sabusik321
    21. jún 2022    Čítané 1517x

    Súťaž: Zdravá s bruškom, kniha (nielen) pre budúce mamičky

    Tehotenstvo. Motýliky v brušku, najkrajšie obdobie v živote ženy, či opuchnuté nohy, nechuť do jedla, slabosť? Každá z nás má na obdobie tehotenstva iné spomienky. (Ja osobne veru nie tie najkrajšie :D). S dvoma čiarkami na teste sa dostaví aj zodpovednosť. Nielen za seba ale aj za toho malého človiečika v našom tele. Vynorí sa množstvo otázok, čo tehotná žena môže a čo nie. Začne sa kolobeh hľadania a surfovania po fórach v snahe nájsť tie najdôležitejšie informácie. 

    Zopár šikovných a vzdelaných ľudí dalo hlavy dokopy a vytvorili pre všetky (budúce) mamičky pomocníka v podobe knihy Zdravá s bruškom.

    A čo kniha obsahuje?

    ✔️ ako si vyskladať zdravý tehotenský tanier;

    ✔️ ako si stravovaním pomôcť pri rôznych tehotenských ťažkostiach;

    ✔️ čo v jedálničku preferovať a obmedziť trimester po trimestri;

    ✔️ špecifiká cvičenia pre jednotlivé trimestre;

    ✔️ koľko cvičiť, aké druhy pohybu si vybrať a čomu sa vyhnúť;

    ✔️ ako je to s tréningom v posilňovni;

    ✔️ unikátne tréningové zostavy vhodné na každý trimester od trénerky Mgr. Andrejky Peniakovej;

    ✔️ ako sa mení ženské telo a ako rastie bábätko;

    ✔️ ako si pomôcť pri rôznych ťažkostiach od gynekologičky MUDr. Lucie Ďurčekovej;

    … takisto sa v knihe nachádza veľa zaujímavostí, tipov a rád, ako prežiť nádherné tehotenstvo a pripraviť sa na pôrod a šestonedelie. Tiež v nájdete množstvo informácií o  strave počas dojčenia a cvičenie po pôrode.

    Pohyb a strava sú dva piliere ktoré držia naše telo vo forme. To platí v období tehotenstva dvojnásobne.  Ako by mala vyzerať plnohodnotná strava tehotnej ženy a inšpiratívne recepty sú tiež súčasťou knihy.

    Pravidelným cvičením sa viete nielen udržať vo forme počas tehotenstva, ale vďaka pohybu viete zmierniť rôzne ťažkosti ako bolestivý chrbát, či zlepšiť trávenie,  cvičenie pomáha udržať ženu v psychickej pohode a zlepšiť spánok. Fitshaker.sk ponúka programy na cvičenie počas tehotenstva - Gravid jógu, aj po pôrode - Baby fit, kde si môžete po pôrode precvičiť rôzne partie tela, samozrejme cviky sú prispôsobené ženám po pôrode 🙂.

    Ak ťa kniha zaujala, alebo ju chceš darovať nejakej kamarátke, mám pre Teba malé prekvapenie. Jedna z Vás ktorá mi do komentára odpovie na súťažnú otázku na konci článku, sa poteší tejto knihe. 

    POZOR! : Ak nechceš čakať na výsledok súťaže a knihu Zdravá s bruškom si objednáš cez e- shop, získavaš aj 25%-tnú zľavu na PREMIUM členstvo vo Fitshakeri!  T.j. zľavu na všetky (nielen) tehotenské cvičenia s nami.  

    Zakúpením knihy dostaneš automaticky zdarma aj E- book Sprievodca fit tehotenstvom  a video tréning Gravid jóga pre zdravý chrbát.

    *zľava sa vzťahuje na zakúpené 3-mesačné PREMIUM členstvo, alebo ročné PREMIUM členstvo

    Súťažná otázka : Máte/mali ste nejaké "tehotenské chute"?  Napísaním odpovede do komentára pod tento článok, ste automaticky zapojené do súťaže 🙂

    Trvanie súťaže : 21.6.- 30.6.2022. 1.7.2022 vyberiem náhodne jednu z Vás, ktorá poteší seba alebo niekoho zo svojho okolia knihou Zdravá s bruškom v hodnote 28,50 eur. 

    Držím palce! 🙂 #fitshaker #sutaz #tehotenstvo 

    mirabells
    27. nov 2021    Čítané 845x

    Môj Denník IVF – Obdobie čakania

    Štrnásty deň cyklu

    Pri vklade vajíčka mi povedali: v tomto momente ste tehotná“. Som si vedomá toho, že v nasledujúcich dňoch to kedykoľvek môže platiť, ale aj nemusí. Keďže som sa na internete dozvedela, že kľudový režim nie je telu prirodzený a aktivita počas dňa pomáha zabezpečiť prísun živín pre orgány v tele, pokračujem v bežnom chode dní, ale s častejšími prestávkami na odpočinok. Výhodou je, že po včerajšom vklade embrya nasleduje víkend, takže sa môžem venovať oddychovým aktivitám.

    Ráno som navarila jednoduchý obed a poobede sme išli na pohodovú prechádzku k Dunaju. Pričom sme si robili častejšie prestávky ako obvykle. No a  po návrate som až do večera relaxovala.

    Šestnásty deň cyklu

    Hoci sa cítim dobre, a kľudne by som už mohla nastúpiť do práce, tak čerpám dovolenku, ktorú som už mala vopred nahlásenú. Cítim sa dobre – normálne, ani tehotne, ani netehotne, aj keď ma sem tam napadne myšlienka na moje rastúce emryjko. 

    Dni trávim relatívne v kľude, niečo navarím alebo napečiem, idem do obchodu, na návštevu, na prechádzku, poupratujem a veľa odpočívam.

    Dnes sa ozval pán embryológ, informoval ma, že druhé embryo sa vyvinulo do štádia blastocysty a žiada odo mňa súhlas na zamrazenie. Samozrejme sa teším a súhlasím.

    Dvadsiaty deň cyklu

    Celý týždeň skúmam potencionálne príznaky tehotenstva, sledujem svoje prsia, pocity v podbrušku, pleť, chute. Keďže sa snažím k celej situácii pristupovať s nadhľadom, rozhodla som urobiť tehotenský test najskôr na siedmi deň od vkladu embrya, aj keď ma to láka aj skôr, dodržím svoj plán. Test však jednoznačne preukazuje negatívny výsledok. V prvom momente si vravím, že je ešte skoro, ale po neskoršej úvahe si uvedomím, že moje pocity skôr pripomínajú predmenštruačné príznaky ako tehotenské. Je to veľké sklamanie, prichádza psychické zrútenie, ale aj zmierenie s realitou. Som pripravená ísť ďalej, som predsa silná múdra a dobrá žena, všetko zvládnem a všetko dobre dopadne, len musím počkať ešte chvíľu dlhšie.

    Dvadsiaty siedmi deň cyklu

    Dnes ráno idem na odber krvi do reprocentra. Výsledky potvrdia môj predpoklad, s ktorým som už zmierená. Od dnes prestanem užívať Amelgen, ktorý sa v prípade pozitívneho výsledku užíva minimálne celý prvý trimester.

    Realizujem úhradu za mrazenie embrya (250,00 Eur). Zároveň dostanem Zmluvu o zmrazení a skladovaní embryí, ktorú mám aj s partnerom podpísať.

    Najbližší cyklus treba nechať odkrvácať, a v ďalšom cykle je možné sa objednať na ďalšie vyšetrenie a príp. vklad embrya.

    Takže my pokračujeme ďalej... Držte palce!

    mirabells
    21. nov 2021    Čítané 3500x

    Môj Denník IVF – Vklad embrya

    Dvanásty deň cyklu

    Deň prežívam bez strachu o moje vajíčka, viem, že sú v dobrých rukách. Ráno som si zacvičila, trochu poupratovala a bolesti z predchádzajúcich dní úplne odzneli. Cez deň pracujem a večer idem na nákup a na prechádzku.

    Po telefonáte s embryológom som sa dozvedela, že sa nám vyvinuli 2 embyá. Veľmi ma to neprekvapuje, lebo aj v minulosti sme mali 2 blastocisty (štádium embrya na začiatku 5. dňa po oplodnení) zo 6 vajíčok. Embryológ ma objednáva na vklad embrya v nasledujúci deň o 12:00 hod. Potvrdím, že za týchto okolností, sme sa rozhodli pre vklad jedného embrya s použitím lepidla. (V minulosti som podstúpila vklad emrya bez lepidla a ujalo sa. Keďže však už podstupujem druhý cyklus, a máme “len” dve emryá, každé percento zvýšenia úspešnosti pre mňa hrá rolu).

    Pri malom počte embryí sa vklad realizuje čo najskôr, aby mal zárodok čo najprirodzenejšie podmienky na vývoj. Pri väčšom počte získaných embryí sa nechajú vyvinúť do štádia blastocysty, a potom sa vkladajú v piaty deň od odberu.

    Mám si priniesť nočnú košeľu a papuče. Pred zákrokom treba mať plný močový mechúr.

    Narýchlo si vybavujem dovolenku na nasledujúci deň, nakoľko s takým skorým dátumom vkladu som nerátala. Potom bude nasledovať víkend, počas ktorého budem mať dostatočne dlhý čas na primeraný oddych.

    Trinásty deň cyklu – Vklad

    Ráno prežívam pokojne, tašku s vecami mám pripravenú, dám si ľahké raňajky a trochu upratujem. Telefonicky si na klinike overím, či si mám aplikovať Amelgen. Sestrička mi potvrdí, že aj dnes ráno mám prípravok bežne užiť a pripomína mi plný močový mechúr. 

    Naplnený močový mechúr napomáha napriameniu maternice, a tým uľahčuje zavedenie embryí do maternice. Podľa informácií, ktoré som našla na internete je odporúčaný stredne plný močový mechúr. Poslednú toaletu odporúčam aspoň dve hodiny pred zákrokom, ja som naposledy cikala len hodinu pred zákrokom a bol to nedostatočný čas. Hoci som sa nalievala vodou, plný mechúr som necítila. Do centra  som  prišla asi 15 minút pred zákrokom. Na recepcii si odo mňa pýtali predloženie testu v súvislosti s COVID situáciou. Ten som mala platný ešte od poslednej návštevy. Odprevadili ma do izby, kde som sa prezliekla do nočnej košele a napájala sa vodou.  

    Na izbe sa za mňou zastavil embryológ, informuje ma že jedno embryo má 6 buniek a druhé 4 bunky. Na vklad odporúča šesťbunkové embryo, s čím súhlasím, odobrím postup na ktorom sme sa dohodli deň vopred telefonicky. Štvorbunkové embryo budú ďalej kultivovať, a keď sa vyvinie do štádia blastocysty, tak ho zamrazia. Norma pre počet buniek embrya v tomto štádiu je 4-6, takže som s výsledkom celkom spokojná. O vývine druhého embrya ma bude telefonicky informovať o tri dni, t.j. v piaty deň od odberu.

    Keby som mala záujem aj o radu pána doktora – gynekológa, tak by mi poskytli priestor pre konzultáciu s ním. Mne je všetko jasné a som pripravená na zákrok.

    Sestrička ma odvádza na sálu, zákrok sa podobá gynekologickému vyšetrenie, trošku dlhšiemu a nepríjemnejšiemu, ale v zásade bezbolestnému, trvajúcemu pár minút. Podľa môjho úsudku, 15-20 min, ale naozaj som to nestopovala. Ultrazvuk odhalil, môj nie úplne plný močový mechúr, v dôsledku čoho mal pán doktor komplikovanejšiu cestu k maternici, musel prekonať nejakú zákrutu, ale relatívne rýchlo to zvládol. Následne mu embryológ poskytol embryo, ktoré mi ešte ukázali na obrazovke (dokonca mi ponúkli možnosť, že si ho môžem odfotiť) a vopred pripravenou cestou zaviedli embryo do maternice. Pán doktor ešte skontroloval, či embryo bolo naozaj vložené. Sestrička nadstavila časomieru na desať minút a personál opustil izbu. Po desiatich minútach som vstala, presunula som sa na izbu, prezliekla sa a mohla som ísť. Nakoľko mi pán doktor ešte na sále potvrdil, že môžem ísť hneď po zákroku močiť a neovplyvní to zachytenie embrya v maternici, zastavila som sa na toalete a jemne sa vymočila.

    Na recepcii realizujem úhradu za akýsi nadštandard: a to za metódu ICSI (zavedenie spermie mikropipetou priamo do vajíčka) (150,00 Eur) a Embryoglue, tzv. lepidlo (250,00 Eur). Poplatok za metódu ICSI je paušálny, nezáleží na počte odobraných vajíčok. Pokiaľ by sa umelé oplodnenie vykonalo klasickou metódou IVF (samovoľnému splynutiu spermie a vajíčka) bez použitia lepidla, tak by doplatok nebol potrebný. 

    Sestrička ma objednáva na odber krvi, a to za štrnásť dní. Ďalej pokračujem v užívaní Amelgenu ráno a večer.

    Počkám na partnera, ktorý ma zavezie domov. Zvyšok dňa polihávam, oddychujem a večer idem na malú prechádzku. 

    mirabells
    21. nov 2021    Čítané 1655x

    Môj Denník IVF – Odber vajíčok

    Deviaty deň cyklu – večer

    Je 22:00 hod a vyberám z chladničky injekciu Ovitrelle. Po predchádzajúcich skúsenostiach, pichnúť túto injekciu nie je žiaden problém. Injekcia je už pripravená, stačí ju len vytiahnuť a pichnúť. Prezerám si ju a vidím pomerne veľký prázdny priestor medzi ihlou a tekutinou – bublinu. Jemne, pomalým pohybom, ju vytlačím. Sestrička mi vravela, že ani jedna kvapka nesmie vyjsť von, pri vytláčaní bubliny sa mi však jedna kvapka na hrote ihly zaleskne. Už s tým nič neurobím, a aj na inštruktážnych videách testovali injekciu vytlačením kvapky. Pichám si obsah tekutiny, rovnakým spôsobom ako v predchádzajúce dni. Týmto sú kocky hodené a mne odľahne.  Čo má byť, to sa stane.

    Desiaty deň cyklu

    Prekonala som dôležitý míľnik. Tie najzložitejšie úkony mám už za sebou. Dnes mám voľný deň. Cez deň pracujem a večer idem na malú prechádzku. Vyhýbam sa akýmkoľvek fyzicky náročným činnostiam, aby som neublížila vajíčkam.

    Večer si pripravím tašku: nočnú košeľu, papučky, doklady (osobné aj o zdravotnej dokumentácii).

    Na večeru si dám ľahkú zeleninovú polievku a od siedmej večer mám zakázané jesť a od desiatej piť.

    Jedenásty deň cyklu - Odber

    Ráno o 7:30 hod prichádzame do reprodukčného centra. Sestričke odovzdám PCR test (resp. prepošlem na email), partnera odvádzajú na odber a mňa do izby. Okolo 10:00 hod by ma mali prepustiť.

    Pomaly sa prezliekam do nočnej košele, je zima, preto si dám navrch sveter. Do izby prichádza pani doktorka, anesteziolička, a zisťuje informáciu o mojom zdravotnom stave. Na stolík si pripravím mobil a okuliare (kontaktné šošovky na operáciu nie sú vhodné), idem na toaletu, a čakám, keď ma sestrička zavolá. Dnes majú štyri pacientky, ja idem na sálu ako prvá.

    Ľahnem si na stôl a čakám na uvoľnenie, ktoré mi prinesie spánok. Do žily mi zavedú kanylu a informujú ma, že  o chvíľu zaspím. V ruke zacítim bolesť, ktorú mi spôsobila tekutina, ktorá mi začína pumpovať do žíl, no a v priebehu pár sekúnd zaspím.

    Zobudím sa na izbe, hoci prebrať ma museli už na sále, ale to si nepamätám. Cítim sa veľmi dobre, uvoľnene, otvorím oči, zistím, kde som a s kľudom odpočívam ďalej. O chvíľu ma príde skontrolovať sestrička, prinesie čaj, vyzve ma, aby som ešte pol hodinu ležala, a potom pomaly vstala, napila…

    Keď sa pozviecham, poobliekam sa a zavolám partnerovi, aby ma prišiel vyzdvihnúť. Tlak mám nižší, preto sa pohybujem opatrne, ale napočudovanie sa celkovo cítim veľmi dobe. Sestrička mi ponúka čípok proti bolesti, ale odmietnem. Už pred operáciou, resp. v posledné dni som cítila tlak v podbrušku a bolesť, ktorú teraz cítim sa ničím nelíši. Keby sa stále nepýtali na môj stav, ani si neuvedomím, že by ma mohlo niečo bolieť.

    Je asi desať hodín, keď sa presuniem do čakárne. Po chvíli prichádza môj partner, čakáme na stretnutie s embryológom, ktorý nás bude informovať o výsledkoch zákroku. Dozvedáme sa, že mi odobrali 4 vajíčka, dohodneme si spôsob oplodnenia, ICSI (zavedenie spermie mikropipetou priamo do vajíčka). Doktor nás informuje o možnosti využiť embryoglue, tzv. lepidlo, ktoré (údajne o 5-7%) zvyšuje šancu uhniezdenia vajíčka v maternici. O termíne vkladu vajíčka nás bude informovať nasledujúci deň, v závislosti od toho, ako sa budú vajíčka vyvíjať. Zvyčajne sa vajíčka vkladajú na 3-5 deň od odberu.

    Odchádzam domov – slobodná. Moje drahé vajíčka sú už v rukách lekárov. Domov prichádzam hladná, dám si plnohodnotný obed (polievka a hlavný chod). Zeleninovú polievku, ktorú som mala pripravenú (pretože som očakávala horší stav po narkóze) si nechávam na večeru. Okrem slabej bolesti hlavy, pravdepodobne z nízkeho tlaku sa cítim dobre a idem von na prechádzku.

    Jedenásty deň cyklu – večer

    Od dnešného večera budem užívať tablety Amelgen 400, jednu ráno a jednu večer (zavádza sa do pošvy). Tieto tablet sú celkom komfortné, majú tvar raketky a dajú sa pohodlne zaviesť. Ak by trochu bielej hmoty, hlavne v priebehu dňa vytekalo, môžete na zachytenie použiť slipovú vložku, ale ja ju zatiaľ nepotrebujem. (V minulosti som užívala Utrogestan dve guličky trikrát za deň, pri ktorom bolo obtiažnejšie zavádzanie aj vytekanie prípravku.)

    mirabells
    20. nov 2021    Čítané 935x

    Môj Denník IVF – Stimulácia

    Prvý deň cyklu

    Neviem či je to náhoda, alebo predsa len psychika zohráva svoju rolu, ale očakávaný menzes mešká. Hoci som napuchnutá, ubolená a nervózna, tak stále neprichádza.

    Nakoniec, hoci s vyše týždenným oneskorením si všímam mierne špinenie. Sestrička povedala, že prvý deň cyklu je ten, kedy krvácanie trvá od rána. Analyzujem situáciu, hoci sa poobede krvácanie celkom rozbehlo, rozhodnem sa za prvý deň cyklu považovať až nasledujúci deň. Telefonujem do reprodukčného centra a objednávam sa na kontrolné vyšetrenie.

    Prvý deň cyklu - večer

    Podľa pokynov od lekára, si mám injekciu Pergoveris aplikovať ráno, druhého dňa cyklu. Aby som bola pripravená, naštudovala som si vopred návod na použitie, hlavne prípravu a spôsob aplikácie injekcie, ktorá má tvar “pera”. Pri prvom použití pera treba skontrolovať správnu funkčnosť, vytlačením kvapôčky tekutiny. Vopred som si vyskúšala ako sa s perom manipuluje, nasadzuje ihla a overila som jeho funkčnosť. Návod na použitie je písaný podrobne a pochopiteľne a treba si ho na začiatok dôsledne naštudovať. Pre opakované používanie som si spísala postup v pár bodoch, aby som vedela rýchlo skontrolovať, či postupujem správne.

    Druhý deň cyklu - Prvá dávka Pergoveris

    Rannú aplikáciu lieku som si určila na 6,00 hod. Umyjem si ruky a vyčistím priestor, ktorý budem používať pri manipulácii s injekciou. Postupujem podľa spísaného zoznamu:

    1. Pripraviť - pero, ihlu, tampón a dezinfekciu
    2. Dezinfikovať miesto vpichu
    3. Nadstaviť pero na 0
    4. Našróbovať ihlu na pero, odtiahnuť vrchnák
    5. Nadstaviť pero na určenú dávku
    6. Odstrániť bubliny (klepnutím na injekciu)
    7. Vytvoriť na bruchu riasu, vpichnúť celú ihlu pod 90⁰ uhlom, pomaly palcom stlačiť a počítať 5 sekúnd
    8. Vybrať ihlu, skontrolovať aplikáciu celej dávky
    9. Odstrániť ihlu, zatlačiť vrchnák a odšróbovať celý nadstavec

    Môj zoznam mal menej bodov, ale pomohol mi pri kontrole správneho postupu.

    Tretí deň cyklu

    V rámci interného predoperačného vyšetrenia, idem na odber krvi. Pre výsledky môžem prísť ktorýkoľvek ďalší deň.

    Piaty deň cyklu

    Začínam si uvedomovať, že vajíčka už asi rastú. Dávam si väčší pozor, vyhýbam sa namáhavým aktivitám, aby mi vajíčka náhodou nepopraskali. Cítim tlak v podbrušku, podobný menštruačným bolestiam. Z pošvy mi vychádza hlien, na aký bežne nie som zvyknutá. V príbalovom letáku si prečítam vedľajšie účinky prípravku, veľmi ma to neukľudní, preto už očakávam lekársku kontrolu.

    Šiesty deň cyklu

    Pichla som si piatu dávku liečiva Pergoveris a pero ostalo prázdne. Večer skontrolujem nové pero a pripravím si ho na nasledujúcu dávku.

    Keď sa ráno vychystám, bežím pre výsledky interného predoperačného vyšetrenia. Lekárka mi zmeria tlak a EKG, vyspovedá ma po zdravotnej stránke  a vystaví mi potvrdenie.

    Siedmi deň cyklu – prvá kontrola ultrazvukom

    Na kontrole ma lekár ukľudní, všetky parametre vyzerajú v norme a na ultrazvuku je vidieť 5 folikulov. Jeden folikul znamená možno jedno vajíčko.

    Sestričke odovzdám podpísané zmluvy, výsledky predoperačného vyšetrenia a uhradím poplatok za monitorovanie cyklu (120,00 Eur). Sestrička mi pichne jednu injekciu Cetrotide, ktorú som si priniesla, a následne si ju mám aplikovať každé ráno spolu s Pergovertis. Jedna injekcia do jednej strany bruška a druhá do druhej strany bruška.

    Siedmi deň cyklu – večer

    Neoplatí sa podceňovať prípravu na aplikáciu injekcie Cetrotide. Návod je o dosť stručnejší, ale určite si ho treba prečítať vopred. Ihla je v tomto prípade omnoho dlhšia a aplikuje sa väčšia dávka tekutiny. Pri nesprávnom postupe je vpich bolestivý a nebude aplikovaná celá dávka tekutiny. Prípravok je potrebné si zarobiť zmiešaním tekutiny a prášku. Hlavica na injekcii je nestabilná a pri pripevnení ihly mi to odpadávalo, preto ju treba trochu pridržiavať.

    Z dôvodu COVID situácie sa prihlasujem na PCR test na deviaty deň cyklu. Kľudne som sa mohla prihlásiť aj skôr napr. na siedmi deň, pretože ako zistím neskôr, ak by sa spracovanie výsledkov oneskorilo, nedostala by som ich včas. V takom prípade by akceptovali aj antigénový test, ktorého výsledky sú na počkanie.

    Ôsmi deň cyklu – Nová dávka Cetrotide

    Ráno o 6,00 hod si aplikujem Pergovertis do jednej strany brucha a do druhej strany Cetrotide. Postupujem podľa spísaného zoznamu bodov:

    1. Vytiahnuť injekciu 30 min vopred
    2. Točením odstrániť vrchnák zo šedej a žltej ihly. Treba použiť silu.
    3. Ťahom odstrániť modrý kryt z fľaštičky s práškom a dezinfikovať jej horný povrch
    4. Šrobovaním nasadiť žltú ihlu (spoj treba pridržiavať, hlavica odpadáva)
    5. Tekutinu z ihly vpichnúť do fľaštičky s práškom, jemným pohybom zamiešať (ihlu stačí iba pretiahnuť cez zátku, netreba ju používať ako miešadlo vo fľaštičke)
    6. Koniec ihly pritiahnuť k zátke, otočiť fľašku nahor a vtiahnuť tekutiny do injekcie
    7. Šrobovaním vymeniť žltú ihlu za šedú
    8. Odstrániť bubliny (klepnutím na injekciu)
    9. Dezinfikovať miesto vpichu
    10. Vytvoriť na bruchu riasu, vpichnúť celú ihlu, uvoľniť riasu a stlačením aplikovať tekutinu
    11. Vybrať ihlu a tampónom stlačiť miesto vpichu

    Deviaty deň cyklu

    Ráno o 6,00 hod si aplikujem Pergovertis a Cetrotide.

    Čaká ma ďalšie ultrazvukové vyšetrenie, na ktorom lekár konštatuje, že vajíčka už dostatočne vyrástli a môžeme pristúpiť k ich odberu. Predpíše mi injekciu Ovitrelle, ktorá sa má aplikovať 36 hodín pred odberom.

    Končíme s pichaním injekcií Pergovertis a Cetrotide.

    Predpisuje mi  3 balíky tabliet Amelgen 400, ktoré si zatiaľ mám odložiť na obdobie po odbere vajíčok.

    Injekciu Ovitrelle a tablet Amelgen si vyberám v lekárni, ktorá je blízko centra, lebo ich bežne v lokálnych lekárňach nedržia a injekciu potrebujem mať k dispozícii už dnes (Ovitrelle 22,56 Eur a tablet Amelgen 45,18 Eur). Injekciu Ovitrelle treba odložiť do chladničky.

    mirabells
    20. nov 2021    Čítané 236x

    Môj Denník IVF – Začíname

    Tak som sa rozhodla, idem do toho! Gynekológ mi na preventívnej prehliadke odporučil, nech kontaktujem reprodukčné centrum. Telefonovala som ešte v ten deň. Objednali ma na vstupné vyšetrenie, s tým, že 1.-4. deň cyklu mám prísť na odber krvi pre zistenie hormonálneho profilu.

    Vstupné vyšetrenie

    Vstupné vyšetrenie absolvujem v druhej polovici cyklu. Beriem si so sebou svoju predchádzajúcu zdravotnú dokumentáciu, lekár si urobí kópie a vyšetrí ma. Konštatuje, že všetko je v poriadku, a keďže mám Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, nie je potrebné žiadať, a následne čakať na súhlas poisťovne. V najbližšom cykle môžeme začať liečbu. Opäť mi berú krv na rozbor. Dostávam pokyny ako postupovať, a zároveň dostávam:

    • zmluvy, ktoré mám doma ja a partner vypísať, resp. podpísať,
    • recept na Pergoveris, ktorý obsahuje “pero”, s pomocou ktorého si budem liečivo pichať,
    • rozpis liečebného postupu, kde je uvedené, ktoré liečivo si mám aplikovať v prvej fáze liečby, a v ktorých dňoch,
    • recept na Cetrotide 0,25 mg, injekcie mám zatiaľ držať v chladničke,
    • predpis na interné predoperačné vyšetrenie, ktoré bude mať platnosť jeden mesiac od jeho vykonania,
    • predpis na PCR test v súvislosti s COVID situáciou, PCR test mám podstúpiť v 9 deň cyklu,
    • poučenie ako sa správať pred narkózou,
    • súhrnnú informáciu zo vstupnej prehliadky,
    • potrebné anesteziologické vyšetrenie robí anesteziológ v deň odberu folikulov priamo v centre, ale môže sa stať, že aj toto vyšetrenie bude potrebné vybaviť samostatne,
    • objednávam partnera na vyšetrenie krvi a spermiogram.

    Sestrička mi vysvetlí ako si mám pichať Pergoveris, začínam v druhý deň cyklu.

    V prvý deň cyklu mám zatelefonovať a objednať najbližšie vyšetrenie, na ktoré treba priniesť podpísané zmluvy, jednu injekciu Cetrotide a výsledky interného predoperačného vyšetrenia.

    V lekárni si vyberiem predpísané lieky (241,67 Eur), Cetrotide dávam doma do chladničky. V lokálnych lekárňach bežne takéto lieky nemajú k dispozícii, ale bez problémov mi ich objednali a na druhý deň som si ich vyzdvihla.

    U obvodnej lekárky zisťujem, kontakt na interného špecialistu a objednávam si termín. Interný lekár sa pýtal na termín operácie, takže som uviedla asi približný, predpokladaný termín.

    Po prvom psychickom zrútení a uvedomení si, že kolotoč sa roztočil a my naozaj začíname, vypíšem zmluvy a čakám na to, kedy príde cyklus.

    mirabells
    20. nov 2021    Čítané 160x

    Môj Denník IVF – Skôr ako začneme

    Keď skočíme do rybníka a začneme plávať, zrazu si uvedomíme, že sme mohli dať väčší dôraz na prípravu, myslím tým dôslednejšie dbať na životosprávu, viac sa hýbať, prijímať viac zeleniny, vitamínov, byliniek, ísť na dlhšiu dovolenku, podstúpiť meditácie alebo sedenia u rôznych liečiteľov alebo iné inšpirácie, ktoré však v tomto bode treba už radšej pustiť za hlavu.

    Alternatívny spôsob liečby

    Alternatívnych spôsobov liečby je na výber neúrekom. Zrejme majú skôr psychosomatický efekt, niektoré naozaj pomôžu minimálne dostať telo či psychiku do rovnováhy alebo snáď aj odstrániť nejaký problém. 

    Ja som napr. vyskúšala akupunktúru, ktorej vplyv síce na mňa pôsobil príjemne, za zásadné však pokladám podstúpenie detoxikácie, po ktorom som sa cítila silnejšia po fyzickej, resp. zdravotnej stránke, čo mi dáva nádej, že moje telo bude silné počať a vynosiť dieťa.“

    Na alternatívne metódy treba myslieť s dostatočným odstupom a určite ich nezahŕňajme do procesu reprodukčnej liečby bez vedomia lekára, vtedy má mať on hlavné slovo.

    Preventívne vyšetrenia

    Určite nezabúdajme na preventívne vyšetrenia u všeobecného lekára, zubára, gynekológa, príp. iného odborníka pokiaľ sú k tomu nejaké predpoklady. Tieto vyšetrenia nie sú podmienkou liečby, odo mňa ich nikto nevyžadoval, ale prispeje to k spokojnosti, pokiaľ som si istá, že je všetko v poriadku.

    „Môj gynekológ mi urobil len klasickú prevenciu a ostatné vyšetrenia, ktoré sa týkajú reprodukcie prenechal na reprodukčné centrum, čo považujem za správny postup, nakoľko tam vedia najlepšie určiť potrebné vyšetrenia.“

    Na tieto preventívne vyšetrenia treba myslieť mesiac, dva vopred, lebo keď nasadnete do reprodukčného kolotoča, tak už nebudete mať veľmi čas riešiť ďalších lekárov.

    Nastavenie psychiky

    Treba počítať s tým, že v procese reprodukčnej liečby nás čaká množstvo nových informácií, pokynov, činností a situácií. Treba sa nastaviť na to, že VŠETKO ZVLÁDNEME. Niektoré dni budú horšie, niektoré činnosti (napr. pichanie injekcií) pôjdu ťažšie, ale všetko zvládneme. A áno, potom prídu zase aj krajšie dni a príjemnejšie pocity.

    „Ja si hovorím "SOM SILNÁ, MÚDRA A DOBRÁ ŽENA, všetko zvládnem a všetko dobre dopadne!" Možno to nie je najoriginálnejšie heslo, ale naozaj mi pomáha opäť pokračovať ďalej.“

    mirabells
    20. nov 2021    Čítané 959x

    Môj Denník IVF – Toto som ja

    Ahoj, mám 35 rokov a v oblasti asistovanej reprodukcie nie som už úplný začiatočník. Uvažovať o založení rodiny sme s mužom začali vlastne hneď po svadbe, čo je už vyše šesť rokov. To že sa nám nedarí otehotnieť sme si spočiatku ani neuvedomovali, neskôr to pripisovali náhode a nechávali tomu voľný priebeh. Keď dozreli prvé obavy, začala som navštevovať lekárov, ale ešte chvíľu trvalo, kým sme sa pustili do reálneho riešenia.

    Pred tromi rokmi som podstúpila základné vyšetrenia (t.j. hormonálny profil a priechodnosť vajcovodov), následne dvakrát IUI (inseminácia) a nakoniec IVF (mimotelové oplodnenie). Zdalo sa, že úspešne, ale koncom 2 trimestra som potratila. Po pol roku som ešte vyskúšala KET (transfer rozmrazeného embrya), ale bez výsledku.

    Po dvojročnej prestávke som sa rozhodla, že idem opäť do toho. Plná pochybností, či je už ten správny čas a s hŕbou otázok, keďže človek rýchlo zabúda, hlavne na tie menej príjemné veci.

    Správny čas

    To či je práve teraz ten správny čas, sa nedá posúdiť nikdy. Treba nesledovať svoju intuíciu, a pokiaľ tá práve nevysiela signály na ktoré čakáme, treba sa na vec pozrieť logicky:

    - Mladšia už nebudem a ani môj partner, a keďže každý proces trvá nejakú dobu, asi by bolo načase začať.

    - Cítim sa výborne po fyzickej stránke - podstúpila som detoxikáciu a začala som viac cvičiť, aj keď to neboli žiadne profesionálne výkony, zmes strečingu, jogy a Mojžišovej metódy, sa odrazilo na celkovom vnímaní môjho tela.

    - Cítim sa výborne po psychickej stránke – ani som si neuvedomovala ako na mňa vplýva stres, kým v práci (vďaka COVID-situácii) nezaviedli prácu z domu, čo mi umožnilo eliminovať napätie, ktoré na mňa dovtedy pôsobilo.

    Po zhrnutí týchto faktorov som sa definitívne rozhodla rozbehnúť celý proces - TERAZ.

    Otázky

    Z predchádzajúcich skúseností si viac pamätám na pocity a dojmy ako na presnú následnosť krokov a postupy ako čo prebiehalo. Preto som sa rozhodla, že si ich budem zapisovať. Tým vytvorím pomôcku pre mňa, a možno aj pre druhých, hoci každý prípad liečby môže byť rozdielny a môže si vyžadovať iné medicínske postupy.

    Počas procesu IVF budeme prijímať množstvo informácií, ktoré si treba správne zaradiť a vyhodnotiť.

    mirabells
    18. nov 2021    Čítané 234x

    Môj Denník IVF – 8 Rád ako prežiť

    Prečo tak prirodzenú vec ako je počatie treba riešiť tak neprirodzene? Stále môžeme byť radi, že máme možnosť niečo s tým urobiť.

    1. Nevzdávaj sa

    Dala si sa na boj, tak neutekaj! Keď sa roztočí kolotoč, už sa z neho nedá ľahko vystúpiť. Určite nastanú situácie, kedy by si sa na to najradšej vykašľala, ale nemôžeš. Opakuj si: SOM SILNÁ A ZVLÁDNEM TO.

    2. Nedramatizuj

    Pozeraj sa na seba ako vo filme a vypni pocity. Zbytočne budeš prepadať panike napr. predtým ako si máš pichnúť injekciu, to vôbec nepomôže. Treba k tomu pristupovať s ľadovým pokojom.

    „Bolo mi nepríjemné vyšetrenie u interného lekára, kedy som bola do pol pása úplne nahá. Proste som vypla pocity, a len som to jednoducho prežila. Koniec-koncov to trvalo len niekoľko minút. “

    3. Davaj si na seba pozor

    Dávaj si na seba pozor nie úzkostlivo, ale s rozmyslom.  Mysli v tomto období na seba viac, buď opatrná, pospi si, nepreceňuj svoje sily, dávaj si pozor na chemikálie. Ťažké domáce práce odlož, ja som veľké upratovanie stihla pre začiatkom cyklu, a potom som doma robila len menšie práce.

    „Chodievame radi na turistiku, ale v období liečby, sme si naplánovali len prechádzky po rovine, žiadne výstupy do kopcov. Na autobus neutekám, radšej počkám na ďalší. Topánky, ktoré treba odložiť na vrchnú policu počkajú tiež.“

    4. Buď pokorná a vďačná

    Aj keď medicína dokáže veľa, predsa len sú jej hranice obmedzené. Konečný výsledok záleží aj od prírody, ktorú nevieme ovládať. Buďme vďačné, že nám lekári poskytuje možnosť počať aj iným spôsobom a dávajú nám nádej.

    „Trochu som bola sklamaná, keď lekár videl na ultrazvuku len 5 folikulov, ale pritom je to ohromný úspech Teraz mám dve emryá, za ktoré som fakt vďačná.“

    5. Postupuj krok po kroku

    Celý proces liečby sa skladá z toľkých malých činností, ktoré treba podstúpiť. Zameraj pozornosť na tie, čo ťa čakajú teraz, t.j. najbližšiu návštevu lekára, najbližšiu injekciu, najbližší zákrok, najbližšie rozhodnutie a urob ich najlepšie ako vieš.

    „Počas stimulácie som sa začala pohrávať s myšlienkou, vložiť do maternice dve emryá. Nakoniec som bola rada, že vôbec nejaké emryá vznikli. A konečné rozhodnutie padlo na základe reálnej situácie. Ale predsa treba trochu aj snívať.“

    6. Plánuj

    Časové plánovanie je jedna z najstresujúcejších činností celého procesu. Musíš podstúpiť niekoľko prehliadok v reprodukčnom centre, vyšetrenie u interného lekára, u anesteziológa, PCR test. Prispôsobiť to tvojmu menštruačnému cyklu, vývinu vajíčok a pracovnej dobe.

    Po každej návšteve u lekára dostaneš nové a nové pokyny, ako užívať lieky, kedy sa dostaviť na ďalšie vyšetrenie alebo aké doklady priniesť. Odporúčam robiť si poznámky, vytvoriť si chronologický zoznam povinností alebo bodov, ktoré treba dodržať.

    „Proces stimulácie ubehol tak rýchlo, takmer každé dva dni som chodila na nejaké vyšetrenie, vstávala som skoro ráno a cestovala cez pol Bratislavy. Alebo si odbehla cez “obed”. Veľmi mi pomohlo, že som pracovala Home Office a nemusela každý pohyb hlásiť zamestnávateľovi.“

    „Kolegyňa, na ktorú som sa spoliehala ako na môj zástup dala výpoveď, keby som proces stimulácie posunula o mesiac neskôr, musela by som riešiť ďalšiu komplikáciu naviac. Meškala mi menštruácia, ktorá zahajovala stimulačný proces, aj vklad embya sa konal nakoniec v inom termíne ako som predpokladala. Neustále som musela situáciu riešiť za pochodu.“

    7. Buď sebecká

    Ak si potrebuješ zobrať dovolenku, odbehnúť k lekárovi, stráviť celý deň doma a nikomu o tom nepovedať, vykašlať sa na upratovanie, varenie, na oslavu, kam sa ti nechce, potrebuješ si pospať alebo niekam uniknúť, tak to jednoducho UROB! V tomto zápase nehráš len za seba, hráš za celú svoju rodinu, a proste sa musíš cítiť dobre. Musíš urobiť všetko možné, aby si dosiahla svoj cieľ. Nevieš koľko pokusov budeš ešte mať, tak urob všetko pre to, aby práve tento pokus bol  ÚSPEŠNÝ.

    8. Zisťuj informrácie

    Keď si spomeniem aká som bola naivná, keď som sa začala potýkať s témou neplodnosti. Vôbec som nevedela čo ma čaká a ako postupovať. Nemusíš mať  lekárske znalosti, ale zisti si základné údaje, aké metódy a postupy existujú, aké problémy riešia ostatní ľudia, a čo ti nebude jasné, konzultuj s lekárom. Keď budeš vedieť na čo sa máš pýtať, tak ťa to privedie do väčšej pohody.

    „Ja som čerpala z mnohých zdrojov, vždy podľa aktuálnej témy, ktorú som riešila. Odborné otázky sú celkom dobre spracované na stránkach rôznych reprodukčných center. Mňa oslovili videá, ktoré vytvorili na stránke spoločnosti Gyncare, s.r.o., hoci s týmto centrom nemám osobnú skúsenosť:   https://gyncare.sk/vase-najcastejsie-otazky-sme-zhrnuli-do-videi/.

    mirabells
    18. nov 2021    Čítané 1156x

    8 Rád ako otehotnieť a nezblázniť sa

    Tento problém sa dotýka stále väčšieho počtu žien. Túžia po bábätku, ktoré neprichádza. Je to náhoda alebo zdravotný problém? Čakaním sa nič nevyrieši, len narastá frustrácia z neúspechu. Tak hore sa a poďme s tým zabojovať. Pýtate sa ako?

    1. Nečakaj, čas uteká rýchlo

    Podľa oficiálnych štatistík sa pár považuje za neplodný po roku intenzívneho snaženia sa o dieťatko. Až potom lekári začínajú zisťovať možné príčiny, prečo sa páru nedarí. Ak máte problémy s menštruačným cyklom, badáte na sebe iné ťažkosti alebo sa snažíte otehotnieť vo vyššom veku 35 a viac, žiadajte prvé vyšetrenia už po pol roku, príp. hneď. Nestačí len preventívna prehliadka, aspoň hormonálny obraz krvi a spermiogram partnera môže lekár urobiť už skôr. 

    „Strávila som rok čakaním na prirodzené otehotnenie, potom mi môj gynekológ rok liečil ovulačný cyklus, a následne prešiel ďalší polrok kým som sa dostala do reprodukčného centra, absolvovala vyšetrenie priechodnosti vajcovodov a insemináciu. A to mi nebol diagnostikovaný žiadny zásadný problém, ktorý by celý proces možno ešte predĺžil.“

    2. Študuj, ale neprepadaj panike

    Antimüllerov hormón, priechodnosť vajcovodov, ovulačný test, IUI, IVF... Nič Vám tieto pojmy nehovoria? Zmeňte to! Študujte dostupné zdroje a zistite čo najviac, ale s rozvahou a neprepadajte hypochondrii. Ak Vám niečo nie je jasné pýtajte sa lekára, ale nenasledujte slepo jeho odporúčania, buďte mu partnerom. Žiadajte od neho vyšetrenia, keď Vám ich neodporučí, nech Vám vysvetlí prečo. 

    „V reprodukčnom centre som stretla množstvo skvelých odborníkov vo svojej oblasti, avšak nie každý bol zbehlý v komunikácii s pacientom. Môj lekár sa vyjadroval príliš odborne alebo si robil poznámky len pre seba. Keď som sa ho začala viac pýtať, čo ma zaujíma, tak sme našli spoločnú reč.“

    3. Lekár je v tom s vami

    Nie ste v tom len dvaja, aj váš lekár hrá v procese snaženia sa o bábätko dôležitú úlohu. Vytvorte si s ním vzťah, samozrejme profesionálny. Ak nevníma vaše potreby, nepodporuje vás, nebodaj vás zastrašuje, neváhajte ho vymeniť. Pýtajte sa okolia, je veľa schopných lekárov, ktorý si zaslúžia vašu dôveru. Lekár musí stáť na vašej strane, potom to spolu zvládnete!

    „Môj gynekológ sa ma snažil liečiť pochybnými preparátmi a  stále odďaloval, to aby ma odporučil do reprodukčného centra, kde pracujú odborníci. Keď som po roku kontaktovala reprodukčné centrum sama, tak sa urazil. Gynekológa som rýchlo zmenila.“

    4. Antikoncepciu vysaď ihneď

    Dlhodobé užívanie antikoncepcie a jej vplyv na plodnosť nie je dodnes dôveryhodne preskúmané, ale užívanie takýchto umelo vyprodukovaných hormónov, nie je pre telo prirodzené. Očakávať príchod bábätka 9 mesiacov od vysadenia antikoncepcie, môžu len tí najväčší optimisti (aj keď existuje mnoho takých prípadov). Chcete si založiť rodinu? Vysaďte antikoncepciu ihneď, minimálne, naozaj minimálne, však pol roka vopred. Dajte telu čas, aby našlo svoju rovnováhu a neriskujte zdravie vaše ani vášho budúceho dieťaťa.

    5. V prírode je sila 

    Svet okolo nás je prechemizovaný. Znečistenie vnímame všetkými zmyslami, čomu sa síce nevyhneme, ale môžeme vplyv chémie na svoje telo obmedziť. Vymeňte klasickú kozmetiku za prírodnú, pracie a umývacie prostriedky za alternatívne, menej agresívne. 

    Telo môžete detoxikovať rôznymi čajmi, svoju plodnosť podporiť bylinkovými prípravkami, vitamíny doplniť rôznymi preparátmi. Trh nám ponúka širokú škálu možností, ale pri výbere treba byť opatrný, aby sme telu nenarušili jeho rovnováhu. Vyhýbajte sa chemickým preparátom, lebo v tomto prípade platí, že príroda má väčšiu silu liečiť.

    6. Posilni svoje telo

    Zdravú životosprávu by sme mali dodržiavať po celý život, ale v tomto období je to mimoriadne dôležité. Vytvorte telu podmienky na prijatie nového života a pripravte ho na záťaž, ktorá ho čaká v súvislosti s tehotenstvom. Udržujte sa v kondícii, zaraďte do svojho dňa viac pohybových aktivít a dbajte aj na to, čo jete. Preferujte čerstvé potraviny a zvýšte príjem zeleniny, orieškov, strukovín a ďalších produktov, ktoré vám poskytnú potrebné vitamíny a minerály. Nezabudnite si však niekedy dopriať aj svoju obľúbenou maškrtou. Ak to nie je príliš často, prehrešky sú povolené!

    Aj keď sa cítite zdravo, nezabudnite na preventívne prehliadky u všeobecného lekára a zubára. Treba sa o seba starať po všetkých stránkach. Ak bude vaše telo silné, zvýšite predpoklad, že budete schopná počať a vynosiť zdravé dieťa.

    7. Urob si zoznam cieľov

    Byť neustále zameraný na jeden cieľ, ktorý sa nám ale nedarí plniť mesiac čo mesiac, je pre každú ženu stresujúce. Preto si vytýčte iné ciele a aktivity, ktoré vám budú robiť radosť. Zabehnúť maratón, uštrikovať sveter, naučiť sa tancovať, preplávať na druhú stranu jazera, naučiť sa variť cestoviny na sto spôsobov, napísať knihu, cestovať... To všetko sú aktivity, ktoré vám pomôžu odreagovať sa, presmerovať myseľ iným smerom, myslieť viac pozitívne, a popritom sa Vám bude pracovať na bábätku s väčšou ľahkosťou.

    8. Hlavne v pohode

    Rád ako ostať v pohode pri snahe o bábätko je veľa. Na každého môže zaberať niečo iné. Môžete skúšať rôzne aktivity alebo bylinkárky, médiá, masáže a iné zaručené recepty. Dôležité je však nehnať naše snahy do extrému, všetko treba robiť s mierou a v pohode. Mnohé z takýchto procedúr môžu mať len psychologický efekt, preto nezabúdajte na zdravý rozum. Ak vás prepadá panika, vyplačte sa a začnite od znova s jasnou mysľou a pozitívnym postojom do budúcna. Skoro to určite príde!

    veronique2508
    28. máj 2019    Čítané 510x

    Chcete vedieť, ako prebieha úvodná konzultácia v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare?

    Tak čítajte ďalej 🙂 . Urobiť prvý krok v liečbe neplodnosti môže byť občas pre oboch partnerov veľmi stresujúce. Strach z neznáma, nedôvera... No vaše rozhodnutie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie môže byť úžasnou príležitosťou, ako začať hľadať odpovede na to, čo je naozaj príčinou problému, a premeniť tak svoje sny o dieťatku na skutočnosť. Obavy z vyšetrení a celého procesu liečby vám môže pomôcť prekonať práve úvodná konzultácia, kde sa zoznámite nielen s pracujúcim personálom, ale aj s prostredím centra, a tak odstránite svoje pomyselné bariéry strachu.

    Kedy je ten správny čas vyhľadať pomoc?

    Ak sa snažíte otehotnieť viac ako rok. Ak máte viac ako 35 rokov, tak už po pol roku neúspešného snaženia. Ak máte príčinu neplodnosti, o ktorej viete, ako napríklad nepriechodné vajcovody, nedostatok vajíčok, či patologický spermiogram, vtedy prvú konzultáciu určite neodkladajte. Stačí sa objednať telefonicky alebo prostredníctvom formulára na stránke www.gyncare.sk . Úvodná konzultácia trvá zhruba pol hodiny. Lekár sa oboznámi s vaším zdravotným stavom, vysvetlí vám, aké vyšetrenia na vás čakajú a aký bude ďalší predpokladaný postup liečby.

    Čo  potrebujete na prvé stretnutie v Centre asistovanej reprodukcie?

    V prvom rade určite svojho partnera. Neplodnosť je predsa problém páru a je potrebné vyšetrenie oboch parterov. Ďalej je to výmenný poukaz od vášho obvodného gynekológa. Kópie lekárskych záznamov a výsledky z predchádzajúcich vyšetrení, ktoré ste už absolvovali. Všetky informácie o vašom zdravotnom stave pomáhajú efektívne nastaviť priebeh liečby neplodnosti. Môžete si pripraviť zoznam otázok, ktoré sa počas prvej konzultácie opýtate svojho lekára. Ten vám bude klásť množstvo otázok, aby sa dozvedel čo najviac, no je dobré, keď sa budete pýtať aj vy.

    Viac o tom, čo na vás čaká pri úvodnej konzultácii v Centre asistovanej reprodukcie Gyncare, sa dočítate v tomto článku  http://gyncare.sk/uvodna-konzultacia-v-gyncare-co-nas-caka/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    Naša láska #33tt #zachvilkusnami #tehotenstvo #laska #neviemesaťadočkať❤️😍 Princesska🎀👑🧸

    veronique2508
    5. máj 2019    Čítané 280x

    Keď potrebujete vedieť viac, je tu TRISOMY test +

    Časté, ale aj zriedkavejšie chromozómové poruchy plodu, ako napríklad porucha počtu pohlavných chromozómov či mikrodelécie, sa doposiaľ zisťovali najmä genetickým vyšetrením z odberu plodovej vody, amniocentézy. TRISOMY test + predstavuje ďalšiu možnosť pre tehotné ženy, ktoré sa chcú vyhnúť invazívnemu vyšetreniu alebo ho úplne odmietajú, ale zároveň chcú vedieť viac o zdraví svojho bábätka.

    Pre koho je TRISOMY test + určený?

    Tento bezpečný, neinvazívny, skríningový Trisomy test +, poskytne budúcej mamičke informácie o zdravotnom stave jej dieťatka a je rozšírenou verziou TRISOMY testu. Absolvovať ho môže každá tehotná žena na vlastnú žiadosť a po konzultácii s lekárom so špecializáciou v lekárskej genetike.

    Kedy je vhodné rozhodnúť sa pre TRISOMY test + ?

    Ak sa pri predchádzajúcom tehotenstve zistila u bábätka chromozómová porucha, ktorú je možné odhaliť TRISOMY testom +. Je vhodný pre tehotné ženy, ktoré majú zvýšené riziko možného postihnutia plodu niektorým zo syndrómov, ktoré vyšetruje TRISOMY test +, zisteného napríklad na základe výsledku ultrazvuku. Ak sa chce žena vyhnúť amniocentéze alebo má zdravotné komplikácie, ktoré by mohli zvýšiť riziko spojené s týmto odberom plodovej vody. Môže ísť napríklad o zvýšené riziko spontánneho potratu, zníženú zrážanlivosť krvi, riziko imunizácie pri nesúlade krvných skupín a Rh-faktorov, myómy maternice alebo problémy s placentou.

     Ako toto vyšetrenie prebieha?

    Priebeh vyšetrenia je rovnaký ako pri bežnom TRISOMY teste. Ide o jednoduchý odber krvi. No toto vyšetrenie nemôže indikovať gynekológ, ale iba lekársky genetik. Laboratórium zasiela výsledky ošetrujúcemu lekárovi pacientky, ktorý odber krvi realizoval do 5 pracovných dní. Cena vyšetrenia je 450€. Každý pozitívny výsledok testu je potrebné ešte následne overiť diagnostickým vyšetrením - amniocentézou či odberom choriových klkov, no ďalší postup už navrhne lekársky genetik.

    V čom sa líši od klasického TRISOMY testu?

    V porovnaní s TRISOMY testom je možné odhaliť viac chromozómových porúch, napríklad väčšie množstvo trizómií, poruchy pohlavných chromozómov, mikrodelečné chromozómové syndrómy a tiež umožňuje budúcim rodičom presne zistiť pohlavie bábätka až na chromozómovej úrovni. Analýza TRISOMY testu + je  náročnejšia aj na prístrojové vybavenie.

    V niektorých krajinách sa neinvazívne prenatálne testy poskytujú tehotným ženám v rámci zdravotného poistenia. Medzi takéto krajiny patrí napríklad aj Holandsko, kde sa neinvazívny prenatálny test poskytuje všetkým tehotným ženám zadarmo. Na Slovensku je situácia zatiaľ trošku iná. Vyšetrenie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a budúca mamina si zaň musí zaplatiť. Verím však, že táto skutočnosť by sa mohla raz zmeniť a vyšetrenie by tak mohlo byť v budúcnosti spolufinancované aj zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

    Zdroj: http://trisomytest.sk/                                                                     

    Nie je tehotenstvo ako tehotenstvo... Ako ste sa cítili vy? Ako bohyňa alebo ako my ostatné? #tehotenstvo #budemmama #sommama #zdennikamatky #medzinamimatkami IG:@zdennikamatky

    veronique2508
    21. feb 2019    Čítané 340x

    Bude to chlapček alebo dievčatko? Odpoveď je ukrytá aj vo vašej krvi.

    Počas môjho tehotenstva som sa ako asi väčšina budúcich mamičiek často zamýšľala nad tým, či to bude chlapček alebo dievčatko. Na naše bábätko sme sa veľmi tešili a na prvom mieste bolo pre mňa naše zdravie. Ale keďže ja som tvor zvedavý a nedočkavý, chcela som mať všetko včas a vopred sa pripraviť na príchod dieťatka. Usporiadať si výbavičku, oblečenie, ďalšie potrebné veci a užívať si tehotenstvo v pokojnejšom tempe. Nevedela som sa dočkať, kedy nám z ultrazvuku oznámia pohlavie bábätka. Po slovách lekára: „Gratulujem vám, rodičia, bude to dievčatko,“ sa môj manžel, dvojmetrový introvertný chlap, rozplakal ako malé dieťa. Dodnes je to pre mňa jeden z najkrajších momentov v mojom živote 🙂. Budúci otecko mal pre svoju princeznú ešte v ten deň vymyslené aj meno.

    Niekedy je však odpoveď na otázku pohlavia dieťatka viac ako len vecou zvedavosti budúcich rodičov. Poznať pohlavie svojho dieťaťa ešte pred narodením môže byť dôležité aj zo zdravotného hľadiska. Dôvodom môže byť napríklad prítomnosť dedičného ochorenia viazaného na pohlavie, ako je napríklad hemofília a Duchennova svalová dystrofia, ktorá je najťažšou formou svalovej dystrofie.

    Ak pohlavie svojho dieťatka chcete zistiť čo najskôr, existuje genetický BabyGen test, ktorý umožňuje určiť pohlavie plodu už od 10. týždňa tehotenstva z krvi budúcej mamičky. Navyše je spoľahlivý a bezpečný pre matku aj dieťatko. Výsledky tohto neinvazívneho genetického vyšetrenia dostanete do rúk spravidla do 5 dní, no laboratórium poskytuje v súlade s uznesením Etickej komisie MZ SR výsledok analýzy až po ukončení 12. týždňa tehotenstva. Viac o BabyGen sa dozviete na stránke http://babygen.sk/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/ziadna-jessica-ani-kevin-tento-rok-su-v-mode-europske-mena/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    18. feb 2019    Čítané 229x

    Čakáme bábätko...Ako prežiť tehotenstvo v zdraví a v pohode?

    Návštevy lekárov sú v období tehotenstva častejšie ako inokedy. Zdravie bábätka, ale aj budúcej mamičky je pod drobnohľadom lekárov a má zabezpečiť, že budú obaja v poriadku a všetko je tak, ako má byť. Ak chcete vedieť, kedy je správny čas na prvú návštevu ambulancie vášho gynekológa a aké vyšetrenia sú v tehotenstve dôležité, čítajte ďalej 🙂.

    Prvý trimester je veľmi dôležitý

    Tehotenstvo sa začína oplodnením vajíčka a až do ukončenia 12. týždňa tehotenstva sa označuje ako prvý trimester. V prvých 12 týždňoch sa plod vyvíja rýchlo a telo matky sa prispôsobuje. Každá žena prežíva tehotenstvo inak, často sa v začiatkoch objavujú ranné nevoľnosti, závraty alebo únava. Práve v prvom trimestri je čas na prvú návštevu gynekológa. Všeobecne sa odporúča navštíviť lekára približne do mesiaca od prvého vymeškania menštruácie.

    Prvá návšteva ambulancie

    V prvom rade je potrebné potvrdenie tehotenstva vyšetrením hladiny HCG hormónu, ktorému sa hovorí aj tehotenský hormón. Vyšetrenie sa robí z krvi a zvyčajne je doplnené aj ultrazvukovým vyšetrením. Po siedmom týždni tehotenstva už vidno aj činnosť srdiečka plodu. Dôležitý je aj zdravotný stav ženy. Sledujú sa prekonané ochorenia či aktuálne zdravotné problémy. Lekár počas celého tehotenstva sleduje hmotnosť, výšku, tlak krvi, pulz aj celkový krvný obraz. Vyšetrenie na prenosné ochorenia, ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie a vyšetrenie moču na cukor, bielkoviny a hnis patria tiež do plejády vyšetrení, ktoré sú zamerané na budúcu mamičku a jej potomka. Po potvrdení tehotenstva lekár vystaví tehotenskú knižku, do ktorej sa zapíšu potrebné osobné údaje, údaje o celkovom zdravotnom stave budúcej mamičky a informácie týkajúce sa predchádzajúcich tehotenstiev. Zapíše sa termín poslednej menštruácie a z toho sa vypočíta predpokladaný termín pôrodu (k dátumu poslednej menštruácie sa pripočíta 7 dní a odpočítajú sa tri mesiace).

    Čo je prenatálny skríning?

    Tieto dve slová počuje žena počas tehotenstva niekoľkokrát. Ide o vyšetrovaciu metódu, ktorej cieľom je vyselektovať tehotné, ktoré majú vyššie riziko, že by mohli mať postihnutý plod. Ide teda o vyšetrenia, ktoré sledujú, či je v brušku všetko v poriadku. Biochemický prenatálny skríning určuje riziko postihnutia plodu Downovým syndrómom (trizómia 21), Edwardsovým syndrómom (trizómia 18) a otvoreným rázštepom nervovej trubice, prípadne prednej brušnej steny. Riziko postihnutia plodu sa určuje na základe veku matky a hodnôt jednotlivých biochemických, prípadne ultrazvukových parametrov. Tieto parametre sa stanovujú v I. a v II. trimestri. Vylúčiť prítomnosť chromozómových porúch plodu 21, 18 a 13 je možné bezpečným, neinvazívnym a bezbolestným spôsobom pomocou TRISOMY testu, z krvi matky už v 11. týždni tehotenstva. Testom sa dá v prípade záujmu určiť aj pohlavie dieťatka.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/naozaj-je-v-brusku-vsetko-v-poriadku/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    31. dec 2018    Čítané 432x

    Zmrazené štastie – keď aj neskôr, ale lepšie ako nikdy

    Spermie a vajíčka sa dajú uchovať zamrazovaním pre prípad choroby, ale aj plánovaného rodičovstva. Tento proces je pre bunky bezpečný. V prípade spermií je to menej náročná záležitosť. Najčastejšie sa používa ako "poistka", keď má muž podstúpiť onkologickú liečbu. Chemoterapia a rádioterapia zhoršia alebo úplne nevratne zničia tvorbu spermií. Ženské vajíčka, sú v procese uchovávania zamrazovaním trochu problematickejšie.


    Ako to mrazenie prebieha a čo sa s bunkami vlastne deje? Najľahšie sa zmrazujú spermie. „Ich štruktúru by som zjednodušene prirovnala k suchému vrecúšku naplnenému DNA. Oproti spermiám sú vajíčka ako melóny plné vody, čo proces mrazenia komplikuje. S poklesom teploty má voda tendenciu vytvárať kryštály a tie majú zas tendenciu všetko roztrhať na kusy. K obmedzeniu škôd sa pri zmrazovaní pridávajú látky nazývané kryoprotektanty. Ich úlohou je znížiť bod tuhnutia, zväčšiť podiel nezamrznutej kvapaliny aj pri teplotách pod bodom tuhnutia, zabraňovať nadmernej dehydratácii buniek a tiež nariediť prítomné soli. Bunky potom nestrácajú vplyvom osmózy toľko vody, čo im prospieva,“ vysvetľuje doktorka Ivana Uhrinová z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, kde mrazenie buniek robia denne.

    Najspoľahlivejšou metódou mrazenia je vitrifikácia. Fyzikálne sa definuje ako sklovité spevnenie vodného roztoku, nie však kryštalizáciou, ale extrémnym zvýšením viskozity. Takto vzniknutý amorfný ľad bunku nepoškodzuje tak, ako ten kryštalický. V praxi to prebieha ako extrémne rýchle ochladenie buniek na teplotu -196 °C rádovo v sekundách. Po ochladení sú bunky už len udržiavané pri stabilne nízkej teplote v kvapalnom dusíku. Počas rozmrazovania buniek sa postupne vymyjú všetky kryoprotektanty, až potom sú bunky pripravené podstúpiť oplodnenie alebo embryo môže byť vložené do maternice. Pre zamrazené bunky sa zastavuje plynutie času a je možné ich takto bezpečne uchovávať aj po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.



    Ženské vajíčka sú v procese zmrazovania trochu problematickejšie. „Samotné zamrazenie vajíčok ešte nie je 100 % záruka toho, že žena vďaka nim v budúcnosti bude mať dieťa. Ale výrazne si tým zvýši svoje šance na potomka,“ dodáva jedným dychom embryologička z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare RNDr. Ivana Uhrinová. Pri zmrazovaní vajíčok totiž záleží na tom, koľko má žena rokov v dobe mrazenia vajíčok a tiež koľko vajíčok sa podarilo získať na zamrazenie. Aby táto metóda bola čo najúspešnejšia, je nutné mraziť vajíčka maximálne do veku 35 rokov, ideálne do tridsiatky.

    Mrazenie vajíčok je bezpečné. Podľa medzinárodných štúdií mrazenie vajíčok neovplyvňuje priebeh tehotenstva a nezvyšuje riziko narodenia dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou,“ ubezpečuje doktorka Uhrinová. Pre uchovanie sa rozhodujú tie z nás, ktoré odkladajú rodičovstvo kvôli kariére, alebo ešte nestretli toho správneho muža na založenie rodiny. Zamraziť si oocyty je vhodné aj v prípade hroziaceho predčasného zlyhania funkcie vaječníkov, alebo ak hrozí strata plodnosti z dôvodu plánovanej onkologickej liečby.



    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/poklady-v-pohlavnych-bunkach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    27. sep 2018    Čítané 219x

    SÚŤAŽ ♥ S Trisomy testom nebude zdravie Vášho bábätka hádankou

    Leto je za nami a ja verím, že ste prežili nádherné chvíle. Určite máte množstvo nezabudnuteľných zážitkov, krásnych spomienok a pred vami je nádherá štedrá jeseň. Rozhodli sme sa, že vám spolu s www.zenskeveci.com chceme urobiť radosť. Preto vám v našej skupine Ženské veci, prinášame novú súťaž o balíček krásnych darčekov s logom Trisomy testu. Z výhry sa budú tešiť až 3 z Vás. Súťaž sa začína dnes 24. 9. 2018 a bude trvať do polnoci 30 .9. 2018. Súťaž vyhodnotím večer 1 .10. 2018.

    Tehotenstvo je nádherné obdobie v živote ženy. Predstavuje mnoho krásnych chvíľ, plných radosti a lásky a malo by sa spájať len s príjemnými vecami. Pocit neistoty a obavy o zdravie  dieťatka, by rozhodne nemali patriť k radostnému očakávaniu. Budúce mamičky, spravte si poriadok v ,,ženských veciach“ a venujte sebe i zdraviu svojho bábätka čo najväčšiu pozornosť. Trisomy test je unikátny laboratórny test určený na neinvazívne skríningové vyšetrenie DNA plodu a dokáže stanoviť aj pravdepodobné pohlavie plodu.

    Podmienky súťaže sú veľmi jednoduché:

    • Sledujte môj profil
    • Staňte sa členom skupiny Ženské veci
    • odpovedzte na súťažnú otázku: V ktorom týždni tehotenstva je vhodné absolvovať TRISOMY test a akým spôsobom toto vyšetrenie prebieha?
    • Nezabudnite použiť hashtag #zenskeveci a #trisomytest

    Spolu vyžrebujem až 3 výhercov, ktorí získajú krásne darčeky od www.zenskeveci.com. Do súťaže budú zaradené iba tí z vás, ktorí splnia všetky podmienky súťaže a uverejnia svoju správnu odpoveď na súťažnú otázku do polnoci, nedele 30. 10. 2018. Správnu odpoveď na otázku hľadajte v príspevku na mojom blogu alebo priamo na stránke www.trisomytest.sk.

    Všetky podmienky súťaže nájdete na tomto odkaze.

    Všetkým vám držím palce a teším sa na vaše správne odpovede, v našej skupine Ženské veci. Prajem vám nádherný jesenný týždeň plný krásnych zážitkov, úsmevu a zdravia. Na našom zdraví záleží, tak sa o neho starajme s láskou.

    S pozdravom, Veronika ♥

    www.trisomytest.sk

    www.zenskeveci.com

    Výherkyne našej súťaže sú @adrika3544, @barbie77 a @nanina11.

    Gratulujem ♥

    angie_l
    Správa bola zmenená    11. jan 2018    

    #tehotenstvo #smothie #36tt mojej malej princezné v brušku sa snažím dodať vitaminy vo forme smothie,každý deň si robievam smothie ktorym vždy základom je baby čerstvý špenát.
    Dnes konkrétne baby špenát,Mango,kiwi
    Máte radu smothie robievate si ho?🤰

    14.02.2018 už sa to blíži ❤️ #30tt #brusko #tehotenstvo #dievcatko 🤰

    Čakáme už našu princeznú 14.2.2018
    #30tt #tehotenstvo #vybava

    #tehotenstvo #poradna
    Žienky máte niektorá taký nepríjemný tlak v bruchu neni to nič hrozné ale taký divný pocit neviem to ani poriadne opísať ale ako keby ma v bruchu tlačila trosku moja mala na žalúdok

    angie_l
    Správa bola zmenená    12. nov 2017    

    Žienky kde prosím Vás nájdem v akých obchodoch tehotenské legíny? Za normálnu cenu ale aj,najlepšie som zatiaľ kupila v Lidli a tie aj najčastejšie nosím potom mám jedny rifle a tepláky ale chcem by som ešte legíny v Lidli už nemajú škoda ale či neviete o niečom? Ďakujem #brusko #tehotenstvo

    bally
    23. sep 2017    Čítané 2913x

    Čo by ste mali vybaviť na úradoch ešte pred pôrodom?

    Bábätko si v brušku pokojne spinká a čaká na svoj deň, zatiaľ čo vy stále dokola prechádzate zoznam vecí, ktoré ešte treba kúpiť a vybaviť. Zariadiť detskú izbičku, vybrať kočík, ktorý bude vyhovovať vám obom, kúpiť prebaľovací pult, vaničku, kozmetiku, oblečenie, ... Je toho tak strašne veľa a vy nechcete na nič zabudnúť. Výbavičkou pre dieťatko to ale rozhodne nekončí a ani pred pôrodom vás neminie únavné behanie po úradoch. Čo všetko je potrebné vybaviť ešte pred pôrodom?

    Taký úrad, onaký úrad, sociálka či zdravotka, formuláre, prihlášky, odhlášky, ... Jednému by sa z toho všetkého aj hlava zatočila. O to horšie, keď sa tomu vôbec nerozumie a nemá sa ani koho opýtať. Kam všade treba zavítať a čo tam treba vybaviť ešte pred príchodom vášho bábätka na svet? Pozrime sa na to krok po kroku.

    1. Začíname u gynekológa

    Menštruácia neprichádza, máte ranné nevoľnosti alebo len skrátka tušíte, že by to mohlo byť ono? Bežíte do najbližšej lekárne po tehotenský test a s očakávaním sledujete, či sa na ňom nakoniec ukáže jedna alebo dve čiarky. Je to tak! Dve čiarky jasne signalizujú, že už o deväť mesiacov sa stanete mamou.

    Teraz by mali vaše kroky smerovať ku gynekológovi, ktorý vaše tehotenstvo potvrdí alebo nie. Jeho návštevu netreba veľmi odkladať a rozhodne ju treba stihnúť ešte v prvom trimestri. Môže samozrejme nastať aj situácia, kedy zistíte, že ste tehotná, až po ukončení tretieho trimestra. Nič sa nedeje, aj v tomto prípade platí, že navštíviť gynekológa treba čím skôr.

    Čo sa bude diať v ambulancii? Váš lekár má dve možnosti. Buď vaše tehotenstvo potvrdí pomocou ultrazvukového vyšetrenia alebo menej používanou metódou, kedy sa z krvi laboratórnym rozborom zistí prítomnosť tzv. hCG hormónu, ktorý sa tvorí práve v tehotenstve. Ak sa ukáže, že čakáte bábätko, gynekológ vám  vystaví tehotenskú knižku, do ktorej bude zaznamenávať všetky potrebné informácie o vašom tehotenstve až do pôrodu. Váš lekár bude zároveň tou osobou, ktorá vám v najbližších mesiacoch vypíše a potvrdí všetky potrebné tlačivá.

    2. Na rade je zamestnávateľ alebo Úrad práce

    Ak ste zamestnaná

    Vaše tehotenstvo zamestnávateľovi oznamovať nemusíte, no ak chcete využiť výhody, ktoré vám zo Zákonníka práce vyplývajú, ako napríklad úprava pracovných podmienok, pracovného času, zákaz výpovede v ochrannej dobe, je dobré tak urobiť. V opačnom prípade by ste mohli byť aj počas tehotenstva prepustená z práce a na pracovisku by sa k vám pristupovalo ako k netehotnej, čo by pri niektorých druhoch povolaní mohlo ohroziť aj zdravie nenarodeného bábätka (napr. dvíhaním ťažkých bremien).

    Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi sa vykonáva písomne a treba k nemu doložiť aj lekárske potvrdenie (stačí aj kópia tehotenskej knižky), ktoré vám vystaví váš gynekológ. Oznámenie pre zamestnávateľa by malo obsahovať:

    • aktuálny týždeň vášho tehotenstva, spravidla sa s oznámením čaká do ukončenia prvého trimestra, teda 12. týždňa tehotenstva
    • plánovaný termín nástupu na materskú dovolenku
    • vlastnoručný podpis s aktuálnym dátumom

    Toto písomne oznámenie doručte zamestnávateľovi buď osobne s tým, že si nechajte potvrdiť jeho kópiu alebo poštou doporučenou zásielkou, aby ste mali doklad o jeho odoslaní.

    Ak ste evidovaná na Úrade práce

    Tehotenstvo nie je dôvodom na vaše vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie, takže si budete môcť naďalej hľadať prácu. Nosiť potvrdenia od potenciálnych zamestnávateľov budete Úradu práce musieť  až do šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, kedy budúca mamička oficiálne nastupuje na materskú dovolenku. Z evidencie uchádzačov o zamestnanie vás vyradia dňom narodenia vášho bábätka na základe predloženia rodného listu dieťatka, pokiaľ si teda nenájdete prácu skôr ako porodíte.

    3. Čo v prípade rizikového tehotenstva a PN

    Pokiaľ by sa čokoľvek skomplikovalo a lekár by vás v dôsledku rizikového tehotenstva vypísal na PN-ku, platia pre vás rovnaké pravidlá ako pre ostatných práceneschopných. Môžete teda očakávať kontrolu a v prípade vášho nezastihnutia doma aj zrušenie platenej PN.

    Iné je to samozrejme v prípade návštevy lekára, ktorý si vedie záznamy o vašich návštevách a ak by sa náhodou stalo, že vám príde kontrola v čase, kedy budete na vyšetrení, viete vašu neprítomnosť Sociálnej poisťovni vydokladovať. Gynekológ vám môže predpísať aj vychádzky, počas ktorých nie ste povinná sedieť doma a môžete si zájsť na prechádzku či nákup.

    4. Materskú vybavíte v sociálnej poisťovni

    Gynekológ vám vypíše tlačivo, na základe ktorého budete môcť nastúpiť na materskú dovolenku, a to najskôr 8 a najneskôr 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu.

    Ak ste zamestnaná

    Odovzdáte toto potvrdenie svojmu zamestnávateľovi a ten už zabezpečí všetko potrebné. Jeho povinnosťou je oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne začiatok a skončenie vašej materskej dovolenky a neskôr tiež rodičovskej dovolenky, a to do 8 dní od ich začiatku a konca.

    Ak ste evidovaná na Úrade práce

    Toto potvrdenie donesiete na príslušný Úrad práce, ktorý pravidelne navštevujete ako uchádzač o zamestnanie.

    Ak prechádzate z rodičovskej dovolenky na materskú

    Pokiaľ prechádzate z rodičovskej dovolenky s jedným dieťaťom na materskú s ďalším, teda sa medzitým neplánujete vrátiť do práce, musíte sa odhlásiť z poberania rodičovského príspevku. Zákon totiž neumožňuje, aby ste zároveň poberali aj rodičovský príspevok (vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) aj materské (vypláca Sociálna poisťovňa). Potrebné tlačivo vám dajú na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, kde ho zároveň vyplníte a odovzdáte.

    Pokiaľ vám nevznikol nárok na materskú, teda ste neboli nemocensky poistená (neplatili ste si dobrovoľné nemocenské poistenie v Sociálnej poisťovni, resp. ste zo zárobku neodvádzali nemocenské) najmenej 270 dní pred pôrodom v posledných dvoch rokoch, nastúpite po rodičovskej dovolenke opäť na rodičovskú. V tomto prípade treba priniesť potvrdenie od gynekológa do Sociálnej poisťovne, kde vám vypíšu papier, že vám nevzniká nárok na materské a s ním treba zájsť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, kde si vypíšete žiadosť o poberanie rodičovského príspevku.

    5. Zdravotnú poisťovňu si radšej preverte

    Niektoré zdravotné poisťovne nepožadujú, aby im poistenkyne hlásili nástup na materskú dovolenku. Za zamestnankyne by to mal navyše nahlasovať zamestnávateľ. Pre istotu je však dobré overiť si, ako je to vo vašej zdravotnej poisťovni.

    6. Nezosobášení rodičia majú povinnosti navyše

    V dnešnej dobe nie je ničím ojedinelým, keď má každý z rodičov iné priezvisko. V prípade, že nie ste zosobášení, je dobré vyriešiť otcovstvo a priezvisko bábätka ešte pred jeho príchodom na svet. Ak by ste sa predsa len rozhodli ponechať si tieto náležitosti až na čas po pôrode, nebude môcť otecko vybavovať potrebné náležitosti a budete si musieť všetky úrady obehať sama bez ohľadu na to, ako sa budete zotavovať po pôrode.

    Vyhlásenie otcovstva môžete urobiť spoločne alebo každý zvlášť. Stačí zájsť k matrikárovi, u ktorého čestne prehlásite, kto je otcom bábätka a ten následne vyplní potrebný dokument.

    Výber priezviska dieťatka treba urobiť najneskôr do 3 dní od jeho narodenia. Ak ste sa na priezvisku dohodli, rovnako stačí zájsť na matriku v mieste vášho bydliska, kde súhlasne vyhlásite ako sa bude dieťatko po narodení volať. V opačnom prípade o jeho priezvisku rozhodne do 40 dní súd.

    7. Vyberte si pediatra

    Výber detského lekára si tiež nenechávajte na poslednú chvíľu. Túto voľbu budete musieť urobiť ešte pred pôrodom, pretože v pôrodnici od vás budú požadovať meno a kontakt na vášho pediatra, aby mu mohli zaslať potrebnú dokumentáciu o jeho novom pacientovi. Ale pozor, nestačí si vybrať, že budete chodiť k tomu či onomu lekárovi. Je potrebné vopred ho navštíviť a informovať sa, či by ste sa mohli u neho prihlásiť. Najmä vo väčších mestách môže byť totiž problém s kapacitou a nemusí vám lekár vedieť vyjsť v ústrety.

    Užitočné kontakty na záver

    Čokoľvek potrebujete vybaviť, vždy sa riaďte predovšetkým miestom svojho trvalého bydliska. Ak si neviete rady, nebojte sa obrátiť na jednotlivé inštitúcie telefonicky. Väčšina z nich má infolinky, na ktorých sú zaškolení zamestnanci pripravení poradiť vám.

    Sociálna poisťovňa 0906 171 989 (pracovné dni od 8:00 do 16:00 hod.)

    Zdravotné poisťovne:

    Všeobecná zdravotná poisťovňa 0850 003 003 (pracovné dni od 8:00 do 18:00 hod.)

    Union zdravotná poisťovňa 0850 003 333 (pracovné dni od 7:30 do 18:00 hod.)

    Dôvera zdravotná poisťovňa 0850 850 850 (pracovné dni od 7:00 do 19:00 hod.

    Úrad práce sociálnych vecí a rodiny

    Foto: pixabay.comfreepik.com