Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
kofoluska
7. jún 2015

Domáca ovocná výživa

Prichádza leto a  s ním aj naše sezónne ovocie. A aj keď jablká a hrušky počas celej zimy a jari poskytujú telu všetky potrebné vitamíny, minerály, vlákninu a podobne, po pár mesiacoch to ozaj môže byť nuda. Preto som sa tento rok rozhodla pripraviť si na mimosezónu pre syna domáce ovocné výživy. Viem, že sa dnes dajú v obchode kúpiť kvalitné výrobky bez zbytočnej chémie a rafinovaného bieleho cukru, no domáce je domáce. Ak máte k tomu aj šťastie a viete, od koho kúpiť nestriekané ovocie, máte vyhraté. (Ak nie, skúste skupinu Predaj z dvora tu na modrom koníkovi.)

Ako som hľadala recepty, tak som hľadala, všade som nachádzala len také, ktoré sa mi nepozdávali. Načo dávať do výživy zlatý klas, aby zhustla, keď stačí zvoliť správnu kombináciu a pomer ovocia? Načo automaticky dávať biely rafinovaný cukor, keď ovocie je prirodzene sladké? (Navyše na kilo ovocia v priemere tak pol kila cukru.) ... A tak som urobila vlastný recept.

Sezóna začala jahodami, preto nižšie nájdete podrobný rozpis a fotodokumentáciu práve k jahodovo-jablkovej výžive, ale postup v princípe platí rovnaký aj pre iné druhy ovocia. Pri niektorých akurát treba predĺžiť dobu tepelnej úpravy. Všetky druhy ovocia som vo výžive kombinovala s jablkami. A keďže mi naraz došli broskyne a čučoriedky, urobila som aj trojkombináciu. 🙂

Jahody som si nazbierala v Rajke, v prepočte ma kilo ovocia vyšlo 1.56eura (a to nepočítam, koľko som pojedla jahôd počas zbierania 🙂 ). Jablká som kúpila na trhovisku Miletičova od rokmi overejných predajcov. Ideálne jabĺčka na výživu sú tie sypkejšie - lepšie sa rozvárajú. Samozber jahôd prebieha napríklad aj v Dunajskej Lužnej, Trakovciach pri Hlohovci, Návojovciach pri Partizánskom (tu som nazbierala snáď najlepšie jahody, aké som kedy jedla), Socovciach medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami.... Stačí zadať do googla. Obvykle sa dajú kúpiť už aj nazbierané, no stoja asi raz toľko.

Jahody odstopkujte, očistite od obúchaných či "načatých" častí a ak chcete, pokrájajte (jahody sú veľmi háklivé ovocie, ak sa vám čokoľvek nepozádava, radšej to odrežte alebo jahodu vyhoďte. Nestojí to za to, aby vám jeden kúsok pokazil celú výživu). Rozdiel je najmä v obsahu vody, ktorá ostane v ovocí a následne v hustote hotovej výživy. Z nakrájaných jahôd počas parenia veľa vody "odíde", ak sú jahody v celku, tekutina sa udrží vo vnútri. Jablká ošúpte, zbavte jaderníkov a nakrájajte na menšie kúsky.

Vložte ovocie do parného hrnca a dajte pariť. Keď robím čerstvú výživu, ktorú môj syn v ten deň aj zje, nechávam pariť len 10 minút. Keďže toto ovocie má vydržať celú zimu, jahody som parila 15 minút a jablká 20 minút. Môžete pariť spolu - vtedy zvoľte 20-minútový program. Uparené ovocie vysypte do mixéra a rozmixujte. Ak nemáte kuchynský robot, môžete ovocie nasypať do hrnca a pomixovať tyčovým mixérom.

Rozmixovanú masu nechajte trochu vychladnúť a ochutnajte (horúca je kyslejšia ako vychladnutá). Ak sa vám zdá kyslá, môžete pridať trochu trstinového cukru alebo iného sladidla, ktoré neovplyvňuje chuť (napríklad kukuričný či ryžový sirup). Druhou možnosťou je pridať štipku soli - soľ z ovocia vytiahne sladkosť.  V oboch prípadoch výživu ešte dobre prevarte. Keď ste s výsledkom spokojné, dávkujte ešte horúcu výživu do pripravených pohárikov (tie si vždy pripravujem vopred - umyté nechávam na čistom uteráku otočené hore dnom, vrchnáky tak isto). Poriadne zavrite a otočte hore dnom. Ak by viečko dobre nedržalo, výživa začne okamžite tiecť. Ak nebudete dávať cukor (ktorý je zároveň konzervant) a bojíte sa, že by sa výživa mohla pokaziť, pridajte trochu kyseliny citrónovej.

Hotovú výživu v pohároch treba vysterilizovať. Na dno hrncov, v ktorých sterilizujem, dávam utierku. Vyhnem sa tak prípadnému poškodeniu pohárov v bublajúcej vode. Vody by malo byť tak do dvoch tretín pohárov, určite by nemala siahať až ku viečkam. Poháre dávam do vody až keď zovrie. Stíšim plameň a sterilizujem 20 minút.

Vysterilizovanú výživu vyberte na drevenú dosku a otočte hore dnom. Ak by sa počas sterilizácie predsa len nejaký pohár poškodil, praskne, resp. výživa vytečie.V tejto fáze poháre zakrývam dekou, aby chladli pomaly a aby nijaký pohár kvôli rýchlejšej teplotnej zmene nepraskol.

Výživu nechajte vychladnúť a až potom poháre zase otočte. Len pre ilustráciu - na fotke je 45 pohárikov výživy, t.z. cca 9 litrov. Použitých bolo necelých 8kg jahôd a 6kg jabĺk. Váha ovocia je pred očistením. Jahody som odstopkovávala už na poli, až na pár kúskov. Pri zbere som si vyberala nepoškodené jahody, takže ani odpadu z nich veľa nebolo. Metódou "pokus-omyl" som došla k záveru, že ideálny pomer ovocia vzhľadom na hustotu je jedna k jednej - jeden parný hrniec jahôd, jeden parný hrniec jabĺk. Ak nemáte parný hrniec, ovocie môžete podusiť. Pridajte aj trochu vody a hlavne často miešajte, aby sa masa nepripálila. Varte kým nie je ovocie úplne mäkké, rozmixujte a ak je výživa riedka, ešte ďalej varte, kým sa neodparí prebytočná voda.

Výživu môžete dochutiť vanilkou, škoricou, anízom, badiánom a podobne. Odporúčam však najskôr ochucovaciu zložku pridať do malého množstva upraveného ovocia, rozmiešať a ochutnať. 🙂 Ak nebude chutiť, aspoň si nezničíte celú dávku.  🙂

Ak máte viac drobného ovocia, ktoré pri parení pustí veľa šťavy a plánujete robiť z daného druhu aj kompóty, môžete vyskúšať nasledovné. Tekutinu, ktorá vám ostane v záchytnej nádobe parného hrnca zlejte do hrnca a ak pridávate do kompótov cukor, oslaďte ju. Podľa potreby pridajte vodu a nechajte prevariť. Horúcou tekutinou zalejte pripravené ovocie v pohároch, zaviečkujte a zasterilizujte. Urobila som to tak napríklad s čučoriedkami  a jostami. 🙂

Zatiaľ odskúšané kombinácie (okrem tej v článku popísanej):

jablko - jahoda - čerešňa

jablko - josty - mäta (treba dať hodne cukru, josty sú kyselkavé, mätu iba uparte s ovocím, potom ju vyhoďte, ostane v ovocí super aróma)

jablko - broskyňa - vanilka

jablko - čučoriedka - vanilka

jablko - čučoriedka - broskyňa

    ingrediencie nakúpené, idem na to :o))

    8. jún 2015

    @monikakuricova Vela stastia. 🙂

    8. jún 2015

    Woow, super inšpirácia a detailný popis😉

    9. jún 2015

    @dizu Snazila som sa 🙂

    9. jún 2015

    hm, jablkovo-jahodovú som ešte neskúšala, ale dostala som slinu 😀 čisto jablkovú alebo jablkovo-hruškovú robím takto, nemám síce parný hrniec, ale dusím, nepridávam vôbec nič, ani nepodlievam vodou, len miešam, rozmixujem, dám do pohárikov a vysterilizujem.. krpčok tie kúpne nemá rád, domáce by zbaštil aj 2 denne 🙂

    9. jún 2015

    ahoj, prosim ta, nemas skusenost, ako chytaju opatovne viecka z detskych vyziv? ja mam nejake pohariky Ovko, ine viecka, ako original mi na ne nepasuju, len mam obavy, aby sa mi nepokazila v nich vyziva, ak viecko zle chyti. dakujem 🙂

    9. jún 2015

    @eikenella tieto nechytajú, iba šróbovacie ako napr z lidla..

    9. jún 2015

    @eikenella Ovko Ti urcite nechytia. Su jednorazove. 🙂

    9. jún 2015

    @kofoluska
    @wudz dakujem za info 🙂

    9. jún 2015

    ...super napad, urcite vyskusam, ked nadide spravna doba...vdaka za recept...🙂

    10. jún 2015

    aj mne chytili pekne tie z lidl...malá maškrtnica je spokojná, mňamka 100% a ešte aj maminka je spokojná, keď viem, čo sa v tej maškrte nachádza :o)...ďakujeme

    10. jún 2015

    Nie je za co kocky, som rada, ze sa podarili 🙂

    10. jún 2015

    zrovna sa doparuje posledna davka 🙂 mas v plane, prosim ta, aj nejake ine kombinacie na toto leto? ja rozmyslam jablkovo- malinovu

    10. jún 2015

    @eikenella Podla toho, ake ovocie sa mi podari zohnat, ale mam slubene minimalne marhule, broskyne, od mamy budu slivky, na jesen potom klasika - jablka a hrusky. 🙂 Maliny by podla mna tiez sli, aj cucoriedky mozno. Mama ma chalupu nedaleko Socoviec, kde jeden pan pestuje kanadske cucoriedky a aj predava, tak uvidime. 🙂

    10. jún 2015

    Jahody nakupene,vecer idem na to... len sa chcem opytat,mam doma pripravok-Pomocka na konzervovanie sa to vola,je to proti plesni a kvaseniu... obsahuje kyselinu sorbovu laktozu... mozem to tam dat,nech sa mi to nepokazi alebo radsej nie? Cukor nechcem davat... alebo radsej kyselinu citronovu? Dakujem @kofoluska

    12. jún 2015

    @minka2206 Ja nic taketo nedavam, ale je to na Tebe.

    12. jún 2015

    @kofoluska vyskusam bez a uvidime... 🙂

    12. jún 2015

    @minka2206 Len treba ozaj mat poriadne ciste pohare a poriadne sterilizovat. 🙂

    12. jún 2015

    @kofoluska Pohare som riadne vyumyvala a vyvarila, viecka budu nove 🙂 tak snad sa podari... len som z tych jabod trosku sklamana,kupovane na trhu rovno v drevenych krabickach a dost su dotlacene ☹ asi kilo som vyhodila a cca 2 kilo musime zjest my a nejakych 10 ostava na vyzivu,aj to z nich musim este skrajat...

    12. jún 2015

    @minka2206 Preto je lepsie, ked si clovek moze nazbierat sam. Ja na trhu kupujem malemu na jedenie a tiez to vzdy musim popreberat a odpad tam je vzdy. Co som si doniesla z Rajky, tak odpad bol ozaj minimalny. Ale holt, nie vsade sa da ist na samozber.
    Inak, tie viecka, aj ked su nove, tiez odporucam vyvarit. 🙂

    12. jún 2015

    @kofoluska veru,samozber je najlepsi... len za mi to neoplati kvoli par jahodam,mame to vyse 100 km a este mame dzem spred dvoch rokov,vtedy sme boli naposledy... ani malu nemam s kym nechat... ak jej bude chutit,tak pojdeme o rok,to uz bude vacsia... viecka vzdy vyvaram a este horuce zakrucam 🙂 dakujem

    12. jún 2015

    @minka2206 Jo tak 100km sa ozaj neoplati. Ja to mam tu kusok do Rajky, pripadne u svokrovcov trochu vacsi kusok do Navojoviec.
    Tak prajem vela stastia pri priprave a sterilizacii. 🙂

    12. jún 2015

    @kofoluska presne do navojoviec sme chodili 🙂 dakujem,budem ta informovat o vysledku 🙂

    12. jún 2015

    @minka2206 V Navojovciach maju uplne super jahody. Zajtra rano ideme ku svokrovcom a veru asi si zbehnem nazbierat este na dzem.🙂

    12. jún 2015

    Ahoj chcem sa opýtať keďže som úplná začiatočníčka vo varení ... Nepokazí sa mi keď tam nepridám ani cukor ani žiadne sladidlo? A ešte sa chcem opýtať že keď nemám doma jablká či môžem tento postup urobiť iba so samostatnými jahodami. Ďakujem 🙂

    14. jún 2015

    @angasta Zavarat cokolvek sa da aj uplne bez cukru. Ako konzervant posluzi napriklad ta kyselina citronova. Treba ale poriadne vyumyvat pohare aj viecka a poriadne sterilizovat. Ak nemas jablka, pokojne daj iba jahody. Akurat budes musiet asi dlhsie varit, kym sa odpari prebytocna voda, ja som jablka davala prave kvoli zahusteniu.

    14. jún 2015

    Dakujem a kolko tej kyseliny by som tam mala dat???

    14. jún 2015

    @angasta Neviem Ti presne povedat, vsetko davkujem od oka. Skus si to vyhladat na googli. 🙂

    14. jún 2015

    a prosím ťa čerešne si neskúšala však? mame dost vela ceresní..
    a ríbezle.. aj tie by sa dali ze?
    Ď.

    15. jún 2015

    @evina24 Neskusala, lebo nemam. Ale podla mna by to slo. 🙂

    15. jún 2015

    @evina24 evi, urco sprav, potom od teba nejake odkupim 🙂 🙂 🙂

    15. jún 2015

    @hallion 😉 príde mamina, tak jej musím povedať.. ha ha

    15. jún 2015

    Inak kocky, ja este chystam minimalne na marhule, broskyne, maliny a cucoriedky. Len tato bola prva, kedze nase jahody maju sezonu teraz. Postup bude zrejme podobny, ci rovnaky, tak uvidim, ci len rozsirim tento clanok alebo dam nove. 🙂

    15. jún 2015

    supis.. lebo ja som to vsetko chcela nahadzať do mrazaku.. len skoda ze ho mam iba taky malický a vela sa mi tam nezmestí ☹

    15. jún 2015

    @wudz cauko, prosim ta ked naparim samotne jablka a rozmixujem a povarim a sterilizujem, tak sa mi to nepokazi, nemusim davat tu kyselinu citrononovu? Dakujem 🙂

    15. jún 2015

    @erzenia Nikdy sa mi to zatiaľ nepokazilo, ale u nás vydrží výživa len pár mesiacov☺

    15. jún 2015

    @wudz dakujem, sak aj u nas to bude len na par mesiacov 😁 jedna padne denne, teraz robim cerstvu kazdy druhy den, ale uz sa mi nechce, takto si to ulahcim 😊

    17. jún 2015

    @kofoluska odporúčam kombináciu jablko - čierna ríbezľa, jedny z najlepších výživiek aspoň pre nás...krásne husté vďaka vysokému obsahu pektínu v ríbezliach☹

    19. jún 2015

    @kofoluska mal byť opačný smejo,preklep🙂

    19. jún 2015

    @mariettka27 Mama ma par krikov ciernych ribezli, tak vyskusam. Dakujem za tip 🙂

    19. jún 2015

    Ďakujem za nápad 🙂 výživa sa už sterilizuje, uvidíme ako bude chutiť 🙂

    22. jún 2015
    11. júl 2015

    slivky a broskyne sa supu ked sa robi vyziva? lebo ja vzdy supem a neviem, ci sa to musi

    2. aug 2015

    @tintini Broskyne som nesupala a neplanujem ani slivky. 🙂

    3. aug 2015

    @kofoluska ja som minuly rok vseeeetko supalaaaa aj slivky 🙂 ale uz je dcerka vascia,tak nebudem 🙂

    3. aug 2015

    Baby v tom hrnci to sterilizovanie ako? Pisem ako truba,ale idem prvykrat zavarat 🙂

    24. aug 2015

    @papaya308 Na dno hrnca das utierku, ulozis pohare, zalejes cca do dvoch tretin vodou a od zovretia vody pocitas 15-20 minut na sterilizaciu.

    25. aug 2015

    @kofoluska dakujem krasne,zajtra idem na to

    25. aug 2015

    @kofoluska prosim ta mam mrazene jahody a konecne uz domace jablka..myslis ze by bolo ok robit vyzivu z mrazenych jahod?

    12. sep 2015

    @daisy9 Ak Ti v mrazaku nenatahali chute vsetkeho ostatneho, tak preco nie. Lebo ak natahali z mrazaku, tak nebude chutna ani vyziva.

    13. sep 2015

    @kofoluska urcite nie 🙂 davala som si pozor ked som mrazila..su riadne zabalene a len pri ovoci..len sa bojim ci nebudu velmi vodnate alebo ja neviem..minuly rok robila mamina pre malu jablkovo jahodovu vyzivu a vsetky chytili na vrchu plesen..tak sli do kosa..neviem co mohlo byt zle! ale je fakt ze ju robila so zavaranych jahod!!!

    13. sep 2015

    @daisy9 A mozno kratko sterilizovala. Ktovie. Jahody su velmi haklive ovocie. Ja uz som vo svojich tiez natrafila na jednu skysnutu vyzivu a teda vsetko som robila tak, aby neprekysli/nesplesneli. Stane sa.

    13. sep 2015

    @kofoluska prosim ta mozem este 1 otazku..no som zaciatocnik a chcela by som pre dcerku zdravsiu variantu-bez cukru..len neviem ci je to dobre aby sa mi vyziva nepokazila kedze cukor sluzi aj ako konzervant..je lepsie dat cukor ci tu kyselinu citronovu? a priblizne v akom mnozstve? ak cukor tak aky je lepsi? dajme tomu ze budem robit z 1kg jablk a 1 kg jahod (neviem kolko poharov vyjde) kolko cukru resp.kyseliny cit. dat? dakujem velmi pekne!!!!

    18. sep 2015

    @daisy9 Ja som davala trstinovy cukor a od oka. Aj kyselinu citronovu davam od oka. Takze presne mnozstva Ti veru neporadim. 🙂

    20. sep 2015

    @kofoluska ahoj ked zavatim do flias od detskej vyzivy apouzijem tie vrchnaky co boly povodne chyti mi to? Nepokazi sa to?

    21. jún 2017

    @jania023 Pride na to, ake su to vrchnaky. Vacsina je totiz jednorazovych.

    21. jún 2017

    @kofoluska aha takze asi len kupit nove flase alebo vrchnaky

    21. jún 2017

    @kofoluska ja mam tieto
    Hame a ovko

    21. jún 2017
    21. jún 2017

    Z obrazku naozaj neviem posudit, ci chytia alebo nie. 🙂

    21. jún 2017

    @kofoluska ok nevadi nebudem ryskova
    Dakujem

    21. jún 2017

    @jania023 Za malo. Ono sa to bohuzial da naozaj zistit len tym, ze to viecko skusis zavriet. Jednorazove nedosadne.

    21. jún 2017

    super popis 👍

    20. okt 2017

    @kofoluska ahoj, hroznový cukor môžem tiež použiť? 🙂

    10. aug 2018

    @winni Podla mna ano. 🙂

    10. aug 2018

    @kofoluska tak dnes večer idem na to, skúsim broskyňovo banánovú a jahôdkovo - jablkovú 🙂

    10. aug 2018

Začni písať komentár...

Odošli