Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    lucinocka
    1. máj 2012    Čítané 0x

    NÁVOD NA PRVOMÁJOVÝ BOZK OD NAŠICH PRARODIČOV 🙂

    NÁVOD NA PRVOMÁJOVÝ BOZK OD NAŠICH PRARODIČOV:
    Pre objatia a bozky našich prarodičov existoval návod ako ich realizovať. V Dôverníkovi lásky zo začiatku minulého storočia je ponúkaný takýto postup. Prvou zásadou je, že máš byť vyšší ako dáma, ktorú hodláš pobozkať. Vezmi jej pravú rúčku do svojej a jemne ju pritiahni k sebe. Súčasne zdvihni ľavú ruku cez jej pravé plece a spusť ju šikmo pod jej ľavé rameno. Potom si ju priviň na hruď. Vtedy zakloní hlavu dozadu. Stačí, ak sa trochu nakloníš dopredu, pritlačíš pery na jej pery a bozk bude hotový. Nepočínaj si však pritom hlučne, akoby si naháňal zlodeja, a nevrhni sa na dámu ako vyhladnutý jastrab na prepeličku." 🙂

    lucinocka
    15. apr 2012    Čítané 0x

    Ako spoznat pohlavie dietatka? 🙂 starobabske navody :D

    • Ak srdce plodu bije menej ako 140-krát za minútu, budete mať chlapca, ak je frekvencia úderov srdca vyššia, bude to dievčatko. Aj keď tento mýtus úspešne prežíva už niekoľko desaťročí, existuje len jedna vedecká štúdia, ktorá ho podporuje so záverom, že pravdepodobnosť, že sa z plodu vyvynie chlapec je 74 %-ná, zatiaľ čo pre dievčatá je tento pomer až 91 %.
    • Podľa starej anglickej legendy ak nosíte svoje dieťa „vysoko“, porodíte dievčatko, „nízka“ poloha plodu naopak naznačuje chlapca. Ak sa vám podarí celé obdobie tehotenstva prežiť bez toho, aby vám ktokoľvek predpovedal pohlavie vašeho dieťatka podľa tvaru bruška, mali ste jedinečné śťastie.
    • Ak vás sužuje mimoriadna ranná nevoľnosť, môžete sa za ňu poďakovať dievčatku, chlapci sú v aj v tomto ohľade naopak gentlemani. Životnosť tejto povery posilnila aj nedávna švédska štúdia, podľa ktorej 56 % hospitalizovaných kvôli tehotenskej nevoľnosti nakoniec skutočne porodilo dievčatko.
    • Ak je vaše bábätko eśte pred narodením mimoriadne aktívne, je to chlapček. Dievčatká sú vraj pokojnejšie. Niekto by mohol túto teóriu pokladať za sexistickú, zabudá vśak na skutočnosť, že väšina aktivity plodu, ktorú matka počas tehotenstva vníma, závisí od jej citlivosti. Ak je budúca mamička aktívny typ s večne preplneným pracovným programom, môže sa pokojne stať, že signály z bruška prejdú bez povšimnutia.
    • Ak máte intenzívnu chuť na sladké, očakávajte dievčatko, po čipsoch, uhorkách a soletkách príde chlapček. Žiaľ dodnes neexistuje seriózna vedecká štúdia, ktorá by tento mýtus uspokojivo potvrdila či vyvrátila.
    • Ak sa váš snubný prsteň vysiaci na bruchu krúti okolo vlastnej osi, predpovedá vám narodenie dievčatka. Kyvadlový pohyb veští narodenie syna. Zaujímavá, možno trošku strašidelná povera využívajúca záchvevy svalov, nad ktorými ale nemáte žiadnu kontrolu. To už môžete rovno veštiť z čajových lístkov alebo letokruhov borovice.
    • Činsky tehotenský kalendár – vynález vedca z 13. storočia vraj dokáže určiť pohlavie vášho potomka na základe vášho veku a mesiaca, v ktorom ste počali. V rodnej vlasti vraj funguje znamenito, no v európsko-amerických končinách sa akosi neosvedčil.

    /Zdroj http://www.mamicka.sk/article-ako-spoznat-pohlavie-babatka.html/

    lucinocka
    8. mar 2012    Čítané 0x

    Bylinky v tehotenstve

    Ktoré bylinky v tehotenstve nepoužívať

    V tehotenstve existuje veľké množstvo byliniek, ktoré sa neodporúčajú. Predovšetkým bylinky so silným účinkom by mohli ovplyvniť maternicovej svalovinu, vyvolať potrat prekrvením panvových orgánov a majú vplyv na funkciu dôležitých orgánov. Vždy sa pred použitím bylinných extraktov poraďte s lekárom alebo lekárnikom. Medzi tie najbežnejšie a zároveň nevhodné bylinky v tehotenstve patria:

    * Aloe liečivá: je schopná vyvolať prekrvenie panvových orgánov
    * Majorán záhradný: v nadmernom množstve môže pôsobiť omamne, vyvoláva prekrvenie panvových orgánov
    * Petržlen záhradný: vňať je schopná vyvolať prekrvenie maternice a dráždiť ľadviny
    * Rozmarín lekársky: je schopný vyvolať kŕče a stavy opojenia
    * Šalvia lekárska: je schopná vyvolať potrat a ohroziť srdce
    * Zázvor lekársky: vo veľkom množstve môže spôsobiť prekrvenie panvovej oblasti

    Pozor aj na rôzne bylinné zmesi. Odporúčame skôr zakúpiť priamo určený čaj pre tehotné, v lekárňach alebo drogériách.

    Od 26. týždňa tehotenstva nepoužívajte: bazalku, zázvor, klinčeky, škoricu, gáfor, tují, japonskú mätu, kardamóm, pamajorán.

    Bylinky, ktoré podporujú maternicové sťahy

    Niektoré z byliniek sa odporúčajú v menšej miere užívať ku koncu tehotenstva, teda od 38. týždňa tehotenstva. Podporujú sťahy maternice a tým aj pomáhajú urýchliť pôrod. Skôr než sa rozhodnete pre ich konzumáciu, poraďte sa však svojím lekárom alebo lekárnikom, či sú pre vás vhodné:

    * Čaj z listov maliníku: dodáva vápnik, železo, fosfor, draslík a vitamíny B, C, E. Znižuje riziko pôrodného krvácania, posilňuje svaly panvy a stimuluje sťahy hladkých svalov maternice steny. Od 34. týždňa by mamička mala vypiť až tri šálky čaju denne. V šestonedelí podporuje dobré prekrvenie maternice a laktáciu.
    * Škorica: ako čaj, do aróma lampy
    * Alchemilka: napomáha ženám otehotnieť a následne udržať plod. Dokonca vylepšuje kvalitu materského mlieka.
    * Materina dúška: ako čaj

    Čaj z alchemilky a materinej dúšky je vhodný piť aj v období šestonedelia, a to pre regeneráciu materského organizmu.

    Vhodné bylinky v tehotenstve

    V tehotenstve sa odporúča predovšetkým piť stolové minerálne vody, ovocné šťavy, ovocné čaje. Sú však chvíle, kedy majú bylinky liečivý účinok a môžu ich aj tehotné ženy v menšej miere užívať. Medzi takéto patria:

    * Čaj z mäty: na rannú nevoľnosť. Mätu však nepite v období dojčenia, pretože môže negatívne pôsobiť na tvorbu mlieka
    * Čaj z mernica čiernej: pôsobí preventívne proti zvracanie, znižuje nervové vypätie spojené s hormonálnou transformáciou
    * Čaj z anízu: pri prechladnutí a nevoľnosti
    * Čaj z harmančeka: na upokojenie, pri nespavosti
    * Čaj z medovky: je vhodný na upokojenie, pri nespavosti. Priaznivo pôsobí proti bolestiam hlavy, napätie. Pomáha pri niektorých tráviacich problémoch, ktoré sa v tehotenstve pomerne často vyskytujú.
    * Žihľavový výluh: pri chudokrvnosti. Žihľava je známa svojimi pročišťujícími účinkami.
    * Eukalyptus (do aróma lampy): pri prechladnutí
    * Rooibos: má pozitívne účinky, uvoľňuje a upokojuje. Má antioxidačné a protizápalové schopnosti. Neobsahuje kofeín.
    * Zázvorový odvar: na rannú nevoľnosť
    * Škorica: v menšej miere ako korenie alebo do arómy lampy

    Pamätajte však, že žiadnu bylinku by ste nemali užívať dlhodobo, dlhšie ako 14 dní. Obávať sa nemusíte zeleného, čierneho čaju, kvalitných ovocných čajov a rooibosu, ak je však pijete len umiernene.

    Bylinky pre podporu materského mlieka

    V špecializovaných predajniach alebo lekárňach si môžete kúpiť už hotové zmesi byliniek, tzv laktačnej čaju, ktoré väčšinou obsahujú zmesi bylín (aníz, bazalku, fenikel, harmanček, Jastrabina lekárska, rasca, kôpor - plod, žihľava, lopúch-koreň, Púpava lekárska, železník-vňať). Čaju naviac pozitívne ovplyvní nadúvanie. Pripravený čaj pite teplý alebo vychladený, a to 2-3 šálky za deň.

    Bylinky na bolestivé bradavky

    Nechtík lekársky: masť z bylinky má antiseptické, protizápalové a upokojujúce účinky na jemnú kožu bradavky.
    Bylinky vhodné pri ukončení dojčenia

    Šalviový čaj: je ideálny v prípade ukončenia dojčenia, pretože zmierňuje tvorbu mlieka a upokojuje mliečnu žľazu. Nehrozí tak bolestivé naliatie pŕs.

    Bylinky pred a počas pôrodu

    Pre skrátenie prvej doby pôrodnej u prvorodičiek si doprajte rozmarínovú kúpeľ vo chvíli, keď je pôrod tzv na spadnutie. Prvú dobu pôrodnú u prvorodičiek skráti až o 50%, u ďalších pôrodov potom ešte viac. Väčšina pôrodníc je vybavená na kúpele počas pôrodu, nastávajúca mamička tak môže rozmarínovú kúpeľ použiť práve v tejto dobe.

    Pôrod tiež urýchľuje levandule, ktorá však nie je vhodná ženám s nízkym tlakom.
    Mamičky môžu tiež využiť aromaterapiu po pôrode:

    * Citrusové plody: osviežujú
    * Levanduľa: upokojuje
    * Pelargónie: má antidepresívne účinky

    Feniklový masážny olejček využijete pre narodené bábätko i pre seba. Olejček má proti nadýmavý a protizápalové účinky u bábätka. Vy ho využijete pre podporu tvorby mlieka a oceníte ho aj na ošetrenie pokousaných bradaviek pri začiatkoch dojčenia.

    Vhodnosť kávy v tehotenstve

    Pitie kávy nie je v tehotenstve vhodné, a to najmä v horúcich dňoch. Ak si ju však nedokážete odoprieť, urobte si ju bezkofeínovú, a zrieďte ju mliekom. Nezabudnite množstvo vypitej kávy doplniť rovnakým množstvom neperlivej vody, pretože káva odvodňuje organizmus.

    Vhodnosť sladidiel v tehotenstve

    Sladidlá v tehotenstve: sorbit, mannit, xylit, maltit, laktit, izomaltu môžu vo väčších dávkach (nad 30 g) viesť u tehotných žien k hnačkám a brušným kŕčom.

    Ako je to s korením v tehotenstve

    Ak dobre znášate korenie, pomôže Vám dráždiť vylučovanie tráviacich štiav pre proces trávenia, ktorý býva v tehotenstve prirodzene spomalený. Nevhodná sú len výrazná korenia, a to u žien, ktoré trpia na pálenie záhy.

    Ako zmierniť pálenie záhy v tehotenstve

    Pálenie záhy zaženiete výbornú špaldovú kávou. Ak nemáte kávu, pomôže Vám aj pohárik studeného mlieka, alebo pastilky Rennie.

    Čo proti nachladnutiu v tehotenstve

    Počas tehotenstva sa môže stať, že Vás prepadne prechladnutie, nádcha apod Neužívajte voľnopredajné lieky, vždy sa najprv poraďte s ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom. Mohlo by totiž dôjsť k poškodeniu plodu, pretože väčšina liekov prechádza placentou priamo k plodu.

    * Zakázané je užívanie vitamínu A a D, vo veľkom množstve tiež nepoužívajte vitamín C.

    Prepadne Ak Vás prechladnutie, si ľahnete do postele, buďte v teple a popíjajte horúci čaj s citrónom a medom. Môžete piť striedavo čierny, zelený, lipový, harmančekový alebo šípkový čaj.

    lucinocka
    16. jan 2012    Čítané 0x

    Prečo sa svadobná obrúčka nosí na 4. prste?

    1.prst (palec) predstavuje vašich: rodičov

    2. prst (ukazovák) predstavuje vašich: súrodencov

    3. prst (prostredník) predstavuje: seba samého

    4. prst (prstenník) predstavuje vášho: životného partnera

    5. prst (malíček) prestavuje vaše: deti

    Najprv otvorte vaše dlane a dajte si ich proti sebe. Potom zohnite prostredníky na obidvoch rukách a nechajte ich stále spojené. Ostatné 3 prsty + palec nechajte vystreté a stále oproti sebe. Tak, ako vidíte hore vpravo na obrázku.

    Teraz sa pokúste rozdeliť palce od seba (reprezentujúce rodičov). Roztvoria sa, pretože vaši rodičia nie sú predurčení žiť s vami večne. Skôr či neskôr vás opustia, poprípade vy ich.

    Spojte palce späť ako predtým a teraz rozdeľte vaše ukazováky (reprezentujúce súrodencov). Taktiež sa roztvoria, lebo bratia a sestry si založia vlatné rodiny a budú žiť svoje rozdielne životy.

    Teraz dajte opäť dokopy ukazováky a oddeľte malíčeky (reprezentujúce vaše deti). Rovnako ako predošlé dve pôjdu otvoriť, pretože vaše deti sa neskôr vydajú/oženia a tým pádom aj osamostatnia.

    Nakoniec spojte aj malíčeky a skúste ešte oddeliť prstenníky (reprezentujúce vášho životného partnera). Budete prekvapení, keď zistíte , že to v skutočnosti nejde.

    Pretože muž a žena majú ostať do konca života spolu – v ľahkých, ale aj ťažkých chvíľach…

    lucinocka
    6. sep 2011    Čítané 0x

    Aromalékarnička pro těhotenství, porod, šestinedělí

    TĚHOTENSTVÍ. 

    I. trimestr:

    Růžová voda s rozprašovačem: velmi jemná vůně růže je příjemná pro chvíle odpočinku a dodá budoucí mamince sílu ženské energie a pocit, že zvládne svoje mateřské poslání. Růžovou vodu rozprášíme na partie bříška, obličeje, vlasů a místa s případnou tenzí.

    Jasmín v jojobě: posiluje sebevědomí budoucí maminky. 1 - 2 kp nanášíme na zátylek. V případě žaludečných nevolností také na oblast solar plexu.

    Mandarinkový koupelový olej: zabraňuje vysoušení pokožky, navozuje pocit radosti, uvolňuje napětí, pomáhá při nespavosti. Hlavně na počátku těhotenství zchlazuje játra a tím působí na zklidnění žaludečných nevolností. Má osvěžující vůni, která přispívá k vytvoření atmosféry pohody a bezpečí. V těhotenství jej používáme i jako sprchový olej. Do koupele použijeme 1 malou lžičku na vanu.

    Koupelový olej neutrální: olej zachovává přirozený ochranný lipidový film kůže a udržuje tak přirozeně zdravé pH pokožky. Zabraňuje její vysoušení a chrání ji. Výhodou je možnost přidání libovolné vlastní silice.

    Mycí olej pro intimní hygienu: je podpůrný při mykotických onemocněních, obsahuje éterické oleje (levanduli, bergamot, grapefruit) zabraňující růstu kvasinek a plísní.

    Šípkový olej: je významným zdrojem vitamínu C. Obsahuje důležité výživné látky, a proto je výjimečně účinný na regeneraci tkání a následné zlepšení struktury pokožky. Má výborný antioxidační účinek, čistí od volných radikálů. Zvyšuje pocit bezpečí a ochrany, snižuje překyselenost organizmu – pomáhá podpořit přirozeně zdravé pH pokožky, podporuje pocit pohodlí. Můžeme jej použít natíráním na pokožku, nebo přidat 10-20kp do koupelového oleje (není hydrofilní), do pleťového oleje (je to jeden z nejúčinnějších olejů proti vráskám) i do stravy.

    Citrusy (mandarinka, pomeranč, grep): éterické oleje můžeme přidat do neutrálního koupelového oleje pro relaxaci a podporu trávení i na posilnění imunitního systému a navození příjemné nálady budoucí maminky. Přidají se 4 kp do koupelového oleje, nebo do aromalampy.

    Mandarinkové olivové mýdlo: používáme na ruce i na občasné mytí těla. Obsahuje velké množství olivového oleje a podporuje tak vazkost a pružnost pokožky. Je hodně hojivé, promašťuje a zvláčňuje pokožku.

    Santalové olivové mýdlo: je vynikající proti mykózám a při ekzémech.

    II. trimestr:

    Geraniová voda s rozprašovačem: velmi příznivě působí k harmonizaci hladiny ženských hormonů. Je vynikající při jakýchkoliv tenzích a tuhnutích bříška. Vodu rozprašujeme stejně jako při růžové vodě. 

    Gel na nohy: je velmi vhodný na křečové žíly, opuchlé nohy a unavené svaly na nohou. Také krásně uvolní unavené svaly na ramenou i kdekoliv na těle. Jemně vtíráme na jednotlivé části těla až do úplného vsáknutí.

    Olej na elasticitu kůže: je vynikající v období těhotenství jako prevence proti tvorbě strií. Nanáší se na prsa, boky, bříško, stehna a kyčle. Obsahuje olej z pšeničných klíčků (má nejvyšší obsah vitamínu E, také obsahuje minerály jako fosfor, zinek, železo, draslík), který zvláčňuje a podporuje elasticitu kůže, má výrazné regenerační účinky. Pravidelně masírujeme až do 3. měsíce po porodu.

    Neroli v jojobě: éterický olej je vhodný pro chvíle odpočinku a ulevuje starostem. Nanášíme 1 - 2 kp do zátylku nebo na hrudní kost. Přidáním do jojobového oleje si připravíme vynikající pleťový olej.

    Santal v jojobě a borovice: tyto éterické oleje významně posilní a prohřejí oslabené ledviny, santal ochraňuje i proti mykózám a bolestem v krku (nemocem dýchacích cest). Zředěné éterické oleje (1 - 2 kp do 1 lžičky rostlinného oleje) natíráme na partie ledvin i nohou. Také je můžeme použít na koupel přidáním do neutrálního koupelového oleje.

    Grapefruit: účinně působí na křečové žíly. 1 - 4 kp éterického oleje dáme do 1 lžičky rostlinného oleje a jemně jim potíráme nohy v oblasti křečových žil. Grep také detoxikuje unavené a bolavé nohy.

    Cypřiš: je velmi silný éterický olej, proto jej používáme při křečových žilách velmi opatrně. Aplikace je stejná jako při grapefruitu, jen dávkování je 1 kp do 1 lžičky rostlinného oleje.

    Dýňový olej: Příznivě působí v období těhotenství při jemných nežádoucích kontrakcích a při křečích nohou způsobených nedostatkem hořčíku. Dodává potřebné minerální látky - zejména draslík, hořčík, vápník a také fosfor a síru. Ze všech rostlinných olejů má nejvyšší obsah organicky vázaného zinku, který má významné hojivé účinky na ekzematickou, vysušenou a popraskanou kůži. Pozitivně ovlivňuje trávení, lámavost nehtů (potíráme na nehtová lůžka), brání tvorbě prasklin. Obsahuje vitaminy A, E a K.

    + viz I. trimestr.

     III. trimestr:

    Olej na hráz: snižuje riziko natrhnutí nebo nástřihu hráze, zvyšuje elasticitu tkaniva.

    + viz I + II. trimestr.

     POROD-žena:

    Porodní masážní olej: v první době porodní je příjemné a prospěšné masírování bříška, podbřišku, hýždí a kříže, případně mezi lopatkami a na ramenou. Je možné do něj ještě přidat éterický olej podle přání maminky (růže, jasmín).

    Jasmín v jojobě: vzácnou silici můžeme přidat do porodního masážního oleje pro posílení sebevědomí maminky na zvládnutí porodu anebo k němu může žena opakovaně přivonět.

    Rozmarýn: patří mezi éterické oleje, které napomáhají při dlouhotrvajícím porodu jeho rozběhnutí (místo oxytocinu). Přidáme jej do porodního masážního oleje a masírujeme jej na podbřišek.

    Růžová voda s rozprašovačem: velmi příznivě působí na maminku – dodá jí sílu, přinese úlevu, je vhodná na pročištění ovzduší během porodu. Též pro odpočinek a dobrý spánek po něm. Nanášíme na tvář, šíji, vlasy a bříško.

    Citrusy: citrusové éterické oleje odlehčují pocitu napětí, když se maminka neotvírá. Přidáme jej do porodního masážního oleje a masírujeme.

    Olej Zrození: při porodu do vody jej můžeme přidat do vany, kde působí detoxikačně. Jemná vůně růže je pro miminko důvěrně známa a dodá mu sílu a také podpoří rodící se vztah miminka, maminky a tatínka.

    POROD-miminko:

    Olej Zrození: velmi jemná vůně růže dodá miminku sílu. Zároveň jej jím očistíme od fyzických zbytků i pocitu únavy po porodu.

    Radovánek (0-9 měsíců): velmi jemná směs éterických olejů (eukalyptus, tymián, jedle, borovice) pročišťuje ovzduší, v případě potřeby rozpouští hleny.

    Růžová voda s rozprašovačem: mamince i miminku dodá jemná vůně růže sílu a je také velmi účinná na ošetření dětské pokožky pod plenkami.

    Masážní olej na bříško: heřmánek, fenykl a majoránka příznivě působí na koliku miminka, zklidní jej a podpoří dobrý spánek.

    ŠESTINEDĚLÍ:

    Geraniová voda s rozprašovačem: geraniová silice harmonizuje hladinu ženských hormonů, je podpůrná při kojení – podporuje laktaci, zavinování dělohy, harmonizuje psychiku.

    Růžová voda s rozprašovačem: navozuje pocit klidu, bezpečí, doplňuje sílu, pročišťuje ovzduší.

    Levandule: éterický olej napomáhá hojení hráze, dezinfekci, zastavení krvácení, podporuje dobrý spánek. 1 kp dáme do 1 lžičky rostlinného oleje a natřeme jej kolem perinea i na podbřišek, případně nakapeme čistý olej na vložku.

    Gel na hojení hráze: chladivé účinky gelu spolu s éterickými oleji (levandule, heřmánek, cypřiš) jsou účinným pomocníkem v poporodním období. Podporuje rychlé hojení a regeneraci poškozené hráze. Zároveň působí preventivně proti vzniku infekcí a zánětu.

    Šípkový olej: tento výjimečný olej z jader šípků růže je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev, dokonce i na vyhlazení starých jizev všech druhů. Proto se doporučuje na ošetření jizev po porodu císařským řezem.

    lucinocka
    6. jún 2011    Čítané 0x

    Vyvin babatka v jednotlivych tyzdnoch

    Približne 14. deň menštruačného cyklu v období nazývanom ovulácia sa uvoľní vajíčko z jedného vaječníka. Je zachytené fimbriami vo vajcovode a vtiahnuté dovnútra. Tam čaká asi 24 hodín na oplodnenie.
    Pri mužskom orgazme dochádza k ejakulácií 200 až 400 miliónov spermií, z ktorých len niekoľkým sa podarí preplávať až do vajcovodu, kde jedna ( ojedinele viacero naraz ) prenikne k vajíčku a oplodní ho. Okamžite v tom momente sa vajíčko uzavrie pred vstupom ďalších spermií. Asi 4 dní putuje vajíčko do maternice, kde ešte pláva niekoľko dní. Koncom tretieho týždňa sa vajíčko uhniezdi v maternici a proces počatia je ukončený.
    Do 6 týždňov sa postupne zo zoskupenia buniek utvorí takzvané embryo. Hlava ma kvapkovitý tvar so štyrmi jamkami, s ktorých sa v budúcnosti vytvoria oči a uši. Na trupe rozoznávame drobné výčnelky, s ktorých sa neskôr vyvinú končatiny. Embryo pokrýva tenká vrstva buniek prepúšťajúca tekutiny. Pozdĺž chrbta sa nachádzajú tmavšie bunky, ktoré tvoria základ budúcej miechy a nervovej sústavy. Na konci 6 týždňa začína biť drobné srdiečko tvaru ohnutej rúrky do písmena S a poháňa krv cez tvorený krvný systém. Embryo získava výživu zo svojho žĺtkového vaku, pričom sa niektoré bunky postupne vnárajú do výstelky maternice a zabezpečujú ďalšie živiny z krvi matky.


    V 7. týždni sa začínajú vyvíjať kostné bunky. Môžeme rozoznať náznak rúk a nôh. Hlava je taká veľká ako telo, priklonená k hrudi.
    V 8. týždni nazývame zárodok plodom. Mozog sa rýchlo vyvíja.
    V 9. týždni sa už vyvinuli končatiny a chvostík pomaly mizne. Na tvári sa začína črtať tvár, oči, uši, nos a ústa. Plod má už pľúca, pečeň, črevá, ľadviny, ktoré sa budú ešte vyvíjať do konečnej podoby. Srdce má štyri oddelenia a je už úplne sformované. Bije asi 180 krát za minútu. Placentárne tkanivo sa sústreďuje na jednom mieste, kde vytvára placentu, ktorá ale ešte nie je plne funkčná.
    V 10. týždni sa začínajú tvoriť prsty a nohách a rukách, ktoré budú postupne viac a viac rozoznateľné.
    V 11. týždni sa v očkách začínajú vyvíjať dúhovky. Rast hlavy sa oproti telu spomaľuje.
    V 12. týždni dieťatko už vyzerá ako malá ľudská bytosť. Má už vytvorené všetky vnútorné orgány a väčšina je plne funkčných. Oči pokrývajú zlepené viečka, na ušiach rozoznávať lalôčiky, na prstoch nechty. Hlava je v porovnaní so zvyškom tela ešte stále väčšia. Končatiny sú už vytvorené a dokonca sa začínajú hýbať. Koža je stále priesvitná a prepúšťa plodovú vodu. Pečeň je už plne funkčná a preberá výrobu krviniek. Neskôr sa v druhom trimestri presunie táto výroba už definitívne do kostnej drene. Pohlavné orgány dieťaťa sú ešte vtiahnuté dovnútra, takže ich zatiaľ nevidno ani na ultrazvuku. Ukončuje sa vývoj placenty a tá preberá funkciu žĺtkového vaku.

    Aj keď má vaše dieťatko na začiatku druhého trimestra v 13. týždni 7-9 cm, tak končatiny, črty tváre a iné proporcie, sa už sformovali. Pri vyšetrení ultrazvukom môžete vidieť podobnosti s mamou a otcom. Koža je priesvitná pričom je možné zreteľne vidieť cievy pod ňou. Na hrudníku môžeme vidieť dýchacie pohyby. Formujú sa tiež hlasivky. Dieťatku sa vytvárajú drobné reflexy, začína sa mrviť a keďže má už na tvári vytvorené svaly, dokáže robiť grimasy, ktoré ale neovláda.
    V 14. týždni je už dieťa vyživované plne cez placentu. Doteraz jemná detská pokožka absorbovala plodovú vodu. Neskôr po naštartovaní práce obličiek, dieťa plodovú vodu prehĺta a začína do nej močiť. Dieťa sa dokáže pohybovať v plodovej vode a tým prispieva k rozvoju svalstva. Tieto pohyby pravdepodobne ešte nepociťujete.
    V 15. týždni srdiečko dieťatka pumpuje približne 28 litrov krvi denne.
    Do 16. týždňa stvrdnú kostičky ucha a dieťa začína počuť. Očká sa k sebe približujú od bokov hlavy bližšie k stredu na svoje miesto. Dieťatko už dokonca dokáže žmurkať. Na ultrazvuku je možné rozoznať pohlavie dieťaťa.
    V 17. týždni sa objavujú prvé podkožné zásoby tuku. Dieťa si už vie cmúľať palec, čím nacvičuje reflexy, ktoré bude potrebovať po pôrode. Veľkosť placenty a plodu sa vyrovnali.
    V 18. týždni kožu pokrývajú jemné chĺpky, ktoré sa nazývajú lanugo a ochranná voskovitá vrstva, známa ako vernix, mazivo alebo mazok.
    V 19. týždni má už dieťa koordinovanejšie pohyby aj pre vyvinutejší nervový systém. Budujú sa zárodky mliečnych zubov a neskôr aj trvalých. Placenta je už plne vyvinutá a popri výžive začína aj odvádzať odpadové látky metabolizmu dieťatka. Pohlavné orgány sa už dobre vyvinuli a v dievčat sa už v ováriách nachádzajú všetky vajíčka ( približne 7 miliónov ).
    V 20. týždni dieťa už dobre počuje a na hlasné prejavy reaguje pohybmi, ktoré už môžete cítiť.
    V 21. týždni sa okolo dieťaťa nachádza približne 500ml plodovej vody. Má dostatok miesta, takže kope a pohybuje sa. Môžete cítiť väčšiu aktivitu dieťatka.
    V 22. týždni má už bábätko mihalnice a obočie. Vytvárajú sa prvé vlásky. Dieťatko už v tomto období môže reagovať na zvuky zvonku, keďže začína počuť cez sluchový orgán.
    V 23. týždni už vie dieťatko otvoriť oči.
    V 24. týždni sa dieťatku už vytvorili potné žľazy.
    V 25. týždni všetky hlavné orgány okrem pľúc už naplno fungujú.

    V treťom trimestri sa dokončí úplný vývin skoro všetkých orgánov a dieťa dorastie na pôrodnú váhu.
    V 26. týždni býva dieťatko veľmi aktívne. Dieťatko už meria približne 35cm a váži 740g.
    V 27. týždni sa mozog zväčšuje a zároveň sa v ňom vyvíjajú tukové obaly, ktoré pokrývajú nervové vlákna. Tieto obaly urýchľujú prenos nervových vzruchov a tým aj učenie bábätka. U dieťatka môžete zaznamenať pravidelný režim spánku a pohybov.
    V 28. týždni placenta už rastie pomalšie ako dieťa. Každú minútu ňou preteká približne 400ml krvi. V 29. týždni sa už dieťatku vytvorili chuťové bunky. Môže cítiť ako inak reaguje na sladké, horké, kyslé a korenené jedlo.
    V 30. týždni koža na tvári vášho dieťatka stráca vrásky a postupne sa vyhladzuje.
    V 31. týždni sú pľúcne laloky a zažívací trakt takmer úplne vyvinuté.
    V 32. týždni dieťatko rozoznáva svetlo a tmu a môže na nich reagovať. Často otvára a zatvára oči. Dieťatko meria približne 40 cm a má asi 1,6kg.
    Nervy sú už pospájané so svalstvom, čo umožňuje dieťatku relatívne koordinované pohyby.
    V 33. týždni môžeme u dieťatka rozoznávať malé nechtíky. Štikútanie dieťatka môže byť na dennom poriadku.
    V 34. týždni je vaše dieťatko približne 42cm veľké a váži asi 2,3 kg.
    V 35. týždni dosahuje placenta úplnú zrelosť a zabezpečuje plný prísun živín bábätku. Vytvoril sa úchopový reflex.
    V 36. týždni dieťatko už vypĺňa celý priestor maternice. Postupne bude hlavičkou zostupovať do panvy. Dieťatko si vytvára hrubé množstvo podkožného tuku, ktoré bude plniť ochrannú funkciu.
    V 37. týždni frekvencia srdiečka vášho dieťatka je 120 až 150 úderov za minútu. Dievčatku sa vytvára tkanivo prsníkov a bradavky vystupujú von. Chlapčekovi zostupujú semenníky do mieška.
    V 38. týždni chĺpky na tele dieťatka miznú. Intenzívne si skúša úchopový reflex. Bábätko už má svetelno orientačný zmysel. Dieťatko meria približne 46cm a váži asi 3 kg.
    V 39. týždni dieťatko už tvorí hormón kortizol, ktorý podporuje dozrievanie pľúc v predpôrodnom období.
    V 40. týždni dieťatko meria približne 50cm a váži asi 3,5 kg. Oči dieťatka sú po pôrode vždy modré. Postupne do 6 mesiacov naberú svoju farbu.

    lucinocka
    17. máj 2011    Čítané 0x

    Chcem otehotniet- pohlad psychologa

    Aký vplyv má psychický stav ženy na schopnosť otehotnieť?

    Veľký. Problém je najmä príliš veľká túžba po dieťati, ktorá je spojená s negatívnymi emóciami. Najprv zrealizujete svoje ambície, vybudujete si kariéru a už vám na naplnenie snov chýba iba dieťa. Ak je táto túžba príliš veľká, vytvára obrovský psychický blok. Prostredníctvom emócií totiž svojmu telu dodávate alebo mu, naopak, odoberáte energiu. Pozitívne emócie, ako napríklad radosť, telo dopujú pozitívnou energiou. A negatívne, hlavne hnev, strach, smútok, vám energiu odoberajú, vyčerpávajú vás, fyzicky nevládzete, a to sa prejavuje psychosomaticky aj vo vašom tele. Keď máte dostatok energie, vaše orgány sú pripravené, aby plnili svoju úlohu, a to aj v prípade materstva.

    Ale veď túžba po dieťati je pozitívna emócia...

    Práveže nie vždy. Čím viac chcete otehotnieť, tým je to ťažšie. Prílišné chcenie, naliehanie, sústredenosť na to, čo nemám, to sú negatívne emócie, a teda negatívna energia. Ak v sú - vislosti s otehotnením uvažujete o sebe ako o neschopnej, podhodnocujete sa, ste smutná, nahnevaná, enormne vám to odčerpáva energiu.

    Čiže treba prestať „tlačiť na pílu“?

    Áno. Je štatisticky potvrdené, že veľa párov, ktoré sa rozhodli pre adopciu, splodili dieťa ešte skôr, ako mali vybavené papiere... Tu sa totiž negatívna emócia z toho, že sa vám nedarí, mení na pozitívnu. Tešíte sa na dieťa. Okrem toho svoju pozornosť sústredíte na to, čo je preň dôležité. Pozornosť, ktorú ste predtým upriamovali na to, čo nemáte, sa preorientovala na niečo pozitívne. Ale to neznamená, že musíte zájsť až k takému krajnému riešeniu, akým je adopcia. Stačí, keď upriamite svoju pozornosť na niečo iné.

    Dôležité je teda snažiť krotiť svoju túžbu po dieťati. Ale ako?

    Na myšlienku, čo nemám, nadväzuje negatívna energia, úzkosť, smútok, depresia a efekt je adekvátny. Negatívnu emóciu toho prílišného chcenia treba zmeniť na pozitívnu. Takže nie – ja chcem dieťa na dosiahnutie niečoho, čo mi chýba. Ale na - opak – ja sa ponúkam pre dieťa. Je to v hla - ve. Aj s partnerom by ste mali hovoriť nie o tom, čo dostanete, ale čo môžete ponúknuť a dať. V slovíčkach nie je veľký rozdiel, ale emocionálne, energeticky je rozdiel medzi dostať a dať obrovský. Takisto treba, aby ste preorientovali svoju pozornosť od seba smerom von na iné veci, to nie je také ťažké.

    A čo keď túžiaca žena stretne inú s kočíkom...

    Túžba ako chcenie sa prejavuje vnútorným nepokojom. Vtedy vás pohľad na inú ženu s kočíkom nenapĺňa radosťou, ale smútkom, sebapodceňovaním, rozrušuje vás to. Ale ak si privyknete na pocit, že to, čo je vo vás, rada dáte, poskytnete, za tým je skrytá radosť. Lebo vtedy si uvedomujete, čo vo vás je, lásku k sebe lepšie ohodnotíte. A to je už iná emócia a iná energia. Potom dokážete dopriať aj iným ženám a pohľad do kočíka nebolí.

    Odborníci tvrdia, že žena by sa mala obrátiť na gynekológa po roku bezvýsledného snaženia splodiť dieťa. Kedy je podľa vás čas požiadať o pomoc psychológa či psychoterapeuta?

    Vtedy, ak cítite, že ste z každej stránky na materstvo pripravená a odrazu si všímate, koľké ženy okolo sú tehotné, že niečo nie je v poriadku, niečo robíte zle. Keď si uvedomujete, že vás to robí príliš smutnou, depresívnou, cítite vnútorný nepokoj, vaše prežívanie nie je radostné. Sú ženy, ktoré medzi prefúknutím vaječníkov absolvujú nejaký kurz, vyriešia problémy v práci, idú sa zabaviť, skrátka stále majú radosť zo života. Vtedy to netreba riešiť so psychológom.

    Prichádzajú za vami ženy samy alebo aj s partnermi?

    Prvý raz sú to väčšinou iba ženy, potom už zvyčajne chodia obaja. Rodičovstvo je vec dvoch ľudí. Otcova rola a jeho energia je nesmierne dôležitá aj pri počatí. Nie je dobré, ak žena robí, čo môže a muž sa len vezie... Keď je na sedení prítomný aj muž, mení svoj postoj k budúcemu rodičovstvu. Začne si uvedomovať aj svoju zodpovednosť.

    Prišiel niekedy prvý muž?

    Asi len raz. Lekári tomu páru zo zdravotného hľadiska už nedávali žiadnu šancu, ale jemu sa zdalo, že problém môže byť niekde inde. Chodili ku mne na terapiu,podstatne zmenili svoj postoj k sebe a okoliu, dostali nejaké bylinky a za pol roka žena otehotnela. Dnes majú dvoch synov.

    Po koľkých sedeniach s vami ženy alebo partneri pochopia svoje emócie a dokážu s nimi pracovať?

    Mala som tu pár, ktorému som na jednom sedení vysvetlila, že tá ich zúfalá túžba nie je pozitívna, ale naopak, negatívna, a porozprávali sme sa o zákonitostiach života. Keď týmto poznaním prešli a naplnili ho, o dva mesiace pani prirodzene otehotnela. Bola už po dvoch neúspešných umelých oplodneniach aj po gynekologickom zásahu... V mojej praxi mám dvadsaťdva detí, ktoré podľa lekárov nebolo možné splodiť. V priemere páru stačia tri-štyri sedenia. Niekomu treba dopodrobna vysvetliť, ako človek funguje, kto je, kde sa berú tie emócie. Až potom im je jasné, čo sa deje. A to trvá dlhšie. Ale je veľa žien aj mužov, ktorí nie sú pripravení, ešte nedokážu meniť svoje postoje, pracovať na sebe, stále očakávajú pomoc len zvonka. Vtedy sú konzultácie zbytočné.

    Kam až môže vzťah doviesť obrovská túžba po dieťati?

    Stretla som sa s párom, ktorý dieťa dlho odkladal. Bolo to skôr mužovo želanie, chcel najprv vybudovať zázemie, finančne sa zaistiť a podobne. Keď konečne začal po dieťati túžiť, žene sa už nepodarilo otehotnieť. Zašlo to až tak ďaleko, že sa rozviedli, aby si on mohol zobrať mladšiu ženu, s ktorou splodil dieťa.

    Čo ešte okrem priveľkej túžby a sústavnej pozornosti môže z psychickej stránky zohrať úlohu pri schopnosti otehotnieť?

    Ak máte problémy sama so sebou. Túžite po role matky, ale ešte neviete, kým skutočne ste. Máte sama v sebe zmätok, neviete sa identifikovať. To sa premieta do negatívnych emócií a blokov. Keď nemáte rozvinutý ženský princíp, teda chýba to, čo vás robí ženou. Niektoré s týmto sebapoznaním potrebujú pomoc. Mužom je prirodzená rozhodnosť, že nám neha. Roz hodnosť ne patrí do ženského princípu. Tie, ktoré ju príliš aplikujú vo svojom ži vote, ženskosť strácajú. Rozvíjajú viac mužský princíp. Potom ani ich orgány nie sú na materstvo pripravené v zmysle – nerozvíjaš svoje ženstvo, tak načo sú ti ženské orgány. S týmto veľmi súvisí výskyt cýst, nádorov, zápalov.

    Na čo by sme v bežnom živote mali dbať z hľadiska zdravej psychiky? Ako si môžeme „naordinovať“ dobré rozpoloženie?

    Najviac nás ohrozuje uvedomovanie si toho, čo nemáme. Treba preorientovať pozornosť z toho, čo nemám na to, čo mám alebo môžem mať. Ak chcete naplniť rodičovské túžby, musíte si ustriehnuť svoj emocionálny nadhľad. Všetko, čo vás rozhodí, vytočí, nahnevá, je proti vám. Dodržiavať treba nielen fyzickú, ale aj duševnú hygienu, na čo často zabúdame. Spočíva v tom, čo hovorievali už naše mamy: Nech nezapadá slnko nad tvojím hnevom. Nech sa cez deň čokoľvek stalo, nezaspávajte rozrušená, v noci potom nepríde uvoľnenie a posilnenie. Tým ubližujete len sama sebe. Treba sa vyrozprávať, uvoľniť napätie, nezaspávať v dusnej atmosfére, to enormne škodí dospelým aj deťom. Keď sa vám prihodí niečo v práci, stačí si tú situáciu prejsť v mysli znova, ale s pochopením. Človeku, s ktorým ste mali konflikt, sa možno niečo stalo, jeho výbuch vlastne nebol určený vám. Snažte sa zbaviť hnevu, ktorý ste cítili, odpustite druhým i sebe. Ak niečo preženiete vy, povedzte si, že ste to urobili najlepšie, ako ste vedeli. Možno to, že ste na niekoho zvýšili hlas, ho niekam posunulo, niečo si uvedomil. Toto nie je škola života len pre vás, aj vy ste učitelia. Neberte všetko hneď tragicky, nevyčítajte, nemajte pocit viny. Jemu sa možno vtedy stalo to najlepšie, že ho niekto „zvozil“. Ráno je dôležité nastaviť si latku svojho pohľadu na ľudí. Každý má slobodnú vôľu prejavovať sa. Ale to neznamená, že tomu budete podliehať a necháte sa tým ovplyvňovať, sťahovať. Dôležité je udržať si vnútorný pokoj.

    lucinocka
    12. máj 2011    Čítané 0x

    Poznámky, ktoré snažilky NECHCÚ počuť

    1. Nemali by ste sa toľko snažiť. Dajte si prestávku a podarí sa… (Snažilka: Áno, viem si predstaviť, že ani vy ste pre počatie vašich detí nepotrebovali sexovať)

    2. My sme sa snažili asi len 2 týždne a BUM prišlo to…(Snažilka: Som na vás taká hrdá. Nechceli by ste spraviť aj to moje dieťa?)

    3. Veď si ešte mladá, nemáš sa kam ponáhaľať (Snažilka: A to kto povedal? Keď som teraz mladá a ide to ťažko, keď budem staršia to logicky pôjde ľahšie???)

    4. Mali by ste obaja schudnúť. (Snažilka: Ešte že vy ste mali telá Schwarzeneggera a Pamely Anderson)

    5. To je škoda, že nepiješ. Najviac tehotenstiev sa pritrafí po preflámovanej noci keď je človek uvoľnený. (Snažilka: Prečo vlastne Becherovka nerobí reklamu na plodnosť?)

    6. Ešte vám nie je predurčené byť rodičmi (Snažilka: Vďaka za povzbudenie, nebeský hovorca)

    7. Určite by ste teraz počali dieťa čo by nebolo v poriadku (Snažilka: Keď ti to povedala tvoja veštecká guľa…)

    8. To tvoj muž stále strieľa naslepo? (Snažilka: A nechceš sa porozprávať o tom, či ho má veľkého alebo malého?)

    9. Mali by ste sa viac modliť (Snažilka: Keď myslíš, že sa málo modlím, čo keby si sa začala modliť aj za mňa? Určite to vieš lepšie)

    10. Jaj, tie tehotenské nevoľnosti sú otrasné. To si nevieš predstaviť! (Snažilka: Nie, neviem, keďže sa len tak mimochodom neúspešne snažím otehotnieť)

    lucinocka
    16. mar 2011    Čítané 0x

    Slohova praca ziaka ZS

    Rodičia sa delia na dve časti: matku a otca. Matka sa ešte rozdeľuje na ženu v domácnosti a v zamestnaní. Doma sa potom ešte skladá z manželky, matky, kuchárky, upratovačky, práčky, nakupovačky, účtovníčky, vychovávateľky ..., ostatné si nepamätám, ale mama toho vie vymenovať viac, ako napr. slúžka, otrok a iné. Matka sa vyznačuje tým, že sa zázračne nachádza na viacerých miestach naraz, vie v jednej chvíli myslieť na sto vecí, pričom desať vecí robí súčasne. Vidím na vlastné oči, ako po návrate zo zamestnania dá variť vodu na sporák, zatiaľ čo zamiesi cesto na rezance. Pritom jej ide práčka, do ktorej chodí vymieňať bielizeň, mne vymýšľa vety oznamovacie, rozkazovacie, opytovacie a našu Olinku skúša z veľkej násobilky. Že potom prebalí malého Karolka a zarobí mu na Sunar s krupicou, to ani nezbadám. Dve oči mi na to nestačia. Lebo keď potom zasadnem k večeri, už je namletý mak aj orechy na varené rezance a ja mám na kolenách teplákov zašité nové diery. Olinka má umyté vlasy a bielizeň je rozvešaná na balkóne. Darmo si mamu potajme obzerám. Mama má naozaj len dve ruky ... a predsa, keď príde domov z roboty, má v jednej veľkú tašku a malú kabelku, v druhej dve sieťovky s nákupom a v tretej ... nie, veď som už povedal, že má len dve ruky, ale nesie aj Karolka s fusakom.

    Otec sa neskladá ani nerozdeľuje. Nachádza sa v zamestnaní a doma, ale doma ho nájdete málokedy. Okrem raňajkovania a večerania, keď sedí pri stole, vyskytuje sa obyčajne v kresle, alebo na gauči a býva zakrytý novinami. Zanecháva po sebe vždy tie isté stopy: roztvorené, prevrátené noviny a cigaretový popol, niekedy aj v popolníku. Na rozdiel od mamy, hoci má tiež dve ruky, prichádza domov s rukami prázdnymi. Či vie násobilku neviem, ale písať asi nevie, lebo žiacku knižku mi ešte ani raz nepodpísal. Ani to ešte nie je preskúmané, prečo patrí do skupiny rodičov, keď na rodičovské združenie vôbec nechodí.

    Pán učiteľ povedal, aby sme sa pri písaní tejto úlohy zamysleli nad prácou svojich rodičov. V škole prideľujú žiaka, ktorý riadne nepracuje, čiže neučí sa, k dobrému a usilovnému žiakovi, aby sa pri ňom niečo naučil. A tak si myslím, že pri sobáši prideľujú mužov ženám, aby ich ženy niečomu dobrému naučili a mali na nich dobrý vplyv. Mojej mame sa to zatiaľ žiaľ nepodarilo.

    lucinocka
    27. feb 2011    Čítané 0x

    Lieky ovplyv.hlien a BT

    akné přípravky

    účinná látka: retinoidy (isotretinoin ap.)

    název léku: Stiefel acne gel, Roaccutane ap.

    k léčbě těžších forem akné

    Léky mohou snížit množství a vysušit cervikální hlen.

    Vysoké riziko poškození plodu.

    analgetika

    účinná látka: ibuprofen, naproxen

    název léku: Advil, Brufen, Cuprofen, Dolgit, Ibalgin, Ibumax, Ibuprofen, Nurofen, Aleve, Nalgesin, Naproxen, Napsyn ap.

    k snížení bolesti

    Léky mohou snížit množství cervikálního hlenu.

    Mohou zpozdit ovulaci.

    Mohou způsobit změny v menstruaci a v prsou.

    antibiotika

    účinná látka: tetracykliny, peniciliny, amfenikoly, sulfonamidy, makrolidy

    název léku: Ampicilin, Amoclen, Amoxihexal, Rulid ap.

    k léčbě bakteriálních infekcí

    Léky mají minimální vliv na cyklus, ale mohou způsobit plísňovou infekci, která znemožní hodnocení cervikálního hlenu.

    Mohou zvýšit množství nebo zředit hlen.

    antidepresiva

    1. účinná látka: selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (fluoxetin, citalopram, paroxetin, sertralin)

    název léku: Deprex, Citalec, Pram, Seropram, Parolex, Sertralin ap.

    2. účinná látka: tricyklická a tetracyklická antidepresiva (amitriptylin, maprotilin ap.)

    název léku: Amitriptylin, Ludiomil, Maprotibene ap.

    3. MAO inhibitory (moklobemid ap.)

    název léku: Apo-Moclob, Aurorix, Moclobemid ap.

      léčbě depresivních chorob a poruch nálad

    1. Léky mohou zpozdit ovulaci nebo způsobit slabý teplotní vzrůst.

    Mohou vysušit hlen nebo snížit množství plodného hlenu.

    Mohou způsobit hypotyreózu a nepravidelnosti cyklu včetně anovulace a amenorey (chybějící menstruace).

    Mohou způsobit zvětšení a bolesti prsů, laktaci a sníženou plodnost (zvýšení hladiny prolaktinu).

    2. Léky působí stejně jako první skupina, většinou jsou ale jejich účinky slabší.

    3. Léky mohou vysušit cervikální hlen.

    Mohou způsobit zvýšenou bazální teplotu v celém cyklu.

    Mohou způsobit zvětšení a bolesti prsů, laktaci a sníženou plodnost (zvýšení hladiny prolaktinu).

    antiestrogeny

    účinná látka: tamoxifen

    název léku: Tamifen, Tamoxifen ap.

    k léčbě rakoviny prsu

    1. Léky snižují nebo zcela zastavují tvorbu cervikálního hlenu.

    Mohou narušit cyklus mnoha způsoby od menoragie (silná menstruace) po klimaktérium.

    antihistaminika

    1. účinná látka: klemastin, bromfeniramin, cetirizin ap.

    název léku: Tavegyl, Zodac, Zyrtec ap.

    2. účinná látka: antihistaminika s antiserotoninovými účinky (cyproheptadin, loratadin, azatadin, terfenadin ap.)

    název léku: Peritol, Claritine, Erolin, Flonidan, Loranol, Lotanax, Teridin ap.

    převážně k léčbě alergických projevů (rýma, záněty spojivek, kožní potíže)

    1. Léky mohou vysušit hlen a snížit jeho množství.

    2. Léky mají stejné účinky jako první skupina, k tomu zvyšují hladinu prolaktinu, čímž mohou způsobit bolestivost prsů, laktaci či sníženou plodnost.

    antipsychotika

    1. účinná látka: fenothiaziny (chlorpromazin, flufenazin, thioridazin ap.)

    název léku: Plegomazin, Moditen, Thioridazin ap.

    2. účinná látka: lithium

    název léku: Contemnol, Lithium carbonicum

    1. k léčbě duševních onemocnění a poruch chování

    2. k léčbě maniodepresivní poruchy

    1. Léky mohou vysušit hlen.

    Mohou zvýšit hodnoty bazální teploty v celém cyklu.

    Mohou způsobit zvětšení a bolesti prsů a tvorbu mléka (zvýšení hladiny prolaktinu).

    2. Léky mohou snížit nebo zvýšit hodnoty bazální teploty v celém cyklu.

    Mohou způsobit nepřetržitou tvorbu hlenu s více obdobími plodného hlenu.

    antivertiginóza a antiemetika

    účinná látka: dimenhydrinát

    název léku: žádný registrován pro ČR

    proti závratím a zvracení

    Léky mohou vysušit hlen, zejména pokud jsou užívány dlouhodoběji.

    cytostatika

    1. účinná látka: progesteron ve vysokých dávkách

    název léku: Provera 100, 250, 500mg, Femihexal, Medroplex

    2. účinná látka: chlorambucil, cyklofosfamid, busulfan, merkaptopurin ap.

    název léku: Leukeran, Cytoxan, Endoxan, Myleran, Puri-nethol ap.

    1. k léčbě nádorových onemocnění prsů, dělohy a ledvin

    2. k léčbě zhoubných onemocnění

    1. Léky mohou zvýšit hodnoty bazální teploty.

    Mohou vysušit hlen nebo zvýšit jeho hustotu a lepkavost.

    2. Léky zastavují ovulaci a navozují zvýšené hladiny hormonů FSH (folikul stimulující hormon) a LH (luteinizační hormon), které jsou typické pro klimaktérium.

    diuretika s účinkem na krevní oběh

    účinná látka: sulfonamidy (indapamid ap.), amilorid ap.

    název léku: Indap, Indapamid, Amiclaran ap.

    k léčbě vysokého krevního tlaku a otoků

    Léky mohou vysušit hlen, zejména pokud jako vedlejší nežádoucí účinek je sucho v ústech.

    expektorancia s guaifenesinem

    účinná látka: guaifenesin

    název léku: Coldrex Broncho, Robitussin Expectorans

    proti kašli

    Léky mohou zvýšit množství plodného hlenu a zlepšit jeho kvalitu (vodnatější a více se natahuje).

    hormonální kontraceptiva (antikoncepce)

    účinná látka: progestiny a estrogeny

    název léku: Mercilon, Femoden, Logest, Cilest, Trinovum, Triquilar, Exluton, Microgynon, Minisiston, Norplant, Evra ap.

    k ochraně proti početí, k srovnání nepravidelných cyklů

    1. Léky zamezují ovulaci.

    Způsobují zvýšené hodnoty bazální teploty, která je stejná po celý cyklus.

    Většinou výrazně snižují množství hlenu.

    hormony

    1. účinná látka: estrogeny

    název léku: Climara, Dermestril, Estraderm, Estrofem, Premarin, Ovestin ap.

    2. účinná látka: progesterony

    název léku: Crinone, Utrogestan, Provera 5mg ap.

    3. účinná látka: hormony štítné žlázy (levothyroxin)

    název léku: Letrox, Euthyrox ap.

    1. při nedostatku estrogenu, k léčbě klimaktérických potíží

    2. při nedostatku progesteronu, k podpoře luteální fáze, k léčbě amenorey, abnormálního krvácení, endometriózy, premenstruačního syndromu a premenopauzálních poruch, doplněk léčby v menopauze

    3. při špatné funkci štítné žlázy

    1. Léky zvyšují produkci plodného hlenu.

    Mohou mírně snížit bazální teplotu.

    Mohou způsobit nepravidelné krvácení a zvýšit citlivost prsů.

    2. Léky mohou zvýšit hodnoty bazální teploty.

    Mohou vysušit hlen nebo zvýšit jeho hustotu a lepkavost.

    3. Léky zlepšují znaky plodnosti, zvyšují množství plodného hlenu a zvyšují hodnoty bazální teploty.

    hormony k léčbě endometriózy

    1. účinná látka: danazol, leuprorelin, buserelin

    název léku: Lucrin, Suprecur, Suprefact

    2. účinná látka: progesteron

    název léku: Depo-Provera

    k léčbě endometriózy

    1. Léky zastavují plodnost ženy (zabraňují ovulaci) a způsobují dočasné klimaktérium.

    Mohou způsobit návaly horka, nepravidelnosti v krvácení ap.

    2. Léky mohou zvýšit hodnoty bazální teploty.

    Mohou vysušit hlen nebo zvýšit jeho hustotu a lepkavost.

    kortikosteroidy

    účinná látka: glukokortikoidy (prednison, kortison, methylprednisolon, dexamethason, triamcinolon, hydrokortison)

    název léku: Prednison, Rectodelt, Medrol, Dexamethason, Dexamed, Fortecortin, Triamcinolon, Hydrocortison ap.

    k léčbě různých potíží:

    revmatická onemocnění, astma, těžké dermatózy, alergie, zánětlivá onemocnění ap.

     Léky mohou výrazně zpozdit ovulaci.

    Mohou způsobit nepravidelnou menstruaci.

    látky stimulující ovulaci

    1. účinná látka: klomifen

    název léku: Clomhexal, Clostilbegyt

    2. účinná látka: gonádotropiny

    název léku: Pregnyl, Merional ap.

    k léčbě neplodnosti

    1. Léky vysušují cervikální hlen.

    Mohou navodit některé klimaktérické potíže jako např. návaly horka.

    2. Léky mohou zvýšit množství a zlepšit kvalitu cervikálního hlenu.

    léky na onemocnění dýchacích cest – antitusika

    účinná látka: difenhydramin (také histaminikum)

    název léku: Benadryl

    k léčbě suchého dráždivého kašle

    Léky mohou vysušit hlen nebo snížit jeho množství.

    léky na onemocnění dýchacích cest – mukolytika

    účinná látka: acetylcystein

    název léku: Acc

    k léčbě onemocnění dých. cest, která jsou provázena tvorbou hustého vazkého hlenu

    Pokud jsou dostatečně vstřebány, léky mohou zvýšit množství hlenu nebo jej zředit.

    léky na udržení moči

    účinná látka: estery cholinu (bethanechol, karbachol)

    název léku: žádný registrován pro ČR

    k léčbě zadržování moči

    Léky mohou zředit hlen.

    nosní a oční kapky s antihistaminiky

    účinná látka: fenylefrin ap.

    název léku: Humex nosní kapky, Vibrocil, Neosynephrin-pos, Visadron, Rhinopront

    oční kapky: k ošetření podrážděných spojivek, ke krátkodobému rozšíření zornic

    nosní kapky: proti rýmě

    Léky mohou snížit množství a vysušit hlen nebo zcela zastavit tvorbu lepkavého hlenu.

    protivředové léky

    účinná látka: cimetidin

    název léku: Lock-2, Primamet

    k léčbě peptických vředů

    Léky mohou narušit cyklus mnoha způsoby od menoragie (silná menstruace) po klimaktérium.

    Inhibitují histamin a gonádotropiny hypofýzy.

    spasmolytika, parasympatolytika

    účinná látka: atropin, dicykloverin, propanthelinium ap.

    název léku: Atropin Biotika ap.

    k odstranění svalových křečí vnitřních orgánů

    Léky mohou snížit množství a vysušit hlen nebo zcela zastavit tvorbu lepkavého hlenu.

    lucinocka
    25. feb 2011    Čítané 0x

    Ako ziskat alebo ulozit graf z fertilityfriend 🙂

    Viacere sme mali problem so ziskavanim linku na nas graf vo FF, tak som Vam pre lahsiu orientaciu pripravila screenshotovy postup 🙂

    Dufam, ze pomoze🙂

    AKO ZISKAT LINK

    AKO ULOZIT SVOJ GRAF

    lucinocka
    22. feb 2011    Čítané 0x

    Tehulky-pozor na cistiace prostriedky!

    Na čo si dávať pozor

    Veľakrát si to ani neuvedomujeme, no rôzne chemikálie sa do nášho organizmu dostávajú aj cez pokožku alebo vdychovaním. Možno poznáte nepríjemné pocity, keď ste čistili toaletu alebo kúpeľňu a nadýchali ste sa „omamnej vône“ nejakého super čističa.

    Okrem toho, že sa vám môže zatočiť hlava či prísť zle od žalúdka, v tehotenstve by sa škodlivé výpary mohli vdýchnutím dostať až k bábätku a spôsobiť ťažkosti aj jemu.

    Počas gravidity je určite rozumné vyhnúť sa práci s príliš agresívnymi čistiacimi prostriedkami a buď túto prácu prenechať manželovi alebo niekomu inému, prípadne prejsť na jemnejšie čističe.

    Chráňte si ruky!

    Pri umývaní riadu alebo pri práci, kedy sa pokožka rúk dostáva do kontaktu s nejakým čistiacim prostriedkom (hoci i veľmi šetrným), je lepšie používať ochranné rukavice. Niektoré chemické látky, ako sme už spomenuli, môžu totiž prestúpiť cez pokožku.

    Snažte sa vyhnúť používaniu sprejov alebo rôznych emulzií na leštenie nábytku, pretože tieto takisto obsahujú dráždivé zložky. Ak sa ich vzdať neviete, aspoň zabezpečte v miestnosti dostatočné vetranie a usilujte sa obmedziť vdychovanie výparov na čo najkratší čas.

    Odstraňovanie plesní, lakovanie, maľovanie a spol.

    Chystanie hniezdočka pre bábätko sa často spája s rôznymi rekonštrukciami, vymaľovaním stien, odstraňovaním prípadných plesní a podobnými úpravami. Toto všetko sú však veľmi rizikové činnosti, pri ktorých by budúca mamička nemala asistovať.

    Či už nátery, laky alebo agresívne prostriedky proti plesniam či nejakým nepríjemným hmyzom sú zdrojom výparov. Kým niektoré nemusia spôsobiť takmer žiadne problémy, iné naopak môžu narobiť veľa škody, čo sa týka zdravia.

    Preto sa, pokiaľ možno, v tehotenstve vyhýbajte takýmto prácam a vyvarujte sa tiež čerstvo vymaľovaným priestorom ako i miestam, kde sa použili chemické prostriedky na odstránenie spomínaných plesní alebo škodcov (výpary môžu byť v miestnosti prítomné aj niekoľko dní po aplikácii, pričom veľa závisí od vetrateľnosti priestoru ako aj od veľkosti ošetrenej plochy).

    Čítajte upozornenia

    V neposlednom rade je dôležité čítať upozornenia výrobcu konkrétneho čistiaceho prostriedku. Na etiketách často býva uvedené, že sa s daným výrobkom smie manipulovať len v ochranných rukaviciach, prípadne si po práci poriadne umyť ruky mydlom. Okrem toho niektoré čistiace prostriedky vyžadujú aj použitie ochrannej rúšky, aby sa predišlo vdýchnutiu výparov. Nech sa vám tieto opatrenia zdajú akokoľvek prehnané alebo zbytočné, nemali by ste ich v žiadnom prípade podceniť. Obzvlášť to platí v období tehotenstva – veď nikto nevie, ako môžu rôzne chemické látky ovplyvniť rast a vývoj plodu.

    Skúsite to s eko-prostriedkami?

    Mnohé ženy počas tehotenstva ani neznesú dráždivý zápach rôznych čistiacich prostriedkov, alebo v záujme ochrany seba i svojho nenarodeného bábätka hľadajú šetrnejšie alternatívy. Pre tieto ženy môžu byť záchranou ekologické čistiace prostriedky, ktoré sú už aj u nás dostupné – buď v niektorých eko-predajniach alebo na internete.

    Treba však rátať s trochu vyššou sumou ako pri bežných čističoch. No máte aspoň záruku, že sa pri čistení domácnosti nenadýchate škodlivín.

    Niektoré čistiace prostriedky by sa dokonca dali celkom vypustiť alebo nahradiť obyčajnou kuchynskou soľou, octom či sódou. Pracie prášky sa tiež dajú nahradiť mydlovým slizom (vyrobíte z mydla a vody, prípadne z mydlových vločiek), prípadne mydlovými orechami.

    Ako aviváž a zároveň dezinfekcia prádla vám dobre poslúži aj obyčajný ocot.

    Alternatív je teda viac a tehotenstvo môže byť tým správnym obdobím, kedy sa zamyslieť nad ohromným množstvom chémie, ktoré denne (a neraz zbytočne) používame.

    lucinocka
    18. feb 2011    Čítané 0x

    Vyziva v tehotenstve

    „dvakrát dobre namiesto dvakrát veľa“ heslo, ktorým by ste sa mali držať v tehotenstve Nároky na skladbu stravy počas tehotenstva i počas dojčenia stúpajú. Spotreba kalórií počas tehotenstva je len cca 20 % nad spotrebou v normálnom prípade.
    Počas prvých troch mesiacov by ste nemali priberať a vaše nároky na energetický príjem sa zatiaľ nezvyšujú. V druhom a treťom trimestri (4. až 9. kalendárny mesiac) je vhodné zvýšiť energetický príjem o 13% (300 kcal/deň), čo je približne jeden krajec celozrnného chleba s plátkom syra. Odporúča sa jesť 5-krát denne. Zásada jesť za dvoch neplatí!
    Celodenné množstvo jedla si rozdeľte nasledovne: na raňajky 20%, na desiatu a olovrant asi 10%, na obed 30 až 35% a na večeru 20% denného príjmu potravy. Optimálny hmotnostný prírastok v tehotenstve je 8-12 kg (1-1,5 kg za mesiac).

    Čo jesť a čomu sa vyhýbať?

    Nastávajúc mamička musí venovať veľkú pozornosť výžive, pretože skladbou prijímaných potravín musí dodať svojmu dieťaťu aj sebe dostatočné množstvo živín. Vitamíny a minerály - v tehotenstve je zvýšená spotreba minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Je preto dôležité dbať na mimoriadne hodnotnú stravu, ktorá obsahuje veľa ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Dostatočný prísun vitamínov a minerálov v tehotenstve zabezpečíte užívaním doplnkov výživy určených pre ženy plánujúce tehotenstvo, tehotné ženy a dojčiace ženy.

    Vitamíny Minerály

    Bielkoviny tvoria cca 12% celkovej energie. Delia sa na živočíšne a rastlinné. Zdrojom živočíšnych bielkovín sú predovšetkým mäso, morské ryby, vajcia a mlieko. Rastlinné bielkoviny obsahujú napríklad orechy a strukoviny. Ak ste tehotná, mali by ste si dávať pozor a vyhýbať sa surovému mäsu, napr. tatarskému bifteku alebo steakom. Konzumáciou surového mäsa sa totiž vystavujete nebezpečenstvu nákazy toxoplazmózou. Odporúčame vám tiež úplne sa vyhnúť mäsovým konzervám a klobásam, pre ich vysoký obsah soli. Odborníci odporúčajú konzumovať radšej mlieko a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku a chudé mäso, predovšetkým hydinu a ryby, ktoré sú všeobecne považované za ľahšie stráviteľné.

    Tuky tvoria približne 30% celkovej energie. Sú potrebné pre vašu výživu a pre správny vývoj mozgu a sietnice plodu, mali by ste si však dávať pozor napríklad na maslo a jesť ho len výnimočne. Jedlá pripravujte podľa možnosti na olivovom oleji, polievky pripravujte bez zápražky, sú to zbytočné kalórie naviac. Mäso upravujte varením, dusením, pečením, grilovaním a nie vyprážaním, aby bolo ľahšie stráviteľné. Zdrojom vhodných tukov sú okrem iného aj morské ryby. Rybí tuk je zasa bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na vývoj mozgu a očnej sietnice.

    Uhľohydráty (sacharidy, resp. cukry) tvoria asi 60% celkovej energie. Namiesto v zákuskoch a cukrovinkách hľadajte sacharidy v zemiakoch, obilninách ako aj v ovocí a zelenine. Pokiaľ ide o pečivo, odporúča sa jesť chlieb a pečivo z celozrnnej múky.

    Vlákniny sú ďalšou dôležitou časťou stravy. Uľahčujú trávenie a sú veľmi dôležité pre peristaltiku čriev. Odporúčaná denná dávka je približne 30g denne (napríklad 2 veľké jablká). Pre zdravé trávenie sa odporúča zjesť minimálne pol kilogramu surovej zeleniny alebo ovocia denne.

    Vyhýbajte sa silne koreneným a umelo prifarbovaným potravinám!

    Tekutiny v tehotenstve

    Nezabúdajte na tekutiny! Dôležité je veľa piť, minimálne 1,5 litra denne, najlepšie viac (2 – 3 litre). Predovšetkým minerálne a stolové vody, ovocné a bylinkové čaje, 100% ovocné šťavy riedené minerálnou vodou. Odporúčame Vám dať prednosť minerálnym vodám s nižším obsahom sodíka (Na) ako prevenciu vzniku opuchov, resp. zvýšeného krvného tlaku. Môžu byť prípadne bohaté na vápnik, horčík alebo železo.
    V tehotenstve sa odporúča vynechať nápoje s obsahom cukru, kofeínu, alkoholu, chinínu (toniky) nepasterizované mlieko a potraviny z neho vyrobené. Mnohé ženy zaujíma, či môžu počas tehotenstva piť kávu. Jej konzumácia je individuálna, buďte však opatrné na predávkovanie. Káva má odvodňujúce účinky a v tehotenstve potrebujete vody dostatok.

    Fajčenie, alkohol, drogy predstavujú nebezpečenstvo pre plod.

    Ženy, ktoré v tehotenstve fajčia, vystavujú svoje dieťatko niekoľkonásobne vyššiemu riziku nízkej pôrodnej hmotnosti, spontánnemu potratu , predčasnému pôrodu a ďalším komplikáciám. Deti, ktorých matky v tehotenstve fajčili majú po pôrode vo zvýšenej miere infekcie horných dýchacích ciest. Rovnako škodlivé ako vaše fajčenie je aj pasívne fajčenie – teda pobyt v zafajčenej miestnosti. Ak tehotná žena požije alkohol, o niekoľko minút sa dostane k plodu. Alkohol môže vaše dieťatko poškodiť, preto sa v tehotenstve nedoporučuje požívať alkoholické nápoje. Výživa v období dojčenia Materské mlieko je najlepšia výživa pre dieťa minimálne do 6 mesiacov jeho veku. Zloženie materského mlieka a jeho množstvo závisí od výživy matky. Pre optimálnu tvorbu mlieka je dôležitá celková fyzická a psychická pohoda matky a tiež užívanie kyseliny listovej zvyšuje tvorbu mlieka. Odporúča sa jesť pravidelne 6x denne: raňajky 20%, desiata 10%, obed 30%, olovrant 10%, večera 20%, druhá večera 10%. Energetický príjem je v období dojčenia potrebné zvýšiť o 600 kcal/deň. Niektoré potraviny ako napríklad jahody, citrusové plody, kiwi a rajčiny vyvolávajú u detí alergický výsyp, koprivku. Iné potraviny v strave dojčiacej matky ako napríklad strukoviny, kapusta, karfiol, brokolica, cibuľa, cesnak, kravské mlieko alebo čokoláda môžu byť u Vašich detí príčinou kolikovitých bolestí brucha. Ich konzumácii sa preto radšej vyhnite. Chudnutie je rovnako nevhodné počas tehotenstva i počas dojčenia. Napríklad pri úbytku hmotnosti viac ako 2 kg za mesiac sa môžu pri odbúravaní tuku uvoľňovať aj toxické látky, ktoré sa môžu vylučovať do materského mlieka.

    Tekutiny počas dojčenia

    Pri dojčení by mala matka „piť spolu so svojím dieťaťom“, čo znamená, že po každom dojčení by mala mamička vypiť aspoň pohár tekutiny. Denný prísun tekutín by mal byť minimálne 3 litre. Dojčiaca matka nesmie fajčiť, piť alkohol a užívať drogy!
    Všetky tieto látky totiž prenikajú do materského mlieka.

    lucinocka
    18. feb 2011    Čítané 0x

    Kyselina listova+metafolin+DHA

    METAFOLIN

     zabezpečí optimálny účinok tiež medzi tými 50% žien, ktoré nemôžu kompletne metabolizovať kyselinu listovú. Metafolín je biologická forma folátu (kyseliny listovej), ktorá je v tele ihneď dostupná. Metafolín a rozdiel od kyseliny listovej nevyžaduje metabolizmus v niekoľkých krokoch, ale je priamo využiteľný. Prostredníctvom priameho doplnenia metafolínu všetky ženy získajú čo najlepšiu zásobu od úplného začiatku!

    Čo je DHA?

    Kyselina dokozahexaénová – DHA - je nenasýtená mastná kyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, preto musí byť dodaná v strave. Najvýznamnejším zdrojom tejto mastnej kyseliny sú tučné morské ryby, avšak tehotné ženy majú často odpor k rybám. Odporúča sa doplnková suplementácia DHA. Femibion 400 Kyselina listová METAFOLIN + DHA obsahuje 200 mg DHA z vysoko koncentrovaného rybieho oleja vo forme kapsúl,ktoré vďaka striktne kontrolovanému výrobnému procesu nezapáchajú a nemajú žiadnu chuť, preto sú veľmi dobre znášané.

    Kyselina listová (vitamín B9 ) Kyselina listová sa označuje aj ako folát a patrí do skupiny vitamínov B.
    Jedným z najbohatších zdrojov folátov sú kvasnice, listová zelenina, brokolica, špenát, ružičkový kel, chren, paradajky, kapusta, karfiol, strukoviny, pečeň, obličky, olejnaté semená, orechy... Doporučený denný prísun folátov pre dospelú osobu je 400µg, v tehotenstve je táto potreba zvýšená o 100%, tzn. doporučený denný prísun folátov pre tehotnú ženu je 800µg. Spôsob prípravy a skladovanie potravín môže kyselinu listovú úplne znehodnotiť, preto si tehotná žena nedokáže zabezpečiť doporučený prísun folátov iba prostredníctvom jedla!
    Odporúča sa doplnková suplementácia kyselinou listovou

    Význam kyseliny listovej počas tehotenstva

    Kyselina listová má veľký význam najmä v období tehotenstva, a to nielen pre gravidné ženy a ženy v období dojčenia, no i pre ženy plánujúce otehotnieť. Kyselina listová je nevyhnutná na delenie buniek, vývoj maternice, placenty, prsných žliaz, rast a vývoj embrya a plodu, podieľa sa na prenose genetickej informácie. Odporúčaným príjmom kyseliny listovej v období tehotenstva možno zabrániť vážnym poruchám z jej nedostatku.

    Čo spôsobuje nedostatok kyseliny listovej

    Pre plod je pri nedostatku kyseliny listovej:

    • zvýšené riziko potratu (v prvých týždňoch tehotenstva)
    • zvýšené riziko predčasného pôrodu
    • riziko nízkej pôrodnej hmotnosti
    • riziko veľmi vážnych defektov neurálnej trubice

    Kedy sa odporúča začať s príjmom kyseliny listovej

    Odporúča sa prijímať kyselinu listovú najmenej 4 týždne pred plánovaným otehotnením. Dostatočným príjmom kyseliny listovej možno už pred počatím vo väčšine prípadov zabrániť defektom neurálnej trubice. Práve v prvých týždňoch tehotenstva sa vytvárajú zárodky nervovej sústavy plodu, neurálna trubica sa uzatvára už medzi 22. a 28. dňom po počatí, kedy mnoho žien ešte nevie o svojom tehotenstve.
    Pravidelným užívaním kyseliny listovej po dobu najmenej 4 týždňov pred otehotnenímm dosiahne žena optimálnu hladinu folátov /kyseliny listovej v bunkách a tkanivách. Kyselina listová, ktorá sa nachádza v zelenine, strukovinách... sa po konzumácii musí najprv v organizme premeniť a až potom dochádza k vstrebávaniu, tzn. že až v tele sa kyselina listová mení.

    lucinocka
    17. feb 2011    Čítané 0x

    Magicka alchemika

    Skromná a nenápadná rastlinka s veľkými listami a drobnými kvietkami je ozajstnou kráľovnou ženských byliniek. Za ochranu ženskosti
    a materstva dostala v ľudovom liečiteľstve názov ženský plášť.
    Alchemilka chráni a posilňuje ženské orgány, najmä maternicu. Spevňuje podbrušie, čím zlepšuje kondíciu maternice náchylnej na potraty a zvyšuje šancu na otehotnenie. Pri menštruačných poruchách tlmí bolesti a upravuje krvácanie. Lieči všetky typy zápalov vrátane zápalu vaječníkov, zmierňuje výtoky a svrbenie.
    V tehotenstve a po pôrode pomáha pri ner­vových problémoch, odbúrava strach a depresiu. Po pôrode podporuje sťahovanie maternice a tvorbu materského mlieka. Pitie alchemilkového čaju uľahčuje aj prechod, pretože upravuje nepríjemné fyzické aj psychické problémy súvisiace s menopauzou.
    Výhodou alchemilky je to, že nie je toxická a nemá žiadne vedľajšie účinky. Iba pri obličkových kameňoch sa neodporúča dlhodobá liečba touto bylinkou.

    Alchemilkový čaj
    Dve až štyri lyžičky alchemilkovej vňate zalejte štvrťlitrom vriacej vody, nechajte zovrieť a 10 minút lúhujte. Pite dve šálky denne.    

    Prísna hygiena
    Najspoľahlivejšia je prevencia. Nejedzte a nepite nič, čo sa nedá prevariť, upiecť alebo olúpať. Cestovné hnačky spôsobujú baktérie – až 85 percent, vírusy – asi 10 percent a parazity – 5 percent. Medzi hlavné zdroje nákazy patria kontaminovaná voda, surová zelenina, neošúpané ovocie, nedostatočne tepelne upravené mäso, neprevarené mlieko a ľad do nápojov. Vyššie riziko črevnej infekcie hrozí turistom, ktorí nemajú vopred zabezpečené ubytovanie a stravu. Častejšie ochorejú aj deti do štyroch rokov a ľudia s oslabenou imunitou.

    Vhodní partneri
    K alchemilke môžete primiešať aj iné bylinky, podľa toho, čo vás trápi. Šalvia pôsobí protizápalovo, šípová ruža, levanduľa a ibištek sú vhodné pri cystitíde, mäta a pupalka na predmenštruačný syndróm, myrta na výtoky, kalina na menštruačné kŕče. Pozor si dávajte na čaj z malinových listov, na začiatku tehotenstva môže vyvolať potrat. Tu sú naše tipy.
    Cysty – čaj zo zmesi alchemilky, žihľavy,
    nechtíka, harmančeka, rebríčka a prasličky
    v rovnakom pomere pite raz až dvakrát denne.
    Myómy – pomôže čaj z rebríčka a sedacie kúpele z tejto bylinky.
    Plesne v pošve – odvar z nechtíka a rebríčka a vynechajte zo stravy cukor.


    Silná menštruácia – čaj z alchemilky a reb­ríčka v pomere 1 : 1.
    Menopauza – k alchemilke pridajte ľubovník, medovku a chmeľové šišky. Pite raz až dvakrát denne.

    Zeleninoví kúzelníci
    Bylinkové čaje doplňte vhodnou stravou. Široké možnosti ponúka záhradka. Napríklad špargľa a kukurica brzdia tvorbu cýst, petržlen je dobrý na menštruačné poruchy a mrkva na predmenštruačné bolesti.

    lucinocka
    15. feb 2011    Čítané 0x

    Kratke info k meraniu teploty🙂

    Bazálna teplota je teplota tela nameraná ráno po prebudení. Jej každodenné sledovanie v priebehu menštruačného cyklu vám umožní presne zistiť, či a kedy ste mali ovuláciu. Pomocou sledovania bazálnych teplôt naviac ľahko zistíte, akú dlhú máte luteálnej fáze cyklu (doba medzi ovuláciou a začiatkom menštruácie), čo je ukazovateľ, ktorý ovplyvňuje pravdepodobnosť počatia.

    Bazálna teplota sa v priebehu cyklu mení. V prvej časti cyklu (pred ovuláciou) je nízka (kolíše zvyčajne okolo 36,5 ° C pri meraní v ústach), po ovulácii sa vplyvom produkcie hormónu progesterónu teplota skokovo zvyšuje (zvyčajne o 0,2 až 0,4 ° C) a zostáva zvýšená až do začiatku menštruácie alebo v prípade úspešného otehotnenia trvale.

    Dĺžka prvej časti cyklu (pred ovuláciou) je rôzna. Zvyčajne trvá 14 dní, ale môže byť aj kratšia či naopak výrazne dlhšie. Dĺžka prvej časti cyklu sa líši nielen medzi ženami navzájom, ale môže byť rozdielna aj u jednej ženy v rôznych menštruačných cykloch. Naproti tomu druhá časť cyklu (po ovulácii, luteálnej fáze) trvá u väčšiny žien 14 dní, po ktorých nasleduje pokles teploty na úroveň pred ovuláciou a začína menštruácia. Ak je teplota zvýšená 18 dní v rade a viac, je vysoko pravdepodobné, že je žena tehotná.

    Ako merať bazálnu teplotu?

    • Teplotu si merajte hneď po prebudení, pred meraním nevstávajte z postele.
    • Teplotu si merajte každé ráno v rovnakom čase.
    • Teplotu si merajte po aspoň troch hodinách súvislého spánku.
    • Teplomer si večer pripravte na dosah ruky, aby ste pre neho nemusela vstávať.
    • Použite kvalitný digitálny teplomer, ktorý ukazuje aspoň desatiny ° C, lepšie sú teplomery určené priamo na meranie bazálnej teploty, ktoré rozlišujú 0,05 ° C.
    • Po celý menštruačný cyklus používajte rovnaký teplomer. Ak v priebehu cyklu meníte teplomer alebo aj len batérie v teplomeri, poznačte si to do grafu.
    • Teplotu merajte stále na rovnakom mieste (v ústach, príp. v pošve), pretože teploty na rôznych miestach tela sa líšia. Teplotu nemerajte v podpazuší, výsledok takéhoto merania nie je presný.
    • Teplotu merajte každé ráno iba raz. Opakované merania dajú často rôzny výsledok, čo môže byť mätúce. Platí, že prvé merania pre prebudení je najpresnejšie.
    • Po zapípaní nechajte teplomer ešte aspoň minútu merať, aby bolo meranie naozaj ukončené.
    • Teplotu si zapíšte najlepšie ihneď po meraní, aby ste ju neskôr nezabudla.
    • Teplotu si zmerajte aj keď jednorazovo nedodržíte vyššie uvedené pokyny. V takom prípade si však k meraniu zapíšte poznámku o okolnostiach.

    Bazálnu teplotu môžete zanášať do grafu vo vami vybranom on-line systému (výborný je napríklad Fertilityfriend.com, ktorý má veľa užitočných funkcií)

    lucinocka
    12. feb 2011    Čítané 0x

    Ako pomoct spermiam 🙂

    Viete, ako by mal vyzerať ideálny spermiogram?
    Normálne hodnoty podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú takéto:
    Objem ejakulátu viac ako 2 ml
    Kyslosť (pH): 7,2 - 8,0
    Celkový počet spermií viac ako 20 mil/ml
    Pohyblivosť (Motilita) spermií viac ako 50%
    Morfológia (tvar) viac ako 30%
    Normálna viskozita ejakulátu

    Slovníček pojmov

    • Aspermia: ejakulát neobsahuje semeno
    • Hematospermia: semeno obsahuje krv
    • Leucocytospermia (Leukocytospermia): semeno obsahuje biele krvinky (Leukocyty)
    • Azoospermia: semeno neobsahuje spermie
    • Normozoospermia: semeno normálnych parametrov
    • Oligozoospermia: nízka koncentrácia spermií
    • Asthenozoospermia: nízka pohyblivosť a/alebo neprogresívny pohyb
    • Teratozoospermia: nízky počet morfologicky normálnych spermií
    • Necrozoospermia (Nekrozoospermia): semeno neobsahuje živé spermie
    • Globozoospermia: spermie so zaguľatenou hlavičkou a bez akrozómu

    Ďalšie dôležité odporúčania

    • Vyhýbajte sa prehrievaniu semenníkov - pre správny vývoj spermií je dôležité, aby sa teplota semenníkov udržiavala okolo 36 stupňov Celzia (cca. 1 až 2 stupne nižie ako normálna telesná teplota). Muži plánujúci potomstvo by sa mali vyhýbať horúcim kúpeľom, saunám, dlhým jazdám v aute, tesnému spodnému prádlu a nohaviciam, a práci s notebookom na kolenách.
    • Dbajte na zdravé stravovanie: vyhýbajte sa zariadeniam rýchleho občestvenia, doprajte si dostatok čerstvej zeleniny, celozrnných obilnín, strukovín a kvalitného mäsa. Vyhýbajte sa chemizovaným potravinám, "éčkam" a údeninám.
    • Udržujte si primeranú hmotnosť: nadváha zvyšuje hladinu estrogénov a znižuje mužskú plodnosť.
    • Obmedzte príjem kofeínu: kofeín spôsobuje, že spermie sú zo začiatku rýchlejšie, ale skoro sa vyčerpajú a majú zníženú trvanlivosť a výdrž.
    • Obmedzte príjem alkoholu - predovšetkým tvrdých liehovín a piva. Narušuje hormonálnu rovnováhu a znižuje kvalitu spermií.
    • Nefajčite a vyhýbajte sa zafajčenému či inak znečistenému ovzdušiu - mnohé výskumy preukázali významný negatívny vplyv fajčenia a znečisteného ovzdušia na plodnosť mužov. Dlhodobé fajčenie tiež zvyšuje riziko genetických defektov spermií.
    • Doprajte si dostatok pohybu - odbúrava stres, zvyšuje hladinu testosterónu a podporuje plodnosť.
    • Doprajte si pobyt na čerstvom vzduchu a slnku: vystavenie pokožky slnečným lúčom (nad 15 minút) zaručí tvorbu vitamínu D, ktorý je pre plodnosť veľmi dôležitý. Pobyt na slnku u mužov tiež podporuje produkciu testosterónu (u mužov je to testosterón) a ten stimuluje tvorbu spermií. Čerstvý vzduch zase podporí okysličenie organizmu a zlepší tak celkový zdravotný stav.
    • Udržujte stres pod kontrolou. Stres (okrem iného) dokáže závažne znížiť hladinu testosterónu a obmedziť tvorbu spermií. Ako na to? Skúste začať s prehodnotením rebríčka priorít - často sa stresujeme pre veci, ktoré vlastne ani nie sú dôležité. Pravidelne relaxujte, vyhraďte si čas na oddych či dovolenku. Významným pomocníkom v boji proti stresu je tiež pravidelný pohyb.

    Základný predpis výživových doplnkov na zlepšenie spermiogramu

    • čaj z 1pl sekaného koreňa žen-šenu - žen-šeň má silné regeneračné a povzbudzujúce účinky, podporuje potenciu a plodnosť. Príprava: sušený žen-šeň nechajte 10-15min namočiť, potom priveďte do varu na 5min, a ďalších 10 min nechajte vylúhovať
      Užívať max. po dobu 1 mesiaca, pri dlhšom užívaní sa zvyšuje riziko vedľajších účinkov.
    • 2 lyžičky koloidného striebra - pôsobí protizápalovo, likviduje vírusy, baktérie aj kvasinky. Užívať vnútorne max. po dobu 2 mesiacov, potom je potrebné užívanie prerušiť aspoň na 1 týždeň.
      Alternatíva: šťava z Aloe Vera - pozor, nepripravovať v domácich podmienkach!
    • 1500mg L-karnitín - účinnejšia je tekutá forma, ale možno kombinovať s tabletkovou formou, L=karnitín má kľúčovú rolu v správnom formovaní, dozrievaní a funkcii spermií.
    • 500mg acetyl-L-karnitín
    • 1 tabletka Selezín ACE (obsahuje: Selén 100 μg, Zinok 15 mg, Vitamín A 1000 μg, Vitamín B6 2,2 mg, Vitamín C 90 mg, Vitamín E 15 mg v 1 tablete) - selén ničí voľné radikály, zinok podporuje tvorbu spermií. Nedostatok zinku môže spôsobiť zníženú hladinu testosterónu.
    • 15 mikrogramov chrómu - nedostatok chrómu spôsobuje neplodnosť alebo znížený počet spermií
    • 1 tabletka B-komplex forte - predovšetkým vitamín B12 je dôležitý pre mužskú plodnos. Jeho nedostatok môže spôsobiť pokles počtu a zníženie pohyblivosti spermií.
    • 200 mg vitamínu E - jeden z kľúčových vitamínov pre správny vývoj spermií, zvyšuje pohyblivosť spermií a zlepšuje ich schopnosť preniknúť obalom vajíčka.
    • 30 mg koenzýmu Q10 - obzvlášť dôležitý u mužov nad 40 rokov, u ktorých zásoba tohoto koenzýmu klesá, tento koenzým podporuje tvorbu spermií a je dôležitý pre správnu pohyblivosť a funkciu spermií, zvyšuje rýchlosť ich progresívneho pohybu.
    • 1g omega-3-mastných kyselín - tieto mastné kyseliny sú dôležité pre správne fungovanie celého organizmu, podporujú správne prekrvenie genitálií a produkciu spermií, podporujú správnu funkciu spermií
    • L-karnitín (minimálne 500mg denne)- ovplyvňuje počet a pohyblivosť spermií
      L-arginín (minimálne 500mg denne)- podieľa sa na vyššom počte spermií v ejakuláte a ovplyvňuje ich motilitu
      Koenzým Q10 (60mg denne)- výborný antioxidant, ktorý zvyšuje počet spermií
      Vitamín E (2x 200mg denne)- je zodpovedný za preniknutie spermie do vajíčka, ovplyvňuje i stavbu bičíka
      Zinok (15mg denne)- zvyšuje hustotu spermií na 1ml ejakulátu, ovplyvňuje pohyblivosť spermií a zvyšuje hladinu testosterónu
      Kyselina listová (1000 mcg denne)- pozitívne vplýva na kvalitu spermií
      Selén (100mcg denne)- zvyšuje motilitu spermií, pohlcuje voľné radikály
      Tribulus terrestris (do 80kg hmotnosti stačí 800mg obsiahnutých v tablete)- prírodný stimulant testosterónu
      Vysokú viskozitu ejakulátu môžete znížiť tabletami agapurin alebo bežnými prípravkami na riedenie hlienov napríklad pri kašli (ACC long, Solmucol a podobne)