Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    nutrimas
    17. júl 2017    Čítané 139x

    Prečo je dobre cvičiť ráno?


    Pri rannom cvičení na lačno bude Vaše telo intenzívnejšie spaľovať tuky. Naštartujete si metabolizmus, ktorý pôjde na vyššie obrátky celý deň. Cvičenie Vám zlepší náladu a s väčšou energiou vyštartujete do nového dňa. Zlepší sa koncentrácia, zníži únava a práca bude efektívnejšia.

    Ďalším bonusom je, že ľudia, ktorí cvičia ráno, majú kvalitnejší spánok a menej problémov so zaspávaním. Samozrejme necvičíme ráno po "prehýrenej" noci. 🙂

    Aké výhody vidím ja pri rannom cvičení oproti večernému cvičeniu?

    Ak som mal náročnejší deň, tak sa mi večer do cvičenia moc nechcelo a musel som sa prinútiť.

    Teraz cez prázdniny, keď sú deti doma, treba s nimi občas vybehnúť von, a potom na cvičenie nie je čas. A horšie sa mi zaspáva keď sú svaly prekrvené a boľavé. Taktiež so stravou po cvičení je trošku problém, ak sa máte najesť tesne pred spaním. Očakával som, že pri rannom cvičení budem mať málo energie, ale bol som prekvapený, že sa mi cvičilo s úplnou ľahkosťou. Malý problém bol len so skorším vstávaním, ale dá sa na to zvyknúť.

    Najväčší benefit vidím v tom, že prídem domov z práce a mám "odcvičené" a kopu voľného času.

    Ešte som Vás nepresvedčil? Vyskúšajte. V lete je na to vhodný čas začať lebo Vás víta ranné slnko 🙂

    Autor: Juraj Volf

    zdroj:
    https://www.facebook.com/notes/masáže-juraj-volf-bodymas-námestovo/prečo-je-dobre-cvičiť-ráno/1492197994156514/

    nutrimas
    18. júl 2016    Čítané 503x

    Ako môže pomôcť cvičenie SM systém po 4 mesiacoch - PRED a PO

    Priatelia,
    radi by sme povzbudili tých z Vás, ktorých trápia bolesti chrbtice, či kĺbov, reálnym príkladom jednej našej klientky.

    Snímok nižšie je dôkazom toho, ako SM systém môže pomôcť už po 4 mesiacoch cvičenia.

    V lekárskej správe bola diagnóza "rozsiahla dorzálna extrúzia s presahom 9 mm".

    Najnovšia lekárska správa hovorí o "plošnej protrúzii disku s presahom 5mm".

    4 mesiace cvičila pravidelne a potom sporadicky.

    Začala cvičiť v januári tohto roku a keby vydržala cvičiť pravidelne každý deň, je veľmi pravdepodobné, že by extrúzia bola úplne vyliečená.

    Prvé snímky sú z 22.4.2015

    Druhé zo 4.7.2016

    Priatelia, nezúfajte, aj v takýchto prípadoch, kde už je príp. aj indikácia na operáciu, sa dá stav zlepšiť, treba len vytrvalosť a pravidelné cvičenie.
    Zo začiatku je potrebné cvičiť pod odborným dohľadom, aby sa klient naučil správne dýchať, zapájať svalstvo a neskôr, po zvládnutí 12 základných cvikov,  sa už môže cvičiť v pohodlí domova, pričom cvičenie zaberie cca. 15-20 minút. V akútnych fázach sa odporúča cvičiť cca. každé 3 hodiny.
    Jedinou pomôckou, ktorá je potrebná pre cvičenie je elastické lano a balančná podložka.

    Na MK sme utvorili aj skupinu venovanú problémom s pohybovým aparátom, kde si navzájom radíme a povzbudzujeme sa. Radi privítame nových členov.
    Skupina má názov: "Bolesti chrbtice, ochorenia pohybového aparátu a cvičenie SM systém ."

    Ak je vás s takýmito výsledkami viac, podeľte sa s nami o Vašu skúsenosť,  príp. pridajte foto snímky pre porovnanie, povzbudíme tým aj ostatných.

    Boli by sme radi, keby sa k nám takýchto pozitívnych správ dostávalo čo najviac 🙂

    Na záver pripájame video s krátkou ukážkou cvičenia, ktoré bolo natočené v masérskej škole Zamas počas výučby SM systému.          

    Na videu je Juraj Volf, masér, cvičiteľ a lektor SM systému,
    majiteľ Liečebného a regeneračného štúdia BODYMAS, Zdravej výživy NUTRIMAS v Námestove a zároveň prevádzkovateľ internetového obchodu www. nutrimas.sk.

    Autor: Juraj Volf, Gabriela Volfová

    nutrimas
    29. jún 2016    Čítané 968x

    Ako zo dňa na deň prestať krívať...

    Chcem sa s vami podeliť o jednu skúsenosť z mojej cvičiteľskej/ masérskej praxe. Veľakrát majú pacienti problém hlavne v hlave.

    Mám klienta 49r., ktorý má cervikokraniálny syndróm, coxartrózu, po páde problémy v driekovej oblasti s iritáciou koreňa L4.
    Má nadváhu, predsunuté držanie hlavy a výrazne kríva.
    Narušená dynamika a koordinácia chôdze.
    Bral veľké množstvo liekov na tlmenie bolestí a uvoľnenie svalstva.
    Pri narovnávaní bedrových kĺbov nevedel povedať čo ho bolí. Bol úplne otupený z liekov.
    Skúsili sme koordinovanú chôdzu a ako zázrakom bolo krívanie preč. To krívanie bolo v hlave a on si to vôbec neuvedomoval.
    Keď sa sústredil na správne prevedenú chôdzu, tak krívanie prestalo. Hneď ako sa prestal sústrediť krívanie bolo späť.
    "Naordinoval" som mu pravidelný každodenný nácvik chôdze, navrhol som mu postupné vysadenie liekov od bolesti a stav aj chôdza sa začali zlepšovať. Keď si dáva pozor, tak vôbec nekríva a ani nemá bolesti.

    Niekedy stačí len odstrániť nesprávne stereotypy a stav sa začne zlepšovať. Treba sa na ľudí pozerať ako na celok, a nie len na časti, ktoré nie sú v poriadku.

    Prajem vám všetkým pekný deň 🙂

    Autor: Juraj Volf, cvičitel,lektor metódy SM systém, masér

    nutrimas
    26. jún 2016    Čítané 111x

    Aké bylinky Vám pomôžu pri POTENÍ?

    V horúcich dňoch potenie a predovšetkým pach, ktorý ho sprevádza, mnohým poriadne komplikuje život. Ktoré byliny a najmä akým spôsobom pomáhajú? A o ktorých sa to skôr len traduje?

    Je dôležité rozlišovať príčiny potenia sa a takisto aj časti tela, ktoré pot produkujú.

    Každý z nás je jedinečný a potí sa na iných miestach – niekomu steká pot po tvári, inému dolu chrbtom, ktosi má stále mokré ruky, niekto zasa len občas maličký fliačik pod pazuchou.

    Nie je pot ako pot

    Potenie dlaní je inou záležitosťou ako len „bežné“ potenie sa z tepla.

    Dlane sa potia cez papilárne žľazy, zatiaľ čo ostatné časti tela vylučujú pórmi pot pre účel vyrovnávania teplôt. Iste, môžete bádať zvýšenú mieru potenia sa zo stresu aj na iných častiach tela, lenže táto reakcia už nie je takou primárnou a špeciálnou, akú pozorujeme v prípade dlaní.

    Takisto určite vnímate rozdiel v potení nôh a napríklad tváre.

    Účinky, ktoré nám poskytujú liečivé rastliny, s druhmi a dôvodmi potenia úzko súvisia.

    Nečakajte zázraky

    Bežne sa môžete stretnúť so strohým vymenovaním liečivým rastlín (antihidrotík), ktoré „pomáhajú proti nadmernému poteniu“. Nie je to také jednoduché, ako sa zdá – ani známe šalviové kúpele nie sú zaručeným riešením. Ale kto im uverí, placebo efekt môže dokázať zázrak.

    Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

    Odporúča sa predovšetkým pri nadmernom potení sa dlaní, pokiaľ ide o šalviové kúpele. Tie pozostávajú zo šalviového odvaru a niekoľkých kvapiek octu. Už po piatich minútach môžete ruky vybrať a osušiť, ošetriť hydratačným krémom a dúfať, že pravidelný kúpeľ zaberie.

    Účinky šalvie lekárskej sú ale hlavne uvoľňujúce a antistresové. Znamená to, že nie kúpele, ale pravidelné pitie čajov zo šalvie či užívanie tinktúry a celková úprava životosprávy pomáha upokojiť organizmus, čím obmedzuje potenie zo stresu, nervozity, úzkosti alebo aj nočné potenie, spôsobené zvyčajne zlými snami.

    O výrazných pozitívnych účinkoch šalvie lekárskej pri nadmernom potení sa ako výsledku termoregulácie organizmu v odbornej literatúre veľa nenájdete.

    Šalvia nespôsobuje zázraky ako jed botulotoxín, ktorý „zazátkuje póry“ a umožní vám na určitý čas suchý pokoj. Šalvia iba pomôže dotvoriť rovnováhu vo vašom organizme a uvoľnený organizmus už nebude mať dôvod potiť sa úzkosťou.

    Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)

    V súvislosti s potením sa má podobné účinky ako šalvia.

    Žihľava má zásluhy v prečistení, upokojení, detoxikácii organizmu. Prečistené telo, zbavené škodlivých látok, sa v horúčave síce bude potiť, ale tento pot by mal byť čistejší a zdravší. Nemal by nepríjemne zapáchať.

    Pravidelné pitie žihľavového čaju oživuje a regeneruje. Odporúča sa hlavne na jarnú detoxikáciu organizmu. Mali by ste vďaka nemu nadobudnúť pocit sviežosti. A vitálny organizmus sa, pre niekoho paradoxne, potí menej ako vyčerpaný alebo dehydrovaný.

    Kúpeľ pre chodidlá

    Žihľava aspoň predstavuje pomerne účinné riešenie pre nadmerne sa potiace a zapáchajúce chodidlá. Opäť je princípom prečistenie a regenerácia.

    Pripravte si 2 hrste čerstvej žihľavovej vňate (stonky, listy) a zalejte ich večer 5 litrami vody. Nasledujúci deň všetko zahrejte až po bod varu. Vodu neceďte a počkajte, kým vychladne, ale máčajte si nohy v tak horúcom kúpeli, aký len znesiete počas 20 min.

    Žihľavu pokojne nechajte vo vodnom kúpeli, ďalší deň opäť povarte. S jednou dávkou si môžete vychutnať kúpanie ešte 2 – 3 razy.

    Praslička roľná (Equisetum arvense)

    Jej takisto prečisťujúce a regeneračné účinky môžu viesť k zmierneniu potenia. Kedysi sa praslička užívala špeciálne proti poteniu pri tuberkulóze.

    Orech kráľovský (Juglans regia)

    Strom, ktorý veľmi dobre poznáte ako aj jeho plody – vlašské orechy – ponúka pre prípady nadmerného potenia sa listy.

    Treba ich zbierať v lete ešte pred dozretím orechov.

    Listy usušte a dávkujte o hmotnosti 1 – 2 g do čajovej šálky. Ak chcete vyskúšať orechový kúpeľ, potom sa odporúča ½ - 1 kg sušených listov.

    Ľudové domnienky a typy

    Okrem rôznych viac či menej účinných kúpeľov a záparov z vyššie uvedených rastlín, sa za antihidrotické zvyknú označovať ešte domácke prípravky z kôry dubu letného (Quercus robur), z korienku ligurčeka lekárskeho (Leguisticum levisticum), z lopúchov (Arctium), nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis) alebo z pamajoránu obyčajného (Origanum vulgare).

    Prirodzene, ide o liečivé rastliny s prospešnými účinkami v mnohých oblastiach, ale ich vyslovene pozitívne pôsobenie proti nadmernému poteniu, je skôr zbožným prianím. A možno náhodou, ktorá pomohla niekoľkým šťastlivcom.

    zdroj: www.iZahradkar.sk

    nutrimas
    23. jún 2016    Čítané 870x

    Diastáza brušných svalov - ako si pomôcť?

                                                 Diastáza brušných svalov.

    Diastáza m. recti abdominis je označenie pre rozostúpenie priameho brušného svalu v mieste linea alba, čo je tkanivo alebo väzivo, ktoré spája ľavú a pravú stranu svalu . V dôsledku vnútrobrušného tlaku sa ľavá a pravá strana svalu oddelia a vytvorí sa medzera. Oslabené a málo elastické väzivo nedokáže udržať vnútorné orgány, tie sa vydúvajú a to spôsobuje ovisnuté brucho alebo vydúvajúci sa hrebeň v oblasti pupka.

    Tento defekt brušnej steny sa objavuje u detí, žien ale aj mužov. Veľmi často sa vyskytuje práve u gravidných žien pri veľkom plode alebo väčšom množstve plodovej vody. Taktiež u žien po pôrode, hlavne pri viacpočetných tehotenstvách, ale aj po nedoriešenej menšej diastáze po prvom pôrode. Ak je rozostúpenie krátkodobé a veľmi rýchlo sa upraví, považuje sa za fyziologické. Pokiaľ pretrváva dlhodobo po pôrode, nedochádza ku spontánnemu uzavretiu rozostupu, treba defekt brušnej steny riešiť.

    Ďalšiu skupinu tvoria ženy s urologickými problémami a ženy po menopauze. U žien po menopauze sa zistil vzťah medzi užívaním hormonálnej substitučnej liečbe a močovej inkontinencie.

    Diastázu u mužov aj žien, môže spôsobiť aj abdominálna čiže brušná obezita, častá zmena hmotnosti, nesprávne cvičenie či nesprávne dvíhanie ťažkých bremien.

    Diastáza vo všeobecnosti nespôsobuje väčšie zdravotné problémy, ale podieľa sa napríklad na bolestiach v driekovej chrbtici. Dôvodom je neschopnosť brušných svalov spolupodieľať sa na stabilizačnej funkcii chrbtice.

    Vyšetrenie diastázy je klinické (palpačne, meraním, pohybovým vyšetrením) alebo počítačovou tomografiou, ultrazvukom.

    Diastázy sa možno zbaviť kedykoľvek, i 20 rokov po pôrode a liečba je buď chirurgická alebo konzervatívna.

    Konzervatívna liečba – FYZIOTERAPIA – ktorá využíva rôzne metodiky, zamerané na posilnenie trupového svalstva, šikmých brušných svalov, priečneho brušného svalu, hlbokého stabilizačného systému a svalov panvového dna.

    Chirurgická liečba – zahrňuje mnoho typov operácii. Predchádza jej podrobné vyšetrenie a odporúča sa v prípade, že ide o ženy rok a viac po pôrode, u ktorých zlyhala konzervatívna liečba, pretrváva bolesť v driekovej časti chrbtici, v oblasti panvy alebo trpia inkontinenciou.

    Prevencia vzniku diastázy spočíva v eliminácií faktorov, ktoré vedú k jej vzniku. Posilňovanie brušných svalov a to aj počas tehotenstva, výrazne zlepšuje priebeh pôrodu a znižuje výskyt diastázy. Ďalej správne dvíhanie ťažkých bremien, správne prevádzané cvičenia ako aj udržanie normálnej telesnej hmotnosti.

    Cvičenie SM systém pomáha efektívne posilňovať brušné svalstvo bez toho aby sa diastáza prejavila. Cvičiť je možné aj počas tehotenstva.


    Zdroj: http://masaze-no.webnode.sk/

    nutrimas
    21. jún 2016    Čítané 215x

    Čo je to KINEZIOTAPING a ako môže pomôcť pri bolestiach nielen chrbtice?

    Kineziotaping (ďalej tejping)je modernou fyzioterapeutickou (rehabilitačnou) technikou, ktorej cieľom je udržanie plného rozsahu pohybu a odstránenie bolesti. Jedná sa o dotykovú stimuláciu kože a mechanické pôsobenie tejpu ťahom.

    Indikácie (kedy je vhodné a žiadúce) použiť tejpovanie:

    -šport : úrazy, rekonvalescencia, zvýšenie výkonu (vo vytrvalostných športoch)

    -bolesti chrbtice, akútne blokády chrbtice

    -bolesti a poranenia kĺbov, svalov, šliach a väzov

    -deformity kĺbov, kĺbové artrózy

    -pomliaždeniny, zlomeniny rebier

    -migréna

    -hučanie, pískanie v ušiach

    -periférne parézy nervov

    -neuralgie

    -lymfatické opuchy

    -podpora tvorby mlieka pri kojení, zápal prsníka

    -čerstvé a keloidné jazvy

    -hematómy (modriny) a spúšťové body

    -osteoporóza

    -dysfunkcie pohybového aparátu

    -zápcha

    -inkontinencia, zápaly močového mechúra

    -menštruačné bolesti, zápaly maternice a vaječníkov

    Kontraindikácie (kedy nie je vhodné) tejpovať:

    -zhubné, neliečiteľné nádorové ochorenia

    -akútne zápalové a horúčkovité stavy

    -hlboká žilová trombóza, povrchový zápal žíl, rozsiahle varixy

    -akútna alergická reakcia

    -ťažká, neliečiteľná srdečná nedostatočnosť

    -niektoré choroby kože (mokvavé ekzémy, otvorené rany...)

    Spomeniem, niektoré známe diagnózy, pri ktorých je kineziotejping veľmi účinný:

    -tenisový a golfový lakeť

    -syndróm karpálneho tunela

    -artróza bedrového kĺbu, kolena

    -hallux valgus (vbočený palec)

    -pätná ostroha

    -syndróm zmrznutého ramena

    -plochá noha

    -chybné držanie tela

    Účinok kineziotejpu:

    Mechanizmus pôsobenia tejpovacej pásky je založený na natiahnutí (elasticite) pásky, ktorá spôsobuje ťah kože v okolitých svaloch a tým dochádza k reflexnému ovplyvňovaniu nielen kože, ale aj svalov v okolí prilepenej pásky. Tejp dráždi cez kožu miesta v mozgu určené pre dané postihnuté miesto a ten opätovne vysiela do danej oblasti viac informácií pre kontrolu, nápravu a stabilizáciu. Tým, že tejp lepíme na povrch kože, tkanivo sa nariasi, vytvorí sa vrásnenie na základe ktorého sa otvoria predtým stlačené lymfatické cievy.

    Obnoví sa zároveň lymfatický a aj krvný obeh. Prestáva tlak na receptory bolestí, ktorá rýchlo odchádza. Lymfodrenáž má relaxačný a regeneračný efekt.

    Pri poranení svalového aparátu dochádza k tomu, že v poškodenom svale môže vzniknúť aj prasklina vo svalovej bunke. Výstup tekutiny v medzibunkovej oblasti vedie ku zvýšeniu tlaku, čím sú dráždené tlakové aj bolestivé senzory. Následky sú výrazné - zvýšenie napätia, bolesť, tuhosť a opuch. Tejpy môžeme využiť aj po operáciách kedy miesto hypertónie (zvýšené napätie) nastupuje hypotónia (znížené napätie). V oboch prípadoch sa môžu svaly podporiť kineziotejpom. Po aplikácii kineziotejpu môžeme dosiahnuť účinok tonizácie (zvýšenie napätia) alebo naopak inhibície (zníženie napätia) ošetreného svalu. Ťah a správne uloženie tejpu je preto rozhodujúce. Na poškodenie buniek reaguje telo vždy zápalovou reakciou. Vytekajúca tekutina v postihnutej oblasti zvyšuje tlak, zdurenie je expanzívne a na úrovni svalov. Dôsledkom je stagnujúca lymfatická cirkulácia - lymfatický opuch. Aplikovaním tejpu v tejto oblasti dôjde k lepšiemu transportu lymfy v postihnutej oblasti. Kineziotejp je schopný tlmiť bolesť, dôsledkom čoho je, že funkcia je opäť upravená a nastupuje rýchle liečenie. Pacient môže robiť fyziologický pohyb bez bolesti.   Postihnuté miesto treba pred aplikovaním tejpu oholiť (ak sa vyskytuje ochlpenie).

    Zdroj: 
    http://masaze-no.webnode.sk/kineziotaping/

    nutrimas
    24. jan 2016    Čítané 117x

    Ricínový olej a jeho 9 hlavných výhod

    Ricínový olej: 

    http://www.nutrimas.sk/Olej-ricinovy-150ml-AYUURI-d472.htm

    1. Krásne mihalnice – hádam najznámejšie využitie ricínového oleja je jeho výživný účinok na mihlanice. Vyživí chĺpky, podporí ich rast a mihalnice sú v krátkom čase dlhšie, hustejšie a zdravšie.

    TIP: podobný účinok má ricínový olej aj na obočie. Podporí jeho rast a zahustí riedke chĺpky. 

    2. Na suchú pokožku – patrí k výživným premasťujúcim olejom, ktorý si poradí aj s extrémne suchou pokožkou. Viaže v pleti vodu a zabraňuje jej vysúšaniu. Neodporúča sa jeho pravidelné nanášanie na tvár, pretože má sklon k upchávaniu pórov, ale skôr ako príležitostná výživná kúra priamo na pleť alebo sa pridá pár kvapiek do hydratačného krému.

    3. V boji so starnutím – tento olej je ideálny aj v boji proti príznakom starnutia. Extra skvelo pôsobí na očné vrásky. Stačia 2-3 kvapky jemne vmasírovať do očného okolia pred spaním.

    TIP: pozor, aby sa ricínový plej nedostal do očí, lebo dokáže vyvolať nepríjemné štípanie a začervenanie. 

    4. Prirodzená regenerácia – regeneračné účinky oleja sa využívajú na ošetrenie pooperačných jaziev, menších kožných rán a na hojenie bradavíc.

    5. Na spálenú pokožku – túto radu ocení isto každý, kto to prehnal na slnku a trápi ho spálená pokožka. Ricínový olej pokožku ukľudní a prinesie úľavu od napätia a svrbenia.

    6. Tehotenské strie – nočnou morou budúcich mamičiek je tehotenské strie. S ním si ľahko poradí práve ricínový olej, stačí si olej vtierať do pokožky 2x denne.

    7. Lesklé a zdravé vlasy – je neoceniteľný pri starostlivosti o vlasy, či už vo forme masiek a zábalov. Aplikuje sa aj priamo na korienky vlasov a vlasovú pokožku, čím bojuje proti vypadávaniu vlasov a vzniku lupín.

    TIP: aplikuj teplý ricínový olej do vlhkých vlasov aj na korienky. Zabaľ do starého uteráka, nechaj pôsobiť 30 -40 minút a nakoniec dôkladne zmy. Vlasy budú krásne lesklé a zdravé. 

    8. Posilnené nechty – proti lámavosti nechtov sa osvedčilo používanie olejového zábalu. Ricínový olej aplikuj na nechty, riadne vmasíruj a nevynechaj ani nechtové okolie. Na ruky natiahni balvlnené rukavice a nechaj pôsobiť cez noc. Opakuj každý večer a už po týždni budeš vidieť ten rozdiel.

    9. Na popraskané pery – ricínový olej má výraznú hydratačnú a regeneračnú schopnosť preto je ideálny ako náhrada balzamu na pery. A to sa nielen počas chladnejších dní ráta.

    Ricínový olej je veľmi užitočný pomocník, ktorý si našiel miesto aj pri domácom skrášľovaní. Pamätaj však, že predtým ako ho začneš používať otestuj svoju znášanlivosť na malom kúsku kože aspoň 24 hodín vopred, aby si sa vyhla alergickej reakcii. 

    Zdroj: www.akademiakrasy.sk

    nutrimas
    11. nov 2015    Čítané 78x

    Očista hrubého čreva za pomoci OBILNÍN

    Obilniny sú v dnešnej dobe veľmi známou potravinou, veď napokon už naši predkovia ich poznali. V špajzi bežného človeka ich nájdete či vo forme múky, chlebíka, vločiek alebo cestovín. Zatiaľ však veľmi malé percento populácie ukrýva vo svojich potravinových zásobách obilniny vo forme celého zrna. Prečo by tam mali byť? Skúste zasadiť do zeme celé zrno, múku, vločky, cestoviny a chlebík. Ktoré z toho vám prinesie úrodu? Jedine zrno. Takisto je to aj v našom tele. Keď pridáte túto kráľovskú potravinu do svojho jedálnička, pozitívna spätná väzba príde veľmi rýchlo.

    Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov, t.j. zdrojom energie pre naše telo a myseľ. Pozrite sa napr. na takého koňa, na jeho krásu a energiu. V jeho kŕmidle však nenájdete mäsko alebo mlieko. Nájdete tam celé zrno. Druhým dôvodom prečo by ste mali preferovať celozrnné obilniny pred chlebíkom, či múkou je ich nízky glikemický index. Uvoľnujú sa do krvi postupne a nespôsobujú tak výkyvy hladiny cukru v krvi, čo v praxi znamená, že nie sme rýchlo hladný. Ďalším dôležitým faktom je ich schopnosť rozbíjať nánosy v hrubom čreve. Bežný človek má vďaka svojmu stravovaniu v svojich črevách od 3 – 15 kg usadenín. Celé zrno je najsiľnejšou potravinou na ich očistu. Okrem toho sú obilniny zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov. Na druhej strane neobsahujú cholesterol. Pokiaľ skombinujete na svojom tanieri celozrnné obilniny, strukoviny a oriešky, získate všetky aminokyseliny, ktoré vám poskytuje mäso. 

    Zloženie obilného zrna: 

    Obal (otruby) – obsahuje minerálne látky (vápnik, horčík, draslík, železo, forfor), celulózu, je ťažko stráviteľný

    Jadro – má vonkajšiu a vnútornú vrstvu. Vonkajšiu tvoria globulín, minerálne látky, vitamíny, enzýmy. Vnútornú vrstvu tvoria prevažne škrob a bielkoviny (lepok), neobsahuje takmer žiadnu vlákninu ani vitamíny či minerály. Z vnútornej vrstvy sa vyrába biela múka. 

    Klíček – tvorí samostatnú a najvýživnejšiu časť. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk (nenasýtené mastné kyseliny), vitamíny B, E, minerály, enzýmy. Tieto enzýmy sú potrebné na trávenie škrobov obsiahnutných v obilninách. 

    Ako správne variť celozrnné obilniny: 

    1. Každú obilninu najprv preberieme - odstránime kamienky a zlé zrná.

    2. Premyjeme 3x studenou vodou.

    3. Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje). Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené  na varenie.

    4. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad).

    5. Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.

    6. Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme  v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum. Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela. Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela.

    7. Keď sa obilniny "usmievajú", zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.

    QUINOA

    Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú pšeno, sú semenami rastliny chenopodium quinoa. Táto šesťtisíc rokov stará obilnina pochádza z Južnej Ameriky, do Európy však zavítala až v 19. storočí. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. Má hrejivé účinky na telo, sladkú a kyslú chuť. Harmonicky pôsobí na črevá a srdce. Quinoa neobsahuje lepok, takže ju môžu smelo konzumovať aj celiatici. Je bohatým zdrojom vápnika, železa, fosforu, B-vitamínov a vitamínu E, obsahuje viac bielkovín ako iné zrná. Výborné je zeleninové rizoto z quinoi. Quinoa sa varí približne 20 min. 

    PŠENO

    Pšeno patrilo k obilninám, ktoré jedli naši predkovia bežne, dokým neprišla na trh ryža. Pšeno je proso bez šupiek, má žltú farbu a je príjemne sladké. Ako jedno z mála obilnín má zásaditý vplyv na organizmus. Má hrejivé účinky na telo, posiľňuje obličky, žalúdok, slezinu a pankreas. Má diuretické účinky, zvlhčuje suché sliznice v tele, zabraňuje rozmnožovaniu sa baktérií a má protikvasinkové účinky. Pšeno je takisto ako quinova bez lepku. Je bohatým zdrojom bielkovín, kremíku, horčíka a mangánu. Výborné ako príloha sú pšenové knedle. Pšeno sa varí približne 20 min. 

    Pohánka

    Pôvodne bola pohánka označovaná ako potravina chudobných, dnes patrí medzi najvyhľadávanejšie zrná. Jej zrná vyzerajú ako malé oriešky, predáva sa lúpaná alebo nelúpaná. Má hrejivý účinok na telo a sladkú chuť. Prečisťuje a posilňuje črevá, obsahuje bioflavonoid rutín, ktorý posilňuje cievy a kapiláre. Opečená pohánka má zásaditý účinok na telo. Je bohatým zdrojom vitamínu B3, vitamínu B2, vitamínu B5 a minerálov, najmä horčík, mangán, meď a fosfor. Obsahuje takisto vzácny vitamín P (rutín) a množstvo antioxidantov, no lepok v nej nenájdete. Keď pridáte k pohánke cviklu či kukuricu, zosilníte jej priaznivý vplyv na srdce a tenké črevo. Pohánka sa varí približne 20 min.

    AMARANT

    Jeho domovom je Južná Amerika, kde ho poznali už pre 8 tisíc rokmi. Nie je síce veľmi známy v našich končinách, no svojim zložením si zaslúši prvé priečky medzi obilninami. Amarant (u nás známy aj ako láskavec) má chladivé účinky na telo a horkú chuť. Pomáha odstrániť nadmernú vlhkosť z tela, posilňuje pľúca, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v tele (bohatý zdroj fytosterolov) a má protizápalové účinky. Preferovať by mali toto zrno najmä ľudia so zvýšenými potrebami živín, ako napr. dojčiace matky, ženy v tehotenstve, deti alebo ľudia s vysokou fyzickou záťažou. Je bohatým zdrojom bielkovín (15 – 18%) vitamínu C, vitamínu E, železa, vápnika, horčíka a kremíka. Okrem toho v ňom nájdete cennú esenciálnu aminokyselinu lysín, ktorý podporuje tvorbu mozgových buniek. Znova potešíme celiatikov, amarant neobsahuje lepok. Keď si budete najbližšie variť zeleninový vývar, skúste ho zahustiť amarantom. Amarant sa varí približne 20 min. 

    ŠPALDA

    Špalda je na Slovensku už pomerne známa. Považuje sa za zdravšiu formu šlachtenej pšenice s vyšším obsahom minerálov a bielkovín. Špalda má veľmi silný obal, ktorý funguje ako ochrana pre hmyzom a znečistením, a teda za normálnych okolností nebýva ošetrená pesticídmi. Jej zrno má podlhovastý tvar a krásnu zlatistú farbu. Má hrejivé účinky na telo a sladkú chuť, posiľňuje pečeň, slezinu a pankreas. Aj keď špalda obsahuje lepok, celiatici zvyčajne dokážu špaldu tolerovať bez vedľajších účinkov. Špalda má správnu kombináciu živín -  riboflavín (vitamín B2), magnézium, niacín, tiamín a meď. Vďaka riboflavínu bolo preukázané, že špalda znižuje frekvencie záchvatov migrény. Okrem toho je bohatým zdrojom horčíka, zinku a železa. Skúste zmiešať s uvarenou špaldou kyslú kapustu a údený tempeh, dostanete zdravú formu kapustových strapačiek. Špalda sa varí približne 1 hodinu. 

    Autor:Peter Planieta

    nutrimas
    10. sep 2015    Čítané 0x

    5 príznakov, že vaša pečeň nie je v poriadku

    Pečeň je najväčším detoxikačným orgánom ľudského organizmu.

    Náš “moderný” životný štýl, pre ktorý je žiaľ príznačný stres, nesprávna životospráva, alkohol, prípadne drogy a iné chemické látky, častokrát dlhodobé užívanie liekov u vysokého percenta obyvateľstva, všeobecne teda vystavovanie pečene škodlivým látkam, je často príčinou postupného zlyhávania a ochorení pečene. Nesmieme zabúdať ani na vrodené a genetické predispozície k problematickej pečeni.

    Pečeň vám pri jej systematickom poškodzovaní nemusí vypovedať zo dňa na deň, o to nepríjemnejšie býva prekvapenie, keď vám diagnostikujú niektoré z jej najbežnejších ochorení ako cirhózu, steatózu, hepatitídu, či nebodaj nádorové ochorenie.

    Preto je vhodné svojej pečeni pozorne načúvať a včas zistiť, či začína “štrajkovať”. Na čo si teda dávať pozor?

    1. Precitlivelá a svrbivá pokožka

    Jedným zo skorých príznakov ochorenia pečene môžu byť aj svrbivé miesta na pokožke, ktoré sa začnú postupne rozširovať, alebo sa stupňuje intenzita svrbenia. Na dotyk je koža až prehnane citlivá, následne sa ľahko zapáli a nepríjemne svrbí. V tomto prípade je dôležité udržiavať pokožku dostatočne hydratovanú, čo pomáha zmierňovať nepríjemné príznaky.

    2. Zmeny na koži

    Pri koži ešte zostaneme, keďže náhle zmeny na koži sú jedným z pomerne dobre viditeľných príznakov chorej pečene. Ak pečeň v dôsledku ochorenia neuvoľnuje z tela toxické látky, farbivo bilirubín sa začne hromadiť a tieto príznaky začnú byť viditeľné. Koža jemne zmení svoju farbu, zožltne. Rovnako aj špičky prstov a nechty môžu nadobudnúť žltkastý odtieň.

    3. Zmeny vo vylučovaní

    Pečeň, ktorá nie je v poriadku o sebe môže dať vedieť aj pri návšteve toalety. Ak ste postrehli zmeny stolice a táto je sivá, bledá, či nebodaj krvavá, vaša pečeň s vysokou pravdepodobnosťou nefunguje správne. Pozornosť si zaslúži aj váš moč. Ak je váš moč tmavý a nie je to v dôsledku silnej dehydratácie, je to varovný znak, že vaša pečeň nefunguje správne.

    4. Pretrvávajúca únava

    Badáte na sebe príznaky chronickej únavy? Ak ste dlhšiu dobu bez energie, pridáva sa k tomu malátnosť, prípadne pocity extrémnej slabosti, nemusí sa jednať len o bežnú unavu, ktorú vyriešime zvolnením životného tempa a relaxom. V prípade, že sa tieto pocity kombinujú s ďalšími uvedenými, je načase dať si vyšetriť pečeň.

    5. Bolesti v bruchu

    Aj príznaky v oblasti brucha a podbruška môžu indikovať ochorenie pečene. Ak pozorujete kŕče, ktoré sú prípadne sprevádzané tlakom v bruchu a pocitmi nafúknutia, mali by ste spozornieť. Môže sa jednať o opuch, spôsobený nahromadením tekutiny v brušnej stene. Tento môže neskôr dokonca tlačiť na pľúca a spôsobovať tak sťaženie dýchania.

     Ak máte niektorý z uvedených príznakov, zbystrite pozornosť a zamerajte sa na posilnenie a očistu pečene.

    Škodlivé účinky prostredia na náš organizmus môžeme zmierniť Pestrecom mariánskym, ktorý disponuje silným antioxidačným účinkom a dokonale prečistí a zregeneruje našu pečeň. Účinnú látku Pestreca mariánskeho tvorí silymarín, ktorý dokáže obnoviť pečeňové bunky a zároveň zlepšiť činnosť tých poškodených. Jeho užívaním máme možnosť zvýšiť detoxikačné procesy až o 50%.

    Na výber Vám ponúkame drvinu z pestreca mariánskeho:

    http://www.nutrimas.sk/Pestrec-Mariansky-drvina-100g-d526.htm

    alebo olej lisovaný za studena zo semien pestreca mariánskeho:

    http://www.nutrimas.sk/Bodliakovy-olej-pestrec-mariansky-100-250ml-v-tmavom-skle-d362.htm

    Zdroj: www.zdravie.sk

    nutrimas
    5. aug 2015    Čítané 0x

    Artróza, choroba alebo nie?

    Artróza, choroba alebo nie?

    Štatistiky hovoria jasne. Navzdory záplave liekov a zázračných prostriedkov kĺbovej výživy pacientov trpiacich bolesťami kĺbov pribúda. 
    Artróza v skutočnosti nie je choroba. Stav našich kĺbov vypovedá o tom, akí sme starí a ako sa k svojim kĺbom chováme. Chorobu z artrózy urobil medicínskofarmaceutický priemysel, aby ľuďom vnútil svoje výrobky. Špecifický liečebný účinok kĺbovej výživy zatiaľ nebol preukázaný. 
    Nebezpečenstvo kĺbovej výživy nie je v tom, že by obsahovala zdraviu škodlivé látky, ale v tom, že ľudí odvádza od aktívneho prístupu v starostlivosti o svoje zdravie. 
    Ak sa človek zdravo stravuje a udržiava v dobrej kondícii pravidelným pohybom, kĺbovú výživu nepotrebuje. Ak sa stravuje zle a o kondíciu sa nestará, potom je mu kĺbová výživa nanič. 
    MUDr. Ján Hnízdil



    Kĺby sú závislé na pohybe. Jedine tak sa dokáže chrupavka premazať a regenerovať. Ak užívame nejaký druh kĺbovej výživy, tak bez toho aby sme vytvorili dobré podmienky na jej zabudovanie do kĺbov a chrupaviek (pohyb), nebude fungovať. 

    Nezabúdajme na to, že len správny pohyb dokáže vyliečiť choroby pohybového aparátu.

    Do povedomia Vám radi dávame rehabalitačno-rekondičné cvičenie SM systém. Viac o ňom sa môžete dozvedieť na stránke:

    http://masaze-no.webnode.sk/sm-system/

    Cvičebné pomôcky nájdete tu: 

    http://www.nutrimas.sk/Pomocky-na-cvicenie-c7_0_1.htm

    Zoznam oficiálnych cvičiteľov alebo lektorov SM systému na Slovensku nájdete tu: 

    http://spiralstabilization.com/cz/d-lecba/6-cvicitele/2-cvicitele-slovenska-republika

    nutrimas
    28. máj 2015    Čítané 0x

    Vápnik a jeho rastlinné zdroje - mak, mandle, sézam a ďalší rekordmani...

    Vápnik je z minerálov v našom tele zastúpený vôbec najviac - tvorí naše kosti a zuby a má tiež veľký podiel na udržiavaní miernej zásaditosti ľudskej krvi (pohybuje sa v rozmedzí od 7,36 do 7,44pH). Preto ho telo potrebuje prijať zo stravy každý deň v naozaj veľkom množstve. Za jeho najlepší zdroj je tradične považované mlieko a výrobky z neho a tí, ktorí sa jeho konzumácii vyhýbajú, či už z etických či zdravotných dôvodov, sú často varovaní pred zlomenými kosťami a skazeným chrupom.Pritom ale napríklad tzv. "Vápnikový paradox" poukazuje na štatisticky preukázaný fakt, že v západných krajinách (s vysokým príjmom vápnika z mlieka) existuje zároveň tiež vysoké percento zlomenín a prípadov rednutia kostí. To súvisí predovšetkým s nadmerným príjmom bielkovín z živočíšnych produktov a cukrov zo spracovaných potravín, ktoré pri trávení silne okysľujú organizmus a telo musí pre nastavenie už spomínané acidobázickej rovnováhy využiť vápnikovej rezervy z kostí. Skutočná potreba vápnika teda súvisí tiež s celkovou skladbou jedálnička.

    Vyvstáva otázka: Je možné získať dostatok vápnika potrebného pre ľudský organizmus  z čisto rastlinných zdrojov?

    Ono už si stačí položiť jednoduchú otázku - odkiaľ sa v tom kravskom mlieku ten vápnik asi berie? Tu je 10 rastlinných šampiónov v obsahu calcia (na 100 gramov), ktorého je pre porovnanie v mlieku približne 125 mg:

    Mak 1400 mg

    Naozajstným rekordmanom v obsahu vápnika je mak. Pretože zároveň obsahuje veľké množstvo tuku, je tiež dosť výživný. Pridávajte si čerstvo namletý ​​mak do cereálií, kaší alebo si ho nechajte namočiť cez noc a rozmixujte na makové mlieko. To je skvelým zásadotvorným nápojom. Odporúča sa aj pravidelná konzumácia oleja, lisovaného za studena zo semien maku: 

    http://www.nutrimas.sk/Makovy-olej-100-250ml-v-tmavom-skle-d290.htm

    Sezamové semienko 670 mg

    Ďalším skvelým zdrojom vápnika z rastlinných zdrojov je sezam. Lepšie, než bežne predávané čisto bielej je nelúpané semienko (zoženiete vo väčšine zdravých výživ), pretože v šupke obsahuje oveľa viac nielen vápnika, ale i ďalších stopových prvkov a vitamínov.

    Mandle 240 mg

    Mandle sa okrem vysokého obsahu vápnika môžu pochváliť aj značným množsvom horčíka alebo draslíka a ako väčšina orechov tiež nezanedbateľným podielom bielkovín. V kuchyni využijeme mandle pri príprave ľahkých predjedál, hlavných chodov i dezertov, slano aj na sladko. U vegánov je stále obľúbenejšie chutné a výživné mandľové mlieko, ktoré do müsli opäť nie je ani potrebné cedit. Odporúča sa aj pravidelná konzumácia oleja, lisovaného za studena:

    http://www.nutrimas.sk/Mandlovy-olej-100-250ml-v-tmavom-skle-d375.htm

    Karfiol 205 mg

    Za zeleniny zdravým kostiam a zubom nahráva karfiol, ktorý je vôbec skvelou zásobárňou minerálov a vitamínov. Jeho použitie je opäť široké; predovšetkým úpravou varením, vyprážaním alebo zapekaním, alebo s chutným dipom sa dá mladý karfiol konzumovať za surova, kedy vyniknú jeho zdraviu prospešné látky.

    Para orechy 170 mg

    Ďalším zástupcom orechov s vysokým podielom vápnika sú para orechy. Obsahujú vyše 66% tuku, vitamín E a radu B,E a celý rad minerálov. Okrem vápnika sú para orechy pre vegánov tiež skvelým prírodným zdrojom selénu. Preto je dobré ich konzumovať v menšom množstve pravidelne.

    Liekové orechy 140 mg

    Lieskové orechy obsahujú až 62% tukov a 13% bielkovín, z vitamínov dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavne vitamín E, z minerálnych látok prevažuje nad vápnikom horčík a fosfor. Lieskové orechy sú obľúbené pre svoju sladkastú chuť, preto sú často zastúpené v sladkom pečive alebo sa z nich vyrába sladký krém (napríklad Carobella), "mliečny" nápoj a dokonca aj olej.

    Kel 115 mg

    Kel obsahuje 3x viac vitamínu C než citróny, tiež mnoho provitamínu A a vitamínov skupiny B. Zastúpenie minerálov je ohromujúce: okrem dominantného draslíka prítomný je hlavný hrdina tohto článku, ďalej fosfor, horčík, síru, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt , meď, mangán, molybdén, nikel, striebro, chróm, fluór, zinok. Kel je však nadúvajúci, preto do jedál nezabudnime pridať rascu, saturejku, koriander alebo bazalku.

    Slnečnicové semená 110 mg

    Slnečnicové semienka sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E a vitamínu B1, sú jedným z najvhodnejších zdrojov kyseliny listovej. Hodia sa do teplej aj studenej kuchyne: pridajte ich do cereálnych raňajok či jogurtu, do nátierok na chleba aj do sladkých jedál. Nemali by chýbať aj v zeleninových šalátoch, kde zvýši vstrebateľnosť v tukoch rozpustných vitamínov. Z cez noc namočených, rozmixovaných, citrónovou šťavou a vločkami z morských rias dochutených semienok sa dá pripraviť pochúťka chuťovo pripomínajúce rybí šalát.

    Kakaové bôby 108 mg

    Nepražené kakaové bôby patrí medzi tzv. Superfoods, teda potraviny s vysokým a pestrým obsahom antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok a vápnik je jednou z nich. O kakaových bôboch sa tiež tvrdí, že sú vôbec najlepším antioxidantom. Nepražené bôby (buď v celku alebo rozdrvené na prášok) sú pomerne drahé, ale ich prínos je  vysoký.


    http://www.nutrimas.sk/Kakaove-boby-neprazene-susene-BIO-Ekvador-100g-Lifefood-d432.htm

    Brokolica 105 mg

    Brokolica je plná minerálnych látok a vitamínov a patrí medzi zdravotne najprínosnejšiu zeleninu vôbec. Obsahuje viac než trojnásobné množstvo vitamínu C ako citrusové plody, má tiež mnoho provitamínu A a vitamínu E. Vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálnych látok je najvhodnejšie konzumovať ružičky brokolice surové. Keďže ale v tomto stave príliš chutná nie je (vylepšiť ju môže vhodný dip), snažíme sa ju variť čo možno najšetrnejšie a čo najkratšiu dobu - najlepšie v pare.

    Čo podporuje vstrebávanie vápnika?

    Zlepšenému prechodu vápnika z čriev do krvného obehu napomáha vitamín D, ďalej vitamín C, B9, horčík a fosfor. Menšej potrebe vápnika tiež nahráva zameranie sa na zásadotvornú stravu, čo znamená zamerať sa  na surovú zeleninu a ovocie. Pevnosti kostí, ktorá s vápnikom súvisí, potom napomáhajú aj pravidelný pohyb a športové aktivity.

    Čo  spomaľuje  vstrebávanie vápnika ?

    Kyselina šťaveľová (vyskytuje sa napríklad v špenáte alebo mangoldu), ktorá spolu s vápnikom tvoria nerozpustné šťaveľany a kyselina fytová (zastúpená v obilninách, strukovinách a semenách). Využitie vápnika tiež príliš nenahráva sedavý spôsob života, stres, alkoholizmus, rôzne druhy liekov a postupne sa znižuje aj s vekom.

    zdroj: www.wegmania.cz

    nutrimas
    14. apr 2015    Čítané 0x

    Diastáza brušných svalov.

    Diastáza brušných svalov.
    Diastáza m. recti abdominis je označenie pre rozostúpenie priameho brušného svalu v mieste linea alba, čo je tkanivo alebo väzivo, ktoré spája ľavú a pravú stranu svalu . V dôsledku vnútrobrušného tlaku sa ľavá a pravá strana svalu oddelia a vytvorí sa medzera. Oslabené a málo elastické väzivo nedokáže udržať vnútorné orgány, tie sa vydúvajú a to spôsobuje ovisnuté brucho alebo vydúvajúci sa hrebeň v oblasti pupka. 
    Tento defekt brušnej steny sa objavuje u detí, žien ale aj mužov. Veľmi často sa vyskytuje práve u gravidných žien pri veľkom plode alebo väčšom množstve plodovej vody. Taktiež u žien po pôrode, hlavne pri viacpočetných tehotenstvách, ale aj po nedoriešenej menšej diastáze po prvom pôrode. Ak je rozostúpenie krátkodobé a veľmi rýchlo sa upraví, považuje sa za fyziologické. Pokiaľ pretrváva dlhodobo po pôrode, nedochádza ku spontánnemu uzavretiu rozostupu, treba defekt brušnej steny riešiť. 
    Ďalšiu skupinu tvoria ženy s urologickými problémami a ženy po menopauze. U žien po menopauze sa zistil vzťah medzi užívaním hormonálnej substitučnej liečbe a močovej inkontinencie. 
    Diastázu u mužov aj žien, môže spôsobiť aj abdominálna čiže brušná obezita, častá zmena hmotnosti, nesprávne cvičenie či nesprávne dvíhanie ťažkých bremien.
    Diastáza vo všeobecnosti nespôsobuje väčšie zdravotné problémy, ale podieľa sa napríklad na bolestiach v driekovej chrbtici. Dôvodom je neschopnosť brušných svalov spolupodieľať sa na stabilizačnej funkcii chrbtice.
    Vyšetrenie diastázy je klinické (palpačne, meraním, pohybovým vyšetrením) alebo počítačovou tomografiou, ultrazvukom.
    Diastázy sa možno zbaviť kedykoľvek, i 20 rokov po pôrode a liečba je buď chirurgická alebo konzervatívna.
    Konzervatívna liečba – FYZIOTERAPIA – ktorá využíva rôzne metodiky, zamerané na posilnenie trupového svalstva, šikmých brušných svalov, priečneho brušného svalu, hlbokého stabilizačného systému a svalov panvového dna. 
    Chirurgická liečba – zahrňuje mnoho typov operácii. Predchádza jej podrobné vyšetrenie a odporúča sa v prípade, že ide o ženy rok a viac po pôrode, u ktorých zlyhala konzervatívna liečba, pretrváva bolesť v driekovej časti chrbtici, v oblasti panvy alebo trpia inkontinenciou.
    Prevencia vzniku diastázy spočíva v eliminácií faktorov, ktoré vedú k jej vzniku. Posilňovanie brušných svalov a to aj počas tehotenstva, výrazne zlepšuje priebeh pôrodu a znižuje výskyt diastázy. Ďalej správne dvíhanie ťažkých bremien, správne prevádzané cvičenia ako aj udržanie normálnej telesnej hmotnosti.
    Cvičenie SM systému pomáha efektívne posilňovať brušné svalstvo bez toho aby sa diastáza prejavila. Cvičiť je možné aj počas tehotenstva.

    Viac o metóde SM systém si môžete prečítať na našej stránke, venovanej rôznym masážnym technikám:

    http://masaze-no.webnode.sk/sm-system/

    Cvičebné pomôcky na SM systém je možné zakúpiť tu: 

    http://www.nutrimas.sk/Pomocky-na-cvicenie-c7_0_1.htm

    nutrimas
    29. mar 2015    Čítané 0x

    Sklápačky, sklapovačky - áno či nie?

    Sklapovačky.

    Rectus abdominis (priamy brušný sval), je najdôležitejší brušný sval. Viac než akákoľvek iná skupina svalov reagujú brušné svaly často nielen oslabene, ale sú oslabené aj funkčne. Pre dobrú oporu driekovej chrbtice a ochranu pred bolesťou a poškodením platničiek sú silné brušné svaly nevyhnutnosťou. Sklapovačky, ktoré sa na brušné svaly často doporučujú, viac posilňujú iliopsoas, ktorý spája vnútornú časť stehennej kosti s driekovými stavcami a panvou, avšak nedokáže pritiahnuť rebrá ku lonovej kosti ako brušné svaly. Ak je iliopsoas skrátený alebo stuhnutý, sťahuje driekové stavce dopredu a spôsobuje prehĺbenú driekovú lordózu. Intenzívne precvičovanie iliopsoasu preto môže problémy driekovej chrbtice ešte viac zhoršovať. Sklapovačky okrem toho vyvýjajú značný tlak na medzistavcové platničky a môžu spôsobiť ich poškodenie alebo pricviknutie nervov, ktoré vychádzajú z miechy medzi driekovými stavcami. 
    Bezpečné precvičovanie týchto svalov sa prevádza v ľahu na chrbte s ohnutými kolenami, pričom sa trup zdvíha zo zeme iba od lopatiek hore. Funkcia brušných svalov je iba priťahovanie spodnej hrany hrudného koša k lonovej kosti. Pri cvičení sklapovačiek je tento úkon zakončený ešte skôr , než sa začnú od zeme zdvíhať driekové stavce, zvyšok klasickej sklapovačky už prevádzajú bedrové ohýbače a iliopsoas. 
    Správne prevedenie sklapovačiek sa dá jednoducho kontrolovať tým, že ruky natiahnuté pred seba neposuniete ďalej než na úroveň kolien. Vyššie už trup nedvíhajte.
    Ďalší cvik, ktorý je vhodný na posilnenie brušných svalov je plank a side plank.

    nutrimas
    14. mar 2015    Čítané 0x

    Ako vyriešiť problémy so zaspávaním alebo ako zaspať za pár minút?

    Podivuhodný spôsob, ako zaspať rýchlo, vždy a všade.

    Najlepšie si metódu zapamätáme, keď ju pomenujeme "4-7-8". V podstate ide o toto: najprv nadychujete nosom - musíte tento nádych pretiahnuť na 4 sekundy. Potom 7 sekúnd zadržiavajte dych. A nasleduje výdych ústami - musí trvať 8 sekúnd.
    Takto jednoduché to je. Toto dychové cvičenie spomaľuje náš srdcový rytmus, upokojuje nás. Dochádza k tomu veľmi rýchlo: stačí niekoľkokrát opakovať. 


    Ako to funguje?
    Keď cítite stres alebo nepokoj, adrenalín sa vám uvoľňuje do žíl a srdce bije značnú rýchlosťou. Dýchanie je rýchle a povrchové. Tento trik pôsobí vlastne ako sedatívum.

    Pretože zámerne spomaľujete dýchanie, je vaše telo donútené znížiť tepovú frekvenciu srdca. Kyslíka k čerpaniu "čerstvej" krvi do organizmu nie je dostatok. Zadržanie dychu s nasledujúcim spomaleným výdychom nevyhnutne spomalí srdcový rytmus. Je to fyziologická záležitosť.


    Táto prax tiež upokojuje myseľ. Čisto preto, že musíte v duchu stále počítať a sústrediť sa na svoj dych. A tiež preto, že rýchle povrchové dýchanie a nepokoj idú vždy ruka v ruke. Vy si to samozrejme neuvedomujete. Keď ale fyzicky ovplyvníte príznaky, môžete potlačiť aj ich príčinu. Efektivitu takého spôsobu upokojenie mysle vám potvrdí ktorýkoľvek neurofyziológ.
    V dôsledku toho všetkého sa vaše telo uvoľní. Tak silno a rýchlo, ako keby vám vykonali anestéziu.


    Absolvent Harvardu, doktor Andrew Wail hovorí, že metódu "4-7-8" poznajú indickí jogíni už niekoľko tisíc rokov. Využívajú ju k potlačenie stresu a uvoľnenie. Je absolútne bezpečná.

    PodľaAlina Gonzalez – How I Learned To Fall Asleep In Under 1 Minute

    nutrimas
    1. feb 2015    Čítané 0x

    Vysvetlenie niektorých medicínskych pojmov pri ochoreniach chrbtice.

    Vysvetlenie niektorých medicínskych pojmov pri ochoreniach chrbtice.

    Spondylóza - Spondylóza je degeneratívne ochorenie chrbtice, pri ktorom dochádza k prestavbe kostného tkaniva a k tvorbe kostných výrastkov (tzv. osteofytov) najmä na spodnej časti stavcov. V konečnom dôsledku dochádza k zrastaniu stavcov (premosteniu) a degenerácií medzistavcovej platničky. Toto ochorenie je nebezpečné najmä preto, že s pribúdajúcim vekom stále postupuje a zhoršuje sa.

    Spondylartróza – artróza medzistavcových kĺbov. Prejavuje sa bolesťami chrbta, hlavne po záťaži, zvýšeným napätím svalov chrbtice, omedzenou pohyblivosťou..

    Spondylolistéza – posun stavca dopredu voči susednému nižšie umiestnenému. Vzniká najčastejšie v lumbosakrálnej oblasti chrbtice. Príčinou je porušený vývoj (osifikácia) stavcového oblúka, alebo mikrotraumatizácia poprípade zlomenina. Vzácne je to úraz alebo zápal.

    Ankylozujúca spondylitída (Bechterevova nemoc) - je typ artritídy (zápalu), ktorý postihuje chrbticu. Symptómy ankylozujúcej spondylitídy zahŕňajú bolesť, strnulosť od krku až k bedrovej chrbtici. Jednotlivé stavce sa môžu pritom zrásť alebo zlúčiť, čo spôsobuje rigiditu (stuhnutosť) chrbtice.

    Spondylolýza- znamená rázštep stavcového oblúka, väčšinou vrodený. Vzniká poruchou v kostnatení, alebo po úraze. Zvyčajne sa nachádza oblasti 4. a 5. driekového stavca chrbtice.
    Sekundárne sa môže zo spondylolýzy vyvinúť spondylolistéza (skĺznutie stavca dopredu oproti nižšiemu stavcu).

    Schmorlove uzly- v období rastu keď boli platničky tvrdšie než kosti stavcov môže dôjsť k „vtlačeniu“ platničiek do kosti stavcov a vznikajú nerovnosti povrchu stavcov. To môže viesť k vzniku ďalších degeneratívnych zmien predovšetkým pri osteoporóze a tiež k zmenám na chrupavkách.

    Chondróza platničiek- zmena mäkkých väzivových častí platničiek na chrupavčitú - teda na tuhšie tkanivo prípadne skostnatenie. Takého platničky sú nepoddajné, zle sa prispôsobujú pohybom stavcov a často tlačia na vystupujúce nervy medzi stavcami z bokov a spôsobujú bolesti a tuhnutie svalov.

    Stenóza spinálneho kanála- je všeobecne definovaná ako zúženie spinálneho kanála a otvorov pre odstupujúce nervy z miechy.

    Pri väčšine týchto diagnóz ej veľmi nápomocné rehabilitačno-rekondičné cvičenie SM SYSTÉM.

    Viac o tejto metóde si môžete prečítať tu:

    http://masaze-no.webnode.sk/sm-system/

    Cvičebné pomôcky si môžete objednať tu:

    http://www.nutrimas.sk/Pomocky-na-cvicenie-c7_0_1.htm

    nutrimas
    29. jan 2015    Čítané 0x

    Prvá pomoc pri bolesti hrdla, "seknutí" krku, reumatických bolestiach - PRIESSNITZOV ZÁBAL

    Máte dráždivý kašeľ, bolesť hrdla, teplotu, alebo bolesti kĺbov? Dávate prednosť prirodzeným metódam, alebo lieky z lekárne nezaberajú? Skúste Priessnitzov obklad!

    Priessnitzove obklady

    Možno aj vám už váš lekár niekedy při kašli, bolesti hrdla či horúčke odporučil „priznica“, čiže Priessnitzov obklad. Moderná medicína tento prostriedok zaradila medzi „babské recepty“ a jeho účinnosť býva zpochybňovaná, ale to je často buď preto, že sa používa nesprávnym spôsobom alebo pre malú trpezlivosť pacienta.

    Priessnitzove obklady nesú meno Vincenza Priessnitza – jednoduchého muža pochádzajúceho z oblasti Jeseníka v Čechách, který je považovaný za zakladateľa vodoliečby a rozšírenie vodoliečebných procedúr a kúpeľných zariadení po celej Európe. Svojou liečbou studenou vodou, vzduchom, prácou a prísnym režimom dosiahol významné výsledky  v liečbe  mnohých chronických ochorení. Preto narazil na odpor vtedajších oficiálnych lekárov a ranhojičov, kterých oberal o prácu.

    Čo to je Priessnitzov obklad ?

    Ide o studený zaparovací obklad, ktorý se prikladá na postihnuté miesto s cieľom dosiahnuť zvýšené lokálne prekrvenie.

    Na kožu najskôr priložíme látku namočenú v studenej vode a pritlačíme ju tak, aby dobre priliehala. Na ňu priložíme nepremokavú vrstvu, napríklad igelit, ktorý musí mokrú látku všetkými smermi presahovať. Nakoniec priložíme suchú látku. 

    Aký je princíp fungovania obkladu

    Účinok obkladu prebieha v troch fázach:

    1. Hypotermická fáza - teplota v mieste pôsobenia sa zníži - trvá asi 2-3minúty, pri nej dochádza k vazokonstrikcii – zúženiu ciev
    2. Izotermická fáza- teplota se stabilizuje - nastupuje v priebehu 30-40minut, vasokonstrikcia se mení na vazodilatáciu (rozšírenie ciev)
    3. Hypertermická fáza- teplota se zvyšuje, v mieste pôsobenia vzniká prehriatie – objavuje sa v priebehu 60-80minút - vzniká lokálna vazodilatácia 

    Obklad sa ponecháva na mieste 2-3 hodiny, potom by sa mal zložiť. Po 3-4 hodinách sa celý postup môže zopakovať.

    Pri akých ochoreniach je obklad vhodný?

    • Angína (zápal krčných mandlí) 
    • Faryngitída (zápal v hrdle, bolesť hrdla iná než angína)
    • horúčka (nad 38°C)
    • obklad na hrudník při suchom dráždivom kašli
    • obklady na kĺby pri dlhotrvajúcich „reumatických" ťažkostiach
    • na zlepšenie cirkulácie (napríklad pri trombózach)
    • na podkožné hematómy (modriny) a opuchy (rýchlejšie vstrebávanie)
    • na uvoľnenie svalového napätia
    • výrony kĺbov alebo pomliaždenie svalov

    Priessnitzove obklady môžeme prikladať na krk, dolné končatiny, na členky, hrudník, ale aj na celé telo při horúčke.

    Je to rokmi preverená procedúra, ktorá vedie k zlepšeniu prekrvenia v mieste pôsobenia a tým k zrýchleniu hojivých procesov v tele.

     zdroj: www.mindandbody.sk

    Na podporu imunity odporúčame prírodné prostriedky z našej ponuky: 

    http://www.nutrimas.sk/Imunita-c5_130_2.htm

    nutrimas
    23. jan 2015    Čítané 0x

    Dornova metóda - šetrná metóda "naprávania" stavcov, kĺbov....

    Dornova metóda.
    Tak ako pri stavbe domu potrebujeme dobré základy, aby časom nevznikli trhliny, tak aj naše telo potrebuje pevnú opornú sústavu, ktorá zaručuje stabilitu.
    Dornovou metódou sa stavce a kĺby šetrným a bezbolestným spôsobom vracajú na pôvodné miesto, čím sa vyrovnáva celková statika tela. Túto metódu môžeme považovať teda za postup, pri ktorom má klient možnosť dostať sa znovu do svojho stredu prirodzenou cestou. Je to postup, ktorým sa lieči príčina a nielen dôsledok.
    Ako vlastne dochádza k posunutiu stavcov a kĺbov?dornova
    Môže to byť v dôsledku fyzickej príčiny, ako napríklad rozdielna dĺžka končatín, ktorá vedie k chybnej statike, skráteniu svalov, alebo k výronom - nehodám pri športe.
    Dornova metóda je druhom manuálnej terapie, pomocou ktorej sa uvoľňujú blokády v tkanivách, energetické bloky. Základným predpokladom úspechu je aktívna spolupráca klienta. Aby bol výsledok trvalý, klient musí po ošetrení vykonávať doma samostatné cvičenia, zmeniť niektoré zvyky, ako je napríklad prekladanie si nohu cez nohu. Dornovou metódou sa dá veľmi účinne pomáhať aj pri skolióze, guľatom chrbte a pri tzv. „vdovskom hrbe“, ktorý sa robí na 7. krčnom stavci, pri posunutých stavcoch, bolestiach v bedrovej oblasti.
    Táto metóda je vhodná aj pre deti, ktoré trpia deformáciami chrbtice(kyfóza,skolióza a pod.), majú jednu nohu kratšiu (nie vývojová porucha).
    Už pri dvoch alebo troch ošetreniach môžeme dosiahnuť trvalú nápravu.
    Autor tejto metódy Dieter Dorn, znovuobjavil spôsob, ako neuveriteľne rýchlo a jemne korigovať vysunuté stavce, skoliotické vybočenie chrbta, boľavé ramená, kĺby, kolená atď.. Dieter Dorn žil v Nemecku, kde sa táto metóda praktizuje už 30 rokov so skvelými výsledkami. Je rozšírená po celom svete.
    Postup pri Dornovej metóde:
    Vykoná sa diagnostika celého tela, stav chrbtice, bedrovej oblasti, skontroluje sa dĺžka končatín.
    Začína sa nápravou bedrových kĺbov na strane kde je dlhšia noha. Postupuje sa kolenom a členkom.. Napraví sa krížová, hrudná a krčná chrbtica. Postupne sa upravujú ramená, lakťové a zápästné kĺby a kĺby prstov. Na záver sa upraví kostrč ak je posunutá. Znovu skontroluje celkové držanie tela. Podľa potreby sa procedúra zopakuje z odstupom niekoľkých dní 2 alebo 3 krát.
    Klient sa naučí cviky, ktoré mu pomôžu udržiavať upravený stav aby nedošlo k recidíve.

    Viac tu: http://masaze-no.webnode.sk/dornova-metoda/

    autor: Juraj Volf

    nutrimas
    2. nov 2014    Čítané 0x

    PRÍRODNÁ KOZMETIKA A DOJČENIE.

    Niektoré dojčiace mamičky sa častokrát pýtajú, či môžu používať prírodnú kozmetiku aj keď dojčia...

    Všeobecne sme toho názoru, že používanie prírodnej kozmetiky, predovšetkým certifikovanej, akou je aj kozmetika Nobilis Tilia, je pre dojčiace mamičky viac než prínosné. Bežné obchody sú plné kozmetiky s obsahom parabénov (ropných látok), rôznych chemických prímesí, farbív, stabilizátorov a iných umelých látok, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé.

    Pri výrobe prírodnej kozmetiky sú použité éterické oleje.Tieto pôsobia na psychickej úrovni ako harmonizátory, ktoré vyrovnávajú prípadné výkyvy nálad, čo je pri hormonálnych zmenách po pôrode celkom bežné. Česká certifikovaná prírodná kozmetika Nobilis Tilia je známa práve tým, že ma veľmi pozitívne aromaterapeutické účinky.

    Tým,že kozmetiku používa dojčiaca mamička, jej vôňu vníma aj samotné dieťatko, na ktoré pôsobia niektoré vybrané druhy éterických olejov (napr. levanduľa, harmanček) príjemne upokojujúco. Pozor však, niektoré druhy 100% neriedených éterických olejov nie sú vhodné pre malé deti. V popise každého výrobku na našej stránke je to vždy uvedené.

    Nobilis Tilia vyvinula dokonca špeciálny rad detskej kozmetiky, z ktorého odporúčame masážny olej Amálka (pri bolestiach bruška, nafukovaní), jemný nosový olej (pri respiračných ochoreniach, nádche a pod.), masážny olej Jakoubek (pri raste zúbkov),detský eukalyptový bio balzam (pri nachladnutí, zahlienení) a iné.

    Ak by ste ale predsa len mali obavy alebo pochybnosti, či tá-ktorá vôňa bude Vášmu dieťatku "sedieť", odporúčali by sme Vám na začiatok použiť neutrálne základy a do nich primiešavať pár kvapiek éterického oleja.

    Prírodné kozmetické prípravky pomáhajú nielen vyladiť psychiku, ale prospievajú aj pokožke a vlasom – zlepšujú elasticitu, podporujú prekrvenie podkožného väziva a tým zamedzujú tvorbe strií a tzv. pomarančovej kože.

    Na záver ešte podotkneme, že pôsobenie a účinok jednotlivých prírodných  prípravkov na ľudský organizmus je veľmi individuálny. To, čo vyhovuje jednému, naopak nevyhovuje druhému a v niektorých prípadoch môže vzniknúť dokonca aj alergická reakcia (napr. u škorice).Odporúčame preto pred použitím vykonať test kožnej znášanlivosti a nové produkty skúšať postupne. Sme si istí, že nakoniec si každý nájde pre seba to NAJ .

    Kompletnú ponuku detskej prírodnej kozmetiky nájdete aj na našom eshope:

    http://www.nutrimas.sk/Detska-kozmetika-c21_110_2.htm

    nutrimas
    13. okt 2014    Čítané 0x

    Čo je to SHIATSU?

    Shiatsu pochádza z Japonska, no jeho korene sa dotýkajú tradičného čínskeho umenia liečiť, ktoré dnes poznáme pod pojmom Tradičná čínska medicína. Pracuje s energiou tela, využívajúc energetické dráhy - meridiány a akupunktúrne body.

    Pri shiatsu ich nestimulujeme ihlami, ale oveľa jemnejším spôsobom - dotykom dlaní, tlakom palcov, u dospelých aj tlakom lakťov, či chodidiel. Okrem pôsobenia na body, obsahuje rôzne techniky ako naťahovanie končatín na spriechodňovanie energie v kĺboch, dychové cvičenia, hnietenie, zahrievanie, vibrovanie, potriasavanie...

    Shiatsu sa radí medzi masérske techniky, no vzhľadom na jeho schopnosť pracovať s energiou tela, ovplyvňuje aj správnu funkciu vnútorných orgánov. Vo svojej teórii a praxi pracuje s dávnymi taoistickými poznatkami vychádzajúcimi z pozorovania prírody, vesmíru a ich zákonitostí.

    Výskumy potvrdzujú, že pravidelné ošetrenia shiatsu sú vynikajúcou cestou udržovania zdravia, výrazne sa podieľajú na prevencii. Pravidelná terapia shiatsu udržuje tok enegie Ki v tele v plynulom pohybe bez blokád či stagnácií. Tým docielime to, že mnohé choroby môžeme zastaviť na ich začiatku, než sa s ním pasovať v pokročilom štádiu

    Viac info nájdete tu: http://masaze-no.webnode.sk/shiatsu/

    nutrimas
    8. okt 2014    Čítané 0x

    Účinky cvičenia SM systém zamerané na vekové skupiny:

    Žiaci, študenti, mládež:
    Cieľom cvičenia je regenerácia po dlhom sedení v školských laviciach. Cvičenie je prevencia vzniku: chabého držania tela, hyperkyfózy, hyperlordózy, Mb. Scheuermann, skoliotického držania tela (prevencia vzniku skoliózy). Cvičiť je možné začať už v 5 rokoch.

    Športovci:
    Rýchly nástup aktivity stabilizačných svalov zlepší cit pre rovnováhu a zároveň ochráni chrbticu a kĺby pred preťažením. Strečing s aktívnou relaxáciou naťahovaných svalov umožní dosiahnuť omnoho väčší rozsah pohybu a umožní uvoľniť napätie svalov, ktoré bránia špičkovému výkonu. Beh športovcov sa zrýchli a vďaka optimálnej stabilizácii bude mať regeneračný charakter. Cvičenie zvýši kondíciu športovca a pomôže mu udržať si zdravie.

    Stredný vek:
    Po sedavej práci alebo jednostrannom zaťažení, cvičenie obnoví svalovú rovnováhu, uvoľní bolestivé svalové napätie a optimalizuje pohybovú koordináciu s dôrazom optimálne koordinovať a stabilizovať chôdzu a beh. Cvičenie nás tiež dobre pripraví na rekreačné športy. Tukové tkanivo postupne premeníme na svaly.

    Seniori:
    Cvičením v sede upravíme poruchy a rozsah pohybu v pletenci ramennom , posilníme šikmé brušné svaly a regenerujeme krčnú chrbticu. Cvičením v stoji s oporou stabilizujeme trup a panvu a relaxujeme bolestivé napätie vo svaloch. Nakoniec postupne zvládame koordináciu a stabilizáciu chôdze. Odstránenie nestability a závratov je prevencia pádov. 

    Komplexný program pre maminky:
    Cvičenie pred plánovaným tehotenstvom, cvičenie počas tehotenstva , návrat kondície po pôrode. Aktivácia brušných svalov, posilnenie svalov panvového dna, prevencia bolestí chrbtice počas tehotenstva a po ňom. 

    http://masaze-no.webnode.sk/sm-system/

    nutrimas
    6. okt 2014    Čítané 0x

    Bolesti chrbtice - cvičenie alebo tabletky?

    Bolesti chrbtice a cvičenie........
    Prečo máme zaužívané, že na bolesť je najlepšia ružová tabletka? Je to z pohodlnosti? Z prenášania zodpovednosti na niekoho iného? Čo je to vlastne bolesť a prečo vzniká? Čo nám chce povedať?

    Bolesť je reakcia organizmu na určitý stav. Telo má svoju vlastnú „reč“, ktorou nám chce niečo povedať. Dáme si tabletku, to akoby sme mu povedali: „Daj pokoj, nemám teraz čas ťa počúvať!“
    To naše telo je trpezlivé a za chvíľu nám zase povie niečo tou svojou rečou. Čo urobíme my? Zase tabletka a „daj pokoj“. Chvíľu to bude ešte skúšať až si na to zvykneme a budeme tú bolesť brať ako samozrejmosť. To naše telo má však určité hranice. Keď sa blíži katastrofa, skúsi to s nami ešte raz, a teraz radikálne. Niečo sa stane a my ostaneme bezmocní a nepomôže už ani „ružová záchrana“.
    Teraz máme čas na rozmýšľanie čo sme urobili zle. Niektorí pochopia, že musia zodpovednosť za svoj stav zobrať do svojich rúk. Nikdy nie je neskoro. Neskoro bude až keď budeme ležať na smrteľnej posteli. Dovtedy vždy máme šancu niečo zmeniť. Naše telo je úžasné a má obrovskú silu samoliečenia. Musíme mu len trošku pomôcť.

    Sval, ktorý nepracuje, alebo pracuje nedostatočne, po čase atrofuje, oslabuje sa a prestáva plniť svoju úlohu. Svalstvo nám zabezpečuje stabilitu a pohyb. Drží našu kostru vzpriamenú a pomáha tlmiť nárazy. Keď je svastvo preťažené je slabo prekrvované a vyživované. Tuhne a začínajú sa objavovať prvé bolesti. Kostra je viac namáhaná a začína sa posúvať tam kde je najmenší odpor (skolióza, poruchy platničiek a pod.). Tu nám žiadna tabletka nepomôže upraviť tento stav. Len utlmí následok (bolesť). Príčina sa nerieši.
    Jedine pohyb dokáže svalstvo dať do pôvodného stavu. Svaly sú totiž „závislé“ na pohybe. Pohyb pracuje ako pumpa: napne sval – uvoľní sval. Sval sa prekrví a zachováva si svoju silu a pružnosť. 
    Uvoľní sa a bolesť ustupuje. Odstránila sa príčina. Chrbtica sa začne narovnávať, uvoľní sa tlak na platničky. Začneme žiť kvalitný život bez bolestí.
    Zahoďme tabletky a začnime sa hýbať. Netreba nám drahé lieky a operácie. My sami sa môžeme vyliečiť. Treba k tomu len trošku pevnej vôle a chuti pre seba niečo urobiť. Nie je to stratený čas, je to čas investovaný do seba. Treba sa vymaniť zo závislosti na liekoch a hádzaní zodpovednosti za naše zdravie na niekoho iného. Za svoje zdravie si môžeme sami, nie spoločnosť ani doba, v ktorej žijeme. My......

    http://masaze-no.webnode.sk/sm-system/

    Pomôcky na cvičenie:

    http://www.nutrimas.sk/Pomocky-na-cvicenie-c7_0_1.htm

    nutrimas
    18. sep 2014    Čítané 0x
    Image title

    Tehotenstvo, dojčenie a Zelené potraviny

    Tehotné, príp. dojčiace mamičky sa častokrát obávajú, že toxíny uvoľnované z organizmu (najmä pri užívaní chlorelly, ktr. má významné detoxikačné účinky)môžu uškodiť ich dieťatku. Obavy však vôbec nie sú opodstatnené.

    Pokúsime sa Vám vysvetliť prečo:
    Toxíny sa z ľudského organizmu bežne vylučujú cez obličky močom, stolicou, čiastočne pokožkou.
    Vďaka vysokému obsahu vlákniny v zel.potravinách, ktorá ma unikátnu schopnosť viazať na seba toxíny, sa prevažná väčšina toxínov vylučuje prostredníctvom tráviaceho traktu práve stolicou. Týmto sa dieťatku zabezpečí prísun tých najpotrebnejších živín a kopec energie a vitality cez materské mlieko, ktr. je o toxíny v tom pozitívnom slova zmysle „ochudobnené“.
    Jediným diskomfortom, ktr. môžu pociťovať tehotné mamičky vo vyššom štádiu tehotenstva, je fakt, že dieťatko zaberá v brušnom priestore značné miesto a vláknina, postupne prechádzajúca črevným traktom (už vieme, že vláknina je nestráviteľná a vylučuje sa stolicou) , zaberá určitú časť tohto „babätkovho“ priestoru...


    V tomto prípade sa odporúča začať s užívaním chlorelly pozvoľna, teda začať s menšími dávkami a postupne ich zvyšovať.
    Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vlastné skúsenosti 

    Pestrý výber Zelených potravín v BIO kvalite nájdete aj na našom eshope:

    http://www.nutrimas.sk/Zelene-potraviny-c1_0_1.htm

    nutrimas
    13. sep 2014    Čítané 0x

    Čo ešte by ste mali vedieť o výživových doplnkoch alebo kedy s ich užívaním opatrne.

    VITAMÍN E
    Vit.E môže u ľudí s nedostatkom vit.K negatívne ovplyvniť mechanizmus zrážania krvi.Ak máte vysoký krvný tlak, reumatickú či ischemickú chorobu srdca, neužívajte vysoké dávky éčka.

    VITAMÍN C
    Ak idete k lekárovi odovzdať vzorky moču alebo stolice, 48 hodín pred odberom nesmiete užívať vit.C. Maskuje totiž prítomnosť krvi a ovplyvní tak výsledky.

    VITAMÍN D
    Vit.D by ste mali užívať len po konzultácii s lekárom. Zo všetkcých vitamínov je najtoxickejší, jeho nadbytok môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, ale aj depresie. Nepodceňujte to najmä pri ďeťoch!

    VITAMÍN B12
    Príjem kyseliny listovej u starších ľudí narúša vstrebávanie zinku a môže maskovať nedostatok vit.B12.

    VITAMÍN B5
    Kyselina listová mení vstrebávanie antiepileptík. Epileptici by sa mali vyhnúť aj výživovým doplnkom z pupalky dvojročnej.

    VITAMÍN B6
    Ak máte začínajúci sivý zákal, dajte si pozor na množstvo vit.B6. Denne by ste nemali prekročiť 10mg, inak sa Váš zrak môže eše viac zhoršiť.

    CALCIUM-VÁPNIK – Ca
    Dlhodobé nadmerné dávky vápnika, 1500 mg denne, vedú k vzniku obličkových kameňov a arterioskleróze.

    FLUÓR – F
    Fluoridové tablety užívajte len po konzultácii so zubným lekárom a na jeho odporúčanie.

    HORČÍK – Mg + MANGÁN-Mn
    Vysoké dávky horčíka môžu byť smrteľné.Z mangánu vám nehrozí žiadne riziko. Všetok nadbytok sa z tela vylúči.

    DRASLÍK – K
    Keď máte cukrovku, nesmiete si sami naordinovať draslík. Jeho nekoordinované užívanie u diabetikov vedie k veľkým stratám horčíka.

    ZINOK- Zn
    Ak máte poškodenú pečeň alebo črevá, nesmiete sa púšťať do užívania zinku. Overte si to u svojho lekára.

    ŽENŠEN
    Nemali by ste ho užívať 3 hodiny pred spaním, lebo nezaspíte.Opatrní s jeho konzumáciou musia byť aj ľudia, ktorí užívajú antidepresíva.

    PROPOLIS
    Mali by ste naň zabudnúť, pokiaľ máte astmu.

    ZDRAVÁ RADA: Pred užívaním výživových doplnkov by ste mali mať v rukách aspoň výsledky svojich pečeňových testov, hladinu cholesterolu a vitamínu D.

    Zdroj: časopis Zdravie,04/2014

    nutrimas
    12. sep 2014    Čítané 0x

    Prečo ženy trápi anémia a mužov vysoký krvný tlak?

    Nevhodná strava oslabuje srdce: Ženy konzumujú nadmieru cukru a ovocia, muži mäsových výrobkov.

    Ženy sú väčšinou anemické a muži zase majú vysoký krvný tlak. Čím to je? Za obomi je skrytý element Oheň – srdce, tenké črevo.

    Ženy majú slabšie srdce v dôsledku nadmernej konzumácie cukru a ovocia, takisto ho však oslabujú nekvalitnými vzťahmi. Muži majú zase element Oheň výrazne predimenzovaný, a to v dôsledku častej konzumácie mäsových výrobkov. Obe pohlavia to však prirodzene naprávajú horkou chuťou – či už vo forme kávičky alebo horkej čokolády.

    Yin orgán: srdce / myseľ
    Yang orgán: tenké črevo
    zmyslový orgán: jazyk / reč
    tkanivo: cievy
    emócie: radosť
    zvuk hlasu: smiech
    ročné obdobie: leto
    farba: červená, oranžová
    chuť: horká

    Ročné obdobie:

    Špeciálnu pozornosť v období leta venujeme srdcu a tenkému črevu. Ľudia, ktorí majú element Oheň predimenzovaný, sú práve tí, ktorí v lete kolabujú. V čínskej medicíne tomuto elementu však nezodpovedá iba srdce, ale aj myseľ a emócie. Srdce teda reguluje nielen cirkuláciu krvi v tele, ale kontroluje aj vedomie, dušu, spánok a pamäť. Podľa princípu cyklu piatich elementov, pečeň spolu so srdcom zodpovedá za stav nervového systému a mozgu. 

    Odporúčané jedlá:

    Zelenina – paštrnák, smažená mrkva, červená repa, čínska kapusta
    Obilniny – pohánka, kukurica
    Strukoviny – červená fazuľa, červená šošovica
    Korenie – červená paprika, pražený nelúpaný sézam 
    Divoká zelenina - púpava, žerucha, čakanka, alfalfa a vňať z mrkvy
    Bylinky – žihľava, medovka a rozmarín 

    V letnom období sa tiež odporúčajú rôznofarebné druhy ovocia, ako sú jablká, červený melón a zeleniny, šaláty a klíčky. Veľmi účinným a dôležitým faktorom pri tomto elemente je bezpochýb pohyb. Doprajte si minimálne 3-krát do týždňa intenzívny tréning, pri ktorom sa dobre zapotíte. Tým výrazne podporíte energiu srdiečka. 

    Nevhodné jedlá:

    Ľudia trpiaci srdcovými problémami sú väčšinou mäsoví ľudia, s preferenciou mäsa tmavšieho (bravčové, hovädzie). Takisto sa títo ľudi zvyčajne nebránia ťažším jedlám, ako sú napr. vyprážané pokrmy. Keď sa pozrieme na štatistiku infarktov, výrazne prevládajú z pohlavia muži, nakoľko veľmi málo žien považuje klobásku za dezert. Takisto je dobré obmedziť produkty tvoriace hlien ako sú mliečne výrobky. Usadeniny z hlienu sa ukladajú na stene srdca a ciev a tieto usadeniny neskôr ovplyvňujú rôzne srdcové ochorenia. U žien je dôležité obmedziť cukor v strave (pozor aj na jednoduché cukry v ovocí), nakoľko ten oslabuje element Voda – obličky, močový mechúr, a ten následne ovláda element Oheň. Preto býva ženám stále zima, majú studené ruky a nohy. 

    Príprava jedál:

    Ľudia so slabším elementom Oheň majú prirodzene radi smažené veci, čím si podporujú srdce. Bohužial však väčšinou siahajú po nezdravých kúskoch. Výbornou pochúťkou na smaženie je napr. seitan špeciál obalený v hraške. Nesmiete však pri smažení zabúdať aj na správne oleje. 

    Keď je srdce je v harmónii:

    Ľudia, ktorí majú srdce v harmónii, sú zvyčajne veľmi priateľskí a pokorní. Vidia všetko s jasnou mysľou a zdá sa, že cez problémy sa vedia preniesť neuveriteľne šikovnými riešeniami.

    Príznaky nerovnováhy srdca:

    • rozptýlená myseľ
    • priveľa alebo žiaden smiech
    • začervenaná alebo bledá tvár
    • anémia 
    • vysoký krvný tlak 
    • problémy s rečou (zakoktávanie sa, zmätená reč)
    • depresia
    • duševná choroba
    • strata pamäti
    • odpor voči teplu



    Pestrú ponuku 100% prírodných olejov ako aj prírodných liečivých prostriedkov a zdravej výživy nájdete na našom eshope:  www.nutrimas.sk

    Obzvlášť by sme Vám radi dali do pozornosti vhodnú a zdravú alternatívu bieleho cukru a tým je BREZOVÝ CUKOR: 

    http://www.nutrimas.sk/Brezovy-cukor-Xylitol-100-prirodny-500g-d289.htm

    Článok sme prevzali zo stránky www.zoznam.sk

    nutrimas
    12. sep 2014    Čítané 0x

    AKÝ DRUH CHLORELLY SI VYBRAŤ ???

    Slovenský ale aj zahraničný trh nám v dnešnej dobe ponúka na výber z rôznych druhov chlorelly, v rôznych cenových reláciách, s rôznym pôvodom a odlišným spôsobom spracovania.

    NIE JE CHLORELLA AKO CHLORELLA...

    Ľudia sa často domnievajú, že pri výbere je nutné sa riadiť cenou, ktorá je síce naozaj rozdielna, no v  značnej miere súvisí s kvalitou a spracovaním. Pre Vašu väčšiu informovanosť, čo vlastne kupujete a o akú kvalitu sa jedná, je potrebné si všímať u jednotlivých predajcov nasledovné dôležité body:

    1. O aký druh chlorelly sa jedná. Existuje viacero druhov chlorelly, známe sú  napr. chlorella pyrenoidosa, vulgaris.V zásade všetky majú rovnaké zloženie a obsah zdraviu prospešných látok. Rozdiel je v tom, ako ich vie naše telo spracovať a vyťažiť na maximum.Chlorella vulgaris má v porovnaní s ch.pyrenoidosa tenšie bunkové steny, ktoré počas procesu pestovania, sušenia a spracovania prirodzene pukajú, vďaka čomu sa potom telo ľahko dostane k prospešným látkam a vie ich využiť.

    2. Postup spracovania chlorelly – sušenie, lisovanie, spôsob pestovania (vnútri, vonku) a dezintegrovania rasy.Vnútorne pestované chlorelly (vulgaris) majú vyššiu stráviteľlnosť. Podmienky vnút.pestovania sú konštantné a je istota, že taktiež bude konštantný aj obsah všetkých látok.Vonku pestovaná chlorella môže obsahovať chemické a iné vzduch znečisťujúce látky, ktoré prenikajú do chlorelly napr. formou kyslých dažďov. Dezintegrácia (rozrušenie) bunkovej steny  - mechanicky (jej využiteľnosť v organizme je 90%-ná so zachovaním všetkých potrebných živín) , chemicky (stráca sa väčšina vitamínov) a prirodzene.

    3. Pôvod chlorelly – všeobecne platí zásada, čím je viac slnka , bohatšia pôda, tým vyšší obsah živín a celkovo výraznejšie účinky má chlorella.

    Na záver je potrebné poznamenať, že chlorella ako aj ostatné zelené potraviny nie sú LIEKOM. Tento fakt znamená, že od nich nemôžeme očakávať v krátkom čase a s istotou vyliečenie konkrétnej choroby. Okrem toho každý ľudský organizmus reaguje odlišne. Prospešnosť látok je ale pre každého rovnaká.

    Nečakajte zázraky – predovšetkým u chronických ochorení, ktoré sa postupne vyvíjali niekedy aj celé desaťročia, je potrebná veľká dávka trpezlivosti. Bolo by chybou očakávať, že sa zo dňa na deň vyliečime akoby mávnutím čarovného prútika. K tomu, aby sme dosiahli svoj vytúžený cieľ je potrebná aj zmena jedálnička, celkového životného štýlu a prístupu k životu.

    Všetky známe Zelené potraviny, ako aj CHLORELLU  v BIO kvalite a rôznych baleniach nájdete na našom eshope:

    http://www.nutrimas.sk/Chlorella-c1_1_2.htm

    Pri výbere Vám samozrejme radi poradíme a usmerníme v spôsobe užívania a dávkovania.

    nutrimas
    12. sep 2014    Čítané 0x

    Čo nám hovorí naše telo?

    Koľkokrát keď nás niečo bolelo sme si povedali: “Pôjdem k doktorovi, asi na mňa niečo lezie... Určite mi niečo nájde a predpíše mi na to liek.“

    Kto sa zamyslel a hľadal najskôr príčinu ochorenia v sebe?

    Bolia ma nohy... Neriešim práve teraz nejakú životnú situáciu? Stojím na jednom mieste a neviem sa rozhodnúť? Neviem ako z toho von?

    Nohy chcú ísť dopredu. Vyriešme problém, urobme niečo preto, „vykročme“ a nohy sa nám poďakujú za to, že sme sa pohli a nenechali sme ich stáť na mieste.

    Bolia ma oči. Neriešim nejakú situáciu, ktorú nechcem vidieť? Nedokážem niečo „stráviť“ a preto ma bolí brucho? Nemám na niečo žalúdok? Beriem si toho na seba príliš veľa a chrbát začína protestovať?

    Prečo bolesť vzniká? Čo nám chce povedať?

    Možno len to, aby sme sa viac začali venovať sebe. Choroby pochádzajú z emócií. Sú to potlačené emócie,z ktorých sa stávajú bloky. Lieky ich na chvíľu utlmia ale nič nevyriešia.

    Hnev poškodzuje pečeň. Smútok a nepokoj škodí pľúcam. Prílišné premýšľanie pôsobí deštruktívne na slezinu. Strach škodíobličkám. Obavy a bázeň pôsobia zhubne na srdce.

    Skôr ako navštívime lekára a zanesieme si organizmus jedom z liekov, zamyslime sa na chvíľu nad sebou a riešme svoje problémy, strach a obavy. Nie je to ľahké, ale určite sa budete cítiť lepšie. Naše telo má obrovskú schopnosť liečiť sa. Privítajme bolesť a chorobu ako dobrého priateľa, ktorý nám chce niečo povedať . Iným spôsobom to naše telo nedokáže. Začnime viac pozornosti venovať svojmu telu a starať sa oň.

    Do benzínového motora tiež nenalejete naftu (ak áno, tak ďaleko nezájdete ). Dajme svojmu telu to,čo mu patrí, aby fungovalo pre našu spokojnosť.

    nutrimas
    12. sep 2014    Čítané 0x

    Moja vlastná skúsenosť s "mlganím oleja" a brezovým cukrom.

    Na začiatok trošku pripomeniem účinky brezového cukru: Pomáha pri prevencii proti zubnému kazu, nepodporuje kvasenie a preto baktérie v ústnej dutine hynú. Mlganie olejom (sezamovým, slnečnicovým alebo najlepšie kokosovým – musia byť lisované za studena), pomáha pri očiste organizmu, kokosový olej ničí baktérie v ústnej dutine, bieli zuby. 

    Brezovým cukrom si sladím kávu už asi pol roka a vyskúšal som aj mlganie kokosovým olejom. Zatiaľ iba počas 3 týždňov. V skratke čo je mlganie olejom, 2 čajové lyžičky oleja (najlepšie ráno nalačno) premieľame v ústach cca 15-20 min., toľko totiž trvá, kým sa krv z celého tela prečerpá týmito miestami Olej má totiž schopnosť vyťahovať z krvi toxické látky, takže pôsobí očistne, bez toho, aby narušil zdravú mikroflóru čreva. Práve jazyk a ústna dutina sú, čo sa týka jemných vlásočníc najcitlivejšie, preto môže olej pôsobiť najúčinnejšie práve v týchto miestach. Olej potom, čo opustí priestory vašej ústnej dutiny, by mal byť bielej farby a vodnatej konzistencie; iba vtedy dostatočne splnil svoju úlohu. Ak budete cítiť, že to potrebujete, môžete si olej vrámci tých dvadsiatich minút vymeniť za nový. Samozrejme, netreba zabudnúť na následné dôsledné vypláchnutie úst. Kokosový olej treba vypľuť do smetného koša lebo pri teplote pod 25°C tuhne. 


    Koncom roka 2013 som bol na preventívnej prehliadke u zubára. Našiel mi dva kazy. Mlganie olejom som začal pár mesiacov potom. Ďalšiu prehliadku som absolvoval asi mesiac na to.Výsledok prehliadky: o 2 zubné kazy menej. Zubár sa čudoval keď mu sestrička hlásila, že mám mať kazy na miestach, ktoré označil ako v poriadku. Keby sa pomýlil o jeden kaz pri predošlej prehliadke, tak to pochopím, ale o dva? Neviem či je to sladením brezovým cukrom alebo mlganím oleja, ale mám o dva zubné kazy menej. 
    Mlganie olejom som vyskúšal zo zvedavosti a zdá sa, že je to účinné. Určite v tom budem pokračovať.

    Extra panenský kokosový olej a brezový cukor nájdete aj v našej ponuke na eshope : 

    http://www.nutrimas.sk/search-engine.htm?q=kokosovy+olej&qm=2
    Nezaručujem vám vyššie popisované účinky, ale za pokus to stojí, alebo nie?

    Odporúčam Vám, prečítať si o tejto procedúre a pozitívnom vplyve "mlgania oleja" nasledovný článok:

    http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000646/1419807/Uzasny-trik--ako-sa-zbavit-toxinov--Dostane-vas-svojimi-ohromnymi-ucinkami-

    nutrimas
    27. aug 2014    Čítané 0x

    Bolesti krčnej chrbtice

    Na rôznych fórach ľudia žiadajú o prvú pomoc pri bolestiach krčnej chrbtice.
    Napíšem tu nejaké rady, ktoré môžu pomôcť do času kým sa vás "neujme" odborník. 

    1. Do 24 hodín od "seknutia" v krku nič nerobiť. Pokoj, poprípade nejaká tá tabletka od bolesti môže byť. Svaly sú stiahnuté, a keby sa v tomto čase manipulovalo s krčnou chrbticou, mohli by sa v obrannom mechanizme stiahnuť ešte viac a narobili by ste si viac škody ako úžitku.
    Práve v tomto období je vhodný Priessnitzov zábal (môže sa použiť aj pri angíne).
    Nejakú látku namočíme do studenej vody alebo bieleho alkoholu (komu je škoda alkoholu môže ostať pri tej vode ), omotáme okolo krku,natesno prekryjeme igelitom alebo potravinárskou fóliou a omotáme suchou látkou príp. uterákom.
    Necháme pôsobiť cca 2 hodiny. Podľa potreby zopakujeme až po 4 hodinách.
    Chlad na chvíľu spôsobí stiahnutie ciev a po pár minútach sa začne uvoľňovať teplo, ktoré cievy rozšíri a svalstvo sa tak uvoľní. Práve pôsobenie chladu na začiatku dodá potrebný efekt intenzívnejšie ako keby sme začínali hneď teplom.
    V žiadnom prípade nie je vhodný kúpeľ v horúcej vode. Maximálne sprchovanie.

    2. Po 24 hodinách je už vhodný čas na návštevu odborníka. Mäkké techniky (aj keď je to trochu bolestivá metóda) je to najúčinnejšie na uvoľnenie krčnej, hrudnej aj driekovej chrbtice čo poznám.

    3. Predchádzať takýmto stavom. Dať si pozor na prechladnutia (krčná chrbtica je na toto najháklivejšia). Pravidelne cvičiť-najlepšie SM systém. Ak máte sedavé zamestnanie aspoň každú hodinku-dve si jednoduchými cvikmi uvoľniť ramená a krčnú chrbticu.
    Prispôsobiť si pracovné prostredie tak, aby bola krčná chrbtica namáhaná čo najmenej.

    Dúfam, že vám tieto 3 rady pomôžu pri problémoch nielen s krčnou chrbticou.

    Prajem vám aby ste svoju chrbticu poslúchali, načúvali jej a starali sa o ňu čo najlepšie. Ona sa vám za to určite odmení dobrým stavom.
    Pekný deň. 

    nutrimas
    31. mar 2016    Čítané 16x

    Www.nutrimas.sk

    VŠETKOPRE VAŠE ZDRAVIE
    E-shop www.nutrimas.sk je výsledkom dlhodobého úsilia pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú.

    O NÁS:
    Niekoľko rokov sa zaoberáme zdravým životným stýlom, účinkami stravy na naše zdravie, príčinami chorôb, profesionálne aj starostlivosťou o ľudské telo v podobe masáží, rehabilitačných cvičení a iných liečebných techník. Prevádzkujeme Liečebné a regeneračné štúdio BODYMAS, kde sa venujeme liečbe ochorení pohybového aparátu, poskytujeme výživové poradenstvo a zostavujeme individuálny cvičebný program v rámci cvičenia SM systém.
    Zlý zdravotný stav ľudí a ich otázky, ako sa im dá pomôcť, ako aj naše osobné skúsenosti nás nakoniec priviedli k myšlienke rozšíriť naše služby aj o predaj zdravej výživy, bio doplnkov a prírodnej kozmetiky… Takto sa zrodil náš eshop nutrimas.sk.
    Našou najväčšou snahou je, pomáhať našim klientom v odstraňovaní príčin chorôb, aby opäť nadobudli harmonické zdravie a plnohodnotný život a to aj vďaka prírodným produktom, ktoré Vám ponúkame na našom eshope:

    • bioprodukty, výživové doplnky, zelené potraviny
    • prírodná liečivá kozmetika – detská, pánska, dámska – krémy, mlieka, oleje, séra, šampóny, dentálna hygiena
    • 100% prírodné oleje, zdravé sladidlá, semená
    • bylinné extrakty, tinktúry
    • ekodrogéria -dámska hygiena zo 100% bavlny
    • profesionálne masážne prípravky – gély, mlieka, oleje

    Výrobcovia/značky : NOBILISTILIA, TOPVET, SOLIO, NÁSTROJEZDRAVIA, MASMI, YAMUNA, THERANEEM, HEALTHLINK, RINATURA

    Ponúkame Vám nasledovné výhody:

    • Profesionálny prístup
    • Garanciu vrátenia tovaru – do 14 dní od prevzatia tovaru (tovar musí byť nepoškodený, v pôvodnom obale)
    • Korektné informácie o tovare a jeho dodávke – dod. termín sa štandardne pohybuje v rozmedzí od 2-14 dní. Skladom máme väčšinu najpredávanejších produktov, niektoré produkty sú na objednávku. Na Vašu objednávku reagujeme najneskôr do 24 hodín v prac. dni, predpokladaný dodací termín Vám potvrdíme mailom alebo telefonicky.
    • Poskytujeme garanciu BIO kvality – všetky naše produkty v BIO kvalite sú v zmysle zákona riadne označené číselným kódom certifikačného orgánu
    • Detailné popisy k produktom
    • Zabezpečujeme starostlivý výber sortimentu a našich dodávateľov. Väčšina našich dodávateľov bežne zásobuje lekárne.
    • Osobný odber v našom štúdiu BODYMAS/predajni Zdravej výživy v Námestove – nájdete nás na námestí v Námestove, Hviezdoslavova 51 (oproti salónu Nefertiti, pôvode fy Bolare)
    • Online poradenstvo

    V shope na MK je len časť z našej bohatej ponuky, našu kompletnú ponuku nájdete na našom eshope:
    www.nutrimas.sk

    Veríme, že Vás naša ponuka osloví a naše produkty prispejú k Vášmu harmonickému zdraviu.