vmatuscinova
9. dec 2019
1652 

Máš doma kolikové bábätko a nevieš ako mu pomôcť?

Všetky mamičky, ktoré máte alebo ste mali doma plačlivé ubolené bábätká viete, ako bezradne sa cíti matka hľadiaca na svoje utrápené dieťa, ktorému nevie pomôcť.

Možno to zažívate práve teraz pri svojom pártýždňovom bábätku... Večerné či nočné plače, niekedy aj celodenné, problém uspať dieťa či preložiť ho do postieľky... Nepokoj a stres, revúce klbko, ktoré ukľudnujete v nosiči či šatke.

Žiaľ, aj  také sú prvé týždne s novorodencom. Viem to, lebo som si tým prešla sama s našim druhorodeným synom. Veľmi som sa ho snažila kojiť, no on odmietal, neprospieval, plakal a ja som v podstate prvé týždne jeho života len tíšila jeho bolesť. Celé dni som ho uspávala, nosila v šatke, nech si oddýchne a zospí... a nech je aspoň chvílku ticho a neplače...

To najhoršie, čo ma priam zožieralo, bol fakt, že sa po každom kojení zvíjal a tváril sa, akoby som mu dávala jed, i keď som si na stravu dávala ako druhorodička pozor (prvého syna som kojila rok a pol). No toto bolo celé zle. Plač, kŕče, všetko v ňom stálo, rektálna rúrka.... Neboli to len klasické večerné kolikové príhody, on bol nepokojný celý deň a noc. Ani neviem koľko desiatok nocí som strávila pochodovaním po byte a tíšila ho. Nespočítam noci, ktoré sme od únavy skončili v kúpelni a zaspali pri šume ventilátora aspoň na chvíľu obaja, i keď ja po sediačky. Takto som si prvé týždne s bábätkom rozhodne nepredstavovala. Keby to bolo moje prvé dieťa a nevedela by som čo a ako, asi by som bola zrelá na psychiatriu.

Rozuzlenie prišlo v štvrtom mesiaci, kedy sa mi ho podarilo nastaviť aspoň na umelé mlieko a vyriešiť 1 z jeho problémov a príčinu bolesti bruška – laktózovú intoleranciu. Ďalšie, ako neschopnosť tráviť lepok či bielkovinu kravského mlieka sa pridávali neskôr a až ku koncu prvého roka jeho života som pochopila, že mám doma malého intoleranta. Jeho plač bol reakciou na zloženie materského mlieka, ktoré som mu servírovala a ktoré on nebol schopný stráviť.

V súčasnosti je to veselý a veľmi aktívny 1 a pol ročný nezbedník. Vďaka správnemu nastaveniu stravy v podstate spokojné, prospievajúce i celkom dobre spiace dieťa. No mne ten jeho stav aj tak posledné mesiace chodil po rozume....

Zrazu som vnímala, že detí s podobnými problémami je v okolí množstvo. Veľakrát si maminky nevedia poradiť len s prdíkmi, aj druhorodičky často nemajú správnu techniku kojenia či nechávajú dieťa prepapať (mliečko im tečie akosi rýchlejšie)... Veľmi veľa detí má problém s trávením laktózy, ako mal náš syn - zväčša dočasný. Množili sa deti, množili sa súvislosti a mne to celé začalo dávať zmysel.

Za posledné mesiace som sa chopila iniciatívy a spravila som s pomocou iných mamičiek so skúsenosťou štatistiku kolikových detí, ktorá sa zameriavala na celkové správanie a sprievodné prejavy koliky či iných bolestí bruška u ich detí a pátrala som po prostriedkoch, ktoré tieto mamičky vyskúšali a ktoré im prišli ako najúčinnejšie.

Výsledkom je kolikový test, ktorý mamičky usmerní, ako skúsiť systematickými krokmi pomôcť svojmu dieťatku a hlavne ako nestrácať čas 3 kvapkami s rovnakou účinnou látkou, keď dieťa evidentne trápi niečo iné ako prdíky.

Môj projekt kolikového testu bude prístupný v mojom blogu a bude k dispozícii mamičkám tu na mk. Nie je to návod, žiadne odporúčanie – nie som zdravotník, len mama so skúsenosťou. Test ponúka rozkľúčovanie štatisticky najpravdepodobnejšej príčiny koliky dieťatka, z ktorej by si mala matka zobrať inšpiráciu, ako svojmu bábätku uľaviť.

Pred oficiálnym pridaním linku však potrebujem urobiť finálne úpravy a môj projekt vytestovať. A práve s tým mi dúfam pomôže 10 mamičiek, ktoré vyberiem spomedzi Vás.

Ak teda máte doma dieťatko s kolikou či inou nepohodou bruška vo veku ideálne do 4 mesiacov, dajte mi like na článok a zanechajte mi do 15.12. komentár prípadne IP s vekom dieťata, Vašim príbehom a info, či je dieťaťko kojené, dokrmované alebo na umelom mlieku. Následne si vyberiem 10 mamičiek, ktoré budú mať možnosť môj test vyskúšať v rámci prvého testavacieho kola. Tieto mamičky na základe vyplneného dotazníka dostanú k dispozícii krátku analýzu najpravdepodobnejšej príčiny nepohody ich bábätka založenú na mojej internej štatistike a tipy, ako bábätku čo najefektívnejšie uľaviť od bolesti.

Teším sa na reakcie a prajem Vám pekny večer

Veronika

3 týždne kojená

10. dec 2019

8 týždňov, kojená + um

10. dec 2019

9 tyzdnov, plne kojeny, na stravu si davam veľmi veľký pozor, sama som si pripravila antikolikovu diétu...

10. dec 2019

12 tyzdnov, od 9 tyz.+ UM, probiotika od 4.tyz, coliprev skusam 3 den,

10. dec 2019

2mesiace na UM sunar premium

10. dec 2019

to ze kolika je spojena s intoleranciou kravsekho mlieka musim vyvratit, tiez sme si tym presli pri strsom synovi do 4mesiacov cista psychiatria, tak som mu zacala davat infacol ani neviem kto mi poradil, pomohlo akoby sibnutim prutika mozno za dva dni, dovtedy sme skusali od espumisanu, cez sab simplex atd.. po 4 meisacoch uplne vymenene dieta, do roka kojeny, od roka kravske chvalabohu ma uz 5 rokov a nema ziadne alergie ani nic podobne, ..kolika je spojena s tym ze nema dostatocne vyvynitu creva chlaci s tym maju vacsi problem ako dievcata,.. cize ak ma mat intoleranciu tak nemusi ani mat koliky vobec staci krv v stolici .. prvy priznak ..

10. dec 2019

6mesiacov, plne kojena pribera kilo za mesiac, doktorka sa divy cim ju krmim,. jem uz vsetko

10. dec 2019

V piatok bude mať 3 týždne. Je to moje druhé bejby, ale je veľmi uplakaná... Cez deň spí veľmi málo, nevie zaspať... K večeru ju začína trápiť nafukovanie, máva tvrdé bruško a musíme pomáhať s rektalnou rurkou... Nikde sa jej nepáči, len na rukách... Väčšinou ju uspavam dlho do noci... Je to náročné, nakoľko ako prvorodička som takéto veci vôbec neriešila niekedy plače len tak že nevie zaspať... Niekedy aj po kojeni, neviem či mám málo mlieko alebo čo ale myslím že prosperuje... V štvrtok ideme na poradňu tak tam zistím či priberá 😭🤷🍀

10. dec 2019

@5petusik55 my mame 7tt babo a presne to iste😶😶

10. dec 2019

uzila som si prveho syna, ktory bol kolikovy. vela placu, mojho i jeho. u neho zabral Coliprev.
teraz to prezivam s dcerkou (2mesiace) opat. dokonca by som povedala ze viac. Coliprev zabera, ale musim si davat extra pozor na stravu. vylucila som i u seba mliecne vyrobky. velmi sa to potom zlepsilo.

10. dec 2019

@pbra40 velmi casto skryte mlieko robi problem popri laktoze. To brusko je nezrele, ma problem spracovat oi aj mlieko, ale casom ozaj u drvivej vacsiny problemy ustupia. Pisem ip

10. dec 2019

@vmatuscinova este podotknem, ze po synovom narodeni i u mna zistili intoleranciu na mlieko. co som dovtedy (30r) nemala ziadne tazkosti.

10. dec 2019

@jvasenka tiez plne kojena?

10. dec 2019

@majjka136 aj v 6m ma stale problem? Pricin nepohody bruska moze byt viacero, od prdikov cez docasnu laktozovu intoleranciu alebo neschopnost stravit niktore latky ako mlieko ci lepok, osobitna kategori a su neurologicky podmienene koliky, ktore sa tiez v odbornej verejnosti casto sklonuju. Zvacsa vsak trapi brusko - je nezrele, no vacsina deti z toho vyrastie v priebehu 4m.

10. dec 2019

@5petusik55 no uuuuuplne ako my! 😢

10. dec 2019

moj syn mal silne koliky do 9 mesiaca potom to ustavalo ale aj teraz ked uz ma 14 mesiacov ho sem tam niekedy bolieva brusko v noci jeho pediatricka to nikdy neriesila... Az sa bojim mat druhe dieta aby sme to nezazivali znovu bolo to veelmi narocne...

10. dec 2019

4 tyzdne chlapec plne kojeny uzdicky obe zle ideme na strihanie tak si myslim ze bude zle prisatie ani hornu ani dolnu peru nema ohrnutu laktacna uz u nas bola prveho som kojila 2 roky bez kolik... Len asi dva krat bola taka prihoda vecer pred zaspatim a pomohla rektalna rurka od vtedy nic stastne dieta no moj mladsi nevie byt inak len na rukach v poslednej dobe do teraz spaval cele dni musela som ho budit na kojenie dokazal spat aj 4-5 hod bez pitia v noci sa budil cca raz dva krat teraz 3 krát prebalim nakojim a som s nim hore aj hodinu dve tri krat v noci kym ho upokojim no myslim ze je problem aj ten ze mu strieka mlieko velmi rychlo obcas zakasle zakucka sa naloga sa riadne vzduchu vzdy asi 2x sa stalo ze aj plakal pri kojeni nestiha prehltat, negrcka ale vobec a najhoršie je ze ani neprdka negrga kaka malo co ma v plienke je len odprdnute trochu prosperuje pekne aj pribera.

10. dec 2019
Autor komentár zmazal

@martanagy pozrite si moj posledny clanok o 1 narocnom dietatku, mozno sa niekde spoznate;)

10. dec 2019

@vmatuscinova ano plne kojena

10. dec 2019

Mam plne kojeneho 7 týždňového syna.prveho 6.5rocnehonodkolikovaneho donorvych prikrmov.smw zúfalí,nevyspati,unaveni...o 22.30 včera som už v zúfalstve plakala do vankúša.cele zle

10. dec 2019

*prvého 6.5 ročného odkolikovaneho donorvych prikrmov.teraz je to presne to isté ako cez kopirak

10. dec 2019

Dobry den, presne viem, o com pisete.... mam dvoch syncekov 4a pol a 2 a pol roka, no velmi zivo si spominam ako som pri kazdom z nich prechodila cele dni a noci v manduke s prvym 9 mesiacov a druhym rok. U starsieho nam bola diagnostikovana alergia na bielkovinu kravskeho mlieka v 9. mes a naslednejbaj hostaminova intolerancia. Maly mal celodenne koliky po kazdom jedle (do 5 mes som odstuekavala materske mlieko, ked som uz materske nemala,potom uz len UM, najprv HA, potom Neocate, potom allergy care) Pomohlo specialne UM, po ktorom do tyzdna stncek bol ako vymeneny.... skoda ze na to neprisli skor, netrapili by sme sa tak dlho. U mladsieho boli okrem celodennych kolik dalsie problemy tazky reflux, odmietanie stravy, sice koliky po roku ustupili, no reflux a problemy s bruskom ciastocne pretrvavaju. Obe materske sme si naplno “uzili”, prenosili sme cele dni aj noci placuce deti v manduke a boli to jedni z najtazsich odbobi. Velmi Vam drzim palce, a tesim sa, ze pomozete mnohym utrapenym mamickam, ktore si nevedia rady, aby odhalili povod tazkosti dietatka a mohli mu pomoct co najskor.

11. dec 2019

@vmatuscinova nie nasa vobec netrpela kolikou, pisala som o synovi pred 5 rokmi a nebolo to spojene s intoleranciou ani nicim jednoducho z toho vyrastol ;)

11. dec 2019

Ja sa pridam, dieta ako anjelik, koliky od prveho podania Vigantolu (cca v 2 tyzdnoch), to som mala pocit, ze nam ho niekto vymenil, okamzite prechod na Jamieson D vitamin Baby. Pomahal Sab Simplex, skusali sme aj Espumisan, Coliprev, tie vobec nic nepomohli. Zistila som, ze kravske mlieko, ak jem (a vyrobky), robi zle v materskom mlieku, preto som vsetko z mlieka kompletne vysadila, okrem masla (nasadit bezlaktozovu variantu nepomohlo). Cca v 6 mesiacoch sa situacia upokojila, v osmom mesiaci som ukoncila Sab Simplex. Teraz ma maly rok a toleruje mi kusok mlieka v kave a kasu na mlieku obcas ked zjem, aj on trosicku ochutna a sa ohadze. Stale kojeny 🙂 k Vigantolu sme sa uz nevratili. No a dodnes, kym neposedi na nocniku a nenecha v nom to, co treba, ani nezaspi, preto viem, pred spankom sup maleho na nocnicek a krasne uz na nom funguje 🙂

11. dec 2019

4tyzdnovy chlapcek, kojeny + prikrm

11. dec 2019

@moncita01 prikrm myslite dokrmovany um, vsak? Dik

11. dec 2019

@mishkamishka dakujem za skusenost, hlavne, ze ste prisli na to ako fungovat, je super;)

11. dec 2019

@majjka136 dakujem za skusenost

11. dec 2019

@drobcek5102 dakujem za skusenost a povzbudive slova. Kazda, co sme si tym presli, vieme, ake je to narocne. O to viac, ked clovek neskor zisti, ze sa to dalo riesit kratsou cestou a dietatko sa nemuselo trapit zbytocne. Dufam, ze spolu s testujucimi tu kratsiu cestu najdeme, teda snad aspon u niektorych... potom moja praca nebola marna;)

11. dec 2019

Nam na koliky pomohla osteopatia, pred ukoncenim kojenia odporucam vyskusat ako prve, treba vsak spravneho osteopata/ku a tych na Slovensku nie je vela

11. dec 2019

@iramka dakujem za skusenost

11. dec 2019

Dievcata, dakujem za zaujem a doveru. Zatial sa mi podarilo nastartovat dotaznik pre plne kojene deti, takze pre tuto opciu som uz rozoslala pozvanky a instrukcie cez IP🙂 Pekny vecer
Veronika

11. dec 2019

Dotazniky pre kojene a sucasne dokrmovane babatka boli uz rovnako poslane cez IP🙂

12. dec 2019

Začni písať komentár...

Odošli