Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    katka708
    7. júl 2018    Čítané 346x

    Grilovanie po našom.....

    Alebo - na počasí fakt nezáleží, na príma grilovačku je vždy ten správny čas.

    Asi mesiac som študovala na internete recenzie na grily. Sezóna letných grilovačiek sa blížila a my sme si už druhý rok požičiavali od svokrovcov ich veľký gril. Ale hľadala som niečo skôr menšie, čo by sme ľavou zadnou hodili do kufra auta a vyrazili na chatu.

    A práve v tom čase začala výzva s Klarstein. Už dlhšiu dobu som sa do žiadnej neprihlásila, ale v tejto ma zaujali hneď dva výrobky, tak som si povedala, že skúsim opäť šťastie. A veru sa pošťastilo. Jedného dňa mi zavolala svokra do práce, že mi prišiel strašne ťažký balíček...

    Ponáhľala som sa domov a tam ma čakal ON.

    .... racklettovací gril s prírodným kameňom a 6 panvičkami, ktorý manžel medzi časom dal do kopy a nachystal na terasu. 

    Fíha a teraz čo, ako sa to používa? Návod v angličtine a v nemčine mi toho veľa nepovedal.  Dve strany so základnými upozorneniami a návodom ako sa zapína.  (To bolo jasné aj na prvý pohľad, keďže má len jedno otočné koliesko s ktorým sa zapína, vypína a zároveň aj reguluje teplota)

    No čo je to vlastne to "racklette"?  Ako použiť panvičky? Čo do nich? Hneď večer som vygúglila pár záladných postupov, na druhý deň nakúpila syry a hurá na testovanie.

    A kto náhodou (ako ja) nevie, čo je to vlastne racklette, ide o švajčiarsku syrovú pochúťku. Racklette syr sa rôznym spôsobom roztápa a polieva sa ním napríklad varený zemiak alebo kúsky pečiva a podáva sa k tomu nakladaná zelenina: cibuľka, uhorky a iné...   Na rakletovaci panvičky sa môže dať hneď aj šunka, slaninka či kúsky opečeného mäska, preložiť kvalitným syrom s vysokým obsahom tuku a pochúťka je na svete. Najlepšie na tom je, že fantázii sa medze nekladú a tak si môže každý obložiť panvičku po svojom.

    My sme ako prvé vyskúšali rýchlu a overenú klasiku. Kuracie prsia grilované na spôsob steaku a do rakletovacích panvičiek sme skúsili dať sušenú šunku, kocky chleba, chedar a racklette syr.

    No čo vám budem hovoriť, hotová mňamka, ten roztečený syr bol svetový.  Mali sme s manželom pocit, že rozpustený syr jeme prvý krát v živote. Švajčiarsky racklette syr nás moc chuťou neohúril ale veľmi sme si obľúbili rôzne druhy chedaru, hermelín, nivu...

    Syn Adamko s radosťou ukladal na panvičky kocky potravín a mi sme už len vychutnávali maškrtku hotovú za pár minút.

    Keď nás veľké teplo a muchy na terase vyhnali dovnútra, gril sme jednoducho preniesli na kuchynskú linku a grilovačka pokračovala v klimatizovanom priestore (len pozor na stenu, rozpálený kameň prská šťavu tak do 15-20cm)

    Takto sme si pripavili ďalšiu lahôdku - domácu bravčovú panenku, šalát zo záhrady s nivovým dresingom a k tomu opäť rozpustený syr rôznych druhov. (podrobný popis prípravy nájdete v mojom blogu)

    Keď nebol čas na nejaké to chystanie a bolo treba pripraviť rýchlu večeru pre manžela, napadli ma zapekačky. Doteraz som ich robievala vždy len v rúre ale snáď to pôjde aj pod grilom.

    Miesto rakletovacích panvičiek som som tam šupla bagety obložené všetkým čo máme radi a za 10 minút bola večera na stole. 

    Robievate si ich aj vy?

    My len tak jednoducho: rozpolená bageta potretá taveným syrom, plátky šunky, kukurička alebo šampióny a veľa veľa syru.

    V čase písania tejto recenzie sa balíme na chatu, kde berieme aj nášho nového kamoša, tam ho plánujeme využiť ozaj na plno - každý deň.

    Za 2 týždne kedy prebiehalo testovanie, sme gril použili asi 7x a bez väčších problémov aj keď nejaká tá chybička by sa našla. Neviem či som mala zrovna smolu na chybný výrobok z výroby alebo pri doručení sa nejako buchlo krabicou, no prírodný kameň máme prasknutý. V studenom stave je to takmer neviditeľné a aj pre to sme si to všimli až pri druhom alebo treťom použití. Teplom sa tá štrbina asi rozpína a vo vnútri kuchyne na to dopadalo tak svetlo, že to bolo ozaj viditeľné. 

    Chvíľu som nevedela čo robiť, či  pokračovať v testovaní ďalej alebo radšej nie.... No keďže sa mi nik na moje otázky neozval, pokračovali sme ďalej v grilovaní.  Našťastie sme si nevšimli, že by sa prasklina zväčšovala.

    Kedže sa jedná o prírodný kameň, je skutočne riadne ťažký a rozžeravenie trvá zhruba 15-20 minút. Na to treba určite mysliť, inak budete mäsko zo začiatku len zohrievať.

    Zároveň aj chladnutie trvá dlhšie ako pri klasických griloch. Pri letných horúčavách aj hodinu, kým môžeme kameň chytiť do rúk a vybrať z podstavca. Keďže je ešte dlho po vypnutí žeravý, veľmi ľahko sa na ňom zapečú rôzne koreniny prípadne marináda.  

    Gril sa dá ľahko umyť až keď na ňom (samozrejme vychladnutom) chvíľku necháte mokrú bavlnenú utierku alebo inú tkaninu. 

    Kameň má okolo celého obvodu hlbšiu ryhu na odtekanie prebytočnej šťavy ale keď sa táto ryha naplní alebo nemáte gril postavený v úplnej rovine, z ryhy začne šťava vytekať alebo ju treba rýchlo odsať papierovou utierkou. 

    Okrem tejto maličkosti je to super vec,  steak som neurobila tak dobre na žiadnom inom grile. Prírodný kameň je na toto úplná TOPKA. Špirála pod kameňom sa rozhorúči veľmi rýchlo a za 5 minút máte syrovú lahôdku z panvičky na tanieri. 

    Vďaka bočným úchytom sa gril ľahko prenáša a ovládanie je tiež maličkosť.

    Je skladný ale nie malý. Pre štvorčelnnú rodinu úplne postačí.

    Najviac sa teším na jeseň kedy máme doma rôzne oslavy a posedenia pri vínku. Mám v pláne postaviť gril do stredu stola, každému dať do ruky panvičku a pri pohári vínka si budeme roztápať syr a počúvať prasaknie dreva v krbe.

    Takže ak by som to chcela v krátkosti zhrnúť:

    Plusy: 

    -jednoduché ovládanie

    - ľahké čistenie kameňa aj teflónových panvičiek

    - skladnosť

    - napriek kompaktnej veľkosti je dostatočne veľký pre 4 člennú rodinu

    - dobre drží teplotu

    - rýchla príprava racklette panvičiek

    Mínusy:

    - dlhé nahrievanie kameňa

    - dlhé chladnutie

    - zle vymyslený odtok šťavy z kameňa

    - absencia návodu v slovenskom jazyku

    - veľká váha kameňa vyžaduje veľmi opatrné narábanie

    - krátky elektrický kábel

    Ja tento výrobok aj napriek jeho mínusom hodnotím pozitívne. Som rada, že som mala tú česť ho testovať. Úprimne priznávam, že sama by som si takýto asi nekúpila lebo prírodný kameň som moc nepoznala a asi by som zvolila skôr štandardnú platňu alebo mriežku. No teraz po vyskúšaní som vďačná za túto skúsenosť. A manžel tiež, ten má radosť z rýchleho čistenia.