Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    lucinka4
    1. nov 2014    Čítané 0x

    Stav iniciativy za detske ihrisko na Chrenovej za Lidlom

    Priznam sa, ze impulz na nove ihrisko za Lidlom na Chrenovej prisiel od mojej kamosky. Poznala moje aktivity a "rypla" do mna aby som spravila nieco aj s ihriskom v tejto lokalite. A tak sme sa dali na peticiu, ktoru nam podpisalo vyse 400 ludi. Mozno ste medzi nimi aj Vy 🙂Vzhladom na bliziace sa volby a predpokladane zmeny v Mestskom zastupitelstve si myslim, ze doterajsie pokroky v tejto iniciative by mali byt podporovatelom oznamene. V tychto dnoch sa snazim nizsie uvedeny list distribuovat do schranok. Kedze som vsak ziadala o pomoc aj maminky tu na konovi, davam tento list aj sem. Niektore podpisy som nedokazala precitat, niektore mena nemali adresu a pod., tak ak ste peticiu podpisovali a nedostali ste list, dovod moze byt tento 🙂 Takze nech sa paci.

    Dobrý deň

         V prvom rade by som sa Vám chcela veľmi pekne poďakovať za podpísanie petície za vyčlenenie finančných prostriedkov na detské ihrisko v lokalite ulíc Karpatská, Kremnická a Bajkalská. Poďakovať sa nielen v mojom mene ale predovšetkým v mene detí a rodičov, pre ktorých je ihrisko určené.

       Všetko to začalo na Tríbečskej ulici, kde sa mi spolu s ďalšími rodičmi, stolárom p. Marcelom Čanakym, Nitrianskou Komunitnou Nadáciou a vďaka poslankyni PhDr. Anne Šmehilovej PhD. aj s Mestom Nitra podarilo vybudovať dnes už veľmi obľúbené ihrisko najmä pre malé deti.  Postupom času sme ale spolu s p. Evou Šimúnovou prišli na to, že v okolí nie je ihrisko, ktoré by hracími prvkami vyhovovalo malým aj veľkým deťom. A tak vznikla myšlienka rozšírenia ihriska v už spomínanej lokalite.

        A tak sme aj vďaka Vášmu podpisu a podpore mohli na Výbore mestskej časti (VMČ) Chrenová, Janíkovce predložiť petíciu na vyčlenenie finančných prostriedkov na moderné ihrisko pre malé aj veľké deti. Už počas zbierania podpisov sa nám podarilo dosiahnuť vypracovanie projektu na ihrisko vďaka pomoci a podpory mesta a  poslankyni Anny Šmehilovej. Úspešná bola aj prezentácia na VMČ. Poslanci Anna Šmehilová a Marek Šesták bojovali a navrhli vyčlenenie peňazí z rozpočtu mesta . A tak sa im podarilo s ostatnými členmi VMČ prijať uznesenie, ktorým sa všetci poslanci za mestskú časť Chrenová, Janíkovce zaviazali  predložiť rozpočtové opatrenie na vyčlenenie finančných prostriedkov nielen na ihrisko na uliciach Karpatská, Kremnická a Bajkalská ale aj na Ďumbierskej ulici a to ešte v tomto roku. I napriek neustálej urgencii a pripomínaniu tohto záväzku spomínanými poslancami na rokovaní Mestskej rady a na rokovaní Mestského zastupiteľstva, vedenie mesta túto požiadavku doteraz nezaradilo do rozpočtu a realizácie s odôvodnením, že je najprv potrebné dokončiť  pred tým naplánované investície na detské ihriská a keď mesto toto naplní, až následne je možné otvoriť nové témy s novými detskými ihriskami.

         Mojim zvykom je nevzdávať sa a tak aj napriek týmto odpovediam zo strany vedenia mesta, spolu s Annou Šmehilovou a Marekom Šestákom, bojujeme ďalej. Verím, že nakoniec tento boj úspešný bude a nové moderné detské ihrisko bude slúžiť deťom, rodičom ale aj ďalším obyvateľom nielen Chrenovej.

    Ešte raz ďakujem za prejavenú podporu!

    S pozdravom,

    Lucia Mitanová

    P.S. Cítim povinnosť informovať Vás o pokrokoch tejto iniciatívy v prospech nás všetkých. V prípade nejakých dotazov ma môžete kontaktovať na mitanovalucia4@gmail.com alebo na Facebook profile Lucka Mitanova Parikrupova.

    lucinka4
    15. sep 2014    Čítané 0x

    Mala som sen alebo ako vzniklo naše ihrisko 🙂

         Na Tríbečskú ulicu v Nitre sme sa nasťahovali pre siedmimi rokmi. Vtedy som ešte pracovala a môj záujem o detské ihrisko pred domom bol minimálny. O dva roky neskôr sme mali svadbu a týždeň pred ňou sa na teste objavili dve čiarky. Pocity boli zmiešano-radostné, veď to pozná väčšina budúcich mamičiek. Spolu s rastúcou Simonkou vo mne, čoraz viac rástol aj červík, ktorý otravoval, aby som vymyslela niečo so starým ihriskom.

        O možnosti grantov som sa dozvedela ešte počas štúdia. Na univerzite som pomáhala rozbiehať grantový program Mladí Nitrianski Filantropi pri Nitrianskej Komunitnej Nadácii. Podľa skúseností som vedela, že získať grant nie je jednoduché. Potvrdil to neúspešný prvý pokus cez NKN, ako aj druhý cez Nadáciu Orange. Spolu s kamarátkou sme napokon dali hlavy dokopy a vznikol úspešný projekt dreveného vláčika. Na Medzinárodný deň dobrovoľníctva v roku 2011 si ho deti spolu s rodičmi spoločne vymaľovali. Výborná akcia 🙂 Navyše nám na ihrisku pribudol domček so šmýkačkou a pružinové hojdačky. Vďaka patrí poslankyni za našu mestskú časť. 

    Maľovacia akcia mala výborný ohlas. Motivácia naviac pre nový projekt. Kamarátka dodala opäť inšpiráciu na hrací prvok a mohli sme pokračovať v modernizácii ihriska. Necelý rok od prvej akcie sme zopakovali druhú. Tento raz s loďkou a lezeckou stenou 🙂 Vďaka veľkému srdcu stolára (kamarátkin manžel) nám na ihrisku pribudli lavičky a záhradná hojdačka. Neskôr aj klasická hojdačka pre deti. 

    Od leta minulého roka nám robí spoločnosť drevený somárik, ale aj tabuľa na kreslenie. O bezpečnosť sa stará oplotenie, ktoré zabezpečila „naša“ dobrá poslankyňa. Tento rok pribudli aj dopadové plochy. 

    Už nemáme veľmi miesto na nové hracie prvky, ale priestor na zlepšenie sa nájde vždy. Momentálne natierame hracie prvky a lavičky. Onedlho plánujeme natierať stôl a detské sedenie, ktoré pribudli počas nedávnej grilovačko-opekačko-gulášovice 🙂. V pláne máme obložiť pieskovisko drevom a rozmýšľame aj nad tienidlom. Peniažky získavame aj pomocou účtu, ktorý som založila minulý rok. 

    A ešte porovnávacia 🙂

    Verím, že príbeh nášho ihriska bude niekoho inšpirovať a možno vzniknú aj ďalšie. Mne to ihrisko dalo niečo viac, niečo s čím som na začiatku nepočítala. Vznikla skvelá partia ľudí. Ľudí, ktorých dnes považujem za mojich priateľov. A to je viac ako som si mohla priať pri písaní prvého projektu ;)