infante
    26. jún 2017    Čítané 599x

    Tehotenská cukrovka

    Tehotenská cukrovka nevaruje, nebolí, mamičkám mnohokrát ani nenapadne, že ju majú. Bábätko to však v určitom veku pociťuje. 

    Orálny glukózový tolerančný test sa vykonáva medzi 24.- 28. týždňom tehotenstva. Ak je test pozitívny, žena je automaticky zaradená medzi pacientky s gestačným diabetom mellitus – čiže tehotenskou cukrovkou. Pri tejto diagnóze pacientky musia dodržiavať pokyny lekárov (môže to byt len nasadenie diéty, no pri vysokých glykemických číslach aj inzulínu). Pomôže to vám i vašej ratolesti. Tehotenská cukrovka po pôrode pravdepodobne zmizne.

    Cukrovka je porucha tolerancie glukózy rôzneho stupňa, čiže telo nevyprodukuje dostatok inzulínu na spracovanie cukrov. Z toho vyplývajú riziká pre dieťatko ako:
    vývojové chyby,
    horšia adaptácia,
    zvýšenie rizika žltačky,
    dýchacie ťažkosti,
    môže mať nábeh na obezitu, 
    rýchlejšie rastie. 
    Aby sa tomu predišlo, budúca mamička musí dodržiavať zásady stravovania (aké jedlo, kedy, koľko konzumovať), mala by zvýšiť dávku pohybu pokiaľ jej to zdravotný stav dovolí a tiež si kontrolovať hladinu cukru v krvi. 

    Všeobecné stravovacie zásady:

    • Necukriť a obmedziť všetko, čo obsahuje jednoduché cukry (okrem ovocia, ale v rozumnej miere)
    • Obmedziť výrobky z bielej múky a bielej ryže (nahradiť celozrnnými)
    • Nejesť dia a light výrobky (umelé sladidlá nie sú vhodné)
    • Nedobiehať do jedla medzi jedeniami (ak ste hladná, tak niečo čo neobsahuje sacharidy: napr. nesladkú zeleninu alebo plátok kvalitnej šunky)
    • Vyššiu glykémiu budete mať aj po konzumácií rôznych omáčok, kečupu či piva (aj nealkoholického)
    • Jedzte domácu stravu a kvalitné potraviny (žiadne polotovary a fast food)
    • Používať kvalitné tuky (maslo alebo za studena lisované oleje)

    Kontrola glykémie je potrebná!

    Keď máte diagnostikovanú tehotenskú cukrovku, budete chodiť do diabetologickej poradne alebo ambulancie. Zvyčajne sa navštevuje každé 2 až 4 týždne – podľa závážnosti stavu. To však nie je všetko. Z ambulancie by vám mali poskytnúť prístroj na meranie cukru - glukomer. Tenučkou ihlou si pichnete do prsta, kvapku krvi dáte na testovací prúžok, ten zasuniete do glukomeru, kde sa vám zobrazí hodnota glykémie. Podľa toho sa budete orientovať. Napr. pri vysokej hladine viac pohybu, pri nízkej hladine sa najesť. Testovacie prúžky nie každá poisťovňa a v každom prípade prepláca. 

    Spravidla raz za mesiac vám skontrolujú cukor pri klasickom odbere zo žily. Jedná sa o hladinu tzv. glykovaného hemoglobínu. Nedá sa oklamať – ukazuje hladinu vášho cukru za posledné týždne.

    Glukomer ukázal vyššiu hladinu cukru v krvi v stave „nalačno“

    Čo v takom prípade robiť? „Nalačno“ znamená, že ste do žalúdka okrem vody neprijali nič 8 hodín. Preto sa tento index (ktorý je 5,3 mmol a viac) meria ráno hneď po prebudení! Ak ste nič nejedli (alebo nepili napr. mlieko), hladinu mohol zvýšiť aj stres či viróza. Vylepšiť túto hodnotu môže:

    • Dostatočné dodržiavanie diéty počas celého dňa
    • Dostatočný pohyb (aspoň jedna prechádzka denne)
    • Veľkosť a čas druhej večere (napr. zjesť ju skôr aby telo dokázalo dostatočne vyhladnúť, u niekoho to však môže byt problém a obličky nadprodukujú glukózu – potom to riešite s lekárom)

    Diéta

    Pod slovom diéta nerozumieme klasickú diétu. Dieťatko musí mať všetko, aby sa dokázalo správne vyvíjať, čiže dostatočný prísun živín je dôležitý. V strave sa musia nachádzať sacharidy, bielkoviny aj tuky. V tomto prípade obmedzujeme sacharidy. Bielkoviny jemne zvyšujú hladinu cukru, ale sú veľmi potrebné pre vývoj plodu. Tuky v neobmedzenom množstve (iba kvalitné).

    • Nesladiť. Pozor na jednoduché (cukry – sladká chuť) i zložité sacharidy (majú škrob aj vlákninu). Ideálne sú potraviny, ktoré obsahujú málo škrobov a cukrov, ale naopak veľa vlákniny.  
    • Nevhodné potraviny: musli a raňajkové cereálie, kečup, kompóty, omáčky, pivo, údeniny (párky, salámy, paštéty), ovocné jogurty, farbené tmavé pečivo (karamelom a sladom). Nutnosť čítať etikety – pokiaľ je na 100 g výrobku viac ako 5 g cukru, tak je výrobok nevhodný.
    • Pozor na škroby (zemiaky, hranolky, ryža, cestoviny, výrobky z bielej múky, krekry, „polystyren“, ...)! Škroby bez vlákniny zvyšujú rovnako glykémiu ako cukry.
    • Čo áno? Kvalitné mäso, ryby, vajcia, syr, neochutené  jogurty a tvaroh, semienka, orechy, avokádo.
    • Bez obmedzenia tiež: listové šaláty, cuketa, zelená špargľa, šampiňóny, špenát, uhorka (bez zálievok obsahujúcich cukor).
    • Ovocie. Áno, či nie? Maximálne jeden kus alebo „za hrsť“ 1x až 2x denne.
    • Pozor si treba dať aj na nízkotučné výrobky (obsahujú viac škrobov). Pečivo konzumovať kvalitné – kváskové alebo celozrnné.
    • Príjem sacharidov by nemal prekročiť 200 g za deň. Počet porcií je individuálny (väčšinou 3 väčšie až 6 menších denne). Stravovať sa pravidelne, nehladovať, ale zas ani nedobiehať do jedla. 

    Použité zdroje:

    http://www.tehotenskacukrovka.cz/co-delat-kdyz-jsou-hodnoty-krevniho-cukru-vyssi/co-delat-kdyz-jsou-hodnoty-krevniho-cukru-vyssi

    http://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/diabetes-mellitus-a-rozne-zivotne-situacie/cukrovka-a-tehotenstvo/

    http://www.tehotenskacukrovka.cz/dieta

    http://akoliecitcukrovku.sk/tehotenska-cukrovka-diagnostika-a-liecba/

    http://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-tehotenska-cukrovka-kontroluje/jak-se-tehotenska-cukrovka-kontroluje

    https://www.varimediabetikom.sk/zo-zivota-diabetika/detska-cukrovka/tehotenska-cukrovka

    http://www.tehotenskacukrovka.cz/ukazky-z-jidelnicku-vhodneho-pro-pacientky-s-tehotenskou-cukrovkou

     foto:wikipedia.org