nesvadbovo
4. jan 2019
5980 

Rok bez nákupov, čo mi dal a vzal

Minulý Silvester som si dala také novoročné predsavzatie - vydržať rok bez nákupov oblečenia pre seba. Som predsa na rodičovskej dovolenke, moje outfity nevyžadujú každý mesiac nové kúsky, v zásade nosím pár vecí stále dokola, tak prečo nie? Kedy inokedy budem mať takúto príležitosť?

Ono, nie je nič “jednoduchšie” ako začať s podobným predsavzatím v čase, keď na vás odvšadiaľ kričí nápis výpredaj, každá sponzorovaná reklama sa v zásade týka výpredaja elektroniky, oblečenia či hračiek. Vojdete do nákupného centra (len aby ste zaparkovali) a hneď sa na vás valí vlna oranžových a červených SALE pútačov. V tom čase som bola celkom na pochybách, či to bol skutočne rozumný nápad. Stojí to za to?

Ale keď som si to rozmenila na drobné, skúsila som zauvažovať nad tým, čo vlastne potrebujem. Ďalšie rifle? Ďalšie čižmy? Ďalšiu blúzku? A nakoniec som prišla na to, že v zásade mám všetko. Veci mi normálne sedeli, neboli zničené používaním, dali sa fajn skombinovať, boli pohodlné a cítila som sa v nich príjemne. Väčšinu času som v tom čase trávila na prechádzkach so 7mesačným bábätkom, občas, keď nám prišla babina na večer postrážiť M., sme vybehli na večeru či do divadla.. Avšak na všetky takéto potulky som mala vhodné oblečenie a kupovať si novú blúzku, ktorú si možno oblečiem tento rok raz (s veľkou mierou optimizmu dvakrát) mi už prišlo pomerne zbytočné. Takisto som si uvedomila, že hoci vlastním štvoro čižiem, aj tak si najčastejšie obujem pohodlné topánky, ktoré majú dostatočné drážky, aby som sa nešmykla a dajú sa skombinovať s rifľami a bundou.

A stala sa jedna vec. Keď som vedela, že si aj tak nič nekúpim, nemala som vôbec potrebu ísť sa prehŕňať vecami v prekúrenom obchode a čakať na voľnú kabínku. A takisto som prestala rozklikávať všetky reklamy na facebookoch a vlastne akejkoľvek stránke. Viete si predstaviť, koľko času som ušetrila? No, veľa 🙂 Musím povedať, že som nikdy nebola ten správny typ nákupnej maniačky, ktorá je schopná celý deň stráviť v Avione a ešte bude o deviatej nariekať, že sa zatvára. Práveže som pomerne často sedávala na tých odpočinkových kreslách v obchodoch (spolu s ostatnými odloženými partnermi spravidla mužského pohlavia), zatiaľ čo sa môj muž prehrabával košeľami, sakami a nohavicami. Napriek tomu som rada nakupovala veci, ktoré som uvidela niekde na instagrame či Pintereste. A keďže to boli spravidla online nákupy, nechala som v oblečení celkom dosť peňazí a nemenej času.

A tak prešlo prvých pár mesiacov. Pýtate sa, či mi nákupy chýbali? Poviem pravdu, takmer vôbec. Keď som mala chuť sa niečím potešiť, kúpila som si nejakú dekoráciu do domu alebo hračku pre M. A z tých sa budem tešiť oveľa dlhšie, ako z nejakého tielka či balerínok. Nemala som problém ísť s mužom do obchodu, keďže nerád nakupuje sám a on potrebuje šatník čas od času obnovovať (nie je stále doma, však áno 🙂 ). A už som ani nezablúdila do dámskej časti obchodu. Vedela som, že nič nepotrebujem a kupovať niečo iba preto, že “jééj, to je milé” určite nebudem.

Prišiel jún, s ním ďalšie výpredaje a dokonca aj moje cookies v prehliadači pochopili, že tadiaľ cesta nevedie, takže ma nebombardovali neustálymi informáciami o 70% final sales a podobne. Proste bola som z tohto obchodného sveta vylúčená 🙂

Nebudem to tu veľmi rozpisovať, keďže ďalšie mesiace prebiehali približne rovnako, ako výpredaje prišli, tak odišli. Ako som na vrch skrine odložila krátke nohavice, vytiahla som rifle a bundy. A nakoniec prišli na aj tie zimné veci, s ktorými som sa rozhodla sa na tento experiment podujať.

Pýtate sa, vydržala si skutočne bez nákupov celý rok? Musím úprimne odpovedať, nie. Musela som urobiť pár výnimiek, keď som veci skutočne potrebovala a musela som si ich kúpiť, keďže v našich životoch nastala malá zmena a ja pod srdcom nosím druhé bábätko. Takže som si zadovážila jedny teplé punčochy, ktoré zvládnu aj rastúce bruško, jedny rifle, jedno tričko a jedny legíny. Nutné minimum (aspoň teda pre mňa). Pevne verím, že bunda, ktorú som nosila pri M., to so mnou ešte vydrží, hoci termín mám o viac ako dva mesiace skôr.  A aby som bola úplne úprimná, dostala som ešte nejaké darčeky od manžela, ktorý bol na služobnej ceste v Amerike - nové converse plátenky (ale teda tie staré som vynosila skutočne do “zodratia”) a nejakú spodnú bielizeň.

Stále si myslím, že za celý rok je to minimum vecí.

A tento jedne rok ma priviedol k myšlienke, že vlastne toho potrebujem oveľa (a tým myslím o veeeeeeeeľa) menej, ako som si kedy myslela. Presvedčila som sa, že kvalitné a nadčasové kúsky sú skutočne základom šatníka a hoci sú drahšie, čas, počas ktorého ich nosíme, hrá neúprosne v ich prospech.

Ono kúpiť si tričká po 3 $ z Číny, vynosiť ich jednu sezónu a hodiť dozadu do skrine (alebo do koša, veď boli lacné) sa zdá lákavé. A na ďalšiu sezónu si kúpiť opäť niečo nové a takto dookola. Ale… Asi všetci vieme, v akých podmienkach tie tričká vznikajú. A ak máte doma dieťa a uvedomíte si, že by ste ho o pár rokov namiesto školy, kde sa naučí písať a čítať, mali vypraviť na dvanásťhodinovku do továrne… Nuž, nepíše sa mi o tom ľahko a už vôbec si neviem predstaviť, že by to mala byť moja realita. A aj preto takýto biznis podporovať nebudem (a áno, ja viem, že aj veľké značky mali v tomto “prúsery”, ale tieto párcentové tričká sú v tom na 100 %).

Menej je viac. Hovorili to už naše staré mamy a my to opäť spoznávame. Tak, ako sa vraciame k tradičným potravinám a objavujeme staré recepty a múdrosti našich predkov, skúsme ich nasledovať aj v tomto.

Ja som to urobila úplne radikálne. Odkedy mám sušičku, uvedomila som si, že mnohé veci, ktoré som mala doteraz “dvojmo”, mi už stačí iba v jednom kuse. Takže som v decembri urobila skutočný vietor v šatníku. Ponechala iba toľko uterákov, ktoré stačia mojej rodinke a občasným návštevám, čo u nás prespia. Spolu s nadbytočnou posteľnou bielizňou som ich venovala mamine, ktorá sa snaží rozbehnúť u nás bezobalový obchod s potravinami, aby z nich mohla ušiť vrecúška.

Všetky lacné topy, ktoré som nosila ešte pred tromi-piatimi rokmi som nemilosrdne vložila do vreca a prihodila k nim svetríky, ktoré som už na sebe nemala dva roky, rifle, ktoré už proste nikdy neoblečiem, hromadu ponožiek (ako som sa dopracovala k asi 40 párom je mi záhadou), spoločenské šaty, ktoré si už nikdy neoblečiem. Športové oblečenie som zredukovala na polovicu, v ktorej sa stále cítim príjemne, keďže tréningy štyrikrát do týždňa už asi realitou nebudú… A takto by som mohla pokračovať ďalej.

Stále mám v šatníku veci, ktoré aktuálne nenosím, ale nechávam si ich na návrat do práce (hoci aké to bude o cca 3 roky, uvidíme, avšak im ešte dávam čas). Zvyšok, ktorý už nemá miesto na mne, nemá dôvod byť ani v šatníku. Veci som oprala a zaniesla na diecéznu charitu. Verím, že tým aspoň pár ľudí poteším.

A tak mám šatník už mesiac takmer prázdny. A odvtedy nemám problém sa obliecť. Nestojím pred šatníkom a nedumám, ktoré z 15 riflí si obliecť (ok, to tehotenstvo v tomto smere spraví tiež svoje :D ), neuvažujem, ktorú bundu či kabát si obliecť, keďže som ich počet zredukovala asi na tretinu. A dám si buď športové topánky alebo elegantné čižmy. Tak náročný výber ja mám.

A poviem vám pravdu, nikdy som sa necítila pohodlnejšie a spokojnejšie. Môže sa nám zdať, že toho máme málo a budeme stále iba dokupovať a dokupovať. Ale tie veci, sú naozaj iba veci. A nech to znie akokoľvek bizarne, zajtra si nikto nebude pamätať, čo ste mali včera oblečené. Možno ani vy sama.

Za seba musím povedať, že som s výsledkom tohto roku mimoriadne spokojná. Dal mi oveľa viac, ako som čakala. Dal mi vedomosť, že nemusím obehnúť všetky výpredaje. Nemusím sledovať, ktorá je farba sezóny, keďže si radšej kúpim niečo, v čom mi bude pohodlne aj o rok. Dal mi uvedomenie si, že každému je v zásade jedno, čo si obliekam a to občasné: “Jéj, to je krásne, to je nové?” mi za to určite nestojí. Odteraz kupujem naozaj iba to, čo potrebujem. A už nebudem riešiť, či je to v zľave alebo nie. Lebo keď nekupujete kvantá, môžete si dovoliť kvalitu. A keď idete do obchodu s konkrétnym cieľom, prídete domov s jednou košeľou a nie s dvomi nohavicami a tromi tričkami, lebo veď boli zľavy. Niekde som čítala, že každá vec, ktorú kúpite v 50 % zľave a nevyužijete ju (lebo vám tak úplne nesedí, ale veď za tú cenu, nekúp to…) vás v zásade stojí 50 % peňazí, ktoré ste vyhodili von oknom. A veru, je to pravda. Koľkokrát ste si kúpili niečo, čo nebolo úplne podľa vašich predstáv len preto, že cena bola super? 🙂

Tým nechcem povedať, že odtéééraz až do konca života nebudem nakupovať, to vôbec. Veď každý predsa chceme nejako vyzerať. Len už naozaj uvážim, čo potrebujem a ako to má vyzerať. Vopred si rozmyslím, s čím to chcem kombinovať, k čomu nosiť.. A nenechám sa zlákať tovarom, ktorý nepotrebujem.

A čo vy? Viete si predstaviť urobiť niečo podobné? Ešte stále máte čas, nový rok len teraz začal 🙂

tomuto sa hovori, ze si dozrela🙂

4. jan 2019

Práve som na rovnakej ceste a v rovnakom čase. Doma s ročnou dcérou ☺️

4. jan 2019

Rovnaký princíp môžeš použiť aj na kozmetiku a drogériu. Napr. nepotrebuje každý člen domácnosti svoj sprcháč, stačí kvalitné tuhé mydlo alebo neutrálny sprcháč. Na domácnosť nepotrebuješ x prostriedkov (okná, podlaha, kúpeľňa, wc, kuchyňa ...), na väčšinu ti stačí octová voda.

4. jan 2019

Neviem ci si tu v skupine Minimalizmus, clanok ako vysity z tejto skupiny ;)

4. jan 2019

presne aj u nas,s muzom mame velku skrinu (ziaden rolldor cez celu izbu)ja mam jednu policu,muz jednu policu-veci mame v komincekoch,a kazdy este par vesiakov-aj to len kosele a mikiny.
deti rovnako,mame dve deti,obe maju veci spolu v jednej mensej policovej skrini z ikei (stuva je to tusim)... kazdy ma 6ks teplakov, 5 triciek s dlhym rukavom,2 mikiny, 4 pancusky,jedny rifle (kym chodia do skolky/jasiel tak rifle nam treba len ked niekam ideme"von"),a 8ks triciek s kratkym rukavom,3ks pyzamka,syn 7ks tielok a 7ks slipkov. a bohate to staci. mame pracku predsa,operie sa a vysusi,a nevidim zmysel kupovat detom milion oblecenia,ktore nestihnu ani vynosit...

4. jan 2019

aj ja by som rada zvládla tento rok bez zbytočných nákupov, lebo dostala som sa do fázy, keď si už uvedomujem, že je to choré. Skrine mám preplnené, už sa mi aj stalo, že som si kúpila skoro rovnaké oblečenie, ako som mala doma, len som zabudla, že ho mám... Nie som síce obeť módnych trendov, ale mať x bielych kosiel, tiež nie je nutné. Moje nakupovanie paradoxne začalo v čase, keď som bola na MD/RD, a to aj vďaka tejto stránke. Neustále príspevky o oblečeniach, zľavách a pod., a hneď som mala pocit, že keď niečo nebudem mať, asi sa Zem prestane točiť 😂

4. jan 2019

@emjee my to tiež tak robíme, že ja s mužom máme jedno mydlo (šampón máme každý zvlášť), a deti majú zase spoločný šampón aj umývaciu penu

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@certi nuz, asi ano. Skoda, mohlo to prist aj skor 🙂

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@kucierka21 super, tak nech to potiahnes k spokojnosti! 👏

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@emjee ano, kozmetika je iste oblast, kde sa da mnohe zlepsit. Ako ja osobne uplne vela kozmetiky nepouzivam - sampon, sprchac, deodorant, parfum, telove mlieko. Ale zas potrebujem aj dekorativnu kozmetiku (ziadne vyrazne licenie, ale aby som sa citila komfortne), ale nemam jej haldy. Jedna paletka s tienmi, jedna mascara, jeden make-up a podobne... Ale co sa tyka cistiacich prostriedkov, tam trosku ulietavam. Ja som proste maly Monk, mam rada cisto a vonavo 🙂 Ale nakupujem v bezobalovych obchodoch co sa da, tak aspon trochu minimalizujem tu ekologicku stopu... Zatial si u seba model - ocot na vsetko, skratka predstavit neviem. Uvidime, mozno raz...

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@fokuska zatial nie, ale asi sa pripojim 🙂 Dakujem za tip!

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@bibi33 to mas super! ja muza na toto asi neukecam, on si na oblecenie potrpi a predstavit si, ze bude mat iba 10 kosiel je prenho nemyslitelne. Na druhej strane, jeho praca si to vyzaduje, tak to nehrotim. Ale snazim sa ho pobadat k tomu, aby aspon vytriedil tie veci, co ma pomaly od strednej a aj tak nenosi. On je v tomto skor opacnym smerom orientovany, nerad sa zbavuje veci.. co sa tyka dcerky, tak tam mam to stastie, ze doteraz som kupovala uplne minimum veci, kedze ma 2 sesternice o par rokov starsie a dve, co su takmer v rovnakom veku. Takze vacsinu veci si navzajom so svagrinymi poziciavame, resp. som ich podedila po sestrinych kockach. Ale je pravda, ze ich dostanem tolko, ze ich ani nestihne vynosit. Hlavne tie novorodenecke oblecka ako su rifle a satocky. No kto to dava mesacnemu dietatu, to by ma skutocne zaujimalo.. V kazdom pripade uz prichadza do veku, kedy sa uz velmi oblecenie nededi, kedze baby viac lietaju a uz su to veci donicene, tak budem aj k jej nakupom pristupovat podobne, ako ty. Mam pracku aj susicku, takze v priebehu par hodin viem mat oblecenie komplet k dispozicii, takze urcite nepotrebuje haldy oblecenia...

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@liz_lemon u mna je zloba pinterest/instagram. Teraz skor teda na bytove doplnky 🙂 Ale presne, clovek to vidi a ma pocit, ze to potrebuje tiez. Dufam, ze uz som sa z tohto "bludneho" kruhu dostala.. Inak, presne ako vravis, triedila som veci a nasla som dva bordove rolaky. Prisamfakt netusim, ako je mozne, ze som mala dve takmer identicke veci a ani som o tom netusila 🤐

4. jan 2019

@nesvadbovo nastastie muz nosi do roboty "firemne" veci -tricka a mikiny s logom firmy,nohavice ma dvoje... rifle a tricka nosi len ked ideme niekam von,alebo ide s kamosmi... a zas velmi nerad aj nakupuje oblecko pre seba,ho musim nutit ked mu treba nieco nove😂
ono presne ako pises,tie malinke veci sa daju podedit -dcera tak dedila po synovi,dokupila som len ozaj par veciciek v ruzovej (nech nema vsetko modre ked niekam ideme)😂ale veci mam odlozene pre nu len po velkost 92-98,lebo potom uz syn viac tie veci casom "opotrebuval" takze budem musiet dokupovavat,ale teda chcem sa drzat ako doteraz... teraz som doplnila zasoby velkosti dopredu z vypredajov v Next a Zara... za par eur mam komplet vybavu pre maleho dalsiu velkost do skolky (tricka s dlhym rukavom,teplaky-kus za 4€!,pyzamka-3ks za 21€,s nextom som spokojna,tak sa tesim teraz aj z dobrych cien😂) a malej takisto natelniky a leginy zo zary... odlozim a na jar akoby som nasla😂

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@bibi33 no moj muz nakupuje radsej, ako ja :D Ale tak zas tie veci aj vynosi, tak to neriesim. Len by som bola rada, keby tie desatrocne veci, ktore uz fakt nenosi, nejako vytriedil. Ale ma vlastnu skrinu, tak zas tak akutne to neriesim, je to jeho vec v zasade.. A ano, dcerka prave dorasta do velkosti 92-98. Dovtedy je to este v pohode, ale uz vidim, ako ma na jar leginky dotrhane z nahanaciek, tricka od zmrzliny a podobne. Takze to uz naozaj nie je velmi realne odkladat a ocakavat, ze dostaneme. Inak, ja som jej teraz tiez z Nextu objednala par veci (pyzamka a tricka prevazne), viac veci vo vypredaji nebolo, neskoro som sa spamatala 🙂 Inak musim suhlasit, ze kvalita je super, to sa neda porovnat s Tesco body, napriklad. Tie z tesca sa vzdy vytahaju do sirky a skratia sa, tie z Nextu proste drzia tvar, takze ked nakupujem, tiez radsej ine znacky, nech uz to cosi vydrzi aj pre druhe 🙂

4. jan 2019

Drzim palce, tiez mam za sebou taky rok (a tiez som bola tehotna). Problem ostavaju detske veci, tam stale kupujem privela.

4. jan 2019

Uzasne 🤩 Idem do toho aj ja 😻

4. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@margareta1379 ako som pisala vyssie, ja detske veci takmer nekupujem, zatial som vsetko podedila od sestry, resp. od svagrinych 🙂 Ale uz sa presne dostava do velkosti, kedy uz budem musiet prakticky vsetko kupovat. Avsak pevne verim, ze to udrzim v rozumnej miere. Ona dostane na sviatok nejake satocky a podobne radosti od sestry alebo babiny, takze ja kupim tie veci "z rozumu" ako leginky, tricka, pyzamka.. A velky pomocnik v tomto mi je susicka. Za pol dna vyprate, vysusene, takze myslim, ze to nejako poriesim minimalistiky. Aspon dufam 🙂 Ono niekedy clovek pride do obchodu a tam same chutne mile veci, no odolaj im 😅

5. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@merculicek krasne, som rada, ze som Ta inspirovala. Drzim palce, nech to prinesie uzitok 👏

5. jan 2019

Ja mam pravidlo uz par rokov kupit si max 2 ks oblecenia rocne, vynimajuc spodne pradlo. Fakt mi to staci, ale popravde, aj obcas cosi dostanem - mamka ci sestra si kupia kusok, ktory im nesedi a mne padne. Ale na 5 ludi v domacnosti mame len jednu 2,5 metrovu skrinu a jednu komodu, a tam mame ulozene okrem vsetkeho oblecenia aj vsetky dokumenty, tvorenie, sijaci stroj a podobne. A staci nam. Raz som citala, ze ludom netreba viac ulozneho priestoru, treba im len menej veci. A fakt to je pravda. Cim viac toho mame a "potrebujeme", tym menej casu nam zostava.

5. jan 2019

Ano presne takto podobne som to mala ja ked som otehotnela nekupila som si pocas tehu skoro nic nove na seba na stastie som nepribrala moc brusko som mala male a rodila som v zime takze som v podstate nosila len leginy dlhu hrubu paperku a dve tuniky dookola ved kto vidi co je pod tou paperkou ze? Nikdy ma nebavilo nakupovanie v preplnenych obchodoch a skusanie veci vzdy som nakupovala online ale vtedy ma aj to preslo nikde som aj tak nechodila navstevy nemame a ak bola nejaka rodinna oslava mala som siat dost a tie preplnene skrine do ktorych som mala uz problem nieco dat nieto este vybrat mi sli na nervy ani stat pred skrinou ma nikdy rano nebavilo jednoducho som si dala svoje oblubene dzinsy aj ked som mala 12 dalsich a nejaky cisty pulover prakticke jednoduche minimalisticke ziadne narocne oblecenie sa aj takneda nosit v tehu ani na materskej a nevidim v nich ziaden vyznam kedze sedim nonstop doma a s malym chodim len na ihrisko a co mam pod kabatom aj tak nikto nevidi. Takze ja som sa v clanku nasla 👌

5. jan 2019

Já to už taky triedim úplně na minimum

5. jan 2019

Idem do toho;)akurát som poprezerala tričká na zimu.ja síce nie som na materskej ale robím doma.a na tie občasné schôdzky či výjazd s kamoškami mám toho dostatok.pted letom urobím revíziu a dokúpim len najnutnejšie.krasny záväzok.

5. jan 2019

Ja som podobne fungovala na RD, situácia ma prinútila. Ale zasa nebola som nikdy veľký nákupný maniak. Ja rada nakupujem oblečenie aj tu cez bazár, pre mňa je to tiež forma ekologického zmýšľania.
No odkedy som naspäť v práci, potrebujem trochu doplniť šatník, hoci v porovnaní s kolegyňami nakupujem minimálne. 🙂

5. jan 2019

Nie, neviem si to predstaviť. Asi zabúdate na to, že nie všetky mamičky sú tu na MD, RD. Ja chodím do práce, kde sa vyžaduje ľahší business dress code a blúzku či sveter, ktorý je spratý či má zmolky si na seba jednoducho dať nemôžem. Aj keď sa snažím kupovať oblečenie kvalitné, či chcem, či nechcem, minimálne raz za mesiac musím niečo dokúpiť. Aj keď myšlienka pekná, no možno len pre mamičky na materskej.

5. jan 2019

@nelusiatko ale veď autorka nikde nepíše že to je pre všetky.

5. jan 2019

@veronicka88 ja len odpovedám na poslednú otázku: "A čo vy? Viete si predstaviť urobiť niečo podobné?" ☺

5. jan 2019

Som na tom rovnako. A to nie som na RD. Mam dost veci a zistuje, ze nove kusky si kupujem nie preto, ze ich potrebujem, ale preto, ze ich jednoducho chcem. Potom to dopadne tak, ze starsie kusy uz nenostim, ci nosim malo a mam plnu skrinu. Takze sa uz drzim toho, ze kupujem len to, co potrebujem.
@nelusiatko Ja si to predstavit viem.

5. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@nelusiatko jasne, nejde to vzdy. Ak mas dress code v praci a nieco sa pouzivanim znici, treba to doplnit, nie je o com. Ved ani ja som uplne nevydrzala, ako pisem, par veci ma situacia "donutila" kupit. Pre mna to bolo o tom, som na rodicovskej, kedy inokedy? A vobec som necakala, ze mi taka "mala" zmena otvori cestu k ciastocnemu minimalizmu, ku ktoremu som praveze nikdy neinklinovala. 🙂

5. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@mircalla to uplne staci. Nie vzdy sa skutocne da nekupit za rok uplne nic, hlavne ak skratka kvoli praci potrebujes "nejako vyzerat". Vidim to na manzelovi, kazdy rok pribudne niekolko kosiel, nohavic a sak. Proste nosi ich kazdy den a vzdy tie najstarsie vyradi a kupi nove, kedze uz je to na nich skratka vidiet... Ale uz to je velky posun, ked sa kupuje iba to, co je potrebne. Nie len tak "pre radost" a "z dlhej chvile" 🙂

5. jan 2019

Došla som k takemu istemu zaveru ako ty. Mala som do bludu triciek, svetrov a rifli. Kupovala som, co sa mi pacilo. Ale nerozmyslala som ci to vlastne vynosim. Nakoniec som nosila dookola tie iste. Zvysne boli zasite vzadu v skrini. Preriedila som satnik a zistila som, ze nieco som mala oblecene iba raz alebo vobec. Vela veci som vyradila a nechala si len tie, ktore skutocne nosim. Minimalne polroka nekupujem ziadne oblecenie. Tiez si radsej kupim kvalitne a drahsie, ktore viem, že ponosim dlhsie.

5. jan 2019

Hm, objednala som si knihy... na tom ulietavam. Ale co sa tyka oblecka, tak som si kupila uz vestu, lebo uz v jeseni som zhanala a na jar sa mi zide a ano, bola vo vypredaji a v jeseni sa mi za nu 20 euro nechcelo dat. Teraz ma stala 5. Dalej som musela kupit biely natelnik, pretoze mam kopec zimnych dlhsich svetrov bez rukavov, ale nemam co pod ne a tie, ktore som mala, tak som uz minuly rok v jari vyradila. Prave dnes som vybalovala veci po prazdninach u babky a zistila som, ze nemala som tam vela veci - ja a baby vratane zimneho oblecenia sme narvali do velkeho kufra a 80% veci sme nemali. Mama ma doma dost veci po neteri, takze starsej netrebalo vela, ja som dostala nejake veci na vianoce a nikde sme neboli... ale naspat som teda dosla navyse s 1 cestovkou a 3 velkymi deichmann taskami, lebo som si doniesla veci pre starsiu. A ked som tak ukladala do skrin veci, tak som si uvedomila, ze v tomto pocasi, ze ani zima nie je, tak mi ani hrube svetre netreba.. vyskusam aj ja tuto vyzvu, ale len v takej light forme - obmedzim nakupy na naozaj nutne minimum. Najneskor v oktobri budem nastupovat do prace (este neviem co budem presne robit), tak mi mozno bude treba doplnit satnik.

5. jan 2019

@tinak25 Presne tak aj ja a potom vzdy vyhravali nove veci a stare lezali v skrine. A tak dokola. Teraz kupim co potrebujem, nemam istu vec a potrebujem ju, tak si ju kupim, takze si kupujem asi tak o 80% menej, za minuly rok ozaj minimum veci a aj tak mam toho dost. Nosim veci, co maju 1-5 rokov a zistujem, ze su totalne fajn a nove su zbytocne. Kupovala som ich pre ten pocit, ze waw novy top atd.

5. jan 2019

Super, ja takto fungujem už roky a preto ma nemrzí, keď sem tam naozaj potrebujem niečo kúpiť. Ani ma nemrzí, keď niečo už naozaj musím vyradit zo šatníka, lebo to nenosím a je to pre mňa out. Nemám problém sa obliecť a obchody s oblečením vôbec nemusím, je to dosť nekvalitne a ani sa mi tam väčšinou nič nepáči

5. jan 2019
5. jan 2019
6. jan 2019

Myslim, že toto je dobrý spôsob pre mňa ako nekúpiť 45 tričko v čiernej farbe 🙄 áno mám ich 44 a z toho nosím asi 10 😖 a všetky sú rovnaké obyčajne čierne .. a rifle sú na tom veľmi podobne.. nosím max pätoro a v skrini dve police ich je.. na porazenie so mnou.. musím to aspoň vyskúšať 🙂 asi si budem aj odskrtavat v kalendári dni keď nič nekúpim 👏

6. jan 2019

Super myslím že konečne super článok pre nás ženy na zamyslenie ja dom si toto povedala nedávno koncom roka o niečo podobne sa budem snazit tento tok 2019 a toto mi pomohlo 👍

6. jan 2019

Baby urcite stoji za to pozriet si alebo precitat clanky o Marie Kondo presne to vystihuje.. je aj na Pintereste

6. jan 2019

Veľký palec nahor 🤗😍v tomto sa s mojím partnerom odlišujeme, síce má kvalitné značkové oblečenie,ale na kvantá.. nevidím v tom zmysel, všetci nosíme aj tak len tie isté obľúbené kúsky 🙂aj on😃
Je aj taká knižka o Parížanke, tam sa píše, stačí mať 10zakladnych kúskov a tie kombinovať.Ake jednoduché 🙂
A je dobré mať svoj štýl, nekupovať ,,trendy ,,káro a mačacie vzory,ktoré ma už na rok nebudú baviť
Myslime na túto planétu, plná skriňa nás nezachráni 😪

6. jan 2019

super clanok, rada by som sa dopracovala aj ja k podobnemu vysledku, mame malinky domcek a byvame v nom 4, muz, ja a dve dcery ktore ak odkukaju ze aj z mala sa da fungovat budem len rada 🙂 ...... uz som zacala triedit veci v skrini.... ale tento clanok ma nakopol asi viac a aj z ineho uhla sa zamysliet, dakujem za inspiraciu 🙂

6. jan 2019

Pekný článok, prijemne a hodnotne napísaný, záujme, poučí, nakopne 😊

6. jan 2019

No ja mám predsavzatie obmedziť nakupovanie...

6. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

dakujem za vsetky mile komentare 😍

6. jan 2019

Parada‼️‼️‼️‼️👌 klobuk dole.... Takto sa zamysliet nad sebou by sa zislo vacsine zien, vratane mna. A poznam este horsie pripady, ako som ja, co sa tyka vypredajov😔 Naozaj krasne a rozumne napisane. Tolko zbytocnosti nepotrebujeme ku zivotu, vacsina zien si nakupovanim nieco kompenzuje-vsimla som si to zial aj na sebe.... Drzim palce💗

6. jan 2019

Uplne perfektny prispevok a teda uplne waw tvoj ciel...zaujimavo napisane...citala som do konca co malokedy tuna na blogoch. Tiez podobne zazivam...az takto radikalne by som nedokazala...ze nic kupit...ale tiez som kedysi lubila vypredaje a teraz vela veci aj ked sa mi paci realne kuknem ze vystacim si bez toho. Zriedilasom satnik nech nie je plny ale prehladny a pouzitelny. Vytriedila uteraky a tiez mam zasadu...co som 2 roky nepouzila uz zrejme nepotrebujem..myslim ze v dnesnej dobre sa velmi plytva aj oblecenim.aj potravinami aj kozmetikou...a je to velka skoda...umelo nafuknuty predaj a vyroba dalsich kusov...ktore su niekedy nevyuzite.. Bodaj by pomohlo ze viaceri sa takto nastavia a nebude sa takto nezmyselne kvoli dobrej reklame plytvat ci uz obleckom alebo cim kolvek.

6. jan 2019

No ,žienky dám sa na to len neviem či to dokážem keďže pracujem v nákupnom centre Z oblečením😥 a inak je to choroba! Nakupovanie.

6. jan 2019

Tiež som si povedala, že tento rok nekupujem oblečko, lebo máme plné skrine veci a všade po byte kôpky. A naozaj tie veci z obchodov sú také nekvalitné, 2 krát operiem tričká alebo synove tepláky a už majú žmolky, farba vybledla, tvar už tiež nie je taký aký bol. Každý mesiac vyradím plno vecí, ktoré nenosím, čo viem prerobiť na niečo užitočné prešijem a nabudúce si rozmyslím či mi naozaj treba kúpiť to tričko alebo rifle.

6. jan 2019

perfektne. Podobne som zacala pred par mesiacmi aj ja. k oblecenie, tak z bazarika, nove proste uz nie. Viac separujem, nakupujem menej potravin (a teda aj menej vyhadzujem), proste myslim viac ekologicky. Viem, ze nespasim svet, ale aspon troskou prispejem a som spokojnejsia. Nikdy by ma v minulosti nenapadlo, ze ked budem mat celkovo menej, ze to tak bude lepsie😉

6. jan 2019

Ja len tolko poviem, ci od 7 mes decka potrebuju nevyhnutne ist rodicia na veceru ci do divadla a co by bolo keby nebola babina...

6. jan 2019

@ebi88 toto som akosi nepochopila. Urcite to nieje nevyhnutne, ale ked mas takuto moznost, tak je to obcas super. A keby tu moznost nemali, tak asi nikam nejdu.

6. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@ebi88 ak je toto jedine, co si si z toho vzala, ok.. Nemam potrebu sa obhajovat pred anonymnymi osobami na internete a rovnako zbytocne rozprudit hadky.. Mozno len tolko, ak svoje dieta nazyvas deckom, je to tvoja vec. Mozno by som Ti ale poradila sa o cudzich vyjadrovat trosku neutralnejsie. Pekny vecer este zelam...

6. jan 2019

@nesvadbovo ja som začala od tej kozmetiky, používam mydlo (aj na vlasy)a krém...to je všetko
k redukcii skrine sa odhodlávam

7. jan 2019

@ebi88 ale ved ona nepise, ze je to nevyhnutne a ze chodi pravidelne a casto.. ja na tom nic zle nevidim. Ja som sice od drobca pokial som nutne nemusela neodchadzala, ale tak preco nie, dietatu to neublizi, ak dieťa je so spravnou, zodpovednou osobou a pariku to moze len pomoct, trosku sa odreagovat a prist na ine myslienky.

7. jan 2019

@nesvadbovo super clanok. Nikdy som sice nebola z tych, ktore bezhlavo nakupuju vsetko vo vypredajoch a kopec veci z toho ani neobliekli, ale aj pri tom malo co som kupovala, som si v case ochorenia uvedomila, ze mozem kludne popustit este z nakupoch. A to som veru sama s dospievajucou dcerou predtym a hypotekou na krku teda fakt moc na minanie nemala. Teraz nekupujem skoro nic, po prve som na materskej, cize ako pises, staci zodrat oblecenie zo skrine a za druhe je to fakt zbytocne minanie. Kopa ludi nakupuje bezhlavo a zbytocne... Zivot je velmi kratky, kazdy ma inu dlzku zivota a stravit ho len nahananim sa za hmotnymi vecami je nezmysel...

7. jan 2019

@magdalenkad ono ja fajn si to v prvom rade uvedomiť...škoda, že ja som na to prišla až v 31...inak super článok

7. jan 2019

@irusa všetko si musí každý sám uvedomiť, ako sa hovorí, vstúpiť si do svedomia, inak sa vráti do starých koľají

7. jan 2019

@irusa ja az ovela neskor. ale aspon som na to prisla. detom inak napriklad kupujem oblecenie vacsinou tu, do obchodov chodim minimalne. sebe len nutne, zistujem, ze aspon par rokov mam co nosit. potlacila som v sebe tu chut ma vzdy nieco nove

7. jan 2019

v podstate máš pravdu a ja mám ešte takú svoju metódu : dám si to odložiť (niekde sa to dá až na týždeň😉) a keď sa po to nevrátim, tak to nepotrebujem..už sa mi stalo veľa krát, že som aj zabudla, čo som si dala poodkladať... príp. druhá metóda. nerzhodujem sa pod stresom, kúpim, doma poskúšam, popremýšľam, pokukám do skrine a ak sa mi stane, že vlastne nepotrebujem, tak to idem vrátiť. Ale čo sa týka výpredajov, tie mám práveže rada, môžem si kúpiť kvalitu (pôvodne drahú vec) za dobrú, niekedy až veľmi nízku cenu a mám z toho oveľa lepší pocit, ako by som to mala kúpiť v plnej, väčšinou absolútne neadekvátne predraženej cene..😉

7. jan 2019

skvelý článok 👌 ja odkedy som na materskej(momentálne mam 2 deti) absolútne ma nebaví chodiť po obchodoch, ked niečo potrebujem kúpiť, sebe ci deťom -skocim do sekacu. a mam uzasny pocit,vacsinou tam najdem presne to co potrebujem, este aj za skvelu cenu... 👌😉

7. jan 2019

@nesvadbovo ja som si vzala z toho ze rok bez nakupov nie je nic nove a ze je super urobit si dieta a zavesit ho babine 👍🏻

7. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@ebi88 nachat DVA VECERY za rok uz spiace dieta babine, ktora je tam iba pre istotu (kedze to dieta od 4 mesiacov spi celu noc) znamena zavesit jej ho na krk? Ako ja naozaj nemam slov!!! Ja uz maminu nemam a moji svokrovci aj moj tatino od nas ziju cca 30 km. Nech idem cokolvek vybavit, akykolvek doktor, urad, nakup.. Vsade je dcerka so mnou. Raz za "uhorsky rok" ju manzel rano zavezie k mamine a vecer cestou z prace ju dovezie, nech mam chvilku casu iba pre seba.. Ja nepoznam veci ako - babina pokocikuje, zatial co ja sa vyspim, ako mnohe maminy, co byvaju pri rodicoch. A ked mame tu moznost vyjst si sami s manzelom von (lebo nie sme iba rodicia , ale predovsetkym aj manzelia), tak ju proste vyuzijem a nebudem sa hrat na supermatku, ktora sa do troch rokov od dietata nepohne ani na krok... Nerada by som sk

8. jan 2019

@nesvadbovo neries, to sa ani neda komentovat

8. jan 2019

@nesvadbovo prosím Ťa pekne nič si z týchto rečí nemenovanej nerob.. z duše nenávidím ľudí čo majú pocit, že akonáhle porodíš Tvoj život sa zastavil 😖

8. jan 2019

@nesvadbovo neobhajuj sa;)e rodičia ale sme aj manželia.pekne si to napísala.kto nechápe nech si ide po svojom a potom sa čudujeme že prečo je toľko rozvodov.

8. jan 2019

@nesvadbovo tu sa niekto zabava vyrypovanim, kasli na to. Ja som 10 mesacne nespiace dieta nechala u mojich rodicov a dieta tam normalne zaspalo a nema z toho ujmu na psychickom zdravi nikto z rodiny 😉 Asi by mi ho mala prist socialka odviezt, lebo aspon do 3 rokov zivota dietata je zakaz pohnut sa z domu od dietata, inak sa z neho vyvinie dusevny invalid, narusis vztahovu vazbu do nenavratna a si krkavcia matka a zla dcera 😂😜

8. jan 2019

@ebi88 jasne, ze to nie je potrebne pre take domace puťky, akou pravdepodobne si, kedze toto pises😂 ked sa narodi dieta, tak manzelia si nemozu urobit romantiku? To kde sme? Akoze chudak tvoj muz! Zavrety doma a ziadny zivot.... Najprv rozmyslaj a az potom pis, lebo toto je otras!

8. jan 2019

vyborny clanok, necham sa inspirovat 🙂 👍 moja skrina ti bude vdacna 😀

8. jan 2019

Gratulujem k drobcekovi pod srdieckom 🙂 ja som neni uplne az tak radikalne rozhodnuta ako ty, vojdem do obchodu s vypredajom, resp klikam na nete, ale viem ze potrebujem saty na leto a topanky - mam ich ulozene a pozeram len tie, a zial deti mi rastu astronomickou rychlostou, ale riesenie je aj predaj a kupa tu na MK, plus sekac, len aktualne v sekaci su drahsie veci ako vo vypredaji, Prajem krasne apohodove tehotenstvo 🙂

8. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@mircalla
@sahra14
@veronicka88
@sara005 baby, ja som kludas, ale toto ma fakt dostalo 🙉 Ved toto, nechcem skoncit tak, ze si o par rokov s muzom ani nebudeme mat co povedat, lebo cely den budeme len okolo deti skakat a vecer zaspime spolu s nimi.. Ano, deti si vyzaduju istu obetu, ale riadim sa heslom, spokojna mama, spokojne dieta. A to sa pre mna spaja aj s oddychom (v ramci moznosti) a aspon obcasnym vecerom len vo dvojici. Nic to, pobavili sme sa, ideme dalej 😉 Pekny den vam zelam!

8. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@katarinka26 dakujem 🙂 Ako ja vypredaje nezatracujem, preco? Ak mam jasnu predstavu, co potrebujem a tu vec mozem zohnat za nizsiu cenu, je to pre mna iba plus! Ja som skor mala pri vypredajoch taky problem, ze som si proste "musela" nieco kupit, ked bolo vsetko za polovicu, chapes 🙂 A potom som prisla na to, ze vlastne to ani nepotrebujem, alebo v tom mam velky zadok a bolo vyriesene.. Ale v zasade zohnat dobru vec za menej penazi, ktora si najde svoje vyuzitie, je super 🙂

8. jan 2019

Je to fajn, takto začať.
Ja takto striedmo žijem už 30 rokov. Chodenie po obchodoch ma nebaví, a keď nakupujem, tak kvalitne a menej a rozumne, aby som toho nemala doma veľa, lebo to nevynosím.

8. jan 2019

@nesvadbovo nechápem čo sa tu strhol za bol super matiek, ale to sú zvyčajne tie, ktorémajú mamu vo vedľajšej ulici a dieťa je tam pri každom výjazde matky do Lidlu. My čo máme babky ďaleko a deti tak nikdy netrávia popoludnie, veru radi odložíme dva večery v roku. Nerozumiem tvojej potrebe sa obhajovať, rob ako ti to vyhovuje, myslím, že nik normálny to nepovažuje za zločin proti ľudskosti

8. jan 2019

Juuuj, gratulujem k druhému tehotenstvu 🎉🎉🎉 a perfektný článok 👏 Núti k zamysleniu sa nad sebou 🤔

8. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@tortelinka suhlasim. Pamatam si, ako s mojou svagrinou chodievala mamina na kazdu poradnu, aby jej pomohla s malou. Ked isla na postu, kocik odparkovala po ceste u nej a isla si sama. Cestou zbehla rovno do potravin a vratila sa po hodinke so vsetkym vybavenym. A ja si tak hovorim, to je pohoda... Ako nestazujem sa, nechcela by som byvat v pesej dostupnosti k rodicom (mam ich vsetkych rada, ale zas nie kazdy vecer u nas na navsteve), ale toto je komfort, ktore si mnohe maminy ani neuvedomuju, lebo ved si odskocila iba na chvilku kym mala spala. Ano, to je super, ale ja si ani na tu chvilku neodskocim. Hoci mam 99,9% istotu, ze cez obed bude spat dve hodiny, nepohnem sa dalej ako par metrov od domu... Pekne ide so mnou alebo ja nejdem nikam 🙂

8. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lola777 dakujem 🙂 Este nevies, ze nam ides robit tehotenske fotky, ze? 😅

8. jan 2019

@nesvadbovo ha, ha 😅doteraz som netušila ani o tehotenstve🤔🥰 Mala M.sa urcite už teší na súrodenca ☺️

8. jan 2019

Toto sa aj mne páči, už minulý rok som nad týmto rozmýslala, ale neodhodlala sa k tomu, ale zase az tak vela nenakupujem, ale vzdy sa dá niečo zlepšiť 🙂, a celkom ma to láka vyskúšať tento rok

9. jan 2019

@nesvadbovo ja som plne za, robiť si program aj s manželom - pravidelne - výročia, rande, zábavy a pod..bez detí a to máme tri (20, 15, 2) nám tie staršie od narodenia malej postrážia, nikdy nevynecháme ples, boli sme 3 dni v Prahe (mala vtedy 22 mes.) - strážili starí rodičia..je to oveľa lepšie ako sa absolútne prispôsobiť dieťaťu a kašľať na akýkoľvek partnerský život..a to som bola vždy 3 roky na RD doma a každé som dlho kojila..😉

9. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lacibo suhlasim 😍

9. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@majal ono nemusi to byt uplne taky extrem, ze ziadne nakupovanie. Niekedy uplne staci nakupovanie s rozumom. Nenechat sa zlakat niecim peknym ale poriadne si premysliet ucel nakupu a az potom kupit, ak sa vec bude pouzivat a bude robit radost 🙂

9. jan 2019
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@lola777 tak ja to nejako verejne neriesim 🙂 A M. si uvedomi, ze ma surodenca, tak mozno ked ani po mesiaci babatko z domu neodide a budeme ho tam mat stale :D Babatko v brusku je pre nu este prilis abstraktny pojem 😉

9. jan 2019

@ebi88 ty si riadny pacient

13. jan 2019

@nesvadbovo perfektny clanok. To iste som si predsavzala aj ja minule leto, len s tym rozdielom, ze veci co nevynosim som odlozila a ked sa mi znicia rifle alebo svetre, tak ani kupovat nemusim, vytiahnem " nove". Naucila som sa sit na stroji a kupila som max. latku na suknu pyzamo nohavice a tricka pre seba a syna. Muz nakupuje v obchodoch radsej. Zo zvysnych uterakov som si usila handricky a vrecka. Tolko usetrenych penazi a casu od leta dost motivuje🙂 .

23. jan 2019

Ahoj,super clanok! aj ja uz par rokov nakupujem velmi striedmo. Manzel ten si ani nepamatam,kedy si naposledy nieco kupil,ja mu priebezne doplnam trenky a ponozky a aj tie obnosene tajne vyhadzujem. sem tam nejake tricko,teplaky dokupim podla potreby. 😀 tiez je skrecok a ked som mu aj tieto sviatky vyhadzala skrinu,ze budeme triedit co nosi,co nie,tak sme vyradili AZ jedny kratase. Aj to co je znicene tak tvrdi,ze este dorazi okolo domu. Ja si len prilezitostne zajdem do sekaca a doplnim svoj satnik o nejaky zaujimavy kusok. Mam uz svoj "styl" najviac nosim saty,tuniky,k tomu pancuchy,leginy. Satnik som radikalne vytriedila este na materskej ked som bola a to som z neho vyradila okrem ineho 15 rifli!! A nechala si len asi 4 kusy a aj z tych nosim povacsine len dvojo. A to tiez len minimalne,nakolko ako pisem,radsej mam saty. Rovnako posli z domu mnohe tricka,kosielky a svetre. Okrem prveho radikalneho zasahu v skrini dva krat rocne si vsetko vyhadzem a znova nieco vyradim,co v predchadzajucom vyradovani som zistila ze mam ale este som odlozila a aj tak som to zas nenosila. Dokupujem si len bielizen,pancuchy a aspon raz do roka nove leginy,nakolko ich nosim takmer denne a obnosia sa proste. Dcerin satnik sa taktiez snazim drzat v primeranom stave,tiez sme dedili po starsej neteri ale ako pises,cim je starsia,tym menej toho vyberiem,nakolko vacsina je znicena,osuchane kolena,nevypratelne skvrny a jednoducho aj zmolky a pod. Uz to nienje ze to dieta to nosi 2-3mesiace ale klidne aj rok aj viac. Po nasej zas posielam dalej mladsej neteri. Kupila som nazehlovacky, hecla som sa a na oblubene kusky,ktore su stale dobre,len sa pritrafil flak,vytrhnuta dierka atd som pozalieapla nazehlovackami a dcera je.z toho navyse uuplne stastna (nazehlovacky si vybrala sama) rovnako aj kozmetiku uz nekupujem na kila,neexperimentujem. Mam len zaklad 1mejkap,paletku tienov,linku,spiralu,puder,licenku. Vsetko po jednom kuse. Ked mi dochadza,kupim si to iste. Jeden deodorant,sprchac,sampon,kondicioner,vynimocne nejaku masku ci na vlasy,na tvar,ale len jednu a tu kym neminiem,nekupujem druhu,detto na odlicenie mam micelarku a ked miniem zas kupim tu istu 😀. Coho mam ale zasoby su balzamky na pery a ruze,tie rada striedam a mam v kazdej kabelke,bunde,pri posteli,v kuchyni atd to je.moj vecny a trvaly priestupok 😉

23. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli