motylikova
    3. okt 2017    Čítané 317x

    Pečivo s dušou

    „Ale sedliak bol duša chlebová,“ hovorí sa v jednej Margarétkinej obľúbenej rozprávke, „nevydržal a neprajníkovi pomohol.“ Ľahko si vieme domyslieť význam tohto milého prirovnania – hoci na povrchu niečo môže vyzerať pevné, tvrdé, ošľahané ohňom pece ako chlebová kôrka, vnútri nájdeme mäkkú, jemnú, dobrotivú striedku.

    Na chlieb si zarábame, nikdy sa nepreje, niekto žije na cudzom chlebe a niekto zasa má po chlebe... Hoci reči sa vravia a chlieb sa je, už v našom jazyku vidíme, aké dôležité miesto má tento pokrm v našej kultúre.

    Jedna pani jazykovedkyňa mi raz povedala, že svet sa pre človeka stáva svetom, ak je človek jeho súčasťou – a svetu rozumieme tak, že o ňom hovoríme, akoby sme v jazyku tvorili „svoj“ svet. Akoby sa každý pozeral na svet svojimi okuliarmi. Každý národ má svoje vlastné okuliare, a my máme aj okuliare „chlebové“. V dávnych časoch šírenia kresťanstva misionári vysvetľovali podstatu učenia tak, že hovorili Číňanom o ryži, Američanom o kukurici, Eskimákom o dennom tuleňom tuku... A nám, Slovanom, o chlebe.

    V tejto recenzii sa teda pozrieme na chlieb, na pečivo, na to, aké komu chutí. Konkrétne na pečivo z reťazca BILLA – ich najnovšou filozofiou je dôraz na čerstvosť, pestrosť a BIO kvalitu, čo môžete posúdiť aj sami: návštevou predajne, ochutnávkou, alebo hoci čítaním recenzií na ich novinky v sortimente. Alebo nabudúce využiť #test_billa. My sme tiež testovali:

    • Remeselný chlieb

    Známym slovanským zvykom bolo vítať hostí chlebom a soľou. Tento zvyk má aj dnes už vtipnú stránku, okrem dobrého úmyslu sa totiž verilo, že démon alebo ježibaba by darovaný chlieb nemohli prehltnúť a začali by sa dusiť. Tak sme sa rozhodli to vyskúšať 🙂  Táto pšeničná väčšia bageta nám poslúžila na „rustikálne jednohubky“, navštívili nás len dobré bytosti a všetko zázračne rýchlo zjedli. Chlebík je aj sám osebe chuťovo veľmi dobrý, mne sa na ňom páči aj jeho „nevýraznosť“ – je totiž univerzálne kombinovateľný aj s chuťovo výraznými prílohami a striedka je naozaj vláčna a jemná.

    • Diavollino kocka

    Chlebová mágia je založená na myšlienke, že kto si čo zaseje, to si aj zožne: s akými myšlienkami a prianiami chlieb miesime, také nám po vykysnutí a upečení prinesú výsledky. Keď sama pečiem, vnímam miesenie cesta ako tvorbu niečoho nového a všimla som si, že sa neoplatí piecť nervózne a narýchlo, takže niečo na tom bude. Myslím, že je jasné, o čo šlo pri pečení tejto kocky – vložiť chilli papričky, cesnak, pálivé Tabasco a špecifická pikantná chuť pečiva je zaručená. Pečivo je vnútri vzdušné a mäkké, kôrka príjemne chlebová, vôňa papriková, chuť nie príliš ostrá, mne však stačilo ochutnať kúsok. Muž potreboval salámovú oblohu a zhodnotil tento kúsok ako najlepšie, čo som ho donútila počas testovania zažiť. Dospelí so záľubou v mierne pikantných potravinách si môžu pokojne kocku dopriať.

    • Twist s pažítkou

    Kto do teba kameňom, ty doňho... Len nie twistom s pažítkou. Jednak by ho bola škoda, jednak je to jedno z pečív s hutnou, „ťažšou“ konzistenciou. Priznám sa, že už sa k nemu nevrátime. Poznáte to, že na svete sú len dva druhy ľudí, tí, ktorí majú a nemajú radi (čokoľvek). Pri pažítke som v druhej skupine. Pečivo je zvonku chrumkavé, pažítková chuť vnútri výrazná, najväčší problém bola pre nás spomínaná hutnosť striedky. Nakoniec sme zistili, že sa celkom hodí k vynikajúcej tekvicovej polievke, potrebuje k sebe niečo šťavnaté. Milovníci pažítky paileas ocenia. 

    • Cereálna bageta Payesita; Paillasse olivový

    Darovaný chlieb sa má bezo zvyšku zjesť, hovorí starý zvyk. Za požičaný sa zas nemá ďakovať. Tak sme sa zasa hostili, tentoraz s kaviárom a nátierkami. Cereálna bageta s prímesou otrúb a posypaná rôznymi semienkami a vločkami bola skvelá. Jedna z tých chrumkavých, s mäkkučkou striedkou, s výraznou chuťou semienok a vločiek, pre mňa dokonalá. Olivový chlieb podľa popisu zasa obsahuje špeciálnu múku, vlastnosti kôrky a striedky opäť chrumkavé a vláčne. Opäť však existujú dve skupiny ľudí... Tentoraz sa hlásim k milovníkom olív – ich chuť v chlebovej striedke bola výrazná, so syrovou nátierkou vynikla ešte viac.

    • Tyčinky so zelenými a čiernymi olivami

    Opäť je to skôr príležitostné pečivo, keďže ani ja si neviem predstaviť mať príchuť olív v chlebe každodennom. Trochu mi chýbala chrumkavá kôrka, možno som vystihla nie celkom čerstvé kúsky. Konzistencia je hutnejšia, ale nie tvrdá, zrejme vďaka tvaru pečiva menej vzdušná. Chuť olív výrazná, samé je pečivo trocha suchšie, ale dá sa jesť ako slaná tyčinka, keď ste hladní a máte chuť na olivy.

    • Pizzová taštička

    Hovorí sa, že lepší doma krajec chleba, než v cudzine krava celá. Ono to znamená, že škoda stratiť domov za cenu blahobytu, ale mne sa to vynorilo práve teraz. Keď som bola na strednej, pamätám sa, že pečivo s pizzovou náplňou bol školský hit. Neviem, či sa mi zmenili chuťové poháriky, ale čím ďalej, tým výraznejšie v tých plnkách cítim akúsi umelinu. Odkedy od svokrovcov dostávame domáci kečup, veru ani ten mi už z obchodu nechutí. Nuž, aby som to zhrnula, v pečive problém nie je, čerstvé je chrumkavé, dá sa kúpiť ešte teplé a voňavé, náplne je dosť, chuť je korenistá, kto potrebuje rýchlo zahnať hlad a nemá rád sladké, nemusí váhať.

    • Vital kocka

    Kto v jeden deň vyhodí chlieb, bude na druhý deň podľa povery hladovať. Pri tejto kocke by mi vyhadzovanie ani nezišlo na um, hoci ani bežne nič nevyhadzujeme: omrvinky síce nehádžeme do ohňa, kam vraj patria, ale suché pečivo zbierame dedkovým zajacom a našim večne hladným morčatám. Milujú semienka ako ja. Táto kocka sa k nim však nedostala. Umiestnila sa v prvej trojke môjho pomyselného osobného rebríčka pečiva pečeného v Bille. Chrumkavá. Štedro posypaná semienkami. Semienka aj vnútri, v mäkkej, lahodnej striedke. A ako bonus pocit, že ste si vybrali zdravší variant.

    • Syrový štangel

    Keby sa vám s chlebom niekedy snívalo a chcete vedieť, čo to znamená, jeden zo snárov hovorí: „Seba v snoch horúci chlieb jesť vidieť – so strachom bohatstvo získať, to kvôli ohňu, ktorý chlieb tak rozpálil. Chladný chlieb so syrom jesť – bohatstvo a blahobyt nadobudnúť.“ Sen so syrovým štanglom by teda mohol mať celkom príjemné naplnenie. Ja som si ho vybrala, lebo bol medzi novinkami, ale aj preto, že mám slabosť na syr a slané. Tento konkrétny kúsok ma zachránil pred ďalším z návalov prvotrimestrovej nevoľnosti, takže som mu bola vďačná. Ozaj, pomáha nemať prázdny žalúdok a zjesť slané a zapečené pečivo (ale nie vždy, bohužiaľ). Takže tento rožkovitý útvar mi dobre poslúžil, v dobrom budem spomínať, keď sa uvidíme v BILLA.

    Osobne mám však problém už s jeho názvom. Štangeľ som našla iba v historickom slovníku ako výraz 15. a 16. storočia pre železnú tyč, aj to s mäkkým ľ.  Súčasné hovorové slovo je štangľa (na salámu alebo: chudého človeka, čo je celkom vtipná predstava). Nie že by na tom slove záležalo niekomu okrem mňa. Štangel. Husia koža. Ešte neskôr som si prečítala, že obsahuje bravčovú masť, ktorá mu má dodávať chuť, šťavnatosť a arómu. Nuž, buď do môjho masť zabudli pridať, alebo už bol chudák, dlho na predajni, ale mne pripadal suchší, ako by sa patrilo. Tvrdá kôrka tomu veľmi nepomohla. Pomohol mu bylinkový čaj a paradajka, napriek tomu sa už naše cesty zrejme rozišli.

    • Toskánska bageta malá

    Toskánsko vonia vínom a korením. Vraj konkrétne takou zmesou korenia, ktorá sa hodí na všetky druhy mäsa. A dáva jedlu vôňu južného Talianska. Neviem, či to bolo cieľom pri výbere názvu tohto kúska pečiva, priznám sa, že som v ňom necítila ani tymián, ani oregano či rozmarín, stalo sa však mojou obľúbenou celozrnnou alternatívou. Mám rada malé bagetky a veľa zŕn. Malé bagetky majú väčšinou veľa chrumkavej kôrky, čo bol aj tento prípad. Mimochodom, spálená kôrka sa využíva na zahnanie nočných môr (ale to vyskúšam, až keď budem najbližšie piecť ja, toskánska bageta by mi s tým nepomohla). Pomohla mi však ako skvelá príloha k pečeným bedliam (veď to je skoro ako mäso, nie?). Na obrázku vidíte aj spomínaný vynikajúci domáci kečup. A listy z krásneho štiavnického jesenného lesa...

    • Kaiserka tmavá; bulka pšeničná svetlá

    Mali sme nedávno Dni sv. Huberta, trhy a v stánkoch neznesiteľne dlhé rady na cigánsku. Rozhodli sme sa urobiť si doma vlastnú verziu. Obľúbenú cereálnu kaiserku nemali, tak som si vybrala tmavú. Neviem, prečo mi tak chutí tmavé pečivo. Človek môže aj stokrát čítať, že v skutočnosti nie je až také zdravé, ako sa tvári, že sa farba získava primiešaním otrúb alebo pridaním karamelu.

    Kaiserka bola skvelá, ako kaiserky bývajú, kto ich má rád, vie, o čom hovorím. Vraj sú pozostakom rakúsko-uhorskej monarchie, žemle viedenských mocnárov: pšeničná múka, chrumkavá košieľka a päť zárezov na povrchu. Originálna kaizerka má byť obnažená, bez sezamu a rasce. Táto moja tmavá, neoriginálna, s bielym sezamom, je pre milovníkov semienok úplne dokonalá. Muž má zasa najradšej biele pečivo, jeho hodnotenie pšeničnej bulky znelo: vhodný tvar na domácu cigánsku, chuť rožkovitá, trochu tvrdá na povrchu, mäkká vnútri, neprekvapí, nesklame.

    • Poduška so zníženým obsahom sacharidov

    Keď príde na lámanie chleba a určovanie prvého miesta, u mňa to vyhrala táto nenápadná obdĺžniková novinka. Podľa lákavého popisu má znížený obsah uhľohydrátov, zvýšený obsah bielkovín a vlákniny, preto sa nemusíte báť jesť ju ani večer a zasýti na dlhšie. U mňa všetko fungovalo, vôbec som sa nebála a kúpila som si ju vždy, keď som ju v Bille našla. Čo však, na moju smolu, bolo počas dvoch týždňov len tri razy. Ako ju opísať? Chrumkavý kabátik, zdobený sezamom, ľanom, slnečnicou, nádhera. Duša ozaj chlebová, voňavá, jemná, ľahká ako pierko, ozvláštnená semienkami aj vnútri. Keďže som vždy kúpila viac kúskov, overila som si, že ako jedno z mála pečív je rovnako dobrá aj na druhý deň. Chcela som ju odfotiť aj samú, vážne, ale nikdy som nestihla. Máte ten pocit, akoby ste jedli cukrovú vatu: chutné a sýte vzdušné skoronič. V dobrom slova zmysle, nie nadarmo je chlieb aj symbolom života a duchovného jedla.

    • Bio ražný bochník

    Keď už som v tej duchovnej rovine, idem sa k niečomu priznať. Dozvedela som sa, že chlieb sa nemá nechávať na stole. Neprikrytý. Lebo plačú duše v očistci. Nuž, a tiež mu to na druhý deň nepridá na chuti. Tento krásny bochník sme testovali hneď, ako sme ho kúpili, ražná múka, vyrobená zo sivastých zŕn v klasoch žita, má vraj veľa pozitívnych účinkoch na tráviaci systém. Navyše tento chlieb je zložený zo samej bio múky, chutí pekne chlebovo, nechýba mu nič, ani kôrke, ani vláčnej striedke. Keďže som trestuhodne nechala hodnú chvíľu postáť, následne som si z neho urobila minitoasty so syrom. Zaujímavé je, že boli veľmi dobré, zapečený mi chutil trocha inak ako taosty z bežného chleba, lepšie, ale možno to boli len výčitky svedomia voči takej lahôdke.

    • Rollo škoricové a kakaové

    Pečivo má vraj magickú podstatu, na jeho zrode pracujú všetky štyri živly: Vzduch, Oheň, Voda i Zem. Kedysi sa preto verilo, že pekár musí žiť v zhode s diablom, nielen s bohom: preto robí dvanásť bochníkov pre Neho, ale trinásty pre čerta. Trinástka je aj záverečné číslo môjho testovania, nechala som si nakoniec sladké, hoci nemá s pekelníkmi nič spoločné. Jedine ak by ste mali radi škoricovú a čokoládovú chuť, vtedy uznáte tieto rolované kúsky za čertovsky dobré. Margarétka sa takto nevyjadruje, verná jemnejšiemu slovníku, sladké plnené pečivo s hojnou náplňou a výraznou chuťou zhodnotila ako vynikajúce aj napriek pevnejšej konzistencii, s ktorou trochu bojovala. Napriek tomu, ako nevinne sa tvári, až pri písaní tohto komentára som si uvedomila, že sa vlastne hrá s papierovým Nebom – Peklom... (Inak, skvelá hra. Učí sa pritom počítať i hláskovať. A ja jej píšem do výsledku úlohy – odložiť riad zo stola, nakresliť zviera, zaspievať pieseň, nakŕmiť morčatá, zjesť kúsok pečiva... a podobne. Zatiaľ jej to nepripadá podozrivé.)

    Na záver sa chcem poďakovať za možnosť testovania, bola to veselá a obohacujúca skúsenosť, nasadiť si chlebové okuliare, nebáť sa nových chutí. Ak sa náhodou vy niekedy budete niečoho báť, môžete vyskúšať aj recept starých Slovanov: chlieb ležiaci na stole so zapálenou sviečkou a soľou je vraj najmocnejšia ochrana domu. Pokojne a bez strachu si chlebík a jeho varianty môžete zaobstarať v predajniach BILLA ;)

    sabusik321
    2. okt 2017    Čítané 220x

    Chrumkavý týždeň s BILLOU 🙂

    Dobrý večer mamičky i nemamičky, som rada, že Modrý koník dáva možnosť testovať novinky rôzneho druhu. Keďže som na tomto portáli krátko, som rada, že som relatívne na prvýkrát dostala možnosť testovať, konkrétne novinky pečiva supermarketu BILLA. 

    Na začiatok prišla "stuhou previazaná škatuľka" a v nej teraz nebola bambuľka, ale poukážky v hodnote 20 eur na nákup v BILLA. S mojou 4 mesačnou pomocníčkou sme sa teda vybrali na lov. Prvý nákup bol trošku sklamaním, keďže z noviniek bol veľmi malý výber. 

    Tak sme si odniesli prvý úlovok v podobe toskánskej, maďarskej bagetky a cereálnej bagetky Payesita. V deň sme si trošku dlhšie pospali, takže raňajky boli tzv. rýchlovka - cereálna bagetka s pažítkovým cottage cheesom, Schwardwaldskou šunkou a zeleninkou. Bagetka mala bohatú posýpku rôznych semienok a vločiek, bola chrumkavá a samotná posýpka dotvárala chuť inak klasickej cereálnej bagete.

    Dlho sme mali chuť na domáci burger, takže som to v tomto týždni využila 🙂. Pôvodný plán bol použiť Diavollino kocku ako pečivo, no keďže v ten deň nebola dostupná siahla som po toskánskej a maďarskej bagetke. Tieto mini bagetky majú zaujímavý tvar, viď obrázok Burger ala Sabka. Toskánska ma veľmi neoslovila, pre mňa nebola ničím výnimočná, naopak maďarská prekvapila. V prijateľnej cene ponúka výraznú chuť zeleniny (cítila som hlavne papriku a paradajky) okrem toho sa do cesta pridáva aj cibuľa a rôzne bylinky, ktoré spolu vytvárajú pre mňa veľmi dobrý výrobok. V kombinácii s mletým mäskom a zeleninou to bola mňamka. Za mňa jeden s vyydarených kúskov 🙂

    Sú dni kedy mi maličká dáva zabrať a občas nestíham tak, ako by som chcela. Každý deň absolvujeme prechádzku. Kým nás obe vychystám, odchádzame s plačom :D No som rada, že mám kočíkové dieťa, doslova. Keď zaspí v kočíku, musíme sa hýbať, pretože hneď na mňa pozerá pár obroskych očí - zima, nezima, či sa sa mi chce, alebo nechce, či som hladná, smädná, to je jedno. Počas jednej takejto prechádzky som ochutnala ďaľší výrobok, konkrétne Syrový štangeľ. Áno, priznávam, radšej si vezmem do ruky slané ako sladké. Syrový štangeľ vyrába firma Minit, ktorú väčšina z vás pozná vďaka Fornettom. Štangel mi vtedy ulahodil, pečivo nie je suché je také vláčne. Prečítala som si že je to vďaka bravčovej masti, ktorá sa doň pridáva. Syry milujem takže, takáto rýchlovka na prechádzky OK 🙂 Viem si ho predstaviť ako prílohu k nejakému šalátiku alebo len tak k telke.

        A testovali sme ďalej... 

    Moju obľubenú Hokkaido polievku som si dala s Poduškou so sníženým obsahom sacharidov. Aj keď nepatrím k tým, ktorí sú ANTIsacharidy, táto info ma potešila. Zvýšenie obsahu vlákniny a bielkovín v pečive, zníženie sacharidov, vidím ako veľmi šikovný krok. Každým hryzom do podušky, mi pod zubami chrumkali semiačka 🙂 Pre mňa plus. Ak niekto naopak má rád pečivo, no sleduje si príjem sacharidov, bielkovín a tukov, má šancu pochutiť si na pečive a nemať až také výčitky.

    Čo sa týka ražnej kocky, je to dobrá voľba pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na lepok, nakoľko raž lepok neobsahuje (Treba si pozrieť zloženie, keďže som ho neskúmala). Tým že v tejto kocke nie je lepok, pečivo je tuhé a husté , lebo nemá čo "napučať". Na takúto chuť nie sme zvyknutí. Mne teda takýto výrobok po chuti nebol. 

    Chia kváskový koreň 🙂

    Mäkkučká striedka, jemný, v porovnaní s klasickým chlebom ma viac pórov, takže taký nadýchaný, vysoký obsah Chia semiačok. Čo ma mrzí je vysoká cena na 300g chlieb.

    V kombinácii s vajíčkovou pomazánkou to boli kráľovské raňajky 

    Ďalšou dámou na holenie: Diavollino kocka... Samotný názov hovorí, že sa s nami maznať nebude. Aj to tak bolo, pikatná slečna s kúskami papriky, výraznou vôňou a chuťou, chlebovu kôrkou. K tejto stačí úplne maslo, pretože sama o sebe je chuťovo výrazná. Mne chutila aj v kombinácii s brynzovovu nátierkou, slaná a pikatná chuť dokopy 🙂

    Ale toho je :D Keďže našu domácnosť tvoria len 2,5 človeka (prepáč Timuška za tú polku, no na testovanie nemáš zuby :D ), s testom mi pomohla moja rodinka, ktorú sme cez víkend navšívili. Mali možnosť ochutnať kváskové chleby, konkrétne maďarský a delikates. Bolo ťažké od nich dostať niečo viac ako "chutí". Súboj maďarský vs. delikates vyhral delikates. (PS: Moja ségra má divné chute, párky a Ruské vajce ? Nuž, proti gustu žiaden dišputát.)

    Priznám sa, že druhom pečiva "Bagel" som sa predtým nestretla. Jemne sladkaská chuť v kombinácii s grilovanou panenkou ma dostala. Teším sa na obdobie grilovačiek, keď si pripravím Upgrade Bagel cigánskej. Drahý si dal k panenke olivovú tyčinkou a chválil si riadne kúsky olív.

    A na záver olivový Paileas. 🙂  Niečo medzi bagetkou a chlebíkom, v ceste sú kúsky olív, ktoré ocenia ich milovníci. K nemu som si zvolila omeletu, no kľudne by sa dal obložiť ako sendvič 🙂

    A takto s úsmevom sa končí moja recenzia. Ďakujem za možnosť ochutnať tieto novinky, tímu Modrého koníka aj samotnej BILLA. Tiež ďakujem môjmu partnerovi, že vydržal, kým som všetko nafotila a až tak mohol jesť. Diavollino kocka, maďarská bageta, Chia koreň a Bagel u nás boli prvý, no nie poslednýkrát.

    Pekný deň všetkým. 🙂

    romanettka
    2. okt 2017    Čítané 181x

    Test BILLA 🙂

    Ani si nedokážete predstaviť, ako som sa potešila, keď mi prišla správa z MK, že som bola vybratá do testovania BILLA pečiva. Nikdy predtým som nič nevyhrala, tak to bola ozaj pravá nefalšovaná radosť. No aby som neklamala, raz na pošte 15 eur na žrebe PRASA v ŽITE... Ale nemrzí ma to, lebo stále si poviem, kto nemá šťastie v hre, má v láske... O čom svedčí môj nastávajúci muž (spolutestovateľ) a náš skoro už 5 ročný syn Aleš, a ďalšie klbko ktoré ešte nosním v batôžku 2 v 1.  Termín pôrodu mám na 2. sv. vianočný, takže uvidíme ako sa mu uráči prísť na tento svet. Keď budú treskúce zimy, veru ani mne by sa nechcelo z maminkynho bruška, ale poďme k testovaniu...

    V opojení tehotenských hormónov som sa rozhodla, že si uvarím kapustnicu, tak sa šlo na to, v BILLA som si kúpila pečivko, a išlo sa na vec. 

    Prvý ochutnávač bol mužíček a dostal kapustnicu s BIO Ražnou kockou. Po prvých dojmoch teda nevyzeral nadšene...

    Pečivo mu nechutilo, bolo suché, takz. umelé, tak som to jedla ja. Po všetkých mojich diétach čo som obsolvovala, som na takú chuť zvyknutá, myslím, že po pôrode budem opäť nútená zhodiť niekoľko kg a pečivo si vzhľadom na jeho zloženie budem aj naďalej kupovať.

    Jeho verzia teda bola s Poduškou so zníženým obsahom sacharidov. Pečivko bolo jemné, vykazovalo známky čerstvosti, fakt lahodné, človek sa po ňom cítil dlhšie nasýtený, čo značilo o tom, že bolo s nízkym glykemickým indexom.

    Ďalšie testovanie bolo tohto chlebíka, resp. bagetky...

    Pečivo bolo ozaj čerstvé, výborne chutilo či už pripravené na oslavu k nejakej obloženej mise, ale aj ako príloha k niečomu chutnému pod zub. Mne napríklad chutilo aj samotné s čerstvým maslom a kápiou.

    Ďalšia v testovaní bola Paillasse viaczrnný.

    Chuť pečiva bola famózna, kvásková, zrniečka chrúmkali pod zubami. Ozaj odporúčam.

    Na tento som sa tešila najviac -  Chlieb SNAPP.

    Obložený chlebík, posypaný sezamovými semiačkami, vysoko tmavý, ma trocha prekvapil svojou nasladkatou chuťou, čo mu ubralo hviezdičky na hodnotení. Inak vypadal veľmi chutne, tiež skvelý ako pomocník pre gazdiné na rodinné oslavy, nakrájať ako prílohu. 

    Chlieb CHIA koreň sa mi po opakovanej návšeteve nepodarilo kúpiť.

    Ďakujem ešte raz za testovanie Billa pečivo. Predajňu BILLA budem aj naďalej navštevovať a kupovať v nej kvalitné pečivko plné chuti.

    S pozdravom,

    Romana

    kocanda22
    29. sep 2017    Čítané 272x

    Voňavý nákup v BILLA

    V BILLA nakupujem dosť často keďže ju máme pred blokom. Nakupujeme ovocie, zeleninu a najmä pečivo. Preto som sa zapojila do súťaže o testovanie pečiva. "Šak možno vyhrám."

    Keď som sa dozvedela, že som vyhrala testovanie pečiva v BILLA, mala som velikánsku radosť. Prišli mi poukážky kuriérom v milej obalke.

    Potešili sa najmä moje dve testovateľky a môj manžel (ten sa fotiť nechcel). 

    V predajni kde nakupujem nie vždy mali aspoň niečo z toho, ale sem tam sa zadarilo a kúpila som po pár kúsoch z týchto výrobkov...

    Keďže ho kupujeme na raňajky a dcérke na desiatu a jeme ho sem tam aj na večeru. Každé pečivo som ochutnala aj samé aj s prílohou. Veľmi sa mi zapáčilo, že začali piecť v BILLA celozrnné vyrobky a mali tam veľa noviniek, ktoré som chcela ochutnať. 

    Výrobky ktoré som ochutnala boli:

    • Poduška so zníženým obsahom sacharidov
    • Cereálna bageta Paysita
    • Bagel 
    • Diavollino kocka
    • Maďarská bageta mala 
    • Chia chlieb 
    • Pailrád s pažítkou

    Poduška so zníženým obsahom sacharidov

    Toto pečivko testovali moje babule. No aj ja som ju ochutnala. Je to štvorcová žemľa tmavšej farby s veľkým obsahom semienok. Chuťovo to bolo neutrálne s pachuťou semienok. No mojim detičkám to velmi nechutilo... Staršia poznamenala že celkom dobre len menej semiačok mohlo byť.  Podávali sme to s maslom a medíkom. Toto bude asi vec, ktorej snad moje deti prídu na chuť. No mne chutila.

    Cereálna bageta Paysita

    Toto dostal, lebo pridal sa k nám, manžel na testovanie.  Táto bageta je taká ako žemle, len tam je veľa semiačok. Aj ja som ochutnala, bola svetlucko hnedá s väčším obsahom semiačok. Dala som si k tomu  praženicu. Chutila mi a tie semiačka chrumkali v ceste. Takže toto odporúčam. Deti poznamenali, že je tam zas veľa semiačok či môžem kúpiť niečo čo nemá semiačka.

    Bagel

    Toto pečivko si vypýtali moje dievky s tým, že my chceme túto akoby keby šišku. Len som rozmýšľala s čím ju podávať. Mami daj nám roztierateľny syr. OK. Po ochutnaní prišla poznámka že hmmm dá sa to zjesť.

    Mne ten bagel prišiel taký neslaný nesladky. Teda chuť bola ako keby po droždi. Hneď som si vedela toto predstaviť k vínu alebo pivu. Takže toto sa u nás bude kupovať na podobné príležitosti.

    Diavollino kocka a Maďarska kocka

    Toto sme testovali k jedlu, ktoré má asi veľa ľudí rado. Síce raňajky to neboli. Taký olovrant... Diavollino kocka je krásnej až skoro oranžovej farby s kúskami papriky s pikantnou chuťou. Toto pečivko odporúčam pre ľudí čo majú radi pikantnú chuť. 

    Maďarská kocka je podobná Diavollino kocke, len farbou je svetlejšia a podľa mňa má chuť po pizza rožkoch, na ktoré si spomínam z detstva.

    Chia chlieb

    Tento produkt sa nám pozdával asi najviac. Dievky, že mňam, daj nám ten makový chlebík... Je chuťovo dobrý. Ma vláčnu striedku s čiernymi semienkami podobne maku.

    Dali sme si ju s maslom a šunkou a zeleninku sme dodali neskôr.

    Pailrad s pažítkou

    Toto pečivko som testovala hlavne ja. Malo podlhovastý akoby stočeny tvar a kúskami pažítky, ktorú ja mám rada. Doma túto novinku nechceli vyskúšať, že nech vyskúšam ja a oni uvidia či mi bude chutiť.  Asi nejako som ich nenastrašila, mne pečivo chutilo.

    Toto som chcela ochutnať len tak nejako bez príchute.

    Takýto je náš pohľad na pečivo z BILLA. Týmto by som sa chcela veľmi poďakovať Modrému koníku za umoznenie otestovat tieto produkty.

    Ďakujem

    anonymmb
    29. sep 2017    Čítané 416x

    Skúsenosti s BILLA pečivom 🙂

    Pečivo, základ nášho jedálníčka. Mäkké, chutné, chrumkavé... Také by malo byť. No po rôznych skúsenostiach viem a určite viete aj vy, že nie vždy tak je.  Ja som ale mala to šťastie, že som dostala možnosť testovať pečivo z BILLA a veľmi ma to potešilo. Poštou mi kuriér priniesol poukážky (4 x 5€) a tak som mohla ísť na nákupy 🙂

    Jednou z prvých vecí, po ktorej som siahla bola poduška so zníženým obsahom sacharidov. Zvolila som si ju k tekvicovo-mrkvovej polievke, a tak som si viac dokázala vychutnať jej chuť 🙂  Čo ma prekvapilo najviac bolo to, aká jemná bola. Keď sa do nej človek zahryzol tak ani nevedel, že niečo práve odhryzol 🙂 Chuťovo veľmi príjemná, nie moc prenikavá, a preto ju hodnotím ako správnu a zdravú voľbu aj pre deti. Môj synček ju síce nezjedol, lebo je špekulant, ale to nič nemení na tom, že je pre deti určite veľmi príjemnou voľbou.

    Ďalšie pečivo, ktoré som vyskúšala bol paillasse olivový bochník. Pri tomto sa veľmi nezastavím, keďže nie som fanúšik olív a moc mi to nesadlo. Lenže v domácnosti bol práve môj otec ten, čo si na ňom pochutnal. Jeho slová boli: "Čudný, ale fajný" a tak to v tomto prípade je skôr o tom, kto má a kto nemá rád olivy. Ten, kto má, si na ňom jednoznačne pochutí, keďže chuť olív v ňom vyniká. 

    V poradí mojou treťou voľbou bola tekvicová poduška. Toto bolo pre mňa  TOP produktom. Milujem pečivo, do ktorého keď sa zahryznem, tak chrumká. A presne taká ona bola. Na raňajky či večeru nepadol jeden, ale vždy aspoň 2 ks 😀 Vždy s maslom či syrokrémom a šunkou a samozrejme nejakou zeleninou. Chuť super. Jemná a ničím nijak extrémne nevynikala. Zrnká na nej sú veľké a tak sa toľko netrúsia 😀 Za mňa jednoznačne NAJ 👍

    Samozrejme som siahla aj do oddelenia bagiet a prvou, ktorú som ochutnala bola špaldová bageta. Je to rovnaký prípad ako v mojom prvom testovanom pečive. Jemná a pri hryzení som ani nevedela, že naozaj hryziem 🙂  Túto bagetu som mala možnosť pripraviť aj ako "jednohubky" a poviem vám, nestihla som ani urobiť fotku čo po nej tak rýchlo ostal prázdny tanier. Tiež som ju volila k praženici na raňajky a zvládla som ju zjesť takmer celú. Celkom je sýta 🙂 Veľkosťou je ináč fajn, na raňajky či obed akurát 🙂

    Cereálna bageta Payesita bola fajná, ale na mňa až moc tvrdá. Neviem, možno som nesiahla po čerstvom pečive no túto bagetku som si už viac nekúpila. Nevyhovoval mi ani ten mix zŕn na nej. V konečnom dôsledku ale bola fajn. Volila by som ju ako zajedanie k polievke kde je možnosť, že bagetka máličko zmäkkne. 

    Rustiko bageta bola ďalšou z mojich favoritov a pri tej som ostala do teraz. Tú by som opísala ako "nebíčko v papuľke" 🤗 a kupujem ju naďalej. Jedla som ju aj ako raňajky, obed no aj večeru. A keď sa minula utekala som po ďalšiu 🙂 Chuť jemná, nie extrémna, na pohľad fajn.

    Posledným kúskom, ku ktorému som sa za tých pár dní z noviniek dostala bola Diavollino kocka. Ja veľmi na pálivé veci nie som a hoci tu to bolo cítit fakt jemne, moc som si nepochutnala. Ničmenej, tu je to zas o tej konkrétnej osobe. Ak má niekto rád príchuť papriky, tak si jednoznačne pochutná lebo tú som tam ja cítila najviac. Dojedal to ocino a ten si ju veru pochvaloval. Jediné čo ma mrzelo bolo, ze na druhý deň už bola dosť tvrdá. 

    Samozrejme som pomedzi to vyskúšala aj klasiku a teda bežné pečivo.

    No a v konečnom dôsledku pečivo z BILLA obchodov na 100% odporúčam. Určite si tam nájde každý to svoje 🙂

    mirkov
    27. sep 2017    Čítané 253x

    Ako sa nám páčilo, testovať z BILLA pečivo!🍞🥐

    Ahojte!

    Moje meno je Mirka a bola som jednou z vybraných na testovanie pečivka z BILLA. Som veľkým milovníkom čerstvého pečiva a do testovania som sa prihlásila najmä kvôli novým druhom so zníženým obsahom sacharidov, nakoľko ja aj môj otec sme diabetici. 

    Do testovania som teda zapojila aj moju rodinu. Na čom sme si najviac pochutili?

    No úprimne každý na niečom inom! Poďme sa na to pozrieť..

    Kváskový maďarský chlieb

    Tento chlieb bol jediný biely chlieb čo sme vyskúšali. Teda všetci okrem mňa, keďže chlebík obsahoval celú razcu a ja ju od malička žial nemôžem ani cítit😊. Drvená mi napodiv nevadí. Chlieb mal veĺmi príjemnú vôňu a chrumkavú kôrku, bol ľahučký a striedka mäkká a nadýchaná. Ako chutí po pár dňoch neviem, pretože sa zjedol takmer okamžite ,ešte teplý a u mojej švagrinej skončil na prvom mieste😉.

    Najviac chutil s volským okom na raňajky.

    Pan paillase olivový aj viaczrnný

    Tento chlebík, alebo skôr bagetka obsahuje špeciálnu Paillase múku. Vďaka nej bola kôrka chrumkavá a striedka sladkastá s výraznou chuťou olív. V prípade viaczrnnej oceňujem nadrobno krajané semienka ktoré nebolo cítit medzi zubami ako to pri viaczrnnom pečive väčšinou býva. Olivová mala veľmi dobrú chuť v kombinácii s prosuttom, maslom a paradajkou a u mojho brata bola na prvom mieste aj s grilovaným mäskom.

    Bio sapp tmavý

    Tento chlebík ma nadchol. Najprv ma zarazila jeho vôňa. Zacítila som jemnú spáleninu, a preto som očakávala horkú chuť no tá bola veľmi jemná a výdatná. Striedka bola hutná a zahnala hlad na dlhšiu dobu.  U nás doma si našiel stále miesto.

    Višňová kapsa

    Toto krehké pečivo bolo jediné sladké, ktoré sme chutnali.  Pozvali sme na kávu babku. 

    Ta ocenila krehkosť so zrniečkami cukru na povrchu a veľké množstvo kyslej višňovej náplne.  Syn zhodnotil na svoj vek výstižne- mňam😊.  Jediná nevýhoda je, že sa trúsi po zahryznutí a na druhý deň je kapsa rozmočená. Určite ju odporúčam jesť čerstvú.

    Syrový štangel

    Chrumkavá tyčinka s posýpkou syru, super na rýchle zahnanie hladu. Na výlet po školke ideálna. Prijala by som však mäkšiu kôrku, nakoľko po zjedení sme mali zošúchané podnebie a syr by som tiež pridala lebo tyčinka bola suchšia a trebalo ju zapiť.

    Bio ražný bochník

    Chlieb akurátnej veľkosti, jemnej chuti bez zŕn. Aj po dňoch mäkký. Kôrka síce nie je chrumkavá ale chutí vyborne s akoukoľvek pomazánkou. U nás s bryndzovou, falošnou treskou a pomazánkou so sušených paradajok.

    Celozrnná ražná bio kocka a nízkosacharidová poduška

    Na tieto novinky som sa tešila najviac.  Testovali sme s otcom a zamerali sme sa hlavne na výsledky merania glykémie oproti klasickému pečivu. Obaja sme mali výsledky meraní lepšie vďaka zníženemu množstvu sacharidov. Bio kocka bola jemne kyslastej hutnej chuti, vyborne zasýtila až bol problém ju zjesť celú naraz. 

    Na druhý deň bola chuť už viac gumová, takže odporúčam zjesť čo najčerstvejšiu.

    Poduška bola naopak ľahká a nadýchana so skvelou posýpkou a vydržala dlhšie chutná. 

    Obe zaraďujeme s otcom do svojho jedálnička hlavne kvôli výsledkom meraní.

    Chia chlebik, sa mi žial nepodarilo kúpiť ani po opakovanej návšteve ale určite ho rada ešte v budúcnosti ochutnám

    Ďakujem spoločnosti BILLA aj Modrému koníkovi za možnosť testovať.

    A vám, čo ste si prečítali moju recenziu prajem dobrú chuť aj s čerstvým pečivom z BILLA 🌮🌭

    Mirka 

    lubik99
    27. sep 2017    Čítané 1026x

    Vôňa domova s BILLA pečivom

    Vôňu domova si už od útleho detstva spájam s čerstvo napečeným chlebíkom, či vianočkou alebo iným chutním pečivom, ktorý rozvoniaval po celom dome, keď sme ráno vstávali. Táto tradícia je však v dnešnej dobe už skôr raritou, čo je veľká škoda. V našej domácnosti si upečieme chlebík alebo pečivko tiež len veľmi zriedka. Preto preferujem nákup chleba a pečiva v pekárni alebo v potravinách.

    Je mi samozrejme jasné, že domáce pečivo nenahradí nič, preto som sa v tomto teste ani nepokúšala o porovnávanie medzi domácim kváskovým chlebíkom a kváskovým chlebíkom s polotovaru a pod., zameriavam sa na vzhľad,chuť a čerstvosť.

    Som veľmi rada, že som mohla byť súčasťou tohoto testu, veľmi si to vážim a ďakujem za to! Do testovania sa zapojil aj môj synček, manžel a kamarátka s jej synčekom, lebo ich názor je pre mňa dôležitý.

    Testovali sme toto pečivo:

    • Diavolino kocka
    • Maďarská bageta
    • Syrový štangel
    • Cereálna bageta Payesita
    • Bagel
    • Viaczrnná tyčinka
    • Kváskový chia koreň
    • Poduška so zníženým obsahom sacharidov
    • Twist s pažitkou
    • Tekvicový kváskový chlieb
    • Celozrnná ražná kocka BIO
    • Paillasse olivový
    • Bio celozrnný špaldový rožok mini

    Pri prvom nákupe v BILLA som bola mierne sklamaná, nakoľko som sa chcela zamerať na testovanie hlavne celozrnného alebo zdravšieho pečiva, avšak mali slabší výber. Oslovila som pracovníkov pri pečive a pán mi vysvetlil, že im tento tovar len v daný deň prišiel, že mám skúsiť neskôr. Napriek tomu som si z pečiva vybrala na testovanie Diavolino kocku, maďarskú bagetu a syrový štangel. Platenie s poukážkami prebehlo v poriadku, pokladníci boli milí, ochotní, zasrandovali, že aká pekná poukážka, že sa s ňou ešte nestretli 🙂

    Diavolino kocka


    Toto pečivo som ochutnala ako prvé, malo krásnu červenú farbu a výrazne voňalo paprikou. Ochutnala som ho samotné, ako každé pečivo, aby mi chuť nič nerušilo. Z tejto kocky som si dala len kúsok, hneď som cítila, že je pikantná a to ja veľmi nekonzumujem. Pikantnú chuť v tomto pečivku dodáva Sambal oelek a pálivé Tabasco. Sambal oelek je pálivá omáčka vyrobená zo zmesi chilli papričiek a ďalšie prísady ako rybia omáčka, cesnak a zázvor. Chuť je obohatená sušenými paradajkami a chilli papričkami. Môjmu manželovi toto pečivo veľmi chutilo, celkovo má rád ostré jedlo, ku kocke si zvolil hemendex, aby na pečivo nemusel nič natierať a mohol ochutnať špecifickú chuť kocky.


    Kamarátka nazvala toto pečivo pikantná-nepikantná kocka, lebo chuť pečiva nebola taká ostrá, kedže pikantné jedlo obľubuje, toto jej prišlo menej výrazne. V každom prípade výborné voňavé pečivo, ktorého bežná cena za ks je 0,59€, ja som ho v akcii kúpila za 0,39€.


    Maďarská bageta


    Táto voňavá nadýchaná bagetka nám chutila všetkým. Výrazne voňala a chutila bylinkami, čo sme veľmi ocenili, lebo bylinky v našej kuchyni používame veľmi často. Bola ochutená paprikou, cibuľou, paradajkami a bylinkami ako napríklad oregano, rozmarín, tymian, bazalka či levanduľa, preto sme k nej zvolili len lučinu pre deti a zeleninku, ktoré len podčiarkli výbornú chuť samotného chrumkavého pečiva. Bagetu si viete kúpiť za 0,29€.

    Syrový štangel


    Toto pečivko mi prišlo ako bežné biele pečivo, jednoduchý rohlík posypaný syrom. Štangel je viacej slaný a voňavý, tým, že má užší tvar, tak je na dotyk tuhší. Ale chutil nám chrumkavý syr, ktorý vlastne dodal celému pečivu chuť a vďaka syru nám voňala celá kuchyňa, stačilo už len maslo a šunka a rýchle raňajky boli hotové.


    S ďalším nákupom som bola veľmi spokojná, dokonca až tak, že mi bolo 5€ poukážka málo! Zobrala som si len jednu a v BILLA mali úžasný výber pečiva, tak som musela vybrať to najlepšie. Vybrala som si Cereálnu bagetu Payesita, Bagel, Viaczrnnú tyčinku a Kváskový chia koreň.


    Cereálna bageta Payesita


    Konečne pečivo pre mňa! Bageta bola voňavá, chrumkáva s vláčnou striedkou. Obsahuje otruby a vločky rôzneho druhu, vločky a semienka boli aj na povrchu bagetky. Manžel vločky veľmi neocenil, práve naopak, jemu to rušilo celkovú chuť bagety, ale so správnou prílohou sme chuť vyvážili. Na raňajky sme zvolili jednoduchú syrovo-cesnakovú pomazánku a na obed grilovaný encián s rukolou.
    Bagetku som kúpila za 0,69€.

    Syrovo-cesnaková pomazánka

    * tvrdý syr
    * maslo
    * cesnak
    * kyslá smotana
    * tavený syr

    Tvrdý syr nasrúhame a zmiešame spolu s maslom a cesnakom, pridáme kyslú smotanu a tavený syr. Pre zjemnenie niekedy pridám nastruhané uvarené vajíčko a petržlenovú vňať.

    Grilovaný encián

    Encián si pár hodín pred grilovaním naložím v olivovom oleji s bylinkami a soľou a nechám odpočívať v alobale. Potom ho vložím do rozpáleného elektrického grilu a pomaly grilujem. Následne ho podávam s rukolou, brusnicovým džemom a pečivom.

    Bagel


    Toto pečivo som nepoznala, ale po prvom ochutnaní som mala pocit, že ho treba pripravovať na sladko. Jeho chuť je skôr sladšia, tak som ku nemu zvolila džem a ovocie. Pečivo bolo krehké a mäkké, skoro ako kysnutý koláč.


    Môj manžel mal však iný názor a vytiahol vajíčka a slaninku a to bola ale chuť! Výborne sa to dopĺňalo slané so sladšou chuťou pečiva. Škoda, že sa mi podarilo kúpiť len 2ks.

    Plnený bagel ala “mekáč”

    Najskôr si pripravíme praženičku so slaninkou. Potom si usmažíme slaninku a odsajeme z nej prebytočný tuk papierovou utierkou. Bagel si natrieme maslom, obložíme praženicou, plátkovým syrom a slaninkou. Dobrú chuť 🙂

    Viaczrnná tyčinka


    Toto je môj víťaz!
    Táto tyčinka je skutočne výborná, zobrala som len jeden kus, ale už niekoľkokrát som sa musela vrátiť a kúpiť si ju znova. Jej cena je 0,45€, čo sa mi zdá pomerne dosť na tak malé pečivo, ale ako som ju ochutnala, tak som bola ochotná zaplatiť aj viac 🙂


    Tyčinka je z viaczrnného lístkového cesta, obsahuje slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka, ražné vločky a celozrnnú pšeničnú a kukuričnú drvinu. Semienka boli všade! Pečivo bolo vďaka tomu voňavé a veľmi chutné a vďaka lístkovaniu bola zase tyčinka veľmi vláčná, preto je výborna aj samotná. My sme ku nej zvolili mrkvovú pomazánku.

    Mrkvová pomazánka

    * 2 väčšie mrkvy
    * 3 strúčiky cesnaku
    * maslo
    * tvrdý syr
    * tavený syr
    * soľ
    * mleté čierne korenie
    * kyslá uhorka

    Mrkvu, cesnak, tvrdý syr, kyslú uhorku nastruháme, pridám zmäkknuté maslo a tavený syr, dochutíme soľou a čiernym korením.

    Kváskový chia koreň


    Tento voňavý chlebík sa nám veľmi páčil. Kôrka bola chrumkavá a striedka mäkkučká a vláčna. Chia semienka nedodávali pečivku žiadnu špecifickú chuť ani vôňu, skôr sú ako obohatenie o vitamíny, minerály a vlákninu. Chia koreň si môžete kúpiť za 1,25€, ja tak určite ešte urobím 🙂


    Chlebík sme si natreli rybacou pomazánkou a pochutila si celá rodinka.

    Rybacia pomazánka

    * 2 konzervy tuniak v olivovom oleji
    * 1/2 masla
    * 1/2 tavený syr
    * jarná cibuľka
    * horčica
    * soľ
    * čierne korenie
    * červené zlato

    Posledný nákup! Poučená z predošlích nákupov, som zobrala obidve 5€ poukážky, aby som si mohla vybrať zo všetkého 🙂 Navyše bol nasledujúci deň sviatok, tak som aspoň nakúpila do zásoby! S nákupom som bola spokojná, pečiva bolo dostatok, i keď sa mi nepodarilo nakúpiť všetko čo som chcela, ale ani by mi to nevyšlo 🙂 S nadšením som nakúpila pažítkový paileas, ešte bol horúci, olivový paillasse, kváskový tekvicový chlebík, taktiež som konečne natrafila na celozrnnú kocku, celozrnný špaldový rožok a podušku so zníženým obsahom sacharidov, na ktorú som bola veľmi zvedavá.



    Poduška so zníženým obsahom sacharidov


    Tak na testovanie tohoto pečiva som sa tešila. Moje očakávania sa naplnili, poduška bola mäkká, vláčna, plná semienok a chutila úžasne. Veľmi obľubujem na pečive semienka, najmä sezam, ľan, či slnečnicu, a na tomto pečivku ich je dostatok, takže poduška je voňavá a chrumkavá. Navyše sú tieto semienkea aj v samotnom pečive, takže pečivko má o to lahodnejšiu chuť. Poduška obsahuje vysoký obsah vlákniny, takže stačí naozaj jeden kúsok, ktorý nás zasýti na dlhšiu dobu. Okrem iného obsahuje zvýšený obsah bielkovín a znížený obsah uhľohydrátov, oproti bežnému pečivku, takže si ho pokojne doprajeme aj na večeru. Podušku som kúpila za 0,29€ a hneď som zobrala viac kusov, nech sa o túto výnimočnú chuť môžem podeliť.


    Podušku sme ochutnali aj samotnú, aj sme ju skúsili zapiecť a vždy chutila výborne. Semienka v zapekačke chutili ešte lepšie!


    Twist s pažítkou


    Toto pšenično-žitné pečivo, bolo ešte horúce, keď som s ním utekala domov. Kôrka bola chrumkavá, po prerezaní bola výrazne cítiť pažítka. Striedka však bola hutná, aj na dotyk bolo pečivo ťažšie. Ani mňa, ani manžela pečivo veľmi neoslovilo. Skúsili sme ho taktiež zapiecť, ale vtedy len pečivo výraznejšie prevoňala pažítka. Kamarátke pečivo chutilo, ale len vďaka pažítke, ktorú má veľmi rada, inak sme sa zhodli na tom, že tento ručne zatočený twist je veľmi hutný.


    Tekvicový kváskový chlieb


    Tekvicové semienka! Všade, mňam! Môj syn ich obhrýzal z kôrky, tak mu chutili 🙂 Doma som chlebík nakrájala na elektrickom krájači, na užšie krajce a natrela len lučinou a k tomu vajíčko, zeleninka a šunka, taká jednoduchá večera. Ale k tak chutnému chlebíku, ktorý voní a chutí po tekvicových semienkach ani nič iné netreba. Škoda, že nebol chlebík čerstvejší.


    Celozrnná ražná kocka BIO


    Takéto pečivo v poslednej dobe vyhľadávam. Tento rok sme si s manželom dali predsavzatie, že vymeníme biele pečivo za zdravšiu alternatívu. Manžel veľmi nemusí takéto pečivo, ktoré obsahuje vyšší podieľ celozrnnej ražnej múky, čo v tejto kocke je až 70% a to dokonca v BIO kvalite. Táto múka je pre neho príliš aromatická a má výraznú chuť, čo mu potom mení samotnú chuť jedla. Mne osobne táto výrazná chuť nevadí, keď k nej zvolím napríklad avokádo a zeleninu, tak chuť mi to iba výborne doplní. Navyše má toto pečivko aj zdraviu prospešné výživové hodnoty, kocka je plná minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, čím zabezpečuje bezproblémové trávenie. Má nižší glykemický index a dodáva dlhodobý pocit nasýtenia.


    Osobne odporúčam túto kocku konzumovať častejšie. Aj vďaka takémuto pečivu som ja osobne lahšia o 17kg!

    Paillasse olivový


    Olivový chlebík, pripomínal mi skôr bagetu ale striedka bola chlebová. Pokojne by som ho použila namiesto sendviču na obložené chlebíky. Má chrumkavú kôrku a jemne chutí olivami, chuť nie je výrazná, takže si ho môžu dopriať aj ľudia čo olivy veľmi nemusia. Chlieb je vyrobený pomocou špeciálnej bielej zmesi Paillasse múky.
    My sme si ku nemu zvolili bryndzovú pomazánku.

    Bryndzová pomazánka

    * 250g bryndza
    * 125g maslo
    * červená paprika
    * tavený syr
    * jarná cibuľka na posypanie


    Bio celozrnný špaldový rožok mini


    Podarilo sa mi kúpiť len dva kúsky, čo mi bolo ľúto. Pracovníci s pečivom sa mi zdôverili, že sa často stáva, že im takéto pečivo zostáva, že sa nepredáva, lebo zákazníci sú stále zvyknutí na biele pečivo, klasický biely rohlík, alebo kaiserky, ak sú v akcii. Takže som mala vlastne šťastie, že sa mi podarilo kúpiť aspoň 2 kúsky, ale rozumiem aj tomu, že si ľudia zvolia lacnejšiu alternatívu, pretože 0,45€ za malý špaldový rožok je naozaj veľa. Rožok chutil výborne, zvolili sme si ho ako prílohu k lúskovej polievke, pretože mal “čistú” chuť, bol krehký a vláčny. Toto pečivo je jedno z tých, ktoré v budúcnosti vždy rada kúpim.

    Lúsková polievka

    * 350-400 g zelenej strukovej fazuľky
    * 20 g masla
    * 1 stredne veľkú cibuľu
    * 2 strúčiky cesnaku
    * 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
    * 1 lyžičku mletej červenej papriky
    * 2 bobkové listy
    * 5 zrniečok nového korenia
    * 3 väčšie zemiaky
    * 2 lyžice hladkej špaldovej múky
    * 200 ml smotany na šľahanie
    * 1-2 lyžice octu
    * mleté čierne korenie
    * soľ

    1. Fazuľkové struky umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu očistíme a nadrobno pokrájame.
    2. V hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme fazuľkové lusky a po ďalších 5 minútach rozotretý cesnak a mletú červenú papriku. Premiešame a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Vložíme bobkové listy a nové korenie. Privedieme do varu.
    3. Po 10 minútach varenia pridáme očistené, na menšie kocky nakrájané zemiaky. Osolíme, okoreníme a varíme asi 7 minút alebo kým nebudú zemiaky a struky mäkké.
    5. V hrnčeku vymiešame múku so smotanou a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou a korením a odstavíme. Nakoniec mierne dochutíme octom.


    A to najlepšie na záver!
    Môj synček, bol môj parťák pri nakupovaní a vždy prvý ochutnal, čo som nakúpila a myslím, že to nepotrebuje komentár 🙂

    Tyždeň testovania, nakupovania, fotografovania, spoznávania nových chutí, bol pre nás ako dobrodružstvo, vykolajili sme sa z bežného stereotypu, za čo sme veľmi vďační. Byť mamou na plný úväzok je niekedy veľmi ťažké a vyčerpávajúce, ale vždy robím všetko pre to, aby sa moja rodinka cítila doma dobre a verím, že vďaka testovaniu s BILLA cítili aspoň trochu vôňu domova, ktorú si ja pamätám a nikdy na ňu nezabudnem.

    Poďte hlasovať, pretože na vašom názore záleží. Napíšte do komentára svoju odpoveď a my vám urobíme radosť 3 srdiečkami. ☺

    Ako si predstavujete dokonalé raňajky?

    A - vajíčková omeleta, kopec zeleniny, anglická slaninka s kváskovým chlebom
    B - biely jogurt, ovocie a celozrnné ražné pečivo
    C - vianočka alebo brioška s domácim džemom a kakaom

    A navyše, stále sa môžete zapojiť do testovania s BILLA! Na testovanie dostanete poukaz v hodnote 20 €, za ktorý si kúpite novinky pečiva a ešte si k nemu dokúpite také, na ktoré máte chuť.

    Pre viac informácií klinknite sem: https://www.modrykonik.sk/blog/konik_testuje/article/vase-skusenosti-s-billa-pecivom-1w4p5v/
    #test_billa

    konik_testuje
    31. aug 2017    Čítané 3796x

    Vaše skúsenosti s BILLA pečivom

    Aktualizácia: Recenzie na chutné pečivko z BILLA nájdte v tomto fóre, kde si môžete prečítať recenzie ako na novinky v tomto sortimente, tak aj na overené klasiky. 

    ----

    Nie je nad to, ráno si spolu sadnúť k raňajkám a užívať si víkendovú pohodu, ktorú dopĺňa len vôňa kakaa a čerstvého pečiva. A vy sa zahryznete do chrumkavého kváskového chlebíka a užívate si jeho chuť.

    Preto vám chce BILLA spríjemniť každé ráno, ale aj akýkoľvek iný okamih, čerstvým pečivom, ktoré pečú každých 30 minút, a vy tak stihnete ráno aj nakúpiť a raňajky aj pripraviť.

    Dámy, vitajte pri novom, veľmi chutnom, chrumkavom a navyše a zdravom testovaní sortimentu pečiva v BILLA.

    Čo testujeme

    Testovanie pečiva sa uplatní pomocou poukazov v hodnote 20 € (4x5 eur), za ktoré si kúpite najnovšie prírastky v sortimente pečiva a k nim si dokúpite aj iné, na ktoré máte chuť.

    Do pozornosti by sme vám chceli dať aj tri zaujímavé, chutné a zdravé druhy pečiva. Ľudia z BILLA by veľmi radi počuli váš názor na ne:

    Celozrnná ražná kocka BIO - má aromatickú a výraznú chuť. Obsahuje až 70% celozrnnej ražnej múky v BIO kvalite, zvyšok tvorí BIO pšeničná múka. Má vynikajúce a zdraviu prospešné výživové hodnoty, kocka je plná minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, čím zabezpečuje bezproblémové trávenie. Má nižší glykemický index a dodáva dlhodobý pocit nasýtenia. Veľkosťou je ideálna ako desiata pre vašich školákov, ale aj na raňajky či večeru.

    Poduška so zníženým obsahom sacharidov - má menej sacharidov a o to viac bielkovín v porovnaní s bežným pšeničným pečivom. Poduška má lahodnú chuť vďaka obsahu olejnatých semien v striedke - slnečnicových, sezamových a ľanových. Chrumkavosť je znásobená posypom sezamových, ľanových a slnečnicových semiačok aj na povrchu pečiva. Chutné pečivo je vhodné na začlenenie do diét, a tak si nemusíte odopierať aj počas chudnutia to, čo máte tak rady.

    Chia kváskový chlieb - v súčasnosti veľmi obľúbený kvások, ktorý má viac ako 5000 ročnú tradíciu, sa vracia na stoly domácností. Receptúra s použitím prírodného kvásku je obohatená o nutričke vysokohodnotné CHIA semienka.

    Semienka CHIA sú výdatným zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, sú bohaté na rozpustnú vlákninu, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík a cenné antioxidanty.

    Vďaka kukuričnej drti, má chlieb krásnu zlatohnedú farbu a jemnú arómu. Vďaka prírodnému kvásku je kôrka ešte chrumkavejšia a striedka jemnejšia a vláčnejšia.

    Ďalšie produkty si môžete prezrieť na stránke BILLA a taktiež ich zakúpiť pomocou poukazu. Zaujal vás remeselný chlieb, toskánska bageta malá alebo kocka diavollino? Nás tiež...

    Koho hľadáme

    Hľadáme 10 mamičiek s rodinkou, v ktorej na stole nikdy nemôže chýbať dobré chrumkavé pečivo. Hľadáme šikovné ženy, ktoré preferujú kvalitné a zdravé potraviny z overených surovín, no nevzdávajú sa svojich obľúbených chutí.

    Keďže po skončení testovania budeme čakať recenziu podrobne zhrňujúcu dojmy a názory ako zo samotného pečiva, tak aj z nakupovania v BILLA, hľadáme také ženy, ktoré rady píšu a fotografujú svoje kuchynské počiny.

    Ako sa zapojiť

    Zapojiť sa dá veľmi jednoducho. Stačí, ak napíšete komentár, v ktorom uvediete, aké je vaše najobľúbenejšie pečivo alebo chlieb a čo si k nim najradšej servírujete. A ako sú na tom vaše deti? A čo manžel? Popíšte všetko, pokojne vložte do komnetára fotografiu svojich raňajok alebo večere. Buďte hravé, smelé a zaujímavé a zaujmite nás aj tím ľudí BILLA.

    Čas na napísanie komentára máte do nedele 3.9.2017.

    Všetkým držíme palce!

    Váš konik_testuje

    Mamičky, koľkokrát do týždňa zavítate do oddelenia pečiva? A čo kupujte najradšej a najčastejšie?

    Dajte nám vedieť, pretože už o týždeň zverejníme všetky podrobnosti chutného, chrumkavého a čerstvého testovania s BILLA. Mňam!

    #test_billa