Mama, mňam (časť 4.: Zmrzliny pre deti od 1. roku)
S Jankou Malagou sme sa naposledy stretli pred Vianocami v roku 2018. Mám pocit, akoby to bolo buď iba pred týždňom alebo pred desiatimi rokmi. Čas sa valí bezhlavo ďalej a aj tieto stretnutia sú míľniky, ku ktorým sa rád vraciam.
Janka bola medzitým plodná. Jedno dieťa si ku mne doniesla "pod pazuchou", druhé, päťmesačné, pod srdcom. Jedno sa volá Mama, mňam 2, druhé zatiaľ meno nemá.
Mama, mňam 2 je pokračovaním knihy Mama, mňam (prekvapivo) a možno v ňom nájsť 63 receptov pre deti zhruba od 3. roku života. Jankin syn Riško od prvej knihy vyrástol a s ním aj mamine recepty. Tie vyzerajú fakt dobre a zdravo (na knihe spolupracovala aj Silvia Horecká).
V nasledujúcom videu sa Janka pustí do zmrzlín a nanukov. Všetky sme urobili na mieste, zamrazili, ochutnali. Všetky boli vynikajúce... Od 1. alebo 3. roku života, moja 12 ročná dcéra sa ich nevedela dojesť (potvora, mal som čo robiť, aby mi dala ochutnať!). A pritom sú tak jednoduché!
Poďme na to! Oplatí sa.
Dievčatá, ak chcete získať knihu Mama, mňam alebo jej pokračovanie Mama, mňam 2, dajte prosím vedieť do komentárov, Janka sa rada s každou z kníh s vami podelí.
Nazdravie a do maškrtenia!
Janka a Ľuboš.
Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:
Mama, mňam (časť 1.: Polievka)
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)
Mama, mňam (čast 3.: Sviatočná ryba)
...alebo si tu pozri celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pretiahni si kríže na samozbere!
Ahojte dievčatá!
Vynikajúci spôsob, ako dnes podporiť slovenských pestovateľov, je ísť si nazbierať priamo k nim. Vieme, že čerstvé ovocie práve odtrhnuté zo stromu alebo kríčka chutí akosi inak ako to zo supermarketu.
Tak vyjdime zo svojich domov a bytov, naplňme si bruchá čerstvými jahodami, špajze lekvármi a zaváraninami a pomôžme pritom priamo našim pestovateľom.
Všetci nižšie uvedení pestovatelia jahôd nám prisľúbili niekoľko kilogramov jahôd samozberom zdarma. Vždy pre jednu žienku z Modrého koníka. Ak si chcete ísť pre seba nazbierať nejaké jahody, napíšte do komentárov niečo zo svojho jahodového života. Využitie jahôd, nejaký tip, fotografiu, výšivku, recept, čokoľvek jahodové.
NEZABUDNITE uviesť, na ktorú farmu chcete ísť zbierať!
Jednu z vás náhodným spôsobom vyberieme už druhý júnový týždeň.
Nezabudnite dodržiavať sprísnené hygienické podmienky a pred návštevou skontrolovať dostupnosť jahôd na internetovej stránke pestovateľa.
Ovocinárska farma zameraná predovšetkým na veľkoprodukciu ovocia, s dôrazom na ekologické spolužitie s prírodou. Vznikli v roku 2000 a ich tím tvoria priatelia, manželia, súrodenci, viac-generačné rodiny, ale aj ľudia z blízkeho či širšieho okolia.
Od svojho vzniku sa vypracovali na jednu z popredných ovocinárskych firiem na Slovensku a ich produkty si môžete kúpiť nielen v slovenských supermarketoch, na tržniciach, či jarmokoch ale v širokom sortimente najmä v ich predajni v Ostraticiach.
Bioplant Ostratice vás pozýva na samozber jahôd. Jedna zo žien z Modrého koníka si u nich môže nazbierať 15kg jahôd zdarma. Čítajte podmienky hore v tomto článku. Tešíme sa!
"Všetky košíky, debničky, vedierka, sáčky, ruky sú naštartované na samozber jahôd. Verím, že áno, lebo u nás Čachticiach sa jahody rozhodli, že je správny čas urobiť radosť všetkým, a to od 1.6. 2020, Po - Pi 7:00 - 17:00, So: 7:00 - 12:00. Cena samozber 2,50€ / kg. Pokiaľ nemáte čas, stačí nám zavolať alebo napísať, že potrebujete nazbierať jahody, cena 4,00€ / kg. Upozorňujeme, že nazbierané jahody sú výhradne na objednávku. Platba za jahody je možná jedine v hotovosti.Družstvo jednej z vás daruje 5kg jahôd samozberom ako darček. Zapoj sa a píš do komentárov!
Pred dvadsiatimi rokmi ovocie pestovali v jedinom malom sade v Dunajskej Lužnej a predávalo sa v stánku pri hlavnej ceste. Staralo sa oň len pár ľudí. Celá úroda sa pohodlne zmestila na dvor rodinného domu a za pár dní bola predaná. Odvtedy pribudli stovky hektárov nových sadov, o ktoré sa starajú desiatky starostlivých ovocinárov. Vybudované skladové priestory dnes prichýlia tisíce ton ovocia a postarajú sa, aby ho bolo pre zákazníkov dosť počas celého roka. Dobré jablká – výber domáceho i európskeho ovocia dnes nájdete na pulte takmer v každom obchode a náš ježko s jabĺčkom sa stal značkou.
Samozber jahôd a hrášku v Dunajskej Lužnej už začal. Pestovatelia jednej z vás darujú 15kg jahôd samozberom. Ozvi sa do komentárov pod tento článok!
http://dobrejablka.sk/event/samozber-jahod-v-dunajskej-luznej-2020/
Spoločnosť vznikla v roku 2003 a nadviazala na tradíciu pestovania drobného ovocia firmy Záhradníctvo Dobrodenka. Vo výrobnom programe majú už tradične jahody, ale aj maliny a veľkoplodé čučoriedky.
Na výsadbu plantáží používajú kvalitný rastlinný materiál, ktorého použitie je podmienkou dopestovania kvalitného a zdravého ovocia. Rastliny sú zavlažované kvapkovou závlahou a počas zberu sú nastlaté čerstvou pšeničnou slamou. Vďaka tomu je ich ovocie čisté a bez poškodenia od chorôb a škodcov.
Abrod sa s jednou z vás rád podelí s 5kg jahôd alebo čučoriedok (tie však až v júli) samozberom. Píš do komentárov.
Pozývajú nás na samozber jahôd a malín! Ich plantáže sa nachádzajú priamo v obci Jelenec (okres Nitra), nie pred dedinou, smer na autokemping, na jazero, REMITÁŽ.
Ponúkajú samozber jahôd a malín. Možnosť nakúpiť už aj nazbierané jahody aj maliny - na objednávku, na vopred dohodnutý deň. Jahody sú na netkanej textílii a takto zostávajú čisté, nezablatené. Vždy aktuálne informácie nájdete na ich Facebooku. Na samozber k nim sa nemusíte objednávať, ale pred odchodom z domu je potrebné si overiť na Facebookovej stránke, či nebol samozber zrušený kvôli počasiu, alebo či nie sú jahody vyzbierané.
Jahody už na vás čakajú. Pani majiteľka jednej žene z Modrého koníka daruje 5kg jahôd alebo malín samozberom. Šup - šup písať do komentárov!
https://www.samozberjelenec.sk/
Kolíňany už tradične vítajú zberačov jahôd a hrášku. Ako vždy, aj teraz je o ne obrovský záujem. Kolíňany jednej z vás ponúkajú 10kg jahôd samozberom zdarma. Ak máte záujem, píšte do komentárov.
Facebooková stránka Jahôd Kolíňany
Text priamo od spoločnosti Plantex:
Nestihli ste si ešte nazbierať jahody? Niektoré jahodoviská už končia, avšak na plantážach firmy Plantex v Borovciach a Bučanoch je stále čo zbierať. Patríme k najväčším pestovateľom ovocia a aj jahôd na Slovensku. Tradícia poctivého pestovania je základ našej práce. Jahody stále dozrievajú a sú priam ukážkové. Slovenské sladké a voňavé. Neváhajte si ich prísť nazbierať za cenu 2,90 € za kilogram.
To, že jahody v Plantexe môžete zbierať dlhšie než inde, je vďaka výsadbe viacerých odrôd a ich správnej kombinácii. Plody tak dozrievajú postupne a vždy máte istotu, že bude čo zberať. Informácie o otvorení jahodovísk sú vždy vopred zverejnené na facebookovej stránke firmy Plantex a na www.plantex.sk.
Nazbierané jahody ponúkame na predaj v tradičnej "Jahôdke" v Piešťanoch a tiež v jedinečnom koncepte nového Záhradného centra Plantex vo Veselom, kde máte možnosť si zakúpiť aj ovocné stromy, ovocné kríky, okrasné rastliny a vo farmárskej časti nájdete aj ovocné šťavy, ovocné výrobky, zdravé potraviny a mnoho inšpirácií pre Váš dom, byt, záhradu, balkón či terasu.
Plantex v Borovciach a Bučanoch jahody zatiaľ má a žienke z Modrého koníka ponúka 15kg jahôd samozberom zdarma. Chceš si prísť nazbierať? Napíš do komentárov.
https://www.facebook.com/plantex.sk
Rodinná farma začala s pestovaním jahôd v roku 2014. Začali na malých pozemkoch blízko ich rodinného domu v Košických Oľšanoch. Jahody, odroda Elsanta honey, boli vysadené na čiernej netkanej textílii bez závlahy. V roku 2017 produkciu rozšírili na viac ako 1 ha a začali s pestovaním na vyvýšených kopčekoch, zakrytých čiernou fóliou so závlahou. Odroda je skorá - talianska Clary. Jahody sú predávané systémom samozberu. Prípadne, po telefonickej dohode sa dajú nazbierať a pripraviť. Samozber je otvorený pre verejnosť v stredu a sobotu od 8.oo - 20:00. Nádobky na zber si môžete priniesť so sebou.
Sady nad Torysou je jeden z mála samozberov jahôd na východe Slovenska. Napriek tomu jednej z vás ponúkol vzácnych 5kg jahôd samozberom. Tak snáď ešte budú mať. Ak si plánuješ nazbierať jahody u nich, ozvi sa v komentároch. Budúci rok plánujú vysadiť o 1 hektár jahôd viac.
https://www.samozber-jahody.sk/
"Dobrý večer, priatelia, vybehli sme na polia! Skontrolovali sme, ako jahôdky dozreli, preto sme otvorili samozber. Odporúčame vám, aby ste sa cez Facebook vopred informovali, či sa jahody nevyzbierali - nechceme Vás sklamať. Tešíme sa na Vašu návštevu!"
Aktívni a čiperní majitelia rodinnej farmy na čele s pánom Abrahámom z Trnovca jednej žienke darujú 10kg jahôd samozberom. Ďakujeme!
https://www.facebook.com/jahody.trnovec/
Spoločnosť Sezaland vznikla v roku 2013. V súčasnosti obhospodarujú 306 ha ornej pôdy v katastroch obcí Opoj, Vlčkovce, Majcichov, Križovany nad Dudváhom, Trnava a Zvončín. Spoločnosť sa zaoberá pestovaním poľných plodín, jahôd, okrasných drevín a plodín pre exotické vtáctvo.
Z poľných plodín sa zameriavajú na pšenicu tvrdú, kukuricu a slnečnicu. Jahody pestujú na výmere 1,4 ha. Pri okrasných drevinách sa špecializujú na ihličnany, ktoré pestujú vo voľnej pôde ako i v kontajneroch. Pre exotické vtáctvo pestujú slnečnicu pásikavú a ovos nahý.
Ďakujeme Sezalandu, že jedna žienka si bude môcť u nich nazbierať až 10kg jahôd samozberom zdarma! Môžeš to byť aj Ty!
"Priatelia: sezóna ešte len začína, o samozber je veľký záujem, čo nás veľmi teší. Chceme Vám ponúknuť jahôdky dokonalej zrelosti, preto z kapacitných dôvodov, nie je možné vás vždy každého uspokojiť vybraným množstvom. Žiadame Vás o trpezlivosť. Samozbery budú prebiehať ešte najbližšie 3 - 4 týždne do cca 25. júna.
Takže nezúfajte určite sa vám každému ujde dostatok!"
V Drietomej nájdeš okrem jahôd aj kapustu. Ak predsa len chceš tie jahody, a to aspoň 5kg samozberom zdarma, napíš do komentárov.
Raňajky na každý deň. Sebaisto, rýchlo, jednoducho.
Ahoj žienka!
Niekedy sa ma pýtajú:
"Ľuboš, aké raňajky u vás doma najviac frčia?"
"Ako spraviť raňajky doma rýchlo a chutne?"
"Robím tie naše raňajky dobre? Čo ešte môžem spraviť navyše? Alebo lepšie?"
"Ako to robíš, že to chutí lepšie ako moje?"
Alebo:
"Cez víkend chcem pripraviť niečo extra, čo zjeme spolu všetci za jedným stolom. Bez zhonu. Čo mám urobiť?"
Priznám sa, aj mňa niekedy pohltia pochybnosti. O sebe ako o manželovi, otcovi, synovi, bratovi, kuchárovi,... jednoducho, ako každého. Časom to prejde. Snáď.
Venujme sa teraz tej neistote kuchynskej. Tú sa Ti snažím takmer denne pomôcť prekonať. Neboj sa, v kuchyni robíš, čo môžeš. Ak však chceš alebo potrebuješ aspoň trochu nakopnúť, pozri si nasledujúce video. Spolu s Jennys ("Dženys") z Modrého koníka sa v ňom venujeme jednoduchým a milovaným raňajkám.
Super krémová praženica, krupicová kaša, zapekané toasty ako zábava pre celú rodinu, domáce chrumkavé muesli za 20 minút a fakt rýchle lievance. Ak Ti video pomôže alebo Ťa inšpiruje, budem rád.
Pekný deň!
Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Odkiaľ pochádzajú slovenské vajcia?
Na Slovensku ročne zjeme asi 1 miliardu (= tisíc miliónov) vajec. To zhruba znamená, že každý Slovák zje jedno vajce každý pracovný deň. Štvorčlenná rodina teda do týždňa 20. Dosť, nie?
Odkiaľ sa však tie vajcia berú?
Vyše 70% slovenských vajec pochádza z obohateného klietkového chovu (rovnako ako v iných krajinách EÚ). Podľa týchto chovateľov ide o najhygienickejší a najčistejší spôsob chovu.
Ak aj Ty chceš spoznať cestu vajec do našich obchodov, pozri si nasledujúce video (3:30 min).
Upozornenie
Účelom tohto videa nie je situáciu hodnotiť, ale čo najobjektívnejšie popísať.
Ak chcete vedieť, odkiaľ pochádzajú vaše kupované vajíčka, pozrite sa sem (zoznam všetkých schválených prevádzkarní):
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Zázrak z Oravy?
Ahojte dievčatá!
Priamo od mojej mamy tu máme odporúčanie na výživnú a životabudiacu polievku zo severu Slovenska. Dlho varené kosti a mäkké mäso sa v nej spájajú so zeleninou, tradičnými zemiakmi a zemiakovými rezancami. Nakopne nás aj čerstvým strúhaným chrenom a šťavou z kyslej kapusty. Úžasné!
V spolupráci s redakciou Modrého koníka.
Dobrú chuť!
S pozdravom,
Jennys a Ľuboš.
... pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Mám dieťa v karanténe. Ako sa nezblázniť z varenia?
OK. Deťom zavreli školu a zostávajú na týždeň, dva alebo viac doma. So mnou, otcom alebo kýmkoľvek iným. Doteraz ich ako-tak zasýtili školské jedálne, ale čo im teraz budem celý deň variť ja?
________________________
Mnoho ďalších inšpirácii, až 600, nájdeš v mojom albume tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/.
________________________
Článok Ti dá odpoveď na tieto otázky:
Pozri si krátke video:
Vzorové jednoduché vzorové obedové menu na celý týždeň (ďalšie nápady na raňajky a večere nájdeš nižšie):
________________________
Toto menu, samozrejme, dokážeš pokojne "roztiahnuť" aj na dva týždne, ak bežne varíš na dva dni dopredu.
________________________
NAKÚP, ak už nemáš
________________________
PONDELOK (kura alebo hovädzie varíme prvé podľa dátumu spotreby, aby nestálo v chladničke)
Časť zemiakov môžeš nahradiť tekvicou alebo špenátom (ten pridávaj na konci varenia).
________________________
UTOROK (pečieme zvyšné stehná)
Namoč šošovicu na zajtra do studenej osolenej vody.
________________________
STREDA (treba ešte minúť mleté mäso alebo kura)
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/pecieme-z-kvasku-cast-1-zalozenie-kva-oo9odf/
alebo pozri na toto video:
________________________
ŠTVRTOK (konečne špagety)
Pozrite si cestovinové video s Katarínou Krnáčovou (Úlomky ženy):
________________________
PIATOK (ďalší vývar)
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/32736370/
________________________
SOBOTA (cesnak a chren)
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/gastrotip-14-kremova-cesnacka-bez-smo-ufry5q/
Ak nechceš karfiol, uvar deťom parádnu paradajkovú polievku z pretlaku.
Viac tu:
________________________
NEDEĽA (ak zostali suroviny, dáme ich dohromady)
Žiaden živočíšny tuk nevyhadzuj, bude sa hodiť!
________________________
DEZERTY:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31775617/,
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/33589591/
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31955289/
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36228420/
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/36220674/
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/34333609/
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/31873617/
Omnoho viac dezertov tu:
https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/inspiracie-96nsl1/
________________________
ČO EŠTE NAPRÍKLAD NA RAŇAJKY:
________________________
ČO EŠTE JESŤ NA VEČERU:
________________________
Nauč sa piecť DOMÁCI CHLIEB, ak to ešte nevieš.
Ak máš čas a chuť, peč z kvásku (výživnejší a chutný chlieb).
Základný recept:
500g chlebovej múky (postupne nahraď ražnou, špaldovou, ...)
300g vlažnej vody (vždy 60% z množstva múky)
10g soli (vždy 2% z množstva múky)
Droždie na 500g múky
Riadne spolu vymies. Nechaj prvýkrát nakysnúť, vytvaruj, nechaj druhýkrát nakysnúť, peč pri 220°C do krásy. Recept možno upraviť na milión spôsobov. Pridaj bylinky, korenia, sušené paradajky, olivy, strúhané uvarené zemiaky, ...
Seriál s Lenkou Mančíkovou o pečení z kvásku na mojom Youtube kanáli začína tu:
https://www.youtube.com/watch?v=3DXAPYKnjM0
________________________
Prajem Ti veľa trpezlivosti a nápadov v tieto náročnejšie dni!
Ľuboš.
Jednoduchá živánska pre celú rodinu
Ahojte dievčatá!
V spolupráci s Modrým koníkom nám prišlo na svet ďalšie video. Tentokrát sme s Jankou "Jennys" Madleňákovou pripravili superjednoduchú a superchutnú živánsku z rúry.
Rýchly a sýty (a keď chcete, aj vegetariánsky) obed pre celú rodinu! Dobrú chuť!
S pozdravom,
Jennys a Ľuboš.
... pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (+ kniha)
Lenka Mančíková sa vrátila do mojej pracovnej kuchyne, aby sa s nami podelila o svoju radosť z pečenia jej obľúbených sladkých, silne ochutených, kardamómiek z pre nás exotického korenia kardamóm, ale aj z dobre známej škorice.
Lenke nedávno vyšla druhá kniha s názvom Kvások, ktorá je zameraná na pečenie s "lievito madre", hustejším typom kvásku. Ak chceš mať knihu doma, daj mi v komentároch vedieť, možno práve Tebe ju Lenka pošle (platí do konca apríla 2020).
Tento recept pochádza z jej prvej knihy Kvások (rozkvas v tomto videu nahradila Lenka lievito madre):
Kardamómky
(recept je na 12 - 14 kusov)
Cesto:
150g lievito madre (alebo 150g tradičného rozkvasu)
300g špaldovej múky
100g špaldovej celozrnnej múky
160ml mlieka (ak používate tradičný rozkvas, tak 120ml mlieka)
60g trstinového cukru
60g masla
8g mletého kardamómu
1 vajce
2g soli
Plnka:
(kardamóm môžete nahradiť škoricou alebo spraviť dva druhy plniek z polovičných receptov)
150g masla
70g trstinového cukru
24g mletého kardamómu (2 balíčky)
Všetky suroviny na cesto dobre vymiešajte na hladké cesto, ktoré nechajte nakysnúť minimálne 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň 2x prekladajte. Následne ho nechajte dokysnúť minimálne 2 - 3 hodiny. Pečte na 220°C prvých 10 minút a na 200°C ďalších 10 - 15 minút.
_________________
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky
Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?
Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
5 superrýchlych a zábavných chuťoviek pre seba a deti
Ahojte žienky!
Spolu s Jennys (Jankou) z českej verzie Modrého koníka sme pre vás pripravili tipy na jednoduché, zábavné a rýchle desiaty ("svačinky") pre seba, svojich chlapov a deti.
Pozrite si toto video a nechajte sa inšpirovať:
S vďakou za vašu prizeň,
Jennys a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Tieto cestoviny zvládne každá z nás!
Katarína Krnáčová, autorka projektu Úlomky ženy, je žena s citlivým vnímaním života a darom pera. Otvorene však priznáva, že v kuchyni svojimi výtvormi veľmi neoslní. Nevadí... Katka miluje cestoviny, tak sme si päť jednoduchých receptov spolu uvarili.
A úspešne! Vraj by si trúfla nabudúce aj sama... Presvedčte sa sami:
S pozdravom,
Katka a Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Veľkonočná výzva pre chlapov
Tento rok budeme na Veľkú noc doma. Neznamená to však, že si nemôžeme dopriať niečo iné, výnimočné. Napríklad nechať si navariť a napiecť od chlapa. Ak máte doma takého, ktorý to robí pravidelne, gratulujem. Ak nie, aj tak ho posaďte pred toto video a nechajte, nech si to skúsi!
Prekvapí vás skvelým zemiakovým šalátom s jablkami a luxusnou zelenou roládou s pistáciami a bielou čokoládou. Kuk sem:
Koláč nekonečných možností
Ak mám poznať iba jeden recept na základný koláč, je to tento. Všetky recepty na podobné múčniky na internete alebo v knihách sú mu až veľmi podobné. Niektoré majú trochu viac múky alebo menej vajec, iné pridávajú cmar a sódu bikarbónu. No týmto receptom naozaj nemôžete nič pokaziť. Starý dobrý hrnčekový koláč.
Pozri sa vo videu, ako jednoducho to ide (úplný recept nižšie v článku):
_________________________
Čo všetko môžete upiecť zo základného receptu?
5. Pohárový dezert. Upečte cesto na plechu, nechajte vychladnúť, potrhajte a naukladajte do pekných sklenených pohárov spolu napr. s ovocím, ochuteným tvarohom, omáčkou, likérom alebo šľahačkou.
6. Tortu. Upečte cesto v tortovej forme, nechajte úplne vychladnúť, opatrne rozkrojte pozdĺžne a naplňte obľúbenou plnkou, napr. mascarpone, šľahačkou alebo tvarohom.
_________________________
Ako možno ešte recept zmeniť?
_________________________
Základný recept:
300g vajec (5 - 6 ks alebo 1 hrnček) vajec
300g (1 hrnček) alebo menej kryštálového cukru (podľa chuti)
150g (1/2 hrnčeka) mlieka
150g (1/2 hrnčeka) roztopeného masla + na vytretie formy
300g (2 hrnčeky) preosiatej polohrubej múky + na vysypanie formy
1 lyžica mletej škorice
1 vrecko kypriaceho prášku
Štipka soli
Zavárací pohár sterilizovaného ovocia (napr. višne) alebo čerstvé ovocie
_________________________
Prajem Ti veľa úspechov a radosti z pečenia!
Ľuboš.
P.S.: Sleduj môj blog, možno Ťa nejaké inšpirácie oslovia...
Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky
Vedeli ste, že perfektný domáci chlieb môžete upiecť aj v remoske? Lenka Mančíková už dlhšiu dobu pečie nádherný okrúhly kváskový chlieb vo svojej starej remoske. Nedávno sa u mňa zastavila, aby sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči.
_________________
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky
Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?
Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku: Čo je lievito madre a ako ho prikrmovať?
Lievito madre je chutná náhrada ražného kvásku, vhodná hlavne na sladké pečenie, ale aj nadýchaný chlieb alebo biele pečivo. Lenka Mančíková nám v tejto časti seriálu vysvetlí rozdiel medzi lievito madre a iným kváskom a vysvetlí ako ho prikrmovať a pracovať s ním.
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Pečieme z kvásku, časť 8.: Sladké kváskové kardamómky
Pečieme z kvásku, časť 9.: Cibuľový chlieb z remosky
Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Špargľa, kráľovná jari
Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.
Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.
Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.
Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.
Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.
Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.
Pozrite si nasledujúce kratučké video o zbere a následnom balení špargle (1:40 min.).
V Levároch okrem bielej špargle ekologicky pestujú aj jahody, pod fóliovníkmi aj holým nebom.
Prenosné fóliovníky pokrývajú významnú časť jahodových polí.
Jahody z fóliovníkov možno očakávať, podľa počasia, už v prvej polovici jari (druhá polovica apríla).
Uprostred každého fóliovníka sa nachádza papierový domček pre čmeliaky.
Viac o príprave a varení špargle sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie).
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)
Po tretíkrát sme sa stretli s Jankou Malagou, dušou knihy Mama, mňam, tentokrát však v jej domácej kuchyni. Dozvedel som sa, ako sa zo sviatočnej večere s malými deťmi nezblázniť.
Janka vám v nasledujúcom videu porozpráva o príprave rýb pre najmenšie deti a poradí, ako pre ne pripraviť skvelé a jednoduché sviatočné jedlo, ktoré v pohode zvládnu aj dospelí.
_________________
Napíš do komentárov pod tento článok aké jedlo pripravuješ na sviatočnú večeru pre svoje dieťa (bude super, ak priložíš fotku) a môžeš pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam. Držíme palce!
_________________
Jana Malaga
Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.
_________________
Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:
Mama, mňam (časť 1.: Polievka)
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)
Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba) - práve čítaš
Dovidenia!
Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)
Janka Malaga, aktívna a energická mamička, iniciátorka projektu Mama, mňam a spoluautorka receptov rovnomennej knihy, sa s nami tentokrát podelila o recept na univerzálne cesto pre všetkých nás, lenivcov a zábudlivcov, ktorí viac receptov v hlave neudržia.
Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky v seriáli Mama, mňam na stránkach Modrého koníka a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov. A nielen to. Janka má možno aj pre Teba odloženú knihu Mama, mňam, ktorá obsahuje až 101 fajnových receptov pre mamičky a oteckov najmenších detí.
Recept z videa na univerzálne a rýchle cesto:
(vhodný pre každého staršieho ako 10 mesiacov)
230g múky (napr. kombinácia špaldovej bielej a celozrnnej)
1 bal. prášku do pečiva
vanilka alebo vanilkový cukor
2 celé vajcia
70g roztopeného masla
350ml (alebo viac podľa potreby) plnotučného mlieka
Premiešajte suché suroviny a postupne k nim pridajte mokré. Rýchlo vypracujte hladké a polotuhé/polotekuté cesto, ktoré môžete použiť napr. na vafle, nekysnuté lievance, rýchle detské piškóty na "žužkanie" pre každého.
_________________
Ak chceš mať šancu pre seba získať jednu z kníh Mama, mňam, napíš do komentárov pod tento článok aké recepty Ti chýbajú v Tvojom receptári. Môže ísť aj o tip, nápad alebo námet pre mamičky z Modrého koníka alebo Janku Malagu.
_________________
Jana Malaga
Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.
_________________
Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:
Mama, mňam (časť 1.: Polievka)
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty) - práve čítaš
Mama, mňam (čast 3.: Sviatočná ryba)
Dovidenia!
Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Nová kniha Prvé príkrmy u Teba doma už do Vianoc (video, 2 min.)
Vo štvrtok (29.11.2018) poobede bola v kaviarni Lab pri bratislavskej Starej tržnici pokrstená nová kniha Prvé príkrmy. Bol som tam, aby som si ku nej "pričuchol" a prehodil pár slov s jej spoluautorkou Anettou Vaculíkovou. A spravil som dobre.
Nielenže sme s Anetkou natočili krátke video, no podarilo sa mi pre vás získať až päť novučičkých kníh. Ak chceš mať jednu z nich do Vianoc doma, napíš do komentárov pod tento článok prečo (ako býva u mňa zvykom). Najlepšie, ak tak urobíš do nedele, 16.12.12018. Päť z vás náhodne vyberieme.
(Knihu Prvé príkrmy už prosím nepýtaj, rozdali sme ju šťastným žienkam!)
Príjemné prikrmovanie!
Anettka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)
Vďaka Lenke Mančíkovej zo stránky Zdravé pečenie už teraz vieme, ako sa časom môžeme doma dopracovať z múky a vody k nádhernému chrumkavému kváskovému chlebu ako od skutočného pekára (pozri sem).
Lenka Ti teraz v úplne novej časti seriálu Pečieme z kvásku na príklade receptu na makovú babku vysvetlí, ako funguje pečenie sladkého kváskového koláča.
Okrem iného sa dozvieš:
- v čom sa líši príprava chleba od prípravy sladkého koláča,
- ako prebieha kysnutie a prečo cesto prekladať,
- kedy je cesto pripravené na pečenie,
- ako piecť nakysnuté sladké cesto.
Recept na makovú babku z knihy Kvások:
CESTO:
170g rozkvasu
100g špaldovej múky bielej
150g špaldovej múky celozrnnej
40g ovsených vločiek
100ml mlieka
40g trstinového cukru
40g masla
2g soli
PLNKA:
200g mletého maku
1 vanilkový puding
300ml vody
50g slivkového lekváru
50g cukru
slivky podľa chuti
Vo vode rozmiešajte pudingový prášok, mak, lekvár a cukor a uveďte do varu. Plnka by mala byť stredne hustá.
Koláč pečte 10 minút na 220°C, následne 25 minút na 200°C.
_________________
Iba Tebe, mamičke z Modrého koníka, ponúka Lenka zľavu 15% na decembrový (2018) kurz kváskového pečenia. V tomto termíne má k dispozícii 3 kurzy, o ktorých sa viac dozvieš na tejto stránke: http://www.zdravepecenie.sk/kvaskove-pecenie/kurzy/kurzy-kvaskoveho-pecenia-2/
Ak chceš 15% zľavu na kurz kváskového pečenia, napíš do komentárov pod tento článok. Poponáhľaj sa! Počty účastníčok sú obmedzené.
_________________
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka), práve čítaš
Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Ak si sa ešte stále nerozhodla pre domáci kváskový chlieb, alebo hľadáš, ako ten svoj zlepšiť, je tu pre Teba ďalšia časť seriálu Pečieme z kvásku. Pozeráš sa v ňom priamo na ruky odborníčky!
Doteraz Ťa Lenka Mančíková naučila, ako kvások založiť a zabezpečiť, aby nezahynul. Teraz Ti ukáže, čo treba urobiť pred tým, než si zamiesiš cesto na chlieb.
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prípravy rozkvasu, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Mama, mňam (časť 1.: Polievka)
Jana Malaga je okrem iného iniciátorkou projektu Mama, mňam, ktorému sa podarilo v knižnej podobe vydať rovnomennú knihu 101 receptov určenú rodičom strateným v spleti protichodných odporúčaní ohľadom výživy a prvých príkrmov ich ratolestí.
Recepty na prvé príkrmy a neskôr aj skutočné jedlá zostavili slovenské blogerky pod odborným "dohľadom" a mentoringom výživovej poradkyne Silvie Horeckej.
Dnes si dovolíme začať prvým zo série videí, v ktorých budeme postupne prinášať recepty a techniky prípravy jedál pre naše najmenšie deti. Sleduj Janku Malagu a ďalšie blogerky a získaj lepší prehľad o tom, čím nakŕmiť hladné krky Tvojich drobcov.
_________________
Ak si chceš pre seba ukoristiť jednu z kníh Mama, mňam, napíš do komentárov pod tento článok svoje skúsenosti alebo obavy spojené s príkrmami a prvými jedlami svojich detí. Môže ísť aj o tip, nápad alebo námet pre mamičky z Modrého koníka alebo Janku Malagu.
(Kniha si už našla novú šťastnú majiteľku, gratulujeme!)
_________________
Jana Malaga
Janka stojí za agentúrou Content agency, ktorá zastrešuje projekty Mama, mňam, Asociácia blogerov, Bloger roka (každoročné udeľovanie cien najlepším slovenským blogerom) a Blogger academy. Janka je šťastnou matkou chlapca Riška.
_________________
Pozri si aj ďalšie diely seriálu Mama, mňam:
Mama, mňam (časť 1.: Polievka) - práve čítaš
Mama, mňam (časť 2.: Palacinky, vafle, piškóty)
Mama, mňam (časť 3.: Sviatočná ryba)
Teším sa na naše ďalšie spoločné stretnutie!
Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Zrodenie chleba je rovnako vzrušujúce ako otváranie vianočných darčekov. Až do poslednej chvíle nie je úplne jasné, ako to dopadne. No keď vydarený chlebík vyklopíš a rozkrojíš, zaleje Ťa pocit radosti a zadosťučinenia.
V seriáli Pečieme z kvásku sme sa práve dostali k jeho záveru. Lenka Mančíková zo Zdravého pečenia Ti "ručne stručne" vysvetlila všetko, čo potrebuješ vedieť o pečení domáceho kváskového chlebíka. Nie je to až také náročné, však?
Lenka, ďakujeme!
V závere sa ešte dozvieš o:
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb (práve čítaš)
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom pečenia alebo skladovania chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Je uspokojujúce žiť v domácnosti s vedomím, že nie ste odkázaní na kúpu "supermarketového" chlebíka. Áno, aj nám chutí chrumkavý zemiakový chlieb z obchodu, no tomu domácemu kváskovému sa chuťou a výživovou hodnotou iba ťažko vyrovná.
Ak sleduješ seriál Pečieme z kvásku, tak vieš, že Lenke Mančíkovej zostáva už iba vyklopiť nakvasený chlebík na plech a upiecť ho. Tak do toho!
V piatej časti sa dozvieš o:
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom pečenia chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pre Lenku Mančíkovú je ručné hnetenie a prekladanie cesta zábavná a zároveň upokojujúca činnosť. A z vlastnej skúsenosti viem, že pre pozorovateľa je táto aktivita naozaj hypnotizujúca. Veď presvedč sa sama!
V nasledujúcej časti seriálu Pečieme z kvásku Ti Lenka zo Zdravého pečenia ukáže všetky zostávajúce aktivity vedúce k samotnému pečeniu chrumkavého chlebíka.
Dozvieš sa o:
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prípravy chlebíka, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Podarilo sa Ti založiť kvások podľa návodu Lenky Mančíkovej z prvej časti seriálu Pečieme z kvásku? Či už si to skúšala alebo si získala kvások z "druhej ruky", musíš sa oň pravidelne starať, ináč zahynie.
V pokračovaní seriálu Ti Lenka ukáže a vysvetlí, ako ľahko sa dokážeš o svoj nový alebo zabehnutý kvások postarať. Stačí naozaj iba pár minút týždenne!
Pozri si aj iné časti seriálu Pečieme z kvásku
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom prikrmovania kvásku, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku
Upiecť domáci chlieb patrí k základným a ceneným zručnostiam každej ženy. Prináša pocit hrdosti, zadosťučinenia a radosti z tvorby niečoho prvotného, základného. Ak si ešte tento pocit z pečenia chleba nezažila, dlho už čakať nemusíš!
V spolupráci s Lenkou Mančíkovou, blogerkou, inštruktorkou kurzov kváskového pečenia a autorkou knihy Kvások, Ťa totiž prevedieme celým postupom od založenia kvásku až po upečenie krásneho voňavého chleba.
Toto všetko sa udeje v niekoľkodielnom seriáli s názvom Pečieme z kvásku. Dnes predstavujeme prvú časť, v ktorej Ťa naučíme založiť vlastný kvások.
Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:
Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku (práve čítaš)
Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku
Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu
Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba
Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba
Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chieb
Spolupracuj aj Ty na tvorbe návodu a pomôž druhým ženám!
Ak máš akékoľvek otázky, skúsenosti alebo pripomienky ohľadom zakladania kvásku, napíš ich do komentárov pod tento článok. Tvoje otázky a Lenkine odpovede sa časom stanú dôležitou súčasťou tohto návodu. Ďakujeme!
S pozdravom,
Lenka a Ľuboš.
...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Začať "kváskovať" môžeš hneď teraz!
Ešte nedávno väčšina z nás nemala ani potuchy o tom, že chlieb sa dá piecť aj bez rýchleho pekárenského droždia. Vraciame sa však k spôsobom našich prarodičov a dnes opäť pečieme chlieb doma zo zázraku nazývaného kvások.
Kvások už dávno fascinoval aj súčasnú mamičku troch detí, Lenku Mančíkovú, ktorá mu venuje rozsiahlu časť svojho voľného času, organizuje kurzy pečenia, píše blog a nedávno jej tiež vyšla príjemná knižka s názvom Kvások (teraz, 11/2017, sa čaká na dotlač).
V nasledujúcom rozhovore nás Lenka presvedčí, že pečenie z kvásku (tzv. "kváskovanie") je jednoduché, zábavné a časovo nenáročné. Naozaj?
Chceš získať jednu z troch kníh Kvások od Lenky Mančíkovej?
(Už ukončené! Knihy majú nové majiteľky. Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili.)
Ak áno, stačí keď do komentárov pod tento článok napíšeš svoje skúsenosti s "kváskovaním". Ak z kvásku nepečieš, napíš, čo je to, čo by Ti pomohlo začať. Lenka trom z vás pošle knihu s venovaním hneď, ako bude znovu dostupná na slovenskom trhu.
Prajem veľa úspechov pri "kváskovaní".
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Milovaný mak (ručný zber maku + 6 receptov + možnosť niečo získať pre seba)
Ak ste si doteraz mysleli, že zber maku je krátkodobá záležitosť, skúste si ho vysadiť pár hektárov. Pani Gabriela Čechovičová, majiteľka Maku z Jarnej, ho má vysadený vo všetkých farbách a má čo robiť po celý rok.
Vďaka niekoľkomesačnej spolupráci s pani Gabikou sa nám podarilo natočiť výstižný krátky dokument (1:32 min.) o ručnom zbere a spracovaní maku, a takto priblížiť jej fyzicky aj časovo náročnú prácu nám všetkým.
Plnú verziu dokumentu aj s komentárom pani Gabiky nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=lnc35sCE4Tw.
Farby maku
Ako prezrádza Maková knižka od Márie Abrahámovej a Gabriely Čechovičovej, mak má štyri hlavné farebné škály: šedú, modrú, bielu a hnedú. Najbežnejšia je modrá, bledšie odrody chutia viac orieškovo.
Makové inšpirácie
Mak je nádherne univerzálna surovina. Môžete ho použiť mletý i nemletý, na sladké i slané jedlá a môžete pokojne zameniť mak modrý za biely. Z nasledujúcich receptov je veľmi obľúbená maková bábovka alebo nepečené energetické makové guľky. Skúste ich!
Postupy nájdete v komentároch pod fotografiami.
1. Domáca ťahaná maková štrúdľa
2. Úžasná makovo višňová bábovka
5. Mleté teľacie pod tekvicovo makovou kašou
Získaj makové potešenie pre seba a svojich blízkych
(už uzavreté)
Zverejni fotku svojho obľúbeného makového koláča s popisom do komentárov pod tento článok do konca septembra 2017 a budeš mať šancu získať jeden zo štyroch darčekov od pani Gabiky z Jarnej. Tak šup do toho!
Vedeli ste, že...
...drobné makové semená majú tvar obličky?
Na obrázku dolu vidíte detailný zväčšený záber ešte nevysušených semienok v makovici (http://whimsicalhomeandgarden.com/seeds/).
Veľa radosti z makových výtvorov praje
váš Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Narodeninová torta, ktorú zvládneš aj Ty (video, 4 min.)
Vydarená torta nemusí vždy zahŕňať obrázok McQueena alebo Elzy. Úplne postačí jednoduchý korpus, chutný svieži krém a ozdoba z čerstvého sezónneho ovocia. Presne taká, akú nás naučil napiecť obľúbený cukrár, Kuchár Pepe.
Tip: Vedeli ste, že základný tortový korpus obsahuje približne rovnaký pomer múky, cukru, tuku a vajec? Bude teda obsahovať napríklad 200g múky, 200g cukru, 200g masla a 200g vajec (=4 vajcia po 50g).
Priznám sa, o pečení tôrt som sa s druhým chlapom ešte toľko neporozprával.
Úplný postup tak nájdete v tomto videu (dĺžka 4 min.):
Recept na 20cm alebo 23cm formu:
Korpus:
4 vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť
štipka soli
125g trstinového cukru
125g roztopeného masla
125ml kyslej smotany
100g špaldovej múky bielej
100g špaldovej múky celozrnnej
1 prášok do pečiva
citrónová kôra
Krém:
200g jahôd
30g trstinového cukru
citrónová kôra
125ml smotany na šľahanie, vyšľahanej do tuha
250g mascarpone
med podľa chuti
citrónová šťava
Tak smelo do toho!
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Zmrzlina valcuje Slovensko
Na Slovensku začala doba zmrzlinová. Už len v bratislavskom centre za ostatné roky pribudla takmer desiatka stánkov a predajní. Kvalita, veľkosť a cena kopčeka stúpajú. Ako je to u vás?
Štyri sezóny pôsobí v Bratislave aj prevádzka remeselne vyrábanej "zmrzky" Koun (na obrázku hore príchute kokosové Bounty a višňové mascarpone), ktorá vyniká pozitívnymi hodnoteniami na sociálnych sieťach a cestovateľských portáloch. Tie ju prirovnávajú k veľmi dobrým talianskym "gelato" a často považujú za najlepšiu na Slovensku. V slnečné dni si na ňu počkáte v rade aj 20 - 30 minút.
Za značkou Koun stojí najmä mladá a šikovná, na talianskej zmrzlinovej univerzite vyštudovaná, Barbara Szalai, ktorá nám dovolila nahliadnuť do svojej predajne a pripojila k tomu recepty na, v domácich podmienkach vyrobené, zmrzliny.
Poďme na to!
(video 4 min., recepty nájdete aj v texte pod videom)
Smotanová zmrzlina
1 pohár smotany na šľahanie
1/2 pohára sladeného kondenzovaného mlieka (alebo podľa chuti)
2 nakrájané tyčinky Snickers (alebo iná príloha podľa chuti)
Vanilka
Karamelová poleva
Alternatívy:
- viac kondenzovaného mlieka pre sladšiu zmrzlinu,
- pridať ovocnú dreň, kokos, matcha čaj, roztopenú čokoládu, škoricu, klinček, karamel, soľ a iné,
- nahradiť Snickers inou obľúbenou tyčinkou alebo malými kúskami čokolády.
Svieži vegánsky sorbet
1 pohár mrazeného ovocia
1 pohár ľadu
2 lyžice cukru alebo iného sladidla
Trochu vody na ľahšie mixovanie
Vanilka
Citrónová alebo limetková šťava
Alternatívy:
- akékoľvek iné vhodné mrazené ovocie.
Európske štatistiky
___________
Ako ľahko prísť k poukážke na kúpu zmrzliny Koun a potešiť tým celú svoju rodinu, kamarátky alebo kolegyne (už sa prosím nezapájajte, poukážka už našla novú majiteľku...)?
Stačí si ju vypýtať v komentároch pod týmto článkom a jednej z vás ju v mene darkyne Barbary Szalai pošlem. Poukážka vám bude stačiť na 10 kopčekov, takže si zoberte so sebou posily!
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.