everness
    Správa bola zmenená    12. máj 2019    

    Dnes je Deň matiek. Každá maminka potrebuje výživu pre svoje dojča, či už je to UM alebo materské mliečko. Pre predčasniatka je však nanajvýš dôležité mať tú druhú možnosť, a kedže nie každá mamina má možnost kojiť, môže to byť problém. Maminky čo majú to šťastie a majú mlieko nazvyš môžu pomôcť iným a byť darkyňami ako som bola aj ja 💜 na Slovensku je viacero bánk ženského mlieka, do ktorých môžete mliečko darovať. Darovať môžete od pôrodu do dokončenia 6m dieťaťa. Treba absolvovať základné testy na infekčné ochorenia + nezávadnosť mliečka a následne k vám bude chodiť sanitár niekoľkokrát do týždňa po mliečko aj s novými sterilnými fľaškami. Okrem dobrého pocitu dokonca môžete mať aj pár eur nazvyš.
    Pre viac info mi v pohode napíšte 🙂 Každá kvapka sa počíta 🤱🏻

    #darovaniemlieka #kojenie #dojcenie #materskemlieko

    katjanka
    22. máj 2017    Čítané 42467x

    8 potravín, ktorými podporíte tvorbu materského mlieka

    Mnoho mamičiek túži dojčiť čo najdlhšie. Nie vždy je to však také jednoduché a úspešnému procesu treba často napomáhať rôznymi technikami. Od častého prikladania k prsníku a pitia dostatočného množstva vody, vhodných bylinkových čajov a nápojov cez čo najviac oddychu a čo najmenej stresu až po prispôsobenie jedálneho lístka aktuálnym potrebám. 

    Na každého však platí čosi iné. Ktoré potraviny vám môžu pri snahe o podporu tvorby materského mlieka byť nápomocné?

    Ovsené vločky

    Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny a môžu vám pomôcť pri tvorbe materského mliečka. Dopriať si preto každý deň výdatné cereálne raňajky je pre vás výborný nápad práve v tomto období. Zároveň má ovos úžasnú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pomáha regulovať krvný tlak, čo po pôrode určite oceníte.

    Mrkva

    Mrkva obsahuje ohromné množstvo betakaroténu, ktorý napomáha laktácii. Je tiež zdravým zdrojom sacharidov a nadopuje vás draslíkom. Môžete si z nej pripraviť chutnú polievku alebo sa do nej zahryznúť len tak, namiesto snacku z rafinovaného cukru.

    Zázvor

    Váš obľúbený pomocník pri ranných nevoľnostiach v začiatkoch tehotenstva sa vám môže zíjsť aj teraz. Okrem toho, že napomáha tvorbe materského mlieka, tiež výborne chutí. Obľúbený je v indickej i ázijskej kuchyni. Ak na varenie čas nemáte, stačí si pripraviť chutný a zdravý zázvorový čaj.

    Zelená listová zelenina

    Špenát, ľadový šalát, kapusta, brokolica... Všetko to sú vynikajúce zdroje minerálov, ako železo, vápnik, riboflavín a vitamín A. Zároveň pomáhajú posilňovať laktáciu. Dojčiacim matkám sa preto odporúča konzumovať 1 až 2 porcie zelenej listovej zeleniny denne. Odporúčame pripraviť si z nej chutnú zeleninovú polievku alebo si na nej pochutnať len tak, v surovom stave.

    Strukoviny, najmä šošovica

    Strukoviny, ako napríklad červená šošovica, sú bohatým zdrojom bielkovín, železa a vlákniny. Zároveň majú schopnosť podporiť tvorbu materského mlieka. Na druhej strane však zo strukovín nadúva - nielen vás, ale aj prcka - takže to s množstvami nepreháňajte.

    Sezamové semienka

    Sezam je zdrojom vápnika a je tiež dôležitou zložkou na podporu pri dojčení. Na podporu tvorby materského mlieka sa používa už od nepamäti. Semiačka môžete primiešať do ovsených vločiek, ovocného smoothie či jogurtu.

    Polievky

    Aby ste si zabezpečili dostatočný príjem tekutín počas dňa, výbornou stratégiou je zaradiť do jedálnička rôzne jednoduché zeleninové a mäsové vývary či zaprážané polievky, z ktorých nenadúva. Polievku si pokojne doprajte aj niekoľkokrát denne.

    Niekoľko rád na záver:

    • Pre lepšie dojčenie jedzte často a menšie porcie
    • Doprajte si aj druhú večeru, veď predsa dojčíte aj neskoro večer
    • Jedzte rozmanitú stravu, bohatú na vitamíny A, B a C a minerálne látky
    • Pite dostatok tekutín

    Máte málo materského mlieka? Vyskúšajte aj týchto 8 byliniek!


    #dojcenie #materske_mlieko #malo_mlieka #podpora_dojcenia #kojenie
    Foto: shutterstock

    katjanka
    18. máj 2017    Čítané 7251x

    Máte málo materského mlieka? Vyskúšajte týchto 8 byliniek

    Máte pocit, že vám dochádzať "šťava"?  Máme pre vás dobré správy! Existuje bezpečný a prirodzený spôsob, ako podporiť tvorbu materského mlieka, a to jednoducho a lacno. Zaraďte do svojho pitného režimu bylinky na podporu kojenia. Ktoré to sú?

    Senovka grécka

    Jednou z najúčinnejších byliniek, na zvýšenie produkcie mlieka, je senovka grécka. Pri kojení sa využíva už od nepamäti. Pozitívne výsledky môže priniesť už po 24 až 72 hodinách. S množstvami to však nepreháňajte. Senovka totiž môže spôsobiť plynnatosť vám alebo vášmu dieťatku. Odporúčané denné množstvo je 3500 mg. Bylinka sa neodporúča užívať počas tehotenstva, keďže môže zapríčiniť pohyby maternice.

    Fenikel

    Vhodnou bylinkou na zvyšovanie produkcie materského mlieka je aj fenikel. Zároveň pôsobí upokojujúco pri tráviacich problémoch a na upokojenie žalúdka. Preto odporúčame kombinovať senovku práve s feniklom. Už dlhé stáročia sa využíva na Blízkom východe, v stredomorských krajinách či v Indii. U niektorých žien sa množstvo materského mlieka vďaka konzumácii čaju z feniklu dokáže až zdvojnásobiť.

    Listy malinovníka

    Listy malinovníka nielenže podporujú produkciu materského mlieka, ale majú tiež blahodárne účinky pri zotavovaní sa maternice po pôrode či pri tzv. pocitoch „tehotenského blues“. Listy malinovníka obsahujú veľmi veľa vitamínov i minerálov.  Mimoriadne obľúbené je aj ich využitie počas tehotenstva.

    Lucerna siata

    Výbornou bylinkou pre dojčiace mamičky je aj užívanie lucerny siatej. Okrem toho vďaka vysokému obsahu vitamínu K pomáha pri popôrodnom krvácaní a napomáha organizmu zotaviť sa po pôrode. Pozor však na príliš časté užívanie. Veľké množstvo lucerny môže spôsobiť vám alebo vášmu bábätku hnačku. Lucernu môžete bezpečne užívať aj počas tehotenstva.

    Žihľava dvojdomá

    Účinky žihľavy dvojdomej sú podobné ako pri lucerne siatej. Takisto napomáha tvorbe mlieka pri kojení.

    Aníz

    Obľúbeným starovekým ľudovým liekom na zvyšovanie tvorby materského mlieka bolo pridať niekoľko semienok anízu do rumu. Aníz má skutočne pozitívne účinky pri kojení, dnes už však môžete s určitosťou vynechať tú druhú ingredienciu a dopriať si iba čistý vývar z anízu.

    Benedikt lekársky

    Benedikt lekársky pozitívne pôsobí pri tvorbe materského mlieka a zároveň má blahodárne účinky pri prípadnej popôrodnej depresii, keďže priaznivo pôsobí pri pochmúrnej nálade. Ide o horkú bylinku, prospešnú aj pre vašu pečeň a trávenie.

    Jastrabina lekárska

    Ďalšou účinnou bylinkou na podporu tvorby mlieka je jastrabina lekárska. Má priamy účinok na prsné zľazy. Odporúča sa pre ženy, ktoré majú s dojčením problémy od samotného začiatku. Niektorým dojčiacim ženám pomohlo užívanie jastrabiny zvýšiť produkciu mlieka až o polovicu. Pozor však, vo väčšom množstve dokáže znížiť hladinu cukru v krvi.

    Tvorbu materského mlieka podporíte aj vhodnými potravinami

    Foto: shutterstock

    Ako naozaj vyzerá kojenie? Fotografka sa snaží ukázať realitu. Všetky fotky tu: http://www.doba.sk/2015/11/13/ako-naozaj-vyzera... #kojenie