Ahojte! Znova sa nám zvýšil počet členiek v skupine #curaprox https://www.modrykonik.sk/group/9719/ a blížime sa k 2000! 👏🎊🏆

    Ste na Modrom Koníku nové - budúce alebo čerstvé mamičky a potrebujete viac informácií o zdravých zúbkoch bábätiek? Ozvite sa v komentári, prosím a pridajte sa do skupiny. 🤰🤱

    Nezabudnite, že okrem informácií a častých súťaží o krásne, kvalitné produkty v nej môžete využiť bezplatnú službu - opýtať sa na čokoľvek zubnej lekárky #sona_lisa v rámci rubriky #rada_zubneho_lekara. Pani doktorka sa špecializuje práve na detské zúbky. 🦷🦷🦷

    Ďakujem vám za priazeň v 2019 a tebto rok s vami bude dúfam aspoň taký dobrý ako ten minulý. ♥️💋

    lenocka1984
    16. sep 2019    Čítané 3527x

    5 vašich najčastejších otázok o detských zúbkoch očami odborníkov

    Za dva roky sa v našej skupine Čisté zuby sa nekazia objavilo veľa otázok ohľadom zúbkov vašich ratolestí. Na otázky s hashtagom #rada_zubneho_lekara odpovedajú sprostredkovane cezo mňa traja zubní lekári a dúfam, že sa nám darí vám aspoň takto na diaľku pomáhať. Najčastejšie problémy, s ktorými si mamky nevedia rady, znejú ako kuriózne. Ale možno práve to je dôvod, že sa o nich toľko nehovorí, a tak sa mamičky obracajú s prosbou o radu práve na nás.

    Čierne bodky 

    Záhadné tmavé škvrny alebo čierne bodky na zuboch trápia veľa mamičiek. Paradoxne, zubári im nie vždy dostatočne vyčerpávajúco vysvetlia, o čo ide a tak nad týmto, našťastie len estetickým problémom, visí mnoho otáznikov. Navyše tým, ktorí tento problém nepoznajú, sa tieto škrvrny javia ako špina na zuboch a mamky neraz čelia nespravodlivému obviňovaniu nedostatočnej hygieny z viacerých strán. Z čoho to vzniká? Prečo ich majú len niektoré deti? Ako mám takéto čierne bodky zo zubov odstránit? Bude ich mať moje dieťa aj na trvalých zuboch? Odpovedá MUDr. Pavol Andel:

    "Tento jav je u detí pomerne bežný a spôsobený je špecifickým druhom baktérií, ktoré na seba viažu železo (ktoré prijímame v potrave). Práve tak vznikajú tie čierne bodky. Každý človek má v ústach mierne odlišnú faunu a ide teda o akúsi "predispozíciu" - niektoré deti to majú výraznejšie, niektoré menej a niektoré to vôbec nemajú. Dentálna hygienička to teoreticky vie veľmi pracne odstrániť, ale je to zbytočné, lebo sa to objaví znova. Vôbec s tým netreba bojovať, je to čisto estetická záležitosť bez akéhokoľvek negatívneho zdravotného dopadu. Bodky postupne zmiznú s nástupom puberty, je však individuálne, v akom veku presne."

    Žlté trvalé zúbky 

    Hlavne, keď začnú vykukovať prvé trvalé zúbky, často sa nám rodičia sťažujú, že sú žltšie ako tie mliečne. Mnoho rodičov to rieši a je to spôsobené najmä kontrastom, keď v ústach stoja mliečne vedľa trvalých. Na podobné otázky opakovane odpovedal MDDr. Adam Mikuš:

    "Treba na rovinu povedať, že trvalé zuby sú prirodzene žltšie ako tie mliečne.

    Niekedy ide o zubný povlak. Detské horné jednotky zvyknú mať ryhy, akoby pozdĺžne vrúbky a stáva sa, že sa tam usádzajú hrubšie vrstvy povlaku.V tomto prípade skvelo poslúži jednozväzková kefka, ktorou sa dostanete cielene do priehlbiniek, čím sa aj hrubšia vrstva povlaku naruší.

    Inokedy môžu zafarbenie zubov spôsobovať pigmenty z jedla. Zubná hygienička alebo hygienik ich vie však hravo odstrániť. 

    Ak však nachádzate biele škvrny na zuboch dieťaťa, jedná sa o demineralizáciu skloviny. To je už fáza narušenia zubnej skloviny povlakom, ale ešte nie kaz. Určite choďte k zubnému lekárovi."

    Nechce ísť k zubárovi

    Deťom sa zuby často kazia na žuvacej plôške, kde môžu byť ryhy hlbšie a bežná kefka sa tam nedostane (jednozväzková však áno). Rovnako ako u dospelých, väčšina kazov detí sa vyvíja nenápadne v medzizubnom priestore (ak nepoužívate medzizubné kefky). No ako riešiť situáciu, kedy sa dieťa zubára veľmi bojí a odmieta spoluprácu? Čo spôsobím dieťaťu, ak nechám jeho pokazené mliečne zuby neskontrolované a neošetrené? Odpovedá MDDr. Soňa Lisá: 

    "Ošetrenie kazu na žuvacej plôške nie je veľmi náročné. Rozhodne by bolo vhodné zub opraviť v tomto štádiu, aby sa kaz nešíril a predísť tak bolestiam. Ak sa nečistí dôkladne ani priestor medzi zubami uloženými blízko seba, tak baktérie preniknú najskôr z boku zuba (zvrchu je zub ešte na prvý pohľad neporušený, ale akoby šedší) a preniknutím bakterií hlbšie do dentínu sa nakoniec preborí aj sklovina a kaz zrazu vidíte ako dieru v zube. Môže začať byť bolestivejší pri jedle aj po čistení, lebo sa tam zasekáva množstvo potravy, čím sa ešte viac urýchli proces kazivosti. Veľmi často je potom kaz na oboch susedných zuboch. 

    Mliečna štvorka, to je predposledný zub dieťatka, má tenšiu sklovinu v medzizubnom priestore a je preto oveľa viac náchylnejšia na rýchle postupovanie kazu až do drene. Ak kaz nie je včas ošetrený, zub začne byť bolestivý už aj v noci a na zahryznutie, pretože baktérie sa premnožia až do kosti, kde je zub uložený. Problém je, že u detí medzi koreňmi mliečneho zubu sú uložené zárodky trvalých zubov. Deštruovaný zub neplní svoju funkciu a neudrží dostatočný priestor pre trvalý zub. Baktérie z pokazených zubov nám navyše ovplyvňujú mikroflóru v ústach a tým zvyšujú náchylnosť ostatných zubov ku kazivosti. Nemenej dôležitý je komfort dieťaťa pri jedení. Nikto nechce pri každom jedle zažívať bolesť. 

    Určite by som odporúčala ošetrenie lekárom, ktorý sa venuje aj deťom. Väčšina má svoje triky, ako dieťa namotivovať na boj s bacilmi. Ak zvážia, že dieťa je ešte veľmi malé alebo nezvládne ošetrenie, tak existujú rôzne postupy ošetrenia. Niekedy pomocou liekov alebo dýchaním rajského plynu. V prípade, ak je v ústach viac problémov, sa dieťa uspí a v celkovej anestéze sa ošetrí všetko naraz.

    Nebojte sa, že vaše dieťa má strach z lekárov. Nie je jediné a väčšina pedostomatológov s nimi napriek tomu vie nadviazať výborný vzťah a dieťa to všetko zvládne."

    Máme doma žraloka

    Tento pohľad je pre mnohých rodičov desivý. Fenomén, kedy dieťaťu za mliečnym zubom rastie trvalý zub, sa u nás v skupine dostal do prvej päťky najčastejších otázok a tak verím, že odteraz vás už podobná situácia tak neprekvapí. O čo vlastne ide a ako to riešiť? Nemôže takýto zúbok pokriviť ten trvalý? Odpovedá MDDr. Adam Mikuš: 

    "Opäť radím ísť k zubnému lekárovi a nechať ho posúdiť. Nie vždy je potrebné mliečne zuby vytiahnuť, no niekedy je to nevyhnutné. Posudzuje sa vek, zhryz a ďalšie faktory. Ak zúbok iba začína rásť, netreba nič siliť. Ak bude veľká časť vonku a mliečny nie a nie von, tak potom si s ním už poradí zubný lekár a kliešte."

    Mysteriózny kaz

    Čistíte zuby, ako viete. Drhnete, poctivo. Dávate pozor, aby nejedli sladké, starým rodičom nedovolíte pašovať vnúčatám sladkosti poza váš chrbát. No aj tak je to tu! Prvý kaz. Rovnaké prekvapenie zažívajú mamičky detí s tzv. medovými zúbkami - veď oni mu už také vyšli spod ďasien! Ako je to možné, keď robím všetko, čo treba? Odpovedá MDDr. Soňa Lisá:

    "Žiaľ, je veľa rodičov, ktorí majú pocit, že robia všetko, ako sa má a napriek tomu sa zuby ich dieťaťu kazia. Kaz vzniká vždy vďaka baktériám, cukrom a času ich pôsobenia. Jedna z príčin vyššej kazivosti môže byt stesnanie zúbkov, avšak pri naozaj dobrej hygiene sa ani také zuby nepokazia. Ďalšia príčina je strava. Často máme pocit, že jeme len zdravo, ale keď si spravíte výživový protokol (stačí, ak si 2-3 dni napíšete úplne všetko, čo dieťa zjedlo a vypilo, ideálne aj čas kedy), zistíme, že množstvo sacharidov je oveľa vyššie ako by malo byť. Pozor, lebo sacharidy sú aj pečivo. Veľkú úlohu zohráva aj frekvencia stravy. Medzi jedlami má byt vždy minimálne 1-2 hodiny pauza. Ďalší problem je, ak máte v ústach viacero pokazených zubov, tak mikrobiálna flóra je narušená a kazivosť stúpa. 

    Napriek dobrej hygiene môže byť niektorá ryha na žuvacej plôške hlbšia a tým predisponovaná na ťažšie čistenie a ukladanie väčšieho počtu bakterií. Ak sú zuby ošetrené, pravidelne dvakrát za rok skontrolované, idealne aj s RTG, aby boli odhalené aj medzizubné kazy včas a máte zvládnuté čistenie zubov, tak určite zabezpečíte zdravý úsmev dieťaťu. Ale nezúfajte. Aj deťom zubárov občas opravujeme drobný kaz 😉."

    Aj vy môžete kedykoľvek využiť túto možnosť a opýtať sa na čokoľvek ohľadom detských zúbkov alebo tých vašich priamo v skupine Čisté zuby sa nekazia alebo v súkromnej správe, ktorú mi pošlete. Fotografie problému sú často pre zubára nápomocné. Vďaka zverejneniu svojho problému, nech je akokoľvek kuriózny sa tiež spojíte s mamkami, ktoré ho zdieľajú a môžete si tak vymeniť skúsenosti. Navyše pravidelne súťažíme o kvalitné produkty značky CURAPROX, tak sa nabudúce zapojte aj vy.

    Vaša ambasádorka 

    Lenka

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    11. sep 2019    

    Tím odborníkov, s ktorými konzultujem vaše otázky v skupine https://www.modrykonik.sk/group/9719/ , sa rozšíril o ďalšiu úžasnú pani doktorku, Soňu Lisú. Jej prvé odpovede ste si už našli v komentároch pod hashtagmi #rada_zubneho_lekara a po novom vám vždy označím v hashtagu aj autora rady, v tomto prípade #sona_lisa. Pani doktorka radí skvelo! Vyčerpávajúco, konštruktívne, ide do hĺbky a vzdeláva a to všetko je korenené porozumením a láskou. ❤️Soňa Lisá sa tiež podieľala na tvorbe nových článkov na stránke #curaprox, v ktorých nájdete mnoho cenných rád, pokiaľ ide o starostlivosť o detské zúbky. https://www.curaprox.com/sk-sk/detske-zubky Už sa tešíme na vaše ďalšie otázky a verím, že vám - aj keď takto na diaľku - pomáhame. 🙏

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    7. sep 2019    

    #prve_zubky Odteraz nájdete skvelé rady, ako na detské zúbky a tiež, ako sa starať o zuby v tehotenstve aj priamo na stránke https://www.curaprox.com/sk-sk/detske-zubky Pribudla tam sekcia Detské zúbky a v nej hodnotný obsah, ktorý vznikol v spolupráci s pani stomatologičkou MDDr. Soňou Lisou. Pani doktorka Lisá bude tiež odpovedať na Vaše otázky, takže popri Adamovi Mikušovi a Pavlovi Andělovi nám do tímu pribúda tretia odborníčka. Tešíme sa na Vaše otázky, nezabudnite ich označovať hashtagom #rada_zubneho_lekara v skupine #curaprox https://www.modrykonik.sk/group/9719/

    lenocka1984
    17. júl 2018    Čítané 7865x

    7 najčastejších problémov s detskými zúbkami

    Je to už takmer rok, odkedy na Modrom Koníku vznikla skupina Čisté zuby sa nekazia a ja som sa stala jej moderátorkou a zároveň ambasádorkou mojej obľúbenej značky Curaprox. Hneď na začiatku mi napadlo, že úžasnou pridanou hodnotou skupiny by bolo, keby jej členky mohli klásť otázky, ktoré ich ohľadom zúbkov trápia, priamo do skupiny a popri skúsenostiach od ostatných žien dostávať aj odbornú odpoveď. Curaprox ma v tomto nápade plne podporil a tak od začiatku spolupracujem so zubným lekárom Adamom Mikušom, ktorý sa špecializuje práve na starostlivosť o detské zúbky a prostredníctvom mňa sa vám snaží pomôcť aj online. 

    Po roku intenzívneho fungovania čarovného hashtagu https://www.modrykonik.sk/group/9719/?h=rada_zu...  si dovolím povedať, že mám dostatok materiálu na to, aby som vedela zostaviť rebríček starostí so zúbkami, ktoré mamky trápia najčastejšie. A tak, ak aj nie ste zatiaľ v skupine, možno veľakrát opakované rady pomôžu aj vám. Z takmer sto príspevkov, či správ som teda vybrala tie najfrekventovanejšie. 

    1. Čierne škvrny na zúbkoch

    Hádam najčastejšie trápia mamičky čiernohnedé škvrny na mliečnych zúbkoch ich detí. Zubár im často povie, že sa to nedá odstrániť, ale nevysvetlí, nepoučí. O čo ide? Môže sa jednať o baktériu, ktorá na seba viaže železo a ukladá ho na zuboch, viď obrázok vyššie. Nedá sa to odstrániť natrvalo a aj keď sa to abrazívne zubárovi podarí, za 2-3 týždne je to naspäť. Na trvalých zuboch sa tieto škvrny vyskytujú oveľa zriedkavejšie. Dobrá správa je, že ľudia s touto baktériou majú nižšiu kazivosť zubov.

    2. Moje dieťa si odmieta umývať zúbky

    Hlavne vtedy, ak na to dieťa nie je zvyknuté od prvého zúbka, so zubnou kefkou sa kamaráti neskôr menej. Už bábätkám sa pusinka vytiera gázičkou, hlavne spodné dva zúbky, už keď len vykukujú, lebo aj na ne pôsobením mlieka číha zubný povlak. Hryzadielko so štetinkami u dojčiat im pomáha zvykať si hrýzť do niečoho kefke podobného. Mnohé mamičky dávajú deťom zubnú kefku na hranie už od pol roka, ideálne s pogumovanou hlavičkou, aby sa nezranilo. Kefka sa tak stáva bežnou súťasťou dňa a aj občasné hryzenie do nej pomáha odstrániť nahromadený povlak. 

    Pre staršie detičky je motivačná aj chutná zubná pasta, no neodporúča sa do veku, kým ju dieťa nevie vypľúvať. To je okolo troch rokov. Najlepším spôsobom, ako motivovať deti k čisteniu, je však ísť príkladom. Kvôli svojmu špeciálnemu režimu nás deti nemajú ako postrehnúť s kefkou v ruke a potom nechápu, prečo to očakávame od nich. Využime príležitosť a nechajme ich opakovať po nás. Nech nás vidia čistiť si chrup ráno i večer a nemusíme sa limitovať len na kúpeľňu. Na dokonalo čisté zuby pastu nepotrebujeme, špinavú prácu robia totiž husté štetinky.  

    Ak sa malé dieťatko vzpiera, netreba sa nechať odradiť a zúbky mu aj tak vyčistiť. Mne sa občas vzpiera Amálka aj pri prebaľovaní, ale tiež ju nenechám v pokakanej plienke.

    Pri tých malých deťoch sme rady za pól minúty - minútu čistenia. Ak si nezvykne na umývanie zubov, je veľká pravdepodobnosť, že v ambulancii, kde mu do pusy pôjde zubár s menej farebnými predmetmi, to bude ešte horšie. Viac informácií k tejto téme nájdete v našej skupine pod hashtagmi https://www.modrykonik.sk/group/9719/?h=motivac... a https://www.modrykonik.sk/group/9719/?h=prve_zu....

    3. Žltnú nám trvalé zúbky

    Mliečne zuby sú takmer vždy belšie ako tie trvalé, to je úplne ok. Farba zubov nemusí byť ovplyvnená len nánosmi povlaku a pigmentami z jedla. Určuje ju farba dentínu, ktorý je pod sklovinou a tá je daná geneticky. Pre silnú sklovinu je najlepšia vyvážená strava a pasta s obsahom fluoridu. Niekedy sú zúbky žlté pod hrubším nánosom povlaku, lebo rodičia sa spoliehajú, že s nástupom do školy môžu dieťaťu zveriť do rúk aj zodpovednosť za čistenie. Máloktoré je však také zručné, aby si dokázalo umyť zúbky naozaj 100%-ne. Odporúča sa preto dočisťovať deťom chrup aj do veku 10-12 rokov. Jednozväzková kefka je na dočisťovanie zúbkov u malých detí ideálna, lebo má presnejší "zásah", na rozdiel od pogumovanej detskej však treba dávať pozor, aby sme dieťatko neporanili.

    Ak si chcete urobiť skúšku správnosti, či čistíte dobre, odporúčam vyskúšať detekčnú vodičku alebo tabletku, ktorá zafarbí povlak na fialovo. Urobte si doma malý pokus a isto sa pritom aj zabavíte. Podľa neho uvidíte, ktoré časti chrupu sú aj po čistení zanesené a vyžadujú viac pozornosti. Väčšinou sú to miesta pri ďasnách, zvnútra a zadné zuby, kam až tak nedovidíme. 

    4. Kedy ísť prvý raz k zubárovi či na zubnú hygienu?

    "Bola som včera u zubára spýtala som sa, či by som mohla prísť aj s dcérkou, nakoľko má už 1,5 roka. Odpoveď bola: nie, ešte je malá.", toto je skúsenosť viacerých z vás. Niektorí zubári naozaj neberú malé deti. Ideálne je vybrať si takého, ktorý ich nielen vezme, ale má k nim i vzťah a nevystraší ich necitlivým prístupom tak, že sa budú celý život báť sadnúť si do zubárskeho kresla. 

    Ministersvo zdravotníctva odporúča prvú návštevu zubára už po dovŕšení prvého roka (pozri Vestník, čiastka 51-53, bod 53). Na prvej návšteve zubár prezrie vykuknuté zúbky a poučí rodiča o správnom čistení, strave a podobne. Áno, už takto malé bábätko totiž môže mať kazy. Najčastejšie sa kazia horné zuby z vnútornej strany, a to preto, že práve tam sa tvorí povlak pri dojčení alebo pití z fľaše a skrytú stranu zúbkov rodičia často nevykefkujú poriadne. Tiež sa tam sliny dostanú ťažsie ako k dolným. 

    To, či zubný lekár odporučí dieťa na zubnú hygienu, posúdi podľa stavu chrupu. Sú prípady, kedy pošle aj 3-ročné dieťa, ak je ústna hygiena veľmi zanedbaná a tiež 5-ročné dieťa so zubným kameňom, ktorý aj v tomto malom veku môže vzniknúť zatvrdnutím nečisteného povlaku. Čím skôr sa dieťatko ukáže, tým skôr sa vie zlé čistenie podchytiť. V prípade detí, ktoré si nečistia zuby sami, dostáva rady rodič. No sú deti, ktorých rodičia majú dobré návyky a darí sa im držať zuby svojich detí v takom stave, že zubnú hygienu v tomto veku ešte nepotrebujú. 

    Vedeli ste, že deti do 18 rokov majú nárok na dve bezplatné preventívne prehliadky u zubára ročne? Určite ich využite. Niektoré poisťovne dokonca rodičov za poctivé zubné preventívky svojich detí odmeňujú

    Netreba však deťom hovoriť, že zubár "nebude NIČ robit". Bude robiť veľa - pozerať do pusinky s nástrojmi, ofukovať či ostrekovať zúbky a možno na chvíľu bude potrebovať aj vŕtačku. Deti, ktorým rodičia hovoria, že sa v ambulancii NIČ nerobí, sú potom vystrašené ešte viac.  Keď sa o zúbky dobre staráte, nemusí však nič z toho bolieť a zubár vie zariadiť, aby nebolelo ani keď už vŕtačka musí zasiahnuť. 

    5. Prerezávanie zúbkov je peklo

    U niektorých detí je prerezávanie zúbkov také nenápadné, že si rodičia všimnú iba nový zúbok na obzore. No v niektorých prípadoch cesta na svetlo nie je taká hladká. Sprevádzajú ju opuchnuté ďasná, nespavosť, bolesť, plač, teploty, strata apetítu alebo slintanie. Mohutnejší zub sa tlačí cez väčšiu časť kosti, "prerezáva" sa v prípade stoličiek širšia plocha ďasna. Ťažkosti okolo prerezávania sú veľmi individuálne a tie výraznejšie sa odporúčajú diskutovať s pediatrom, aby sa vysoká horúčka, ekzém alebo hnačka nezvaľovala na zúbky. To nie sú prirodzené prejavy rastu zúbkov.

    Rodičom a najmä deťom, v tomto období môže veľmi pomôcť chladené hryzadielko, ale v žiadnom prípade nie kadejaké anestetické géliky. Produkty na báze benzokaínu sa nemajú podávať deťom do dvoch rokov. Americký Úrad pre potraviny a lieky neodporúča takým malým deťom podávať ani homeopatické lieky na tíšenie bolesti pri raste zubov, keďže ich účinnosť nebola laboratórne potvrdená a pri testoch viaceré vzorky obsahovali väčšie množstvo toxínov, ako je uvedené na obale. 

    6. Používať na detské zúbky medzizubnú kefku? 

    Na čo sa nesmie zabúdať pri deťoch, je každodenné čistenie medzizubných priestorov. Osem z desiatich kazov sa totiž tvorí práve medzi zubami. Zubná niť na medzizubné priestory by sa mala používať u všetkých detí aj bábätiek, ktoré nemajú medzi zubami veľké medzierky. Do detskej pusinky sa ľahšie dostaneme flosspickom ️ (šabličkou). Pozor na jej ostrý koniec, ja ho zvyknem odlomiť, ale dieťa by so šabličkou samo manipulovať aj tak nemalo. Rodičia, ktorí sú zruční s medzizubkou (aj sami na sebe), čistia takto medzizubné priestory svojich detí už od troch rokov. Neodporúča sa, aby rodičia čistili zúbky medzizubnou kefkou svojim deťom, ak ju nepoužívajú sami, lebo neovládaju techniku a zvyknú deti "dopichať". Avšak medzizubná kefka alebo tzv. flosspick (dentálna nitka na paličke) je nevyhnutnou súčasťou výbavy na domáce čistenie zubov detí, dvojnásobne u tých, ktoré nosia trvalý strojček. 

    Keďže úlohou čistenia zubov je rozrušit nánosy povlaku, je úplne jedno či začneme s kefkou alebo niťou či medzizubkou. Ústna dutina totiž nikdy sterilná nebude. 

    Medzizubné kefky nespôsobujú krvácanie ďasien. Naopak, pomáhajú mu predchádzať tým, že zo zuba okolo ďasna odstránia rozkladajúce sa zvyšky jedla, voči ktorému sa ďasno bráni krvácaním. Sama na sebe som vyskúšala, že po 4-5 dňoch čistenia krvácanie zmizlo a medzizubné kazy už nemajú šancu.

    7. "Vyhnité" predné zúbky

    "Ahoj, prosím o radu, dcérka 2,5-ročná má už vyše roka problém s krúšivými lámavými medovými zubkami, robíme všetko, čo sa dá podľa odporúčania zubára (každý mesiac chodíme na kontrolu), ale ono to stále postupuje, už som zúfalá z toho... Predné 1ky,2ky už má skoro na ďasno a vidím, že aj stoličky majú narušenú sklovinu... je to des...dá sa s tým niečo robiť?" 

    Zubné kazy na mliečnych zuboch vedia byť veľmi rýchlo v progrese - ak je stav takýto zlý, žiaľ len čistenie nestačí. Už sa niekedy zastaviť nedá (to je len dobrá nádej). Dieťa možno bude musieť byť ošetrené v celkovej anestéze, záleží na spolupráci a stave. V tomto čase treba dať veľký dôraz na podchytenie stavu stoličiek. Aj keby dieťa malo o predné zuby prísť, tak nech nemá problém so zadnými zubami, tie bude potrebovať dlhšie. Napríklad takému 3,5-ročnému dieťaťu, ak by spolupracovalo, sa môže urobiť pokus o ošetrenie a spravenie výplne. Ale vždy je oveľa lepšie sa tomu správnou starostlivosťou vyhnúť. 

    Pozor, nie je to len o čistení, ale aj o výžive a pitnom režime. Ak umývate poctivo, ale dieťa celý deň niečo konzumuje, prípadne popíja sladené nápoje, spôsobuje si nízke pH v ústach a to celý proces len zhoršuje. Medzi jedlami musia byť pauzy a najlepší nápoj nielen pre zdravý chrup, je čistá voda. Biele škvrny na zuboch znamenajú odvápnenú sklovinu - pravdepodobne pozostatok z čias, keď sa dieťa kojilo a zabudlo sa na čistenie. Sklovina sa obnoví - môže sa to zastaviť dôkladným čistením a s pomocou fluoridov v paste. 

    Ak ste medzi otázkami nenašli tú svoju, neváhajte a napíšte svoj problém s hashtagom https://www.modrykonik.sk/group/9719/?h=rada_zu... do skupiny Čisté zuby sa nekazia alebo mi napíšte správu. Mnohé z vás mi posielajú aj fotografiu a áno, pomáha to Adamovi posúdiť problém lepšie, ako len zo slovného opisu. Teším sa, že vám vieme takto pomáhať. Vám sa zas za starostlivosť poďakuje raz vaše dieťa, no i vaša peňaženka. 

    Link na skupinu: Čisté zuby sa nekazia 

    Viac mojich článkov na tému detských zúbkov:

    Ak riešite nejaký problém so zúbkami vášho dieťaťa alebo vašimi vlastnými a chcete sa poradiť či opýtať zubného lekára, pridajte otázku ❔❔❔ do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/9719/ s tagom #rada_zubneho_lekara 👍 #curaprox

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    22. nov 2017    

    Zvianočnieva sa. 🎄 Kvalitná kefka je dobrý nápad na darček pod stromček alebo do Mikulášskeho balíčka 🎅🏻#curaprox skupina https://www.modrykonik.sk/group/9719/

    Ak riešite nejaký problém so zúbkami vášho dieťaťa alebo vašimi vlastnými a chcete sa poradiť či opýtať zubného lekára, pridajte otázku ❔❔❔ do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/9719/ s tagom #rada_zubneho_lekara 👍 #curaprox

    Dnes na vaše otázky odpovedal opäť zubný lekár👨‍⚕️. Ak riešite nejaký problém so zúbkami vášho dieťaťa alebo vašimi vlastnými a chcete sa poradiť či opýtať, pridajte otázku ❔❔❔ do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/9719/ s tagom #rada_zubneho_lekara 👍 #curaprox

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    30. okt 2017    

    Dnes večer bude na vaše otázky odpovedať opäť zubný lekár👨‍⚕️, takže ak riešite nejaký problém so zúbkami vášho dieťaťa alebo vašimi vlastnými a chcete sa poradiť či opýtať, pridajte otázku ❔❔❔ do skupiny https://www.modrykonik.sk/group/9719/ s tagom #rada_zubneho_lekara 👍 #curaprox

    #rada_zubneho_lekara Deťom pomáhame dočisťovať zúbky, kým nie sme presvedčení, že si ich dokážu samé vyčistiť systematicky a dôkladne. 👍 #curaprox skupina https://www.modrykonik.sk/group/9719/

    #rada_zubneho_lekara Nechať si bieliť zuby v kozmetickom salóne je to isté, ako si nechať farbiť vlasy na blond 💃 u zubára. V obidvoch prípadoch síce ide o "bleeching", čiže vyťahovanie farby / pigmentu, ale na obe je potrebné odborník. Pri bielení zubov ide o zásah do skloviny, zuby musia byť vopred ošetrené a samotný proces bielenia by mal byť taktiež pod dozorom zubného lekára. Na rozdiel od vlasov, ktoré nám rastú vždy nové, máme vlastné zuby už natrvalo... 🙏 #curaprox skupina https://www.modrykonik.sk/group/9719/

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    2. okt 2017    

    Čo spravia deťom so zubami teracyklínové antibiotiká? Musíme si po chorobe meniť zubnú kefku? U nás v skupine #burame_myty a na vaše otázky je tu pravidelne #rada_zubneho_lekara osobne. Link na skupinu Čisté zuby sa nekazia https://www.modrykonik.sk/group/9719/ ⚕️ #curaprox

    lenocka1984
    Správa bola zmenená    16. sep 2017    

    Aj dnes večer radil zubný lekár MDDr. Adam Mikuš v našej skupine Čisté zuby sa nekazia.👏 Možno sa niektoré problémy týkajú aj vás, nájdete ich pod hashtagom #rada_zubneho_lekara tu: https://www.modrykonik.sk/group/9719/ Ak máte akékoľvek otázky na zubára týkajúce sa vás alebo vašich detí 👶, neváhajte ich postnúť do skupiny s rovnakým hashtagom a okrem rád iných mamičiek sa dočkáte aj odpovede od odborníka. 😉 #curaprox

    Čo znamená, ak má vaše dieťatko na zuboch túto čiernu šarapatu? Odpoveď na túto aj iné otázky nájdete v skupine Čisté zuby sa nekazia https://www.modrykonik.sk/group/9719/ pod tagom #rada_zubneho_lekara alebo #prve_zubky . Hľadajte medzi príspevkami a ich komentami 😉