veronique2508
    25. jún 2019    Čítané 251x

    Môj rok AMBASÁDOROVANIA s projektom Ženské veci

    Nelúčim sa, ale ĎAKUJEM...

    Hovorí sa, že vždy keď sa ľuďom stávajú náhody, začnú veriť na OSUD. Aj k projektu Ženské veci som sa dostala náhodou. Hneď ako som uvidela výzvu, musela som sa prihlásiť, pretože to bolo presne to, čo som chcela popri materstve robiť. Zostať "v dianí", spoznávať nových ľudí a ich príbehy, spraviť niečo pre seba, svoje i vaše zdravie, niečo, čo ma bude baviť a popri tom sa aj vzdelávať. A, našťastie, všetky tieto moje túžby sa naplnili do poslednej bodky. A dnes verím, že mi boli Ženské veci súdené. A určite mi to dalo viac, ako som si na začiatku iba myslela...

    V mojom srdci je obrovská vďaka a pokora, pretože bez vás, Milé Dievčatá, by som to určite nezvládla. Presne pred rokom som išla ´do neznáma´. Často som strávila hodiny prípravou tém, článkov a príspevkov, výziev a súťaží. No všetko to malo význam. Boli to chvíle krásne, ale aj chvíle náročné. A stálo to za to! Každej z vás odporúčam vyskúšať si to, pretože určite nebudete ľutovať a nikdy neviete, aké nové možnosti vo svojom živote nájdete a kto VÁS objaví.

    Myslím, že som prešla kus cesty, posunula som sa vpred a robila som presne to, čo ma naozaj baví. Vždy som to bola ja a dávala som do toho maximum. Mama, manželka, priateľka, žena ako každá iná. Naučila som sa mnohým novým veciam. A hlavne, naučila som sa nebáť sa robiť to, čo ma naozaj baví. Písať a hovoriť o zdraví. O našom ženskom zdraví. Aj vďaka tejto skúsenosti som aj ja sama mala možnosť viac premýšľať o svojom zdraví a vziať mnohé veci do vlastných rúk. Už viac nečakať a začať ich radikálne riešiť. A tiež by sa mi nikdy ani nesnívalo, že raz sa moje články budú objavovať na toľkých webových portáloch a ľudia ich budú chcieť dokonca aj čítať.

    Ďakujem svojej rodine, pretože bez nich by som to nezvládla. Ďakujem tímu Modrého koníka a tiež ľudom zo spoločnosti Medirex, ktorí ma počas tohto krásneho roka môjho ambasádorovania veľa naučili a podporovali po odbornej i ľudskej stránke. Ďakujem projektu Ženské veci za možnosť stať sa súčasťou redakcie webového portálu www.zenskeveci.com. Aj vďaka tomu nájdete stále moje nové články a možno spolu uverejníme aj práve ten VÁŠ príbeh.

    Aj keď projekt Ženské veci na MK dnešným dňom končí a s ním aj moje ambasádorovanie, s Modrým koníkom sa nelúčim. Určite na mojom blogu naďalej nájdete moje osobné príspevky, zaujímavé články a možno aj nejakú tú súťaž. Vám všetkým, ktorí ste pri mne stáli, chcem zo srdca POĎAKOVAŤ. Verím, že sme a aj naďalej budeme skvelá komunita žien, ktoré (v 99,9 %) nehejtujú, navzájom sa podporujú, pomáhajú si a odovzdávajú si svoje vzácne životné skúsenosti a rady, vedia sa spolu tešiť i poplakať, lebo aj taký je život. To a ešte oveľa viac je to, čo som mala možnosť za ten rok na vlastnej koži vidieť a zažiť. Verte svojim snom. Nikdy sa nevzdávajte bez boja a myslite na svoje zdravie ♥. Každá z vás je výnimočná a aj vďaka tomu sme mohli spolu tvoriť NAŠE Ženské veci. Bolo to o nás a pre nás.

    Ďakujem vám!

                      S LÁSKOU a vďakou,

                                                    Vaša Veronika ♥

    veronique2508
    16. jún 2019    Čítané 870x

    VÝZVA Buďme zdravé ženy ♥

    Sme také, aké sme. A tak je to najlepšie. Silné, akčné, milujúce, proste Superženy. Každá z nás je iná a predsa taká jedinečná. No napriek našej úžasnej sile môžeme občas naraziť na svoju krehkosť a musíme tak bojovať o to najvzácnejšie – naše zdravie. Všetko sa môže v okamihu rozbiť na márne kúsky. Verte, že cítiť sa dobre nestačí. Preto spoznajme skutočnú pravdu o svojom ženskom zdraví.

    V tomto nádhernom mesiaci lásky je 1 deň špeciálne venovaný aj nášmu zdraviu. Počuli ste už o Medzinárodnom dni akcii pre zdravie žien? Už 32 rokov si 28. mája celý svet pripomína dôležitosť zdravia nežného pohlavia, právo na život, zdravie, rozvoj, dôstojnosť, rešpekt, slobodu a právo ženy rozhodnúť sa pre rodinu.

    Prijmi spolu so mnou výzvu "Buďme zdravé ženy" a urob (nie iba v tomto mesiaci) niečo pre svoje zdravie. Stačí ak:

    • do skupiny Ženské veci alebo na svojom profile pridáš príspevok, v ktorom nám ukážeš, čo pre teba znamená byť ZDRAVÁ ŽENA a čo robíš pre seba a svoje zdravie,
    • sleduj môj profil,
    • nezabudni na povinné označenie hashtagom #somzdravazena a #zenskeveci.

    Výzva štartuje dnes 28. mája a potrvá až do 16. júna.

    17. júna vyžrebujem 1 z vás, ktorá získa krásnu cenu – set LBC cytológie, a jednu špeciálnu cenu – balíček darčekových predmetov, ktorú odovzdáme najaktívnejšej žene našej výzvy .

    Milé ženy, matky, dcéry, manželky, partnerky. Kvôli nám, pre naše zdravie a pre naše rodiny nezanedbávajme dôležitosť preventívnej prehliadky. Buďme ZDRAVÉ ŽENY. Naplánujme si čas aj pre seba a svoje ženské zdravie ♥️. Robme správne rozhodnutia v správnej chvíli. Veľmi sa teším na všetky vaše originálne príspevky.

                 S pozdravom,

                                  Veronika ♥️

                                                   štatút výzvy Buďme zdravé ženy

    veronique2508
    14. jún 2019    Čítané 454x

    Moja skúsenosť s testom na Oneskorenú potravinovú alergiu IgG na 22 základných potravín

    Neskúsiš, nevieš. To je pravda odveká. A preto som skúsila. Moja zvedavosť ma priviedla do nového odberového centra laboratórií Medirex. Chcela som si v pohodlí domova, na vlastnej kvapke krvi, vyskúšať absolútnu diagnostickú novinku – test na oneskorenú potravinovú alergiu IgG – od jednotky v laboratórnej diagnostike na Slovensku. Hlavne som však chcela poznať dôležitú odpoveď na otázku, či je alebo nie je práve oneskorená potravinová alergia IgG jednou z možných príčin mojich problémov s pleťou, trávením, migrénou či častými ženskými zápalmi.

    Aj keď ste si už o oneskorených potravinových alergiách na mojom blogu prečítali už nejeden príspevok, ja vám v tomto článku poviem viac o tom, aký je tento test naozaj, čo je súčasťou balenia, na čo si treba dať pri odbere krvi pozor, čo (ne)robiť, kedy a kde nájdete vaše výsledky vyšetrenia, ktoré konkrétne problematické potraviny možno odhaliť, aj prečo sa určite oplatí investovať do svojho zdravia.

    Ktoré potraviny je možné v rámci testu 22 Základných potravín vyšetriť?

    Zo zeleniny je to mrkva, paprika a paradajka, z ovocia ananás, pomaranč a banán; strukoviny a sójové bôby; mliečne produkty ako kravské mlieko, kozie mlieko a ovčie mlieko. Problematickou potravinou môže byť aj kuracie mäso, homáre, ryža, lepok, slepačie vajíčko, ďalej med, kvasnice, lieskové orechy a mandle, cesnak či vanilka.

    Čo je súčasťou balenia testu?

    Súčasťou testu na oneskorenú potravinovú alergiu IgG je prehľadný grafický návod, ako máte test zrealizovať, podrobný príbalový leták, žiadanka a obálka. Z osobnej skúsenosti vám odporúčam tieto ´návody na použitie´ pred samotným testovaním niekoľkokrát dobre prečítať.Nie preto, že by bol test povedzme to ´technicky náročný´, ale samotný odber má svoje špecifiká, na ktoré je dobré počas testovania nezabúdať. Ďalej v balení nájdete samostatne zabalenú odberovú súpravu určenú na odber kapilárnej krvi, ktorá obsahuje 2 alkoholové tampóny na dezinfekciu, 2 lancety na vpichnutie do prsta, 2 rýchloobväzy a kartičku na odber krvi.

    Ako na to?

    Celý proces realizácie vyšetrenia u vás doma je veľmi jednoduchý a určite sa ho nemusíte báť. Ak ste si podrobne prečítali návod, môžete vypísať žiadanku alebo si to pokojne nechajte aj na koniec. Hlavne sa napite vody, rozcvičte si ruky hoci aj na makarenu J, malú chvíľku nimi potraste, šúchajte, aby ste dobre stimulovali krvný obeh. Dôkladne si ich umyte mydlom a teplou vodou. Pracujte na čistej ploche stola a urobte si pohodlie. Neverili by ste, ale aj stres alebo akékoľvek menšie rozptýlenie môže spôsobiť, že krv, ktorú potrebujete na samotné testovanie, bude kvapkať pomalšie a celý proces bude pre vás mierne komplikovaný.

    Otvorte testovaciu kartičku. Vydezinfikujte si miesto vpichu, celú plochu bruška vášho prsta (ukazováka, prostredníka alebo prstenníka). Lancetu vpichnite zboku prsta, ideálne z tej strany, kde je jeho susedný prst. Takže, idete na to, no stress, vpich lancetou nebolí, skôr vás prekvapí, ako rýchlo to máte za sebou. Pozor, lanceta vystrelí iba raz, ak sa vám vpich nepodarí, budete musieť použiť druhú lancetu (teraz už viete, prečo sú v balení 2 kusy). Po vpichu dajte dlaň smerom nadol a prst masírujte už od dlane po celej jeho dĺžke, no nedotýkajte sa miesta, kde krv vyteká.

    Na testovacej kartičke je znázornených 6 malých kruhov. Práve do nich nechajte padnúť kvapku krvi, ideálne po celej ploche kruhu a nezabudnite, že krv máte iba nakvapkať, nikdy ju neotláčajte prstom ani nechytajte rukami zakrúžkované testovacie plochy kartičky. Práve možné znečistenie, pot či mastnota na povrchu rúk by mohli znehodnotiť testovaciu kartičku a test sa tak stáva pre ďalšie vyšetrenie nepoužiteľný. Správne vyplňte krvou najmenej 4 zo 6 kruhov. Na jeden krúžok budete potrebovať cca 2 kvapky. Kartičku nechajte dobre uschnúť, ideálne počas noci pri izbovej teplote. Určite ju nedávajte na slnko, nefúkajte do kartičky ani ju nefénujte.

    Po uschnutí vložte zatvorenú kartičku na odber krvi do plastového vrecúška, ktoré je súčasťou testu a vložte ho spolu s vyplnenou žiadankou do obálky s vopred vyplnenou adresou laboratória. Jediné, čo stačí urobiť, je napísať svoju adresu a obálku poslať poštou. Poštovné nehradíte vy, ale príjemca. A teraz už len stačí čakať na výsledky z laboratória. A pokračovanie? už čoskoro 🙂.

    veronique2508
    28. máj 2019    Čítané 510x

    Chcete vedieť, ako prebieha úvodná konzultácia v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare?

    Tak čítajte ďalej 🙂 . Urobiť prvý krok v liečbe neplodnosti môže byť občas pre oboch partnerov veľmi stresujúce. Strach z neznáma, nedôvera... No vaše rozhodnutie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie môže byť úžasnou príležitosťou, ako začať hľadať odpovede na to, čo je naozaj príčinou problému, a premeniť tak svoje sny o dieťatku na skutočnosť. Obavy z vyšetrení a celého procesu liečby vám môže pomôcť prekonať práve úvodná konzultácia, kde sa zoznámite nielen s pracujúcim personálom, ale aj s prostredím centra, a tak odstránite svoje pomyselné bariéry strachu.

    Kedy je ten správny čas vyhľadať pomoc?

    Ak sa snažíte otehotnieť viac ako rok. Ak máte viac ako 35 rokov, tak už po pol roku neúspešného snaženia. Ak máte príčinu neplodnosti, o ktorej viete, ako napríklad nepriechodné vajcovody, nedostatok vajíčok, či patologický spermiogram, vtedy prvú konzultáciu určite neodkladajte. Stačí sa objednať telefonicky alebo prostredníctvom formulára na stránke www.gyncare.sk . Úvodná konzultácia trvá zhruba pol hodiny. Lekár sa oboznámi s vaším zdravotným stavom, vysvetlí vám, aké vyšetrenia na vás čakajú a aký bude ďalší predpokladaný postup liečby.

    Čo  potrebujete na prvé stretnutie v Centre asistovanej reprodukcie?

    V prvom rade určite svojho partnera. Neplodnosť je predsa problém páru a je potrebné vyšetrenie oboch parterov. Ďalej je to výmenný poukaz od vášho obvodného gynekológa. Kópie lekárskych záznamov a výsledky z predchádzajúcich vyšetrení, ktoré ste už absolvovali. Všetky informácie o vašom zdravotnom stave pomáhajú efektívne nastaviť priebeh liečby neplodnosti. Môžete si pripraviť zoznam otázok, ktoré sa počas prvej konzultácie opýtate svojho lekára. Ten vám bude klásť množstvo otázok, aby sa dozvedel čo najviac, no je dobré, keď sa budete pýtať aj vy.

    Viac o tom, čo na vás čaká pri úvodnej konzultácii v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare, sa dočítate v tomto článku  http://gyncare.sk/uvodna-konzultacia-v-gyncare-co-nas-caka/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    5. máj 2019    Čítané 280x

    Keď potrebujete vedieť viac, je tu TRISOMY test +

    Časté, ale aj zriedkavejšie chromozómové poruchy plodu, ako napríklad porucha počtu pohlavných chromozómov či mikrodelécie, sa doposiaľ zisťovali najmä genetickým vyšetrením z odberu plodovej vody, amniocentézy. TRISOMY test + predstavuje ďalšiu možnosť pre tehotné ženy, ktoré sa chcú vyhnúť invazívnemu vyšetreniu alebo ho úplne odmietajú, ale zároveň chcú vedieť viac o zdraví svojho bábätka.

    Pre koho je TRISOMY test + určený?

    Tento bezpečný, neinvazívny, skríningový Trisomy test +, poskytne budúcej mamičke informácie o zdravotnom stave jej dieťatka a je rozšírenou verziou TRISOMY testu. Absolvovať ho môže každá tehotná žena na vlastnú žiadosť a po konzultácii s lekárom so špecializáciou v lekárskej genetike.

    Kedy je vhodné rozhodnúť sa pre TRISOMY test + ?

    Ak sa pri predchádzajúcom tehotenstve zistila u bábätka chromozómová porucha, ktorú je možné odhaliť TRISOMY testom +. Je vhodný pre tehotné ženy, ktoré majú zvýšené riziko možného postihnutia plodu niektorým zo syndrómov, ktoré vyšetruje TRISOMY test +, zisteného napríklad na základe výsledku ultrazvuku. Ak sa chce žena vyhnúť amniocentéze alebo má zdravotné komplikácie, ktoré by mohli zvýšiť riziko spojené s týmto odberom plodovej vody. Môže ísť napríklad o zvýšené riziko spontánneho potratu, zníženú zrážanlivosť krvi, riziko imunizácie pri nesúlade krvných skupín a Rh-faktorov, myómy maternice alebo problémy s placentou.

     Ako toto vyšetrenie prebieha?

    Priebeh vyšetrenia je rovnaký ako pri bežnom TRISOMY teste. Ide o jednoduchý odber krvi. No toto vyšetrenie nemôže indikovať gynekológ, ale iba lekársky genetik. Laboratórium zasiela výsledky ošetrujúcemu lekárovi pacientky, ktorý odber krvi realizoval do 5 pracovných dní. Cena vyšetrenia je 450€. Každý pozitívny výsledok testu je potrebné ešte následne overiť diagnostickým vyšetrením - amniocentézou či odberom choriových klkov, no ďalší postup už navrhne lekársky genetik.

    V čom sa líši od klasického TRISOMY testu?

    V porovnaní s TRISOMY testom je možné odhaliť viac chromozómových porúch, napríklad väčšie množstvo trizómií, poruchy pohlavných chromozómov, mikrodelečné chromozómové syndrómy a tiež umožňuje budúcim rodičom presne zistiť pohlavie bábätka až na chromozómovej úrovni. Analýza TRISOMY testu + je  náročnejšia aj na prístrojové vybavenie.

    V niektorých krajinách sa neinvazívne prenatálne testy poskytujú tehotným ženám v rámci zdravotného poistenia. Medzi takéto krajiny patrí napríklad aj Holandsko, kde sa neinvazívny prenatálny test poskytuje všetkým tehotným ženám zadarmo. Na Slovensku je situácia zatiaľ trošku iná. Vyšetrenie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a budúca mamina si zaň musí zaplatiť. Verím však, že táto skutočnosť by sa mohla raz zmeniť a vyšetrenie by tak mohlo byť v budúcnosti spolufinancované aj zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

    Zdroj: http://trisomytest.sk/                                                                     

    veronique2508
    4. apr 2019    Čítané 132x

    Okamihy, ktoré nás zachraňujú...

    V živote ženy sú rôzne okamihy. Veselé, spontánne, krásne, plné šťastia. Niektoré z nich sú dokonca najkrajšie v živote. Napríklad ako keď držíme v náručí svoje vytúžené dieťa. Občas však stratíme pevnú zem pod nohami a všetko sa v zmení v jedinom okamihu. Napriek našej úžasnej sile narazíme na svoju krehkosť a to najvzácnejšie čo máme, naše zdravie a život, sa môže rozbiť na márne kúsky. Všetko je odrazu viac čierne ako biele a pocit neistoty strieda strach. Strach o to, čo by sa stalo, ak by... A potom sú tie okamihy, ktoré nás zachraňujú. Tie, kedy sa rozhodneme pre správne veci, na správnom mieste a v pravý čas. 

    Po pôrode, v roku 2017, som išla k svojej gynekologičke na klasickú preventívnu prehliadku. Lekárka mi odobrala vzorku z krčka maternice a zaslala ju na cytológiu. Cítila som sa výborne a bola som presvedčená, že je všetko v absolútnom poriadku. Dovtedy som vždy mala výborné výsledky, takže mi ani nenapadlo, že by to tentokrát mohlo byť inak. To čakanie bolo večné. O dva týždne mi zazvonil telefón. ,,Dobrý deň Sonička," ozval sa hlas sestričky v telefóne, ,,máme vaše výsledky." Úplne som stŕpla. „Potešíte ma?“ Opýtala som sa neisto. ,,Bude lepšie, ak si pre ne prídete osobne." Cítila som, že sa niečo deje. Ženská intuícia, 6. zmysel, nech tomu hovoríme akokoľvek, vedela som, že na mňa nečakajú dobré správy. Jasné, že som bola vystrašená na smrť, no potom som si povedala, že sa tým nebudem bezdôvodne stresovať. Ani vo sne by mi však nenapadlo, čo si vypočujem...

    Hneď na druhý deň som poslušne sedela v ambulancii a čakala na svoj ortieľ. Gynekologička mi oznámila, že mám HSIL. ,,Ženy s takýmto nálezom odosielame na onkogynekologické pracovisko." Vyschlo mi v hrdle a do očí sa mi tisli horúce slzy. Po chvíli som sa odvážila opýtať, čo to znamená. Sonička, HSIL je stredne ťažký, až ťažký predrakovinový stav buniek krčka maternice. Zmeravelo mi celé telo, prišlo mi nevoľno a iba som sa na ňu nechápavo pozerala. Nedokázala som povedať jediné slovo.

    Lekárka ma začala utešovať, že to spolu zvládneme. Navrhla, že mi nastaví správnu liečbu, predpíše vaginálny gél, ktorý je určený pre pacientky v tomto štádiu a s ktorým má výborné skúsenosti, absolvujem ďalšie vyšetrenia a prípadne pôjdem k iným odborníkom. Lekárka teda zvolila vyčkávacie stanovisko. A to sledovať nález aspoň 3 mesiace a potom urobiť kvalitné kontrolné cytologické vyšetrenie. Toto obdobie, keď sa čaká, či sa zmeny zhoršia alebo úplne vymiznú, je pre ženu psychicky veľmi náročné. Pocit, že v sebe nosím zárodok možnej rakoviny krčka maternice, bol pre mňa hrôzostrašný. Na druhej strane bolo toto vyčkávanie oveľa lepšie ako radikálny chirurgický zákrok a riskovanie možných komplikácií, hlavne v takom mladom veku.

    Po 3 mesiacoch som sa pri kontrolnom cytologickom vyšetrení bez váhania rozhodla pre LBC cytológiu. Navrhla mi to nielen moja gynekologička, ktorá povedala, že má s týmto vyšetrením len tie najlepšie skúsenosti a ja som bez váhania som do toho šla. Ale prečítala som si aj na internete samé pozitívne ohlasy žien, ktoré boli nadšené a na LBC cytológiu nedajú dopustiť. Suma, ktorú som zaplatila v ambulancii, je zanedbateľná oproti tomu, ako som sa spokojne cítila. Výsledky som mala k dispozícii do niekoľkých dní a mala som istotu, že som pre svoje ženské zdravie urobila to správne rozhodnutie. Predstavte si, že všetko bolo v poriadku. Každý polrok musím absolvovať kontrolné cytologické odbery, no po tejto mojej životnej skúsenosti je pre mňa jasnou voľbou iba LBC. A nad klasickou cytológiou už ani neuvažujem.

    Milé ženy, matky, dcéry, manželky, partnerky. Chcem vás veľmi pekne poprosiť, kvôli nám, nášmu zdraviu, aj kvôli našim rodinám, nezanedbávajme preventívne prehliadky u gynekológa. Robme správne rozhodnutia a investujme do svojho ženského zdravia. Je to v našich rukách. Vyberajme si pre svoje zdravie len to najlepšie. Veď zdravie máme iba jedno. Ja na LBC cytológiu nedám dopustiť.

    Ďakujem @lejlicka ,  za tvoj skutočný príbeh ♥. 

    Prežila si niečo výnimočné? Chceš aby sa o tom dozvedeli aj ostatní? Chceš motivovať ženy  k prevencii, vyhrala si boj  s ochorením, prežila si ťažký pôrod, máš skúsenosti s LBC cytologickým vyšetrením, trisomy testom, potravinovou intoleranciou, umelým oplodnením? Na tvoj jedinečný životný príbeh čakám v IP. Možno vyberiem práve teba, tvoj príbeh uverejníme na webe Ženské veci a odmeníme ťa malým darčekom. 

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/pribeh-sone-zo-ziliny-vyberajme-si-pre-svoje-zdravie-len-to-najlepsie/

    veronique2508
    13. mar 2019    Čítané 1946x

    Nečakajte a odhaľte potravinovú intoleranciu včas

    Migréna, zhoršená pleť, nafúknuté a bolestivé bruško, únava alebo iné nepríjemnosti nás vedia poriadne potrápiť. Asi by nám ani napadlo, že by sa o slovo mohla hlásiť potravinová intolerancia. No, mohla! Nežiaduce symptómy sa objavia oneskorene, až do 72 hod. po požití potraviny. A tak je náročné bez pomoci odborníkov odhaliť škodlivú potravinu či nájsť príčinu našich zdravotných komplikácií. Trvalé zaťažovanie organizmu pravidelným príjmom škodlivej potraviny môže viesť až k vzniku chronických ochorení.

    Ako to prebieha?

    Vyšetrením oneskorenej potravinovej alergie však možno odhaliť až 270 problematických potravín, ktoré vám spôsobujú ťažkosti a vy o tom možno ani neviete. Najväčšou výhodou je, že šetrí váš vzácny čas. Za týmto vyšetrením nemusíte čakať, ale môžete si ho spraviť aj doma. Ide o krvný test s možnosťou odberu vzorky v pohodlí domova. Jeho súčasťou je odberová súprava s detailným návodom na použitie zabalená v praktickej škatuľke. Princíp spočíva v tom, že odobratú vzorku krvi z prsta si odtlačíte na priložený špeciálny papierik. Následne, prostredníctvom pošty, ju zašlete do laboratórií Medirexu, kde zabezpečia analýzu vzorky. Výsledok dostanete na adresu, ktorú uvediete. Váš lekár vám vďaka výsledkom tohto testu, ktorý, samozrejme, akceptuje, môže nastaviť na mieru ušitú eliminačnú diétu a následne aj potrebnú liečbu. Viac o teste nájdete aj v tomto videu

    Aké mám možnosti?

    Na výber je viacero možností testu, buď 22 základných potravín, druhý variant ich zahŕňa až 90 alebo je možné zvoliť si tzv. skryté, vzácne a zriedkavé potraviny. Najkomplexnejší je balíček „All-in-one“, kde sa dá vyšetriť celé spektrum až 270 potravín. Testy na potravinové intolerancie si zatiaľ môžete kúpiť len v odberových centrách laboratórií Medirex a v lekárni v Nemocnici Malacky. No už čoskoro budú dostupné aj online. Ak máte obavy z odberu vzorky u vás doma, môžete sa na vyšetrenie potravinovej intolerancie objednať v najbližšom odberovom centre laboratórií Medirex. Viac info o testoch na potravinovú intoleranciu nájdete na webovej stránke.

    Zdroj: www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    21. feb 2019    Čítané 340x

    Bude to chlapček alebo dievčatko? Odpoveď je ukrytá aj vo vašej krvi.

    Počas môjho tehotenstva som sa ako asi väčšina budúcich mamičiek často zamýšľala nad tým, či to bude chlapček alebo dievčatko. Na naše bábätko sme sa veľmi tešili a na prvom mieste bolo pre mňa naše zdravie. Ale keďže ja som tvor zvedavý a nedočkavý, chcela som mať všetko včas a vopred sa pripraviť na príchod dieťatka. Usporiadať si výbavičku, oblečenie, ďalšie potrebné veci a užívať si tehotenstvo v pokojnejšom tempe. Nevedela som sa dočkať, kedy nám z ultrazvuku oznámia pohlavie bábätka. Po slovách lekára: „Gratulujem vám, rodičia, bude to dievčatko,“ sa môj manžel, dvojmetrový introvertný chlap, rozplakal ako malé dieťa. Dodnes je to pre mňa jeden z najkrajších momentov v mojom živote 🙂. Budúci otecko mal pre svoju princeznú ešte v ten deň vymyslené aj meno.

    Niekedy je však odpoveď na otázku pohlavia dieťatka viac ako len vecou zvedavosti budúcich rodičov. Poznať pohlavie svojho dieťaťa ešte pred narodením môže byť dôležité aj zo zdravotného hľadiska. Dôvodom môže byť napríklad prítomnosť dedičného ochorenia viazaného na pohlavie, ako je napríklad hemofília a Duchennova svalová dystrofia, ktorá je najťažšou formou svalovej dystrofie.

    Ak pohlavie svojho dieťatka chcete zistiť čo najskôr, existuje genetický BabyGen test, ktorý umožňuje určiť pohlavie plodu už od 10. týždňa tehotenstva z krvi budúcej mamičky. Navyše je spoľahlivý a bezpečný pre matku aj dieťatko. Výsledky tohto neinvazívneho genetického vyšetrenia dostanete do rúk spravidla do 5 dní, no laboratórium poskytuje v súlade s uznesením Etickej komisie MZ SR výsledok analýzy až po ukončení 12. týždňa tehotenstva. Viac o BabyGen sa dozviete na stránke http://babygen.sk/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ziadna-jessica-ani-kevin-tento-rok-su-v-mode-europske-mena/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    18. feb 2019    Čítané 229x

    Čakáme bábätko...Ako prežiť tehotenstvo v zdraví a v pohode?

    Návštevy lekárov sú v období tehotenstva častejšie ako inokedy. Zdravie bábätka, ale aj budúcej mamičky je pod drobnohľadom lekárov a má zabezpečiť, že budú obaja v poriadku a všetko je tak, ako má byť. Ak chcete vedieť, kedy je správny čas na prvú návštevu ambulancie vášho gynekológa a aké vyšetrenia sú v tehotenstve dôležité, čítajte ďalej 🙂.

    Prvý trimester je veľmi dôležitý

    Tehotenstvo sa začína oplodnením vajíčka a až do ukončenia 12. týždňa tehotenstva sa označuje ako prvý trimester. V prvých 12 týždňoch sa plod vyvíja rýchlo a telo matky sa prispôsobuje. Každá žena prežíva tehotenstvo inak, často sa v začiatkoch objavujú ranné nevoľnosti, závraty alebo únava. Práve v prvom trimestri je čas na prvú návštevu gynekológa. Všeobecne sa odporúča navštíviť lekára približne do mesiaca od prvého vymeškania menštruácie.

    Prvá návšteva ambulancie

    V prvom rade je potrebné potvrdenie tehotenstva vyšetrením hladiny HCG hormónu, ktorému sa hovorí aj tehotenský hormón. Vyšetrenie sa robí z krvi a zvyčajne je doplnené aj ultrazvukovým vyšetrením. Po siedmom týždni tehotenstva už vidno aj činnosť srdiečka plodu. Dôležitý je aj zdravotný stav ženy. Sledujú sa prekonané ochorenia či aktuálne zdravotné problémy. Lekár počas celého tehotenstva sleduje hmotnosť, výšku, tlak krvi, pulz aj celkový krvný obraz. Vyšetrenie na prenosné ochorenia, ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie a vyšetrenie moču na cukor, bielkoviny a hnis patria tiež do plejády vyšetrení, ktoré sú zamerané na budúcu mamičku a jej potomka. Po potvrdení tehotenstva lekár vystaví tehotenskú knižku, do ktorej sa zapíšu potrebné osobné údaje, údaje o celkovom zdravotnom stave budúcej mamičky a informácie týkajúce sa predchádzajúcich tehotenstiev. Zapíše sa termín poslednej menštruácie a z toho sa vypočíta predpokladaný termín pôrodu (k dátumu poslednej menštruácie sa pripočíta 7 dní a odpočítajú sa tri mesiace).

    Čo je prenatálny skríning?

    Tieto dve slová počuje žena počas tehotenstva niekoľkokrát. Ide o vyšetrovaciu metódu, ktorej cieľom je vyselektovať tehotné, ktoré majú vyššie riziko, že by mohli mať postihnutý plod. Ide teda o vyšetrenia, ktoré sledujú, či je v brušku všetko v poriadku. Biochemický prenatálny skríning určuje riziko postihnutia plodu Downovým syndrómom (trizómia 21), Edwardsovým syndrómom (trizómia 18) a otvoreným rázštepom nervovej trubice, prípadne prednej brušnej steny. Riziko postihnutia plodu sa určuje na základe veku matky a hodnôt jednotlivých biochemických, prípadne ultrazvukových parametrov. Tieto parametre sa stanovujú v I. a v II. trimestri. Vylúčiť prítomnosť chromozómových porúch plodu 21, 18 a 13 je možné bezpečným, neinvazívnym a bezbolestným spôsobom pomocou TRISOMY testu, z krvi matky už v 11. týždni tehotenstva. Testom sa dá v prípade záujmu určiť aj pohlavie dieťatka.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/naozaj-je-v-brusku-vsetko-v-poriadku/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    8. feb 2019    Čítané 1238x

    Výzva pre zdravie ♥

    Ahojte,

    verím, že januárový fyzický, duševný, ponovoročný "Mordor" a pocit, že je každý deň pondelok, je už úspešne za nami. Máme tu nový mesiac február a ja som si pre vás pripravila zaujímavú výzvu. Každá z nás by mala viac myslieť na seba a na svoje zdravie. Existujú tisíce chorôb, milióny výhovoriek, ale zdravie máme len jedno. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen ako neprítomnosť choroby alebo postihnutia. Výzva pre zdravie je tu pre teba. Buď nápaditá a kreatívna.

    Ukáž nám, ako športuješ, prechádzaš sa, zdravo sa stravuješ, detoxikuješ, absolvuješ preventívnu prehliadku, kočíkuješ, oddychuješ, cestuješ, upratuješ, uspávaš, klebetíš s kamarátkami, tešíš sa zo života. Jednoducho robíš to, čo ťa robí naozaj šťastnou. Veď radosť je zdravie našej duše. Pozývam ťa starať sa o svoje zdravie. Takže ak chceš urobiť pre seba viac a motivovať pri tom aj ostatných, tak práve pre teba je určená #vyzvaprezdravie.

    Ako sa môžeš zapojiť do výzvy pre zdravie? Je to veľmi jednoduché:

    • pridaj sa k nám do skupiny Ženské veci a sleduj môj profil,
    • svoj príspevok pridaj do skupiny Ženské veci a označ hashtagom #vyzvaprezdravie a #zenskeveci,
    • do výzvy pre zdravie sa môžeš zapojiť aj každý deň, no zakaždým s novým príspevkom,
    • na najaktívnejšiu členku skupiny čaká špeciálny balíček plný darčekov s logom Dr. Skúmavku,
    • vo svojom príspevku môžeš označiť aj svoje koníkové kamarátky, ktoré vyzveš, aby sa pripojili k nám do #vyzvaprezdravie (nie je to podmienkou pre odovzdanie výhry), a tak pomôžeš šíriť osvetu zdravia a prevencie... a, samozrejme, zvyšuješ svoju šancu na výhru
    • výzva pre zdravie štartuje dnes 5. 2. 2019 a potrvá až do konca februára,
    • 1. marca vyžrebujeme 1 z vás, ktorej darujeme absolútnu novinku laboratórií Medirex, a to ,,Laboratórne vyšetrenie oneskorenej potravinovej alergie – Základné potraviny 22“ – domáce vyšetrenie zo suchej kvapky krvi,
    • viac info o výzve pre zdravie nájdeš v tomto štatúte.

    Už teraz sa veľmi sa teším na všetky vaše originálne príspevky a prajem vám, aby ste tento krásny mesiac prežili v láske a zdraví. Užite si nádherné chvíle so svojimi milovanými, prežite naplno každý jeden deň, buďte šťastné a usmievajte sa. Starajte sa o seba a nezabúdajte, že na vašom zdraví záleží.

                                    Veronika ♥

    veronique2508
    31. jan 2019    Čítané 244x

    Sú kontaktné šošovky bezpečné pre naše oči?

    Kontaktné šošovky mnohí považujeme za vhodnú náhradu dioptrických okuliarov. V prípade, že hygienu pri ich nosení podceníme, môžeme si vyrobiť nepríjemné zdravotné problémy. Odkedy ľudia začali nosiť kontaktné šošovky, oftalmológovia museli do svojich diagnóz zaradiť aj zriedkavé ochorenie, nazývané akantamébový zápal očnej rohovky.

    Hygiena šošoviek na prvom mieste

    Nosením kontaktných šošoviek sa môže oko ľahko stať korisťou patogénnych meňaviek. Ide o prvoky, ktoré síce voľným okom nevidíme a možno ich pozorovať iba pod mikroskopom, no môžu spôsobiť akantamébový zápal očnej rohovky. Primárnym zdrojom tejto akantamébovej infekcie oka bývajú najčastejšie zle udržiavané kontaktné šošovky, ktoré sú oplachované buď vo vodovodnej vode, či nosené aj pri kúpaní alebo plávaní. Riziko infekcie sa zvyšuje aj používaním roztokov určených na uskladnenie šošoviek v ochranných puzdierkach, "PO" dobe účinnosti roztoku. Existujú prípady, kedy sa patogénnými meňavkami ľudia infikovali umytím tváre v kontaminovanej vode. Rizikovým faktorom môže byť aj poranenie oka. Môže to byť dokonca aj operačný zákrok, pretože meňavky vďaka veľmi odolným cystám dokážu prežiť aj v sterilných podmienkach.

    Nevyhnutná je včasná diagnostika

    Ochorenie  vzniká po priamom kontakte oka s parazitom. Typickým príznakom zápalu tohto typu je rozmazané videnie, svetloplachosť, silné bolesti v oku vrátane pocitu cudzieho telesa v oku. Ak parazit preniká do hlbších vrstiev oka, množí sa a živí bunkami tkaniva. Vzniká zápalový proces, vytvorí sa kruhový vred a môže dôjsť k oslepnutiu. Aj napriek hrozivo vyzerajúcemu stavu,  môže byť prognóza pre pacienta veľmi priaznivá. Dôležité je však ochorenie včas odhaliť. V prípadoch,  že pacient na liečbu nereaguje, je nutné pristúpiť až k chirurgickému odstráneniu oka. Z toho teda vyplýva, že pri používaní kontaktných šošoviek je na prvom mieste zodpovedný prístup k ich hygiene a pri akýchkoľvek ťažkostiach je dôležité informovať včas svojho očného lekára.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/kontaktne-sosovky-ako-zdroj-zapalu/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    23. jan 2019    Čítané 498x

    Áu, to bolí... Močové kamene nás vedia potrápiť

    Pacienti s obličkovou kolikou vravia, že kto si to nezažil, nepozná skutočnú bolesť. Tá vzniká vtedy, keď sa obličkový kameň zasekne, najčastejšie v močovode. Urolitiáza, ako sa v medicíne označuje tvorba močových kameňov, je pomerne časté ochorenie, s tendenciou nedávať zbohom. Veľmi radi sa totiž opäť vrátia. Analýza močových kameňov patrí k rutinnej praxi v laboratóriách Medirex. Mesačne v laboratóriu analyzujú v priemere 70 močových kameňov, pričom ich počet pomaly narastá.

    Kto je náchylný na vznik obličkových kameňov?

    Obličkový kameň môže vzniknúť v priebehu života u kohokoľvek. Urolitiáza vzniká najčastejšie ako následok metabolickej poruchy, infekcie močových ciest alebo ako následok morfologických i funkčných zmien v obličkách a močových cestách. U niektorých ľudí je pravdepodobnosť tvorby močových kameňov vyššia ako u iných. Riziko ich tvorby môže byť vyššie, ak sa objavia močové kamene v rodinnej anamnéze, pri genetickej predispozícii pre tvorbu kameňov, pri častých infekciách močových ciest, kedy sa pH moču udržiava v hodnotách vyšších ako 7,0 vďaka baktériám, ktoré štiepa ureu. Anatomické zmeny, rôzne prekážky močových ciest, niektoré urologické ochorenia a iné ochorenia, ako je napríklad Hyperparatyreóza, Crohnova choroba a podobné, môžu zvýšiť riziko tvorby močových kameňov. Tvorba kameňov môže byt spojená aj s užívaním niektorých liekov.

    V čom spočíva laboratórna analýza močového kameňa?

    Zloženie močových kameňov sa v laboratóriu stanovuje pomocou Infračervenej spektroskopie. Ide o spoľahlivú, presnú a rýchlu laboratórnu metódu. Konečný výsledok vzorky sa vydáva v podobe percentuálneho zastúpenia jednotlivých zložiek obličkového kameňa. Čas od dodania kameňa do laboratória až po získanie výsledku, ktorý je lekárovi k dispozícii, netrvá dlhšie ako 7 pracovných dní. Na výsledkovom liste sú navyše uvedené rizikové faktory vzniku a ďalšie odporúčané vyšetrenia, čo môže byť lekárovi nápomocné pri nasadzovaní správnej liečby.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/mocove-kamene-dokazu-poriadne-skomplikovat-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    15. jan 2019    Čítané 595x

    Vyber najlepší článok a získaj tričko

    Milé Žienky,

    každá z vás je výnimočná, tak ako je jedinečný aj váš názor, na ktorom mi záleží. Spolu tvoríme ženské veci. 

    Napíš mi, ktorý môj článok alebo téma na mojom blogu sa ti v minulom roku páčila najviac, a čomu, čo ťa zaujíma zo sveta ženských vecí, zdravia, laboratórnej diagnostiky, asistovanej reprodukcie či tehotenstva, by som sa mala tento rok venovať? Jednu z vás vyžrebujem a získa tričko s logom Dr. Skúmavku.

    Podmienky darovačky na blogu sú veľmi jednoduché:

    ♥ do komentára pod súťažný príspevok na mojom blogu alebo sem napíš svoju odpoveď

    ♥ lajkni súťažný príspevok, prosím, označ ako "páči sa mi"

    pridaj si ma k obľúbeným ♥ 


    Darovačka štartuje dnes 15. 1. na mojom BLOGU a potrvá do soboty 19. 1. 2019, keď večer vyžrebujem a vyhlásim 1 z vás, ktorej pošlem tričko s logom Dr. Skúmavku a malé darčeky. Samozrejme, všetkým posielam srdiečka. Takže neváhajte a zapojte sa. Teším sa na vaše odpovede.

                        Veronika ♥

    www.zenskeveci.com?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    14. jan 2019    Čítané 321x

    Alergia či intolerancia? Alebo dvakrát vyberaj a raz jedz!

      Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje. Alergická reakcia je sprostredkovaná tzv. špecifickými IgE protilátkami, ktorých tvorba sa dá zistiť napr. vyšetrením krvi. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nepotvrdí, príčinu je potrebné hľadať inde. Okrem „bežných“ alergií existujú aj tzv. intolerancie, ktoré nemajú imunologický podklad, ale sú spôsobené poruchou enzýmov, a to ich nedostatočnou tvorbou alebo funkčnou poruchou. Patrí sem napr. laktózová intolerancia, intolerancia kravského mlieka či histamínová intolerancia.

    Histamínová intolerancia je stav, ktorý vzniká nepomerom medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. Klinické prejavy histamínovej intolerancie sú veľmi pestré, medzi typické príznaky patrí pocit nafúknutého bruška, kŕče v bruchu, hnačka, svrbenie a začervenanie pokožky, menej špecifické sú napr. migréna, chronická únava alebo bolestivá menštruácia. Riešením je okamžité radikálne vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu.

         Dôležité je spomenúť aj tzv. oneskorené potravinové reakcie, ktoré poznáme skôr pod názvom, intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny. Tieto oneskorené potravinové reakcie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre dané problematické potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez stenu čreva do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a tie vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré následne spustia rôzne ochorenia.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/zaludocne-problemy-neutichaju-moze-za-ne-len-prejedanie-sa/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    31. dec 2018    Čítané 432x

    Zmrazené štastie – keď aj neskôr, ale lepšie ako nikdy

    Spermie a vajíčka sa dajú uchovať zamrazovaním pre prípad choroby, ale aj plánovaného rodičovstva. Tento proces je pre bunky bezpečný. V prípade spermií je to menej náročná záležitosť. Najčastejšie sa používa ako "poistka", keď má muž podstúpiť onkologickú liečbu. Chemoterapia a rádioterapia zhoršia alebo úplne nevratne zničia tvorbu spermií. Ženské vajíčka, sú v procese uchovávania zamrazovaním trochu problematickejšie.


    Ako to mrazenie prebieha a čo sa s bunkami vlastne deje? Najľahšie sa zmrazujú spermie. „Ich štruktúru by som zjednodušene prirovnala k suchému vrecúšku naplnenému DNA. Oproti spermiám sú vajíčka ako melóny plné vody, čo proces mrazenia komplikuje. S poklesom teploty má voda tendenciu vytvárať kryštály a tie majú zas tendenciu všetko roztrhať na kusy. K obmedzeniu škôd sa pri zmrazovaní pridávajú látky nazývané kryoprotektanty. Ich úlohou je znížiť bod tuhnutia, zväčšiť podiel nezamrznutej kvapaliny aj pri teplotách pod bodom tuhnutia, zabraňovať nadmernej dehydratácii buniek a tiež nariediť prítomné soli. Bunky potom nestrácajú vplyvom osmózy toľko vody, čo im prospieva,“ vysvetľuje doktorka Ivana Uhrinová z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, kde mrazenie buniek robia denne.

    Najspoľahlivejšou metódou mrazenia je vitrifikácia. Fyzikálne sa definuje ako sklovité spevnenie vodného roztoku, nie však kryštalizáciou, ale extrémnym zvýšením viskozity. Takto vzniknutý amorfný ľad bunku nepoškodzuje tak, ako ten kryštalický. V praxi to prebieha ako extrémne rýchle ochladenie buniek na teplotu -196 °C rádovo v sekundách. Po ochladení sú bunky už len udržiavané pri stabilne nízkej teplote v kvapalnom dusíku. Počas rozmrazovania buniek sa postupne vymyjú všetky kryoprotektanty, až potom sú bunky pripravené podstúpiť oplodnenie alebo embryo môže byť vložené do maternice. Pre zamrazené bunky sa zastavuje plynutie času a je možné ich takto bezpečne uchovávať aj po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.



    Ženské vajíčka sú v procese zmrazovania trochu problematickejšie. „Samotné zamrazenie vajíčok ešte nie je 100 % záruka toho, že žena vďaka nim v budúcnosti bude mať dieťa. Ale výrazne si tým zvýši svoje šance na potomka,“ dodáva jedným dychom embryologička z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare RNDr. Ivana Uhrinová. Pri zmrazovaní vajíčok totiž záleží na tom, koľko má žena rokov v dobe mrazenia vajíčok a tiež koľko vajíčok sa podarilo získať na zamrazenie. Aby táto metóda bola čo najúspešnejšia, je nutné mraziť vajíčka maximálne do veku 35 rokov, ideálne do tridsiatky.

    Mrazenie vajíčok je bezpečné. Podľa medzinárodných štúdií mrazenie vajíčok neovplyvňuje priebeh tehotenstva a nezvyšuje riziko narodenia dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou,“ ubezpečuje doktorka Uhrinová. Pre uchovanie sa rozhodujú tie z nás, ktoré odkladajú rodičovstvo kvôli kariére, alebo ešte nestretli toho správneho muža na založenie rodiny. Zamraziť si oocyty je vhodné aj v prípade hroziaceho predčasného zlyhania funkcie vaječníkov, alebo ak hrozí strata plodnosti z dôvodu plánovanej onkologickej liečby.



    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/poklady-v-pohlavnych-bunkach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    26. dec 2018    Čítané 193x

    Aby vianočné trávenie nebolo trápením

    To, že je zvýšené mlsanie v období Vianoc poriadnou skúškou odvahy pre naše trávenie, nenaznačujú len častejšie sa vyskytujúce reklamy na antacidá a lieky na podporu trávenia v našej televízii. Na "ťažobu po jedle" niekomu pomôžu domáce triky ako sóda bikarbóna, voda s citrónom, pohár piva či kola.

    Aby však náš žalúdok z toľkej štedrosti jedla naozaj neskolaboval, je dobré vsadiť na zlatú strednú cestu, maškrtiť s rozumom a striedmo. Môžeme ochutnať zo všetkého, a aj kombinovať chute, ale v malých množstvách. Nikde nie je napísané, že z vianočnej kapustnice musíme naraz vyloviť všetku klobásku. Pomôcť môžu aj alternatívy niektorých potravín. Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt, vyprážanej ryby grilovanú, sladkú vodu nahraďme obyčajnou. Aj pohár vínka v rodinnom kruhu žalúdku neublíži, no všetko s mierou 😉.

    Za predpokladu, že ste zdraví a nemáte žiadne tráviace problémy, váš organizmus zvládne štedrovečernú bombu oveľa ľahšie ako tí, ktorí bojujú celoročne s podráždenejším žlčníkom, zvýšeným tlakom, cholesterolom či cukrovkou. U týchto pacientov je diétnejší režim aj počas sviatkov absolútne nevyhnutný.

    Aj keď si mnohí z nás sadajú k štedrovečernému stolu s predsavzatím najesť sa s rozumom, predsa len nie všetci to do bodky splnia. Práve počas sviatkov si dovolíme svoj limit výrazne prekročiť. Ak sa nám nepodarí udržať chute na uzde, v prípade tráviacich problémov je vhodné siahnuť po liekoch na báze pankreatických enzýmov, ktoré nám pomôžu s trávením. Ešte účinnejšia vie byť prechádzka na čerstvom vzduchu.

    Extrémne prejedanie sa, aj keď len občasne, napríklad na Vianoce, lekári neodporúčajú. Extrémy v oblasti zdravia sa skutočne nevyplácajú. Ak po najedení sa pociťujete intenzívne pichanie pod pravým rebrom a vystreľujúcu bolesť do pravej lopatky, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Môže sa totiž jednať o žlčníkovú koliku.

    Zdroj: www.zenskeveci.com 

    veronique2508
    19. dec 2018    Čítané 5526x

    Otrava krvi – hra s časom o život

    Často si možno myslíme, že otravu môžu spôsobiť iba mikroorganizmy, ktoré vniknú do krvi po úraze cez zle ošetrenú ranu. Omyl! Nedostatočne vyčistená rana, je len jednou z možných spôsobov rozvinutia otravy krvi. Vypuknúť môže aj pri bežných ochoreniach, ako sú infekcia močových ciest, pľúc, kostí tráviaceho traktu či po uštipnutí hmyzom. Vtedy život zachráni len rýchle určenie diagnózy a správne nasadená liečba.

    Kto je hlavným vinníkom?

    Jedným zo základných vyšetrení pri diagnostike sepsy je hemokultivácia. Tá pomáha určiť pôvodcu, aký mikroorganizmus presne spôsobil problém a aké antibiotiká naň zaberajú. Medzi najčastejších vinníkov otravy krvi patria baktérie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, enterokoky a z kvasiniek sú to druhy rodu Candida. Okrem základných biochemických parametrov sa vyšetrujú aj špecifické markery, ktoré indikujú septický stav. Pri diagnostike otravy krvi je dôležité vedieť, či vznikla ako následok zranenia alebo ochorenia. Ak sa potvrdí, že má pacient naozaj sepsu, je nevyhnutné zistiť aj to, ktorý konkrétny mikroorganizmus ju vyvolal.

    Pretože čas je dôležitý

    Sepsa znamená vždy život ohrozujúci stav, preto lekári najčastejšie aplikujú širokospektrálne antibiotiká priamo do žily, aby bol účinok čo najrýchlejší. Práve s rýchlosťou podávania terapie môže výrazne pomôcť laboratórium. Každá nemocnica má k dispozícii mikrobiologické laboratórium, ktoré je schopné vykonať kultivačné vyšetrenie krvi. V prípade pozitívneho kultivačného nálezu môžu ihneď informovať ošetrujúceho lekára o tom, aký typ mikroorganizmu tento život ohrozujúci stav vyvolal. Identifikáciu konkrétneho mikroorganizmu hemokultiváciou vedia v laboratóriách Medirex poskytnúť do 24 hodín.

    Čo keď antibiotiká nezaberú?

    V súčasnosti máme obrovský problém s narastajúcou rezistenciou mikroorganizmov na antibiotiká. Ide o to, že niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať, pretože baktérie voči nim nadobudli odolnosť. Čo ak sa to však stane pri sepse? Na trhu sú dostupné rôzne druhy antibiotík a nejaké určite zaberú. Aj keď možno nie hneď, pri vyššej koncentrácii určite áno. Práve preto sa pri sepse určuje v laboratóriu aj minimálna inhibičná koncentrácia antibiotík, aby sa nestalo, že vám lekár bude podávať zbytočne nízke alebo vysoké dávky lieku, ktoré nepomôžu.

    Je neprehliadnuteľná

    Kým sa pri mnohých ochoreniach stáva, že ich lekár môže prehliadnuť kvôli nejednoznačným príznakom, otrava krvi je v tomto iná. Lekár by ju mal zaručene ihneď rozpoznať. Ide len o to prísť do ambulancie lekára včas. Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka so zimnicou a triaškou, zrýchlené dýchanie a pulz, v ťažkých stavoch aj dýchavičnosť, poruchy vedomia, veľmi nízky krvný tlak, bledosť a potenie. Pri sepse je nevyhnutná hospitalizácia pacienta s antibiotickou liečbou.

    Nie je to „konečná“

    Otrava krvi nie je za každých okolností smrteľná. Našťastie, nie je to tak. Na otravu krvi zomiera 30 až 40 percent postihnutých. Zvyšok má však šancu vyliečiť sa, a to dokonca aj bez následkov. Dôležité je ju včas podchytiť a správne diagnostikovať. Je nutné pátrať po príčine infekcie v organizme, odstrániť ju a liečiť. Napríklad ak je za sepsu a infekciu srdca zodpovedné ložisko v dutine ústnej, treba ho odstrániť, pretože po ukončení antibiotickej liečby by sa sepsa mohla rozvinúť opäť.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/otrava-krvi-vznika-aj-pri-beznych-chorobach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    10. dec 2018    Čítané 184x

    Na otázky vášho zdravia majte rýchlu a kvalitnú odpoveď

    Hľadáte rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať potrebné informácie o svojom zdraví? Výsledky laboratórnych vyšetrení vám pomôžu zorientovať sa v niektorých základných diagnózach. Práve tieto výsledky vás možno ľahšie usmernia k návšteve potrebného špecialistu, a tak zaručia včasnú diagnostiku ochorenia. Priamo v laboratóriách Medirex môžete absolvovať širokú škálu vyšetrení na vlastnú žiadosť. Ak presne viete, aké laboratórne vyšetrenie potrebujete, stačí sa naň objednať na stránke  www.laboratornadiagnostika.sk. Vyberiete si dátum, čas a miesto odberu, ktoré vám najviac vyhovuje a zarezervujte si ho. Na odbery príďte vždy v dohodnutom čase a nalačno.

    V laboratóriu sa vykonáva odber krvi, moču a ďalšieho biologického materiálu. Priamo na odbere si dohodnete spôsob, ako sa k vám výsledky dostanú, a to buď zaslaním na e-mail, alebo ďalšou návštevou v laboratóriu. Výsledky u väčšiny vyšetrení sú k dispozícii do 2 – 5 pracovných dní. Výnimkou sú vyšetrenia potravinových intolerancií. Tu je potrebné počítať s dlhším časom na dodanie výsledkov. Obvykle do 2 až 3 týždňov od odberu. O vyšetrenia na vlastnú žiadosť môžete požiadať aj vtedy, ak vám vyšetrenie mimo indikačných obmedzení zdravotnej poisťovne odporučí váš lekár. Vtedy prinesiete do laboratória odobratú vzorku biologického materiálu spolu s vyplnenou žiadankou od vášho lekára. Na takéto vyšetrenie si nepotrebujete zarezervovať termín.

    U detí mladších ako 15 rokov sa v laboratóriách Medirex odbery nevykonávajú. V takom prípade je potrebné požiadať ošetrujúceho lekára dieťaťa o súčinnosť. Na vyšetrenie do laboratória môže prísť mladistvý od 15. roku života do dovŕšenia dospelosti, a to v sprievode zákonného zástupcu, ktorý personálu laboratória udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.

    Vyšetrenia na vlastnú žiadosť pacienta nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, ale pacient si hradí cenu vyšetrenia sám. V súčasnosti je možné objednať sa na vyšetrenie do odberových miest v centrálnych laboratóriách v Bratislave a v Košiciach alebo v bratislavskej poliklinike Mýtna.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/nove-odberove-centra-pre-verejnost/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    6. dec 2018    Čítané 195x

    Celiakia – prísny strašiak čreva?

    Celiakia je ochorenie, ktoré môže uniknúť pozornosti nielen všeobecných lekárov, ale aj špecialistov. Všeobecný lekár sa však s pacientom stretáva najčastejšie, a preto môže odhaliť problém ako prvý. Základom je správna a včasná diagnostika. V prvom kroku stačí dať spraviť pacientovi rozbor krvi.

    Aký je rozdiel medzi celiakiou a intoleranciou lepku? Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spojené s príjmom lepku. Avšak existujú aj iné imunologické cesty, ktoré môžu spôsobiť nežiaduce potravinové reakcie na lepok, ktoré musíme brať pri diagnostike do úvahy. Okrem „klasických“ alergií (spôsobené protilátkami IgE), ktoré, samozrejme, tiež musíme vylúčiť, existujú aj oneskorené potravinové reakcie. Tie pacienti poznajú pod názvom intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny, teda aj lepku.

    Celiakia vzniká v dôsledku imunologickej precitlivenosti na prijatý glutén. V laboratóriách sa robia sérologické vyšetrenia a stanovujú sa protilátky. Výsledok základného testu na celiakiu, je pacientovi k dispozícii už za 1 týždeň. Ak je výsledok pozitívny, lekár odošle pacienta ku gastroenterológovi, ktorý mu urobí biopsiu tenkého čreva, aby sa zistilo prípadné poškodenie tenkého čreva.

    Dať sa vyšetriť na celiakiu má význam najmä vtedy, keď pociťujeme príznaky ako napríklad hnačka, nafukovanie, zvýšená plynatosť, pocit tlaku v bruchu po požití lepku. Menej špecifické príznaky sú porucha trávenia, anémia, celková slabosť, osteoporóza, zmeny psychiky alebo kožné prejavy. Na celiakiu by mali byť vyšetrené aj páry, ktoré majú problém prirodzene splodiť dieťatko.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ako-sa-zistuje-celiakia/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    27. nov 2018    Čítané 403x

    Keď je príčinou problému nedostatok draslíka

    Za pocitom celkovej slabosti, únavy, kŕčov či búšením srdca, môže byť aj nedostatok draslíka. Ten je veľmi dôležitým minerálom, ktorý je súčasťou našich buniek. Práve draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu tkanív a orgánov, nervov, svalov, srdca a ciev. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča prijať denne aspoň 3,5 g draslíka. Jeho hladina v krvnom sére by sa mala pohybovať v rozmedzí 3,5 – 5,0 mmol/l.

    Kto je najviac ohrozený nedostatkom draslíka?

    Pacienti liečení určitými diuretikami pri vysokom krvnom tlaku, zlyhávaní srdca či ochorení obličiek, sú najviac ohrození vznikom hypokaliémie. Príčinou môže byť aj zvracanie, hnačky či nadmerné užívanie preháňadiel. Inou príčinou zvýšených strát draslíka je nadmerná tvorba nadobličkových hormónov alebo ochorenia obličiek. Menej častou, no rovnako dôležitou príčinou, je nedostatok draslíka v prijímanej potrave. Najvhodnejšou prevenciou pred hypokaliémiou u zdravého človeka, ktorý netrpí žiadnou poruchou obličiek, je dôležitá vyvážená strava s dostatočným obsahom draslíka.

    Kde hľadať draslík?

    Vhodné zdroje draslíka sú zelenina a ovocie, mäso a produkty z obilnín. Spomedzi zeleniny sú bohatým zdrojom draslíka zemiaky, paradajky, strukoviny, zelená listová zelenina, ako špenát, špargľa, kel, kapusta, zelené vňate, tekvice. Okrem známych banánov majú vysoký obsah draslíka aj marhule, bobuľové ovocie, avokádo, sušené ovocie, huby, klíčky a orechy. Z ďalších potravín treba spomenúť morské ryby, napríklad losos, ale aj mliečne výrobky, jogurty a výrobky z cereálií. Pre zachovanie draslíka v strave je vhodnejšie upravovať zeleninu dusením ako varením vo vode, ktorá sa aj s „vylúhovaným“ draslíkom vyleje.

    Ako odhaliť hypokaliémiu?

    Osoby s vysokým krvným tlakom alebo chronickým ochorením srdca alebo obličiek, ktorí dlhodobo užívajú lieky s možným znižujúcim účinkom hladiny draslíka v organizme, by mali byť pravidelne sledovaní lekárom. V prípade, že má váš lekár podozrenie, že za vaše zdravotné  ťažkosti môže nedostatkom draslíka, môže požiadať o vyšetrenie jeho hladiny v krvi. Pri podozrení na hypokaliémiu lekár vždy kontroluje aj krvný tlak, ktorý draslík ovplyvňuje a hľadá typické prejavy nízkej hladiny draslíka na EKG. Samotné vyšetrenie hladiny draslíka v krvi je dostupné aj v laboratóriách MEDIREX a to nepretržite počas 24 hodín. Od prijatia vzorky v laboratóriu je výsledok dostupný už do 1 hodiny. Ak však lekár požaduje aj doplňujúce vyšetrenia v sére a v moči, vrátane vyšetrení hormónov, ktoré sú potrebné pre presné určenie príčiny hypokaliémie, môže to trvať dlhšie.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/busi-vam-srdce-mate-krce-a-citite-sa-slabe-co-ak-mate-nedostatok-draslika/?utm_source=Modry-Konik&amp=&utm_medium

    veronique2508
    20. nov 2018    Čítané 800x

    Vyšetrenie u urológa nebolí

    Za neplodnosťou páru môže byť rovnako muž ako aj žena. Aj keď muži nemusia absolvovať pravidelné prehliadky v ambulancii urológa, tí, ktorí majú problém so svojou partnerkou prirodzene splodiť bábätko, sa aj tak tomuto vyšetreniu nevyhnú. Muži sa urológa nemusia báť, vyšetrenie plodnosti totiž nie je bolestivá záležitosť. Áno, možno to pre muža nie je jednoduché, no rovnakými intímnymi a náročnými vyšetreniami musí prejsť aj jeho partnerka. „Nestačí urobiť spermiogram a skonštatovať, že nie je najlepší, treba pátrať po príčinách, lebo iba keď poznáme príčinu, je možné ju ovplyvniť. A to dnešná medicína naozaj vie,“ zdôrazňuje urológ spolupracujúci s Centrom pre asistovanú reprodukciu Gyncare v Košiciach, MUDr. Martin Hrivňák.

    Urologické vyšetrenie plodnosti u muža sa začína rozhovorom. Lekár zisťuje anamnézu pacienta. Pýta sa na problémy s počatím, zisťuje, či muž zdravo žije, aké ochorenia prekonal - pretože aj tie môžu mať vplyv na plodnosť. V prípade onkologických pacientov môžu na schopnosť počať dieťa prirodzene, negatívne vplývať aj ožarovanie. „A potom muža vyšetrujem prehmataním a vyšetrujem aj prostatu. Práve tohto vyšetrenia sa muži obávajú, ale ide o nebolestivé, aj keď väčšinou nepríjemné  vyšetrenie,“ hovorí doktor Hrivňák. V urologickej  ambulancii vyšetria aj spermie. Počet spermií s vekom muža vôbec nesúvisí. Mnohí päťdesiatnici majú lepší spermiogram ako 20-roční mladí chlapci. „So zvyšujúcim sa vekom však klesá ich kvalita a začínajú sa tvoriť spermie s chybami v genetickom kóde a to už môže byť problém,“ upozorňuje urológ.

    Ak sú vyšetrenia v norme, urológ už ďalej nepokračuje, lebo vie, že je muž v poriadku. „Ak však zistíme nejaký problém, robíme ďalšie vyšetrenia – najčastejšie ultrazvuk semenníkov a prípadne aj prostaty, hormonálne vyšetrenia hormónov, ktoré majú vplyv na plodnosť (pre muža to znamená iba jednoduchý odber krvi) či mikrobiologické vyšetrenie v prípade, keď máme podozrenie na infekciu. Toto vyšetrenie robíme výterom z močovej rúry. Ide o jediné bolestivé vyšetrenie, pretože musíme mužovi do močovej rúry vložiť výterový tampón. Vyšetrenie však trvá krátko a v prípade nálezu baktérii vieme muža z infekcie, ktorá môže ovplyvniť plodnosť, úplne vyliečiť,“ prízvukuje lekár a dodáva, že kvôli dieťatku aj žena podstupuje množstvo nepríjemných až bolestivých vyšetrení, obetovať by sa teda mal aj partner.

    Spermie zabíja najmä stres, fajčenie, alkohol a teplo. Naopak prospieva im strava plná vitamínov a živín, dostatok spánku a schopnosť ventilovať stres. ,,Výlučné nosenie iba bavlnenej spodnej bielizne, či nadmerné bicyklovanie nevplýva na mužskú  plodnosť. Rovnako sa netreba báť používania mobilných telefónov, osobných počítačov a žiarenia z nich. „To sú iba mýty, ktoré zatiaľ nikto vedecky nepotvrdil,“ ukončil urológ. 

    Zdroj: www.gyncare.sk

                www.zenskeveci.com

    veronique2508
    14. nov 2018    Čítané 249x

    Zachraňujme životy, darujme krv!

    Čo si budeme hovoriť – krv je veľmi vzácna a nenahraditeľná tekutina. Prúdi v tele každého z nás a každá zložka krvi má svoju nezastupiteľnú úlohu. Významné zastúpenie tvoria červené krvinky, ktoré prenášajú kyslík a zachraňujú život pacienta. Pre pacientov trpiacich poruchami zrážania krvi je určená krvná plazma. Krvné doštičky, naopak, zastavujú krvácanie. Vedeli ste však, že najnevyhnutnejšia je podľa národnej transfúznej služby darcovská pomoc ľudí s krvnou skupinou A RhD +? Práve tá je potrebná vo viac ako tretine všetkých prípadov. Stále ale platí, že univerzálnym darcom je človek s krvnou skupinou 0 RhD negatív.

    Darovanie krvi je šľachetný čin, ktorý pomáha ostatným ľuďom a je úplne jedno, akú krvnú skupinu máme. Jediným darovaním krvi môžeme potenciálne zachrániť až 3 ľudí. Ak sme vhodným darcom a náš zdravotný stav to umožňuje, určite neváhajme. Stačí, ak splníme základné kritériá. Podmienkou je vek od 18 do 60 rokov a minimálna hmotnosť 50 kilogramov. Ak ste neprekonali v poslednej dobe závažné infekčné ochorenia ako hepatitída, nemáte závažné a chronické ochorenia a, samozrejme, nie ste nosičom HIV vírusu. Ženy počas tehotenstva i menštruácie, žiaľ, darovať krv nemôžu. Muži majú v tomto oproti nám výhodu – darovanie môžu absolvovať každé 3 mesiace a my ženy každé 4 mesiace od posledného odberu.

    Pre potenciálnych darcov krvi, teda pre vás, by mal byť v prvom rade motiváciou pocit, že práve vy môžete zachrániť život. Na Slovensku je vo všeobecnosti nedostatok krvi, preto – kto môžete, choďte darovať krv! Naše rozhodnutie môže rozhodnúť o osude iného človeka a zachrániť jeho život. Veď čo môže byť viac ?

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/daruj-krv-zachranis-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

                www.ntssr.sk

    veronique2508
    6. nov 2018    Čítané 154x

    Jesenné knihobranie ♥

    Užime si spolu štedrú jeseň, plnú nečakaných prekvapení a silných príbehov. Každá z vás je výnimočná. A ja vás chcem lepšie spoznať a urobiť vám radosť. Rozhodla som sa venovať niekomu tento mesiac peknú knihu a tiež malé darčeky.

    Zapájaj sa celý tento mesiac do príspevkov na mojom blogu, sleduj môj profil a pridaj sa do skupiny Ženské veci. Možno to budeš práve ty ️, kto získa túto knihu. A  nezabudni, nikdy nevieš, kedy sa objavia ďalšie prekvapenia, knihy alebo darčeky. Jesenné knihobranie potrvá do polnoci, 30. novembra 2018 ♥. 

    Prajem vám úspešný mesiac, plný nádherných momentov a radosti. 

                       Veronika ♥

    www.zenskeveci.com

    veronique2508
    2. nov 2018    Čítané 216x

    Imunita ako jedna z príčin neplodnosti?

    Áno! Nedostatočne fungujúca imunita môže byť príčinou neplodnosti až 15 % párov, neúspešne sa snažiacich o vytúžené bábätko. Okrem toho, žijeme veľmi uponáhľaným životom, ale aj stres či rôzne alergie vplývajú na naše zdravie. Prečo sa teda niektorým párom nedarí mať bábätko, aj keď sa na prvý pohľad zdá všetko v poriadku?

    Imunitný systém je pre náš život, bez ohľadu na pohlavie, veľmi dôležitý. Plní úlohu strážcu, rozpoznáva najmä škodlivé vplyvy a chráni organizmus. Niekedy však až do takej miery, že tvorí prekážku pri otehotnení. Imunita nevie primerane reagovať a dôsledkom môžu byť aj poruchy plodnosti. Ak gynekológ vylúči anatomické, gynekologické, prípadne iné príčiny, prečo žena nedokáže otehotnieť, resp. o bábätko príde, je na rade aj vyšetrenie u imunológa. A tam zistíme, že niekedy aj potraviny môžu byť príčinou, prečo sa páry nevedia úspešne dopracovať k bábätku.

    Medzi ochorenia, ktoré môžu byť príčinou neplodnosti, patria najmä cukrovka, obezita, ochorenia štítnej žľazy, autoimunitné ochorenia, ale aj „obyčajná“ alergia na potraviny či lepok. Základom úspešnej komplexnej diagnostiky neplodnosti je aj imunologické vyšetrenie oboch partnerov, pretože za problémom s plodnosťou môže byť rovnako ochorenie ženy ako aj muža. Dôležitá je dôkladná anamnéza neplodnosti, zosumarizovanie všetkých absolvovaných vyšetrení u špecialistov a individuálny prístup.

    Dôležité je pátrať po možných chronických nedoliečených infekciách, alergiách, potravinových intoleranciách a spraviť dôkladný imunologický skríning. Imunológovia sledujú najmä to, či biele krvinky u ženy nevytvárajú protilátky proti partnerovým spermiám. Tiež či nie sú u ženy prítomné nadmerné bunkové reakcie imunitného systému, ktoré by mohli byť príčinou zníženej plodnosti či opakovaných potratov. U časti žien, je problém v celkovej zníženej obranyschopnosti organizmu. Vyšetrenia sú pomerne komplikované a aj finančne náročné, a preto by sa mal pár zveriť do rúk špecialistov.

    Mali by sme vedieť porozumieť signálom nášho tela, ktorými nás žiada o zmenu nášho životného štýlu. Množstvo žien aj mužov, ktorí si jednoduchými krokmi zlepšili svoj životný štýl, prirodzene počali a donosili zdravé bábätko. Inokedy možno stačí zmeniť iba stravovacie návyky. Reprodukčný imunológ je pre partnerov snažiacich sa o počatie, dôležitým článkom na ich ceste za vytúženým dieťatkom.

    Zdroj: www.gyncare.sk

    veronique2508
    22. okt 2018    Čítané 330x

    Skutočný príbeh: Naše straty a sny o dieťatku

    Lívia je moja rodinná známa. Má čerstvých 40. Skvelého manžela a jednu dcéru. Má úžasne veselú povahu, citlivý vzťah k deťom a vždy sa snaží pomôcť všetkým, ktorí to práve potrebujú. O jej smútku nad bolestivou stratou však mnohí ani netušia. Tento príbeh je skutočný. Napísal ho sám život. Je prežitý v bolesti nad stratou, no najmä v nádeji. Spolu so svojím manželom prežili dva spontánne potraty. S obrovským obdivom môžem povedať, že v mojich očiach, ste vy, všetky maminky, ktoré ste si rovnako ako Lívia prežili svoje trápenie na ceste za vytúženým dieťatkom, absolútne hrdinky.

    Po silnej endometrióze a náročnej hormonálnej liečbe sa mi veľmi dlho nedarilo po prvej dcérke druhýkrát otehotnieť. Žena, ktorá to nikdy nezažila, si nevie skutočne predstaviť, čo v živote znamená taká obrovská strata, akou je potrat. Keď matka príde o svoje milované nenarodené dieťatko. Ostala mi len bolesť, smútok a prázdne miesto v srdci... Ani jedna z nás, ktorá sa tešila na svoje bábätko a zodpovedne pristupovala k svojmu tehotenstvu, nechcela počuť z úst lekára: ,,Je mi ľúto, ale nevidím žiadnu akciu srdiečka." Je to naozaj koniec? Toto je všetko, čo mi ten lekár povie? Jemu je to ľúto. A aká ľútosť zviera moje vnútro! Čo bude teraz? Ako to zvládnem? Ako sa z toho pozbieram? Cítim sa roztrieštená na márne kúsky. Moje srdce je zlomené. Ja som zlomená. Zlyhala som? Nie! Taký je život. Ideme ďalej.

    Je mnoho bolestí, ktoré nosíme vo svojom vnútri, ukrývame ich pred svetom. Bojíme sa ďalšieho zranenia, možno ešte viac nepríjemných otázok, zvedavých pohľadov a prejavov ľútosti. Nechcem nič počuť, vidieť a ani o tom rozprávať. Nechcem, aby iní videli moje slzy a trápenie. Pomôže mi len čas a nádej. Keď sa ti niečo také stane, nepomáhajú ti rady psychológa, pretože mu v tej chvíli neveríš ani nos medzi očami. Povieš si v duchu, že on to nezažil, tak ako môže rozumieť tvojej strate. Verila som, že vždy máme šancu premeniť svoj smútok na radosť. Pomoc som našla najmä vo svojom skvelom manželovi, a neuveríš, ale aj na koníkovi. Čítala som rôzne diskusie a dôverovala som slovám tých, ktorí sa nebáli skúsiť to znova. A to dokonca aj hneď po strate bábätka. Aj ja som uverila tomu, že práve tlkot malého srdiečka a príchod nového života ma vnútorne uzdraví.

    Keď som si išla robiť tehotenský test, triasli sa mi ruky. Srdce mi bilo ako o závod. Vedela som, že mám pod srdcom dieťatko, ale chcela som si to potvrdiť. Jediný test priniesol odpoveď. Som tehotná. Dokázali sme to. Nechcela som sa však tešiť predčasne. Nikomu nič nepoviem, skôr ako ukončím 1. trimester. Okamžite som šla k svojmu lekárovi. Neurobil jediný odber krvi, žiadne vyšetrenie okrem USG, po ktorom zhodnotil, že je tu možnosť, že som tehotná, ale na jednoznačnú odpoveď si budem musieť ešte niekoľko dní počkať. Bola som netrpezlivá. Zaspávala som s pocitom, že sme tu dvaja, rozprávala som mu, že ho ochránim pred celým svetom. Že ho budem ľúbiť navždy. O niekoľko dní som opäť absolvovala návštevu gynekológa. Potvrdil graviditu a ja som šťastne držala v rukách tehotenskú knižku. Bola to pre mňa najväčšia náplasť na všetko, čím som si prešla. Ešte v ten večer sa stalo niečo, čo som nečakala ani v najhoršom sne. Vykrvácala som. Opäť beznádej. A opäť výčitky.

    Nebola som schopná pozrieť sa na seba do zrkadla bez toho, aby som sa nerozplakala. Nemala som chuť pracovať, jesť a už vôbec nie sa smiať. Dokonca sa priznávam, že pohľad na malé deti bol pre mňa istý čas neznesiteľný. Lekári celú vec uzavreli slovami, že išlo o spontánny potrat. Jednoznačnú príčinu tejto straty sme sa však  nikdy nedozvedeli. Pravdepodobne mohol svoju rolu zohrať aj môj imunitný systém. Trvalo dlhý čas, kým sme sa z toho obaja pozbierali. Napriek môjmu veku ešte stále veríme na zázrak. Tentokrát sme sa už rozhodli pristúpiť k veci zodpovednejšie a vyhľadať pomoc špecialistov. S manželom chceme žiť spolu pre nové dni. Máme jednu nádhernú a šikovnú dcéru, aj jeden druhého. A v nebi máme dvoch malých anjelov. Spolu zvládneme všetko. Veľmi nás to spojilo. Veríme, že aj nám bude ešte od života dopriate držať vo svojom náručí vytúžené dieťa.

    Keď vek ženy nie je iba číslo

    Lekári často upozorňujú, že jednou z príčin potratu, môže byť aj vyšší vek budúcej matky. „U tehotných žien po 35-ke končí jedna štvrtina tehotenstiev potratom, po štyridsiatke je to dokonca až polovica z tehotenstiev. Napriek tomu, že príčin vedúcich k potratu dieťatka môže byť viacero, u väčšiny párov sa dôvod nepodarí zistiť. Pozitívne je, že šanca na otehotnenie po potrate je vysoká,“ upozorňuje MUDr. Katarína Balasičová, PhD., z Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare.

    Ak sa spontánne potraty opakujú, žena by na odporúčanie gynekológa mala navštíviť špecializované pracovisko. „Ak sa žena po niekoľkých potratoch dostane k nám do Centra pre asistovanú reprodukciu Gyncare, vždy sa jej snažíme pomôcť a odhaliť, prečo k potratom dochádza. S diagnostickým procesom začíname niekedy už aj po prvom potrate, napríklad u žien, ktoré podstúpili umelé  oplodnenie. U nich je gravidita vytúžená, cesta k pozitívnemu tehotenskému testu bola častokrát psychicky, časovo, ale aj finančne náročná. Hlavne, ak sa žene vkladá embryo vysokej kvality, vždy  pátrame po príčinách, ktoré viedli k potratu,“ hovorí doktorka Balasičová.   

    Keď už o dieťatko prídete z akýchkoľvek príčin, ďalšie tehotenstvo neodkladajte. „Ak budúca mamička spontánne potratila zakrvácaním, alebo jej v nemocnici vyčistili maternicu, ďalší pokus o dieťatko netreba odkladať. Odporúčam počkať na ďalšiu menštruáciu, ktorá príde po 4 – 6 týždňoch a po nej sa snažiť znova otehotnieť.  Zo skúseností vieme, že šanca na otehotnenie je pomerne vysoká v prvých mesiacoch po tehotenskej strate. V minulosti sa odporúčalo čakať aj pol roka, ale nie je na to dôvod,“ uzavrela doktorka Balasičová.     

    Zdroj: www.zenskeveci.com, www.gyncare.sk