icon

Oranžová/žltá
Čo tvorí ich oranžovú a žltú farbu v ovocí a zelenine ? Karotenoidy
Výhody: Oranžovú a žltú farbu dodáva ovociu a zelenine betakarotén (provitamín A). Tento antioxidant podporuje zdravý zrak, má priaznivý dopad na kvalitu pokožky a počas slnenia zaručuje jej účinnú ochranu pred UV žiarením. Oranžové a žlté potraviny majú navyše vysoký obsah vitamínu C a bioflavonoidov, ktoré znásobujú ich antioxidačné vlastnosti. Vďaka tomu priaznivo vplývajú na zdravie srdca a posilnenie imunity.
Jedlo: mrkva, sladké zemiaky, tekvica, žltá paprika, citrón, pomaranč.
Tip: Ak chceme získať z našej stravy viac betakaroténu, napríklad pri príprave pokrmu zo zemiakov zmiešajme sladké zemiaky s bežnými zemiakmi.
#detox