Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    lubos
    3. júl 2020    Čítané 1034x

    Mama, mňam (časť 4.: Zmrzliny pre deti od 1. roku)

    S Jankou Malagou sme sa naposledy stretli pred Vianocami v roku 2018. Mám pocit, akoby to bolo buď iba pred týždňom alebo pred desiatimi rokmi. Čas sa valí bezhlavo ďalej a aj tieto stretnutia sú míľniky, ku ktorým sa rád vraciam.

    Janka bola medzitým plodná. Jedno dieťa si ku mne doniesla "pod pazuchou", druhé, päťmesačné, pod srdcom. Jedno sa volá Mama, mňam 2, druhé zatiaľ meno nemá.

    Mama, mňam 2 je pokračovaním knihy Mama, mňam (prekvapivo) a možno v ňom nájsť 63 receptov pre deti zhruba od 3. roku života. Jankin syn Riško od prvej knihy vyrástol a s ním aj mamine recepty. Tie vyzerajú fakt dobre a zdravo (na knihe spolupracovala aj Silvia Horecká).

    V nasledujúcom videu sa Janka pustí do zmrzlín a nanukov. Všetky sme urobili na mieste, zamrazili, ochutnali. Všetky boli vynikajúce... Od 1. alebo 3. roku života, moja 12 ročná dcéra sa ich nevedela dojesť (potvora, mal som čo robiť, aby mi dala ochutnať!). A pritom sú tak jednoduché!

    Poďme na to! Oplatí sa.

    Dievčatá, ak chcete získať knihu Mama, mňam alebo jej pokračovanie Mama, mňam 2, dajte prosím vedieť do komentárov, Janka sa rada s každou z kníh s vami podelí.

    Nazdravie a do maškrtenia!
    Janka a Ľuboš.

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Mama, mňam (čast 3.: Sviatočná ryba)

    ...alebo si tu pozri celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    10. jún 2020    Čítané 2903x

    Pretiahni si kríže na samozbere!

    Ahojte dievčatá!

    Vynikajúci spôsob, ako dnes podporiť slovenských pestovateľov, je ísť si nazbierať priamo k nim. Vieme, že čerstvé ovocie práve odtrhnuté zo stromu alebo kríčka chutí akosi inak ako to zo supermarketu.

    Tak vyjdime zo svojich domov a bytov, naplňme si bruchá čerstvými jahodami, špajze lekvármi a zaváraninami a pomôžme pritom priamo našim pestovateľom.

    Všetci nižšie uvedení pestovatelia jahôd nám prisľúbili niekoľko kilogramov jahôd samozberom zdarma. Vždy pre jednu žienku z Modrého koníka. Ak si chcete ísť pre seba nazbierať nejaké jahody, napíšte do komentárov niečo zo svojho jahodového života. Využitie jahôd, nejaký tip, fotografiu, výšivku, recept, čokoľvek jahodové.

    NEZABUDNITE uviesť, na ktorú farmu chcete ísť zbierať! 

    Jednu z vás náhodným spôsobom vyberieme už druhý júnový týždeň.
    Nezabudnite dodržiavať sprísnené hygienické podmienky a pred návštevou skontrolovať dostupnosť jahôd na internetovej stránke pestovateľa.

    Ovocinárska farma zameraná predovšetkým na veľkoprodukciu ovocia, s dôrazom na ekologické spolužitie s prírodou. Vznikli v roku 2000 a ich tím tvoria priatelia, manželia, súrodenci, viac-generačné rodiny, ale aj ľudia z blízkeho či širšieho okolia.

    Od svojho vzniku sa vypracovali na jednu z popredných ovocinárskych firiem na Slovensku a ich produkty si môžete kúpiť nielen v slovenských supermarketoch, na tržniciach, či jarmokoch ale v širokom sortimente najmä v ich predajni v Ostraticiach.

    Bioplant Ostratice vás pozýva na samozber jahôd. Jedna zo žien z Modrého koníka si u nich môže nazbierať 15kg jahôd zdarma. Čítajte podmienky hore v tomto článku. Tešíme sa!

    www.bioplant.sk 

    "Všetky košíky, debničky, vedierka, sáčky, ruky sú naštartované na samozber jahôd. Verím, že áno, lebo u nás Čachticiach sa jahody rozhodli, že je správny čas urobiť radosť všetkým, a to od 1.6. 2020, Po - Pi 7:00 - 17:00, So: 7:00 - 12:00. Cena samozber 2,50€ / kg. Pokiaľ nemáte čas, stačí nám zavolať alebo napísať, že potrebujete nazbierať jahody, cena 4,00€ / kg. Upozorňujeme, že nazbierané jahody sú výhradne na objednávku. Platba za jahody je možná jedine v hotovosti.Družstvo jednej z vás daruje 5kg jahôd samozberom ako darček. Zapoj sa a píš do komentárov!

    http://pdcachtice.sk/sk/

    Pred dvadsiatimi rokmi ovocie pestovali v jedinom malom sade v Dunajskej Lužnej a predávalo sa v stánku pri hlavnej ceste. Staralo sa oň len pár ľudí. Celá úroda sa pohodlne zmestila na dvor rodinného domu a za pár dní bola predaná. Odvtedy pribudli stovky hektárov nových sadov, o ktoré sa starajú desiatky starostlivých ovocinárov. Vybudované skladové priestory dnes prichýlia tisíce ton ovocia a postarajú sa, aby ho bolo pre zákazníkov dosť počas celého roka. Dobré jablká – výber domáceho i európskeho ovocia dnes nájdete na pulte takmer v každom obchode a náš ježko s jabĺčkom sa stal značkou.

    Samozber jahôd a hrášku v Dunajskej Lužnej už začal. Pestovatelia jednej z vás darujú 15kg jahôd samozberom. Ozvi sa do komentárov pod tento článok!

    http://dobrejablka.sk/event/samozber-jahod-v-dunajskej-luznej-2020/

    Spoločnosť vznikla v roku 2003 a nadviazala na tradíciu pestovania drobného ovocia firmy Záhradníctvo Dobrodenka. Vo výrobnom programe majú už tradične jahody, ale aj maliny a veľkoplodé čučoriedky.
    Na výsadbu plantáží používajú kvalitný rastlinný materiál, ktorého použitie je podmienkou dopestovania kvalitného a zdravého ovocia. Rastliny sú zavlažované kvapkovou závlahou a počas zberu sú nastlaté čerstvou pšeničnou slamou. Vďaka tomu je ich ovocie čisté a bez poškodenia od chorôb a škodcov.

    Abrod sa s jednou z vás rád podelí s 5kg jahôd alebo čučoriedok (tie však až v júli) samozberom. Píš do komentárov.

    http://www.abrod.sk/ 

    Pozývajú nás na samozber jahôd a malín! Ich plantáže sa nachádzajú priamo v obci Jelenec (okres Nitra), nie pred dedinou, smer na autokemping, na jazero, REMITÁŽ.

    Ponúkajú samozber jahôd a malín. Možnosť nakúpiť už aj nazbierané jahody aj maliny - na objednávku, na vopred dohodnutý deň. Jahody sú na netkanej textílii a takto zostávajú čisté, nezablatené. Vždy aktuálne informácie nájdete na ich Facebooku. Na samozber k nim sa nemusíte objednávať, ale pred odchodom z domu je potrebné si overiť na Facebookovej stránke, či nebol samozber zrušený kvôli počasiu, alebo či nie sú jahody vyzbierané.

    Jahody už na vás čakajú. Pani majiteľka jednej žene z Modrého koníka daruje 5kg jahôd alebo malín samozberom. Šup - šup písať do komentárov!

    https://www.samozberjelenec.sk/ 

    Kolíňany už tradične vítajú zberačov jahôd a hrášku. Ako vždy, aj teraz je o ne obrovský záujem. Kolíňany jednej z vás ponúkajú 10kg jahôd samozberom zdarma. Ak máte záujem, píšte do komentárov.

    Facebooková stránka Jahôd Kolíňany

    Text priamo od spoločnosti Plantex:

    Nestihli ste si ešte nazbierať jahody? Niektoré jahodoviská už končia, avšak na plantážach firmy Plantex v Borovciach a Bučanoch je stále čo zbierať. Patríme k najväčším pestovateľom ovocia a aj jahôd na Slovensku. Tradícia poctivého pestovania je základ našej práce. Jahody stále dozrievajú a sú priam ukážkové. Slovenské sladké a voňavé. Neváhajte si ich prísť nazbierať za cenu 2,90 € za kilogram.

    To, že jahody v Plantexe môžete zbierať dlhšie než inde, je vďaka výsadbe viacerých odrôd a ich správnej kombinácii. Plody tak dozrievajú postupne a vždy máte istotu, že bude čo zberať. Informácie o otvorení jahodovísk sú vždy vopred zverejnené na facebookovej stránke firmy Plantex a na www.plantex.sk.

    Nazbierané jahody ponúkame na predaj v tradičnej "Jahôdke" v Piešťanoch a tiež v jedinečnom koncepte nového Záhradného centra Plantex vo Veselom, kde máte možnosť si zakúpiť aj ovocné stromy, ovocné kríky, okrasné rastliny a vo farmárskej časti nájdete aj ovocné šťavy, ovocné výrobky, zdravé potraviny a mnoho inšpirácií pre Váš dom, byt, záhradu, balkón či terasu.

    Plantex v Borovciach a Bučanoch jahody zatiaľ má a žienke z Modrého koníka ponúka 15kg jahôd samozberom zdarma. Chceš si prísť nazbierať? Napíš do komentárov.

    https://www.plantex.sk/ 

    https://www.facebook.com/plantex.sk 

    Rodinná farma začala s pestovaním jahôd v roku 2014. Začali na malých pozemkoch blízko ich rodinného domu v Košických Oľšanoch. Jahody, odroda Elsanta honey, boli vysadené na čiernej netkanej textílii bez závlahy. V roku 2017 produkciu rozšírili na viac ako 1 ha a začali s pestovaním na vyvýšených kopčekoch, zakrytých čiernou fóliou so závlahou. Odroda je skorá - talianska Clary. Jahody sú predávané systémom samozberu. Prípadne, po telefonickej dohode sa dajú nazbierať a pripraviť. Samozber je otvorený pre verejnosť v stredu a sobotu od 8.oo - 20:00. Nádobky na zber si môžete priniesť so sebou.

    Sady nad Torysou je jeden z mála samozberov jahôd na východe Slovenska. Napriek tomu jednej z vás ponúkol vzácnych 5kg jahôd samozberom. Tak snáď ešte budú mať. Ak si plánuješ nazbierať jahody u nich, ozvi sa v komentároch. Budúci rok plánujú vysadiť o 1 hektár jahôd viac.

    https://www.samozber-jahody.sk/ 

    "Dobrý večer, priatelia, vybehli sme na polia! Skontrolovali sme, ako jahôdky dozreli, preto sme otvorili samozber. Odporúčame vám, aby ste sa cez Facebook vopred informovali, či sa jahody nevyzbierali - nechceme Vás sklamať. Tešíme sa na Vašu návštevu!"

    Aktívni a čiperní majitelia rodinnej farmy na čele s pánom Abrahámom z Trnovca jednej žienke darujú 10kg jahôd samozberom. Ďakujeme!

    https://www.facebook.com/jahody.trnovec/

    Spoločnosť Sezaland vznikla v roku 2013. V súčasnosti obhospodarujú 306 ha ornej pôdy v katastroch obcí Opoj, Vlčkovce, Majcichov, Križovany nad Dudváhom, Trnava a Zvončín. Spoločnosť sa zaoberá pestovaním poľných plodín, jahôd, okrasných drevín a plodín pre exotické vtáctvo.

    Z poľných plodín sa zameriavajú na pšenicu tvrdú, kukuricu a slnečnicu. Jahody pestujú na výmere 1,4 ha. Pri okrasných drevinách sa špecializujú na ihličnany, ktoré pestujú vo voľnej pôde ako i v kontajneroch. Pre exotické vtáctvo pestujú slnečnicu pásikavú a ovos nahý.

    Ďakujeme Sezalandu, že jedna žienka si bude môcť u nich nazbierať až 10kg jahôd samozberom zdarma! Môžeš to byť aj Ty!

    sezaland.sk/

    "Priatelia: sezóna ešte len začína, o samozber je veľký záujem, čo nás veľmi teší. Chceme Vám ponúknuť jahôdky dokonalej zrelosti, preto z kapacitných dôvodov, nie je možné vás vždy každého uspokojiť vybraným množstvom. Žiadame Vás o trpezlivosť. Samozbery budú prebiehať ešte najbližšie 3 - 4 týždne do cca 25. júna.

    Takže nezúfajte určite sa vám každému ujde dostatok!"

    V Drietomej nájdeš okrem jahôd aj kapustu. Ak predsa len chceš tie jahody, a to aspoň 5kg samozberom zdarma, napíš do komentárov.

    Facebooková stránka Farmy Drietoma

    lubos
    2. jún 2020    Čítané 2544x

    Raňajky na každý deň. Sebaisto, rýchlo, jednoducho.

    Ahoj žienka!

    Niekedy sa ma pýtajú:

    "Ľuboš, aké raňajky u vás doma najviac frčia?"
    "Ako spraviť raňajky doma rýchlo a chutne?"
    "Robím tie naše raňajky dobre? Čo ešte môžem spraviť navyše? Alebo lepšie?"
    "Ako to robíš, že to chutí lepšie ako moje?"

    Alebo: 

    "Cez víkend chcem pripraviť niečo extra, čo zjeme spolu všetci za jedným stolom. Bez zhonu. Čo mám urobiť?"

    Priznám sa, aj mňa niekedy pohltia pochybnosti. O sebe ako o manželovi, otcovi, synovi, bratovi, kuchárovi,... jednoducho, ako každého. Časom to prejde. Snáď.

    Venujme sa teraz tej neistote kuchynskej. Tú sa Ti snažím takmer denne pomôcť prekonať. Neboj sa, v kuchyni robíš, čo môžeš. Ak však chceš alebo potrebuješ aspoň trochu nakopnúť, pozri si nasledujúce video. Spolu s Jennys ("Dženys") z Modrého koníka sa v ňom venujeme jednoduchým a milovaným raňajkám. 

    Super krémová praženica, krupicová kaša, zapekané toasty ako zábava pre celú rodinu, domáce chrumkavé muesli za 20 minút a fakt rýchle lievance. Ak Ti video pomôže alebo Ťa inšpiruje, budem rád.

    Pekný deň!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    22. máj 2020    Čítané 1421x

    Odkiaľ pochádzajú slovenské vajcia?

    Na Slovensku ročne zjeme asi 1 miliardu  (= tisíc miliónov) vajec. To zhruba znamená, že každý Slovák zje jedno vajce každý pracovný deň. Štvorčlenná rodina teda do týždňa 20. Dosť, nie?

    Odkiaľ sa však tie vajcia berú?

    Vyše 70% slovenských vajec pochádza z obohateného klietkového chovu (rovnako ako v iných krajinách EÚ). Podľa týchto chovateľov ide o najhygienickejší a najčistejší spôsob chovu.

    Ak aj Ty chceš spoznať cestu vajec do našich obchodov, pozri si nasledujúce video (3:30 min).

    Upozornenie

    Účelom tohto videa nie je situáciu hodnotiť, ale čo najobjektívnejšie popísať.


    Ak chcete vedieť, odkiaľ pochádzajú vaše kupované vajíčka, pozrite sa sem (zoznam všetkých schválených prevádzkarní):

    http://www.svps.sk/zvierata/Zoznamy_schvalene.asp?cmd=resetall&Zoznamy=ostatne&Sekcia=35&Cinnost=NOSNICE&Podsekcia=0

    S pozdravom,

    Ľuboš. 

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    14. máj 2020    Čítané 1175x

    Zázrak z Oravy?

    Ahojte dievčatá!

    Priamo od mojej mamy tu máme odporúčanie na výživnú a životabudiacu polievku zo severu Slovenska. Dlho varené kosti a mäkké mäso sa v nej spájajú so zeleninou, tradičnými zemiakmi a zemiakovými rezancami. Nakopne nás aj čerstvým strúhaným chrenom a šťavou z kyslej kapusty. Úžasné!

    V spolupráci s redakciou Modrého koníka.

    Dobrú chuť!

    S pozdravom,

    Jennys a Ľuboš.

    ... pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    12. máj 2020    Čítané 11324x

    Mám dieťa v karanténe. Ako sa nezblázniť z varenia?

    OK. Deťom zavreli školu a zostávajú na týždeň, dva alebo viac doma. So mnou, otcom alebo kýmkoľvek iným. Doteraz ich ako-tak zasýtili školské jedálne, ale čo im teraz budem celý deň variť ja?

    ________________________

    Mnoho ďalších inšpirácii, až 600, nájdeš v mojom albume tu:
    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/.
    ________________________

    Článok Ti dá odpoveď na tieto otázky:

    • ako zabezpečiť jedlo a varenie pre deti na celý deň?
    • ako nakúpiť na celý týždeň jedným alebo dvoma nákupmi (aj na internete)?
    • ako pridať vitamíny do ich jedla tak, aby si to ani veľmi nevšimli?
    • ako sa z toho nezblázniť alebo ako variť rýchlo a lacno?

    Pozri si krátke video:

    Vzorové jednoduché vzorové obedové menu na celý týždeň (ďalšie nápady na raňajky a večere nájdeš nižšie):

    ________________________

    Toto menu, samozrejme, dokážeš pokojne "roztiahnuť" aj na dva týždne, ak bežne varíš na dva dni dopredu.
    ________________________

    NAKÚP, ak už nemáš

    • celé kura alebo dve, rôzna koreňová zelenina, cesnak, zemiaky, ryža, cestoviny niťovky,
    • obľúbené cestoviny, paradajkový pretlak alebo lúpané paradajky v konzerve, pesto, syr na strúhanie,
    • hovädzie rebrá a kosti na vývar (aj do mrazničky), ďalšie mäso na víkend, slanina,
    • čerstvá obľúbená zelenina, kvasená kapusta, sterilizovaná zelenina (uhorky),
    • mrazená alebo čerstvá zelenina do polievky (brokolica, karfiol, hrášok, kukurica),
    • mleté hovädzie alebo bravčové alebo mix (alebo to z mrazničky necháš deň - dva rozmraziť v chladničke), šošovica alebo iné strukoviny,
    • obľúbené (málo sladené) muesli, jogurty (tvarohy), citróny, banány, med,
    • vajcia, maslo, dobrá šunka a plátkový syr,
    • kuracie krídla a pečeň na neskorší vývar (aj do mrazničky),
    • údené mäso a chren.

    ________________________

    PONDELOK (kura alebo hovädzie varíme prvé podľa dátumu spotreby, aby nestálo v chladničke)

    • raňajky: Krupicová kaša s mrazeným lesným ovocím a medom.
    • polievka: Kurací vývar. Naporciuj kura na prsia, stehná a chrbát s krídlami. Chrbát, krídla a odrezky zalej studenou vodou, priveď k varu, nečistoty zozbieraj z povrchu lyžicou, pridaj koreňovú zeleninu, soľ, celé korenie a bobkový list a pomaly var 90 minút. Sceď, zeleninu nakrájaj a podávaj polievku s uvarenými niťovkami.
    • hlavné jedlo: Kuracie prsia so zemiakovou omáčkou nakyslo. Osmaž v hrnci na rozpálenom oleji posolené kuracie prsia (aj s kožou) zo všetkých strán, z hrnca vyber. Pridaj tuk, vhoď nasekanú cibuľu, cesnak, bobkový list, celé korenie, nakrájané ošúpané zemiaky, vráť kura naspäť, prilej trochu vody (prsia môžu vytŕčať), priveď k varu, hrniec prikry a zemiaky uvar (mäso už bude). Vyber mäso, bobkový list, korenie a časť zemiakov, zvyšok pomixuj do omáčky a dochuť soľou a octom. Mäso nakrájaj a podávaj s omáčkou.

    Časť zemiakov môžeš nahradiť tekvicou alebo špenátom (ten pridávaj na konci varenia).

    • večera: ak nezvýšilo z obeda, tak ľahké jedlo (inšpirácie dolu). 

    ________________________

    UTOROK (pečieme zvyšné stehná)

    • raňajky: Jogurt a poctivé muesli alebo jemne osladený tvaroh.
    • polievka: Strúhaná zeleninová (s vajíčkom). Do vriacej osolenej vody (alebo zriedeného vývaru zo včera, ak ešte máš) vhoď nastrúhanú koreňovú zeleninu, kúsky brokolice, karfiolu, hrášok, kukuricu (aj mrazenú), povar tri minúty, stíš plameň a ak chceš, vlej do mierne bublajúcej polievky rozmiešané vajíčka. Dochuť soľou, dobrým olejom alebo výpekom z kuracích stehien. To pomôže.
    • hlavné jedlo: Pečené kuracie stehná so zeleninou, ryžou a šalátom. Stehná a nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu spolu premiešaj s olejom a soľou, vlož do malého plechu alebo zapekacej misy (stehnami navrch), podlej pohárom vody a upeč pri teplote 180 - 200°C asi 45 - 60 minút. Uvar prepláchnutú ryžu s celým cesnakom, soľou a bokovým listom (na 500g bielej ryže bude treba 900g vody). Podávaj s obľúbenou čerstvou zeleninou.

    Namoč šošovicu na zajtra do studenej osolenej vody.

    ________________________

    STREDA (treba ešte minúť mleté mäso alebo kura)

    • raňajky: Sardinková nátierka s chlebom alebo pečivom, čerstvá zelenina. Vymiešaj trochu zmäknutého masla, pridaj popučené sardinky, horčicu, soľ, korenie (ak chceš). Ešte si nezačala "kváskovať"? Možno treba začať. Pozri na tento seriál:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/pecieme-z-kvasku-cast-1-zalozenie-kva-oo9odf/

    alebo pozri na toto video:

    • polievka: Šošovicová polievka. Namočenú šošovicu prepláchni, zalej studenou vodou, pridaj malé nakrájané zemiaky, bobkový list, cesnak, soľ. Var do zmäknutia. Dochuť octom, kyslou smotanou (najprv ju zrieď teplou polievkou = temperuj, nech sa nezrazí, a potom vlož do polievky), mliekom, podľa zvyku a chuti.
    • hlavné jedlo: Mäsové karbonátky. Trochu staršieho chleba bez kôrky nakrájaj a zalej mliekom (vývarom, šťavou z polievky - aj šošovicovej, ...). Mleté mäso premiešaj s opraženou cibuľou a cesnakom, chlebom, soľou, korením, bylinkami, vajíčkom. Vytvaruj karbonátky (ak chceš, obal v strúhanke, zachytí šťavy) a opeč na oleji (ak máš mäsový teplomer, vnútorná teplota karbonátky by mala byť 71°C, to stačí). Podávaj napr. s chlebom, čerstvou zeleninou, ryžou zo včera, sterilizovanou zeleninou, horčicou, kvasenou kapustou.

    ________________________

    ŠTVRTOK (konečne špagety)

    • raňajky: Ham and eggs (hemendex) alebo praženica, zelenina, chlieb.
    • polievka: Hráškový krém s chlebom a vajíčkom. Na masle osmažíš kuracie krídla, pridáš cibuľu, cesnak, soľ, bobkový list, zaleješ vodou a varíš asi 30 minút. Krídla vyberieš, mäso oberieš. Tekutinu privedieš k varu, vhodíš mrazený hrášok. Privedieš k varu, odstavíš, rýchle schladíš v studenom vodnom kúpeli. Väčšinu polievky pomixuješ, dochutíš. Podávaš s obratým mäsom, vajíčkom natvrdo alebo aj chlebom (krutónmi).
    • hlavné jedlo: Cestoviny s červenou omáčkou (alebo pestom). Pretlak povaríš so sladidlom (med, cukor), soľou, korením, sušenou bazalkou, oreganom a bobkovým listom (lúpané paradajky predtým trochu pomixuj). Špagety alebo iné cestoviny uvar podľa návodu, sceď, podávaj s omáčkou, pestom alebo syrom.

    Pozrite si cestovinové video s Katarínou Krnáčovou (Úlomky ženy):

    ________________________

    PIATOK (ďalší vývar)

    • raňajky: Vajíčková nátierka s maslom alebo krémovým syrom, zelenina.
    • polievka: Ďalší vývar z odložených kuracích krídel a pečeňové halušky. Vývar ako predtým. Pečeň zhruba očisti a pomixuj dokrémova (bude vyzerať ako jahodové pyré). Vyšľahaj trochu zmäknutého masla do peny, postupne pridaj 2 vajcia pri izbovej teplote (ináč sa zrazí maslo, no teraz to nevadí). Pridaj pečeňové pyré, soľ, korenie a toľko krupice alebo hrubej múky, aby sa vytvorila polotuhá zmes (ešte nasiakne vodu). Pretlač cez haluškovač do osolenej vriacej vody (ja vždy najprv otestujem jednu halušku).
    • hlavné jedlo: Segedínsky guláš. Veľa. Úplný recept v komentároch tu:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/32736370/

     ________________________

    SOBOTA (cesnak a chren)

    • raňajky: Skús zapekačky. Je to zábava. Sprav obložený chlieb (kváskový?) so šunkou, syrom, maslom, môžeš pridať horčicu, kečup, pesto, paradajky, čili pre seba, korenie, kyslé uhorky, ... podľa chuti. Priklop ďalším plátkom chleba, polož na rozohriatu panvicu bez oleja a pritlač zhora inou panvicou, hrncom, rajnicou (vždy sa dá niečo vymyslieť). Otoč a opeč aj z druhej strany na miernom plameni (teplo sa pomaly dostane do stredu chleba a roztopí syr). Mňam.
    • polievka: Cesnačka z karfiolu (aj z mrazeného). Tu mám recept z roku 2016 s medvedím cesnakom. Ak ho nemáš, jednoducho do polievky pretlač strúčik cesnaku:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/gastrotip-14-kremova-cesnacka-bez-smo-ufry5q/
    Ak nechceš karfiol, uvar deťom parádnu paradajkovú polievku z pretlaku.

    • hlavné jedlo: Horniacke "nakyslô". Životabudič. Inak povedané, tradičné slovenské pho (obľúbená vietnamská polievka). Opäť všetko hoď do veľkého hrnca a nechaj variť bez mihutia oka. Budeš potrebovať bravčové mäso, kúsok údeného, šťavu z kyslej kapusty, celé zemiaky, jednoduché domáce cestoviny, chren, koreňovú zeleninu. Všetko z hrnca sa zje. Vydrží niekoľko dní v chlade.

    Viac tu:

    ________________________

    NEDEĽA (ak zostali suroviny, dáme ich dohromady)

    • raňajky: Ak sa dá, miešané raňajky pre celú rodinu. Zaslúžite si to. Pridaj chlieb vo vajci, ak máš starší chlieb.
    • polievka: Určite ďalší vývar, tentoraz hovädzí. To isté, ako pri kuracom, no tentoraz najprv upeč hovädzie mäso a rebrá v rúre pri teplote 220°C dohneda. Stačí 30 - 45 minút (ak začneš s mrazeným mäsom, o 15 minút viac). Vytopený tuk zlej do misky (bude sa hodiť neskôr), kosti vlož do hrnca, usadeniny v plechu zalej vodou a oškrab (ak nie sú čierne a spálené) a vlej do hrnca ku kostiam, zalej vodou a var so zeleninou ako kurací vývar, no 3 - 4 hodiny.
    • hlavné jedlo: Živánska. Jednoducho všetko premiešaj dohromady (zelenina, kúsky slaniny, nakrájané mäso - napr. morčacie stehná, zemiaky, olej alebo tuk z vývaru, bylinky, korenia). Zabaľ do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie (zabráni kontaktu s hliníkom a aj pripáleniu k nemu) a peč pri 200°C 45 - 60 minút. Mňam!
      Viac tu:

    Žiaden živočíšny tuk nevyhadzuj, bude sa hodiť!

    ________________________

    DEZERTY:

    • Mrkvová bábovka, napr.:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31775617/,

    • Pečené buchty:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/33589591/

    • Bublanina s makom:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31955289/

    • Tvarohový krém s višňami:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36228420/

    • Jablkové pité:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36220674/

    • Jednoduchá bezlepková roláda:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/34333609/

    • Ľahký čokoládový cheesecake bez múky:

    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31873617/

    Omnoho viac dezertov tu:
    https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/

    ________________________

    ČO EŠTE NAPRÍKLAD NA RAŇAJKY:

    • starší chlieb vo vajci,
    • nátierky: avokádová, bryndzová, tuniaková,
    • sladké raňajky: palacinky, ovsené lievance, vafle,
    • hrudkový tvaroh s banánom, jemne osladený,
    • ovocné pyré s piškótami (fakt výnimočne),
    • muesli s mliekom,
    • párky, párok v rohlíku pre zábavu.

    ________________________

    ČO EŠTE JESŤ NA VEČERU:

    • vždy prebytky, ak je to možné, ideálne polievky,
    • pečivo alebo chlieb s nátierkou neurazí,
    • rôzne kaše z mlieka alebo náhrady (ovsená, pšenová, pohánková),
    • volské oko so zeleninou,
    • čo bolo na obed premeň tak, aby z toho bolo "nové" jedlo, napr. ryžu so zemiakmi na rizoto.

    ________________________

    Nauč sa piecť DOMÁCI CHLIEB, ak to ešte nevieš.
    Ak máš čas a chuť, peč z kvásku (výživnejší a chutný chlieb).
    Základný recept:

    500g chlebovej múky (postupne nahraď ražnou, špaldovou, ...)
    300g vlažnej vody (vždy 60% z množstva múky)
    10g soli (vždy 2% z množstva múky)
    Droždie na 500g múky

    Riadne spolu vymies. Nechaj prvýkrát nakysnúť, vytvaruj, nechaj druhýkrát nakysnúť, peč pri 220°C do krásy. Recept možno upraviť na milión spôsobov. Pridaj bylinky, korenia, sušené paradajky, olivy, strúhané uvarené zemiaky, ...

    Seriál s Lenkou Mančíkovou o pečení z kvásku na mojom Youtube kanáli začína tu:
    https://www.youtube.com/watch?v=3DXAPYKnjM0

    ________________________

    Prajem Ti veľa trpezlivosti a nápadov v tieto náročnejšie dni!

    Ľuboš.

    lubos
    5. máj 2020    Čítané 308x

    Jednoduchá živánska pre celú rodinu

    Ahojte dievčatá!

    V spolupráci s Modrým koníkom nám prišlo na svet ďalšie video. Tentokrát sme s Jankou "Jennys" Madleňákovou pripravili superjednoduchú a superchutnú živánsku z rúry.

    Rýchly a sýty (a keď chcete, aj vegetariánsky) obed pre celú rodinu! Dobrú chuť!

    S pozdravom,

    Jennys a Ľuboš.

    ... pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    2. máj 2020    Čítané 3530x

    Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (+ kniha)

    Lenka Mančíková sa vrátila do mojej pracovnej kuchyne, aby sa s nami podelila o svoju radosť z pečenia jej obľúbených sladkých, silne ochutených, kardamómiek z pre nás exotického korenia kardamóm, ale aj z dobre známej škorice.

    Lenke nedávno vyšla druhá kniha s názvom Kvások, ktorá je zameraná na pečenie s "lievito madre", hustejším typom kvásku. Ak chceš mať knihu doma, daj mi v komentároch vedieť, možno práve Tebe ju Lenka pošle (platí do konca apríla 2020).

    Tento recept pochádza z jej prvej knihy Kvások (rozkvas v tomto videu nahradila Lenka lievito madre):

    Kardamómky
    (recept je na 12 - 14 kusov)

    Cesto:
    150g lievito madre (alebo 150g tradičného rozkvasu)
    300g špaldovej múky
    100g špaldovej celozrnnej múky
    160ml mlieka (ak používate tradičný rozkvas, tak 120ml mlieka)
    60g trstinového cukru
    60g masla
    8g mletého kardamómu
    1 vajce
    2g soli

    Plnka:
    (kardamóm môžete nahradiť škoricou alebo spraviť dva druhy plniek z polovičných receptov)
    150g masla
    70g trstinového cukru
    24g mletého kardamómu (2 balíčky)

    Všetky suroviny na cesto dobre vymiešajte na hladké cesto, ktoré nechajte nakysnúť minimálne 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň 2x prekladajte. Následne ho nechajte dokysnúť minimálne 2 - 3 hodiny. Pečte na 220°C prvých 10 minút a na 200°C ďalších 10 - 15 minút.

    _________________

    Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

    Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky

    Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?

    Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    27. apr 2020    Čítané 170x

    5 superrýchlych a zábavných chuťoviek pre seba a deti

    Ahojte žienky!

    Spolu s Jennys (Jankou) z českej verzie Modrého koníka sme pre vás pripravili tipy na jednoduché, zábavné a rýchle desiaty ("svačinky") pre seba, svojich chlapov a deti.

    Pozrite si toto video a nechajte sa inšpirovať:

    S vďakou za vašu prizeň,

    Jennys a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    18. apr 2020    Čítané 949x

    Tieto cestoviny zvládne každá z nás!

    Katarína Krnáčová, autorka projektu Úlomky ženy, je žena s citlivým vnímaním života a darom pera. Otvorene však priznáva, že v kuchyni svojimi výtvormi veľmi neoslní. Nevadí... Katka miluje cestoviny, tak sme si päť jednoduchých receptov spolu uvarili.

    A úspešne! Vraj by si trúfla nabudúce aj sama... Presvedčte sa sami:

    S pozdravom,

    Katka a Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    12. apr 2020    Čítané 1095x

    Veľkonočná výzva pre chlapov

    Tento rok budeme na Veľkú noc doma. Neznamená to však, že si nemôžeme dopriať niečo iné, výnimočné. Napríklad nechať si navariť a napiecť od chlapa. Ak máte doma takého, ktorý to robí pravidelne, gratulujem. Ak nie, aj tak ho posaďte pred toto video a nechajte, nech si to skúsi!

    Prekvapí vás skvelým zemiakovým šalátom s jablkami a luxusnou zelenou roládou s pistáciami a bielou čokoládou. Kuk sem:

    lubos
    7. apr 2020    Čítané 2056x

    Koláč nekonečných možností

    Ak mám poznať iba jeden recept na základný koláč, je to tento. Všetky recepty na podobné múčniky na internete alebo v knihách sú mu až veľmi podobné. Niektoré majú trochu viac múky alebo menej vajec, iné pridávajú cmar a sódu bikarbónu. No týmto receptom naozaj nemôžete nič pokaziť. Starý dobrý hrnčekový koláč.

    Pozri sa vo videu, ako jednoducho to ide (úplný recept nižšie v článku):

    _________________________

    Čo všetko môžete upiecť zo základného receptu?

    1. Bublaninu ako z videa hore.
    2. Klasický hrnčekový koláč z plechu potretý lekvárom a roztopenou čokoládou.
    3. Mafiny. Stačí cesto vyliať do formy vyloženej mafinovým papierom a piecť trochu kratšie.
    4. Ľahkú a nadýchanú bábovku. Sterilizované višne s tekutinou môžete zahustiť varením na hustejšiu a chuťovo výraznú omáčku. Ak treba, nezabudnite omáčku dosladiť.

    5. Pohárový dezert. Upečte cesto na plechu, nechajte vychladnúť, potrhajte a naukladajte do pekných sklenených pohárov spolu napr. s ovocím, ochuteným tvarohom, omáčkou, likérom alebo šľahačkou.
    6. Tortu. Upečte cesto v tortovej forme, nechajte úplne vychladnúť, opatrne rozkrojte pozdĺžne a naplňte obľúbenou plnkou, napr. mascarpone, šľahačkou alebo tvarohom.

    _________________________

    Ako možno ešte recept zmeniť?

    • spravte ho z bezlepkovej múky,
    • nahraďte škoricu napr. perníkovým korením alebo vanilkou,
    • nahraďte časť múky kakaom na pečenie alebo kokosom,
    • nahraďte časť múky ovsenými vločkami, iným typom múky alebo mletými orechmi, napr. mandľami,
    • nahraďte časť cukru medom, iným obľúbeným sladidlom alebo aromatickým sirupom (napr. bazovým),
    • naukladajte namiesto ovocia navrch koláča hrudky osladeného tvarohu premiešaného so žĺtkom a lyžicou škrobu,
    • zafarbite polovicu cesta kakaom a cestá na plechu alebo vo forme jemne premiešajte pre lákavý mramorový efekt,
    • uložte navrch koláča ovocie, prelejte ho želatínou zo šťavy a nechajte v chlade stuhnúť,
    • pridajte do cesta kúsky sušeného ovocia, čokolády alebo strúhaného marcipánu.

    _________________________

    Základný recept:

    300g vajec (5 - 6 ks alebo 1 hrnček) vajec
    300g (1 hrnček) alebo menej kryštálového cukru (podľa chuti)
    150g (1/2 hrnčeka) mlieka
    150g (1/2 hrnčeka) roztopeného masla + na vytretie formy
    300g (2 hrnčeky) preosiatej polohrubej múky + na vysypanie formy
    1 lyžica mletej škorice
    1 vrecko kypriaceho prášku
    Štipka soli
    Zavárací pohár sterilizovaného ovocia (napr. višne) alebo čerstvé ovocie

    1. Ideálne je najskôr priviesť všetky suroviny na izbovú teplotu. Maslo zohrejte v rajnici, vmiešajte doň mletú škoricu a nechajte opäť mierne vychladnúť. Formu o rozmere 30 x 25 cm vytrite maslom a vysypte múkou. Sterilizované ovocie sceďte a tekutinu prevarte na hustejší sirup (môže to trvať 3 - 10 minút podľa veľkosti hrnca a intenzity plameňa). Vyhrejte rúru na 180°C.
    2. V mixéri s metličkou vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej bledej peny.
    3. Do peny striedavo vmiešajte škoricové maslo a mlieko, obe pri takmer izbovej teplote.
    4. Premiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom. Postupne ju zľahka ručne a krátko vmiešajte do cesta.
    5. Cesto rovnomerne vylejte do vysypanej formy. Poukladajte navrch scedené sterilizované alebo čerstvé ovocie. Ak predtým obalíte ovocie v hladkej múke, pri pečení natoľko neklesne na spodok cesta.
    6. Pečte koláč v rúre zhruba 35 - 45 minút, podľa hrúbky cesta. Vykonajte test špáradlom (špáradlo vsunuté do stredu koláča by malo z neho vyjsť relatívne suché a neobalené neupečeným cestom - vlhkosť z ovocia je v poriadku).
    7. Nechajte koláč vychladnúť, nakrájajte a podávajte s uvareným sirupom.

    _________________________

    Prajem Ti veľa úspechov a radosti z pečenia!

    Ľuboš.

    P.S.: Sleduj môj blog, možno Ťa nejaké inšpirácie oslovia...

    lubos
    21. mar 2020    Čítané 1298x

    Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky

    Vedeli ste, že perfektný domáci chlieb môžete upiecť aj v remoske? Lenka Mančíková už dlhšiu dobu pečie nádherný okrúhly kváskový chlieb vo svojej starej remoske. Nedávno sa u mňa zastavila, aby sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči.

    _________________

    Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

    Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky

    Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?

    Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    5. mar 2020    Čítané 741x

    Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?

    Lievito madre je chutná náhrada ražného kvásku, vhodná hlavne na sladké pečenie, ale aj nadýchaný chlieb alebo biele pečivo. Lenka Mančíková nám v tejto časti seriálu vysvetlí rozdiel medzi lievito madre a iným kváskom a vysvetlí ako ho prikrmovať a pracovať s ním.

    Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

    Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky

    Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky

    Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    2. apr 2019    Čítané 1835x

    Špargľa, kráľovná jari

    Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.

    Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.

    Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.

    Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.

    Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.

    Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.

    Pozrite si nasledujúce kratučké video o zbere a následnom balení špargle (1:40 min.).

    V Levároch okrem bielej špargle ekologicky pestujú aj jahody, pod fóliovníkmi aj holým nebom.

    Prenosné fóliovníky pokrývajú významnú časť jahodových polí.

    Jahody z fóliovníkov možno očakávať, podľa počasia, už v prvej polovici jari (druhá polovica apríla).

    Uprostred každého fóliovníka sa nachádza papierový domček pre čmeliaky.

    Viac o príprave a varení špargle sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie).

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    8. jan 2019    Čítané 495x

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)

    Po tretíkrát sme sa stretli s Jankou Malagou, dušou knihy Mama, mňam, tentokrát však v jej domácej kuchyni. Dozvedel som sa, ako sa zo sviatočnej večere s malými deťmi nezblázniť.

    Janka vám v nasledujúcom videu porozpráva o príprave rýb pre najmenšie deti a poradí, ako pre ne pripraviť skvelé a jednoduché sviatočné jedlo, ktoré v pohode zvládnu aj dospelí.

    _________________

    Napíš do komentárov pod tento článok aké jedlo pripravuješ na sviatočnú večeru pre svoje dieťa (bude super, ak priložíš fotku) a môžeš pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam. Držíme palce!

    _________________

    Jana Malaga

    Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.

    _________________

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba) - práve čítaš

    Dovidenia!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    18. dec 2018    Čítané 2129x

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Janka Malaga, aktívna a energická mamička, iniciátorka projektu Mama, mňam a spoluautorka receptov rovnomennej knihy, sa s nami tentokrát podelila o recept na univerzálne cesto pre všetkých nás, lenivcov a zábudlivcov, ktorí viac receptov v hlave neudržia.

    Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky v seriáli Mama, mňam na stránkach Modrého koníka a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov. A nielen to. Janka má možno aj pre Teba odloženú knihu Mama, mňam, ktorá obsahuje až 101 fajnových receptov pre mamičky a oteckov najmenších detí.

    Recept z videa na univerzálne a rýchle cesto:

    (vhodný pre každého staršieho ako 10 mesiacov)

    230g múky (napr. kombinácia špaldovej bielej a celozrnnej)

    1 bal. prášku do pečiva

    vanilka alebo vanilkový cukor

    2 celé vajcia

    70g roztopeného masla

    350ml (alebo viac podľa potreby) plnotučného mlieka

    Premiešajte suché suroviny a postupne k nim pridajte mokré. Rýchlo vypracujte hladké a polotuhé/polotekuté cesto, ktoré môžete použiť napr. na vafle, nekysnuté lievance, rýchle detské piškóty na "žužkanie" pre každého.

    _________________

    Ak chceš mať šancu pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam, napíš do komentárov pod tento článok aké recepty Ti chýbajú v Tvojom receptári. Môže ísť aj o tip, nápad alebo námet pre mamičky z Modrého koníka alebo Janku Malagu. 

    _________________

    Jana Malaga

    Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.

    _________________

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty) - práve čítaš

    Mama, mňam (čast 3.: Sviatočná ryba)

    Dovidenia!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    15. dec 2018    Čítané 1394x

    Nová kniha Prvé príkrmy u Teba doma už do Vianoc (video, 2 min.)

    Vo štvrtok (29.11.2018) poobede bola v kaviarni Lab pri bratislavskej Starej tržnici pokrstená nová kniha Prvé príkrmy. Bol som tam, aby som si ku nej "pričuchol" a prehodil pár slov s jej spoluautorkou Anettou Vaculíkovou. A spravil som dobre.

    Nielenže sme s Anetkou natočili krátke video, no podarilo sa mi pre vás získať až päť novučičkých kníh. Ak chceš mať jednu z nich do Vianoc doma, napíš do komentárov pod tento článok prečo (ako býva u mňa zvykom). Najlepšie, ak tak urobíš do nedele, 16.12.12018. Päť z vás náhodne vyberieme.

    (Knihu Prvé príkrmy už prosím nepýtaj, rozdali sme ju šťastným žienkam!)

    Príjemné prikrmovanie!

    Anettka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    11. dec 2018    Čítané 1902x

    Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

    Vďaka Lenke Mančíkovej zo stránky Zdravé pečenie už teraz vieme, ako sa časom môžeme doma dopracovať z múky a vody k nádhernému chrumkavému kváskovému chlebu ako od skutočného pekára (pozri sem).

    Lenka Ti teraz v úplne novej časti seriálu Pečieme z kvásku na príklade receptu na makovú babku vysvetlí, ako funguje pečenie sladkého kváskového koláča. 

    Okrem iného sa dozvieš:

    - v čom sa líši príprava chleba od prípravy sladkého koláča,

    - ako prebieha kysnutie a prečo cesto prekladať,

    - kedy je cesto pripravené na pečenie,

    - ako piecť nakysnuté sladké cesto.

    Recept na makovú babku z knihy Kvások:

    CESTO:

    170g rozkvasu

    100g špaldovej múky bielej

    150g špaldovej múky celozrnnej

    40g ovsených vločiek

    100ml mlieka

    40g trstinového cukru

    40g masla

    2g soli

    PLNKA:

    200g mletého maku

    1 vanilkový puding

    300ml vody

    50g slivkového lekváru

    50g cukru

    slivky podľa chuti

    Vo vode rozmiešajte pudingový prášok, mak, lekvár a cukor a uveďte do varu. Plnka by mala byť stredne hustá.

    Koláč pečte 10 minút na 220°C, následne 25 minút na 200°C.

    _________________

    Iba Tebe, mamičke z Modrého koníka, ponúka Lenka zľavu 15% na decembrový (2018) kurz kváskového pečenia. V tomto termíne má k dispozícii 3 kurzy, o ktorých sa viac dozvieš na tejto stránke: http://www.zdravepecenie.sk/kvaskove-pecenie/kurzy/kurzy-kvaskoveho-pecenia-2/

    Ak chceš 15% zľavu na kurz kváskového pečenia, napíš do komentárov pod tento článok. Poponáhľaj sa! Počty účastníčok sú obmedzené.

    _________________

    Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka), práve čítaš

    Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    8. dec 2018    Čítané 6906x

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Ak si sa ešte stále nerozhodla pre domáci kváskový chlieb, alebo hľadáš, ako ten svoj zlepšiť, je tu pre Teba ďalšia časť seriálu Pečieme z kvásku. Pozeráš sa v ňom priamo na ruky odborníčky!

    Doteraz Ťa Lenka Mančíková naučila, ako kvások založiť a zabezpečiť, aby nezahynul. Teraz Ti ukáže, čo treba urobiť pred tým, než si zamiesiš cesto na chlieb.

    Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prípravy rozkvasu, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    20. nov 2018    Čítané 4597x

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka)

    Jana Malaga je okrem iného iniciátorkou projektu Mama, mňam, ktorému sa podarilo v knižnej podobe vydať rovnomennú knihu 101 receptov určenú rodičom strateným v spleti protichodných odporúčaní ohľadom výživy a prvých príkrmov ich ratolestí.

    Recepty na prvé príkrmy a neskôr aj skutočné jedlá zostavili slovenské blogerky pod odborným "dohľadom" a mentoringom výživovej poradkyne Silvie Horeckej.

    Dnes si dovolíme začať prvým zo série videí, v ktorých budeme postupne prinášať recepty a techniky prípravy jedál pre naše najmenšie deti. Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov.

    _________________

    Ak si chceš pre seba ukoristiť jednu z kníh Mama, mňam, napíš do komentárov pod tento článok svoje skúsenosti alebo obavy spojené s príkrmami a prvými jedlami svojich detí. Môže ísť aj o tip, nápad alebo námet pre mamičky z Modrého koníka alebo Janku Malagu. 

    (Kniha si už našla novú šťastnú majiteľku, gratulujeme!)

    _________________

    Jana Malaga

    Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.

    _________________

    Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:

    Mama, mňam (časť 1.: Polievka) - práve čítaš

    Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)

    Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)

    Teším sa na naše ďalšie spoločné stretnutie!

    Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    16. dec 2017    Čítané 1287x

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Zrodenie chleba je rovnako vzrušujúce ako otváranie vianočných darčekov. Až do poslednej chvíle nie je úplne jasné, ako to dopadne. No keď vydarený chlebík vyklopíš a rozkrojíš, zaleje Ťa pocit radosti a zadosťučinenia.

    V seriáli Pečieme z kvásku sme sa práve dostali k jeho záveru. Lenka Mančíková zo Zdravého pečenia Ti "ručne stručne" vysvetlila všetko, čo potrebuješ vedieť o pečení domáceho kváskového chlebíka. Nie je to až také náročné, však?

    Lenka, ďakujeme!

    V závere sa ešte dozvieš o:

    • tom, ako rozoznať dobre upečený chlieb,
    • krájaní a skladovaní chlebíka,
    • možnosti ďalšieho vzdelávania v "kváskovaní".

    Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb (práve čítaš)

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom pečenia alebo skladovania chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    12. dec 2017    Čítané 1748x

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Je uspokojujúce žiť v domácnosti s vedomím, že nie ste odkázaní na kúpu "supermarketového" chlebíka. Áno, aj nám chutí chrumkavý zemiakový chlieb z obchodu, no tomu domácemu kváskovému sa chuťou a výživovou hodnotou iba ťažko vyrovná.

    Ak sleduješ seriál Pečieme z kvásku, tak vieš, že Lenke Mančíkovej zostáva už iba vyklopiť nakvasený chlebík na plech a upiecť ho. Tak do toho!

    V piatej časti sa dozvieš o:

    • tom, ako preniesť nakvasený chlebík z ošatky na plech,
    • dôležitosti horúceho plechu s vodou v rúre,
    • teplote a dĺžke pečenia chleba.

    Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom pečenia chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    10. dec 2017    Čítané 2219x

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pre Lenku Mančíkovú je ručné hnetenie a prekladanie cesta zábavná a zároveň upokojujúca činnosť. A z vlastnej skúsenosti viem, že pre pozorovateľa je táto aktivita naozaj hypnotizujúca. Veď presvedč sa sama!

    V nasledujúcej časti seriálu Pečieme z kvásku Ti Lenka zo Zdravého pečenia ukáže všetky zostávajúce aktivity vedúce k samotnému pečeniu chrumkavého chlebíka.

    Dozvieš sa o:

    • surovinách potrebných na základný chlieb,
    • hnetení a prekladaní cesta,
    • ošatkách a ich výhodách,
    • poslednom kvasení cesta.

    Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prípravy chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    2. dec 2017    Čítané 2280x

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Podarilo sa Ti založiť kvások podľa návodu Lenky Mančíkovej z prvej časti seriálu Pečieme z kvásku? Či už si to skúšala alebo si získala kvások z "druhej ruky", musíš sa oň pravidelne starať, ináč zahynie. 

    V pokračovaní seriálu Ti Lenka ukáže a vysvetlí, ako ľahko sa dokážeš o svoj nový alebo zabehnutý kvások postarať. Stačí naozaj iba pár minút týždenne!

    Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prikrmovania kvásku, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    28. nov 2017    Čítané 4219x

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

    Upiecť domáci chlieb patrí k základným a ceneným zručnostiam každej ženy. Prináša pocit hrdosti, zadosťučinenia a radosti z tvorby niečoho prvotného, základného. Ak si ešte tento pocit z pečenia chleba nezažila, dlho už čakať nemusíš!

    V spolupráci s Lenkou Mančíkovou, blogerkou, inštruktorkou kurzov kváskového pečenia a autorkou knihy Kvások, Ťa totiž prevedieme celým postupom od založenia kvásku až po upečenie krásneho voňavého chleba.

    Toto všetko sa udeje v niekoľkodielnom seriáli s názvom Pečieme z kvásku. Dnes predstavujeme prvú časť, v ktorej Ťa naučíme založiť vlastný kvások.

    Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

    Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku (práve čítaš)

    Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

    Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

    Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

    Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

    Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chieb

    Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!

    Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom zakladania kvásku, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!

    S pozdravom,

    Lenka a Ľuboš.

    ...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    21. nov 2017    Čítané 2931x

    Začať "kváskovať" môžeš hneď teraz!

    Ešte nedávno väčšina z nás nemala ani potuchy o tom, že chlieb sa dá piecť aj bez rýchleho pekárenského droždia. Vraciame sa však k spôsobom našich prarodičov a dnes opäť pečieme chlieb doma zo zázraku nazývaného kvások.

    Kvások už dávno fascinoval aj súčasnú mamičku troch detí, Lenku Mančíkovú, ktorá mu venuje rozsiahlu časť svojho voľného času, organizuje kurzy pečenia, píše blog a nedávno jej tiež vyšla príjemná knižka s názvom Kvások (teraz, 11/2017, sa čaká na dotlač).

    V nasledujúcom rozhovore nás Lenka presvedčí, že pečenie z kvásku (tzv. "kváskovanie") je jednoduché, zábavné a časovo nenáročné. Naozaj?

    Chceš získať jednu z troch kníh Kvások od Lenky Mančíkovej?

    (Už ukončené! Knihy majú nové majiteľky. Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili.)

    Ak áno, stačí keď do komentárov pod tento článok napíšeš svoje skúsenosti s "kváskovaním". Ak z kvásku nepečieš, napíš, čo je to, čo by Ti pomohlo začať. Lenka trom z vás pošle knihu s venovaním hneď, ako bude znovu dostupná na slovenskom trhu. 

    Prajem veľa úspechov pri "kváskovaní".

    Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    30. sep 2017    Čítané 3384x

    Milovaný mak (ručný zber maku + 6 receptov + možnosť niečo získať pre seba)

    Ak ste si doteraz mysleli, že zber maku je krátkodobá záležitosť, skúste si ho vysadiť pár hektárov. Pani Gabriela Čechovičová, majiteľka Maku z Jarnej, ho má vysadený vo všetkých farbách a má čo robiť po celý rok.

    Vďaka niekoľkomesačnej spolupráci s pani Gabikou sa nám podarilo natočiť výstižný krátky dokument (1:32 min.) o ručnom zbere a spracovaní maku, a takto priblížiť jej fyzicky aj časovo náročnú prácu nám všetkým.

    Plnú verziu dokumentu aj s komentárom pani Gabiky nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=lnc35sCE4Tw.

    Farby maku

    Ako prezrádza Maková knižka od Márie Abrahámovej a Gabriely Čechovičovej, mak má štyri hlavné farebné škály: šedú, modrú, bielu a hnedú. Najbežnejšia je modrá, bledšie odrody chutia viac orieškovo.

    Makové inšpirácie

    Mak je nádherne univerzálna surovina. Môžete ho použiť mletý i nemletý, na sladké i slané jedlá a môžete pokojne zameniť mak modrý za biely. Z nasledujúcich receptov je veľmi obľúbená maková bábovka alebo nepečené energetické makové guľky. Skúste ich!

    Postupy nájdete v komentároch pod fotografiami.

    1. Domáca ťahaná maková štrúdľa

    2. Úžasná makovo višňová bábovka

    3. Jednoduché makové guľky

    4. Valašský frgál

    5. Mleté teľacie pod tekvicovo makovou kašou

    6. Maková baklava

    Získaj makové potešenie pre seba a svojich blízkych

    (už uzavreté)

    Zverejni fotku svojho obľúbeného makového koláča s popisom do komentárov pod tento článok do konca septembra 2017 a budeš mať šancu získať jeden zo štyroch darčekov od pani Gabiky z Jarnej. Tak šup do toho!

    Vedeli ste, že...

    ...drobné makové semená majú tvar obličky?

    Na obrázku dolu vidíte detailný zväčšený záber ešte nevysušených semienok v makovici (http://whimsicalhomeandgarden.com/seeds/).

    Veľa radosti z makových výtvorov praje

    váš Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    27. jún 2017    Čítané 2088x

    Narodeninová torta, ktorú zvládneš aj Ty (video, 4 min.)

    Vydarená torta nemusí vždy zahŕňať obrázok McQueena alebo Elzy. Úplne postačí jednoduchý korpus, chutný svieži krém a ozdoba z čerstvého sezónneho ovocia. Presne taká, akú nás naučil napiecť obľúbený cukrár, Kuchár Pepe.

    Tip: Vedeli ste, že základný tortový korpus obsahuje približne rovnaký pomer múky, cukru, tuku a vajec? Bude teda obsahovať napríklad 200g múky, 200g cukru, 200g masla a 200g vajec (=4 vajcia po 50g).

    Priznám sa, o pečení tôrt som sa s druhým chlapom ešte toľko neporozprával.

    Úplný postup tak nájdete v tomto videu (dĺžka 4 min.):

    Recept na 20cm alebo 23cm formu:

    Korpus:

    4 vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť

    štipka soli

    125g trstinového cukru

    125g roztopeného masla

    125ml kyslej smotany

    100g špaldovej múky bielej

    100g špaldovej múky celozrnnej

    1 prášok do pečiva

    citrónová kôra

    Krém:

    200g jahôd

    30g trstinového cukru

    citrónová kôra

    125ml smotany na šľahanie, vyšľahanej do tuha

    250g mascarpone

    med podľa chuti

    citrónová šťava

    1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej bledšej peny a postupne do nej primiešajte roztopené maslo a kyslú smotanu.
    2. Vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuha.



    3. Do žĺtkov opatrne primiešajte aj vyšľahané bielky.
    4. Pomaly, po tretinách, zapracujte do cesta preosiatu múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
    5. Vylejte cesto do papierom vyloženej a maslom vymazanej formy a dajte piecť na 30 - 35 minút na 180°C. Vykonajte test špáradlom. Upečený korpus nechajte riadne vychladnúť.
    6. Zvarte jahody s cukrom a citrónovou šťavou na hustý čerstvý džem.



    7. Vymiešajte zvarené jahody s tuhou šľahačkou, mascarpone, medom a citrónovou šťavou.
    8. Natrite vychladnutý krém na korpus (alebo aj medzi jeho horný a dolný diel, ak ste ho polili), dozdobte čerstvým ovocím a nechajte vychladnúť.
    9. Krájajte a podávajte. Mňam!

    Tak smelo do toho!

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

    lubos
    22. máj 2017    Čítané 1672x

    Zmrzlina valcuje Slovensko

    Na Slovensku začala doba zmrzlinová. Už len v bratislavskom centre za ostatné roky pribudla takmer desiatka stánkov a predajní. Kvalita, veľkosť a cena kopčeka stúpajú. Ako je to u vás?

    Štyri sezóny pôsobí v Bratislave aj prevádzka remeselne vyrábanej "zmrzky" Koun (na obrázku hore príchute kokosové Bounty a višňové mascarpone), ktorá vyniká pozitívnymi hodnoteniami na sociálnych sieťach a cestovateľských portáloch. Tie ju prirovnávajú k veľmi dobrým talianskym "gelato" a často považujú za najlepšiu na Slovensku. V slnečné dni si na ňu počkáte v rade aj 20 - 30 minút.

    Za značkou Koun stojí najmä mladá a šikovná, na talianskej zmrzlinovej univerzite vyštudovaná, Barbara Szalai, ktorá nám dovolila nahliadnuť do svojej predajne a pripojila k tomu recepty na, v domácich podmienkach vyrobené, zmrzliny.

    Poďme na to!

    (video 4 min., recepty nájdete aj v texte pod videom)

    Smotanová zmrzlina

    1 pohár smotany na šľahanie

    1/2 pohára sladeného kondenzovaného mlieka (alebo podľa chuti)

    2 nakrájané tyčinky Snickers (alebo iná príloha podľa chuti)

    Vanilka

    Karamelová poleva

    1. Kovovú nádobu na šľahanie nechajte najprv vychladnúť v mrazničke.
    2. Vyšľahajte v tejto nádobe smotanu na šľahanie - začnite pomaly, postupne rýchlosť šľahania pridávajte.
    3. Do šľahačky opatrne vmiešajte sladené kondenzované mlieko.
    4. Pridajte vanilku a nakrájané tyčinky Snickers.
    5. Vložte do nádoby na mrazenie a dajte zamraziť na 3 - 4 hodiny.
    6. Podávajte napr. s karamelovou polevou (po 1/2 pohára cukru, šľahačky a masla: pomaly skaramelizujte cukor v malom hrnci a keď má svetlo-hnedú farbu, pridajte trochu šľahačky na varenie, prevarte, pridajte maslo a štipku soli). Zmrzlina bude skvelá aj bez miešania pri mrazení.

    Alternatívy:

    - viac kondenzovaného mlieka pre sladšiu zmrzlinu,

    - pridať ovocnú dreň, kokos, matcha čaj, roztopenú čokoládu, škoricu, klinček, karamel, soľ a iné,

    - nahradiť Snickers inou obľúbenou tyčinkou alebo malými kúskami čokolády.

    Svieži vegánsky sorbet

    1 pohár mrazeného ovocia

    1 pohár ľadu

    2 lyžice cukru alebo iného sladidla

    Trochu vody na ľahšie mixovanie

    Vanilka

    Citrónová alebo limetková šťava

    1. Všetko spolu pomixovať. Podávať alebo zamraziť.

    Alternatívy:

    - akékoľvek iné vhodné mrazené ovocie.

    Európske štatistiky

    • priemerný Európan "zlíže" okolo 7 litrov zmrzliny ročne,
    • najviac na osobu jej zjedia Nemci, Francúzi a Taliani,
    • Európa vyváža najmä do Číny, Ruska a USA.

    ___________

    Ako ľahko prísť k poukážke na kúpu zmrzliny Koun a potešiť tým celú svoju rodinu, kamarátky alebo kolegyne (už sa prosím nezapájajte, poukážka už našla novú majiteľku...)?

    Stačí si ju vypýtať v komentároch pod týmto článkom a jednej z vás ju v mene darkyne Barbary Szalai pošlem. Poukážka vám bude stačiť na 10 kopčekov, takže si zoberte so sebou posily!

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    ...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.