pr_clanok
25. nov 2015
937 

Pleť v zime trpieť nemusí.

Zima je za dverami a my pomaly vyťahujeme zo šatníkov oblečenie na túto chladnú sezónu. Mali by sme však dbať aj na našu pleť a pokožku a zaodieť ich do ochranného filtra, nakoľko budú v tomto období riadne skúšané vrtochmi a nepriazňou počasia.  V zime je naša pokožka totiž vystavená enormným teplotným zmenám, musí čeliť útokom ostrého a mrazivého vetra, bojuje s mrazom či snehom, prípadne chladným dažďom. Každá pleť je ale iná. A preto tak, ako si vyberáte oblečenie podľa vášho vkusu a potrieb, myslite aj na to, že pri výbere prípravkov si nezabudnite vybrať ten správny pre váš typ pleti a dobre si pozrite ich zloženie. Vo všeobecnosti platí, že ak máte citlivú pleť, zvoľte radšej krém, ktorý neobsahuje zložky parfumov a konzervačných látok. Ideálne by mal byť takýto krém výživný, s obsahom vitamínov A,D, E a rôznych prírodných látok, ktoré zároveň vašu pleť chránia a napokon aj ošetrujú.

Výber vhodných prípravkov je naozaj dôležitý a nie je vôbec komplikovaný, či finančne náročný. So starostlivosťou o pleť a pokožku si viete ľahko pomôcť aj sami a máme pre vás pár dôležitých rád a trikov, ktoré nám poskytla odborníčka MUDr. Monika Heizerová z polikliniky ProCare.

Čo sa deje s našou pleťou a pokožkou v zimnom období?

Zima so sebou prináša potrebu starať a venovať sa svojej pleti vo zvýšenej miere. Pleť a pokožka musia čeliť viacerým faktorom naraz a to nehovoríme iba o neduhoch počasia. Je dôležité uvedomiť si, že v tomto období naša pleť pracuje akosi „pomalšie“. Je to spôsobené poklesom produkcie lipidov, ktoré spolu s kožnými bunkami tvoria ochrannú prirodzenú hydratačnú bariéru, ktorá našej pokožke pomáha udržiavať vlhkosť, elasticitu a zároveň ju chráni pred vonkajšími dráždivými prvkami. Aj samotné umývanie spôsobuje, že sa z pokožky vyplaví časť vašich prirodzených lipidov a preto je nutné dodať ich pleti a koži naspäť. Tu je následne kľúčové zvoliť si vhodné prípravky podľa typológie pleti každého jednotlivca. 

Aké sú teda základné typy pleti?

Rozlišujeme tri základné typy pleti. Prvým z nich je typ mastnej pleti. A práve typologicky mastná pleť má v zimných mesiacoch takpovediac výhodu, nakoľko pri jej typickej zvýšenej produkcii  mazu omnoho lepšie čelí neduhom a nepriazni počasia. Táto pleť si v zime vystačí s ľahším typom hydrofilného nemastného krému  a ako mejkap je pre ňu najideálnejší prípravok, ktorý prirodzene obmedzí tvorbu mazu, pleť zmatní a bude vedieť tento typ pleti aj chrániť pred dehydratáciou. Druhým typom pleti je pleť suchá. Tá sa vyznačuje svojou potrebou hydratácie nielen po celý rok, ale najmä počas zimy a práve preto by ľudia so suchým typom pleti mali používať prípravky s vyšším obsahom tukov – lipofilné mastné krémy. Práve pri suchom type pleti škodí aj dlhé sprchovanie v horúcej vode a pri všetkých typoch pleti teda platí, že pokožku pri sprchovaní najlepšie ošetríte striedaním teplej a vlažnej vody. Na záver tu máme typ najrozšírenejší, a to je zmiešaný typ pleti. Ak máte zmiešanú pleť, používajte prípravky s vyváženým podielom hydratačných a výživných látok. Ideálne pre vás nebudú príliš mastné krémy, takže tým sa vyhýbajte. U všetkých typov pleti platí jednoduché pravidlo. Pleť je potrebné vyživovať a zabezpečiť jej hydratáciu aj zvnútra.  Preto jej a sebe doprajte kvalitný pitný režim  a ten doplňte vhodnou stravou  obsahom nenasýtených mastných kyselín, nezabúdajte na dostatok ovocia, zeleniny s vlákniny a vitamínov, minerálov či stopových prvkov. V zime nám pomôže aj primeraná konzumácia vitamínov A, C a E. 

A čo zimné Slnko? Môže pleti pomôcť alebo práve naopak?

Tu sa stretávame s najčastejším omylom, že ľudia mnohokrát zimné slnečné lúče podceňujú. A pritom práve na horách musíme o svoju pleť dbať so zvýšenou pozornosťou, ak jej nechceme horským Slnkom uškodiť. Na bežné denné ošetrenie stačí použiť kvalitný krém, ktorý obsahuje UV filter. Vo vyšších polohách je nutný UV filter 30 a až 50, ale to už hovoríme o vysokohorských podmienkach na vrcholoch štítov. Pri tejto téme  spomeňme aj starostlivosť o pery, ktoré je nutné ošetrovať a chrániť vhodnými prípravkami ako sú balzamy a krémy a nezabúdajme ani na náš drahocenný zrak, ktorému je tiež dôležité dopriať ochranu v podobe okuliarov s UV filtrom, nakoľko sú slnečné lúče omnoho silnejšie pri ich odraze od bieleho snehu.

Posledná rada na záver?

Ak načrieme do múdrych rád našich starých mám, tak jednoduchým všeliekom na pleť a pery je med. Popraskané pery ním stačí potrieť a nechať pár minút pôsobiť. Existuje mnoho receptov na pleťové masky, v ktorých hlavnou zložkou je práve med, tu však treba dbať na vyššie uvedenú citlivosť a typ pleti. Ešte raz spomeniem vyváženú stravu a najmä dodržiavanie pitného režimu a na záver dodám aj samotný fakt, že aj v zimných mesiacoch sa treba hýbať. Cvičenie dodá energiu a prekrví celý váš organizmus, čiže na svoje si príde aj pokožka a pleť.

Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli