostatným ľuďom:

    1. Žiadne nadávanie, kňučanie alebo sťažovanie sa

    Sociálne médiá nie sú vašim osobným denníkom, či verbálne pľuvadlo. Je to forma komunikácie – čo znamená, že je niekto ďalší na druhej strane. Pripomeňte si, že vždy si niekto musí prečítať, čo ste napísali. A čo potrebujú vedieť? Že ste dosiahli úspech, z ktorého sa tešíte, či dostali pokutu za vašu hlúposť? Alebo úplne najradšej mám statusy, kto mal čo na raňajky.

    2. Byť užitočný

    Zdieľajte momenty a nápady vo vašom živote, ktoré si myslíte, že by mohli byť prospešné a užitočné pre ostatných. Nie iba prvoplánovú myšlienku, ktorá sa objaví vo vašej hlave.

    3. Internetový pôst

    Urobte si deň, týždeň, mesiac v režime offline. Zostaňte úplne odpojený. Prečítajte si knihu. Porozprávajte sa s priateľom. Choďte na prechádzku. Meditujte. Stretnite sa s priateľmi. Venujte sa iba rodine. Zacvičte si.

    4. Ak máte pocit osamelosti a odpojenosti, neupadajte do zúfalstva

    Ak sa cítite osamelý, odpojený od ostatných ľudí, nevkladajte si myšlienky ako: „Koľko ľudí mi reaguje na status?“ „Prečo mi nikto nelajkuje moje posty?“ „Prečo tomu a tej všetci všetko lajkujú a komentujú?“ Neupadajte do zúfalstva a počtov lajkov. V takejto chvíli vám bude úplne stačiť spojenie s jednou osobou, ktorá vašu osamelosť odoženie preč.

    5. Pred odoslaním myslite

    Pred stačením tlačidla „odoslať“ myslite na dôsledky vašej komunikácie.

    6. Prezentujte samých seba

    Premeňte svoje sociálne interakcie do podoby vášho skutečného osobného prejavu – kto si, či kým sa stať chceš (keď ešte na tom pracuješ). Na nič sa nehrajte a prezentujte svoje skutočné JA.

    7. Nemanipulujte

    Ak to nefunguje v reálnom živote, nebude to fungovať ani v sociálnych médiách. Vyhnite sa postom ako „Väčšina ľudí to nebude zdieľať, pretože oni sa nestarajú o zdravotne postihnuté deti / zvieratá / bezdomovcov…” Nevytvárajte v ľuďoch vinu a nenúťte ich týmto reagovať.

    8. Väčšie nie je nevyhnutne lepšie

    Nemusíte prijať všetky žiadosti o priateľstvo a takto rozvíjať svoju sieť. Lepšie je mať citlivý a malý zoznam, ako obrovský a mŕtvy.

    9. Odstráňte urážlivé komentáre

    Riadite interakcie. Odstráňte urážlivé komentáre z vášho profilu, aby vám zostávalo iba to pozitívne.

    10. Nikdy, nikdy, nikdy nespamujte ľudí

    Je to neslušné a nepríjemné. Ľudia vás tak môžu začať vnímať a zablokovať si vás.

    11. Neporovnávajte sa s ostatnými

    Vôbec nezáleží na tom, koľko máte priateľov, na koľkých party ste boli, či ste si užili zahraničnú dovolenku alebo koľko máte áut. To neodzrkadluje podstatu vášho života. Ľudia sa snažia budovať svoj sociálny obraz a premietnuť ho v najlepšom svetle – ľudia nezverejňujú obrázky samých seba v ťažkých časoch, v pocite osamelosti (poniektorí áno). Preto dávať sa do porovnania, nie je vôbec primerané.

    12. Tu a tam sa spýtajte samých seba, ako správne používať sociálne médiá

    Sme tak zaneprázdnený rozdávaním lajkov, komentárov, odpoveďami a retweetmi, že sme úplne zabudli, k čomu nám sociálne médiá zvykli slúžiť. Položte si otázku, čo vám sociálne médiá prinášajú, prečo ich používate. A uistite sa, že ich používate správne. Tak, že sa cítite dobre, pripojený k sebe a k ostaným – viac áno ako nie.

    Sociálne médiá, connecting people  Ale aby hrali vo váš prospech, musíte ich správne využívať a vnímať ich užitočnosť. Inak vo vás môžu navodiť pocit osamelosti, odpojenosti, zúfalstva a až depresie.

    Foto: shutterstock.com

    zdroj :http://www.zelenejablko.sk/12-sposobov-ako-spravne-vyuzit-socialne-media-nebyt-osamely/ 

    dankaa78
    28. máj 2015    Čítané 0x
    Image title

    Čo ženy najviac nenávidia na mužoch?

    Vojna pohlaví: Čo ženy najviac nenávidia na mužoch?

    "Žiť s mužmi je hrozné, ale bez nich ešte horšie. Muži vedia byť zlatí a ohľaduplní, ale na druhej strane nás vedia aj poriadne vytočiť."

    Zuzana Onufer, dnes 8:00.

    Ak by sme mali vytvoriť zoznam vecí, ktoré nás na nich najviac štvú, zrejme by nemal konca. Vyberáme preto top päť záležitostí, ktoré ženy na mužoch najviac nenávidia. A nielen to, aj návrhy riešení, takže páni pozorne si to prečítajte a vyhnete sa viacerým hádkam alebo tichým domácnostiam. 

    Televízne surfovanie
    Bežný scenár. Vy sledujete film, ale keď ho preruší reklama, váš partner začne prepínať medzi kanálmi a vy sa k svojmu programu už zrejme nedostanete. Muži chcú byť prosto pánmi ovládača a prepínanie medzi kanálmi je pre nich akousi úľavou od stresu. Ďalším dôvodom je, že chcú mať prehľad o tom, čo kde vysielajú, pričom každý program vydržia sledovať maximálne päť minút. Ženy to privádza do zúfalstva a riešením sú buď dva televízory alebo si jeden z dvojice musí nájsť inú zábavu. Spoločné pozeranie prepínania totiž neprichádza do úvahy. 

    „Neomylnosť“
    Muži sa za žiadnych okolností nechcú opýtať na cestu. Aj keď prejdú desiatky kilometrov navyše a cieľ cesty je stále v nedohľadne, nedokážu si pripustiť, že by sa mohli mýliť. Darmo navrhujete, že sa na cestu niekoho opýtate. Muži by to brali ako osobnú prehru, oni predsa vždy robia správne rozhodnutia, veď sú muži. Z evolučného hľadiska sa chlapi nikdy nechcú cítiť menejcenní. A preto robia aj navonok nerozumné veci. Riešením je zastaviť na benzínke akože na toaletu, opýtať sa na cestu a potom neomylného pána tvorstva nenápadne navigovať. 

    Poskytovanie rýchlych riešení
    Zatiaľ čo muži hľadajú riešenie každého problému, ženy sa potrebujú o svojich problémoch hlavne s niekým vyrozprávať. Preto o tom rozprávajú nielen partnerovi, ale aj kamarátke, mame, susedke. Väčšina mužov si myslí, že keď žene v dobrej viere poradí, ako problém riešiť, vec je vybavená. Omyl, ženu to ešte viac rozruší, pretože ona nechce, aby ste niečo rozprávali, ona chce, aby ste si ju vypočuli. 

    Zdvihnutá doska na toalete
    Odveká téma hádok párov, ktoré žijú spolu. Najhoršie je, keď si to nevšimnete a sadnete si priamo na studený okraj misy. Realitou je neustále sklápanie a vyklápanie WC doky. Obojstranne výhodné riešenie neexistuje. 

    Nedokážu robiť dve veci naraz
    Zatiaľ, čo žena dokáže žehliť, sledovať seriál a ešte aj vnímať zážitky z práce svojho manžela, u mužov takéto niečo nečakajte. Mužský mozog je nastavený tak, že môže robiť len jednu vec naraz. Ak muž pozerá televíziu, pevne si drží svoje diaľkové ovládanie a vy sa mu snažíte niečo povedať, všetko, čo bude počuť je biely šum alebo bzučanie. On je totiž zameraný výlučne na svoj program. Riešením je vypnúť televízor alebo aspoň zvuk a sledovať, či vás reálne počúva. 
    Zdroj: news.com.au 

    dankaa78
    7. máj 2015    Čítané 0x

    Kvapky do nosa môžu spôsobiť závislosť

    Možno práve zvažujete, či si dnes večer dáte sprej do nosa. Niekedy stačí priškrtiť kohútik na radiátore. Prekúrené priestory s nízkou vlhkosťou dýchaniu nepomáhajú. Od prípravkov do nosa navyše hrozí závislosť.

    Na doliečenie sú vhodné tiež nosné výplachy s izotonickým roztokom morskej alebo minerálnej vody. „Izotonický roztok má rovnakú koncentráciu ako tekutiny v ľudskom tele, preto nespôsobuje vysúšanie sliznice ani upchatie nosa,“ vysvetľuje lekárnička PharmDr. Ivana Palenčíková. Ak je nádcha stále v akútnom štádiu, dajte prednosť prípravkom, ktoré obsahujú aj pomocné látky so zvláčňujúcim, upokojujúcim a hojivým účinkom: „Tieto látky vytvárajú dočasný ochranný film a pôsobia proti pocitu sucha a podráždeniu v nose. Na trhu sú tiež produkty s označením „soft“.

    Neobsahujú konzervanty, ktoré majú takisto svoj podiel na výskyte nežiaducich účinkov.“ Používali ste prípravok dlhšie než ste mali? Odložili ste ich už do domácej lekárničky, no stále sa nemôžete voľne nadýchnuť? Skúste pár dní počkať. „Sliznica sa musí najprv zregenerovať. Až potom sa obnoví fyziologické dýchanie cez nos. Ak však zlepšenie neprichádza, vyhľadajte lekára. Stanoví presnú diagnózu a nasadí cielenú liečbu,“ naznačuje riešenie Ivana Palenčíková.

    POZOR, HROZÍ ZÁVISLOSŤ

    Nádcha je snáď najčastejšia choroba, s ktorou sa stretávajú zamestnanci lekární. Veď kto by chodil s opuchnutým nosom a kýchaním k lekárovi, keď stačí prejsť cez ulicu a zásobiť sa vitamínmi a kvapkami či sprejmi do nosa? Potvrdzuje to aj lekárnička PharmDr. Ivana Palenčíková. A dodáva: „Existujú infekčné akútne nádchy najmä vírusového pôvodu, ale aj neinfekčné alergické, sezónne či celoročné a takisto vazomotorické, ktoré sa spúšťajú pri prechode zo zimy do tepla či opačne.“ Ak vám tečie z nosa, prípadne sa pre hlieny nemôžete ani nadýchnuť, kvapky či sprej sú prvá pomoc. „Prípravky na lokálne použitie zmiernia opuch nosnej sliznice a zabezpečia jej rýchle odkrvenie. Ale smú sa používať len týždeň. Dlhodobým užívaním môže vzniknúť až závislosť,“ zdôrazňuje mladá farmaceutka.

    JE TO BLUDNÝ KRUH

    Odborníci majú pre závislosť od kvapiek do nosa vlastné slangové pomenovanie. Sanorinizmus. Vzniklo odvodením od notoricky známeho prípravku. Nepriamo potvrdzuje, že nadmerné užívanie je rozšírený jav. Kvapky do nosa sú liek. Dobrý a prospešný. No tieto prípravky obsahujú látky, na ktoré si po týždni nosová sliznica začína zvykať. Účinok je odrazu slabší a kratší. Chorý má potrebu znova a znova sprej použiť. Spúšťa sa nenápadný kolotoč, ktorý treba zastaviť skôr, než sa zmení na bludný kruh. „Toto ochorenie je nádcha spôsobená liekmi. Dochádza pri nej k sekundárnemu prekrveniu sliznice, ktorá ešte viac opuchne a vysuší sa. Hrozí zápal. Ďalším podávaním kvapiek sa všetko len zhoršuje,“ potvrdzuje Ivana Palenčíková. Výsledkom bývajú rôzne zmeny na sliznici. Napríklad boľavé chrasty, nepríjemný pocit suchého a upchatého nosa, ktorý nijako neprechádza. Pridať sa môže krvácanie.

    TRVALÉ NÁSLEDKY

    Často sa opakujúcu alebo chronickú nádchu netreba podceňovať. Dlhodobá samoliečba je najrýchlejšou cestou k závislosti. Zvlášť opatrný buďte v prípade detí. Odborníci neraz ako prevenciu a súčasne pomocnú liečbu odporúčajú prípravky na báze minerálnej a morskej vody s dexpantenolom. Viaže vlhkosť v sliznici a podporuje účinok morskej vody. V organizme sa mení na kyselinu pantoténovú, ktorá má hojivé a regeneračné vlastnosti

    . Dôležité je, že tieto prípravky nie sú návykové. „Veľa ľudí už vie, že kvapky či aerodisperzie do nosa sa nesmú používať dlho. Nejde len o závislosť. Ich dlhodobé a nadmerné používanie stenčuje nosnú sliznicu, vytvára chrasty a celkovo zhoršuje dýchanie. Mnohí si však myslia, že ak si kúpia produkt s iným obchodným názvom a iným liečivom, môžu ho kvapkať ďalší týždeň. Nie je to pravda,“ uzatvára farmaceutka

    . Čo sa dočítate v príbalovom letáku?

    – Bez odporúčania lekára sa prípravok môže používať len krátkodobo, najviac päť až sedem dní. 
    – Pri dlhšom používaní hrozí poškodenie povrchu sliznice so spomalením pohybu riasiniek. 
    – Môže dôjsť k trvalému poškodeniu a zápalu nosovej sliznice s tvorbou chrást. 
    – Dlhodobé užívanie liekov proti nádche, ktoré pôsobia proti opuchu nosovej sliznice, môže viesť k chronickému opuchu, pocitu upchatého nosa a nakoniec k atrofii nosovej sliznice.

    zdroj : http://www.pluska.sk/izdravie/budme-zdravi/zavislosti/10/kvapky-do-nosa-pouzivajte-najviac-sedem-dni-mozu-sposobit-zavislost.html?forward=sk_mobil2014_clanok.jsp&forcemobile=true