Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    mizub
    1. sep 2017    Čítané 235x

    Nové výrobky v našej kuchyni

    Vďaka @konik_testuje a firme Magnet3pagen sa mi vyskytla možnosť otestovať pár ich výrobkov, za čo som nesmierne vďačná.

    V prvý deň testovania dorazil kuriér. V balíčku bola forma na wafle, strúhač zeleniny a formy na puding. Keď manžel zbadal strúhač na zeleninu, tak sa potešil, že si budeme môcť pomocou neho urobiť zemiakové "rezance". Pravdu povedať tešila som sa aj ja z tohto pomocníka najviac, ale... no o tom sa dočítate nižšie, nejdem teraz predbiehať udalosti. Poďme pekne poporiadku.

    V mojej recenzii sa dozviete s čím som bola spokojná a s čím naopak nie. Tiež pripojím pár receptov, s ktorými som pomocníkov v kuchyni testovala.

    Testovanie formy na wafle

    Ako prvé som sa rozhodla otestovať formu na vafle. Ak mám pravdu povedať, mala som trošku obavy, keďže sa jedná o silikónovú formu a ja som ešte nikdy v žiadnej silikónovej forme nič nepiekla. Viete, predsalen, predsudky sú na správnom mieste, keď prvýkrát v živote vezmete do rúk labilnú silikónovú formu a ešte vám aj kážu nemazať ju ničí a vy ste zvyknutý inak.

    No ale prekonala som svoje predsudky a vyskúšala som formu. Rozhodla som sa pre sladké vafle, na ktoré mám recept už dlho, ale robievala som ich zriedkakedy, keďže môj vaflovač je už starší a všetko sa naň lepí. Pri použití formy som bola celkom milo prekvapená. Naozaj sa do nej nič neprilepilo aj keď som ju nevymazala a wafle pekne vypadli z formy. O pár dní som sa rozhodla spraviť pre veľký úspech opäť sladké a tentoraz aj slané vafle. Teraz som už mala trošku problém. Neviem prečo, ale forma sa mi lepila a to som ju mala dôkladne umytú a vysušenú. Takže teraz som už musela mazať olejom.

    Moje zhrnutie:

    Výrobok je perfektným pomocníkom v kuchyni, keď sa s ním zosúladite. Do rúry ho odporúčam vkladať na plech, nie na mriežku. Nižšie vysvetlím prečo. To, že formu bolo treba potom už mazať mi až tak neprekáža. Čo mi však trochu vadilo, bol čas pečenia. Nemám presne odstopnuté, že ako dlho trvá upečenie jednej várky, ale určite je to nad 10 minút a ak chcete vafle chrumkavé, tak odporúčam po vyklopení ešte dopekať ďalších 5-8 minút na plechu vedľa formy.

    Jedno je však isté, ak máte veľa roboty a nemáte čas stáť pri klasickom vaflovači a sledovať ho, aby sa vám napr. nepripiekli vafle, tak tento pomocník je na to ideálny. Naplnenú formu dáte do rúry a môžte na ňu na chvíľu zabudnúť a ísť napr. žehliť, ako som to robila ja. Ak však potrebujete pripraviť väčšie množstvo vaflí, tak určite odporúčam zadovážiť si aspoň 2 formy.

    Recept na sladké vafle (Pravé belgické vafle - Gofri)

    Potreby: 250 g masla, 250 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kôra, 6 vajec, 450 g polohrubej múky, 500 ml mlieka, 1 kypriaci prášok

    Postup: Roztopené maslo zmiešame s cukrom, žĺtkami, múkou, kypriacim práškom, nastrúhanou citrónovou kôrou a mliekom. Potom pridáme tuhý sneh z bielkov. Naplníme formu a dáme ju do vyhriatej rúry, kde sa nám vyhrieval aj plech na pečenie.

    Pečieme pri 170-175°C približne 10-12 minút. Potom vafle z formy vyklopíme a dopečieme ešte na plechu vedľa formy cca 2-4 minúty z každej strany. Dobrú chuť!

    Časy si treba odhadnúť podľa svojej rúry. Ja som ich úplne presne nestopovala, keďže som popri pečení robila aj iné veci.

    Recept na cuketové vafle

    Potreby: 1/2 hrnčeka syra (eidam, gouda a pod.), 1/4 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1 cuketa, 1 vajíčko, 2 lyžičky oregána, 1 lyžička soli, 1/4 lyžičky mletého korenia

    Postup: Cuketu nastrúhame (buď so šupkou alebo bez nej), posolíme, premiešame a necháme 20-60 minút odstáť. Za ten čas cuketa zmäkne a pustí vodu. Potom z cukety poriadne vytlačíme všetkú vodu a vylejeme ju. Pridáme všetky ostatné suroviny, dobre premiešame a môžme piecť vafle. Pri pečení vo forme postupujeme rovnako ako je spomenuté pri sladkých vafliach. Dobrú chuť!

    P.S.: Ja som miesto cukety použila tekvicu. Ošúpala som ju, vydlabala, nastrúhala a ďalej išla podľa receptu. Vafle boli vynikajúce. Mizli rýchlosťou blesku. Viem si ich predstaviť aj ako prílohu k nejakému mäsu. Tiež som sa dočítala, že kto chce korenistejšie vafle, tak miesto goudy, či eidamu je lepšie použiť parmezán.

    Testovanie formičiek na puding

    Z tohto testovania mali najväčšiu radosť moje deti. Stále som mala problém, že nezjedli celú misku pudingu. Vždy aspoň kúsok nechali. S týmto pomocníkom, to však už nie je problém, zjedli celý "kopček" z formičky. Puding sa po stuhnutí dal pekne vyklopiť. Veľmi sa mi páčilo, že keď som formičku pretočila, tak stačilo len nadvihnúť vrchné viečko a puding sa pekne uvoľnil a sám pomaly klesal dole. Ako dieľa si pamätám, že sme museli z podobných formičiek puding "vybúchavať". A nakoniec sme to vzdali a jedli ho priamo z nich, lebo sa nedal vyklopiť. Pri týchto formičkách to však nie je vôbec problém. Pre ešte lepšie vyklopenie však odporúčam najprv formičku opláchnúť studenou vodou a až potom do nej dať puding. Milo ma prekvapil aj objem formičiek do všetkých 6tich formičiek som spravila puding až z litra mlieka.

    Okrem pudingu som formičky vyskúšala aj na zákusok Bounty a na kompótove ovocie v želatíne, vďaka ktorému som sa na chvíľu vrátila do destva.Ovocie v želatíne sme si robievalia ako zákusok za nedeľným obedom. Vždy som pomáhala pri jeho príprave. Robievali sme ho do pohárov s týmito formička bol len bonus to, že sa dal krásne vyklopiť na tanier a mohla som tak potešiť svojich chlapcov.

    Moje zhrnutie:

    Formičky vrele odporúčam, sú skvelými pomocníkmi v kuchyni. Vďaka nim ozvláštnite aj bežný puding a tak nadchnete deti, či návštevu. Všetko, čo som skúšala sa z nich pekne vyklopilo. Výhodou tiež bolo, že sa dali zavrieť. Preto, ak ostala porcia nevyklopeného pudingu, mohla som ju pohodlne zavrieť a dať do chladničky a na ňu položiť aj ďalšiu formičku, nezaberalo mi to v chladničke toľko miesta ako bežné misky.

    Recept na dezert Buonty (recept je zo stránky Angie Bakes)

    Potreby: 500 ml mlieka, 100 ml smotany na šľahanie, 3-4 lyžice cukru, 5 lyžíc strúhaného kokosu, 3 lyžice detskej krupice, 70 g horkej čokolády

    Postup: V hrnci si zohrejeme mlieko, smotanu na šľahanie a cukor, keď už je horúce, pridáme kokos a nakoniec aj krupicu a za stáleho miešania varíme, až kým hmota nezhustne. Odstavíme, necháme trocha vychladnúť a nadávkujeme do formičiek (damé množstvo výjde na 4-5 formičiek), necháme vychladnúť.

    Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme lyžičku oleja, premiešame. Dezert vyklopíme z formičky a polejeme pripravenou čokoládou.

    Testovanie strúhača na zeleninu

    Na toto testovanie som sa tešila najviac. A vidíte nechala som si recenziu naň úplne na koniec. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Strúhač ma sklamal. Tešila som sa, že budem mať  vďaka nemu špirály a rezance zo zeleniny, ktoré budem môcť použiť na odzobovanie slaných mís a tôrt. 

    Pri prvom pokuse som skúsila urobiť špirály z uhorky. Odrezala som si primeraný kus uhorky, napichla na minizúbky, pripevnila k strúhadlu a začala som krútiť. Najprv prišla radosť, že ono to funguje, vyšli mi von dve otáčky špirály, ale potom prišlo sklamanie... Zo strúhadla začla pri ďalšom krútení len kvapkať uhorková šťava a aj napriek zakrúcaniu von nič ďalej nevychádzalo... Po otvorení som zistila, že celú uhorku mi vnútri pogniavilo a bola súca akurát tak pre sliepky. Mimochodom, ešteže ich máme, aspoň mali hody.

    Strúhač som nechala pár dní odpočívať, kým som sa opäť odhodlala ho skúsiť. Tentoraz som zvolila iný postup a tu už bol zaručený dobrý výsledok. Vznikli mi krásne špirály z uhorky, ktorými sa napchávali moji chlapci na raňajky a vytešovali sa. Ak mám však pravdu povedať, tak som použila len jednu časť strúhača a to len tú, kde sú nože. Uhorku som si potom už sama krútila rukou bez nádstavca so zúbkami, kam sa mala zapichnúť.

    Keďže som môj polovične úspešný pokus nestihla odfotiť, lebo chalani sa na to vrhli rýchlosťou supov, tak som sa rozhodla vyskúšať to ešte raz a to pri príprave domáceho hamburgera. Síce som pri tomto treťom pokuse nemala také nádherné špirály, ale predsa som bola úspešnejšia ako pri prvom pokuse. Tu bol problém, že uhorka bola trochu mäkšia, nie veľmi, len asi bola odtrhnutá zo záhrady skôr alebo bola prezretejšia ako tá pri predchádzajúcom pokuse. Takže sa mi netvorili krásne súvislé špirály. Ale vlastne pri výslednom vzhľade to až tak nevadilo.

    Urobila som aj pokus so strúhačom na rezancové špirály, ale tu som úspešná vôbec nebola. Skúsila som mrkvu, ktorá mi však pri napichnutí na stred pri nožoch praskla a tak už sa nedalo s ňou nič robiť. Skúsila som druhú, ale ani s ňou sa mi to nepodarilo... Po tomto neúspešnom pokuse s mrkvou som sa neodhodlala skúsiť zemiakové rezance, ktoré sme pôvodne s manželom chceli vyskúšať. Zaujíma Vás prečo sme chceli robiť zemiakové rezancové špirály? Nuž preto, lebo sme raz boli v reštaurácii, kde ponúkali "Zemiakovú slamu" a to boli vlastne rezancové špirály zo zemiakov vypražené vo fritéze. Možno to vyskúšam niekedy inokedy, keď sa opäť odhodlám skúsiť tento strúhač.

    Moje zhrnutie:  

    No po prečítaní odstavca asi viete ako to je. Ja som sa s týmto pomocníkom do kuchyne nejako neskamarátila. Možno je niekto úspešnejší ako ja. Hádam časom prídem na to, ako s týmto pomocníkom pracovať. Ak sa tak stane, tak isto Vás budem informovať. Zatiaľ ho budem využívať  len na tie uhorkové špirály, ale budem ich robiť  tým svojským postupom.

    Záverečné zhodnotenie

    Po prečítaní článku viete ako hodnotím jednotlivé produkty firmy Magnet3pagen. Niektoré budú u nás využívané často, iné až tak veľmi nie. Nedá mi však nepristaviť sa aj pri jednej, pre mňa celkom dôležitej veci a to je návod na použitie. Paradoxne jediná pomôcka, ktorá mala v balení aj návod na použitie (hoci len obrázkový) je strúhač na zeleninu.

    Pri forme na vafle mi však návod na použitie veľmi chýbal. Hlavne preto, že to bola moja prvá silikónová forma a netušila som ako sa s ňou manipuluje. Či v nej piecť na panvici (lebo napr. aj takú silikónovú pomôcku na lievance som videla, že na panvici sa používala) alebo v nej piecť v rúre. Keď som chcela správne robiť, tak som musela sadnúť za počítač a pohľadať informácie o tom. Potom som pri umývaní našla na spodnej strane formy slabšie viditeľné ikonky s povoleným teplotým rozsahom a to, že sa nesmie dať na priamy oheň.

    Pri formičkách na puding mi nechýbal ani tak návod, veď to sa dá domyslieť ako sa používajú, ale to, aký majú objem. Keďže vyzerajú malé, tak som pri prvom pokuse predpokladala, že mi stačí uvariť puding z 0,5 litra mlieka (na 4-5 formičiek) a to mi, čuduj sa svete, stačilo len na 3 formičky. Čo je, si myslím, celkom pozitívne, že formička, ktorá vyzerá tak drobne, má celkom slušný objem (cca 180ml).

    Záverom môjho článku (recenzie) chcem ešte raz poďakovať za možnosť byť súčasťou testovania týchto výrobkov. Tiež dúfam, že sa vám ostatným moja recenzia o testovaných výrobkoch páčila, a že Vám aj pomohla pri prípadnom rozhodovaní a zvažovaní kúpy nových pomocnikov do kuchyne.

    S pozdravom Michaela