Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    zuzanapp
    19. okt 2012    Čítané 0x

    Háčkované srdiečko - návod

    1rada: Urobíme si slučku, 3ro, 16ds do kruhu, stiahnuť a spojiť pevným okom do hornej časti 3ro. (17stl)

    2rada: 3ro do toho istého oka 1ds, ďalšie dve oká rozdvojíme 2x 2ds, 4x 1KS, do nasledujúceho oka 3ds, 4x 1KS, 2x 2ds, 1DS 3ro a ukončiť pevným okom do rovnakého oka ako 1DS, posledné dve oka  pretiahneme každé pevným okom

    3rada: Do prvého oka 4KS, ďalej už vpichujeme do zadnej nite, 1x 2KS, 10KS do zadnej nite,1x 2KS, 10KS, 1x 2KS, a do posledného oka  4KS a ukončiť pevným okom

    zuzanapp
    1. feb 2012    Čítané 0x

    Dobré rady do domácnosti

    Belšia bielizeň
    Aby boli biele ponožky, biele tielka a tričká po praní ešte belšie, dajte do ľanového vrecka kúsky citrónovej kôry a vrecko vložte do práčky, v ktorej periete.

    Belšie záclony
    Biele záclony ešte pred praním namočte na niekoľko hodín do vody, v ktorej ste rozpustili prášok do pečiva. Keď ich potom operiete, budú žiarivo biele.

    Blednúce rifle
    Blednú vám pri praní rifle? Skúste ich pred praním namočiť do studenej vody, do ktorej ste pridali soľ (asi polievkovú lyžicu soli na 2 litre vody)

    Čajové usadeniny
    Čajové usadeniny najmä v kanvici ľahko vyčistíme, ak využijeme zvyšky koly alebo nejakého ovocného nápoja, ktorý nechajú na dne naše deti. Namiesto do odpadu ho vlejeme do kanvice alebo šálok a necháme postáť najmenej 1 hodinu. Ak je usadenina hrubšia, aj dlhšie, rozpustí sa sama. 

    Čistenie kovralu
    Kovral čistite hustou penou, iba jeho povrch a nikdy ho veľmi nenamáčajte. Jutový základ by sa mohol zraziť, koberec sa bude potom vlniť a už nepôjde vyrovnať. Penu rozotierajte a hneď stierajte vlhkou handičkou namočenou v čistej vode.

    Čistenie kuchynského riadu
    Pripečený hliníkový riad očistíte vyvarením vo vode s cibuľou. Ak vo vode vyvaríte aj šupy z jabĺčok, riad sa bude doslova ligotať. Teflónovú panvicu najlepšie očistíte tak, že v nej necháte asi 15 minút vrieť 2 dcl vody s dvoma čajovými lyžičkami prášku do pečiva a potom ju opláchnete. Smaltovaný riad čistite sódovým či mydlovým roztokom, prípadne prevarte vodu s lístkami rebarbory. Na znečistený kuchynský riad z ocele použite prevarenú slanú vodu. Po vychladnutí ho prepláchnite a očistite citrónovou šťavou.

    Čistenie od ovocia
    Škvrny od ovocia na bielizni veľmi jednoducho odstránite tak, že zašpinený kus bielizne namočíte do studeného mlieka, ktoré však nesmie byť prevarené. Látku nechajte odstáť v mlieku, neskôr vyperte a škvrna zmizne.

    Čistenie od sadzí
    Ako očistiť oblečenie od sadzí? Nikdy ich nerozmazávajte, iba straste z látky. Na škvrnu môžete nasypať zohriatu múku a nechajte pôsobiť. Potom vytraste a dočistite.

    Čistenie prikrývok
    Ak používate prikrývky z ovčej vlny, treba ich raz do roka vyprať. Namočte ich do vlažnej vody, pridajte potrebné množstvo lanolínu a nechajte stáť 3 – 4 hodiny. Niekoľkokrát ich len rukami postláčajte, starostlivo vyplákajte a prikrývky budú ako nové.

    Čistenie rúk
    Ruky zájdené od ovocia alebo zeleniny najlepšie vyčistíte, ak ich ponoríte do octu a potom dočistíte citrónom.

    Čistenie sporákovej platne
    Zájdenú sporákovú platňu najlepšie vyčistíte vlhkou handričkou namočenou v soli.

    Čistenie vázy
    Úzke vázy sa vždy ťažšie čistili. Nalejte teda do nich teplú vodu, pridajte ocot, soľ a nechajte niekoľko hodín pôsobiť.

    Čistenie žehličky
    Žehličku, ktorá odspodu zažltla, vyčistite soľou a octom.

    Čistiace kefky
    Staré zubné kefky nemusíte vyhadzovať. Odložte si ich, určite sa vám zídu pri čistení škár na rôznych predmetoch, na vyčistenie armatúr v kúpeľni ap.

    Domáce lepidlo
    Surový vaječný bielok zmiešaný s pšeničnou múkou je výborným lepidlom rozbitých porcelánových predmetov.

    Gumové tesnenie
    Gumové tesnenie na dverách chladničky udržiavajte vždy čisté – vie zadržať množstvo chladu. Pružné ho zachováte, keď ho po umytí pretretie handričkou navlhčenou v glyceríne.

    Jemná vlna
    Vlnené veci, ktoré nosíte priamo na tele, je dobré vyprať ručne jemným detským šampónom vo vlažnej vode.

    Lesklé kohútiky
    Ak chcete mať chrómované vodovodné kohútiky dlho čisté a lesklé, umyte ich čistiacim prostriedkom na riad a potom vyleštite novinovým papierom.

    Lesknúce sa okná
    Okná sa budú lesknúť, keď do vody na umývanie pridáte lyžicu liehu a štipku modrého farbiva, ktoré sa používa na zjasnenie bielizne.

    Mastné škvrny
    Mastné škvrny od tuku či od oleja najlepšie očistíte za sucha benzínom. Čerstvú mastnú škvrnu hneď posypte škrobovou múčkou a nechajte pôsobiť asi 10 minút.

    Prihorenina v hrnci
    Prihoreninu v hrnci odstránite tak, že nasypete do hrnca jeden prášok do pečiva, zalejete vodou a necháte chvíľu povariť. Potom necháte ešte chvíľu postáť. 

    Škvrny od čokolády
    Na staršie škvrny od čokolády alebo kakaa naneste teplý glycerín a nechajte pôsobiť asi 3 minúty. Použiť môžete aj lyžičku glycerínu zmiešanú so žĺtkom – naneste na škvrnu a potom zvyčajným spôsobom vyperte.

    Škvrny od hrdze 
    Pripravte si zmes octu a soli, nalejte na miesto, ktoré je znečistené hrdzou, nechajte pôsobiť a napokon operte.

    Škvrny od ovocia
    Posypte fľak od ovocia alebo od ovocných štiav soľou a ak je to možné, prelejte vriacou vodou. Pomôcť môže aj citrónová šťava. Ak fľaky nechcú zmiznúť, ponorte oblečenie do cmaru s citrónom a umyte.

    Škvrny od vosku
    Ak kvapne vosk zo sviečky na koberec, zohrejte ho fénom na vlasy a keď zmäkne, odstráňte hrubú vrstvu. Zvyšok prikryte pijavým papierom a prežehlite žehličkou. Mastné zvyšky zostanú na papieri.

    Škvrny od atramentu
    Ak deti zafŕkajú koberec atramentom, najskôr škvrny utrite horúcim roztokom kyseliny citrónovej a potom vlhkou handričkou namočenou v čistej vode.

    Pri mastných a olejových škvrnách pomôže zasa zemiaková múčka alebo pšeničná múka.

    Ak pri žehlení objavíte na bielizni mastný fľak, ktorý sa vám nepodarilo vyprať, posypte ho detským zásypom a cez handru prežehlite.

    Bielizeň zostane nádherne biela, keď spolu s ňou vyperiete ľanové vrecúško plné vajcových škrupín.

    zuzanapp
    17. okt 2011    Čítané 0x

    Rast zubov u dojčiat

    Zuby rastú u dojčiat počas prvého roku života. Hoci sa Július Cézar, Ľudovít XIV. a Napoleon narodili so zubom v ústach, väčšina bábätiek sa rodí bezzubá. Počas prvého roku sa prerezávajú prvé zúbky  – mliečne zuby, rezáky. Prvý zúbok sa prerezáva okolo šiesteho mesiaca. Prerezávanie zubov je ako lotéria. Niekedy rastú celkom nenápadne a nikto si to ani nevšimne. A potom je to prekvapenie, keď začujete, ako lyžička ťukla o špičku rezáka. Budete hrdá na svoje bábätko! Scenár rastu môže byť aj katastrofický: plač, červené líčka, červený zadok, mäkšia stolica… a potom sa zúbok prereže von z ďasna a nastane úľava.

    Typický scenár rastu zubov u dojčiat
    U väčšiny detí má rast zubov rovnaký priebeh:

    Najskôr sa ukážu rezáky. Stredné dolné rezáky sa objavujú okolo 6. až 8. mesiaca, okolo 8.      mesiaca nasledujú dva stredné horné rezáky. S týmito ostrými špičkami čoskoro bude vyzerať ako malý      hlodavec.




    Okolo 8. až 12. mesiaca prídu na rad oba bočné horné rezáky a vzápätí, asi v 10. až 12. mesiaci, nasledujú        oba dolné bočné rezáky.

    Potom nasledujú všetky štyri črenové zuby – 2 dolu, 2 hore, a to medzi 18. mesiacom a 2. rokom. Tieto zuby       rozdrvia potravu ako naozajstné mlynské kamene.

    Očné zuby – 2 dolu a 2 hore – vystrčia špičku súčasne. Ako naznačuje ich názov (tesáky), podobajú sa na       tesáky šeliem. Len ich ukázať, keď bude mať hlad ako vlk!

    Medzi 2. a 3. rokom narastú stoličky – 2 dolu, 2 hore – a ukončia výzdobu detského chrupu.     Spolu to predstavuje 20 kusov… to je výbava, čo dieťa nadobudne do troch rokov.


    Netypický scenár rastu zubov u dojčiat
    Väčšine detí rastú zuby podľa rovnakej schémy, ale v reálnom živote je možné všetko: prvý zúbok sa objaví, keď má tri mesiace, prvé črenové zuby pred dovŕšením jedného roku alebo žiadny zub u ročného dieťaťa. Na pobavenie druhých sa môže stať, že ako prvé narastú bočné rezáky. A keď sa bábätko usmeje, podobá sa trošku na Drakulu… Ešteže ostatné zuby prídu rýchlo na pomoc! Všetko je v poriadku, veď nikto nikdy nepoznal dieťa, ktorému by napokon zuby nenarástli.
     

    Bolesť zubov u detí
    Väčšina z nás už zažila bolesť zubov. A presne to cíti vaše dieťa, keď mu rastú zúbky s problémami.
    Netvárte sa bezradne pri pohľade na bábätko, ktoré kričí a pritom si šúcha pastičkou v ústach. Bolí
    ho to… Pomôžte mu, podajte mu hrkálku, do ktorej môže zahryznúť, či krúžok na hryzenie. Ak ho nič nedokáže upokojiť, potierajte mu bolestivé ďasná špeciálnym zubným gélom, prípadne mu dajte liek proti bolesti primeraný jeho hmotnosti a veku.

    Príznaky prerezávania zúbkov

    Väčšina detí počas prerezávania zúbkov vo zvýšenej miere slintá a reaguje podráždene.

    Menej častými príznakmi sú:

    • Podráždenie oblasti okolo  úst dieťaťa následkom neúmerného slintania – pomôže časté jemné utieranie (nie šúchaním, iba priložením) a ochranný krém na pokožku. 
    • Opuchnuté ďasno  alebo zvýšená citlivosť na horúce alebo chladné jedlá.
    • Ťažkosti počas spánku – nepokojný spánok spojený s častým prebúdzaním
    • Modrastočervený pľuzgier na ďasne, zvaný hematóm, ktorý môže trochu krvácať, keď sa zub prerezáva.  Navštívte lekára, ak má dieťa pľuzgier viac ako týždeň a zub sa cez neho neprerezal
    • Soplíky, výtok z nosa
    • Teplota (nemala by presiahnuť 38 °C, v opačnom prípade nebude pravdepodobne súvisieť s prerezávaním zúbkov).
    • Mierne vodnatá stolica.