lencucinka1
2. jún 2014

Duel: Dojčenie vs. Umelé mlieko

Dnešný duel bude venovaný jednej z najdiskutovanejších tém na Modrom koníku. Diskusie o dojčení a o umelom mliečku bývajú často plné emócií, či dokonca často vedú k ostrejšej výmene názorov. Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

Súperiaca dvojica sa nedá navzájom celkom porovnať, keďže často si mamička nemôže vybrať či chce alebo nechce dojčiť, no článok vám poslúži ako sprievodca. Chcem vám hlavne pomôcť bližšie sa zoznámiť s umelým mliečkom.

Narodenie dieťatka je pre každú mamičku najväčším šťastím, no po pôrode mnohé z nich trápia pochybnosti, či budú vedieť zabezpečiť pre svoje dieťatko dobrú starostlivosť, no najmä výživu. Máloktorá mladá mamička mala možnosť spoznať v rodine spôsob starostlivosti o novorodeniatko či spôsob dojčenia.

Dojčenie

Ako prvé si priblížime tému dojčenia. Pre veľa mamičiek je to dosť intímna téma.

Materské mlieko je nenahraditeľnou výživou pre správny vývoj a rast vášho dieťatka. Má optimálnu teplotu a jeho zloženie najlepšie pokrýva potreby dieťatka. Príroda vie, ako na to. Materské mlieko je hypoalergénne, ale nie je celkom bez cudzorodých látok – alergénov (pochádzajú z mamičkinej stravy). Tieto látky posilňujú imunitný systém dieťatka a pomáhajú mu vo vývine.

Dojčenie prehlbuje medzi mamičkou a dieťatkom citový vzťah. Preto je dôležité, aby ste sa pri prvých neúspešných pokusoch nevzdávali, ale skúšali to znovu a znovu.

V prvých dňoch, kým sa vytvorí mliečko, papá bábätko tzv. mledzivo. To obsahuje špeciálne protilátky a substancie umožňujúce mu prekonávať infekcie a dodáva bábätku aj dostatok živín. Dojčenie mledzivom je signálom pre organizmus, aby začal produkovať mliečko.

Každé dieťatko má inú potrebu dojčenia, preto je potrebné prikladať čo najčastejšie a neobmedzovať dĺžku dojčenia. Zo začiatku je bežné dojčiť aj 10-krát denne, pravidelnosť sa vytvorí až po 4-6 týždňoch.

Milé mamičky, nemusíte sa báť, že sa mliečko nestačí „vytvoriť“, lebo po dojčení ho tam zostáva ešte cca 70%. Dĺžka a frekvencia dojčenia ovplyvňujú automaticky množstvo mlieka, ktoré sa vytvorí. Pokiaľ však mlieko vášmu drobčekovi nestačí, skúste zvýšiť jeho tvorbu častejším prikladaním k obom prsníkom a „odstriekavaním“.  Materské mlieko je vždy po ruke, vždy čisté, vždy v správnej teplote a optimálnom zložení – vôbec sa nemusíte zamýšľať nad tým, kde ho ohrejete, že musíte v noci vstať a odkráčať do kuchyne pripraviť či ohriať ho, nehovoriac o tom, že prsia netreba vyvárať. 

Dojčenie kladie zvýšené nároky aj na vás, preto by ste si mali hlavne v tomto období dávať pozor na vyvážené zloženie stravy, obohatenej hlavne o vitamíny a minerálne látky. Uprednostňujte celozrnné pečivo, rastlinné oleje, mäsá s nižším obsahom tuku, morské ryby, ovocie a zeleninu. Je potrebné obmedziť konzumáciu soli, cukru a sladkostí. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spôsobujú nadúvanie, silným alergénom, ale aj príliš aromatickým potravinám, ktoré môžu negatívne ovplyvniť chuť mliečka. Počas dojčenia by ste mali vypiť v menších dávkach aspoň 2-3 litra tekutín denne. Najlepšia je kvalitná voda alebo jemná minerálka, vhodné sú aj ovocné a bylinkové čaje, prípadne riedené džúsy. Neodporúčajú sa piť perlivé nápoje, čierny čaj, kávu a už vôbec nie alkohol.

Každá žena má iné zloženie materského mlieka – presne pre svoje dieťatko. Materské mlieko sa mení stravou matky, vekom dieťatka, mení sa počas dňa, dokonca počas jedného kŕmenia. Je iné počas menštruačného cyklu, dokonca ho ovplyvňuje počet predchádzajúcich tehotenstiev alebo aj to, ako ho dieťatko získa: či sa dojčí alebo ho mamička odsaje a podáva iným spôsobom.

V čom je dojčenie pre bábätko dôležité? 

  • Ochrana pred infekciami – najmä dýchacích ciest, tráviaceho traktu, stredného ucha, mozgových blán (všetko potvrdené výskumom).
  • Nižšie riziko cukrovky, obezity, anémie, alergií, Crohnovej choroby, nádorových ochorení a malígnych lymfómov (taktiež vedecky potvrdené).
  • Lepší rast a vývoj kostí, menšie riziko osteoporózy i v dospelosti (taktiež).
  • Kvalitný vývoj duševných schopností (spája sa pravdepodobne i s tým, že dieťa je častejšie pri matke a prijíma viac podnetov).
  • Dojčené deti si menej často vyžadujú hospitalizáciu.
  • „Protistresová technika“ pre vás i pre dieťa – uspokojujúce pocity z dojčenia sú nenahraditeľné.

Aký má význam dojčenie pre vás?

Výskumy dokázali, že dojčenie chráni nielen dieťatko, ale i mamičku. Vám prináša:

  • Lepšie zavinovanie maternice po pôrode. To znamená, že „obydlie vášho dieťatka“ sa rýchlejšie vráti do pôvodného stavu.
  • Rýchlejšie chudnutie do pôvodného stavu (pri dojčení vydáte mnoho energie).
  • Menšie riziko chudokrvnosti a osteoporózy.
  • Menšie riziko rakoviny prsníkov a vaječníkov.
  • Menšie riziko (štatisticky dokázané) roztrúsenej sklerózy.
  • Menšie popôrodné straty krvi.
  • Silná citová väzba s dieťatkom.
  • Menej stresu, viac pohody...

Za posledných 15 rokov sa v propagácii a podpore dojčenia urobilo veľmi veľa. Viacej sa o tom hovorí, píše, propaguje. Myslím, že miera, do akej sa to robí, je vnímaná ženami veľmi individuálne. Pre niektoré je to až príliš, pre iné je to stále málo. Napriek tomu, že niektoré mamičky majú pocit, že sa dojčenie príliš propaguje a sú do neho často tlačené, v 6. mesiaci života je u nás výlučne dojčených len okolo 36% detí. Čo podľa mňa nie je vysoké číslo a na základe neho by sme mohli usudzovať, že informovanosť mamičiek, ako aj propagácia dlhodobého dojčenia nie je zas až taká masívna. Naopak, propagácia umelých mliek je stále intenzívnejšia.

Umelé mliečko

U veľa mamičiek je dojčenie boj. Nie každá má možnosť bez problémov dojčiť. Je to boj za dobrú vec, nie zriedka proti presvedčeniu širšej rodiny, ale veľmi často sama so sebou...

Niektoré maminky tento boj po krátkom čase vzdajú, iné urputne zápasia celé mesiace o každú kvapku mlieka pre svoje dieťatko. Myslím, že naozaj každá to zvládla tak dobre, ako to len šlo, v rámci svojich psychických aj fyzických možností v danej chvíli, preto na skupinu mamičiek, ktoré to napokon vzdali a rozhodli sa pre umelé mliečko, by sme sa nemali pozerať ako na zlé matky.

V posledných rokoch sa podarilo v procese približovania k  materskému mlieku urobiť výrazný krok dopredu. Podarilo sa obohatiť umelé mlieka o prebiotiká a probiotiká, o nukleotidy, esenciálne mastné kyseliny a ďalšie látky, vznikli špeciálne mlieka pre deti s rizikom alergie a alergické detičky so zvlášť upravenou kravskou bielkovinou, mliečka pre deti, ktoré neznášajú mliečny cukor, pre deti trpiace častým vracaním, dojčenskými kolikami a problémami s vyprázdňovaním. Existujú špeciálne mlieka pre detičky s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Umelá výživa zabezpečí zdravý rast a vývoj dieťaťa, ktoré nemôže byť dojčené. Materské mlieko však vždy zostane nedostihnuteľným vzorom pre jej výrobu.

Na každý vek iné mlieko

S rastom a vývojom dojčaťa sa menia jeho nároky na výživu. Materské mlieko svojím premenlivým zložením zodpovedá týmto potrebám. Výrobcovia umelej výživy v snahe reagovať na tieto zmeny vyrobili tri základné typy mliek: začiatočné, pokračovacie a pre batoľatá. Mlieko tak lepšie spĺňa požiadavky zdravého vývoja organizmu. Pružnosť, s akou sa materské mlieko dokáže prispôsobiť aktuálnym potrebám dieťaťa, sa tým čiastočne napodobňuje.

Začiatočné mlieka

Sú určené pre novorodencov a dojčatá, výlučne na mliečnej strave. Výrobcovia v odporučeniach na obaloch uvádzajú, že začiatočné mlieko je určené pre dieťa od 0 do 4 mesiacov. Dieťa ho môže piť i neskôr, kým je spokojné a dobre napreduje. 

Začiatočné mlieka sa označujú na obaloch symbolom 1 alebo názvom, ktorý tento vek symbolizuje.

Pokračovacie mlieka

Začína sa s nimi zvyčajne v období, keď dieťaťu pridávame nemliečne príkrmy. Nie je nutné dieťa privykať na pokračovacie mlieko už v štyroch mesiacoch. Odporučenie na obale je v tomto prípade iba informatívne. Pokračovacie mlieko by však nemalo dostávať mladšie dieťa, pre ktoré je určené mlieko začiatočné, lebo by zaťažovalo jeho organizmus.

Pokračovacie mlieka sa na obale označujú symbolom 2 alebo podobne ako pri začiatočných mliekach názvom, ktorý tento vek symbolizuje, prípadne označením mesiaca veku, v ktorom je možné začať mlieko podávať.

Mlieka pre batoľatá

Medzi 10.-12. mesiacom veku dieťaťa môžeme začať podávať mlieko pre batoľatá, ktoré býva na obale označené číslicou 3 alebo slovom Junior.

Sú to pokračovacie mlieka s prídavkom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a iných látok vhodných na zdravý rast dieťaťa.

Po roku veku už môžeme dieťaťu podávať i pasterizované plnotučné kravské mlieko a mliečne výrobky. Medzi 10.-12. mesiacom veku je možné použiť na prípravu pokrmov kravské mlieko.

Taktiež sa tieto mliečka vyrábajú so zameraním na rôzne zdravotné problémy dieťatka.

Mlieka pre deti s rodinnou alergickou záťažou

Sklon na alergie a ich prejavy, ako je astma, atopický ekzém či senná nádcha, býva dedičný. Pre deti, ktorých niektorý rodič alebo súrodenec trpí závažným alergickým ochorením, je najlepšou prevenciou včasného rozvoja týchto chorôb dojčenie.

Ak takéto dieťa nemôže byť dojčené naplno, odporúča sa umelé mlieko so zvlášť upravenou bielkovinou, ktoré sa nazýva hypoalergénne (hypoantigénne).

Úprava spočíva v štepení, hydrolýze bielkoviny. Tá potom stráca schopnosť podnecovať v tele rozvoj reakcií, ktoré sa skôr alebo neskôr môžu prejaviť alergiou. Napriek tomu v mlieku zostáva určitá zvyšková antigenicita (alergenicita), ktorá závisí od stupňa štepenia (hydrolýzy) bielkoviny.

Pre zdravé dojča z rodiny (matka, otec, súrodenci) zaťaženej alergickými chorobami, ktoré postupne prechádza na umelé mlieko, ale aj pre novorodenca prikrmovaného umelým mliekom, kde predpokladáme, že bude dojčený, je hypoalergénna, H. A formula s čiastočne rozštiepenou východiskovou mliečnou bielkovinou veľmi vhodná a šetrná. Obsahuje síce látky, ktoré majú určitú antigenicitu (alergenicitu), ale menšiu než v mlieku, kde bielkovina nie je štepená. Týmto sa môže navodiť v systéme obranyschopnosti dojčaťa lepšia znášanlivosť cudzorodých látok.

Aby malo podávanie tohto mlieka dieťaťu zmysel, nesmie mu predchádzať zaťaženie organizmu mliekom, ktoré nemá hydrolýzovanú bielkovinu.

Hypoalergénne mlieka sú rozdelené na začiatočné a pokračovacie. Na obale sú zvyčajne označené symbolom H A.

Mlieka pre deti s alergiou na kravské mlieko

Iná situácia je u dieťaťa, u ktorého sa rozvinie alergia na kravské mlieko. Udáva sa, že vzniká asi u 1-3 % dojčiat. Pri prechode na umelé mlieko sa v priebehu dní až týždňov objavia tráviace ťažkosti: bolesti bruška, vracanie, hnačka.

Ich intenzita a závažnosť sa stupňujú. V riedkej stolici bývajú nitky krvi. Dieťa nenapreduje, často ho trápi dojčenský ekzém. Môžu sa objaviť aj dýchacie ťažkosti. Ak je táto diagnóza naozaj potvrdená, podávajú sa dojčaťu mlieka s vysokým stupňom štiepenia bielkoviny, extenzívne hydrolyzáty, ktorých zvyšková antigenicita (alergenicita) je veľmi nízka, výrazne nižšia než pri formulách na preventívne použitie. Úplné hydrolyzáty sú chuťovo odlišné práve pre vysoký stupeň štiepenia bielkoviny, čo však dojčatám neprekáža a na ich chuť si zvyknú. Sú však aj drahé pre ich náročnú výrobu. Rozhodnutie o ich podaní závisí od uváženia alergiológa.

Približne u 80% detí alergia na bielkovinu kravského mlieka v batoľacom veku odoznieva.

Mlieka na zvláštne situácie

Mlieka, ktoré môžu zmierniť vracanie (antirefluxové mlieka)

Sú to mlieka, ktoré vďaka prídavku zahusťovadla môžu zmierniť časté vracanie nedojčených detí. Ide väčšinou o vracanie u napredujúcich detí. Zahustením umelého mlieka sa obmedzí jeho návrat zo žalúdka do pažeráka. Ako zahusťovadlo sa zvyčajne používa zemiakový škrob alebo múka zo svätojánskeho chleba. Tieto mlieka by mali rodičia voliť až po porade s lekárom, ktorý vylúči inú, závažnejšiu príčinu vracania alebo častého grckania. Pre dojčené dieťa sa z rovnakých dôvodov používa bezmliečny prípravok Nutriton, ktorý sa rozpustí v malom množstve vody a podá sa ešte pred dojčením lyžičkou.

Mlieka so zníženým obsahom laktózy

Sú to liečebné diétne prípravky dojčenskej výživy odporúčané lekárom dieťaťu, ktoré trpí dočasnou alebo trvalou neznášanlivosťou mliečneho cukru. Dočasná neznášanlivosť môže niekedy vzniknúť po závažnejšom hnačkovom ochorení. Trvalá je vzácna.

Sójové mlieka

Mlieka, ktoré majú bielkovinový základ na sójovej báze, nie sú určené na bežnú výživu zdravých dojčiat. Sú to diétne mlieka pre deti, ktoré trpia vzácnym ochorením s poruchou vstrebávania mliečneho cukru laktózy. Sójové mlieko je aj alternatívnym spôsobom výživy pre vegetariánov. Môže byť odporučené lekárom i z dôvodu prechodnej poruchy vstrebávania cukru v čreve. Užitie sójového mlieka pri neznášanlivosti kravského je problematické, lebo až 50% deti alergických na bielkovinu kravského mlieka reaguje podobne aj na bielkovinu sóje. Sójové mlieko je teda určené pre malú skupinu detí a odporučenie na jeho užívanie by malo vychádzať z rozhodnutia lekára.

Mlieka pre deti nedonosené a deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou

Sú zvláštnou skupinou začiatočných mliek, ktoré dostávajú niektorí nedojčení nedonosení novorodenci a niektorí novorodenci s pôrodnou hmotnosťou pod 2500g na novorodeneckých oddeleniach alebo v perinatologických centrách. Tieto mlieka potom môžu byť ako výživa detí lekárom odporučené aj určitý čas po prepustení domov, kým nedosiahnu hmotnosť zdravého donoseného novorodenca, t.j. okolo 3500g.

Svojím vyšším obsahom bielkovín a ďalšími špecifickými vlastnosťami vyhovujú potrebám tejto skupiny novorodencov a dojčiat. Tieto mlieka majú aj väčšie množstvo energie i minerálov v porovnaní s mliekami pre donosené deti. Majú špecificky upravené tuky a cukry tak, aby boli pre nedonosené deti dobre stráviteľné. V poslednom čase sú tieto mlieka obohacované o viacnenasýtené mastné kyseliny s dlhými reťazcami (LCP). Tieto látky získava plod cez placentu od matky v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Sú dôležité na rozvoj mozgu, pre zrak a rast organizmu. Niektoré mlieka sú už výrobcom pripravené na pohotové užitie v tekutej forme.

Chytré mlieka

Jedným z posledných krokov na ceste k ďalšiemu skvalitneniu umelého dojčenského mlieka sa stalo jeho obohatenie o prebiotiká,  probiotiká, nukleotidy. Tým sa darí zlepšiť črevnú mikroflóru umelo vyživovaných detí, posilniť ich systém obranyschopnosti (imunity), a tak zlepšiť zdravie a znížiť výskyt alergií u nedojčených detí.

Dobré a zlé baktérie

Výlučne dojčení novorodenci sú oproti nedojčeným vo výhode, lebo majú v čreve v prevahe mliečne baktérie (bifidogénne a laktobacil) podporujúce správne funkcie tráviaceho systému. To spôsobujú látky, ktoré sú obsiahnuté v materskom mlieku – komplex originálnych prebiotík. Osídlenie čreva baktériami sa u výlučne dojčeného dieťaťa výraznejšie mení až s jeho odstavením a prechodom na nemliečne príkrmy.

V tomto prípade je dosť ťažké porovnávať plusy a mínusy, keďže sú to alternatívy kŕmenia dieťatka, ktoré by si mamička vyberať nemala. Umelé mliečko by mali využívať v prípade, že už nie je iná možnosť. Umelé mliečko nastupuje na rad vtedy, keď už nepomáhajú rôzne čaje na podporu tvorby mliečka, odsávanie, masírovanie, teplá voda, mastičky či rady laktačnej poradkyne.

Zhrnutie v skratke:

Dojčenské mlieko

  • Nezaťažuje tráviaci systém dieťatka cudzorodými bielkovinami.
  • Je vždy dostupné.
  • Je zadarmo.
  • Vždy má správnu teplotu a zloženie, nekysne, nekazí sa, je čisté.
  • Najlepšie stráviteľné, až 4x rýchlejšie ako umelé mlieko (formula).
  • Pre vaše dieťatko až do jeho šiestich mesiacov je dojčenské mliečko jediná potrebná potravina, obsahujúca všetky potrebné živiny (netreba žiadne čaje, džúsiky, príkrmy a dieťatko prežije bez problémov všetky ťažkosti).
  • Prispievajúce k zdravému rastu a vývinu dieťatka.
  • Počas dojčenia vzniká silná citová väzba medzi vami a bábätkom.
  • Chráni dieťatko pred infekciami, vírusmi, alergiami – to umelé mlieko nedokáže, pretože neobsahuje také protilátky.
  • Riziko prenosu infekčných chorôb.

Umelé mliečko

  • Finančne náročné.
  • Potreba sterilizácie fľašiek.
  • Zameranie na zdravotné problémy dieťatka.
  • Nutnosť zohrievania.
  • Nepraktickosť na cestách.
  • Veľa druhov pri rôznych zdravotných problémoch dieťatka.

Milé mamičky, dúfam, že ste sa opäť dozvedeli niečo zaujímavé a nové. Aj v tomto článku som pre vás pripravila hlasovanie. Pridajte v komentároch like (Páči sa mi to) na jeden z prvých dvoch komentárov (odpovedí).

Ďalší duel sa už pripravuje, sledujte môj fotoblog. 🙂

Ktoré mliečko dávate vy vášmu dieťatku?

#magazin #duel #mlieko #dojcenie

Dojčenské mliečko

2. jún 2014

Umelé mliečko

2. jún 2014

Je to spomenuté okrajovo, ale zaujímali by ma štúdie o dojčení a skleróze multiplex. Môžem vedieť odkiaľ si čerpala túto info? Ďakujem!

2. jún 2014

@lencucinka1 Dojčenské mlieko.

2. jún 2014

Dojčenské mliečko 🙂 Mňa by zase zaujímala štatistika - 36% detí výlučne dojčených 6 mesiacov, pretože z okolia mám pocit, že je to omnoho menej...

2. jún 2014

dojcenske mlieko

2. jún 2014

@lencucinka1 Lajkla som obe možnosti, lebo len moje posledné dietko bolo plne dojčené.

2. jún 2014

1.dojcenske

2. jún 2014

Myslim, ze by to malo byt "materske vs.umele", pretoze dojcenske mlieko je predovsetkym umela vyziva.

2. jún 2014

Starsieho som kojila 1,5 roka, s mladsou mam rovnake plany 🙂 pri oboch boli zaciatky tazsie. menej mlieka a pomaly tok, ale za tyzden sme to rozkojili, aj ked som ich mala na prsniku aj niekolko hodin vkuse 🙂

2. jún 2014

@gbsgbsxx1 info som čerpala z jedného časopisu zameraného na vedecké výskumy a štatistiky a info o tom nájdeš aj tu http://www.slovenskypacient.sk/clanok/864/moder...

@foursomehappy a štatisktika taktiež z jedného časopisu zameraného na rôzne štúdie, nevymyslela som so 🙂

2. jún 2014

@slavik79 ďakujem, máte pravdu

2. jún 2014

Štatistiku som tam síce nenašla a je to článok môjho doktora a pri mne mal iný názor, ale tak každý organizmus je iný 🙂
Ďakujem za link!

2. jún 2014

@gbsgbsxx1 tam štatistika nebola, tak neviem aký mal názor pri vás no zverejnené mal tieto informácie

2. jún 2014

Hej, ale ty si napísala, že to je štatisticky dokázané, tak ma zaujímala konkrétna štatistika...

2. jún 2014

@lencucinka1 super clanok 🙂 dakujem a tesi sa na dalsi duel 🙂

2. jún 2014

Keby mám možnosť kojit tak určite materské, my sme ale mali UM

2. jún 2014

Aj ja by som privítala zdroj, nakoľko ak to má vyzniet ako tvoj pohľad a rady, môžu byť považované za laicke.

2. jún 2014

@swarovski ja niesom laktačná poradkyňa a tiež niesom zamestnanec nejakej vedeckej inštitucie, ani vyrobca umelych mliek. Som tak ako vy mamička, ktorá sa snaží vytvárať zaujímavé članky a je to na vás, či ako "čitatelky" moje názory prijmete alebo nie. Taktiež nespochybňujete články v časopisoch a nekontaktujete redaktorku nech vám presne povie od kial čerpala informácie. Kedže som sa snažila nájsť čo najviac užitočných informácií neukladala som si stránky odkial som čerpala
@gbsgbsxx1
@foursomehappy

2. jún 2014

Vôbec som nemala v úmysle spochybniť info v článku. Jednoducho sa ma informácia priamo dotýka, tak ma zaujímala tá štatistika...
Keď niečo takto zverejním, tak si za tým stojím a viem si to obhájiť.

2. jún 2014

@gbsgbsxx1 ja si za tym stojim a obhajit?ako s napisala neukladala som si tie stranky

2. jún 2014

@lencucinka1 ja Ťa plné chápem, ale ak to máš odniekiaľ, je fajn vramci článku uviesť zdroj. Potom čomsi všimla, že to odniekiaľ cerpas, no ja necitam vsetky komenty, a príde mi fér uviesť odkiaľ to je 🙂
Neber to prosím v zlom🙂
Len mi tie informácie prišli na teba ako priveľký kaliber a normálne som si myslela, že si nejaká pediatricka... 🙂

2. jún 2014

@swarovski nie njesom 🙂 len som sa snazila vam dat co najlepsie informacie.neberem to v zlom .do buducna budem vedet

2. jún 2014

kedže dojčím som za dojčenie,ale nemám ani proti um nič,tak ako je to mm to naj,tak v prípade,že sa nedá dojčiť je um to naj a môže hovoriť kto chce čo chce,píšem to len preto lebo mna vytáča ked niekto hovorí,že um je svinstvo ,nie je,je to prosto niečo čo bábo papá ked sa nedá mm,ja som za mm,ale hlavne nech sú tie reči okolo toho zdravé a nie prehnané,lebo niekedy ked čítavam niekde príspevky je to ako na hlavu,moja malá ma 9mesiacov,pre niekoho krátky čas na kojenie pre niekoho celkom pekný,my od narodenia okrem mm,používame flašku cumlík,mali sme už aj um,aj 8dnovú odstávku a bez problemov sme prešli na prsko,takže ono nie vždy všetko treba vylúčiť,ako môže sa najskôr skúsiť iné veci,ale nie potom zas vyslovene a z výkričníkmi zakázať tie druhé,ja držím palce tým,čo dojčia nech dojčia dokedy chcú a tie čo už nedojčia ste aj tak najlepšie maminy na svete ktoré ste dávali a dávate detičkám to najlepšie 🙂 pekný dník

3. jún 2014

neviem načo je debata o tom odkiaľ sa čerpali informácie.Baby kliknite na google a hľadajte čítajte do sýtosti,moja skúsenosť bola 24mesiacov plného dojčenia ,dokonca aj kamarátkinej dcérky.Mne to proste šlo. Sesternice zas naopak sa trápili preveľmi.Takže mliečko pokiaľ je možné tak od maminky keď možné dojčenie nie je tak umelé.Nijaká stredná cesta nie je :D

3. jún 2014

ano kojenie je najprirodzenejsie...ale al sa neda,zen by sa nemala citit zle,ak da drobcovi umele mliecko...moja dcera bola na UM a ma super imunitu.....a dalsia vec-zeny ktore dojcia,by sa mali podla toho aj stravovat,a nie byt skoro len na sucharoch,aby nahodou ich babo nenafukovalo z dacoho...zena,ktora sa vyzivne nestravuje,tak neverim,ze to jej mlieko je super kvalitne..a taktiez,ak ma zena v tele napr.plesne-(a ani o tom nemusi vediet) ,tak ich dojcenim pekne da aj svojmu miminku......takze zeny ktore dojcite-aj dbajte o seba !!

3. jún 2014

moju starsiu dceru som kojila rok , mladsia ide mat teraz rok a tiez ju este kojim i ked zaciatky neboli lahke pri oboch ale urcite sa priklanam k materskemu ....umele mliecko je dobra vec pre maminy ktore nemozu kojit .....a ked dcerku odstavim urcite budem pokracovat s umelym mlieckom a nie s kravskym aspon do 2 rokov.....

3. jún 2014

Moj maly ma 19 mesiacov, stale kojim..a to na zaciatku vyzeralo, ze nebudem, lebo maly mal.problemy sa prisat a ja som bola zufala a chcela do vzdat..ale som rada, ze som to nevzdala...kojit chcem min.do 2 rokov

3. jún 2014

Starsi bol na um, mladsi je plne dojceny. Pre mna je to neporovnatelne. Dojcenie mi dava toho ovela viac. Aj v noci je to pre mna pohodlnejsie. 🙂

3. jún 2014

Dojcenske mlieko

3. jún 2014

Ja som len kojila, dceru 2 roky a syna 2,5 roka. Bolo to pohodlne...

3. jún 2014

Nemyslím, ze toto treba porovnávať, jednoznačne z toho vyšlo horšie umelé mliecko, ale co tie maminky, ktoré kojit nemôžu, maju si to teraz vyčítať, ze dávaju UM? Ja sama kojim, ale ak by som nemohla, nenechám dieťa umrieť od hladu;)

Dojcenske mlieko

3. jún 2014

Prvu dceru som kojila dlho a pri tejto druhej dcere to neslo. nechapala som to, co sa stalo, ved som uz skusenosti s kojenim mala. Vtedy som pochopila mamicky, ktore presli na umele mliecko......pretoze ja som presla tiez, ale kojenie je podla mna lepsie ako pre mamicky tak i deti.

3. jún 2014

tak isto je najlepsie je materske mliecko je to krasne sledovat babo ako pije..hned k dispozicii v spravnej teplote. mne sa podarilo 5mesiacov krmit malinku mojim mlieckom este som bojovala ako sa dalo ale potom uz bola nervozna mala aj ja ze pila malo neslo nam to.tak som po davkach davala raz umele raz moje alebo moje a dokrmenie umelym a k 6mesiacu som uz presla na um mala bola spokojna najedena takze ak sa da jednoznacne materske

3. jún 2014

materskééééééé... 😀

3. jún 2014

dojčenie 🙂

3. jún 2014

ak by som si mohla vybrat kojit co najdlhsie (dalo sa mi len polroka) tak by som urcite kojila aj viac, inak nemam nic proti UM. Len ide cisto o volbu co mi je blizsie - je to dojcenie 🙂

3. jún 2014

Dojčenie 😉

3. jún 2014

dojčenie

3. jún 2014

Dojčenie

3. jún 2014

pokial je to moze a dasa,tak v prvom rade dojcenie 🙂....ale tiez nemam nic proti umelemu mliecku 🙂

3. jún 2014

Dlhodobe dojcenie ♥

3. jún 2014

no lajkla som obe lebo , pri malom som nemohla dlhšie dojčit kedže malo sal a mne sa tvorilo mliečko len v jednom prsníku, tak som sa odsávala a ešte prikrmovala UM , uvidíme ako to bude teraz ale bola by som rada keby som dojčila dlšie 🙂

3. jún 2014

ja som jednoznacne za dojcenie

3. jún 2014

dojčenie

3. jún 2014

určite materské mliečko 🙂 Dcéru som dojčila 3roky a krpec je jej konkurent 😀

3. jún 2014
Komentár bol odstránený

@kkiiaarraa ÚPLNE SÚHLASÍM!!! Moja dcerka bola od 1.tyzdna na UM, lebo ja som mliecko nemala, resp.mala ale minimum a toto bolo nas obe to najvyhodnejsie, takze tak! a je mi jedno ze furt volakto pindal a neviem co, tí co tomu chápu porozumeli a ostatní ma netrápili 🙂 my sme boli spokojné obe a to je to najpodstatnejšie!

3. jún 2014

určite materské mlieko, máme 2r a 4m a nemienim prestať, pre malého je to to naj :D

3. jún 2014

myslim ze tato tema nieje hodna duelu,je to uplne nelogicke..To nemozes porovnat s plienkami....je jasne ze materske mlieko je najzdravsie..a tie co daju "paci sa mi " na umele mlieko,tie si takisto myslia ze najzdravsie je materske ale museli z nejakeho dovodu prejst na umele...moje deti su odchovane tiez na umelom ale davam like materskemu!

3. jún 2014

dojcenie

3. jún 2014

@kkiiaarraa a to ta este obdivujem ze si tolko vydrzala - 2mesiace 🙂 klobuk dole.. ja som po prichode z porodky par dni prikladala + teda umele a nemala som na to nervy, nervozne sme boli obe, mala len revala, ja v depke :-/ no des....

3. jún 2014
Komentár bol odstránený

ja som za dojčenie všetky tri deturence som kojila,je to užasny neopisatelny pocit..nevymanila by som za nič a ešte sme aj ušetrili,že sme nemuseli kupovat drahe mlieka...a ešte ktore by im sadli...

3. jún 2014

dojčenie

3. jún 2014

dojčím, ale nemám žiadne výhrady voči UM.. keď sa nedá, tak sa nedá a ja mám len šťastie, že u mňa sa "dalo"..

3. jún 2014

@kkiiaarraa sa ukludni pre boha;))) prečo matky, ktoré dávaju UM reagujú stale takto prehnane? Ved sa nic nedeje. Podľa mna je táto anketa úplne nelogicka, ale treba krotiť emócie.

3. jún 2014

@kkiiaarraa ale ved ja tam nepisem ze mame byt proti UM. Moj maly je tak isto od prveho mesiaca.ja som tam pisala ze kym sa da bojovat o materske tak to netreba vzdat ale ked uz sa neda je to moznost UM.dost mozne ze si asi ani nepochopila podstatu ckanju.ako si mozes vsimnut tak UM som venovala znacnu cast clanku,kde som pisala v podstate do detajlov rozdelenie a vsetko o tom.ja nesudim tie co nekoja,ved ani ja nekojim,ja nechaoem preco si to hned berete v zlom.samozrejme ze je najlepsie materske mlieko ale tak akoo som tam pisala uz su v dnesnej dobe rozne mlieka na rozne probl. Tak poprosimta neurazaj ze chore na mozog a mam sa dat liecit bud taka zlata

3. jún 2014

@clarissa ved som to tam aj napisala ze to nieje porovnavanie ako pri plienkach ale skor taky sprievodca ktory ma poskytnut informacie

3. jún 2014

a inak tiež musím dodať, že tento duel nemá význam, nedá sa to porovnávať s plienkami... to či dám látkovú alebo jednorázovú plienku si môžem vybrať, ale to či budem kojiť, alebo nie, si vybrať nemôžem.. lepší by bol duel (keď už) tak duel alebo súboj značiek UM, a aj to by malo za vásledok akurát štatistickú informáciu, ktorá značka je najpoužívanejšia..

3. jún 2014

kojenie, som rada ze mozem aj mojho druheho synceka plne kojit

3. jún 2014

dojcenie

3. jún 2014

@mima1983 vyni si caps look 😀

3. jún 2014

bola som za dojcenie, ale ked sa inak neda, tak davam UM

3. jún 2014

@lencucinka1 ...takto...urazit teba som priamo nechcela...ale taketo clanky ktore sa idu pretrhnut aby vnutili mamickam to že dojcenie je uplne najlepsie sposobuje to že chytaju depku ked nemožu...ja ked som citala taketo clanky ked mi odchadzalo mlieko ( což som len odsavala) a citala som taketo podobne clanky tak som sa citila mizerne že o co moje dieta príde,a že ja som tá co zlihava....že som hlupa že to neviem a podobne.....a to nielen ja ale mnoho žien....

3. jún 2014

@kkiiaarraa ale ja to nikomu nevnucujem nech dojci

3. jún 2014

@lencucinka1 ja som to cele necitala.len vidim ze mamy maju dat like na jedno alebo druhe ako pri plienkach.....sprievodca bude asi taky ze sa tu akurat strhne dobra hadka 😀 este ti poradim,daj ockovaci duel....to bude krasa potom citat to tu 😀

3. jún 2014

2m dojcenske ml.,po problemoch UM ☹

3. jún 2014

@clarissa
@clarissa aj to bude 🙂 vidis mozno pretoze si to necitala cele.moj maly papa od mesiaca UM a zije.ja som neni zastanca ze ked nedojcic si zla mama a hoď si to.a ano maju dat like na jedno alebo druhe ale otazka neznie co je podva vas lepsie ale co papaju, tu ide skor o statistiku respektive anketu nie o to co je lepsie

3. jún 2014

U mňa UM, lebo po troch mesiacoch som inú možnosť nemala a pre zdr. problémy mi ho museli zastavovať... Ale malinká nemala ani najmenší problém s UM a sadlo jej hneď prvé.. A to podotýkam, že vtedy ich veľa na výber ani nebolo 🙂

3. jún 2014

Dojčenské mlieko 🙂 ale nie vždy sa dá dojčiť tak v žiadnom prípade neodsudzujem ani Um🙂

3. jún 2014

dojcenie..🙂

3. jún 2014

@lencucinka1 ok,tak potom je to fajn....😉

3. jún 2014

kojim uz 3,5 roka be prestavky a dufam ze potiahnem este rok

3. jún 2014

Stránka pre podporu dojčenia. Nájdetevtam pomoc pri problémoch s dojčením... www.mamila.sk

3. jún 2014

Dojcenie 😉

3. jún 2014

ja som dcéru dojčila a pri synovi nám to dopriate nebolo, takže nemám nič ani proti umelému mliečku 🙂 ked sa nedá, tak sa nedá a ani žiadnu matku za to neodsudzujem ,alebo nenazývam to jej zlyhaním 🙂

3. jún 2014

@lencucinka1 nejde mi dať like 😀 tak píšem sen ... dojčenie

3. jún 2014

chvalabohu máme šťastie a kojíme 🙂

3. jún 2014

pre porovnanie zloženie materského a umelého mlieka http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zloze...

3. jún 2014

Jednoznačne dojčenie 🙂

3. jún 2014

No v každom prípade DOJČENIE... :D

3. jún 2014

Nekojila som.....takze u mna UM....

3. jún 2014

Pokud je to ze zdravotních důvodů možné, tak určitě kojení.

3. jún 2014

@lencucinka1
Dojčenské mlieko a umelé mlieko - nie je obsah tých slov "rovnaký"? 😀 Mala si zrejme na mysli materské mlieko a umelé mlieko, nie?

3. jún 2014

@heni79 ano uz hore vyssie som napisaka ze to je zle ake myslim ze kazda pochopila ako to bolo mylene

3. jún 2014

@clarissa ja síce dojčím, tiež si myslím, že mm je najlepšie, no nezatracujem um, lebo ak sa nedá dojčiť (aj keď uznajme, že málo žien doslova BOJUJE, len aby dojčili), je to zdravšia a zložením pestrejší variant ako dáke kozie/kravské mlieko (do istého veku).
Chcela som len poznamenať, že toto nie je odveci duel, lebo jaosobne poznám niekoľko mamičiek, ktoré proste mm "neuznávajú", je pre ne nepríjemné dojčiť a navyše vedia použiť na obhajobu um také argumenty, že hocikoho presvedčia, že um je zdravšie, prirodzenejšie a vhodnejšie než mm. Je to smutné, ale je to tak. A to žijem v malom meste! Tie matky doslova zatracujú materské mlieko.

3. jún 2014

dojčenie - dcérku kojím už 20. mesiac a nemám pocit žeby s tým chcela prestať 🙂

3. jún 2014

dojcenske mlieko

3. jún 2014

@paradize máš pravdu, jedna moja známa prestala dojčiť iba preto aby mohla mať sem tam voľnosť, tiež mi to príde také zvláštne

3. jún 2014

UM . nebudem tu nic rozoberat - zbytocnost 🙂 Ale tiez mam nazor ze toto ako duel nie je vhodne kedze mozno len 1-2% zien sa hned po porode dobrovolne rozhodne nedojcit!!!! 🙂

3. jún 2014

Umelé mlieko.

3. jún 2014

Dojčenie 🙂

3. jún 2014

U mna jednoznacne dojcenie... O mliecko som bojovala do drobcovych deviatich mesiacov a az vtedy som mohla UM uplne zrusit. Zivo si pamatam, cim som si presla a minimalne milion krat mala sto chuti prestat tolko bojovat, zastavit laktaciu uplne a supnut mu do pusy flasu. Keby som nemala manzela, ktory pracuje z domu a priemerne 10x do dna mi pomahal s cievkou, tak to vydrzim mozno dva tyzdne. Nevzdala som to, maly ma 14 mesiacov a stale kojim 🙂 ale prave preto, ze mam za sebou to, co mam, absolutne nezazlievam ziadnej mamine, ked to vzda a je pre nu aj babo menej stresujuce prejst na umele mliecko. Ved spokojna mama je prvym predpokladom, aby bolo spokojne aj babatko. 🙂

3. jún 2014

dojcenie,ale ked to nejde,tak to nejde a umele..ale neprestat dalej skusat dojcit,caste prikladanie, vit.sk.B, vela ovocnych aj zeleninovych stiav/smoothies

3. jún 2014

@janie80 aj my sme fungovali na cievke..brrrr,,esteze je to za nami a od roka cisto dojcime(ma 19mes. 🙂 )

3. jún 2014

@mariynka jeeej, tesim sa, ze nie som jedina tvrdohlava exotka... 😀 uz na mna vsetci pozerali ako na blaznivu, ze "este stale cievkujete?" 😝 bolo to tazke, ale nelutujem 🙂

3. jún 2014

Dojčenie 😉

3. jún 2014

Ja som prvé kojila a kedže je to riadny šinter a potrebujem si pospať zainvestovala som do elektrickej odsávačky a neviem si vynachváliť, keď treba dám cicík a sem-tam ho pichnem babke na noc :D

3. jún 2014

dojcenie

3. jún 2014

syn bol kojený 3,5 roka dcerka je kojená stále (1,5 roka)

3. jún 2014

@paradize no,ako ja sa priznavam,pre mna bolo UM ovela pohodlnejsie...inak by som ich mala nonstop zavasenych na cecku a nic by som neurobila...boli to pol hodinove pauzy ticha po najedeni a potom rev a zas dokola...pri oboch som mala toto iste...neviem ci som mala malo mlieka,alebo kde bol problem ale pre mna bolo UM riesenie..ja som bola spokojna,deti boli spokojne a necitim sa absolutne previnilo,prave naopak..ale ako som im spominala,materske mlieko je top kvalitka,to absolutne nespochybnujem ze je urcite kvalitativne na prvom mieste pred akymkolvek UM..

3. jún 2014

Dojcenske mlieckk 🙂

3. jún 2014

dojcenie

3. jún 2014

@mariynka vidíš, toto som sa Ťa stále chcela spýtať, ako ste bojovali 🙂 a Costi si vtedy neskúšala? Mne pomohol 🙂

3. jún 2014

tento "duel" je absolutne nezmyselny. beriem duel v plienkach alebo co ja viem - vychova dietata v rodinnom dome alebo v meste v bytovke, ale dokcenie a umele mlieko??? snad umele mlieko nastupuje vtedy, ked dojcenie zlyhalo. pre mna toto nie je tema, len snaha mk zas vyvolat - a zas zbytocne - nejaku trmu vrmu.

3. jún 2014

A ešte, žienky, treba realisticky skonštatovať, že pre možnosť svoje deti dlhodobo dojčiť (rok, dva, tri,...), musí mať matka vhodné podmienky, pričom možnosť byť na rodičovskej dovolenke do veku 3 rokov dieťaťa je jednou z nich...takže trebalo by lajknúť aj to 😅

3. jún 2014

@michaelkanr co mam ja s mk? Je to tam napisane ze to neni duel ale skor sprievodca kedze sa to neda porovnovat.treba citat poriadne a nie tu potom pisat hluposti

3. jún 2014

Materske mliecko 🙂

3. jún 2014

@lencucinka1 predpokladam ze ty sama si si nevymyslela rubriku duel, ani temy, takze tolko mas s mk. a nemyslim si ze pisem hluposti, pisem svoj nazor, prosim pekne🙂

3. jún 2014

@michaelkanr prosim pekne vymyslela

3. jún 2014

dojčenie 🙂

3. jún 2014

@lencucinka1 aj rubriku duel si si vymyslela sama?

3. jún 2014

Staršieho syna som dojčila mdo 4 rokov, mladšieho do 3 rokov a musím si !zaklopať" majú perfektnú imunitu, lekárovi chodíme len na prehliadky a očkovanie a to má starší teraz 10 rokov a mladší 4,5 roka, takže ja som jednoznačne za dojčenie!!!

3. jún 2014

@katja78 costi som skusila,ale vysadila.. nam pomohli prikrmy,ked uz nepotreboval cisto tolko MM..

3. jún 2014

@michaelkanr ano ak sa ti to nezda spytaj sa admina

3. jún 2014

@mariynka a prečo vysadila? Veď také malé pirulky 😉

3. jún 2014

pre mna maximalne pohodlne a pakticke UM ani sekundu som nemala vycitky, ze som nebojovala...usetrila som nervy sebe aj malemu..jedinu nevyhodu vidim vo financiach, inak nic..poznam x ludi, zdravych, sportovcov, bez problemov, ktori vyrastli na UM a dalsich xy ktori nie su uplne zdravi a mohli byt kojeni do nekonecna 🙂 tak naco si robit vrasky 🙂

3. jún 2014

@katja78 bo som si namyslela vsetko,co bolo v pribalovom letaku medzi neziaducimi 😀 😉

3. jún 2014

@mariynka 😀 pre Teba by mali jestvovať krabičky bez príbalových letákov 😅 ja som si dávala 4x2 alebo 3x3 a v pohode 🙂

3. jún 2014

@katja78 nastastie som sa naucila zit bez liekov,tak je po probleme 😉 (aj s prehltanim.. 😀 ) 🙂

3. jún 2014

@mariynka ono sa to vekom mení...ale to sme už hodne OOT

3. jún 2014

verim ti, aj ked som prekvapena. na mojom nazore to ale nic nemeni, nechapem prinos takehoto clanku, ale to, co chce vlastne tymi hlasmi merat/zistit. skor mi to pripada ako nejaka seminarka do skoly, ktora je, mimochodom, bez uvedenia zdroja informacii priamo v texte, neuplna.

3. jún 2014

@michaelkanr to je tvoj nazor.zaujimave ze ste tu dokooy asi 3 co s tym maju problem

3. jún 2014

Lajkla som dojcenske,kedze na vyber nie je materske, ktore nic nenahradi 🙂

3. jún 2014

Akoze to je co sa blbu "sutaz"? Sak je jasne,ze ked to ide,tak sa koji a ked to nejde tak sa dava um...akoze to zase kto si dokazuje co? 😝 😝

3. jún 2014

@hanka_april co si ma kto dokazovat? Toto neni ziadna sutaz,len sa pytam kolk z vas koji a kolko dava uM
@lienkaso uz vyssie som pisala ze som sa pomylila a zke som to napisala.dojcenske ma byt materske

3. jún 2014

mala som moznost dojcit 16m 🙂 DOJCENIE 🙂

3. jún 2014

samozrejme neodsudzujem mamicky, kt. ta moznost nebola dopriata, ked musi byt podavane UM, tak proti tomu nic nemam!

3. jún 2014

Dojcenie

3. jún 2014

..materské mlieko🙂

3. jún 2014

Určite materské mliečko 🙂 je to ten najlepší základ pre bábätko aký len môže byť 🙂 dnes je presne pol roka čo kojim a dúfam že ešte raz toľko budem 🙂

4. jún 2014

Ja som prve dieta kojila. Trapenie pre malu, stale plakala, stale bola hladna, pytala jest kazdu pol hodinu, v noci mi nespala. Potiahla som to do 6 teho mesiaca. Potom sim uz nemohla, dala som jej sunar, a pamatam na to ticho - bola syta a spokojna. Ze sa nenasiel clovek, co by mi povedal, ze daj jej flasku...druhe dieta konit nebudem, to je moje rozhodnutie, za tie stavy, trapenie a bolesti mi to nestoji

4. jún 2014

@lencucinka1 ale ide o to, že si to nazvala duelom (zasa), píšeš to dobre, ale aj to ako si uviedla, že je to citlivá téma,prečo sa jednoducho neopýtaš na názory a skúsenosti nás mamičiek ? je jasné že dojčenie je to najlepšie pre maminku i dieťatko, ale vždy to nejde, nechcela som reagovať, ale nedalo mi to....prečo DUEL ?

4. jún 2014

dojcenie,stale kojim a verim,ze to este potiahneme.

4. jún 2014

snazila som sa ale inak to neslo mliecko som len odstrekovala rucne odsavackou mi to neslo, ale vydrzala som polroka, teraz uz je maly len na um

4. jún 2014

@kavaapalma koľko už kojite? 🙂 ja mám akurát dnes pol roka čo kojim 🙂 teda vlastne moja laurinka má dnes pol ročika

4. jún 2014

@lubka234 duel preto lebo vo vecsine budem porovnavat dve veci no ori tehto teme ako som to ajnhore napisala neide o porovnavanie pretoze su to dve rozdielne veci v podstate.toto si zena nemoze vybrat, komentare pod clankami su nato aby ste vyjadrili svoje zazitky, vase skusenosti s touto temou vo vasom zivote.to je priestor pre vas

4. jún 2014

@mima1983 ja som na tom bola úplne rovnako.

4. jún 2014

@lencucinka1 priestor na vyjadrenie máme, ale DUEL je príliš silné slovo, je to vlastne súboj, o čo máme bojovať ? keď sa vyjadríš "porovnaj me si" znie to tak znesiteľnejšie, nechcem ťa chytať za slovíčka, ani kritizovať, témi sú výborné i niektoré komentáre, ale sú aj také kde sa mamičky jemne napádajú a presviečajú o svojej pravde (hlavne v plienkovom DUELI) a hlavne keď porovnávame, tak nebojujeme

4. jún 2014

@lubka234 ale to nieje duel medzi vami,vies co kasli na to, naozaj nemam cas tu vysvetlovat jedno slovo. Proste to slovo ignoruj a hotovo 🙂

4. jún 2014

Dojčenské mlieko

4. jún 2014

@lencucinka1 ...nei je slovo ako slovo, ale máš pravdu kašlem na to...

4. jún 2014

@barcitta19 my o tyzden rok,takze sa vytesujem,lebo zaciatky boli velmi tazke

5. jún 2014

@wanda123 presne,spominam si na to ako dnes,bolo to u nas podobne...pri kojeni mi nezaspala nikdy,stale lakala,hladna bola,nepriberala..dala som UM a ona zalomila na 4 hodiny...stalasom pri jej postielke a sledovala,ci dycha 😀 😀

5. jún 2014

dojčenie

6. jún 2014

u mna dojcenie a neprestalo ma to bavit ani po takmer siestich rokoch,aktualne tahame tandem u poslednych dvoch🙂

6. jún 2014

Dojčenecké mliečko

6. jún 2014
6. jún 2014

dojcenie

8. jún 2014

Ja som kojila 5 mesiacov a od 5 do roka a pól umelé mlieko 🙂 Jediné, čo mi na umelom mlieku vadilo bolo, že stálo peniaze, inak super, Sunár jej mohol dať aj tatík, pekne sa na nich pozeralo, na mlieko si zvykla a aj dnes pije ráno, večer, nikdy ma maláa vonku nevyzliekala, žecce cicu ako som to už videla 😀 Podľa mňa keď niekto dáva umelé mlieko, nemá sa za čo hanbiť ani prečo trápiť (iba keď ide o peniaze, hoci sa to dá zvládnuť) 🙂 Keď budem mať ešte bábätko, určite budem dojčiť, keď sa bude dať ale zas nie extrámne dlho 🙂

8. jún 2014

mame 14 mesiacov a este stale materske mlieko. 🙂

8. jún 2014

@patanna je, aj my mame 13 mesiacov a stale materske mlieko 🙂)

9. jún 2014

@lencucinka1 moju prvu som dojcila len 2 a pol mesiaca akoprvorodicka som to vzdala lebo v noci bola prisata hodinu potom hodinu zaspavala a na hodinku pospala a potom opat znova a nakoniec som to vzdala nezvladala som to bola na umelom mliecku sunar a potom sme presli na kravske mlieko na ktore nam zistili intoleranciu ale mozeme mliecne vyrobky aspon tak pijeme sojove mliecko a teraz mam druhu dcerku ma krasnych osem mesicov a plne ju kojim a od pol roka davam prikrmi a nedavam jej cajiky len cistu prevarenu vodicku v tomto teple lebo nie vzdy si cicik chyti vonku

10. jún 2014

@lencucinka1 kurňa ty kedy máš čas takto vyvádzať tu??? 😀 😀 si sa nejako rozbehla 😀 ale kvitujem, snažíš sa, a dobre sa to číta, teda mne, je to pokope a nemusím čítať XY časákov 😀 som lenivé hovado a hambím sa za to 😀

10. jún 2014

@tjarka1 😀 zlata a tak co ti poviem, kedze som super mama mam na vsetko cas (to urcite 😀 ) ale tak sem tam si najdem cas 🙂 aby ste to mali vsetko pokope 🙂

10. jún 2014

Maminkyne mliecko sme s uzivali do 10mes..potom sme skusali umele ale jej nechutilo..tak sme dali 3,5%krabicove..stym je spokojna..somnrada ze sme aspon tych oar mesiackou si mohli takto spolu uzit pri kojeni.veru minto aj chyba...nuz ale odstavila sa mi sama lebo ju zacali zubky trapit

10. jún 2014

som za materske mliecko a dojcenie, ale u nas to neslo a bola som vdacna, ze existuje UM bez laktozy inak by sme si rady nedali

11. jún 2014

Samozrejme, ze materske...mala som to stastie kojit 1,5 roka 🙂

15. jún 2014

Predovšetkým materské mlieko .... V nutnom prípade ak nie sme s manželom doma a je s malým svokra tak jedine vtedy to umelé ..... Ale inak len a len materské mlieko 🙂

29. jún 2014

dojcenie 🙂

5. aug 2014

Začni písať komentár...

Odošli