Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    oxiba
    2. mar 2018    Čítané 6890x

    Med - ako vlastne vzniká (z netu)

    Ako včely vyrábajú med? Kde vzniká? Med máme od včiel - ale ako vzniká?

    Ako to ty včely robia??

    1. Zbieranie nektáru

    Med vzniká z nektáru (zozbieranej sladkej šťavy kvetín), alebo z medovice (zo stromov). Včela nasaje nektar či medovicu do medového vačku. Medový vačok je od žalúdka oddelený chlopňou, takže je zaručené, že nemôže dôjsť k natráveniu.

    2. Predanie sladiny mladším

    Včela priletí k úľu a tam predá „náklad" nektáru či medovice sosákom mladšej včele (každá včela má svoju úlohu), takto je sladina niekoľkokrát prehltnutá a vyvrhnutá - každá včela tým pridá i enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom „med" dostatočne zahustený (asi na cca 30 % vody) je uložený do šesťhrannej včelej bunky.

    3. Odparovanie

    K odparovaniu dochádza tiež z dôvodu vysokej teploty v úli, kde je cca 35 °C. Mávaním krídel včiel je vytváryný neustálý prúd vzduchu, ktorý odvádza prebytočnú vodu hlavným vchodom z úľu von. Keď dosiahne vlhkosť medu cca 17 % vlhkosti, je v bunkách zaviečkovaný= zakonzervovaný. Včely dokážu nektár vysušiť zo 70 % na 17 %.

    4. Prečo to včely robia?

    Včely ukladajú med kvôli prežitiu v priebehu zimy. Priemerné včelstvo spotrebuje počas zimy asi 15 - 20 kg medu. Behom celého roka je to cca 70 kg medu. Včelár včelám odoberie okolo 20 - 70 kg medu, preto sa pred zimou včely zakrmujú cukorným roztokom.

    Zdroj: https://www.pleva.cz/a/jak-vcely-vyrabeji-med-kde-vznika