Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    slavka034
    15. júl 2015    Čítané 0x

    Príspevok na starostlivosť o dieťa 2016

    Novelu zákona predložilo MPSVaR SR do medzirezortného pripomienkového konania.

    Od 1.1.2016 by sa suma mala zvýšiť z terajších 230€ na 280€.

    Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR vo februári 2014 bola priemerná výška úhrady rodičov za starostlivosť o dieťa v sume 269,88 eura a vo februári tohto roka 272,66 eura.


    Kto ho môže a nemôže dostať?

    Rodičia majú dostávať od úradu práce príspevok, aj keď dieťa bude umiestnené do materskej školy zriadenej obcou.Výška príspevku má byť maximálne 80 eur.

    V prípade, ak sa bude o dieťa do troch rokov starať iná fyzická osoba nie na základe živnostenského oprávnenia, teda napríklad starý rodič, príbuzný, alebo iná blízka osoba, suma príspevku má zostať vo výške 41,10 eura.

    Bude aj menej papierovačiek.

    Novelou zákona sa majú aj odbremeniť rodičia od preukazovania výdavkov na starostlivosť o dieťa úradom práce.

    "Navrhuje sa, aby údajom rozhodujúcim pre určenie výšky príspevku bola dohodnutá cena starostlivosti o dieťa, ktorú rodič preukazuje samotnou zmluvou alebo dohodou, ktorej súčasťou je aj zmluvne dohodnutá úhrada," priblížil rezort práce v dôvodovej správe k návrhu zákona.

    "Uvedená suma aj naďalej neplní úlohu odmeny za poskytovanú starostlivosť, ale predstavuje odhad nákladov, ktoré sú spojené so zabezpečením starostlivosti, napríklad spotrebu vody, elektriny, hygienických potrieb, cestovného rodiča alebo fyzickej osoby," doplnilo MPSVR SR.