Každá mamička určite vie, že pre vývoj detského organizmu je konzumácia všetkých živín v danom množstve veľmi dôležitá. Repkový olej môže vzhľadom na obsah esenciálnych mastných kyselín v tomto vývoji hrať nezastupiteľnú úlohu.
Repkový olej má výnimočné zloženie spomedzi rastlinných olejov – obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín a najviac nenasýtených mastných kyselín napr. kyselinu olejovú¹. Obsahuje aj mastné kyseliny, ktoré sa prirodzene vyskytujú aj v materskom mlieku². Aj preto sa môže konzumovať už od 6. mesiaca života.
Mastné kyseliny a mladý organizmus
Esenciálne mastné kyseliny, ktoré obsahuje repkový olej, sú nevyhnutné pre správny rast a vývoj detí (pozitívny efekt pozorovaný pri konzumácii kyseliny ALA – 2g/deň a LA – 10g/deň). Ľudské telo si ich nedokáže produkovať samo a tak je potrebné, aby boli dodávané formou stravy. Repkový olej obsahuje až 10 krát viac Omega – 3 mastných kyselín ako olivový olej. Zároveň disponuje ideálnym pomerom esenciálnych mastných kyselín Omega – 6 a Omega – 3 (2:1)³.
Ako ho zapojiť do stravy detí
Obdobie, keď je dieťa dojčaťom, je z hľadiska jeho ďalšieho vývoja a stravovacích návykov veľmi dôležité. Vtedy asi nič nedokáže nahradiť vlastnosti materského mlieka⁴. V čase, keď je ale potrebné stravu dieťaťa postupne obohatiť a rozšíriť, môžeme repkový olej pridať do polievky, výživy, či kaše. Nakoľko rafinovaný repkový olej má vo všeobecnosti neutrálnu chuť i vôňu, vaša ratolesť si zmenu nevšimne.
Repkový olej a vývin
Repkový olej je potrebné zaradiť do stravy detí. Okrem mastných kyselín totiž obsahuje aj vitamín E, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a vitamín K, ktorý pomáha pri udržiavaní zdravých kostí.
¹ Prof. Dr hab. J. Krzymanski, Repkový olej – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.
²B. Pawlus, A. Kordek, B. Łoniewska, Základné zložky materského mlieka – najnovšie poznatky, Borgis – Rodinné lekárstvo 5/2004.
³Prof. Dr hab. J. Krzymanski, Repkový olej – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.
⁴B. Pawlus, A. Kordek, B. Łoniewska, Základné zložky materského mlieka – najnovšie poznatky, Borgis – Rodinné lekárstvo 5/2004.