Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri
lola777
24. nov 2017
512 

Tie najlepšie mäkučké perníčky

Kto už na Vianoce nepečie medovníčky/perníčky ??? Tieto koláčiky sú veľmi obľúbené asi u väčšiny sladkomilných ľudí. Myslím, že nie len pre ich chuť, ktorá skoro vždy proročí príchod najkrajších sviatkov v roku, ale aj pre ich prípravu, ktorá má svoje predvianočné čaro. A to hlavne s deťmi.  Spolu s ich radosťou robiť niečo nové, čo sa robí len raz v roku a  ich radosť spolu s čakaním na Ježiška /a ,samozrejme, darčeky/. Pomaly, ale isto sa začnete dostávať opäť do svojích detských čias plných radosti z Vianoc. 

Jasné, pri pečení s deťmi sa treba obrniť železnými nervami, ale... pri správnej atmosfére zabudnete aj na to, že cesto, múka a formičky, sú všade, kam sa len pozriete. Naladili sme sa na Vianočnú nôtu Mira Jaroša a piekli sme o dušu celý deň.

Ak nemáte svoj tradičný recept, môžete vyskúšať tento náš. 

Cesto je potrebné si pripraviť deň vopred, aby v chladničke pekne cez noc odležalo a malo tu správnu chuť a konzistenciu. 

Budeme potrebovať:

600 g hl. múky

250 g práškového cukru 

200 g másla

6 lyžic medu

2 lyžice kakaa

3  vajčka 

1 bal. kypriaceho prášku do perníka 

1 lyžica perníkového korenia 

Všetko spolu dôkladne premiešať a nechať jednu noc odležať v chlaničke /múku a cukor preosiať cez sitko, aby sme nemali v ceste hrudky/. Jasné, aby nám nebolo málo, urobila som dvojitú porciu cesta  ,a tak sme piekli celý deň. Odporúčam k tomu čajík Jablko-škorica, alebo Magické ovocie, ktoré má príchuť vareného vínka. Mňaaam. Pijete, ale neopijete ... / :Đ /. 

Cesto si vyvaľkáme na 3-5mm plát. 

Cesto som im musela rozdeliť na dve časti /každý svoje/, aby si každý urobil ako chce a nemusela som stále medzi nimi robiť rozhodcu, kto komu to pokazil. 

A už stačí pečiatkovať, vykrajovať, ukladať na plech /papier na pečenie/. 

Pečieme na 150-175 °C len kráto, asi 5-7min. 

V recepte bolo, že ešte teplé potrieme rozšľahaným bielkom. 

Už by sa to nemalo dať znova piecť, ale ja som predsa len dala, aby to bielko pekne stuhlo, ale aj tak na perníčkach zostávali biele fľaky. Neviem, kde som urobila chybu, ďalšie som už nenatierala vôbec a boli aj krajšie. 

Skúšame všetko, čo doma máme.

Ale to je už aj čas obeda a môj čas na kávu. Pretože káva ukľudňuje a spríjemňuje náladu. Classico espresso má silnú plnú chuť a výraznú arómu. Ideálna je pre prípravu espressa, cappuccina ,či caffé latte.

Túto krásnu vykrajovačku mali deti v Kinder vajčku ešte minulé Vianoce a je to jedna z mála vecí, ktorá hneď neletela do koša. Skutočne krásna a jedinečná.

Samko si zo zvyšného cesta narobil hadíky, ktoré padli ako prvé. 

A máme hotovo !  Dobrú chuť. 

Pretože naše bláznivé dni začínajú, aj končia s Popradské, srdečne Vás pozývame do skupinky Popradské kávy a čaje: http://i.modrykonik.sk/Popradské_kávy_a_čaje ,
kde vás čaká množstvo súťaží, testovačiek a v neposlednej rade dobrá nálada a pohoda. 
Tešíme sa na Vás. 

#popradske 

P.S. Dnes máme presne mesiac do Vianoc. Vyhlasujem pokoj a radosť, povolený je len predvianočný zhon, nakupovanie/vyrábanie darčekov a užívanie si tohto čarovného predvianočného obdobia so svojimi najbližšími. 

    😍😍😍 oblizovať display telefónu je v poriadku reakcia? 🙈

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @wonderwoman32 ánoooo, jasnééé, ten najkrajší komplimet 😂😍😘

    24. nov 2017

    @lola777 krásne prekrásne až sem cítim tul vôňu a chuť 😍😍 no a tie fotky 😍😍

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @wonderwoman32 😍😍😍😘😘😘

    24. nov 2017

    a môžem potvrdiť že boli naozaj skveleee

    24. nov 2017

    @lola777 jééj krásne medovníčky 😍 vyskúšam 😉

    24. nov 2017

    Možem sa opytať kde sa daju kupiť tie vykrajovačky stym sobikom? 🙂

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @slavka0606 to sú pečiatky z pepca. Mali ich aj minulý rok, aj tento. Niečo podobné majú už aj iné obch. reťazce , ako napr. tesco, asi aj kaufland...

    24. nov 2017

    Mňam vyzerajú lákavo 😘

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @cadulka2908 Ďakujem 🙂

    24. nov 2017

    Vyskúšam

    24. nov 2017

    @lola777 wau... pekne si to napisala a aj nafotila a samozrejme ze aj urcite napiekla.... predavam recept dcere tak snad vyskusa aj ten tvoj... mnaaaam.... a ako tu uz bolo spominane...pri citani isla vona skrz pc a citila som ju az doma 😉😝😀❤👏👏👍👍👍👍

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    Teším sa 😍😘

    24. nov 2017

    Nemáš tam fotku peciatkovych pernickov po upeceni. Tie obrázky sa stratili, že?

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @backorka Je to pekne vidno, cvaknem zajtra 🙂

    24. nov 2017

    @lola777 fakt super? Lebo chcem aj ja s deťmi peciatkovat, ale hľadala som origos recepty na také keksiky, ktoré sa nezdvihnu vôbec. Medovniky nám budú viac chutiť 🙂

    24. nov 2017
    lola777
    autor

    @backorka áno, robili sme aj tie keksíkové, ale boli tvrdé. Dvihli sa úplne minimálne.

    24. nov 2017

    Vyzeraju krasne. Vyskusame. Dakujem za tip❤

    24. nov 2017

    Zajtra hneď pôjdem urobiť cesto v nedeľu môžeme tvoriť. Prosím ťa a koľko piecť a ako dlho? Ďakujem

    25. nov 2017

    Nechcela som tohto roku piect medovniky,ale.zas ich musim po tomto clanku upiect 😅

    25. nov 2017
    lola777
    autor

    @epsonka45 Pečieme na 150-175 °C len kráto, asi 5-7min. Držím palce, nech sa vydaria 🙂

    25. nov 2017
    25. nov 2017

    @lola777 ďakujem velmi pekne uz suroviny nachystane

    25. nov 2017

    super...a presne tú vykrajovačku z kinderka máme aj my 😀

    25. nov 2017

    @lola777 mozem sa spytat, ostanu makke??

    25. nov 2017
    lola777
    autor

    @monika15 ano,su mäkké 🙂 len ich treba skladovat v uzavretej nádobe 🙂

    25. nov 2017

    Tak pridávam moje

    27. nov 2017
    lola777
    autor

    @epsonka45 jeeeej, vydarené😍

    27. nov 2017