cervenynosOverená organizácia
    31. júl 2023    

    „Chcem sa poďakovať doktorovi Humerusovi Medicinušovi za to, že v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach pomohol môjmu synovi zabudnúť na operačný výkon, ktorý ho čakal. Celý deň mu spríjemnil hrou, zábavou a povzbudením a hlavne aj tým, že ho odprevadil až na operačnú sálu. Musím priznať, že na mne moje deti vidia, že aj ja sa bojím a mám strach a vďaka doktorovi Humerusovi Medicinušovi si to môj syn nevšímal a dokonca sa aj začal usmievať, aj keď ráno bol taký vystrašený, že s nikým nechcel vôbec rozprávať. Veľmi vám ďakujem za vašu prácu a čas, ktorý venujete všetkým pacientom."
    Jana a syn Marek

    Ďakujeme za krásny odkaz aj s fotkou, ktoré s dovolením mamky Jany zdieľame. Marekovi prajeme veľa dôvodov na úsmev. 🙂

    Pomôžte priniesť viac smiechu a radosti deťom v nemocniciach po celom Slovensku: https://cervenynos.darujme.sk/chcem-pomoct/ Ďakujeme, že spolu s nami tvoríte toto poslanie.

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    5. jún 2023    

    Ako rozveseliť deti, ktoré bolí duša? Vypočujte si náš podcastu Podnoska, v ktorej sme privítali Jitku Rosenovú. Jitka je zdravotná klaunka, ktorá pôsobí v českej organizácii Zdravotní klaun a venuje sa téme klaunovania pre detských psychiatrických pacientov. Pravidelne školí aj náš klaunský tím a my workshopy s Jitkou zbožňujeme. Dúfame, že si rovnako aj vy užijete našu novú Podnosku, ktorú nájdete na všetkých podcastových aplikáciach, ale aj na:
    🔴 YouTube:

    https://www.youtube.com/watch?v=SUQjmEionVg


    🔴 našom webe: https://www.cervenynos.sk/klaunovinky/podcast/
    Ďakujeme, že nás počúvate. 🙂
    #cervenynos #podnoska

    cervenynosOverená organizácia
    14. máj 2023    

    Dnešok by sa dal premenovať na Deň superhrdiniek. 🦹‍♀️ Lebo tými mamky naozaj sú. V nemocniciach sa o tom presviedčame na vlastné oči aj nosy! 🔴 Zvládnu prebdieť celé noci, pohladkať a pohrať sa, skryť smútok v očiach za úsmev a byť oporou, nech sa deje čokoľvek. Milé mamky, my klauni to všetko vidíme a sme v nemocniciach aj pre vás. ❤

    Foto: Katarína Varga
    (návšteva zdravotných klaunov v Nemocnici Brezno)

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    Správa bola zmenená    24. apr 2023    

    „Autizmus nie je vítaný hosť, ale je súčasťou môjho dieťaťa a robí ho výnimočným." V našom podcaste PodNOSka sme privítali Evu Petričkovú, ktorej mladšia dcéra Paulínka má autizmus. Eva je zakladateľkou združenia Spolu AUT a prináša na tému autizmu svoj osobný pohľad plný každodenných obyčajno-neobyčajných momentov, radostí aj starostí.

    Najnovšiu epizódu PodNOSky si môžete vypočuť vo všetkých podcastových aplikáciach, ale aj na:
    🔴 YouTube:

    https://www.youtube.com/watch?v=CbkwrGZX060


    🔴 našom webe: https://www.cervenynos.sk/klaunovinky/podcast/
    Ďakujeme, že nás počúvate. 🙂

    #cervenynos #podnoska #podcast

    cervenynosOverená organizácia
    13. apr 2023    

    Apríl je mesiacom, kedy v Červenom nose oslavujeme narodeniny. 🎈 Ďakujeme, že už 19 rokov máte ❤️ srdce a NOS 🔴 na správnom mieste. Iba vďaka vašej pomoci môžu malí pacienti v nemocniciach už 19 rokov zažiť veselé chvíle so zdravotnými klaunmi. Vážime si, že pomáhate spolu s nami tvoriť toto poslanie.

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    9. mar 2023    

    Veronika mala v nemocnici svoju prvú 12-hodinovú službu. Aby si z nej odniesla tie najlepšie spomienky, spoločnosť jej robili aj títo dvaja klaunskí odborníci. 🔴 „Ani neviete, aká happy som bola, že som vás stretla na detskom oddelení. To, čo robíte, je tak úžasné a krásne. A keby vidíte tie naše deti, ako sa zrazu usmievali, smiali, behali po izbách a spolu s vami spievali, joj! Máte môj mega obdiv a pevne verím, že sa naše cesty ešte aspoň raz skrížia," napísala nám Veronika. Prajeme jej veľa radosti a úspechov v práci. Zdravotní klauni nezabúdajú ani na zdravotnícky personál, ktorý sa v náročných chvíľach rovnako potrebuje zasmiať.
    #cervenynos #zdravotniklauni #fotkyodvas

    cervenynosOverená organizácia
    3. feb 2023    Čítané 18x

    Zdravotní klauni aj naďalej prinášajú úsmevy ľuďom z Ukrajiny 🔴

    Nie každú bolesť je vidieť očami. Ľudia z Ukrajiny si nesú traumy, aké si len ťažko predstaviť - z vojny, neistoty a straty blízkych. Na Slovensku ich zdravotní klauni prichádzajú rozveseliť každý pondelok v Poliklinike Rovniakova v Bratislave, kde boli zriadené ambulancie špeciálne pre ľudí, ktorí utiekli pred vojnou na Ukrajine. Na workshope sme hľadali cesty, ako sa k týmto ľuďom priblížiť a priniesť im psychickú úľavu cez láskavý humor, ale aj hudbu a piesne.

    „Deti aj dospelí z Ukrajiny, ktorých stretávame, zažili psychickú traumu. Psychické problémy sú v našej spoločnosti stále tabu, sú v nás veľké predsudky. Keď vidíme niekoho so zlomenou nohou, rukou, hneď pomôžeme. Pri psychických traumách máme skôr tendenciu sa odďaľovať. Ľudia z Ukrajiny majú psychické zranenie, majú v sebe veľkú bolesť. Čím viac ich to bolí, tým menej kričia "au". Ako môžeme pomôcť my, klauni? Podobne, ako pri tej zlomenej nohe. Odvedieme pozornosť od toho, čo bolí, na niečo príjemné,“ - hovorí Pavel Mihaľák, umelecký riaditeľ Červeného nosa.

    Smiech prinášame tým, ktorí to potrebujú - bez rozdielu veku, pohlavia či národnosti. Pretože kde je smiech, tam je nádej.

    cervenynosOverená organizácia
    30. jan 2023    

    „Cesta na operačnú sálu bola pre nášho synčeka zážitkom, na ktorý spomína veľmi často už rok. Ďakujeme. ❤ P.S. pozdravujeme Fera. 🙂" - napísala nám Veronika a poslala aj túto fotku. Naozaj, sestrička Štastná presne vie, ako zmierniť strach a stres aj v takto náročných chvíľach. Uhádnete, kto je Fero? 🙂

    Pošlite 2% z dane pomôžte prinášať radosť malým pacientom. Postup a tlačivá nájdete tu: https://www.cervenynos.sk/chcem-pomahat/2-z-dane/

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    23. jan 2023    

    Minulý rok bol plný smiechu! ❤️ Vďaka vašej pomoci sa podarilo zrealizovať neuveriteľných 2514 klaunských návštev. Za týmto číslom sa skrývajú tisíce rozosmiatych chorých detí, ale aj seniorov a dospelých pacientov.

    „Aj v uplynulom roku sa ukázalo, že láskavý humor, ktorý prinášajú naše profesionálne zdravotné klaunky a klauni, môže pomôcť aj v tých najťažších chvíľach. V roku 2022 bolo takých chvíľ viac než dosť,” hovorí výkonný riaditeľ Červeného nosa Milan Šagát. „Náročné a vyčerpávajúce pandemické obdobie vystriedala vojna a spoločnosť sa rozdelila ešte výraznejšie. O to viac sme cítili dôležitosť našej misie - prinášať radosť, smiech i úľavu tým, ktorí to práve potrebujú. Či ide o choré deti v nemocniciach a dlhodobej domácej starostlivosti, seniorov v seniorských zariadeniach, zdravotnícky personál, ale aj ľudí, ktorých vyhnala z ich domovov vojna. Všetko sa nám podarilo vďaka láskavej podpore našich darcov a partnerov.”

    Prečítajte si viac: https://bit.ly/3ZVQotb

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    18. jan 2023    

    Premeňte 2% z dane na smiech detí v nemocniciach. 🔴 Venujte vaše 2% z dane Červenému nosu a prinesiete tak dobrú náladu chorým deťom, ale aj seniorom v seniorských zariadeniach.

    Tu nájdete údaje a tlačivá: https://www.cervenynos.sk/chcem-pomahat/2-z-dane/

    Vďaka vašej podpore budeme môcť zabezpečiť stabilitu našich programov a vyčarovať úsmev na tvári tým, ktorí to veľmi potrebujú. Príspevok vo forme 2% z dane z príjmu fyzických a právnických osôb nie je príspevok navyše. Práve naopak, v prípade neuplatnenia si svojho práva tieto prostriedky odvedie daňový úrad do štátneho rozpočtu.

    Ďakujeme, že vám to nie je ľahostajné.

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    13. jan 2023    

    Smiech potrebujeme v každom veku. 🧡 Ďakujeme, že ste minulý rok pomohli priniesť dobrú náladu seniorom v seniorských zariadeniach po celom Slovensku. A čo na klaunské návštevy hovoria samotní seniori?

    🔴 „Pri vás sa mi až ľahšie dýcha!" - Jozef, 81 rokov
    🔴 „Teraz som dvojnásobne veselá!" - pani Veselá, 82 rokov
    🔴 „Rozdávajte veľa lásky! Potom sa dostane opäť k vám, nájde si vás!" - Anna, 75 rokov

    Vďaka vašej podpore sme v roku 2022 zrealizovali až 183 klaunských návštev seniorov a navštívili sme dokopy 31 zariadení. Práve dobrá nálada je pre starších ľudí, ktorých trápia rôzne problémy a osamelosť, veľmi potrebná. Ďakujeme, že tvoríte s nami toto poslanie.

    Foto: Michal Svítok
    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    31. dec 2022    Čítané 22x

    Smiech detí v nemocniciach ❤️

    Detský smiech je tá najkrajšia hudba na svete.

    A keď v nemocnici smiech vystrieda plač alebo ťaživé ticho, je to skutočný zázrak. Takéto zázraky sú možné vďaka vám, našim darcom a priaznivcom a my vám za to ďakujeme z celého nosa. :o)

    Vo videu nájdete malú ukážku toho, čo dokázala vaša podpora v tomto roku. Detský smiech znel v tisíckach nemocničných izieb po celom Slovensku, keď malých pacientov navštívili zdravotní klauni. Vážime si, že spoločne tvoríme toto krásne poslanie. Pretože so smiechom je všetko ľahšie. 

    cervenynosOverená organizácia
    17. dec 2022    

    Keď z nemocnice vychádzajú deti s takýmto úsmevom (a navyše aj s červenými chráničmi na nosy 🔴 proti zime), naše klaunské srdcia skáču od radosti. 🙂 Za fotku ďakujeme Marianne, ktorá nám k nej poslala aj milú správu:
    „Chceli by sme Vám popriať krásne Vianoce a za všetkých poďakovať za to, čo robíte. Aj nás ste rozveselili, keď nám bolo v nemocnici smutno. A dnes sme vás stretli po tretíkrát. Ďakujeme, že sú na svete ľudia, ktorí majú dobré srdce."
    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    12. dec 2022    Čítané 12x

    Ako na Vianoce rozsvietiť úsmevy detí v nemocniciach? 🎄

    Ako na Vianoce rozsvietiť úsmevy detí v nemocniciach? ⭐ Zdravotní klauni na to majú recept - smiech a poriadne veľa vianočných svetielok! 🎄 Sestrička Pištíková a doktor Koala sa do tej vianočnej atmosféry tak ponorili, až nevedeli, kde im nos a hlava stoja. Hlavné je, že sa izba naplnila smiechom a dobrou náladou.

    Prispejte a pošlite na Vianoce radosť deťom do nemocníc.


    Video sme natočili počas našej pravidelnej klauniády v Detskom kardiocentre v Bratislave - Národný ústav srdcových a cievnych chorôb.

    Strih a kamera: Peter Važan
    Účinkujú: Lucia Barczi, Ján Morávek, detskí pacienti a rodičia

    cervenynosOverená organizácia
    29. nov 2022    

    Máte NOS na dobré skutky? 🔴 Dnes je Giving Tuesday, sviatok štedrosti, pomáhania a darovania. Podporiť môžete aj Červený nos a pomôžete tak prinášať viac smiechu a radosti deťom v nemocniciach a seniorom. Iba vďaka vám, ľuďom s veľkým srdcom, sa môžu diať zázraky. ❤

    Urobte dobrý skutok tu: https://www.givingtuesday.sk/.../cerveny-nos-cl...
    Pomôže nám aj každé zdieľanie.

    #cervenynos
    #givingtuesday
    #mozempomozem

    cervenynosOverená organizácia
    7. nov 2022    

    Nikto by nemal zažiť to, čo štvorročná Dorotka. Musela na dlhý čas vymeniť domov za nemocničnú izbu na onkológii. Chýbali jej blízki, uzatvorila sa pred svetom a takmer nekomunikovala. Dorotku konečne rozosmiali až zdravotní klauni. Jej mamine si na to spomína veľmi dobre.

    „Prvýkrát sme zdravotných klaunov stretli v lete minulého roka a Dorotka sa ich spočiatku bála. Ale to nie preto, žeby boli strašidelní, alebo čo. Boli úžasní. Len naša Dorotka vo svojich 4 rôčkoch bola psychicky na dne, zo situácie, ktorá ju postretla, z prostredia nemocnice, z odlúčenia od časti rodiny... Uzatvárala sa pred svetom, a s okolím komunikovala len minimálne... Zdravotní klauni nás však navštevovali aj naďalej a po čase ich už Dorotka zvedavo sledovala z môjho náručia a dokonca sa aj usmievala. Neskôr sa už na ich návštevy tešila a pýtala sa, kedy opäť prídu. Síce s nimi komunikovala a interagovala len minimálne, vždy keď odišli, tak o nich s nadšením rozprávala a videla som, ako sa jej srdiečko napĺňa radosťou... Pri poslednej ich návšteve počas našej hospitalizácie dokonca prišla klaunom sama otvoriť dvere. Spravili ste veľmi veľa pre jej zlomenú detskú dušičku. Ešte raz vám všetkým ďakujeme. A prajeme vám veľa úspechov vo vašej práci, ktorá skutočne má zmysel."

    Prečítajte si celý príbeh: https://www.cervenynos.sk/klaunovinky/pribehy/d...

    Dorotke prajeme to najdôležitejšie - veľa zdravia a veľa síl. 🍀

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    7. okt 2022    

    Dnes je Svetový deň úsmevu! 🙂 Úsmev na tvári dieťaťa či rodiča v nemocnici môže byť skutočným zázrakom.

    Foto: Ján Štovka
    Nemocnica AGEL Levoča

    #worldsmileday #svetovydenusmevu #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    4. sep 2022    

    Maminky školákov, pribaľte zajtra deťom do tašky aj náš veselý klaunský rozvrh! Každý deň bude pripomínať, že s humorom ide všetko (aj v škole) ľahšie. 🙂 O krásnu ilustráciu sa postarala ilustrátorka Johanka Jánošíková.

    Stiahnite a vyplňte rozvrh v pdf: https://www.cervenynos.sk/rozvrh

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    18. júl 2022    

    „Klauni sú naše srdiečka, chodia k nám už niekoľko rokov. Vždy prinesú veľa smiechu, radosti. Keď vidíme, ako sa Maťko pučí od smiechu, nič krajšie pre nás rodičov neexistuje. 🙂" - mamka Ľudmila

    Martinko je náš kamarát, stretávali sme ho v nemocnici a teraz ho chodíme rozveseľovať priamo domov. Patrí medzi vážne choré deti, ktoré sú sučasťou nášho progamu Prezuvky máme. Maťka veľmi pozdravujeme a prajeme mu veľa dôvodov na úsmev. 🍀

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    6. júl 2022    Čítané 26x

    Otvorte srdcia smiechu

    Nech sa páči, otvorte dvere a vstúpte do nášho skutočného príbehu. Prejsť dverami totiž nie je vždy také ľahké, ako sa môže zdať. O tom by vám vedel rozprávať aj v tom čase ešte len dvojročný Sebi, ktorý strávil takmer 2 mesiace v nemocnici.

    Dvere jeho nemocničnej izby v istom momente úplne prestali poslúchať. Počas jednej zo svojich pravidelných návštev na to doplatili aj zdravotní klauni. Kus dreva im drzo stál v ceste. Narazili si oň svoje červené nosy a Sebi, dovtedy mĺkvy a zamyslený, vyprskol do hlasného smiechu.

    „Sú pokazené,“ stanovili klauni dverám jednoznačnú diagnózu a Sebi sa neprestával smiať.
    „Veru,“ povzdychla si jeho mamina Mirka. „Už dva mesiace sa cez ne nevieme dostať domov.“
    „Opravíme ich hneď, ako sa bude dať,“ prisľúbili klauni.
    O týždeň Sebiho zápal ako zázrakom zmizol.
    „Hurá,“ oznamuje s úsmevom klaunom, keď ho znovu prídu navštíviť. „Dvere sú opravené!“
    A jeho mamina konečne začína baliť kufre na cestu domov.

    „Napriek dlhému pobytu v nemocnici Sebi na podobné prostredie nezanevrel,“ vraví Sebiho mamina. „Doteraz totiž rád spomína na červenonosých pánov doktorov, ktorí ho rozosmiali. Dnes má tri roky a raz za čas musí absolvovať nejaké to vyšetrenie. Bez plaču a s úsmevom ide za každým lekárom, aj keď nie je z Červeného nosa.“ - Sebiho mamina Mirka

    Aj teraz je hospitalizovaných veľa detí, ktoré potrebujú pravidelne rozveseliť. Trvalý príkaz je ten najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť, že dobrá nálada a smiech budú mať dvere vždy dokorán. Ďakujeme.

    cervenynosOverená organizácia
    Správa bola zmenená    27. jún 2022    

    Pani Eva už zdravotných klaunov pozná a vždy sa teší na ich veselú návštevu. „Ste príma!" usmieva sa a stisne klaunskú ruku. Smiech, ale aj ľudský kontakt, dotyk a pohladenie sú pre seniorov veľmi dôležité. Vďaka vašej podpore môžu vyškolení zdravotní klauni prinášať úsmevy seniorom v zariadeniach po celom Slovensku.

    Prispieť a darovať radosť môžete tu: https://cervenynos.darujme.sk/chcem-pomoct/

    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    20. jún 2022    

    „Zase raz ďakujeme," napísala nám Janka. Sú deti, ktoré v nemocnici stretávame opakovane. Sme radi, že môžeme byť ich dôvodom na úsmev. A to všetko vďaka vašej pomoci a podpore. Prajeme Janke a synovi veľa zdravia. 🍀 #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    16. jún 2022    Čítané 265x

    Fidlikára pre deti so zdravotným znevýhodnením

    Fidlikáru sme vytvorili pre deti s autizmom a deti s vážnym mentálnym a kombinovaným zdravotným znevýhodnením. Pozrite si momenty z tohto predstavenia v zariadení Centrum Svetielko v Bratislave. 

    Pri Fidlikáre ide najmä o individuálny prístup ku každému dieťaťu a o vytvorenie pokojnej atmosféry, v ktorej môžu deti objavovať nové podnety.  Niekedy to môže byť spievanie vlastného mena, zvuk hudobného nástroja alebo cinkanie kľúčov, ktoré ich inšpirujú, aby vykukli zo svojho sveta. 

    Fidlikára sa sústreďuje najmä na zmyslové vnemy. Jednoduchý príbeh, dotyk látky či objatie prinášajú nové podnety, ktoré môžu byť pre uzavreté deti liečivé. Každé si prežíva predstavenie po svojom a to je v poriadku. Nemusia sa prispôsobiť Fidlikáre, tá sa prispôsobí im.

    FOTO: Mária Műhl Candráková

    cervenynosOverená organizácia
    26. máj 2022    

    Quido a Krvinka vyrazili na cesty! 🚗 Vážne choré deti totiž navštevujeme nielen v nemocnici, ale chodíme za nimi aj priamo domov. 🏠 A tak zaklopali na dvere, za ktorými sa už na nich tešila celá rodina. Nielen pacient, ale aj súrodenci a rodičia veľmi potrebujú radosť a smiech, pretože keď ťažko ochorie dieťa, zasiahne to všetkých. „Tento program je pre mňa veľmi silný. Dáva ma to do pokory. Uvedomím si, ako veľa máme, keď máme zdravie. Bežné starosti s deťmi, škola, úlohy sú zrazu úplné maličkosti. Nielen dávam, ale oveľa viac dostávam," povedal o programe PREZUVKY MÁME zdravotný klaun Roman Večerek alias doktor Quido Bublanina.
    #cervenynos

    cervenynosOverená organizácia
    11. máj 2022    Čítané 17x

    Aj potknutie či pád treba natrénovať 🔴

    Ako sa správne potknúť, šmyknúť či vraziť do dverí? To všetko si vyžaduje poctivý tréning 💪, ktorý však následne u detí v nemocniciach vyvolá skutočné výbuchy smiechu. 🙂 Zdravotní klauni majú za sebou 3-dňový intenzívny workshop, na ktorom trénovali slapstick comedy - ide o komediálny štýl, pri ktorom sa využívajú zveličené pohyby a gestá. Lektorom bol skutočný odborník na fyzickú komédiu, Michal Chovanec zo Zdravotní klaun. 🔴  

    Za poskytnutie krásneho priestoru na tréning ďakujeme štúdiu Loca v Banskej Bystrici. 

    Video: Ján Mikuš