Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Ahoj dievčatá! V novom čísle mesačníka Dobré jedlo už dnes nájdete aj napríklad naše rýchle bylinkové recepty. Falafel, pšenový šalát, hráškovú omáčku s mätou, kura s marhuľami, ...

    lubos
    5. feb 2019    

    Ahojte dievčatá! Takto vyzerá presne 500 receptových inšpirácií pre vaše varenie. Aj vďaka vášmu záujmu a odozve neustále pribúdajú. Ďakujem, že vďaka vám mám dobrý pocit zo svojho prínosu pre bohatú komunitu, ktorú tvoríme.
    Inšpirácie nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Dievčatá, môj videorecept na mäsovú roládu pre víkendovú návštevu nájdete na Facebook-u Dobrého jedla tu: https://www.facebook.com/naozajdobrejedlo/video...
    Dobrú chuť!

    lubos
    4. sep 2018    

    Dievčatá, ak chcete zažiariť netradičným vrstveným syrovým koláčom (cheesecake-om), v mojom albume naň nájdete recept tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
    Okrem toho samozrejme nájdete v albume aj "more" ďalších inšpirácii.

    Ahoj kočky 🐱! Ak hľadáte nápady na víkendové pečenie 🎂, skúste nakuknúť do môjho albumu Inšpirácie. Už teraz tam je vyše 100 dezertov a stále pribúdajú nové. Ak budem vedieť, rád a rýchlo poradím, upozornenia čítam často. Album nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Dievčatá! Stovky inšpirácií na víkend a týždeň aj s receptami nájdete v mojom albume Inšpirácie tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Kočky, milovníčky maku a marcipánu! Skvelý koláčik od Maťky z blogu Dulce de Leche: http://www.dulce-de-leche.eu/2017/11/marcipanov...

    Ahojte, Kočky! Karfiolovo - pšenové placky, krupicovo - tvarohový koláč a zeleninová polievka s kuracími krídlami sú naše obľúbené rodinné recepty. Viac v novom vydaní (12/2017) mesačníka Dobré jedlo.

    Vedeli ste, že tradičné praclíky vďačia lúhu za svoju tmavo hnedú farbu? Nakysnuté praclíky sa na pár sekúnd namočia do lúhu, následne potrú žĺtkom a potom pečú pri vysokej teplote. Lúh (hydroxid sodný) je silná zásada (opak kyseliny) a treba s ním veľmi opatrne narábať.

    Namiesto lúhu sa teda používa upečená sóda bikarbóna rozpustená vo vode. Sódu bikarbónu pečieme preto, aby ešte trochu vzrástla jej zásaditosť (tým, že stráca vodu, schne).

    Originál receptu: http://iamafoodblog.com/traditional-german-soft... Ďakujeme!

    Na 8 bavorských praclíkov:

    1 balík droždia 7g
    Pol pohára teplej vody
    1 lyžica hnedého cukru
    420g chlebovej múky
    ½ pohára studeného piva (ležiak, napr. Plzeň)
    30g mäkkého masla
    2 lyžičky soli

    ¼ pohára pečenej sódy bikarbóny (upecť na 120°C natenko rozprestretú vrstvu sódy, 60 min)
    1 žĺtok rozmiešaný s 1 lyžicou vody
    hrubozrnná soľ

    1. Zohrejte rúru na 250°C, alebo koľko rúra "dá". Rozmiešajte preosiatu múku, droždie, cukor, soľ. Pridajte teplú vodu, pivo a maslo. Vymieste hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte nakysnúť, najlepšie v chladničke cez noc (nám stačili 2 hodiny).
    2. Rozdeľte cesto na 8 dielov, vyvaľkajte ich na 60cm dlhé pásy, ktoré budú v strede najhrubšie, ku kraju tenučké.
    3. Vytvorte z nich tvar U, hore pretočte 2x a zahnite horné konce k hrubému spodku a pritlačte (viď obrázky v originálnom recepte). Nechajte takto nakysnúť.
    4. Upečenú sódu zohrejte (z vody sa začne pariť) v 6 pohároch vody. Nechajte rozpustiť a odstavte. Namočte praclíky do sódovej vody na 20 sekúnd alebo riadne touto vodou pokropte praclíky (to sme spravili my).
    5. Natrite praclíky vajíčkom a posoľte hrubozrnnou soľou. Pečte na 250°C (alebo čo rúra dá) asi 8 – 12 minút. Ak máte dva plechy, ako my, v polovici pečenia ich vymeňte.
    6. Nechajte vaše krásne praclíky aspoň 15 minút vychladnúť.

    lubos
    4. okt 2017    

    Ahoj Kočky! Kuracie prsia už nikdy viac suché a bez chuti? Venujte im trochu viac času a plánovania ako doteraz a výsledok bude stáť za to. Ako?

    1. Zamiešajte 1 liter vody s 50g soli (5% slaný roztok). Pridajte rozpučený cesnak a roztlačené guličky korenia. Zamiešajte a do tohto nálevu vložte kuracie prsia (alebo stehná) na noc.

    2. Vyhrejte rúru na 140°C. Kuracie prsia (v mojom prípade tzv. Supremes = vykostené, s kožou a posledným dielom krídla) alebo stehná riadne osušte a obaľte v oleji. Dajte piecť. Stehná pečte dobrých 90 - 120 minút, pokiaľ sa nerozpadávajú, prsia iba do ich vnútornej teploty 63°C (načase vytiahnuť ten mäsový teplomer). Teda, vnútorná teplota mäsa v jeho najhrubšom mieste by mala byť 63°C. Nebojte sa, nie je to nič zložité. Môže to trvať tak 45 - 60 minút.

    3. Mäso vytiahnite a opečte na panvici do chrumkava a zlata zo všetkých strán.

    Na fotke sú kuracie prsia na tekvicovej omáčke (cibuľa, cesnak, zázvor, tekvica, kurací vývar, soľ, korenie, tymián, bobkový list, majorán, trochu chilli) s nasucho opečenými tekvicovými semienkami a rukolou.

    K tomu boli špenátové semolinové halušky (špenát sa rozmixuje s vajíčkom, osolí, okorení a primieša sa krupica, tak aby to celé vo vode spolu držalo - uvaria sa ako vždy).

    Ahojte Kočky! Môj blog na MK spolupracoval s redakciou mesačníka Dobré jedlo a vzišla z toho Sladká výzva. Ak chcete, skúste recept na jablkovú orechovú tortu, ktorú najdete v novom čísle mesačníka alebo aj na mojom blogu tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    lubos
    Správa bola zmenená    11. júl 2017    

    Tip na jednoduchú letnú polievku. Hurá!

    1. NAKÚP: Kúp kuracie krídla a pár kláskov lahôdkovej kukurice.
    2. KUKURICOVÝ VÝVAR: Surové klásky obrež od zrna a daj klásky do hrnca so studenou vodou spolu s kuracími krídlami. Nechaj zovrieť, pozbieraj penu, posoľ, vlož koreňovú zeleninu, ak chceš. Proste, sprav si vývar.
    3. SCEĎ: Po 30 - 45 min. vývar sceď. Ober mäso z krídel.
    4. UVAR ZEMIAKY: Vo vývare uvar nové mladé kúsky zemiakov.
    5. PRIDAJ KUKURICU: Pridaj k uvareným zemiakom kukuričné zrná a mladý špenát (ak chceš) a minútku povar (vývar slabo "bubloce").
    6. DOCHUŤ: dosoľ, pridaj mäsko z krídel, vňať z petržlenu, jednoducho sprav to fajné. Chlapovi do taniera prisyp pikantné.

    PS: kuracie krídla sú najtučnejšou časťou kuriatka, skvele sa hodia na vývary aj vďaka obsahu kostí, kože a šťavnatého mäska. Dobrota za chvíľu.

    Kočky, nezabudnite, že prepiecť koláč je rovnako zlé, ako ho nedopiecť. Ako napríklad tento obľúbený "strúhaný" tvarohový koláč. Zvrchu chrumkavý, zvnútra nádherne šťavnatý a osviežujúci. Viac tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Ahojte, kočky! Pre kamošky alebo rodinu na tento víkend: snáď ten najjednoduchší čokoládový koláč bez múky a výčitiek.. 😇 (recept v komentároch): https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Jednoduchá mrkvová bábovka s čokoládovou polevou: brazílsky mrkový koláč. Mňam. Viac v tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Ručne ťahať štrúdľové cesto dokážeš aj Ty! Stačí iba čas, múka, olej, voda a zopár surovín do plnky. Na tento recept (linka na video v komentároch) odporúčam aspoň 8 stredne veľých jabĺk a 250g maku. Takto vyzerala naša šťrúdľa na tretí pokus. Ty si určite šikovnejšia!

    Kočky, trúfnite si niekedy na divinu! Jednoduchá príprava, výrazná chuť, zdravé mäso. Lepšia dostupnosť, ako si myslíte. Viac v komentároch.

    lubos
    7. mar 2017    

    Ahojte kočky! Ak si myslíte, že o varení fazule viete už dosť, pozrite sa na toto video a možno sa dozviete niečo prevratné.

    https://www.youtube.com/watch?v=uyMkZAM17Kw
    lubos
    7. dec 2016    

    Kočky, už onedlho budete môcť získať od Maťky Grňovej sadu vianočných koláčikov na doplnenie svojej ponuky. "Napečené" takmer bez práce.

    Tradičná, pomaly kvasená, pizza! Ok, poďme na to. Začnite doobeda deň vopred.

    Cesto na tri pizze:
    1. Preosejte 500g múky typu "00" (alebo pizzovú, chlebovú, prípadne kombináciu napr. so špaldovou), pridajte IBA 2 gramy sušeného droždia a cca 10 gramov soli. Riadne zamiešajte.
    2. Prilejte postupne 250 - 300 ml STUDENEJ vody.
    3. Zamiešajte ručne a preložte do robota, mieste s hákom na cesto na strednej rýchlosti. Malo by to trvať niekde okolo 8 - 10 minút. Cesto sa musí ľahko odlepovať od misy mixéra.
    4. Misu zakryte a nechajte kvasiť asi 8 hodín na chladnom mieste (nie však v chladničke).
    5. Rozdeľte cesto na tri časti. Vytvarujte okrúhle bochníky, potrite ich olejom a na tácke prikryte. Nechajte cez noc oddychovať, tentoraz v chladničke.
    6. Na druhý deň nechajte cesto pri izbovej teplote asi pol hodinu "pookriať", potom vytvarujte, ručne alebo válčekom, na tenkú pizzu s 30 - 40 cm priemerom.

    Omáčka:
    Konzervu lúpaných paradajok nechajte cez sitko čiastočne stiecť z prebytočnej tekutiny, potlačte paradajky rukou, pridajte trochu soli a cukru.

    Finiš:
    1. Riadne rozpáľte rúru, pokojne aj na 270 stupňov celzia. Ak máte odolné plechy, vložte ich prázdne dnu.
    2. Uložte roztiahnuté cesto na papier na pečenie, potrite pizzové disky striedmo omáčkou (kraje však nie), naukladajte obľúbené suroviny (mozzarella, syr, šunka, olivy, kukurica,...), šupnite do rúry na plechy (alebo s plechom do rúry). Pečte 3 - 6 minút, podľa teploty a farby cesta. Sledujte, čo sa v rúre deje.
    3. Počkajte aspoň 10 minút pred konzumáciou.

    Gaštanová sezóna! Tip pre milovníčky gaštanov: gaštanová roláda bez múky.

    Na gaštanovú piškótu:
    1. Vymiešajte 3 žĺtka s asi 130g cukru (alebo menej, ak je pyré sladké) do hustej peny.
    2. Primiešajte 250g gaštanového pyré, trochu vanilky, možno rumu.
    3. Opatrne pridajte tuhý sneh z 3 bielkov a štipky soli.
    4. Rozprestrite cesto na maslom riadne vymazaný papier na pečenie a pečte 5 - 6 minút v 200°C horúcej rúre. Kraje by mali začať hnednúť.
    5. Stiahnite papier s upečeným cestom z plechu, po chvíli preklopte na druhý papier vysypaný práškovým cukrom, horný papier stiahnite a na takto preklopenú piškótu namažte obľúbenú plnku (u nás baileys tvaroh), zarolujte a nechajte stuhnúť. Gaštanové mňam.

    lubos
    7. nov 2016    

    Kočky, skúšali ste už šošovicový prívarok z čiernej Beluga šošovice? Páči sa mi, že šošovica je malá a nerozvára sa - zostáva jemne "na skus". My zahusťujeme prívarky rozmixovaním malého dielu šošovice a pridávame citrónovú šťavu. Dnes sme podávali, okrem klasiky, aj s pečenou maslovou tekvicou.

    Domáce hranolky. Ok, kočky. Ak chcete doma výnimočne 😉 robiť hranolky ako z McDonald's, spravte to v týchto krokoch:
    1. Kúpte veľké múčne zemiaky (ako na pyré alebo do cesta) a ošúpte ich.
    2. Nakrájajte rovnomerné, relatívne tenké hranolčeky.
    3. Namočte ich do studenej vody spoň na 2-3 hodiny. Potom ich riadne osušte.
    4. Vyprážajte hranolky v oleji na 150°C asi 4-5 minút. Budete zrejme potrebovať digitálny teplomer. Hranolky vyberte a nechajte odkvapkať.
    5. Vyprážajte hranolky druhý raz na 200°C do zlatohneda. Hranolky nechajte odkvapkať, soľte a jedzte, kým sú.

    Vyplňte prieskum zameraný na školské stravovanie! Zaberie to naozaj iba chvíľku. Viac na www.skolachuti.sk.

    https://www.youtube.com/watch?v=t4PxXqRDEME

    Ahojte žienky. Vyhnite sa klasickej otázke ČO MÁM VARIŤ tento víkend a nechajte sa inšpirovať druhými. Pomôžme si navzájom a píšte do komentárov, čo budete variť. Rána sú čím ďalej, tým chladnejšie, skúste teda napríklad toto:

    1. Pečená koreňová zelenina s jogutovou, smotanovou alebo cottage cesnakovou omáčkou. Ak chcete, pridajte na posledných pár minút na zeleninu pár tenkých plátkov dobrej slaniny a štipku sušených alebo čerstvých byliniek. Zemiaky v šupke začnite piecť skôr, ako inú zeleninu. My máme radi aj sladké zemiaky.

    2. Kelový prívarok, ľahšia jesenná verzia bez múky a smotany. Napr. takto: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    3. Špenátový prívarok s vajíčkom, ak máte prístup k špenátu. Napr. takto: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    4. Kuriatko pečené nad zeleninou, napr. ako vo videonávode: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/ako-na-to-5-oblubeny-vikendovy-obed-k-syoo5u/

    5. V rúre grilovaná celá ryba (morský vlk, pstruh, pražma, zubáč, ...). Obed za pár minút, ako vo videonávode: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/lubosova-kuchyna-7-ryby-video-0330-u6lojj/

    A viem, čo varím.

    (2 fotky)

    Krémeš. Veď niekedy "zhrešiť" musíš.

    CESTO:
    2 rolované lístkové cestá
    Dáš upiecť na 220°C na asi 8 až 10 minút - do zlatohneda. Jedno necháš v celku, druhé potrieš roztopenou čokoládou s maslom (80g horkej čokolády 80g masla). Tú čokoládovú vrstvu necháš chvíľu stuhnúť a nakrájaš na štvorce. Tip: pred pečením polož na cesto ešte jeden papier na pečenie a zaťaž ďalším plechom. Cesto tak v rúre nenarastie, stále však bude chrumkavé.

    KRÉM pudingový:
    Uvaríš puding z 1 litra mlieka, 120g kukuričného škrobu, 4 žĺtka (plus štipka kurkumy na farbu), 200g cukru, štipku vanilky. Miešaš metličkou. Do teplého pridáš 150g masla a tuhý sneh z tých 4 bielok a 100g práškového cukru (a štipky soli). Natrieš na spodný plát cesta a necháš vychladnúť.

    ŠLAHAČKA:
    Vyšľaháš do tuha 400ml šľahačky a 1 polievkovú lyžicu práškového cukru (nemusí byť) a štipku vanilky). Natrieš na vychladnutý krém a prikryješ nakrájaným lístkovým čokoládovým cestom.

    Necháš poriadne vychladnúť. Nakrájaš podľa vrchného vzoru, odfotíš a pošleš sem do komentárov.

    Ďakujem. Ľuboš.

    Super tip na chladnejšie počasie: Rôzne druhy mäsa (tu morčacie stehno) zabaľte so zeleninou (zemiaky, cibuľa, baklažán, tekvica, paradajky, cesnak), bylinkami (tymián, korenie, bobkový list) a pár kúskami pikantnej klobásy či dobrej slaniny do alobalu (my sme ho ešte vystlali papierom na pečenie). Do rúry na 45 minút a mňam.

    Tip na špeciálny koláč: Špaldový koláč so slivkami a marcipánovou mrveničkou. Tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Kočky, nezabudli ste na túto "klasiku"? Najrýchlejšia polievka na slovenských stoloch: strúhaná. Stačí do vriacej vody (ideálne vývaru) vhodiť rôzne druhy strúhanej zeleniny a vymiešané vajíčko. Voila!

    Podplamenník, račiansku fazuľovú polievku, plnené zemiakové guľky a iné receptu z vinohradu vám kuchyňa Modrého koníka prináša v októbrovom vydaní časopisu Dobré jedlo.