Novinky

#korunny

nesvadbovo AMBASÁDORKA
Včera o 19:57
Pozrite sa pozorne na M. bodynko a odpovedzte na otázku:

akú zeleninu sme dnes použili pri pečení? :sweat_smile:

Za správne odpovede posielam srdiečka! Krásny večer s #korunny :heart_eyes:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
18. jan 2019
Včera som po obede nemala nič sladké, lebo doma už nič nezostalo. Takúto chybu dva dni posebe nedopustím, a tak som sa dnes poistila rovno dvomi koláčikmi :sweat_smile:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
17. jan 2019
Moje rána sú jednoznačne sladké! A čo dobré ste si dnes dopriali vy? :heart_eyes:

#srdiecka #korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
16. jan 2019 Čítané 84x

Pamätám si, že kedysi bola bábovka absolútnou súčasťou našich víkendov. V nedeľu ráno sme namiesto klasického rožteka a čaju dostali "kakauko" a pár kúskov bábovky. Asi vám nemusím hovoriť, ako sme sa na toto lahodné ráno tešili celý týždeň.

Mám ale pocit, že bábovka sa z našich domácností vytráca. Nahradili ju kupované croissanty či buchty. A pritom je tak jednoduchá na prípravu a má toľko rôznych obmien, že každý týždeň môže nakoniec chutiť úplne inak. A keď si k tomu ešte pridám, koľko rôznych čarovných foriem na ňu existuje, tak sa čudujem, že sa v každej domácnosti nepečie aspoň raz za mesiac :slight_smile:

  • 160g zmäknutého masla
  • 250g krupicového cukru od #korunny
  • 3 väčšie vajcia
  • 500g tvarohu (mäkkého, nie hrudkovitého)
  • 150g detskej krupice
  • 50g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • šťava aj kôra z polovice citróna
  • štipka soli

Bielka vyšľahajte do tuhého snehu a odložte bokom. Môžete k nim pridať aj štipku soli, aby ste získali nadýchanejší sneh. Maslo miešajte s cukrom, kým sa celá zmes nespojí a cukor sa nezačne pomaly rozpúšťať. Postupne pridajte žĺtky. Následne pridajte tvaroh, citrónovú šťavu aj kôru a ako posledné primiešajte múku zmiešanú s detskou krupicou, práškom do pečiva a soľou.

Vlejte do formy, ktorú ste si vymastili maslom a vysypali detskou krupicou (prípadne použite strúhanku či kokos). Pečte v rúre rozohriatej na 170°C približne 50 minút.

Táto bábovka je hutnejšia, ale zato šťavnatá a po dvoch kúskoch ste zaručene plní :slight_smile:

Čítaj celý článok
nesvadbovo AMBASÁDORKA
13. jan 2019 Čítané 1405x

Ani nejdem počítať, koľko koláčikov z kysnutého cesta tu už mám, málo ich nebude. Netajím sa tým, že si občas (hlavne cez víkend) doprajeme na raňajky takúto dobrotu. Mám ho rada asi v takmer každej podobe a nikdy neodolám nutkaniu vyskúšať niečo nové. A hoci mnohí majú pred kysnutým cestom rešpekt, ja prácu s ním milujem. 

Do veľkej miery asi preto, že väčšinu tej skutočnej práce za mňa urobí robot. Ale potom tá hra s cestom, jeho tvarovanie, sledovanie v rúre, či rastie ako má... To je proste láska.

A táto babka, to je láska na prvé zahryznutie. Maslové cesto v kombinácii so sladkou náplňou vás proste dostane... A potom začnite s novoročnými diétami :slight_smile:

Potrebovať budete:

  • 100ml plnotučného mlieka
  • pol kocky droždia
  • lyžička kryštálového cukru od #korunny
  • 280g hladkej múky
  • 90g masla izbovej teploty
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • pol lyžičky mletého klinčeka alebo škorice
  • 3 kopcovité lyžice kryštálového cukru od #korunny 

Náplň:

  • 100g masla
  • 150g kryštálového cukru od #korunny
  • 80g horkej čokolády
  • 40g kakaa
  • 100g lieskových orieškov

Ako prvý pripravíme kvások. Do vlažného mlieka vmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Prikyjeme utierkou a necháme droždie urobiť svoju prácu. Medzitým do misy robota navážime všetky ostatné suroviny a ako posledný pridáme aktívny kvások. Hnetieme pomocou hnetacieho háku približne 10 minút. Výsledkom je kompaktné a vláčne cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridajte lyžicu múky.

Misku prekryte utierkou a nechajte podkysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem (cca 60-90 minút).

Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Maslo nechajte v hrnčeku roztopiť spolu s cukrom. Keď sa zmes spojí, stianite ju z plameňa a pridajte k nej nalámanú čokoládu, kakao a nechajte voľne chladnúť.

Lieskovce budú mať oveľa lepšiu chuť, keď ich najskôr nasucho popražíte na panvici, kým nezačnú rozvoniavať. Potom ich nasekajte na kúsky a pridajte k čokoládovej náplni.

Cesto po vykysnutí rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Na cesto navrstvite náplň a rozotrite ju. Zviňte (dlhšou stranou) do dlhého valčeka. Ten pozdĺžne rozkrojte. Z týchto dvoch častí upleťte "vrkoč" a vložte ho do formy na biskupský chlebík.

TIP: náplne je veľa (oceníte to pri záverečnej chuti, ale o to ťažšie sa s ním pracuje), takže ja si valček ešte pred krájaním presuniem na papier na pečenie a až tam rozkrojím a zviniem. Všetko, čo z cesta "vypadne" potom spolu s papierom vložím do formy, takže nič nevyjde nazmar :slight_smile:

Takto pripravenú babku nechajte vo forme ešte aspoň hodinu podkysnúť (alebo ju môžete vložiť na noc do chladničky a dopriať si tak luxusné raňajky). Pečte ju pri 180°C približne 30-40 minút.

Krájajte až keď úplne vychladne, inak sa bude rozpadávať (ale na chuti jej to nič neuberie :slight_smile: )

Čítaj celý článok
nesvadbovo AMBASÁDORKA
10. jan 2019
Kysnuté cesto, tona čokolády a lieskovcov. To nemôže byť zlé.

No, veru nie je, najlepšia čokoládová babka :heart_eyes:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
4. jan 2018 vybrali sme
Tak chutí sladký život 89 fotiek
nesvadbovo AMBASÁDORKA
8. jan 2019
Vážna dilema u mňa doma. Zostala mi asi tretina konzervy Salka ešte od Silvestra. A tak neviem, vymyslieť nejaký rýchly koláčik, alebo ho na tajňáša vyjesť lyžicou, kým M. spí? :sweat_smile:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
7. jan 2019
Prehrabávam sa fotkami z minulého roka a narazila som na túto dobrotu. Je to jednoznačne jeden z "objavov" jesennej sezóny a asi si ho zajtra zopakujeme. Tieto uzlíky boli fakt vynikajúce :wink:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
3. jan 2019 Čítané 124x

Tento rok sme to nejako prehnali s nákupom mandarínok. Teda, ono by ich bolo asi akurát, ale neboli to také tie úžasné, šťavnaté a sladučké vianočné mandarínky. Skôr taká suchšia "nemastná/neslaná" verzia. Takže sme uprednostňovali iné ovocie a ešte stále nám tu zostalo asi polkilo, ktoré už naozaj potrebovalo spotrebovať.

Bolo mi jasné, že ich asi nezjeme, a tak som sa rozhodla zaexperimentovať a pridať ich do koláčika.

S výsledkom som mimoriadne spokojná, cesto je extrémne šťavnaté a podľa mňa vydrží čerstvé v pohode aj niekoľko dní. Chuť je veľmi príjemná, rezonuje v nej kokos a mandle, ktoré sa postupne premenia v chutný mandarínkový "dojazd".

Tak ak ste na tom podobne (alebo len máte chuť vyskúšať niečo nové a netradičné), vyskúšajte ho a dajte mi vedieť, či vám tiež tak chutil :slight_smile:

Potrebovať budete:

  • 200g mandarínkového pyré
  • 3 vajcia
  • 150g mandľovej múky
  • 150g kokosu
  • 240g kryštálového cukru od #korunny
  • lyžička prášku do pečiva
  • lyžica rumu

Začnite s prípravou mandarínkového pyré. 4-5 väčších mandarínok poriadne umyte, vložte do hrnca s vodou, priveďte k varu a nechajte pobublávať asi 20 minút. Mandarínky nechajte mierne vychladnúť a rozmixujte ich na jemné pyré (ja som mixovala aj so šupkou, ale pokojne ich ošúpte ak sa vám predstava jedenia aj so šupkou nepozdáva). Z mixéra prepasírujte pyré do misky cez sitko, aby ste mali istotu, že v ňom nie sú väčšie kúsky a nechajte úplne vychladnúť.

V miske rozmiešajte celé vajcia s cukrom, pridajte 200g mandarínkového pyré, mandľovú múku, kokos, prášok do pečiva a ak nepečiete pre deti, aj trochu rumu. 

Vlejte do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 24 cm a pečte v rúre rozohriatej na 175°C približne 30 minút.

Nechajte úplne vychladnúť a podávajte s kopčekom šľahačky.

Čítaj celý článok
nesvadbovo AMBASÁDORKA
2. jan 2019
Čo myslíte, aké typicky vianočné ovocie sa skrýva v tomto dezerte? :slight_smile:

#srdiecka #korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
21. dec 2018
Doma ani kúsok pečiva, chlebík bude hotový až niekedy poobede, moja ochota ísť do obchodu hlboko pod bodom mrazu.

A tak som vytiahla waflovač, recept na jogurtové wafle, ktoré sú hotové za pár minút a raňajky boli rýchlo na stole :wink:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
21. dec 2018
Dajme si ešte jednu predvianočnú guľôčkovu priraďovačku za #srdiecka :heart:

Pravidlá sú jednoduché, priraďte k týmto dobrotám, ktoré sú plné nie len cukru, ale aj dokonalej chuti, správne obrázky :slight_smile:


A: Truffles 

B: Rafaelo guľky
C: Marlenka guľky

Krásne ráno prajem spolu s #korunny :heart_eyes:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
20. dec 2018
Takto vám poviem. Viem, že ako ambasádorka pre #korunny by som vás mala denne bombardovať fotkami napečených dobrôt a mala by som mať už plnú špajzu sladkého a motivovať vás k tomu istému.
Pravda je taká, že na mojom vianočnom "to bake" liste sú iba 4 veci: vanilkové rožky, rafaelo guľôčky, medovníčky a štedrák. Všetko z polovičnej dávky. Nie je to o tom, že by som nestíhala. Práve naopak, pri M. mám asi najviac voľného času za celý môj život :slight_smile: Ale buďme úprimní, doma sme dva a pol človeka a piecť pre sliepky či mrazničku nie je môj štýl. Celkovo sa snažím držať istej striedmosti, a keďže máme napečené celý rok, počas sviatkov to proste nepreháňam.
Aale ak máte doma dosť sladkých jazýčkov, užívajte si toto obdobie sladkých príprav, žiarivých svetielok a zamúčených rúk.
Presne o to sa v posledných dňoch snažím aj ja. Počúvame koledy, chodíme na trhy, sánkujeme sa, varíme si doma nealko punč, zaspávame pri vianočných svetielkach a domom sa nám šíri vôňa čečiny.
Každý večer sa tešíme, keď nám príde tatino domov a všetci spolu sa hráme. Bez stresu, nervov, naháňania a hľadania parkovacích miest v obchodných domoch.
Ak sa vám dá, skúste tiež aspoň trochu zvoľniť a neriešiť iba to, čo ešte treba urobiť. Ak bude na stole o jeden koláč menej, budete to vedieť iba vy. A keď večer zatiahnete žalúzie, tie neumyté okná tiež nikto neuvidí (a stmieva so už o štvrtej, takže ste v pohode :slight_smile: ). Nemusí to byť o dokonalosti, o pár rokov predsa nebudem spomínať na to, že som minula fľašu sava pri drhnutí kúpeľne. Ale na ten úsmev, keď dieťa zavesí prvú ozdobu na stromček (a zdesenie, keď zistí, že hrozne pichá :D ). Ja osobne si z detstva nespomínam na to, aké dary som dostala a či podlaha pod stromčekom bola hygienicky čistá. Ale viem, že sme všetci sedeli v obývačke, Ježiško zvonil na zvončeku a po rozbalení darčekov sme si ešte dali filé. A hrozne sa mi pri večeri potili ruky, lebo som sa už nevedela dočkať darčekov :slight_smile:
Krásny predsviatočný čas vám želám, ja mám ešte pár minút, kým sa M. zobudí, tak si idem vyložiť nohy a vypiť čaj. Prach nikam neujde :slight_smile:

P.S.: Dnes som sa doobeda rozhodovala, či urobiť cesto na vanilkové rožteky alebo ísť von. Čo poviete, rozhodla som sa správne? :wink:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
15. dec 2018
Aj toto je cesta :sweat_smile:

Ale hybajte sa vy radšej niekam posánkovať či poprechádzať a doprajte si naozaj luxusné medovníčky. Napríklad tieto moje rokmi overené :heart_eyes: https://www.modrykonik.sk/blog/nesvadbovo/artic...

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
15. dec 2018
Niektoré veci proste nevymyslíš. Napríklad to, že od zamestnávateľa na vianočnom večierku v rámci darčeka dostaneš dózu s Korunným cukrom.

Čo vám budem hovoriť, #korunny sa stal skrátka pevnou súčasťou môjho života :clap::heart_eyes:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
12. dec 2018
Priraďovačka za tri #srdiecka :heart:

Pravidlá sú jednoduché, priraďte k týmto tradičným vianočným spoločníkom správne obrázky :slight_smile:


A: Plnené oriešky 

B: Vanilkové rožky
C: Linecké pečivo

Krásne ráno prajem spolu s #korunny :heart_eyes:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
4. dec 2018
A nakoniec pridáme 250g múky. Plus mínus pár detských dlaní :sweat_smile:

#najlepsiapartacka #zivotsdetmi #korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
3. dec 2018
Dnes sa cítim ako skutočný Willy Wonka. Dokonca sa tu okolo mňa aj potuluje malý umpa lumpa :sweat_smile:

Cesto na extračokoládové cookies už sa chladí a ja si budem musieť plieskať po prstoch, aby som ich do Mikuláša všetky "neochutnala".

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
3. dec 2018
Dávno sme tu nemali vymýšľačku za #srdiecka :heart:

Pondelky sú náročné, avšak poďme si ich urobiť príjemnejšími. Ako? No napríklad tak, že si hneď ráno vymyslíme kopec sladkých receptov.

Ako hlavnú prísadu dnes vyberám brusnice.

Napíšte mi, ako ich pri pečení využívate, a ja vám pošlem dve srdiečka.

Krásne ráno prajem spolu s #korunny :heart:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
29. nov 2018 Čítané 80x

Pamätám si, ako som pri prvých rande s mojím, teraz už, manželom vždy ponúkla moju sušienku ku káve jemu a na večeru si dala šalát. Poznáme to všetky, však áno? :slight_smile:

Avšak rok sa stretol s rokom a potom ďalším a ďalším, a tak teraz nielenže zjem tú svoju, ale aj jeho. Lebo on si dáva do kávy cukor, tak mu stačí :slight_smile: (to, že už dávno nepredstieram, že sa živím šalátmi, ani nespomínam :grinning: )

Kedysi som si domov kúpila dokonca celé balenie týchto keksíkov pre hostí. To, že som polovicu zjedla len tak bez kávy, už musí byť jasné každému. Ale keď som sa pozrela na tú hromadu plastov, v ktorej boli zabalené, povedala som si, tak toto nie, musí byť aj iná cesta.

Ako inak, tou cestou je domáce pečenie. S troškou snahy, času a pár surovinami to zvládnete ľavou zadnou. A výsledok je viac ako len uspokojivý. Vaše chuťové bunky (a v neposlednom rade naša planéta) sa vám iste poďakujú!

  • 250g hladkej múky
  • 50g najemno posekaných mandlí (mandľovej múky)
  • 130g masla
  • 180g trstinového cukru od #korunny
  • 1 lyžica kakaa
  • pol lyžičky soli
  • kopcovitá lyžička prášku do pečiva
  • lyžička škorice
  • štvrť lyžičky mletého klinčeka
  • štipka nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • štipka sušeného zázvoru

Maslo izbovej teploty šľahajte s cukrom, kým sa cukor postupne nerozpustí a celá zmes nepôsobí ľahko. 

V druhej miske zmiešajte "suché" suroviny a postupne ich primiešajte k maslovej zmesi. Vznikne vám kompaktné cesto, ktoré sa nesmie drobiť (ak je náhodou príliš husté a pekne sa nespojilo, pomôže mu trocha mlieka - pridávajte ho po lyžiciach).

Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň deň odstáť, aby sa chute pekne prepojili.

Cesto po vychladení rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne pol centimetra a vykrajujte. Ak máte pečiatky, toto cesto je pre ne ideálne. Ak nie, vytiahnite vykrajovačky na perníčky a ozdobte ich plátkami mandlí či posypte škoricou. Alebo môžete skúsiť ešte trik s čipkou, veľmi pekne sa do nich odtlačí a pri pečení sa vzor nestratí.

Pečte v rúre rozohriatej na 180°C cca 8 minút v závislosti od veľkosti. Po vytiahnutí z rúry pôsobia mierne nedopečene, ale to je v poriadku. Nechajte ich trochu vychladnúť na plechu a preneste na mriežku, kým úplne nevychladnú. Skladujte v uzavretej vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Čítaj celý článok
nesvadbovo AMBASÁDORKA
29. nov 2018
Aby som nezabudla, u nás v skupinke: https://www.modrykonik.sk/group/10058/ prebieha súťaž o balíček sladkého cukru a vianočné dózičky :slight_smile:

Stačí pridávať vaše inšpirácie na najlepšie vianočné koláčiky.

Teším sa na vaše nápady. P.S.: recept na tieto korenené pečiatkové keksíky už večer :heart_eyes:

#korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
29. nov 2018
V časoch chladeného rozvaľkaného lístkového cesta je príprava "čerstvého domáceho pečiva" skutočne hračkou, súhlasíte? :slight_smile:

Ako ste na tom vy a lístkové cesto?

#srdiecka #korunny
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
27. nov 2018
Priraďovačka za #srdiecka :heart:

Pravidlá sú jednoduché, priraďte k týmto dobrotám, ktoré často nájdete v cukrárni (všetky s názvom rezy :slight_smile: ), správne obrázky :slight_smile:


A: Žerbo rezy
B: Punčové rezy
C: Dobosové rezy

Krásne ráno prajem spolu s #korunny :heart_eyes:
Zobraz celú správu
nesvadbovo AMBASÁDORKA
25. nov 2018
Príbeh môjho života :sweat_smile:

#korunny
Zobraz celú správu
Strana
Predošlá Strana
Ďalšia